Aktív témák
-
PitLee
őstag
válasz
Donki Hóte #378 üzenetére
Szerintem az ügyintéző elfelejtette, nekem most csinálták a személyit és elkérte az ügyintéző a régit. Kaptam egy A4-es papírt, igénylő adatlap névvel, fénykép, adatokkal ..ect lepecsételve és mondta postán érkezik, átadta még a pin-es borítékot is.
-
PitLee
őstag
Lehet a Fox-al nem kompatibilis a DÁP, mert hivatalos oldalon írják
Bejelentkezés
A bejelentkezéshez rendelkeznie kell működő Digitális Állampolgár mobilalkalmazással.Asztali számítógépen, laptopon vagy tableten
- A bejelentkezéshez kattintson a DÁP mobilalkalmazás gombra.
- A felületen hamarosan megjelenik egy QR-kód.
- Nyissa meg a mobiltelefonján a Digitális Állampolgár mobilalkalmazást.
- Válassza ki a QR belépés funkciót.
- Olvassa be a QR-kódot a telefon kamerájával, és engedélyezze a bejelentkezést a felugró értesítésben.Mobiltelefonon
- A bejelentkezéshez koppintson a DÁP mobilalkalmazás gombra.
- Koppintson a DÁP mobilalkalmazás megnyitása gombra.
- A Digitális Állampolgár mobilalkalmazásban hamarosan megjelenik egy felugró értesítés.
- Engedélyezze a bejelentkezést a felugró értesítésben.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A play áruházban találtam egy hozzászólást
"tárhely üzeneteket is jó lenne ha megjelenítené....nem pedig böngészőt nyitna hozzá (Brave t nem akarta kezelni....csak ha a chrome ot állitottam be alapértelmezettnek )"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Na rávettem magam és elvettem a telefonom Chrome szüzességét
.
A telefon újkorában letiltottam, Foxot használok már évtizedek óta.
A lényeg, hogy Chrome-t használva (alapértelmezettnek beállítva) betudsz lépni a tárhelybe, de az alkalmazásból nekem nem ugrik át a böngészőre, azt nekem kellet. -
„Benne van szerintem, de csak az látja valószínűleg, akinek érvényes kulcsa van, maga a DÁP automatikusan nem generál kulcsot. Nekem volt az új személyihez aláíró kártyám, de már lejárt, szóval valószínűleg egy újabb trip a kormányablakhoz. Ha jól értem, az aktuális program "eAláírás" néven fut, azt kell kérni. A DÁP csak egy keretprogram.” - [link]
-
-
nyunyu
félisten
A DÁP nem arra van, hogy vállalati folyamatokat lásson el, ez magánszemélyekre van szabva.
Pl. a bankokat kötelezték arra, hogy a saját pénzükön implementálják a DÁPot, és azért fizetniük kell tóninak, hiába van már saját digitális aláírásos megoldásuk a banki- és hitelszerződésekhez.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Egon
nagyúr
Azt én értem, hogy nem arra van, de megoldható a használatával, max. némileg kényelmetlenebb.
Az E-szignó baromi drága, akkor már inkább egy sima NISZ-es elektronikus aláírás: kb. fele annyiba kerül, mint a legolcsóbb E-szignós csomag. És mint mondtam, azt se akarja kifizetni a főnök (már 100 felett van a létszámunk)..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
PitLee
őstag
Csak cikkben olvastam, nem hivatalos, de ott azt találgatják, hogy az Ügyfélkapu+ 2025 év végén megszűnik.
https://www.economx.hu/belfold/ugyfelkapu-ketlepcsos-azonositas-digitalis-allampolgarsag.799911.html
-
Egon
nagyúr
Engem azért érdekelne, mert jó lenne a cégnél minden iratot elektronizálni, hogy le létezzen papír alapon. Ehhez viszont nyilván mindenkinek kellene elektronikus aláírás (pl. egy munkaszerződést a munkavállalónak is alá kell írnia), viszont a CEO nem igazán akarja megfinanszírozni mindenkinek is.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Cassi
őstag
Benne van szerintem, de csak az látja valószínűleg, akinek érvényes kulcsa van, maga a DÁP automatikusan nem generál kulcsot. Nekem volt az új személyihez aláíró kártyám, de már lejárt, szóval valószínűleg egy újabb trip a kormányablakhoz. Ha jól értem, az aktuális program "eAláírás" néven fut, azt kell kérni. A DÁP csak egy keretprogram.
Az ilyen kormányzati dolgoknál mindig az *aktuális* dokumentáció megtalálása a kihívás, ha egyáltalán létezik. Folyamatosan változik minden, és az elérhető doksik jelentős része valamilyen propaganda vagy már elavult. El lehet képzelni, milyen misztikus rémületet érezhet Mari néni Piripócson, ha veterán informatikusok sem tudnak eligazodni.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Pontosan ezért fejlesztik a DÁP-ot, elég egyértelmű, hogy merre akarják terelni az embereket, a szolgáld ki magad, intézd magad irányba és így kevesebb ügyintéző kell majd.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
-
4Grider
nagyúr
Azért arra egy darabig még várhatsz, amikorra minden szolgáltatónál, hivatalos személynél, stb. el fogják fogadni a dáp-ot.
Egy éve kötelező lenne elfogadni az ügyfélkapuban rögzített meghatalmazásokat, de eddig nem találtam szolgáltatót, akik a törvénynek megfelelően elfogadták volna... -
Cassi
őstag
Minősített a leírás szerint, így lehet majd használni hivatalos iratokhoz.
Nekem tetszik, persze már évek óta meg lehetett volna csinálni. Mostantól nem hordom magamnál a személyit és a lakcímkártyát, rövidesen azt a nyomorult SZÉP-kártyát sem kell. Tulajdonképpen egy hash-kódnak kellene csak lennie mindenkinél.
-
-
-
válasz
Donki Hóte #378 üzenetére
Akkor is le lehet adni, amikor cseréled. Nálam is ez volt, leadtam, kaptam egy A4-es igazoló lapot, hogy az új okmány készül, addig azt kell(ett volna) felmutatni.
Itt inkább ez a lépés maradhatott ki.
Ezzel együtt ezt is érdemes már inkább [online intézni].
De ez amúgy a T. pártunk és kormányunk csodája, hatalmas a fluktuáció a közszférában, mert a fizetés nem nagyon emelik, a tapasztalt ügyintézők lelépnek, mert Aldis bolti polctöltögetéssel jobban keresnek sokkal kevesebb felelősséggel. A lelépők miatt a megmaradt ügyintézőkre több feladat és eset jut, nagyobb a stressz, macerásabb a szabikivétel. Közben felvesznek friss új ügyintézőket, azonos (olykor több) pénzért, mint annak, aki 10-15-20 éve ott dolgozik, és kb. csak annyi az elvárás és tudjon kattingatni meg két értelmes mondatot kinyögni. Emiatt a megmaradtak egy újabb része is inkább lelép.
A T. állampolgár meg csodálkozik, hogy miért zuhan az okmányirodákban a felhasználói élmény, amíg 10 évvel ezelőtt (relatíve) gördülékeny volt minden, most a legalapabb dolgok, mint például egy jogsicsere is kisebb tortúra lesz...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Zavaros az egész magyar okmánykiadási rendszer
Asszony nyáron hosszabbítatta a jogosítványát. A kormányablakban szó szerint rábeszélték arra, hogy az elkészült okmányt ne személyesen vegye át, hanem postai úton kérje, mert az jó neki is, meg az okmányirodának is.
Mondtuk is magunkban, hogy milyen szépen fejlődik az ügyintézés színvonala.
Kiküldték, átvette a helyi postán, öröm, bódottá...
Egészen addig, amíg egy dörgedelmes ajánlott levelet nem kapott arról, hogy megkapta az új okmányt, de a régit nem adta le, ha nem adja le, akkor bírságot rónak ki rá. A felszólítás szerint 10 napon belül le kell adnia a régi jogosítványt, amit a kormányablakban személyesen tehet meg
Szóval így is el kellett battyognia a kormányablakba, szóval azzal, hogy postán kérte az új jgosítványt, semmi időt sem spórolt meg, hiszen a kormányablakba csak el kellett mennie, pluszban kétszer mehetett a postára (egyszer a jogsiért, egyszer meg az ajánlott felszólító levélért)
Viszont a posta így szép plusz bevételre tesz szert
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
ledgeri
nagyúr
A chip belett véve az adatbázisba, hogy lehet vele dolgozni állami ügyeket, az én értelmezésemben...
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
cocka
veterán
Kissé zavaros nekem ez a kommunikáció:
Több okmányért is díjat kell fizetni fizetős lesz a személyi igazolvány is, ami mindeddig illetékmentes volt. Az ingyenesség akkor marad fent továbbra is, ha a korábbi állandó személyazonosító igazolvány érvényességének lejárta miatt új okmányt kell igényelni, vagy ha 14. életévét be nem töltött kérelmező személyazonosító igazolványt igényel.
Nagyon sokan lesznek érintettek azonban amiatt, hogy 2025 január 16-tól megszűnik az Ügyfélkapu néven ismert belépési megoldás
Helyébe az Ügyfélkapu+ lép, illetve a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) alkalmazása lesz használható. Az új megoldásokhoz azonban oly módon lehetséges a regisztráció, ha valaki rendelkezik aktivált eSzemélyi igazolvánnyal. Vagyis a regisztrációra egyelőre csak a 2021. 06. 23. után készült okmányokkal van lehetőség.Mi a jó isten az az "aktivált" személyi?
Az enyém 2019-ben lett kiállítva, van aktivált e-azonosítás szolgáltatásom rajta és a PIN kódot is tudom.Közben volt egy ilyen is:
Most akkor mi köze van a 2021-es dátumnak ehhez?
-
-
válasz
Donki Hóte #372 üzenetére
"de mi lett volna a válasz
Hogy húzzam balra?"Igen, az vonatkozik rád. Érdekes, mert Oldman2 esetén pedig működik
-
-
válasz
Zsolt,72 #370 üzenetére
Ez szuper, köszi szépen, de mi lett volna a válasz
Hogy húzzam balra? Nem történik semmi, azt írja, hogy a kódot vágólapra tette.
Ha jobbra húzom, akkor meg megkérdi, hogy melyik fiókhoz társítsa a kódot
Vagy az a válasz, hogy frissítsem
Nem ajánl fel frissítést
-
-
-
-
blueye
veterán
Nos, ez is eljött:
Elektronikus aláírás
- Mostantól papírmentesen írhatsz alá dokumentumokat közvetlenül az alkalmazásban! Az új funkcióval biztonságosan és gyorsan írhatod alá dokumentumaidat elektronikusan, bárhol és bármikor.
- Környezetbarát megoldás
- Az elektronikus aláírás segítségével nincs szükség nyomtatásra vagy postázásra, így nemcsak időt, hanem erőforrásokat is spórolhatsz.
Használd ki a lehetőségeket:
Próbáld ki az új funkciót, és élvezd a teljesen digitális aláírás kényelmét! -
Oldman2
nagyúr
válasz
Donki Hóte #360 üzenetére
Hogyan tudom a felesleges kódokat feldobó sorokat törölni az appból?
Hosszan rányomva nem történik semmi?
-
válasz
Donki Hóte #360 üzenetére
"...hogyan kell továbblépni az Ügyfélkapu+ szolgáltatásaira
"
Sehogy, az ügyfélkapu csak az azonosításodat végzi el. Utána oda lépsz, amivel foglalkozni szeretnél, pl. Tárhely, EESZT, E-Közmű, Földhivatal stb.
"Hogyan tudom a felesleges kódokat feldobó sorokat törölni az appból
"
Ezt sajnos nem tudom.
-
No, többszöri nekifutás után csak sikerült regisztrálni az Ügyfélkapu+ rendszerbe, nem volt egyszerű, mert folyamatos hibaüzenetek jöttek fel, valószínűleg a fél ország ezzel próbálkozik most és a rendszer nincs felkészítve a túlterheléses támadásra
Viszont van két gondom
Az egyik az az, hogy a bejelentkezés után ez kép fogad:
Ez ugye a siker jele, minden tutorial leírás, videó itt végződik
Csakhogy innen hogyan tovább
Innen semmi sem elérhető, hogyan kell továbblépni az Ügyfélkapu+ szolgáltatásaira
A másik gondom az, hogy a töketlenkedések közepette a Google Authentikátor többször is működésbe lépett, most ha rákattintok a mobilon a Google Authentikátor ikonjára, akkor három sort is feldob az applikáció
Hogyan tudom a felesleges kódokat feldobó sorokat törölni az appból
-
-igu-
addikt
"Sőt a finneknél ha jol tudom, ott megoldották, hogy legalább háztartásonként van egy leolvaso amibe a szeméylit betéve egyből azonosit és nem kell bepütyögni semmit sehova."
ez erdekesen hangzikA Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Narxis
nagyúr
Na gyerekek én is áttértem de nem a DÁP-ra hanem az Ügyfélkapu+-ra Google Authentikátorral. Pofonegyszerű volt, szerintem túl egyszerű de ki-be léptem többször is és működik. Érdekes, hogy az Egészségablak alkalmazásban továbbra is be vagyok jelentkezve, nem kérte, hogy lépjek be Ügyfélkapu+ -szal. Én nem szaladok egyből DÁP-ra amíg nem muszáj de tippre szerintem csak 1-2 évig fog élni az Ügyfélkapu+, talán 2026-ban még működni fog de 2027 januárban szerintem már csak DÁP lesz, ne legyen igazam.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Én a törvényben foglaltakat írtam le, a szerint nem lehet párhuzamosan használni a kettőt. Ha lehetséges jelenleg, akkor ellent mond a törvényben foglaltaknak. Tippre vagy technikai okokból, vagy a DÁP miatti problémák miatt döntöttek így.
Ettől függetlenül én nem építenék rá várakat, ha szeretnéd, használd, de ne csodálkozz, ha egyszer csak az Ügyfélkapu+ már nem fog beengedni.
-
blueye
veterán
Akkor ez nem igaz?
Ügyfélkapu+ vagy DÁP regisztráció előnyösebb?
Válaszom: Egyénenként eltérő a felhasználási mód és a rendelkezésre álló eszközpark. Ennek ellenére érdemes Ügyfélkapu+ azonosítást igényelni és DÁP mobilalkalmazásra is regisztrálni. Az átmeneti időszakban biztosított a két azonosítási forma párhuzamos használata, amely azért előnyös, mert nem minden KAÜ azonosított szolgáltatás rendelkezik a kezdetektől a DÁP mobilalkalmazás útján történő bejelentkezés lehetőségével, így 2025. január 15. után célszerű mindkét azonosítási móddal készen állnunk az egyes felhasználói felületek különböző bejelentkezési lehetőségeire. A funkcionalitását tekintve a DÁP mobilalkalmazás kiváltja az Ügyfélkapu+ azonosítást, és számos többlet szolgáltatást is tartalmaz, ami folyamatosan bővülni fog. -
válasz
Donki Hóte #341 üzenetére
Nos, egy tiszta böngészőablakból elindultam, ugyfelkapu.gov.hu-ra beléptem.
Kiválasztottam az Ügyfélkapu+ igénylését.
Mondtam, hogy nem kell QR kód, kaptam egy sok-sok jegyű kódot.
Kódot bemásoltam a TOTP applikáció kód sorába. Visszakaptam egy 6 számból álló kódot.
Az ÜK+ igénylő ablakba beírtam a régi Ügyfélkapu jelszavamat, egy sorral alá ezt a 6 számból álló kódot is bemásoltam.
Rányomtam a tovább gombra és csiribú, csiribá, ezt kaptam vissza
Ez mi a lófütty akar lenni
-
A 2023. évi CIII. törvény (DÁP törvény) mondja ki a 46.§ (3) bekezdésben, hogy aktiválása után csak a DÁP elérhető, és nem veheted tovább igénybe az Ügyfélkapu+ -t.
46. § (1) A Kormány által kötelezően biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatások:
a) eAzonosítás, valamint
b) emelt szintű kétfaktoros azonosítást biztosító ügyfélkapu.
(2) Az (1) bekezdés szerinti azonosítási szolgáltatást a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő természetes személy felhasználó veheti igénybe.
(3) A személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő természetes személy felhasználó (1) bekezdés b) pontja szerinti azonosítási szolgáltatást a 11. § (2) bekezdésben foglalt digitális állampolgárság felhasználói profil felhasználó általi aktiválásáig veheti igénybe, ezt követően kizárólag az (1) bekezdés a) pontja szerinti azonosítási szolgáltatást veheti igénybe.[ Szerkesztve ]
-
Vagy DÁP, vagy Ügyfélkapu+.
A kettő együtt nem opció...
Ha a DÁP-ra áttérsz, tudomásom szerint nincs opció visszalépni Ügyfélkapu+ -ra.
Engem ez utóbbi tart vissza a DÁP-tól első sorban (most csináltam Ügyfélkapu+ -ot).Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
cinemazealot #349 üzenetére
Az oldal gyorsítótárat ír, de kb az a második dolog, ja...
(És emberek ilyenekért kapnak fizetést... ejj, én is tudnék hülyeséget írni annyiért)// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Nem feltétlenül, mert a TOTP.APP nem sütiben tárolja a kulcsokat, hanem a local storage-ben. Azt máshol kell törölni. De igazad van, a TOTP.APP-ot nem inkognitó ablakban kell használni.
-
-
ledgeri
nagyúr
válasz
cinemazealot #342 üzenetére
És megjelent a javaslat, ami máshol is megjelenhet, csak hát legközelebb viszi majd a csak TOTP.APP-os kulcsokat is
a lényegében:
"töröld a sütiket"// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
nyunyu
félisten
válasz
Régebben csak inkognitó módban bírtam Opera alól bejelentkezni, de utóbbi 2-3 hónapban meglepő módon már nem inkognitóban is megy az ügyfélkapu.
És nem kellett hozzá hazavágni a komplett böngésző előzményeimet.
[ Szerkesztve ]
-
DÁP mellett Ügyfélkapu+ ra érdemes még idén regisztrálni? Hogy telefonon is elérjem a szolgáltatásokat? Pl tárhely, online aláírásellenörzés, stb..
-
válasz
Donki Hóte #343 üzenetére
Az össze-vissza küldözgetés a folyamat része, mert egy csomó portállal próbál együttműködni. Ennek eredményeként eléggé kaotikus és megbízhatatlan a működése. Ezért érdemes csak inkognitó ablakban nekifogni.
-
válasz
OK, törölni fogom a sütiket, meg a böngészési előzményeket és megpróbálom újra később.
Azért elég fura, hogy áprilisban jelentkeztem be utoljára (adóbevallás) és azóta valami elkefélt helyre mutató linkek vannak a gépen tartósan letárolva
SZERK!!!!
Most jövök rá, hogy ezen a gépen még életemben sem jelentkeztem fel az ügyfélkapura, vagy más hasonló helyekre, mert ez egy új gép nálam
Honnan veszi, hogy össze-vissza küldözget, fogalmam sincs
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Donki Hóte #341 üzenetére
Welcome to the Matrix, ezek szerint még nem tapasztaltál eleget.
Nyiss egy szűz inkognitó ablakot és onnan kezdj el ügyfélkapuzni. Az ügyfélkapu ugyanis (illetve a KAÜ) iszonyúan szarul kezeli a sütiket. Nálam alapszabály, hogy ügyfélapu kizárólag szűz inkognitó ablakban, máskülönben nem fog működni.
-
válasz
cinemazealot #338 üzenetére
Megpróbáltam, ahogy te javasoltad.
Beütöm a böngésző (chrome) címsorába, hogy ugyfelkapu.gov.hu
Erre a ez jön fel:
Rákattintok az ÜGYFÉLKAPU gombra, mire nekem ez jön fel:
Megadom a nevemet, meg a jelszót, mire ismét a legelőször linkelt Ügyfélkapu oldal jön fel, ahol nincs gomb, az Ügyfélkapu+ regsztrációraMinden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
válasz
Donki Hóte #339 üzenetére
Öööö... nem tudom, honnan netezel, vagy mit látsz, de nekem az ugyfelkapu.hu így néz ki:
De még egyszer: https://ugyfelkapu.gov.hu/
Itt csináld, ne máshol! -
válasz
cinemazealot #338 üzenetére
Köszi, de nem értem, hogy mit csinálok rosszul
Bejelentkezek az ugyfelkapu.hu oldalon, ezt látom:
Rákattintok a nyíllal jelzett Ügyfélkapu gombra, mire feljön a bejelentkezési ablak:
Megadom a felhasználónevemet, meg a jelszavamat, rákkantintok a Bejelentkezés gombra, mire az az ablak jön föl, amit előzőleg linkeltem.Mi a különbség az ugyfelkapu.hu és az ugyfelkapu.gov.hu oldal között? Ezek szerint két ügyfélkapu létezik
-
válasz
Donki Hóte #337 üzenetére
Az ugyfelkapu.gov.hu-n indítsd el a bejelentkezést! Miután sikeresen bejelentkeztél (és még nincs Ügyfélkapu+-od), valami ilyesmit kell látnod ugyanezen a domain-en, itt tudod elkezdeni az igénylést:
[ Szerkesztve ]
-
Gondoltam, hogy elindítom a regisztrációmat az Ügyfélkapu+ rendszerbe, de gyorsan elakadtam
Bejelentkeztem a régi Ügyfélkapuba, a leírásnak megfelelően letöltöttem a TOTP hitelesítő alkalmazást.
Utána ezt írja az útmutató:
Na, itt jött az elakadás, mert nem találom az Ügyfélkapu+ igénylése gombot
Merre kell azt keresni
Nálam így néz ki az Ügyfélkapu főoldala, merre van itt a keresett gomb
-
-
-
-
cocka
veterán
Ha jól emlékszem az a bankos az OTP (nem a bank, csak a ONE TIME PASSWORD)-volt nem TOTP (time based otp). Az annyiban más, hogy a kódok nem függnek időtől és csak a sorrendjük adott.
A CIB hard tokenről van szó egyébként. Állítólag időhöz is kötve van. Szóval valószínűleg time based, mert azt mondják, ha ritkán használod vagy túl gyakran, elállítódhat az időszinkron.
-
-
A dolog úgy néz ki, hogy amikor engedélyezed az ÜK+-t, akkor a felület ad Neked egy kulcsot. Ez első körben egy QR kód formájában érhető el, de van ott egy link is ("Nem tudom olvasni a QR kódot"... vagy valami ilyesmi), amire kattintva szövegként is megjelenik az egyébként 16 karakteres nagybetű-szám kombináció. Ezt kell megőrizned és beállítanod az autentikátor alkalmazásban. Én a TOTP.APP-ot választottam, mert ugyan web alapú (ezáltal mindenhonnan elérhető), de nem online, mindent a böngészőben futó Javascript kód számít a gép rendszerideje alapján, a rögzített kulcsot pedig maga a böngésző alkalmazásod tárolja, az a kiszolgáló szerver felé nem lesz elküldve.
De mivel a TOTP egy szabvány (RFC 6238), ugyanezt az eredményt éred el, ha pl. a Google Hitelesítő alkalmazást használod, amit akár Google fiókhoz kötöttség nélkül is használhatsz. Az imént próbáltam, beállítottam a kulcsot és tök szinkronban mozognak a generált kódok a TOTP.APP-pal.
A kulcs mellé rögzítesz egy (ál)nevet is, mert ha több szolgáltatáshoz is használod a felületet, akkor nem árt, ha tudod, melyik kód, mihez tartozik. Én ezt "ÜK+"-nak neveztem el, de ez tényleg ízlés dolga. Valószínűleg feleségem, anyum és anyósom ügyfélkapus kulcsát is ide fogom majd berögzíteni, csak más-más álnéven az ő kulcsukkal, hogy ők is tudják használni, ha leülnek a gép elé.
Ha tehát ezt a kulcsot akár az asztali gépeden, akár a mobilodon, akár a laptopodon, akár az okostévéden stb. beállítod, az mind az adott eszköz adott böngészőjében lesz eltárolva. Ha pedig minden gépen szinkronban van a rendszeridő (ez manapság gyakorlatilag elkerülhetetlen), akkor mindegyik minden percben ugyanazt a kódot fogja generálni az adott kulcshoz. Ennyi.
A kulcs tehát egy 16 karakteres kriksz-kraksz, ezt oda mented, ahova nem szégyelled. Csak tudd, hova tartozik!
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
válasz
cinemazealot #321 üzenetére
Köszi az infót, én is a totp.app használatát tervezem. Ezek szerint könnyen menthető a szükséges kulcs? Találtam a neten php kulcsgeneráló kódot, ami látszólag működik. Élesben még nem tudtam kipróbálni, de majd felteszem az otthoni NAS-ra.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Én az imént engedélyeztem az ÜK+-t és állítottam be a totp.app-ot asztali gépen és mobilon egyaránt (nem kell explicite szinkronizálni, mivel az eljárás idő alapon működik, így csak a rendszeridőnek kell szinkronban lenni az egyes gépeken). Mindkettő böngészőbe bemásoltam a ÜK+ kulcsát, és most másodpercre pontosan ugyanazokat a számokat generálja mindkét eszközön. Lehet, a laptopom böngészőjében is beállítom majd. Ha pedig idővel megrendülne a bizalmam a szolgáltatásban, lefejlesztem magamnak az RFC 6238-at, oszt' jóccakát.
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
#314 MaCS_70 Több eszköz közötti automatikus, éltalában valamilyen online fiókot igénylő szinkronizáció. Ha megoldod magad, nem kell. Ha Sok eszközöd van, vagy probléma vele alapbóltörődni, akkor ajánlott! Az is lehet, hogy apu használja az egyiket, apu a másikat, de anyi telefonján fent a másik, amit apu tud csak kinyitni, anyu telefonján ott az egyik amit csak anyu tud kinyitni, így instant megvan 2 eszközön az állomány, ha az egyik törne... (mondjuk nyaralás előtt jobb azért rámenteni valamire ami biztosabban megmarad, mint egy Thaiföldi vidéket megjárni készülő telefon, pl...
Ha a NISZ-ben látod a saját kódod (alap, beolvasottat), szabványos QR-kódot (ha te költöznél belőle, adnád oda valakinek, ilyesmik) tud megjeleníteni, akkor egyenrangú ezekkel. Ha nem, hiába ugyanazt csinálja mind, kevésbe ajánlott, mert kevésbé felhasználóbarát. Emellett még ha lehet jelszavazni az sem árt!
#317 cocka Ha jól emlékszem az a bankos az OTP (nem a bank, csak a ONE TIME PASSWORD)-volt nem TOTP (time based otp). Az annyiban más, hogy a kódok nem függnek időtől és csak a sorrendjük adott. Picit más, szerintem fél faktorral rosszabb, mint a TOTP...
Én a Yubikey, OnlyKey, solokey, nitrokey, Feitian, thetis, Token2 féle fizikai kulcsokra gondoltam. Ezeken van egy chip, ami az adott szerverrel kommunikálva egyedi kódot generál minden egyes használatkor (FIDO2 szabvány...meg van egy másik is.), és csak az adott chip nyitja azt a zárat (lehet több kulcsod, az nem probléma)!// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
"Január 16-tól vajon az e-személyi kliens című program se fog működni?"
Mivel ez offline, így megy tovább amíg érvényes. Csak a kék kártya aláírást már nem hosszabbítják meg. De azt ellenőrizd hogy működik-e mert a kártyaolvasó appot frissíteni kellett az ősszel bedugott kártyával (cvca).
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
Akkor már legyen fizikai kulcs
Egy bizonyos banknál is lehet még tokeneket használni. Ez lenne a nyerő itt is.
Azt se vágom, hogy maga az e-személyi egy kártyaolvasóval (akinek már van és nem majd lesz) miért nem lehetne megoldás, miért kell ezt is kukázni?
Január 16-tól vajon az e-személyi kliens című program se fog működni?
-
asdf_
veterán
válasz
Donki Hóte #311 üzenetére
A decemberi már lement, a januári még nincs fent, mondtam hogy januárban nézd majd. De ez csak akkor kell, ha sima ügyfélkapud nincs még.
[ Szerkesztve ]
-
uniqm1
tag
Én épp authentikátort vadászok az ÜK+ hoz(alapvetően PC-re, de kell a szinkronizálás az esetleges mobilos belépés miatt, és a családtagok miatt több kód lesz tárolva). Még várok vele, hátha mégis lesz e-mail a qr kód mellett, de megkönnyítetted a választást. Nagyon köszönöm a tippeket!
-
válasz
Donki Hóte #311 üzenetére
De nem kell kormányablakot meglátogass! Az csak a DÁP-hoz kell.
Letöltöd a Microsoft, Google (vagy akármelyik másikat, én pl. a Bitwarden nevűt használom) Authenticatort, beállítod az Ügyfélkapu+-t és ennyi.[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13T
-
-
asdf_
veterán
válasz
Donki Hóte #307 üzenetére
https://kormanyhivatalok.hu/mobilizalt-kormanyablak-ugyfelszolgalatok
(Majd januárban nézd meg, van még 3 munkanap az évből, most értelemszerűen nem megy már a kormányablakbusz sehova) -
Ateszpapa
addikt
válasz
Donki Hóte #307 üzenetére
Egy kv-t nem óhajtóztatik kérni ha már betér egy kormányablakba mint nyugdijjas?
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Donki Hóte #299 üzenetére
ÜK+-hoz csak TOTP-t támogató alkalmazás kell. Attól függően, hogy kell-e neked szinkronizáció, vagy nem, megoldod, hogy legyen mentésed róla vagy nem sokféle opciód van, mert ez egy szabvány.
Androidra Aegis, Ente, Bitwarden authentikátor (más mint a Bitwarden jelszókezelő) [ha offline elég], ha kell a sync Bitwarden (bár fizetősben van benne), Ente (ha fiókot is csinálsz, nem KELL, csak lehet) 2fas, proton pass (több tárolására fizetős, páréra nem).
PC-re a sync-esek PC kliensei, vagy ha offline kell akkor PL KeepassXC.
IOS-nek/MAC-nek nem nézem utána, mert nem vagyok érintett...
Én az Aegis és KeepassXC kombót ajánlom, ha tudod kezeni felelősen a mentést, és amint lehet átírni egyikből a másikba, vagy átfotózni visszaúton. Mindekttőben látod magát az alapkódod!
Az authy kerülendő, mert kötelezően kér telefont, és nem mutatja az alapkódod!#300 4Grider Nem lesz mindenkinek a legjobb az amit mindenhol nyomnaj név szerint + ha jól tudom vannak olyan hiányosságaik azoknak amik miatt nem is lehetnek a legjobbak: egyik nem szabványos qr-kódot generál kimentéshez, másik van, hogy az új beegyzéssel fölülírja a meglévőt, szóval "kezelem rokonnak is" féle megoldások veszélyesek vele... A harmadik meg nem is app, hanem egy weboldal ami böngészősütikben kezeli az egészet.... hagy ne mondjam, hogy az milyen távol áll az akár jelszóval is védhető, külön álló, specifikus app-tól. (Amellett, hogy egy specifikus ügyfélkapus hibaoldal arra kér, hogy töröld az összes sütit, hátha megold más problémát)
#301 nyunyu Az MS-es Push, az nem szabvány TOTP, jó hogy a melóhelyi outlook, meg MS azt támogatja, de én nem lennék boldog, hogy ha kellene az MS auth-push-át használni "állampolgársági ügyintézéshez"...(ha van, még a google captcha megléte is borzasztó) Még az alap DÁP-os (tippre passkey) is picit sok feltételes számomra. Akkor már legyen fizikai kulcs
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
-
-
PitLee
őstag
Személyi megújításánál az előadó megcsinálta DÁP-ot is, mondtam nem sürgős, Ü+ majd otthon megcsinálom, de csípőre tette a kezét és mondtam oké
Az aktiválásig ellavíroztunk, majd mondta a többit már otthon is betudom fejezni.Öröm és bodotság, asztali gépen QR kód, telefonon belép, beolvas, elfogad, benn vagyok.
Mobilon, írány a tárhely, Belépés DÁP-al és és állandóan a DÁP reklám oldalára dob és hogy töltsem le és hogy milyen jó ?
A mobil egy Samsung 52-es, One Ui 6.1 Android 14, Fox a böngésző
Ha belépek a DÁP-ba a bal felül névre katt, majd "Alapártelmezett tárhely . . ." ott a tárhely belépést választom, vagy böngészőből a tárhely oldalára vagy a magyarország.hu-ról választom mindig ott akad el,
hogy bejelentkezés választása, "DÁP mobilalakalmazás" majd "DÁP alkalmazás megnyitása" és ott elnavigál a dap.gov.hu-ra és ennyi.Volt esetleg valakinek hasonló esetleg valami megoldás ?
-
válasz
Donki Hóte #299 üzenetére
Persze, működik az ÜK+ is, de azért valamivel kényelmesebb a DÁP-pal belépni. Szerintem...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
nyunyu
félisten
Mivel a Microsoft Authenticator már fent volt a telefonomon, tényleg 2 perc volt beállítani.
Mondjuk azt megoldhatták volna, hogy belépésnél küldenek egy push notificationt az Authenticatornak, aztán azt ujjlenyomattal leokézva be is lennék lépve.
Melóhelyi Outlook, Teams hozzáférésem pl. így működik.Ehelyett ÜK+ belépésnél megkapod a sima ÜK login ablakot, csak a jelszó mezőbe várja az app által generált 6 jegyű számot.
Amihez meg kell nyitni kézzel a telefonon az appot, kiválasztani a frissen létrehozott fiókot, aztán ÜK ablakába manuálisan megadni a telefonon látott számot...[ Szerkesztve ]
Aktív témák
lo Talán láttátok utcán a hatalmas "legyél te is digitális állampolgár" reklámokat. Ugyanis született egy...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest