Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DasBoot

aktív tag

Sziasztok, ismét. No, megszületett a kis Jézus :) .

Elektronikai számítást szeretnék elvégezni, két szám összeszorzását. Egy állandó értéket, egy szorzóval, azaz prefixummal. Frekvenciát számolnék, de ez itt lényegtelen. Kétféle prefix van a „k” és az „M”. A „k”, kiló, 1000-ezerszeres, az „M”, mega, 1000000-szoros szorzást jelent, de gondolom ezt tudjátok, csak pontosan szeretném leírni a tényeket. Mindenképpen úgy akarom, hogy így legyen beírva: 1,234k; 34,915M. Így működik is, még a tizedesvesszővel együtt is.
    A probléma a következő. Amennyiben semmilyen szorzót nem írok az állandó után, igencsak elszámolja, nem az az eredmény jön ki, mint aminek kellene. Vannak feltevéseim, hogy miért, de itt kellene a haladó segítség .
    Az egészet egy darts számoló alapján készítettem (T, D..), gyakorlatilag ott is egy számot szoroztak egy „betűvel”, aminek megvolt az értéke. Remélem érthetően leírtam, ha szükséges elküldöm magát a táblát is.

=SZORZAT(2;PI();HA(SZÖVEG.E(G10);HA(JOBB(G10;1)="k";1000;HA(JOBB(G10;1)="M";1000000 ;));G10)*HA(VAGY(G10="M";G10="k");1;ÉRTÉK(BAL(G10;HOSSZ(G10)-1))))

Az 1000000 után nincsen szóköz, csak a pontosvessző-zárójellel-t szmájli-nak vette.
    Az elején van még egy 2pi-szeres szorzó is.Valójában a függvény egyes részleteit nem értem, de éppen ezért kérdezek, szerintem ott akadhattam el, amit nem értek, de ez most lényegtelen. A számolás működjön :).

Köszönöm a segítséget, üdv.: Yoe

Új hozzászólás Aktív témák