Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
Nekem már a net felé nyitott -ha csak része is-, ha "interneten keresztül is elérhető".... mint ahogy emberünk írja!
#668 Mi történt? DDOS? Lopás? Törlés? Kódolás? (adatvesztés-ból nem derül ki, és nem mindegy!)
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Egon
nagyúr
Fenn van a honlapjukon, hadd ne írjak már kisregényt.
Az elve kb. ugyanaz mint az AVDH-nak: ők írják alá XY magánszemély nevében, akik a regisztrációs folyamattal hitelesítik magukat (mint a Revolut-nál)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
cinemazealot
addikt
Ma 13:41-es bejegyzés a kormanyhivatalok.hu-ról, nem mélyedtem el benne, ezért nem tudom, releváns-e:
Január 1-től az AVDH hitelesítés az ePapír szolgáltatásban érhető el
Gabonetta, Te is erre gondoltál ePapíros "hack" alatt?
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
Mert akkora trágyadomb az egész, hogy ha már elektronikus személyi meg ha már vett az ember kártyaolvasót, akkor szerintem jogos elvárás lenne, hogy akkor az e-személyis programban frissíteni lehessen azt a ki...-ott tanúsítványt és ne kelljen 2 évente (most már múlt idő) emiatt személyesen befáradni.
Meg azt se értem, hogy miért hagynak magánszemélyeknek bizonyos igénylési lehetőségeket, ha utána közlik, hogy ez inkább csak cégek vagy vállalkozók számára fontos. Érthetetlen.
Lassan eljutunk oda, hogy egy-egy ilyen személyes találkozás alkalmával sem az ügyfél, sem az ügyintéző nem fogja tudni, hogy mit kezdjenek egymással, azonkívül, hogy nézik egymást.
-
YAS-dude
őstag
Nekem sem sikerült elektronikus aláírást intéznem kormányablakban, aztán megtaláltam az AVDH-t, ami nekem elég is volt, aztán azt most megszüntették, mondván, hogy a DAP-ban van e-aláírás.
Persze a DAP-ban (nekem) még nincs, úgyhogy most addig nem tudok elektronikusan okiratot kiadni, csak papíron. Amúgy szuper, mint minden amihez ezek hozzányúlnak...[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
2020-ban sikerült komoly ellenállást leküzdve kierőszakolnom a rendszerből egy elektronikus aláírásos személyit.
Érdekes, asszem én is 20-ban kértem és nekem nem kellett erőszakolgatni. Akkor ügyintézőtől függ?
új szolgáltató áll az aláírási szolgáltatás mödött
Eddig úgy tudtam, hogy a NISZ Zrt.
Amúgy slusszpoén, a webes ügysegéd e-személyis résznél van néhány kattintható menüpont, első tétel: elektronikus aláírás igénylése (kb. ez az egy az, amire nem lehet rákattintani )
-
rednifegnar
senior tag
Inkabb penztarcaban kellene gondolkodni amik kozott ide oda teszi az ember az igazolvanyt, nalunk pl az asszony mas penztarcat hasznal normal esetben mint mikor megyunk kirandulni vagy elutazunk. Olyankor atteszi a szemelyit meg a bankkartyat, a tobbi cuccra nincs szuksege kirandulasnal.
Nekem is 2 (v 3) mobilom van es at szoktam tenni a sim-et, van egy nyaralos mobilom is, az nagyon kicsi, ott nekem nem kellenek ceges hulyesegek meg nagy kepernyo.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
-
-
rednifegnar
senior tag
igen ahogy irtam soxor atteszem a sim-et es masikat viszem magammal.
nem akarok semmit se mozgatni se appot se semmit, de persze feltelepitem mindegyikre gondolom ez kell neki. ha beviszem a ket (vagy tobb telot) akkor megcsinaljak mindegyikre a reget es annyi?
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Gabonetta
aktív tag
Egyetértek. Sajnos a kormányablakos ügyintézők egy része nem kellően motivált/lusta/tájékozatlan ahhoz, hogy maximális tájékoztatást adjon az elektronikus közszolgáltatásokról. Másrészt a védelmükben el kell mondani, hogy a 10-ből 9 ember meg sem hallgatja a "mondókájukat", akár mennyire is szeretnék elmondani.
-
Gabonetta
aktív tag
1. „...se az Ügyfélkapu+, se a DÁP nincs kész, ezért ezeket nem lehet kötelezően rányomni a társadalomra”. Az Ügyfélkapu+-ban mi nincs kész? Évek óta működik.
2. "...hiszen a kötelező QR-kódos autentikátor mellé már az e-mailt is bevezették mint lehetséges kétfaktoros bejelentkezési opciót". Nem vezették be. Hivatalos forrásban nem is olvastam, hogy lesz ilyen.
3. "Ugye itt kellene a módszerek terén egy hosszú és hasznosan eltöltött átmeneti időszak." Volt, több mint fél év. Mennyi kellene még?
4. "...legalább 2025 augusztusáig ki kellene tolni a drasztikus lépést". Addig mi változik? Aki elhanyagolta nyár óta, ezután sem sietne.
5. "...a regisztráción is változtatni kellene, mert a jelenlegi módszer túl bonyolult, ezt akik „újságot olvasnak és televíziókészüléket néznek”, nem tudják megcsinálni." Nekik nem való az elektronikus ügyintézés. A hagyományos "analóg" ügyintézés minden természetes személy számára biztosított és hozzáférhető minden területen.
6. "Az egyesület számításai szerint nagyjából másfél millió elektronikus ügyintézésre kötelezett van jelenleg, de ezek egyharmada „nem képes vagy nem alkalmas” ennek a feladatnak eleget tenni, míg van további negyedmillió polgár, aki nem is akar digitális állampolgár lenni." Aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat/szeretne folytatni (ugye leginkább róluk van szó), elektronikus ügyintézésre köteles évek óta. Ha "nem képes vagy nem alkalmas" az elektronikus ügyintézésre, ne legyen egyéni vállalkozó. Demagógiának tűnhet, de meg kell érteni azt is, hogy a technológia fejlődés nem állhat meg.
7. "Tehát komoly probléma van, mert az érintettek felének vagy képességbeli vagy akaratbeli problémái vannak az egész átállással kapcsolatban, és azért van ez így, mert az állam rájuk nyomta ahelyett, hogy együttműködött volna velük." Akaratbeli probléma? Érdekes kifejezés arra, hogy valaki nem szeretne, nem hajlnadó semmit azért tenni, hogy teljesítse a kötelezettségeit.
8. Véleménye szerint január 16-tól kitör majd a káosz, mert „jelenleg nincs olyan elektronikus aláírás, amit az állam kínálna, és ilyen 2015-ben volt utoljára. Nyolc évvel lőtték vissza az elektronikus ügyintézést. Ezek a rendszerek félkészek, nem szabadna őket kötelezővé tenni. Szerintem ezt nem is kommentálom.
+1. Ezt nem ő mondta, de a cikk elején: "viszont nem mindenki boldog a digitális reformtól, hiszen a könyvelők például, akik a nevünkben járnának el hivatalos ügyekben, nem biztos, hogy be tudnak majd lépni nélkülünk." Ne járjanak el hivatalos ügyben helyettük. Arra van más - jogszerű - megoldás.Pro: "Emellett a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazása is hiányos, hiszen a beígért digitális aláírás nem működik rajta." Ebben igaza van.
Szerk.: A gond az, hogy hagyták kialakulni azt a gyakorlatot, hogy a könyvelő megkapja a jelszót, aztán az ügyfél nevében lép be. Ezt sosem értettem, nekem természetes is volt, hogy a könyvelőnek meghatalmazást adok, de valamiért nem csak félidióták körében terjedt a jelszóátadásos megoldás.Egyetértek veled.
[ Szerkesztve ]
-
Gabonetta
aktív tag
Csak most látom a Dáptv. január 1. napjától hatályos változását az AVDH kivezetésével kapcsolatban: "A 2024. augusztus 31-én hatályos E-ügyintézési törvény szerinti azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás használatát a személyre szabott ügyintézési felületen 2024. december 31-ig kell biztosítani. Az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés-szolgáltatás 2025. január 1-től csak a digitális szolgáltatást biztosító szervezet részére, a nevében eljáró személy nyilatkozatának hitelesítésére, valamint 2025. október 31-ig a támogató szolgáltatással integráltan nyújtható.
-
-
user01
aktív tag
nem értem, hogy hová tűnt a személyi-igazolványos belépés
Továbbra is elérhető a többi azonosítással együtt, de csak olyan oldalon, ahol van is hová belépni (pl. tarhely.gov.hu).
Az ugyfelkapu.gov.hu tulajdonképpen csak beállítási (settings) oldal.aujjobba:
Jogsi helyett is eleg az app?
[link][ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Azért az a 3 perc az a Te, Ti hozzáértőbbek, felkészültek 3perce volt.
A 10 meg magyarázós, van telefonja, anélkül nem megy, de abban hogyan is működik?-féle dolgokat tartalmazza.Engem is felhívott egyszer egy közvélemény kutatós, és én megértettem a kérdést, modtam a választ, túl voltunk rajta hallhatóan hamar, és éreztem, hogy meglepődött...
Vagy a másik: Én tudom, hogy mennyire egyszerűen kell válaszolni a telekomos vandának, de van ismerősöm, aki szépen elkezdte neki darálni a problémát. Gondolhatod, hogy az AI melyiket érti meg!!!// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Gabonetta
aktív tag
Azért ne menjünk el amellett, hogy több mint fél éve ismert, hogy az AVDH meg fog szűnni. Szerintem ez több mint elég idő volt arra, hogy felkészüljön mindenki. Az állampolgárok oldala még esetleg védhető, de szerintem egy ügyvédnél nem lehet kifogás arra, hogy miért nem készült fel. A DÁP elektronikus aláírás hiánya viszont valóban bosszantó és vérlázító.
Egy mondta még az Ügyfélkapu+ "ügyintézéshez". Persze, hogy annyi idő volt. Az ügyfél mobiltelefonját használva, az ő ügyfékapus felhasználónevét, jelszavát használva kell vagy az ő eszközén, vagy egy kormányablakos számítógépen bepötyögni úgy, hogy ad 1. nincs hitelesítő alkalmazás letöltve, ad 2. nem tudja a felhasználónevét, jelszavát, emiatt az e-mail fiókjába is be kell lépni etc.
-
Gabonetta
aktív tag
Annak vajon mi lehet az oka, hogy az okmányirodában ma érdemi tömeg jött össze, és mindenki Ügyfélkapu+-t akart intézni?
Az emberek tájékozatlansága azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell Ügyfékapu+-t regisztrálni. Másrészről az, hogy sokan képtelen rá, ezért segítséget kérnek a kormányablakokban. Ez óriási terhet jelent nekik.
Egyébként nagyszerű élmény volt. Kisvárosi kormányablak, 10-ből 3 ablaknál van ügyintézés. Jó másfél óra sorban állás alatt magunkon kívül összesen egyetlen egy DÁP-regisztráció volt, akadt pár hagyományos iratintézés, és mindenki más Ügyfélkapu+-t akart.
Ebből is látszik, amit az előbb írtam. Az állampolgárok ezzel feleslegesen terhelik a rendszert. Ügyfélkapu+-t nem kormányablakban kell intézni, simán el is küldhetné ezeket az ügyfeleket az ügyintéző.
Ja, és az ügyintézőnek fogalma sem volt arról, hogy a DÁP-pal mikortól lehet majd aláírni, illetve, hogy egyáltalán mi pótolja az AVDH-t, mert a DÁP szerinte nem -- legalábbis nekik ezt mondták.
Ezt még senki sem tudja, nemhogy az ügyintézők.
Az AVDH-hoz: miért nem "vásárolnak" piaci szolgáltatótól elektronikus aláírást?
Szerk.: Telexnek válaszolt az IdomSoft: „A digitális aláírás valóban élesedett a Digitális Állampolgár alkalmazás legutóbbi verziójával, a felhasználók azonban a más hasonló jelentőségű szolgáltatások gyakorlatának megfelelően, fokozatosan kapnak hozzáférést a funkcióhoz.”
[ Szerkesztve ]
-
prsq
aktív tag
Az idős generáció egyszerűen nem tudja kezelni néha az érintőképernyőt. Az ő idejükben, egy gombot benyomtál - mindegy milyen szögből - és be volt nyomva. Egy dolgot csinált, ha benyomtad.
Anyám (77) kapott pár éve okostelefont (nem tudja rendesen használni), de egyszerűen nem érzi/érti a különbséget a "megérintjük", a megnyomjuk és tartjuk", a nyomjuk és húzzuk", meg a "hosszan nyomjuk" (pl. kikapcs) között.
De apósom is elismerte, hogy amióta okostelefonja van, SMS-t nem tud írni vele (túl apró a virtuális billentyűzet). Elbukdácsol vele, de ő sem tudja, mi az a frissítés, néha lekapcsolja a wifit és nem veszi észre (mobilnet megy olyankor), nyitva van 30 app és 100 böngészőablak.
Az öregek bizonytalanok a modern technikával, nem volna szabad rákényszeríteni őket így az ügyintézésre. -
cocka
veterán
másrészt az ujjhegyérzék pontosabb visszajelzést ad neki
Ja, csak gondolom egy sima butamobilon ez nehezebb, mint egy normál billentyűzeten, ahol még pöckök is vannak az F-en meg a J-n, hogy anélkül is tudja hogy áll a keze, hogy látná.
megfelelően tudják használni az egeret és a billentyűzetet.
Igen, mert amit írtam, hogy sokkal valószínűbb, ha egy billentyűzeten lenyomsz egy gombot, akkor az a karakter fog megjelenni, amit lenyomtál és annyiszor, ahányszor lenyomtad, míg érintőn ez erősen kétséges.
-
ledgeri
nagyúr
Sok helyen a felirat vizuális anyagon (amellett hogy a beszéd is hallható), olvastatott is. Azért írom így, mert nem opció hogy ott legyen, hanem levehetetlenül ott van. Nem tiktok-féléről beszélek, hanem szépem szivárog reklámokban, közérdekűbb anyagokban ilyesmikben. Engem látót-hallót nagyon zavar, hogy az eddigi "opció ha kell"-ből abba kerültünk, hogy "nem opció, hogy ne legyen ott".
Más irány de kb ez is, mikor sok-sok weboldal alapértelmeztetetten megjegyezteti a beléptetést.
Így aki megjegyeztetné, az így is úgy is egyszer találkozik vele, míg aki ezt kerülné minden egyes belépésekor kerülgetheti.
Ellenkező eset:
Akit zavar, hogy mindig be kell lépni egyszer figyel rá, hogy be legyen pipálva és marad amíg a süti él, míg aki nem akarja, hogy be legyen jelenkezve nem csinál semmit, és zaklatva sincsen.// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
cocka
veterán
A durva az, hogy még akár úgy is előállhat, hogy nem tud, hogy lát ugyan, de béna a keze.
Ha viszont kifejezetten a vakságra vagy gyengénlátásra gondoltál, az még kiváltható esetleg valódi billentyűzettel, ha ismeri a tízujjas vakírást. Az mondjuk kétségtelen, hogy egérrel könnyebb a navigálás, billentyűzeten hatmillió tabot kéne nyomni.Most mondok egy egyszerű példát: okostelefon Android... total commanderben fájllista scrollozása érintőn egy agyrém, USB-C-n keresztül rádugott egérrel meg hopp a görgővel pontosabban lehet le-fel mozogni vagy adott esetben az egérrel pontosabban megragadni a görgetőcsúszkát és máris nem kell fél napig keresni a fájlokat.
-
cocka
veterán
Én nagyjából értem, hogyan kell használni és tudom is kezelni az érintőképernyőt, de rohadtul felidegesít, mert a magabiztosságot vagy nem is tudom mi erre a megfelelő szó, egyszerűen rontja.
Ha nem pontosan találom el a nagy ujjaimmal az adott dolgot, akkor máris nem az történik, amit akartam. Vagy egyszerűen nem történik meg, aminek kéne, hogy mondjuk csak 5. alkalommal méltóztatik megnyílni valami stb..Úgy fogalmaztam meg ezt magamban, hogy minél jobban egyszerűsíteni akarnak egy beviteli eszközt, annál nagyobb az esélye, hogy végül nem azt viszed be vele, amit szerettél volna. Ez a bizonytalansági faktor csak nő.
Nekem e szerint a skála a következő:1. billentyűzet
2. egér
3. érintőképernyő
4. (ez már valami levegőben kalimpálás lenne)Aki szerint a 4. a legegyszerűbb lenne, az kérdezze meg Illényi Katicát mennyire könnyű tereminen játszani.
Pl. egérrel se használok soha drag & dropot, mert ha véletlenül nem az történik, amit szerettem volna, akkor lehet nyomozni, hogy egyrészt mi történt (jó esetben láttad is), másrészt mit nyomtál, hol és hogyan engedted el stb.. gyakorlatilag utólag kideríthetetlen, főleg ha adott funkciót nem szoktál úgy használni, tehát tapasztalatod sincs róla.
-
ledgeri
nagyúr
Szerintem a DÁP nem annyira "szaki" hogy egy PC-s android emulátort ne lehessen használni vele (programilag maga nem blokkol/detektál.... gondolom), ha az megfelelne.
A többi meg egyéb vezérlők, és programok kérdése. (ha csak abból indulok ki, hogy a probléma az, hogy az okostelefon, mint hardver lett említve, és nem a kényszerülés mikéntje, vagy annak használatot befolyásoló tényezői).// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
-
veterán
-
aktív tag
„Japánban meg a 3,5"-os floppy-któl búcsúznak lassan el, amint ez az USA valamelyik közműszolgáltatójánál is érik...”
Nemrég volt hír (talán e lapcsaládon is), hogy szintén az Óceán túlpartján van egy metróhálózat, aminek működtetése nagy floppy-t igényel és megy a fejtörés, miként lehetne kiváltani korszerűbb megoldásra. -
-
-
Így van, igazad van. Hogy a kishivatalnokok sem ismerték jobban azon nem csodálkozom, nekik is túl bonyolult volt.
Most ezért szigorítottak hogy a következő aláírást mindenki elfogadja. De még ezen egyszerű módszert se bírják elfogadni sokan láttatlanba sem, tiltakoznak ellene.
Pegig az új digitális aláírás még meg sem jelent. -
cocka
veterán
Ott kefélték el ezt a sztorit alapból, hogy extra jogosultságokat kapcsoltak a jogosítványokhoz.
Mondjuk én azt se értem, hogy ha az ugyfelkapu.gov.hu-n akarsz bejelentkezni, akkor miért kizárólag csak ügyfélkapuval és ügyfélkapu+-szal lehet belépni, e-személyivel miért nem?
De asszem a 4-5 bejelentkezési mód közül az EESZT-nél ill. NEAK-nál is csak 3 érhető el.
-
uniqm1
tag
A kép mellé anyagi javakat is szoktak ilyen esetben adományozni -igaz nem épp önszántukból - a kedves munkáltatók, ha nem pusztán a munkakörbe visszahelyezést ítéli meg a bíróság. Úgy azért egy fokkal örömtelibb lehet a kép nézegetése.
Egyelőre nagy számokról biztosan nem beszélhetünk. Bár a sajtóban megjelent pár hete egy hír egy (vagy több?) kormányzati szervről, ahol kötelezték a dolgozókat a DÁP-ra, ezt persze cáfolták másnap. De nem kétlem, hogy van ilyen.. lásd #136 -
uniqm1
tag
Nem hinném, hogy van kialakult gyakorlat erre. Ha a munkáltató arra kötelezi a munkavállalót, hogy akarata ellenére regisztráljon, akkor nyugodtan megtagadhatja azzal az indokkal, hogy ez jogellenes, a törvény kifejezetten kimondja az önkéntességet. Könnyen nyerhető munkaügyi per lenne, és valószínűleg még a sajtó egy része is rácuppanna a témára. Persze kérdés, hogy hiányzik-e mindez az érintettnek. Ha kell, tudok munkajogban jártas ügyvédet ajánlani.
Annak idején nekem is előírta a munkáltató (egy állami szerv) az Ügyfélkapu kötelező használatát, az nem zavart, mert amúgy is megvolt, de akkor volt is ennek jogszabályi alapja. A DÁP esetében viszont - legjobb tudomásom szerint - nincs ilyen. -
uniqm1
tag
"2023. évi CIII. törvény
a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól4. § (1) A digitális térben a digitális állampolgár azonosítón alapuló felhasználói profil szolgál az állammal való elsődleges kapcsolattartásra.
(2) A felhasználói profil jogosultja dönti el, hogy használja-e a digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatásokat. A digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatások igénybevételéhez szükséges a felhasználói profil aktiválása.
(3) A felhasználói profil jogosultja dönthet akként, hogy a felhasználói profilját nem aktilválja, vagy azt inaktiválja."
A törvény alapján önkéntes, a munkáltató nem kötelezheti a DÁP-ra. A munkaügyi pert valóban nem szeretik a munkáltatók, de ha a per miatt hátrány éri a munkavállalót, amiatt megint csak lehet perelni.#180 "A vedd fel az ótást vagy ki leszel rúgva" esetében - igaz csak egy járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet (ha jól emlékszem), de legalább volt jogszabályi alap.
A Dáptv. esetében viszont a törvény kifejezetten kimondja az önkéntességet.
Óriási különbség. -
cocka
veterán
Ja csak az email fogadásához szükséges eszközök beszerzésére már volt kb. 26 év, annyi idő alatt meg azért ilyen évtizedes alapszolgáltatás használatát és működését illett volna elsajátítani. Mint ahogy pl. az IRC-re is volt kb. hasonló mennyiségű idő, de min. 24 év. És az email meg az IRC 26 év elteltével is működő szolgáltatások és nem kell hozzájuk űrtechnológiai megoldás. Egy filléres szarral is lehet már emailt küldözgetni. LOL (Bár ma már talán nincsenek internetes hívószámok.)
az elektronikus aláírás használata...
Azzal csak az az aprócska gond van, hogy 2 év alatt lejár a tanúsítvány és tudtommal csak személyesen lehet megújíttatni.
-
lomposfarkas
tag
-
morcosharcos
őstag
Mindig a kormánytisztviselőkkel (jelenleg állami tisztviselőknek hívják amúgy) teszteltetik a különböző digitális fejlesztéseket (szopást) az állam részéről. Anno, mikor még a BM-ben dolgoztam, nekünk is minden szart telepíteni meg alkalmazni kellett, az ügyfélkapun kívül ahova a munkáltatói döntéseim jöttek, minden mást úgy szabotáltam, ahogy csak tudtam.
Amúgy én azok mellett teszem le a garasom, akik úgy látják, hogy egy nagy állami profilozórendszer egyik eleme lesz ez a DÁP is, aki mondjuk régebb óta olvassa a parlament.hu-n az irományokat, és hogy milyen meredek dolgokat ad be a fittyfirity-ködömöpö, az azért látja a tendenciát. A legtöbb igazán orbitális hülyeséget persze a kodifikáció során kiveszik, de jópárból készül médiacikk is, pl. pénzügyi vonalon, meg közterületi megfigyelés kapcsán is, könnyen ki lehet keresni az utóbbi mondjuk 3-4 évből.
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Ha legközelebb beszélsz az ürgével, esetleg említsd meg neki, hogy ha kiadnak egy új, "rendes" ujjlenyomat-felismerő rendszert, amit nem lehet manipulálni lopott ujjlenyomatta vagy levágott ujjal, akkor az ujjlenyomat máris megszűnik biometrikus adatnak lenni?
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Nem is egy ilyen sztori van, hogy a manusnakellopták a papír személyijét, mert még az volt - és átragasztották a képet a sajátjukra, onnantól kezdve akármivel megfogták a tolvajt, az eredeti arc címére ment a yard, és kb. nevet kellett változtatni, hogy a vétlen áldozatot ne vigyék be random.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Egon
nagyúr
Benne van a jogszabályi definícióban, hogy ahhoz, hogy biometrikus adatról beszéljünk, nem kell olyan minőségű felvétel, hogy az gépi azonosításra alkalmas legyen: elég ha megerősíti egy adott természetes személy egyedi azonosítását.
A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha mondjuk egy betörést rögzítő kamera képén valamennyire látszik egy ürge, és egyéb információk alapján képbe kerül egy gyanúsított (pl. mobil cellainfók, vagy akármi), és legalább annyi látszik, hogy szakállás/szemüveges/félszemű/félfülű stb., azaz megerősíti a személyazonosságot, akkor máris teljesül a törvényi definíció."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Ami a személyin van kép, az pl. mit azonosít? Már csak a minősége
@Egon : Belharcok pl. a megfelelő miniszterek között, ahogy volt korábban is... De egyiknél sem érezném biztonságban az appomat a telefonomon. És hát mutyi IS. Többcélú a dolog
Mutogatni való hater díszpinty
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Igazi idióta lehet az ürge. Nem kellene összekeverni a biometrikus adat és a biometrikus azonosítás fogalmát. Teljesen egyértelmű, hogy az arckép biometrikus adat, benne van többek között az Infotv. definíciós részében is, kiemelve (ráadásul nem is kell lehetővé tennie az érintett egyedi azonosítását):
3b. * biometrikus adat: egy természetes személy fizikai, fiziológiai vagy viselkedési jellemzőire vonatkozó olyan, sajátos technikai eljárásokkal nyert személyes adat, amely lehetővé teszi vagy megerősíti a természetes személy egyedi azonosítását, mint például az arckép vagy a daktiloszkópiai adat;
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-
nyunyu
félisten
Éppen egy banki ügyfél adattisztítás projekten szopok.
Kérdéses ügyfeleket a BM központi adatbázisából próbáljuk lekérdezni személyi igazolványszám alapján. *
Szemrebbenés nélkül visszaküldik a HIVATALOS személyes adatokat úgy, hogy Dr.-ral kezdődik a viselt név, születési név meg null, találjam ki.
Jó, nőknél legalább ki szokott rendesen töltve a viselt+születési név, ha születése óta házasodott, és emiatt a viselt neve nem azonos a leánykori nevével.*: de legalább az is kiderült, hogy az 111111AA nyilvánvalóan fake személyi igazolvány szám 2000-ben ténylegesen létezett, meg hogy melyik okmányiroda állította ki melyik szerencsétlen állampolgárnak.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Ha jol emlexem, en is hasonlokeppen fogalmaztam tegnap - kerlek javits ki, ha nem ilyen ertelmu volt az egyik tegnapi posztom.
Foglalt nev: el lehet bagatellizalni a dolgot Afrikaval es nevetos smiley-val, hajra. A kinai rendszer (amit a jelenlegi kormanyzat megvasarolt Kinatol), osztalyozza az embereket es bizonyos szolgaltatasokhoz valo hozzaferesek ezektol a pontszamoktol fuggenek: ha nem eleg magas a pontszamod, nem kapsz hitelt, ha meg ennel is alacsonyabb, akkor tomegkozlekedest sem hasznalhatsz, ha meg lejjebb kerulsz, esetleg elkuldenek egy atnevelo taborba.
Ajanlom megtekintesre a Fekete tukor 3. evadanak elso reszet, egy nagyon hasonlo rendszert mutat be.
https://www.coreinfinity.tech
-
-
Lenry
félisten
Erről mit tudsz? Nekem tavaly év végi információim vannak
itt van leírva négyszer, hogy megszűnik
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
veterán
Nem a kor lesz sokaknál hátráltató tényező.
Itt vagyok én. Én is 60 vagyok, ennk ellenére úgy érzem nem vagyok annyira maradi.
DE. Nekem ugyan okostelóm van, ami viszont szénné hekkelt, google fiók, google felügyelet és minden G. alkalmazás nélkül. Éppezért nem is fog rajta futni az app mivel 101% hogy kell neki a Playservice. +root és nyitott bootloader
Énnálam kilőve.
Valamint van több igen értelmes ismerpsöm is akik sajnos jogosan parnoiások és nincs okostelefonjuk.
Én meg ők akkor ögyfélkapu nélkül maradnak. Nabumm.
A mohumarhaságba kellemesen csalódtam, az üvegvisszaváltáshoz szükséges Repont app letölthető Playáruház nélkül, települ, és működik is Playservices és Gapps nélkül is.
Pirospont.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Bundle topik
- Revolut
- Iqos cigaretta
- AliExpress tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB