Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Puzzle-k. Hogy ejted ki?
- Tomb Raider Remastered I-III
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Az emberek furák lettek
- A következő felhőd otthon lesz
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
állami hivatalok ügyintézői más állami hivatalok adatbázisaiban is tudtak (volna) turkálni a náluk rólad letárolt azonosító alapján.
Lejárt a szerk határidő, de itt arra gondoltam, hogy pl. adóellenőr ne tudjon kutakodni az egészségügyi adataid között, mert az nem rá tartozik.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Sőt a finneknél ha jol tudom, ott megoldották, hogy legalább háztartásonként van egy leolvaso amibe a szeméylit betéve egyből azonosit és nem kell bepütyögni semmit sehova. ezt manyi néninek is menne bármikor. esetleg egy ujlenyomat vagy 2fa aktivácio még bejöhet, hogy az elveszett ellopott kártyával ne tudjanak visszaélni.
ÉS egy központi weblapon már csak azt kéne kiválasztani mint a sorszámhuzásnál a kormányablakban, hogy egészségugy, pénzugy vagy milyen területre akar valaki intézni és akkor nem kerül bele zavaro menupont ami nem oda tartozik, amikor kérne valami adatot akkor vagy nem kell vagy automatikusan kitölti a kártyán tárolt adatok alapján mivel már azonositott.
Ha jol tudom, ök is is szavaznak, nem kell plusz költségen kinyomtatni a lapokat bemutatni a személyit , hanem bedugja a kártyát rányom a weblapon akire akar és megy a dolgára .
nincs felesleges költség a nyomtatáshoz a szavazatszámlálora nincs másvalaki nevében szavazás stb.. -
-
félisten
Az ügyvédi aláíró kártya más rendszer, mint a személyi. Ezért aztán a két kártyához két olvasót kell használni.
A rendszer egyébként botrányos. A minap egy jogsimegújítási tortúrát néztem végig (miközben az én személyiigazolvány-cserémmel küzdött az ügyintéző már több mint egy órája, mivel ő nem tudta kezelni az okmányiroda egyetlen kártyaolvasóját, úgyhogy szerinte másnap vissza kellett volna mennem új sorszámot kérve ahhoz az ügyintézőhöz, aki ismeri a kártyaolvasót). Az áldozatnak az orvosa feltöltötte az alkalmassági igazolását a rendszerbe, de az ügyintéző szerint rossz rendszerbe töltötte fel. Felhívták az orvost, aki próbálta elmagyarázni az ügyintézőnek, hogy neki egyrészt az általa használt rendszerbe kell feltöltenie, másrészt csak ahhoz van hozzáférése, az ügyintéző szerint megfelelő rendszert el sem éri. Nem mellesleg eddig ilyen probléma még nem volt, tehát olyan nagyon rossz helyre ő nem töltögethet. Az ügyintéző viszont közölte, hogy ő csak az általa kért adatbázis alapján fog hosszabbított jogosítványt kiadni.
Egy orvos barátomtól adatkorrekciót kért a rendszer, mivel a dr.-t rosszul rögzítették központilag. Ő eleget tett a kérésnek, elindította a kijavítást. Azt viszont felfüggesztette a rendszer, mivel rossz volt a név a nyilvántartásban -- az a név, amelyet éppen ki akart javítani. Erre egy másik eljárást kértek, azt viszont elutasították, mert éppen függőben levő eljárás van folyamatban -- ugye maga az az eljárás, amelyet ki akartak mozdítani a felfüggesztésből.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Ez már nagyon OFF, de amit írtál, annak nem sok köze van az egyedi azonosítóhoz, mert azt a mai napig használják a belső rendszerekben (BM és egyéb). Csak annyit mondott ki az alkotmánybíróság, hogy ne legyen minden okmányon feltüntetve ugyanaz az azonosító.
De ettől függetlenül a TAJ-szám (=SSN ) vagy az adóazonosító is csak egy bizonyos személyt jelent.
Az egy másik kérdés, hogy jobb-e adószámmal bejelentkezni, mint email fiókkal, de ez már egyéni preferencia dolga...
-
félisten
Pedig nagy volt az esküdözés, hogy a központi nyilvántartást teljesen rendbe tették.
A dr. (és néhány társa) komoly homokszem a gépezetben, én a mai napig rendszeresen szívok vele, mivel a D-betűnél tárolódik a nevem, egy csomó hivatalos kliensprogram ráadásul csak szó elejére keres.
Külön kihívás a dr. / dr / Dr. / Dr megkülönböztetése.Talán már eljutottunk odáig, hogy a születési névben már nincs benne a dr., bár értem én, hogy az igazi zsenik már eleve így születnek.
Én egyébként viszonylag rendszeresen kérek le adatokat (a munkámmal jár), és sokat javult a helyzet.
Egyébként meg azt kell mondanom, hogy még ennyi hibával sem a vert mezőnyben kullogunk, számos, sokkal előttünk járó ország van ezen a téren messze lemaradta tőlünk.
Az állam kíváncsisága, beavatkozási késztetése már egy másik téma. Egy adatvédelmi rémálomszerű rendszerben is működhetnének tökéletesen a szolgáltatások -- sőt, logikusan az lenne az elvárás vele szemben.
MaCS
-
félisten
Az arckép mint biometrikus azonosító:
Szerintem is az. Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Szerintem meg definíció alapján az az arckép biometrikus adatként különleges személyes adat, amelyet ugye főszabályként tilos kezelni. (Kivéve, ha....... jogos érdek....), ráadásul igenis vissza lehet vele élni biometrikus azonosítóként is.
MaCS
-
cocka
veterán
-
cocka
veterán
arra gondoltam, hogy pl. adóellenőr ne tudjon kutakodni az egészségügyi adataid között,
Erre lett volna az a mese, hogy az e-személyi egy kis "mikroszámítógép", ami képes komplex jogosultságkezelésre, így attól függően enged hozzáférést különböző adatokhoz, hogy melyik szerv, hatóság olvassa a kártyát.
-
cocka
veterán
(Újabb e-személyiken már van NFC is, nem kell bedugni a bankkártya olvasóba.)
Tudtommal soha nem létezett olyan kártyaformátumú személyi, ami chipes volt, de nem NFC-s.
Csak olyan volt ezelőtt, aminek teljesen más volt a designja, de abban se chip, se NFC nem volt.Engem inkább az csesz fel a gyógyszertáras okosságnál, hogy míg a számítógéphez csatlakoztatott kártyaolvasó e-azonosításhoz kér egy 6 jegyű PIN kódot, addig a gyógyszerész csak elveszi lecsippantja és ott nem kell PIN kód. Hát mi ez a kettős mérce?
-
félisten
Ez valamilyen speciális tantervű iskola volt? A orosz nyelv ugyanis az általános tantervnek része volt, másik idegen nyelv oktatása mellett is.
Egyébként sosem értettem, hogy mi a gond vele. Az, hogy mennyire ideologizáltan tanítottak, persze egy más kérdés, de maga a nyelv teljesen rendben van. Én nagyon szerettem -- miközben angolul és németül is tanultam mellette.
MaCS
-
félisten
Japánban meg a 3,5"-os floppy-któl búcsúznak lassan el, amint ez az USA valamelyik közműszolgáltatójánál is érik...
A fax egy számomra felfoghatatlan életpályájú megoldás. Sokáig hiteles dokumentumforrásként kezelték. Volt is olyan ügyem, amelyben egy szemmel láthatóan is nagyon bénán három részből összerakott faxot (látszottak és ferdék voltak az illesztések, eltért a betűméret) hiteles nyilatkozatként fogadott el egy bank, ami pont elég is volt egy hagyaték kiürítéséhez.
Persze, emlékszem, hogy amikor a Panasonic faxgép fejlécét át akartuk íratni, eredeti kamarai végzést kértek, és nem voltak hajlandóak elhinni, hogy ügyvédeknél nincs kötelező aláírási címpéldány. Miközben a modemhez adott faxprogramon simán lehetett bármilyen feladót beállítani.De tőlem rendőrségi előadó még tavaly is kért faxszámot, mert ő inkább úgy küldené át az ügyiratokat...
De a legszebb az volt, amikor azzal találtak meg, hogy az általam küldött fax túl jó minőségű, tehát biztosan számítógépből küldtem, amit nem fogadnak el.
Aztán volt még a kilencvenes évek végén is olyan, tengeren túli, informatikai nagyvállalati (!!!) ügyfelünk, aki nem tudott emailezni, úgyhogy faxolgattunk. Havi több millió forintért!
MaCS
-
Doky586
nagyúr
Ez NEM magyar specialitás, EU vagy milyen előírás. Németeknél is ezért van változás. De országonként azért másképp valósíthatják meg. Részben kompatibilisnek kell lenniük.
Az AVDH semmilyen előírásnak nem felelt meg. Csak egyetlen jelszó kell hozzá ami könnyen lopható, így nem hiteles. Nem is erre találták ki, az emberek kezdték rosszra használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Ukrajnai háború
- Hobby elektronika
- Apple notebookok
- Eredeti játékok OFF topik
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- A középkategória királya: Intel 1235U 10C/12T passzív barebone
- HP Pavilion x360 14-dy Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -50% i7-1195G7 16/512 FHD IPS
- Rockrider St520
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 Super 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 2070 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5/750W 2-3 Év Gar
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest