Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mhorvat

senior tag

Üdv,

olyan - szerintem viszonylag egyszerű - matematikai problémám volna, hogy:

Bal és jobb oldalt is négy részösszeg látható, majd ezek szummázva, a legvégén pedig a teljes végösszeg látható. A részösszegek alatti cellák azt számolják, külön-külön a két részösszeg hány százaléka a teljesnek.
    Az egyes részösszegek nem mehetnek a teljes összeg 60%-a fölé, vagyis 40-60%-ig változhatnak (például a mostani 48% bal oldali maximum 60% lehet, ekkor a jobb nyilván 40% lenne és fordítva). Szeretnék egy olyan cellát létrehozni, amely kiírja, hogy még hány forintot írhatok be maximum, hogy ne menjek 60% fölé. Naivan beírtam, hogy teljes összeg*0,6 - jelenlegi részösszeg, de ekkor nem veszi számításba, hogy már a megnövekedett szummának a 60%-a több, mint amit eredetileg számolt. Egyszóval ahogy írogatom be a fenti dőlt betűs képlet által kidobott összeget egyre közelítek a 60%-hoz, mert "görgetem" az egészet.
    Egy olyan képletre lenne szükségem tehát, ami egyből megmondja, hogy hány forintot írhatok még hozzá, hogy az az új (megnövekedett) szumma 60%-a legyen összesen maximum.

Remélem érthető a probléma és tudtok valami okosságot mondani, köszönöm előre is. :R

Új hozzászólás Aktív témák