Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• s4tch

veterán

Sziasztok, elakadtam, elkélne egy másodvélemény. Adott egy néhány hónapos, garanciális 2TB Kingston NV2 ntfs-re formázva, firmware frissítve. Amazon beszerzés, újként vettem. Gyakorlatilag fotók és kézi biztonsági mentések vannak rajta. Az alaplap egy Asus ROG Crosshair VIII Impact, ennek a SO-DIMM2 moduljában ül az SSD. A modul 2 drive-ot fogad, a másik egy régebbi Samsung 512GB eszköz, azon van a win11. Win11, 16GB ram, egy 3TB WD HDD, Ryzen 3400G, 5500XT van még a gépben.

Az olvasás erről a drive-ról pár hete valami felfoghatatlanul lassú. Pl. a chkdsk első fázisa szűk egy óra alatt futott le (másik drive: ~11 másodperc):

Éjjel próbáltam lementeni róla win11 alatt adatokat, 8 óra alatt sikerült kb. 30 gigát átmásolni egy belső hdd-re, ami botrány. (PartedMagic alatt jóval gyorsabb a drive, kb. fél óra alatt sikerült ugyanezt az adatmennyiséget lementeni róla.) A win11 boot szintén egy örökkévalóság: ha nincs ez a drive a rendszerben, akkor pár másodperc alatt feláll a rendszer, ha beteszem ezt a drive-ot, akkor 20 perctől másfél óráig (igen, kivártam :D) is elhúzódhat. Szóval használhatatlan így. Szerencsére van backup a fontosabb adatokról, adatvesztéstől nem tartok. Total Commanderrel indított másolás esetén az első pár másodperc elfogadhatóan gyors (ssd-re írásnál néhány 100 MB/sec, hdd-re írásnál ~100-120MB/sec), majd gondolom, elfogy a cache, és pár kB/sec-re lassul az átvitel.

Hibakeresés eddig: biosban self test rendben lefutott, chkdsk most megy. Kingston SSD Manager szerint egészséges a drive. Próbáltam kizárni néhány tényezőt, így megcseréltem a két drive-ot a SO-DIMM2 modul 2 slotjában, ugyanez a helyzet. Kivettem a rendszer ssd-t, feldobtam egy fiókban heverő sata ssd-re először egy windowst, majd egy ubuntut, ugyanígy botrányosan lassú az olvasás. (Az ubuntu gyorsan bootol, viszont nem lehet vele olvasni a drive-ot, azt írja, mount folyamatban, egy óra után is.) Egyedül a PartedMagic alatt működött elfogadható sebességgel (konkrét sebességet nem írok, a PartedMagic nem jelzi ki). A szokásosan javasolt köröket is lefutottam: nincs betelve a drive (~20% szabad hely volt rajta mostanában, tegnap a hibakeresés közben felszabadítottam rajta további 20%-ot, most kb. 1TB kép van rajta), TRIM aktív, AHCI aktív, firmware frissítve, stb. Még egy dolog marad, miután lefut a chkdsk: leformázom win11 lemezkezelőjével. (Asszem EAseus Partition Managerrel formáztam, mikor üzembe helyeztem; nem szabadna, hogy legyen jelentősége, mindenesetre egy próbát talán ér.)

Lassan odáig jutok, hogy más ötlet híján arra következtetek, hogy egyszerűen hibás a drive. Mivel még soha nem halt meg egyetlen hdd/ssd sem nálam, pedig ~30 éve használok számítógépeket, elég nehéz ezt elfogadni. :D Még hogyan győződhetnék meg erről, mielőtt visszaküldöm?

• s4tch

veterán

válasz Tibizzz #51401 üzenetére

Most, hogy mondod, van a garázsban egy másik alaplap, de ahhoz át kéne rakni a mostaniból a processzort és a tápot. Ennyit lehet, hogy még rászánok valamelyik nap.

• s4tch

veterán

válasz Tibizzz #51401 üzenetére

"Másik gép" (B450 Aorus M lap, ugyanaz a táp, processzor, ram) sata ssd-re gyorsan felhúzott, friss win11-gyel pár másodperc alatt bootolt, többszöri reboot után is gyors maradt. Betettem a Kingston drive-ot, 20 perce várok a bejelentkező képernyőre. Nagyjából minden mást kizártam. Még egy formázásnyi esélyt kap, aztán gariztatom.

• s4tch

veterán

válasz s4tch #51408 üzenetére

Nem mondom, hogy értem, mindenesetre formázás után üzemszerűen működik a drive. Ilyet sem láttam még.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés