- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pschio
őstag
Találkozott már valaki az alábbi hibaüzenettel?
Megosztásütközés miatt nem lehet menteni a módosításokat a célhelyre. Próbáljon egy másik helyre menteni.
A dokumentum nincs másik helyen nyitva. Hálózati meghajtón tárolt dokumentumról van szó.
-
Delila_1
veterán
... és a szám, amihez a két értéket meg kell keresni, az M1 cellában van.
-
Delila_1
veterán
Egy másik megoldás, ha a címsor helye az A1:J1 tartomány:
A kisebb érték: =INDEX(A2:K2;1;HOL.VAN(M1;A1:K1;1))
A nagyobb érték: =INDEX(A2:K2;1;HOL.VAN(M1;A1:K1;1)+1)
Ez csak akkor igaz, ha a címsorban lévő értékek emelkedő sorrendben vannak. A leírásodból úgy látszik, ez a feltétel adott. -
ulrik19
tag
alsó érték:
{=INDIREKT(CÍM(SOR(B2);MAX(HA(B1:L1<=A2;OSZLOP(B1:L1);OSZLOP(B1)))))}felső érték:
{=INDIREKT(CÍM(SOR(B2);MIN(HA(B1:L1>A2;OSZLOP(B1:L1);OSZLOP(L1)))))}mindkettő CSE-képlet!
Ahol:
B1:L1 az értékek tartománya, ahol keresni kell az A2-ben lévő számot (B1: első adat, L1: utolsó adat), valamint a B2 az értéksor első eleme.Aztán olyan interpolációt illesztesz rá, amilyet csak szeretnél
-
polarx
tag
válasz
ulrik19 #6593 üzenetére
szóval akkor konkrétan :
Van egy érték. Van egy táblázat: a táblázat felső sora az a 10 szám 1,0-1,1-1,2...2,0 . Ezen számok alatt vannak értékek. tehát minden fejlécben szereplő számhoz tartozik egy érték. Nah most amit szeretnék: a kezdeti adott értéket vizsgálja meg h a táblázat felső sorában melyik kettő közé esik tehát, ha az alapértékem 1,29 akkor az érték 1,2 és 1,3 közé esik. Ha ezt az excel eldöntötte akkor a két szám ami közé esik az alattuk levő két szám között levő számot kell kiszámolni tehát interpolálni. Erre az interpolálásra meg van a képlet , igazából ugye nem is az a kérdés, hanem h automatikusan h ha az alap értéket módosítom akkor az excel mindig keresse meg hmelyik kettő közé esik, majd hajtsa végre az utasításom, vagy az interpolálást. Azt nem tudom h melyik függvények kombinációjával érhetem ezt el, az az a "döntéshozást".
-
polarx
tag
Sziasztok!
Nem igazán tudok megoldani egy feladatot, szóval egy kis segítséget szeretnék kérni, vmi excel gurutól
Hogyan tudok olyat megcsinálni h egy táblázat fejlécében szereplő több érték közül mely kettő közé esik a szám , majd miután ezt megtette interpolálja be a két szám közé, de ha ugye a fejlécben van 10 érték ami közé kijöhet. Szóval ezt kéne vhogy megoldani!
Előre is köszi a segítséget!
-
-Mike-
addikt
Hogy tudnám azt megoldani, hogy az első oszlopban lévő tartalom első felét kitöröljem egy mozdulattal kb 30sorból?
-
fsb1000
nagyúr
Bocs... közben az 1.0-ás kérdésem megoldódott
Köszi.
-
ulrik19
tag
az x tengely feliratait nem számként kezeli, hanem csak feliratként, az üres cellákat nem is veszi figyelembe.
tehát az adatsor első elemét az első x címke fölé teszi, a második elemet a második fölé (akkor is, ha egyébként az pl. -45-nél lenne)
tehát pl. -90-nél a 3 adatsor első elmei: 7.7, 7.5, 6.8
-
D@ni88
addikt
Tudna valaki segíteni?
excelben kéne olyat csinálni hogy megtörni az oszlopot,hogy az oszlop nevei mindig legyenek láthatók és ha görgetem lefele akkor csak az adatokat görgessem, a név ottmaradjon. Köszi -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
ulrik19 #6552 üzenetére
Köszönöm!
Végül is megoldottuk egyszerűbben, a trükk annyi volt, hogy mielőtt a TC-ben kiválasztottam a Másolás a vágólapra minden adattal együtt + útvonallal menüpontot, előtte az érintett mappára nyomtam egy CTRL+B-t, ami ugye egyben mutatja az összes tartalmazott fájlt, és ezeket kijelölve már tökéletes volt. A parancsot pedig én is ismertem, hogy nem jutott ez eszembe..
-
válasz
ulrik19 #6557 üzenetére
Hali!
"Tudom, blama kérdés, de ezeket a feladatokat milyen gépeken, milyen programnyelven és milyen fordítóval szokták csinálni? A .pas alapján pascal-nak gyanítom. A .c meg a c-re utal, de annyira már nem vagyok jártas, hogy tudjam, mi is a kapcsolat a kettő között. (vagy a .c itt mást jelent)."
Hát az excel feladatokat ez nem érinti, hisz ott VBA Macro programozással kell megoldani a feladatokat. Amúgy meg igen, léteznek különböző fejlesztőkörnyezetek, különböző OS-ek alatt futó változatokban.(pl nem mind támogatja a W7 illetve x64-es kódokat)
A legismertebbek(manapság Windows alatt) az MS Visual Studio(C/C#), Delphi, Builder, vagy akár maga a Visual Basic...A sakktábla csak egy példa volt, nem tudom, hogy a feladatok közt szerepel-e, de máshol(excel feladat) már találkoztam vele, pl ITT.
Fire.
-
sziasztok!
hogyan tudnék egy olyan diagramot csinálni, amelynek x tengelye mondjuk -100- +100-ig van skálázva, az y tengely pedig a nullában van. ha az adatsoroknél az x-hez kijelölöm a számegyenest, akkor a diagramon csak a negatív rész látszik, hiába tartoznak értékek pozitiv x-ekhez is.
Előre is kösz a választ
mod: semmi. mindig a kérdés feltétele után jön rá az ember. egyszerűen tengelyformázás
mod2: inkább aza probléma, hogy így is a negatív oldalra pakolja az értékeket. szal ami a +x-hez tartozna, az is mind a -x-nél van. valakinek ötlete esetleg?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #6544 üzenetére
megmentettél!
-
Dolby
senior tag
Sziasztok.
Van arra lehetőség / fügvény hogy egy cellában lévő számokból csak bizonyos helyiértékkel számoljon?
Pl 123456-ból csak 123-mal, vagy éppenséggel 456. Mondjuk összeadja a 4-et, 5öt 6ot.
Vagy lehet-e a 03/01/09 sima szöveges cellából valahogy a 3 külön számot használni? Összeadás kivonás kellene. -
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6553 üzenetére
Köszi, érdekes feladatok
Nagy arccal belenéztem a 3. korcsoport 3. körébe... aztán hirtelen váltottam, és átfutottam a kicsikhez
Hát igen, ebből látszik, hogy nem tanultam programozást. Mármint csak magamtól. Arra is rájöttem, hogy baromira kell figyelni a feladatra, mert hajlamos vagyok átsiklani egy-egy "apró" részleten
vagyis inkább
Tudom, blama kérdés, de ezeket a feladatokat milyen gépeken, milyen programnyelven és milyen fordítóval szokták csinálni? A .pas alapján pascal-nak gyanítom. A .c meg a c-re utal, de annyira már nem vagyok jártas, hogy tudjam, mi is a kapcsolat a kettő között. (vagy a .c itt mást jelent).
Érdekes, hogy a programozói versenyeken mennyire nagy szerepe van a statisztikának (néztem a 24 órás programozói verseny feladatait). Tetszett ezekben, hogy a "hülye feladatok" mögött igazából valóságos dolgok vannak: öröklődés, gének, genetikai valószínűségek.
A sakkos feladatot még nem találtam meg.
-
ulrik19
tag
-
Cuci3
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6553 üzenetére
A honlapért köszönet Neked és Vasingernek is!
Apropó: C/C++ nyelv megtanulásához tudtok valami honlapot/könyvet? Nem hiszem, hogy most lesz, de hátha egyszer.
-
Cuci3
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6548 üzenetére
2. ponthoz: Fingom sincs mi van, ha több hitelkártya sum(összege) nagyobb egy személyi hitelénél.
Szerintem külön-külön kell nézni az egyes hiteltermékeket. Gondolkodáshoz ennyi segítséget tudok adni:
"A Felek az alábbi táblázat szerint Adósonként, az Adóssal szemben fennálló legnagyobb tőkeértékű követelés típusa (személyi kölcsön, hitelkártya, bankszámlahitel) szerinti százalékkulccsal megszorozzák az Adóssal szemben fennálló valamennyi ügyletéből eredő tőkekövetelés összegét." -
válasz
ulrik19 #6552 üzenetére
Hali!
Midig tanul az ember, bevallom Assembly, Pascal/c/c+++(DOS), Pascal/c/c++(Windows), PHP stb nyelven már írtam könyvtárszerkezet bejáró kódot, VBA-ban még nem, jó látni ezt is.
ulrik19 #6550
Remek! Ha így közelítjük meg a dolgot, akkor szvsz nem lehet segédoszlop nélkül megvalósítani.MÁS
Megkaptam a linket a "gondolkodós" feladatokhoz. Vannak köztük programozói feladatok, ezt persze minden érdeklődő nyugodtan nézze meg, de ha pl c/c++-ben nem tudsz megírni egy kódot, aminek a feladata egy 8x8-as sakktáblát lólépésben úgy bejárni, hogy minden mezőt érintsen, akkor VBA-ban sem fogod tudni. A programozóihoz, programozói (és több esetben matematikai) ismeretek szükségesek.
A többi feladat (is) tényleg érdekes, mindenki válassza ami szimpatikus. A főoldalt linkelem be, a lap tetején az Archívum menüben találhatjátok a konkrét feladatokat. [link]A linkért köszönet illeti Vasinger! fórumtársunkat!
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
A_ScHuLcZ #6551 üzenetére
itt a makró hozzá:
Az adott sheet B2-be kell írni a kiválasztott könyvtár nevét, pl. c:\ (fontos, hogy \ legyen a vége). A kód az A3-tól lefelé soronként kiírja a fileokat és könyvtárakat (de azokat nem válogatja szét, abc sorrendben nézi)Public Sub dirlist()
Dim konyvtar As String
Dim fajlnev As String
Dim i As Integer
konyvtar = Cells(1, 2)
i = 3
Range("A3:A65000").Clear
fajlnev = dir$(konyvtar & "*.*", vbDirectory)
Do While (Len(fajlnev) > 0)
' See if we should skip this file.
If Not (fajlnev = ".") Or (fajlnev = "..") Then
Cells(i, 1) = fajlnev
i = i + 1
End If
' Get the next file.
fajlnev = dir$()
Loop
End Sub -
A_ScHuLcZ
addikt
Van ötletetek arra, hogy egy könyvtár-fájl gyorslitát hogyan tudnék belevinni excelbe soronként copyzást mellőzve? Alkönyvtárakés fájlok is kellenek, rengeteg az adat. Totalcommander tud gyorslistát csinálni, de azt menteni semmilyen formában nem engedi, csak nyomtatni. xps fájlba belenyomtattam, de azzal az excel nem tud mit kezdeni..
Van ötletetek? (SOS-be kellene
)
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6543 üzenetére
nálam így áll egyelőre a feladat megoldása:
E2, mint segédcella:
E2: {=SZUM(HA(A2=$A$2:$A$15;HA(B2=$B$2:$B$15;$C$2:$C$15;0);0))}
D2: {=INDIREKT("B"&MAX(HA(A2=$A$2:$A$15;HA($E$2:$E$15=MAX(HA(A2=$A$2:$A$15;$E$2:$E$15;0));SOR($E$2:$E$15);0);0)))} -
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6548 üzenetére
Szia,
az a fura, hogy nem úgy kezeli a keres()-t, mintha ismeretlen függvény lenne (mint pl. blabla()), hanem feldob egy üzenetet, abban jelzi, hogy érvénytelen, a cellaszerkesztésből ki sem lehet lépni addig, amíg benne van... érdekes.
-
válasz
ulrik19 #6547 üzenetére
Hali!
1. Nem tudom, hogy a KERES miért ismeretlen fogalom számára, max annyi tippem lenne, hogy megint az az ok, hogy régebbi Office-t használsz esetleg(Pl 2000-esben nem biztos, hogy benne van alapból, de ennek sem néztem utána, csak feltételezés)
2. Ez a kérdés jogos. Ha a Te értelmezésed a helyes, akkor a korábban adott megoldáson nem jó, hisz én csak azzal foglalkoztam, hogy egy azon ügyfélen belül melyik a legnagyobb, azzal már nem, hogy a hiteltermék oszlopon belül, az azonosakat is összeadjam.
Majd ma valamikor ma megnézem, hátha a Te értelmezésed szerint is(ami egyébként teljesen logikus) megoldható segédoszlop nélkül(talán)3. Még annyit a korábbi megoldáshoz, hogy azt elfelejtettem odaírni(elég késő volt már és egy kissé el voltam pittyedve
), hogy az Ügyfél és Összeg mező szerint emelkedő sorrendben kell rendezni a táblázatot, egyébként utólag módosítva pl az összegeket, borul a bili...
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6543 üzenetére
Szia,
van tipped, hogy nálam miért dob hibát a KERES() függvényre?
(azt írja, ez a függvény érvénytelen)
Másrészről a megoldásodhoz: mi van akkor, ha egyazon ügyfél két azonos típusú hitelének (pl. 6-os ügyfél hitelkártyái) összege külön-külön kisebb, mint egy másik hitele, de a kettő összege már nagyobb?
-
Delila_1
veterán
Az egyik üres lapodat nevezd el "Találatok"-nak, és a Munka1 címsorát másold át oda.
A Munka1 A1 cellájába írd be a keresendő adatot.
Sub Kigyujtes()
Application.ScreenUpdating = False
Sheets("Találatok").Select
Rows("2").Select
Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
Selection.Delete Shift:=xlUp
Sheets("Munka1").Select
Cells(1).Select
sor_k = 2
sz = Selection.Value
Cells.Find(What:=sz, After:=ActiveCell, LookIn:=xlFormulas, LookAt _
:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:= _
False, SearchFormat:=False).Activate
sor = Selection.Row: sor_m = sor + 1
Rows(sor).Copy Sheets("Találatok").Rows(sor_k)
sor_k = sor_k + 1
Do 'Keresés ismétlése
Cells.FindNext(After:=ActiveCell).Activate
sor = Selection.Row
Rows(sor).Copy Sheets("Találatok").Rows(sor_k)
sor_k = sor_k + 1
Loop While sor >= sor_m
Sheets("Találatok").Select
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
Rows(usor).Select
Selection.Delete Shift:=xlUp
Cells(1).Select
Application.ScreenUpdating = True
End SubEz a makró kigyűjti a Találatok lapra a kért adatokat.
Remélem, megfelel, mert ma csak délután leszek gép közelében.
-
Delila_1
veterán
=DARABTELI(A:A;"*BASF*") & " rendszer" és
=DARABTELI(A:A;"*Austrotherm*")Az A:A helyett az az oszlop szerepeljen, ahol az adataid vannak. A képletben a szövegek elején és végén azért van csillag, mert - amit nem írtál - meglehet, hogy egy-egy cellában nem önállóan szerepel a BASF, vagy az Austrotherm szó. Ha igen, a csillagokat elhagyhatod.
-
-
Hali!
Szép feladat, bravó!
Nos ha az ügyfél azonosítók sorba vannak rendezve, akkor az alábbi kód elméletileg azt teszi, amit a feladat előír, remélem nem értettem félre semmit...
A D2 cellába másold be az alábbi kódot, aztán meg a D2-t másold le.
=HA(C2=MAX(OFSZET(C2;0;0;DARABTELI($A$2:$A$15;A2);1));B2;HA(A2=A1;D1;KERES(MAX(OFSZET(C2;0;0;DARABTELI($A$2:$A$15;A2);1));OFSZET(C2;0;0;DARABTELI($A$2:$A$15;A2);1);OFSZET(B2;0;0;DARABTELI($A$2:$A$15;A2);1))))
Fire.
-
zUlU53
tag
válasz
ulrik19 #6539 üzenetére
Úgy nézne ki a dolog, hogy minden oszlopban vagy a "BASF rendszer" vagy a "Austrotherm rendszer" van. Különböző építési anyagokról van szó. A végén a kétszázvalahány tétel után lenne egy rubrika, hogy mondjuk 115 BASF rendszer és 97 Austrotherm. Tehát csak össze kellene számolni, hogy hányszor van ebben az oszlopban az BASF vagy az Austrotherm kifejezés.
Természetesen később változna-bővülne, tehát a lenti adatoknak is automatikusan igazodni kellene.
Remélem érthető voltam.
-
kb1987
csendes tag
Sziasztok!
A [linken] található xls-hez hasonló adatbázisból kellene valahogy makróval kiszűrnöm, úgy az adott monogramokhoz tartozó órákat, hogy ha pl. az egyik cellába beírom az E. P. monogramot, akkor az összes olyan sort kilistázza, amiben E. P. szerepel, de csak azokat az oszlopokat írja ki (hét sorszámával együtt) ahova lett óra írva.
Valaki tudna ebben segíteni?
Előre is köszi! -
zUlU53
tag
Sziasztok,
akadna egy balga, kezdő kérdésem az okosabbak felé (nem nevetni
):
Van egy oszlopban vagy 200 tétel. Minden tétel vagy X vagy Y (nem érdekes, hogy mi az). Azt el tudom érni valahogy, hogy az egész táblázat végén legyen 2 olyan rubrika, ahol az egyikben számszerűsítené a képlet, hogy ennyi az X egy másikban hogy ennyi az Y. Természetesen ha valahol változna egy tétel, akkor az összesítésben is. Biztos pofonegyszerű, csak én bénázok, előre is köszönöm a segítséget.
-
Cuci3
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6530 üzenetére
Egy pici feladatot azért én is feladok. Adott egy sima Excel, amely a sorokban hitelek adatait mutatja be (ügyfél, hiteltermék, összeg). Az utolsó oszlopba az ügyfélhez tartozó azon hiteltermék nevét kellene beírni képlettel, amely esetében az ügyfél a legnagyobb összeggel rendelkezik.
Makró, adatbáziskezelő tilos, de bármennyi segédoszlop használható. A feladatot már megoldottam, csak érdekel, hogy ki milyen megoldást választana. -
AXisBOLD
addikt
sziasztok.
excelt hogy tudom rávenni, hogy ha beírom egy cellába hogy 10-20, azt ne okt 20-nak írja ki.
-
-
Delila_1
veterán
válasz
WildBoarTeam #6528 üzenetére
Hasznosabb lesz, ha Fire bedob egy újabb, vitára alkalmas feladatot. Úgy látszik mindnyájan nagyon ráérünk...
-
Delila_1
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #6523 üzenetére
Véletlenül kattintottam erre az orcára, és már nem akartam módosítani.
-
-
válasz
ulrik19 #6519 üzenetére
Hali!
Természetes, mert logikus...
Azért mert ugyebár az természetes, hogy meg lehet jeleníteni nullát egy cellában. Az is logikus(noha nagy általánosságban értelme nem sok, de azért szükséges) hogy lehet vele matematikai műveleteket végezni(kivéve osztás). Ha meg a nullát meg lehet jeleníteni, azzal műveleteket végezni, akkor az üres cellát miért ne lehetne (virtuálisan, nem fizikálisan) nulla értéknek venni műveletek során?
(természetesen szigorúan SZÁM formátumról beszélünk)Képzeld el, ha be kellene írnod a nullát adott cellába, hogy tudjál vele műveletet végezni...Akkor inkább a korábbi megoldás nem?
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6518 üzenetére
"CSE-nél természetesen 0-nak veszi". Miért? Mármint miért természetesen? Persze jobb ez így, de az excel alapfüggvényeknél miért van másképp, mint itt?
Az egyenlőséget a CSE-nél =0 esetére írtam (vagyis csak arra szerettem volna utalni). Természetesen a darabtelinél = esetén nem számolja bele (még 0-nál sem)
-
válasz
ulrik19 #6517 üzenetére
Hali!
CSE-nél természetesen 0-nak veszi, tehát ürescella*10 az nulla lesz.
Ezt írtad korábban: "Vagyis < , > esetén nem számolja bele, de <> és = esetén igen."
Na ez az ami nem lehet(függetlenül az excel változattól), pontosabban az egyenlőség esetén nem szabad, hogy a DARABTELI függvény beleszámolja az üres cellákat is. <> esetén természetesen beleszámolja az üreseket is, de józan paraszti ésszel is belátható, hogy azt is kell tennie.A SÚGÓ az jó dolog, de nem helyettesíti a tanulást, meg a sok éves tapasztalatot, szóval azt tudni illik, amit feljebb leírtam(itt most nem rád gondolok, csak ha mások is olvassák a topic-ot), mert csúnyán el lehet rontani egy (amúgy összetett és jól megírt) munkafüzetet egy ilyen "apró" tudásbéli hiányosság miatt.(darabteli <> esetén az üreseket is beleszámolja)
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6515 üzenetére
Rosszul fogalmaztam szerintem.
Most picit másképp.
Tehát, amikor megadsz egy ilyen feltételt: >5, <8 vagy <>10, akkor 99.9%, hogy Téged csak a számok érdekelnek. A < és > esetén semmi gond, nem kerülnek bele az üres cellák. Viszont <> esetén előfordulhat. Vagyis figyelni kell rá.
Az = pedig a CSE-nél jött elő, ugyanis a <>0 (vagy éppenséggel =0) feltételre az üres cellákat 0-nak értékeli ki. (de ha nem üres, hanem szöveg a tartalma, arra hibát jelez).
Szóval figyelni kell
-
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6513 üzenetére
Szia!
mea maxima culpa... Ezt nagyon benéztem, bocs... "kisebb" helyett "nagyobbat" olvastam, de hogy miért, nem tudom
hát, van ez így
-
válasz
ulrik19 #6512 üzenetére
Hali!
"Ugyanis a Te általad írt példánál maradva, igenis csökkenti a darabszámot egy a kritériumnak megfelelő cella törlése."
Figyelmesebben olvasd el újra amit írtam, mivel ugyanerről beszélek..."Annyiban érdekes a dolog, hogy az üres cella egyik számmal sem egyenlő, de nem nagyobb/kisebb egyetlen számnál sem. Vagyis < , > esetén nem számolja bele, de <> és = esetén igen."
Ez nálam nem így működik, nem is működhet másképpen.
Szerintem az a gond nálad, hogy NEM SZÁM formátumúak a cellák, hanem amikor beírsz/törölsz cellákat, akkor ÁLTALÁNOS vagy SZÖVEG lesz a formátum, akkor van olyan jelenség, amit leírsz. Formázd a tartományt SZÁMMÁ, és jó lesz...
(A darabteli-nek ui. SZÁM érték KELL, nem pedig SZÖVEG)Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6510 üzenetére
Szia,
ez nem egészen így van. Nálam legalábbis (excel 2000).
Ugyanis a Te általad írt példánál maradva, igenis csökkenti a darabszámot egy a kritériumnak megfelelő cella törlése.
Annyiban érdekes a dolog, hogy az üres cella egyik számmal sem egyenlő, de nem nagyobb/kisebb egyetlen számnál sem. Vagyis < , > esetén nem számolja bele, de <> és = esetén igen.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #6510 üzenetére
Azért itt szerintem fordítási rücsök is van:
DARABTELI / COUNTIF (nem COUNTFULL)
Egy tartolmányban összeszámolja azokat a nem üres cellákat, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek.
Counts the number of cells within a range that meet the given criteria.
Az angol definícióban nincs ott a "nem üres", csak annyi "hogy megszámolja a feltételeknek eleget tevő cellák számát egy tartományon belül".
A SUMIF sem SZUMTELI...
szerk: főleg, hogy van DARABÜRES / COUNTBLANK függvény is, így könnyű arra a következtetésre jutni, hogy a DARABTELI kihagyja az üreseket. Pedig nem hagyja ki.
(ezzel a logikával akkor COUNTELSE-nek kellene hívni angolul, és lehetne még COUNTMAYBE és COUNTPROBABLY is)
-
válasz
ulrik19 #6508 üzenetére
Hali!
Nincs azzal gond, valóban nem foglalkozik az üres cellákkal, csak ez úgy értendő, hogy a kritériumnak megfelelő cellák esetén.
Tehát pl ha a kritériumban az van hogy pl 5-nél nagyobbak, akkor hiába törölsz olyan cellát, amiben 5 vagy annál kisebb szám szerepel, nem fog megváltozni a darabteli által visszaadott érték.
Fire.
-
ulrik19
tag
válasz
DeFranco #6507 üzenetére
Igen, én is épp ezt akartam írni, a rövid leírása szerint csak a nem üresekkel foglalkozik...
Ettől függetlenül szerintem semmivel sem bonyolultabb, összetettebb egy kivonás, mint anélküli megoldás.
Itt egy picivel még rövidebb képlet hozzá
grátisz...
{=SZUM(0+(A1:A10<>0))}(fogalmam sincs egyelőre, hogy a logikai IGAZ miért nem 1, ha a 0+IGAZ=1 és 1*IGAZ=1 már teljesül...)
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #6506 üzenetére
Az is benne van, hogy összeszámolja azokat a nem üres cellákat... aztán mégis belszámolja az üreseket is. Ettől függetlenül teljesen igazad van.
-
-
ulrik19
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6499 üzenetére
én is erre a képletre gondoltam először
de csak azért, hogy legyen alternatíva:
CSE-képlet!
=SZUM(HA(A1:A8<>0;1;0)) -
WildBoarTeam
senior tag
válasz
DeFranco #6498 üzenetére
A leírásod alapján neked kell a 0-tól különböző cellák és az üres cellák darabszáma. (csak a 0-t tartalmazó cellák nem). Vagy rosszul értelmeztem?
Mert akkor működnie kell a =DARABTELI($A$1:$A$10;"<>0") képletnek. Nekem beadja a 7-et (6 nullától kül. +1üres).
De ha csak a 0-tól különböző kell, akkor egy képlettel nem lehet:
=DARABTELI($A$1:$A$10;"<>")-DARABTELI(A1:A10- ez beadja a 6-ot (amelyek 0-tól különböznek).
Szerk: #6500
Az És függvény formátuma ÉS(">0";"<0"), úgy nem működik, ahogy írtad. de neked a vagy függvény kell, mert és-sel nem tudod megadni, hogy 0-tól több is és kevesebb is legyen egyszerre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- 144 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest