- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
WildBoarTeam
senior tag
-
válasz
ulrik19 #6740 üzenetére
Hali!
Jogos és logikus észrevétel, de megoldható for - next ciklussal is(persze ha ez/így kell WildBoarTeam-nek)
Private Sub CommandButton1_Click()
start_sheets = 2
Sheets(start_sheets).Select
Application.DisplayAlerts = False
For i = start_sheets To Sheets.Count
If ActiveSheet.Name = "Vége" Then
Exit For
Else
ActiveSheet.Delete
End If
Next i
Application.DisplayAlerts = True
End SubMeg kell adni, a kezdősheet indexét(lehet ezt is módosítani persze), a ciklus végig szalad kezdőindex-től a Sheetszámlálóig és törli(nem kérdez), ha menetközben megvan a "Vége" nevű Sheets, akkor kiugrik a ciklusból.
Az teljesen jó meglátás volt, hogy úgymond törlés után "balra elmozdulnak" a lapok, és más indexet kapnak, épp ezért törlöm(dolgozom) mindig az aktuális sheets-el, merthogy az lép a helyébe.
Fire.
-
WildBoarTeam
senior tag
válasz
ulrik19 #6721 üzenetére
Nem az a baj...
Végig mentem a képleten a képletkiértékelővel és azt látom, hogy számként kezeli a kapott időértékeket, így a =HA($B1<$A1;24-$A11+$B11;$B11-$A11)*24 nem jó, Mivel ilyen esetben a 24:00 = 1.0 és a 0:00 = 0.0.
Így a 22:00 = 0.916, a 01:30 = 0.0625 értékű. Tehát, ha igaz feltétel teljesül, a 24-ből való kivonás okozza a hibát (24-0.916+0.0625 és ez megszorozva 24-el = 555.5). Kicseréltem a 24-et 1-re és jól számol....Mindenesetre köszi a tippet.
-
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6624 üzenetére
Az ir. szűrő a tartománynak azt az oszlopát szűri, amelyikhez a feltételt megadod a kritérium tartományban. Több oszlopra is adhatsz feltételt, ezek egymás mellett legyenek. Az egymás mellett lévő feltételek ÉS kapcsolatban lesznek (almafa és >3 m). Egy-egy oszlopcímhez több feltételt is adhatsz, amiket a cím alatti sorokban kell megadnod. Ezek VAGY kapcsolatúak lesznek.
Ha sok oszlop közül kevesebbnek a szűrt eredményét akarod kiíratni, a HOVA kezdősorába írd be a szűrendő tartomány oszlopcímei közül azokat, amikre szüséged van, és ez a terület legyen a hova címe.
-
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6622 üzenetére
A B4 legyen "kód", a képletet pedig írd be b5-től b10-ig.
A tartomány A4:B10, a szűrőtartomány A1:A2. Helyben szűrésnél ez is elég, ha más helyre akarod szűrni, és mindegyik oszlop tartalmát meg akarod jeleníteni, akkor két egymás melletti cella helyét add meg a hova kérdéshez. -
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6619 üzenetére
Másképp adtam meg: =HA(HIBÁS(SZÖVEG.KERES($B$1;A6));0;1), így működik.
Legegyszerűbb lenne az L1_L1-et autoszűrővel összegyűjteni, feltételként a "tartalmaz" opciót megadva az egyéni kategóriában.
Bár az nem derült ki, hogy csak 1 oszlopban, vagy többen fordulhat elő a keresett szöveg. Több oszlopnál már gázosabb. -
-
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6614 üzenetére
A 2003-ban már van.
A soronkénti ciklusnál nagyságrenddel gyorsabb a Find, azt is lehet ciklusba foglalni.
Lekérdezed a találat sorszámát, és figyeled, hogy nem csökkent-e az előző találat sorszámához képest, mert a find az utolsó találat után kezdi a keresést a lap tetejétől. -
polarx
tag
válasz
ulrik19 #6593 üzenetére
szóval akkor konkrétan :
Van egy érték. Van egy táblázat: a táblázat felső sora az a 10 szám 1,0-1,1-1,2...2,0 . Ezen számok alatt vannak értékek. tehát minden fejlécben szereplő számhoz tartozik egy érték. Nah most amit szeretnék: a kezdeti adott értéket vizsgálja meg h a táblázat felső sorában melyik kettő közé esik tehát, ha az alapértékem 1,29 akkor az érték 1,2 és 1,3 közé esik. Ha ezt az excel eldöntötte akkor a két szám ami közé esik az alattuk levő két szám között levő számot kell kiszámolni tehát interpolálni. Erre az interpolálásra meg van a képlet , igazából ugye nem is az a kérdés, hanem h automatikusan h ha az alap értéket módosítom akkor az excel mindig keresse meg hmelyik kettő közé esik, majd hajtsa végre az utasításom, vagy az interpolálást. Azt nem tudom h melyik függvények kombinációjával érhetem ezt el, az az a "döntéshozást".
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
ulrik19 #6552 üzenetére
Köszönöm!
Végül is megoldottuk egyszerűbben, a trükk annyi volt, hogy mielőtt a TC-ben kiválasztottam a Másolás a vágólapra minden adattal együtt + útvonallal menüpontot, előtte az érintett mappára nyomtam egy CTRL+B-t, ami ugye egyben mutatja az összes tartalmazott fájlt, és ezeket kijelölve már tökéletes volt. A parancsot pedig én is ismertem, hogy nem jutott ez eszembe..
-
válasz
ulrik19 #6557 üzenetére
Hali!
"Tudom, blama kérdés, de ezeket a feladatokat milyen gépeken, milyen programnyelven és milyen fordítóval szokták csinálni? A .pas alapján pascal-nak gyanítom. A .c meg a c-re utal, de annyira már nem vagyok jártas, hogy tudjam, mi is a kapcsolat a kettő között. (vagy a .c itt mást jelent)."
Hát az excel feladatokat ez nem érinti, hisz ott VBA Macro programozással kell megoldani a feladatokat. Amúgy meg igen, léteznek különböző fejlesztőkörnyezetek, különböző OS-ek alatt futó változatokban.(pl nem mind támogatja a W7 illetve x64-es kódokat)
A legismertebbek(manapság Windows alatt) az MS Visual Studio(C/C#), Delphi, Builder, vagy akár maga a Visual Basic...A sakktábla csak egy példa volt, nem tudom, hogy a feladatok közt szerepel-e, de máshol(excel feladat) már találkoztam vele, pl ITT.
Fire.
-
válasz
ulrik19 #6552 üzenetére
Hali!
Midig tanul az ember, bevallom Assembly, Pascal/c/c+++(DOS), Pascal/c/c++(Windows), PHP stb nyelven már írtam könyvtárszerkezet bejáró kódot, VBA-ban még nem, jó látni ezt is.
ulrik19 #6550
Remek! Ha így közelítjük meg a dolgot, akkor szvsz nem lehet segédoszlop nélkül megvalósítani.MÁS
Megkaptam a linket a "gondolkodós" feladatokhoz. Vannak köztük programozói feladatok, ezt persze minden érdeklődő nyugodtan nézze meg, de ha pl c/c++-ben nem tudsz megírni egy kódot, aminek a feladata egy 8x8-as sakktáblát lólépésben úgy bejárni, hogy minden mezőt érintsen, akkor VBA-ban sem fogod tudni. A programozóihoz, programozói (és több esetben matematikai) ismeretek szükségesek.
A többi feladat (is) tényleg érdekes, mindenki válassza ami szimpatikus. A főoldalt linkelem be, a lap tetején az Archívum menüben találhatjátok a konkrét feladatokat. [link]A linkért köszönet illeti Vasinger! fórumtársunkat!
Fire.
-
válasz
ulrik19 #6547 üzenetére
Hali!
1. Nem tudom, hogy a KERES miért ismeretlen fogalom számára, max annyi tippem lenne, hogy megint az az ok, hogy régebbi Office-t használsz esetleg(Pl 2000-esben nem biztos, hogy benne van alapból, de ennek sem néztem utána, csak feltételezés)
2. Ez a kérdés jogos. Ha a Te értelmezésed a helyes, akkor a korábban adott megoldáson nem jó, hisz én csak azzal foglalkoztam, hogy egy azon ügyfélen belül melyik a legnagyobb, azzal már nem, hogy a hiteltermék oszlopon belül, az azonosakat is összeadjam.
Majd ma valamikor ma megnézem, hátha a Te értelmezésed szerint is(ami egyébként teljesen logikus) megoldható segédoszlop nélkül(talán)3. Még annyit a korábbi megoldáshoz, hogy azt elfelejtettem odaírni(elég késő volt már és egy kissé el voltam pittyedve
), hogy az Ügyfél és Összeg mező szerint emelkedő sorrendben kell rendezni a táblázatot, egyébként utólag módosítva pl az összegeket, borul a bili...
Fire.
-
válasz
ulrik19 #6539 üzenetére
Úgy nézne ki a dolog, hogy minden oszlopban vagy a "BASF rendszer" vagy a "Austrotherm rendszer" van. Különböző építési anyagokról van szó. A végén a kétszázvalahány tétel után lenne egy rubrika, hogy mondjuk 115 BASF rendszer és 97 Austrotherm. Tehát csak össze kellene számolni, hogy hányszor van ebben az oszlopban az BASF vagy az Austrotherm kifejezés.
Természetesen később változna-bővülne, tehát a lenti adatoknak is automatikusan igazodni kellene.
Remélem érthető voltam.
-
válasz
ulrik19 #6519 üzenetére
Hali!
Természetes, mert logikus...
Azért mert ugyebár az természetes, hogy meg lehet jeleníteni nullát egy cellában. Az is logikus(noha nagy általánosságban értelme nem sok, de azért szükséges) hogy lehet vele matematikai műveleteket végezni(kivéve osztás). Ha meg a nullát meg lehet jeleníteni, azzal műveleteket végezni, akkor az üres cellát miért ne lehetne (virtuálisan, nem fizikálisan) nulla értéknek venni műveletek során?
(természetesen szigorúan SZÁM formátumról beszélünk)Képzeld el, ha be kellene írnod a nullát adott cellába, hogy tudjál vele műveletet végezni...Akkor inkább a korábbi megoldás nem?
Fire.
-
válasz
ulrik19 #6517 üzenetére
Hali!
CSE-nél természetesen 0-nak veszi, tehát ürescella*10 az nulla lesz.
Ezt írtad korábban: "Vagyis < , > esetén nem számolja bele, de <> és = esetén igen."
Na ez az ami nem lehet(függetlenül az excel változattól), pontosabban az egyenlőség esetén nem szabad, hogy a DARABTELI függvény beleszámolja az üres cellákat is. <> esetén természetesen beleszámolja az üreseket is, de józan paraszti ésszel is belátható, hogy azt is kell tennie.A SÚGÓ az jó dolog, de nem helyettesíti a tanulást, meg a sok éves tapasztalatot, szóval azt tudni illik, amit feljebb leírtam(itt most nem rád gondolok, csak ha mások is olvassák a topic-ot), mert csúnyán el lehet rontani egy (amúgy összetett és jól megírt) munkafüzetet egy ilyen "apró" tudásbéli hiányosság miatt.(darabteli <> esetén az üreseket is beleszámolja)
Fire.
-
-
válasz
ulrik19 #6512 üzenetére
Hali!
"Ugyanis a Te általad írt példánál maradva, igenis csökkenti a darabszámot egy a kritériumnak megfelelő cella törlése."
Figyelmesebben olvasd el újra amit írtam, mivel ugyanerről beszélek..."Annyiban érdekes a dolog, hogy az üres cella egyik számmal sem egyenlő, de nem nagyobb/kisebb egyetlen számnál sem. Vagyis < , > esetén nem számolja bele, de <> és = esetén igen."
Ez nálam nem így működik, nem is működhet másképpen.
Szerintem az a gond nálad, hogy NEM SZÁM formátumúak a cellák, hanem amikor beírsz/törölsz cellákat, akkor ÁLTALÁNOS vagy SZÖVEG lesz a formátum, akkor van olyan jelenség, amit leírsz. Formázd a tartományt SZÁMMÁ, és jó lesz...
(A darabteli-nek ui. SZÁM érték KELL, nem pedig SZÖVEG)Fire.
-
válasz
ulrik19 #6508 üzenetére
Hali!
Nincs azzal gond, valóban nem foglalkozik az üres cellákkal, csak ez úgy értendő, hogy a kritériumnak megfelelő cellák esetén.
Tehát pl ha a kritériumban az van hogy pl 5-nél nagyobbak, akkor hiába törölsz olyan cellát, amiben 5 vagy annál kisebb szám szerepel, nem fog megváltozni a darabteli által visszaadott érték.
Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6435 üzenetére
Példaként: ha A1-be a „bük” karaktersorozatot írjuk, akkor B1-ben jelenjen meg Bük neve, míg Bükkösdhöz csak legalább négy karakter beírásával juthatunk („bükk”).
"bü" beírására nem is kell azonosítania Bük községet. A fenti két karakterrel kezdődik Bük, és Bükkösd neve is.
-
ulrik19
tag
válasz
ulrik19 #6428 üzenetére
természetesen a K oszlop helyett J kell bele... (a képlet-kommentezés után töröltem egy oszlopot...)
szóval pl. D4 képlete:
=HA(VAGY(A4>$J$6;B4>$J$7;C4>$J$8;A4+B4>$J$9;B4+C4>$J$10;A4+C4>$J$11;A4+B4+C4>$J$12);"hiba";"")
megnézi valamennyi lehetséges kombinációt a kapacitásoknál.
-
Antonio
senior tag
válasz
ulrik19 #6426 üzenetére
igen azt hiszem jól mondod
égő de igazából magát a feladatot sem sikerült abszolválnom 100% (mármint amit adtak nekem de igazából talán felettesem se aki adta), (és igen elméletileg a rendelés (PO) akár nulla is lehet).most bukott ki hogy beszállító anno helytelen kapacitási értékeket adott meg amivel a logisztika számolt anno előre) és most vannak problémák a rendelés teljesítésével.
Valami olyasmi lenne jó végeredményben hogy ha netán a megrendelés (PO) meghaladná a max. kapacitást valamelyik terméknél akkor az érték pl.: pirosodjon (vagy bármilyen egyéb "OK"/NO"jelzés) be, és a logisztikus akkor tud játszani a bármelyik termékkel (egyik PO ból elvesz másikhoz hozzáad stb. míg jó nem lesz neki)
Áldassék a neve a segítőnek.
köszönöm
-
válasz
ulrik19 #6385 üzenetére
semmi...
minden nap készítek erről a filesről egy mentést... a tegnapi simán lefut a mai mai adatokkal ne.
Ha a mai adatokat bemásolom a tegnapi reportba akkor az is megáll. Tehát az adatoknál lenne változás, de ott nincs.
a változás az lejet, hogy a 21-es oszlopban az adatokat egy VLOOKUP eredménye.de akkor sem értem mi lenne a gond, hiszen max olyan értékek szerepelnek benne, ami a kritériumoknak nem felel meg, és kész. -
-
-
-
ulrik19
tag
válasz
ulrik19 #6336 üzenetére
most nézem, nem is jó... nem kezeli jól a bü - bük - bükk "problémát"
na, akkor még dolgozom rajta
így jónak tűnik
B1 CSE képlete:
=HA($A$1="";"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))=0;"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;DARABTELI($A$4:$A$1000;A4:A1000);0))=SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))^2;INDIREKT("A"&MAX(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;SOR(A4:A1000);1)));HA(SZUM(HA(A4:A1000=$A$1;DARABTELI($A$4:$A$1000;A4:A1000);0))>0;INDIREKT("A"&MAX(HA(A4:A1000=$A$1;SOR(A4:A1000);1)));"")))) -
ulrik19
tag
válasz
ulrik19 #6334 üzenetére
hmmm, nagyon be akartam biztosítani a bővítési lehetőséget (65000 sorral)
amennyiben lejjebb viszem, pl 1000-re, elég gyors (és egy jó ideig elegendő a mennyiség is)így B1 CSE képlete:
{=HA($A$1="";"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))=0;"";HA(SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;DARABTELI($A$4:$A$1000;A4:A1000);0))=SZUM(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;1;0))^2;INDIREKT("A"&MAX(HA(BAL(A4:A1000;HOSSZ($A$1))=$A$1;SOR(A4:A1000);1)));"")))} -
Delila_1
veterán
válasz
ulrik19 #6317 üzenetére
Lehet, hogy másként értelmezzük a feladatot?
Buda azért szerepel kétszer, mert a listában is kétszer található meg, két kastély is létezik ott.
A bo-val kezdődő település pontos kereséséhez több karaktert kell megadni.
»Feladatunkat nehezíti, hogy a községek között vannak olyanok, amelyek közül az egyiknek a neve teljes egészében tartalmazza a másikét (pl. Egervár – Eger). Ilyen esetben azt várjuk a táblázattól, hogy azt is fogadja el, ha a rövidebb nevet pontosan beírtuk (zöld betűk), és a hosszabb nevet csak (legalább) egy további helyes karakter esetén azonosítsa. Példaként: ha A1-be a „bük” karaktersorozatot írjuk, akkor B1-ben jelenjen meg Bük neve, míg Bükkösdhöz csak legalább négy karakter beírásával juthatunk („bükk”).« -
mr.nagy
tag
válasz
ulrik19 #6236 üzenetére
Köszönöm! A sorok száma változó, de az oszlopok mindíg ugyanazok.
A jobb érthetőség kedvéért:
Mondjuk, hogy az oszlopokban forgalom és készlet adatok vannnak üzletenként. Nekem ehhez kellene még egy oszlop, hogy beírjam a rendelési javaslatot. Ugyanakkor ha egy hét múlva újból frissítésre kerülnek az adatok akkor már nem biztos, hogy ugyan annak az üzletnek teszek javaslatot vagy sem, az adatoktól függően.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- GTA V
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest