- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- leslieke farmerzsebe
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
Éppen egy banki ügyfél adattisztítás projekten szopok.
Kérdéses ügyfeleket a BM központi adatbázisából próbáljuk lekérdezni személyi igazolványszám alapján. *
Szemrebbenés nélkül visszaküldik a HIVATALOS személyes adatokat úgy, hogy Dr.-ral kezdődik a viselt név, születési név meg null, találjam ki.
Jó, nőknél legalább ki szokott rendesen töltve a viselt+születési név, ha születése óta házasodott, és emiatt a viselt neve nem azonos a leánykori nevével.*: de legalább az is kiderült, hogy az 111111AA nyilvánvalóan fake személyi igazolvány szám 2000-ben ténylegesen létezett, meg hogy melyik okmányiroda állította ki melyik szerencsétlen állampolgárnak.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Ha jol emlexem, en is hasonlokeppen fogalmaztam tegnap - kerlek javits ki, ha nem ilyen ertelmu volt az egyik tegnapi posztom.
Foglalt nev: el lehet bagatellizalni a dolgot Afrikaval es nevetos smiley-val, hajra. A kinai rendszer (amit a jelenlegi kormanyzat megvasarolt Kinatol), osztalyozza az embereket es bizonyos szolgaltatasokhoz valo hozzaferesek ezektol a pontszamoktol fuggenek: ha nem eleg magas a pontszamod, nem kapsz hitelt, ha meg ennel is alacsonyabb, akkor tomegkozlekedest sem hasznalhatsz, ha meg lejjebb kerulsz, esetleg elkuldenek egy atnevelo taborba.
Ajanlom megtekintesre a Fekete tukor 3. evadanak elso reszet, egy nagyon hasonlo rendszert mutat be.
https://www.coreinfinity.tech
-
válasz Foglalt név #97 üzenetére
Nekem azzal együtt Na a MS amit sosem tennék fel (Céges telón van, mert előírás, de az se a saját fiókommal )
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz tordaitibi #70 üzenetére
@repvez : A többi alkalmazászt szerintem nem nyírják ki, hát gondolom ez is fog működni hitelesítésszolgáltatóként.
Amúgy összedobtam Ügyfélkapu+ -t, semmi extra, csak kellett egy gugli autentikátor - sajnos Google fiókom úgyis van, ez a legkevésbé fájdalmas. Ez ennek a hozzászólásnak a szerkesztési ideje alatt lement...
[ Szerkesztve ]
-
Ez már nagyon OFF, de amit írtál, annak nem sok köze van az egyedi azonosítóhoz, mert azt a mai napig használják a belső rendszerekben (BM és egyéb). Csak annyit mondott ki az alkotmánybíróság, hogy ne legyen minden okmányon feltüntetve ugyanaz az azonosító.
De ettől függetlenül a TAJ-szám (=SSN ) vagy az adóazonosító is csak egy bizonyos személyt jelent.
Az egy másik kérdés, hogy jobb-e adószámmal bejelentkezni, mint email fiókkal, de ez már egyéni preferencia dolga...
-
félisten
Az ügyvédi aláíró kártya más rendszer, mint a személyi. Ezért aztán a két kártyához két olvasót kell használni.
A rendszer egyébként botrányos. A minap egy jogsimegújítási tortúrát néztem végig (miközben az én személyiigazolvány-cserémmel küzdött az ügyintéző már több mint egy órája, mivel ő nem tudta kezelni az okmányiroda egyetlen kártyaolvasóját, úgyhogy szerinte másnap vissza kellett volna mennem új sorszámot kérve ahhoz az ügyintézőhöz, aki ismeri a kártyaolvasót). Az áldozatnak az orvosa feltöltötte az alkalmassági igazolását a rendszerbe, de az ügyintéző szerint rossz rendszerbe töltötte fel. Felhívták az orvost, aki próbálta elmagyarázni az ügyintézőnek, hogy neki egyrészt az általa használt rendszerbe kell feltöltenie, másrészt csak ahhoz van hozzáférése, az ügyintéző szerint megfelelő rendszert el sem éri. Nem mellesleg eddig ilyen probléma még nem volt, tehát olyan nagyon rossz helyre ő nem töltögethet. Az ügyintéző viszont közölte, hogy ő csak az általa kért adatbázis alapján fog hosszabbított jogosítványt kiadni.
Egy orvos barátomtól adatkorrekciót kért a rendszer, mivel a dr.-t rosszul rögzítették központilag. Ő eleget tett a kérésnek, elindította a kijavítást. Azt viszont felfüggesztette a rendszer, mivel rossz volt a név a nyilvántartásban -- az a név, amelyet éppen ki akart javítani. Erre egy másik eljárást kértek, azt viszont elutasították, mert éppen függőben levő eljárás van folyamatban -- ugye maga az az eljárás, amelyet ki akartak mozdítani a felfüggesztésből.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
garga01
őstag
Én ahogy látom, ki lehet hagyni az app-ot majd a bejelentkezéshez ha nem akar vki telefonozni.
ezt írja a súgó: "A bejelentkezési mód 2025.01.16-tól megszűnik. Váltson Ügyfélkapu+-ra vagy DÁP mobilalkalmazásra!"Az üfkapu+ meg ahogy olvasom egy sima QR kódos cucc, amihez jó pl. a Google Authentiactor, vagy bármelyik app.
Majd januárban megcsinálom, addig ráér, 1 évben 1-szer kell az adózáshoz nekem ez az egészNincs support privátban! Írj a megfelelő topikba!
-
PSti
tag
válasz adlersson #87 üzenetére
Amikor ment ez a személyizés, ezt javasolta mindenki:
https://www.reiner-sct.com/produkt/cyberjack-rfid-basis/
De nekem nincs, nem tudom, hogy hogy működik.
-
Jaj, nem kapcsolt :
"Éppen itt volt az ideje, remélem pár év és elfelejthetem, hogy bármilyen papírral is bárhova kelljen mennem."
Mert a poligám antropomorfizmus és az epidemikus geocentrizmus mai szintje termodinamikus démonizmust, valamint elektrosztatikus dualizmust kelt bennem.
-
nyunyu
félisten
válasz adlersson #87 üzenetére
Annak a hiányát próbálják a DÁPpal elfedni.
Plusz haverok zsebét lehet tömni az újbóli implementáció árával, hiszen az (el nem készült) e-személyis funkciókat egyszer már kifizették valakiknek, de az nem biztos, hogy az aktuális haveri kör volt.
[ Szerkesztve ]
-
-
nyunyu
félisten
Itthon is lehet kapni párezerért USBs személyi olvasót, csak ezt az állam nem nagyon reklámozta a lakosságnak.
Így talán csak a hivatalok, meg az ügyvédek használják.De múltkor amikor kiváltottam a spéci gyógyszereimet, a patikus ott is lecsippantotta a személyimet, hogy tényleg én vagyok az, akinek felírták, mert másnak nem adhatják ki.
(Újabb e-személyiken már van NFC is, nem kell bedugni a bankkártya olvasóba.)Finn példa: Nálunk nem az a cél, hogy jó legyen az állam, hanem a regnáló hatalom haverjait betonozzák be olyan funkciókra, amiből a bukásuk után is hozzájuk fog folyni a közpénz minél nagyobb hányada, illetve a magán szolgálatói szektort is úgy regulázzák, hogy a kötelező auditokat is rogán haverjáéknak kelljen kifizetniük.
DÁP is beáll ebbe a sorba, nemsokára a bankoknak kötelező lesz használniuk+fizetniük a digitális aláírás funkciójáért, még akkor is ha a bankoknak van másik digitális aláírásos online számlanyitási, hiteligénylési folyamatuk. (pl. minősített személyi kölcsönhöz mindenképpen kellett ilyet csinálni pár éve.)[ Szerkesztve ]
-
Sőt a finneknél ha jol tudom, ott megoldották, hogy legalább háztartásonként van egy leolvaso amibe a szeméylit betéve egyből azonosit és nem kell bepütyögni semmit sehova. ezt manyi néninek is menne bármikor. esetleg egy ujlenyomat vagy 2fa aktivácio még bejöhet, hogy az elveszett ellopott kártyával ne tudjanak visszaélni.
ÉS egy központi weblapon már csak azt kéne kiválasztani mint a sorszámhuzásnál a kormányablakban, hogy egészségugy, pénzugy vagy milyen területre akar valaki intézni és akkor nem kerül bele zavaro menupont ami nem oda tartozik, amikor kérne valami adatot akkor vagy nem kell vagy automatikusan kitölti a kártyán tárolt adatok alapján mivel már azonositott.
Ha jol tudom, ök is is szavaznak, nem kell plusz költségen kinyomtatni a lapokat bemutatni a személyit , hanem bedugja a kártyát rányom a weblapon akire akar és megy a dolgára .
nincs felesleges költség a nyomtatáshoz a szavazatszámlálora nincs másvalaki nevében szavazás stb.. -
nyunyu
félisten
állami hivatalok ügyintézői más állami hivatalok adatbázisaiban is tudtak (volna) turkálni a náluk rólad letárolt azonosító alapján.
Lejárt a szerk határidő, de itt arra gondoltam, hogy pl. adóellenőr ne tudjon kutakodni az egészségügyi adataid között, mert az nem rá tartozik.
-
nyunyu
félisten
ezt nem értem amugy az egészben, hogy a kormányablakot és az egészségablak alkalmazást minek csinálták meg, ha most az eddigi bejelentkezéssel kb kinyirják öket.
Meg akkor már miért kell 3 aslkalmazást használni miért nem tudják egybe összetenni?Ennek történelmi + jogi okai vannak, anno a rendszerváltás környékén egy Sólyom László nevű jogtudós (akkor alkotmánybíró, aztán AB elnök, még később köztársasági elnök) kitalálta, hogy az emberek egyedi azonosítására szolgáló személyi szám NEM jó, mert az alapján keresztbe lehet(ett) minden állami adatbázisban keresni, így állami hivatalok ügyintézői más állami hivatalok adatbázisaiban is tudtak (volna) turkálni a náluk rólad letárolt azonosító alapján.
Plusz ugye a személyi számban benne van az is jól olvashatóan, hogy férfi/nő, meg mikor született...Így a személyi számnak mennie kellett, és minden nagyobb állami szervnél új azonosítót kellett kiosztani a népnek:
- személyi igazolvány szám, jogosítvány szám, útlevél szám, lakcím igazolvány szám -> központi lakcímnyilvántartó
- adóazonosító -> adóhivatal, adóügyek
- TAJ szám -> egészségügy, nyugdíj?Plusz ezekhez az új azonosítókhoz külön-külön igazolvány is tartozik, amit persze a munkaügyi hivatalban, nyugdíjfolyosítónál mind be kell mutatnod, különben nem tudsz ügyet intézni, mert az állami adatbázisok mereven szét lettek választva a kilencvenes évekbeli alkotmánybírósági ukáz óta.
Míg tőlünk nyugatabbra minden állampolgárnak egy központi azonosítója van, amit SSN (Social Security Number) néven fut, és ezt nem csak az egészségügy használja, hanem minden másra is.
[ Szerkesztve ]
-
Hát az is eléggé botrányos, hogy 2024ben amikor a lakhelyemnek külön irányitószámavan és külön névtáblája, de közös önkormányzata egy töle 15km-re lévő másik faluval ezért az összes hivatalos irat az a másik faluba megy elösör majd onnan egy nap késésell küldik ki nekem, ez határidös számláknál mondjuk nem épp a legjobb. arról nem is beszélve, hogy amikor valamit intéznék és be kell irni a cimet akkor hiába van irányito szám és utcanév nem tudom beirni mert ugy szerepel a központi rendszerben , hoyg a másik falu a település és az én falunevem az utcanév . a személyi és a lakcimkártyán is igy szerepel.
ÉS mindezt arra hivatkozva, hogy nem lehet külön önkormányzat,mert kevés a lakos 250 fő alatt és csak az efölötti létszámu lehet külön. hozzáteszem nálunk vannak a cégek telephelyei mig a másik nagyobb faluba semmi, de igy az iparuzési ado oda megy és ott is használják fel a nagyrészét.A másik ilyen eset amikor kikültöztem külföldre meghatalmaztam a közeli hozzátartózüm, hogy minden dologban eljárhasson a banknál. erre jön a levél, hogy elkészül az uj bankkártyám, mondom, hogy akkor menjen be a rokon és hozza el. bemegy azt mondja nem adták ki neki,mert csak személyesen lehet. felhivvtam a bankot, hogy nem tudom személyesen ezért biztam meg vele valaki mást. azt mondják azt még megbizással se lehet,mondom akkor küldjék ki külföldre azt se lehet, akkor MO cimre ,oda meg kiküldték, de nem ám ajálva hanem csak ugy bedobva a postaládába, hogy onnan aztán bárki ki is tudta volna emelni.Ez aztán a felhasználo védelem.
Narxis: szuleimnek szoktam nézegetni ,hogy még milyen gyogyszereik vannak fenn, meg az utiköltség visszaigénylést a kormányablak feluletén .
Jogositványt is azon keresztül csináltattam, de hogy miért nem csinálják felhasználobarátra és könnyen értelmezhető cimeket adni a különbözö feladatoknak ugyeknek?
Rá nem jöttem volna , hogy a jogsihoz az Életut-szolgáltatás cimszoval kell keresni. Miért nem lehet okmányok és azon belül jogositványok menube felsorolni az összeset ami kell?
Az átlagpolgár aki nem csinálja rendszeresen nem fogja tudni mit hol keressen és hogyan csinálja mert nem logikus és konnyen kitalálhato rendszer.
Az egész olyan hivatali jogi nyelven van megszerkesztve, ahelyett, hogy lenne egy leegyszerüsitett felhasználobarát átlag manyi néni szinten is érthető szövegekkel . -
"Erkölcsi bizonyítványt kérhetsz az appon belül" - Papírok, dokumentumok igényléséhez ott van a nyilvantarto.hu, eddig (szinte majdnem) mindig gond nélkül működött.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
-
Narxis
nagyúr
Az egészségablak nem olyan rossz cucc, aki gyógyszert írat fel (mondjuk egy Flector port ami sajnos vényköteles) vagy valami más szokásos gyógyszerét akkor nem kell elmenni az orvoshoz, betelefonálsz aztán megnézed az app-ban, hogy ki lehet-e már váltani, nem mindig váltható ki azonnal telefonálás után, volt, hogy el is felejtette felírni a háziorvos, másnap ugyanúgy be kellett telefonálni, így nem indulok el feleslegesen a gyógyszertárba. A rendelési idő is ott van, az se rossz, sose tudom mikor rendel délelőtt vagy délután.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
félisten
Értem, és köszönöm.
Én meg úgy tudom, mégpedig a témában erősen naprakészen járatos iskolatársamtól, hogy ez a DÁP-ba bejelentkezés már nem oszt, nem szoroz. Ha akarnak valamit Rólad, csak egy egészen kicsit leegyszerűsíti a dolgukat -- az én életemet viszont jelentősen kényelmesebbé teszi.
MaCS
-
félisten
válasz tordaitibi #70 üzenetére
Engem többször is operáltak -- vélhetően álmomban besettenkedve, mivel nem emlékszem egyik esetre sem...
MaCS
-
félisten
válasz tordaitibi #75 üzenetére
Az MVM egészen botrányos. A múlt hétig három személy voltam náluk (két mérőhelyre...). Végre sikerült egyesíteniük önmagammal, de az egyik énemet nem tudják elektronikus számlázásra átállítani, úgyhogy a papíron megküldött villanyszámlát a banknál bepötyögve kellett átutalással kifizetnem.
De az sem gyenge, hogy a még három évig érvényes személyi igazolványomat azért kellett lecserélnem, mert a tanúsítvány szolgáltatója cserélődött, és az újszolgáltató tanúsítványát a meglevő igazolvány nem tudja fogadni...
MaCS
-
veterán
Viccelsz, 2024-ben nálunk értelmes logikus átjárható IT megoldások...? Dehogy.
ahol lakom, 7 év alatt 3x kellett a gázszolgáltató változása miatt teljesen új weboldalakon regelni,
most ugyanez van a villanyóra részen.
Legutóbbi csodás megoldásuk az nvmnext baromság, ami megint "modernizálódik" ezért ismét új reg.
Ezekszerint nem lehet a hülye felhasználó adatait, bejelentkezési nevet mailt belépési logint átvinni, de miért nem? Mindenem az maradt, villanyóra száma, felh. hely, nevem lakcímem csak a webes szolgáltatás "korszerűsödik". -
félisten
Köszönöm! Ezt jó tudni.
Az érzéseim mindazonáltal vegyesek.
Az egyik oldalról: a sima felhasznó/jelszó belépés egy ilyen jelentőségű rendszerhez szerintem is kevés, mégpedig legfőképpen a felhasználó potenciális hülyesége miatt. Rengetegen adják át másoknak a belépési adataikat, mert ugye mi történhet.
A közelmúltban magyaráztam ezt el valakinek, hogy a kedves haverjai AVDH-val alá tudnak írni okiratokat a nevében, márpedig nem tűnt éppen makulátlanul megbízható társaságnak.
Tehát ez nagyon sokaknál egy időzített bomba -- és még csak nem is az informatikai sebezhetőségről beszélünk.Másrészt viszont a 2FA/OTP nagyon sokaknak jelenleg megugorhatatlan akadályt jelent.
Mert a facebookozás, tiktokozás ugyan már készségszinten megy, de egy email olvasása még az alap Gmail-kliensen is rakétatudomány... Tudom, látom, ijesztően sokaknál.
Úgyhogy (amint írtam) még email, de főleg SMS útján reálisnak tartom a 2FA OTP-t, de egy MS/Google/NISZ authenticator használatát már erősen korlátozott körben látom reálisnak. (Pl. a közvetlen környezetemben két diplomás, nem hülye polgártársunk is lepattant róla...)MaCS
-
ezt nem értem amugy az egészben, hogy a kormányablakot és az egészségablak alkalmazást minek csinálták meg, ha most az eddigi bejelentkezéssel kb kinyirják öket.
Meg akkor már miért kell 3 aslkalmazást használni miért nem tudják egybe összetenni?
az első kettöre is ellocsoltak egy halom pénzt de még a rendszer nem is mukodik igazán vagy nem jo semmire mert csak az adatokat lehet megnézeketni, de ,hogy javitana az amugy siralmas eü helyzetén arra nem jo.Mert oké meg tudom nézni, hogy milyen receptek vannak a felhobe, de az is kb felesleges, mert gondolom azért megy az ember orvoshhoz, hogy megirják neki és utána ki is váltja, tehát nem nézegetem ,meg nem fél év mulva akarom kiváltani amikor már elfelejtettem, hoyg mit is irt fel a doki.
Amugy nekem is volt ilyen bejegyzésem, hogy debreceni orvos vizsgálata szerepelt a nevemnél, közelébe nem jártam azon az országrésznek, nem hogy orvosnál.
A szuleim probálkoznak folyamatosan idöpontot kérni de legtöbbször azt válaszolják, hogy még nem nyitották meg a regisztráciot ,vayg, hogy csak napi egy beteget fogadnak és hivja öket többször hátha üresedik hely vagy majd megnyitják a regisztráciot. ezt appon keresztül nem lehetne beállitani, hogy x ember szeretne kérniidopontos valahogy utemezzék be vagy át, hogy bekerüljön? vagy ,hogy tudja, hogy mikor lehet valamire időpontot foglalni?
-
-
veterán
-
-
Apollyon
Korrektor
A gúgel és társai annyira nem állnak semmi felett, hogy még a rendőrség is kikérheti az adataidat a fb messengertől kezdve a wacappon és viberen át az instagram dolgaidon és a gémél levelezésedig mindent is. Telegram mondja "helló!" És akkor a telefonokról a zsebekben még nem is beszéltünk.
Vajon akkor mi lehet a helyzet állami ügyekben?
Ja és ennyit a fent felsorolt szolgáltatások "titkosításáról" is.De ha ezeket a kommersz szolgáltatásokat kerülnéd, akkor a "digitális állampolgárság" téma meg csak egy újabb lehetőség, hogy más úton is lehessen követni a tevékenységeidet.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
-
Narxis
nagyúr
Egyelőre a Google még nem áll a törvények felett ellentétben a hazai elit nem egyszer bizonyyította, hogy a magyar törvények felett áll, de akkor sincs probléma ha egy törvény "útban van" mert egy rendelettel felülírható egy éjszaka alatt. Aki ezt nem látja veszélyesebbnek mint a gugli annak nincs mit magyarázni...
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Lenry
félisten
Erről mit tudsz? Nekem tavaly év végi információim vannak
itt van leírva négyszer, hogy megszűnik
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
-
Ügyfélkapu+ elvileg csak egy Google Authenticator (vagy MS Authenticator) azonosítást kér, szóval inkább azt fogom választani, mert még mindig inkább a Google-nek szolgáltatot adatot, mint R. Antalnak.
-
-
-
Pikari
addikt
digitális állampolgárság? még internet sincs a telefonomon.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Bepanaszolták a magánszféra miatt a Xiaomit és a Sheint
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Reklámblokkolók topikja
- Nintendo Switch 2
- Óra topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Akciós! PC , i7 10700 , RTX 3060 Ti , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Samsung Galaxy S24 +512GB, fekete 2027/02/28-ig garanciális
- iPhone 16 Pro Max 256gb, független,bontatlan
- Apple iPad Mini 7, Blue, 128Gb., Wifi, új, 2 év garival + Pencil 2, karcmentes
- Lenovo ThinkPad P51,15.6",FHD,i7-7700HQ,24GB DDR4,512GB SSD,M12000 4GB VGA,WIN10