Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Salex1 #49623 üzenetére

Szia,

Makrós megoldást kaptál, itt egy Power Query-s (PQ).

1. Legyen egy táblázatban az adatsorod.

2. Adatok -> Táblázatból/Tartományból beszúrással bekerül PQ szerkesztőbe a lista.
    3. A minta nem követte a 2-5-5-8-6-os logikát, azért inkább azt csináltam hogy kötőjelenként felosztottam, majd utána újra előállítottam a helyes adatokat. Kezdőlap -> Oszlop felosztása opciót használd.

4. Ez után lesz egy automatikus típus konverzió lépés, amelyet jobb oldalt a lépések listából érdemes törölnőd.
    5. Állítsuk elő az általad kívánt azonosítókat. Jelöld ki az első és második oszlopot, majd Átalakítás -> Oszlopok egyesítése kell. Én ID1 nevet adtam az új oszlopnak.

6. Jelöld ki az újonnan létrehozott és a következő oszlopot, majd Oszlopok hozzádása -> Oszlopok egyesítése. Én ID2-nek neveztem az új oszlopot.

7. Még kell 2 újabb oszlop egyesítés, mindig a frissen létrehozott oszlophoz fűzve a szükségeset.
    Vmi ilyen eredmény lesz.

8. Jelöld ki az ID1, ID2, ID3, ID4 oszlopokat, majd Kezdőlap -> Oszlopok eltávolítása -> További oszlopok eltávoltása menűvel töröljük a felesleges oszlopokat.
    9. Jelöld ki az ID4 oszlopot, majd Kezdőlap -> Csoportosítási szempont opcíót álltsd így be.

10. Oszlop hozzáadása -> Egyéni oszlopot válaszd, a képlet legyen ez:
    =List.Combine({[Adatok][ID1],[Adatok][ID2],[Adatok][ID3],[Adatok][ID4]})

Egy kis magyarázat ehhez: a 9-es lépésben minden sorhoz hozzárendeltük a hozzátartozó, magasabb szintű azonosítókat. Ezeket nyerjük ki a fenti képlettel. PQ-ben több típus van (record, list, table). Record egy mező, ami nem jó nekünk, a list több record, amelyeket sorokba/oszlopokba tehetünk, a table pedig egy táblázat, ami megint nem lesz jó nekünk a megoldáshoz.
    11. Az új oszlop fejlcében a jobb oldali ikonra kattinva válaszd a sorokba bontást.

12. Töröld a másik két oszlopot, nem kellenek már.
    13. Vegyük ki az ismétlődéseket: Kezdőlap -> Sorok eltávolítása -> Ismétlődések eltávolítása

14. Töltsük vissza Excelbe a végeredményt, Kezdőlap -> Bezárás és betöltés.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák