Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1722) Füge007 válasza YikeSS (#1721) üzenetére


Füge007
senior tag

Pedig én azt mondom neked egy OWD tanfolyam után nem merül normálisan senki, ebbe magamat is beleértve. Az első 5 merülésem tengeren egy katasztrófa volt! Mondjuk ebben semmi nincs, ezt meg kell tanulni, érezni kell a testartást, szokni kell a környezetet. A DIR nem egy tanfolyam, hanem egy szemléletmód, sok külömböző vonulata van, nem egységes teljesen. Mint mondtam a technikai ág egy kisérleti labor. Mert egy sima merülés után, ha oktatás van, ha nem mindenkit kielemeznek, mit hogyan csinált, ha van felvétel végignézzük, vagy képeket kielemezzük. Mit hol hogyan csináltunk, illetve jön a lebaszás, mert hibáztunk.

De mi is valójában a DIR? Doing it Right – Csináld jól! – egy irányzat a búvárkodáson belül – mondhatnám. De nem, inkább egy kicsit olyan, mint a szerelem. Nehéz olyannak mesélni róla, aki még sohasem érezte. A DIR egyfajta a búvárkodáshoz való hozzáállás, filozófia, szerelem, vallás. Három alapvető elemből épül, amelyek úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a háromlábú kisszék lábai. Bármelyik is hiányzik, a szék el fog dőlni. A három elem a következő:

DIR-es felszerelések

DIR-es képzés

DIR-es gyakorlat

A DIR eredetileg a technikai merülések világából származik, ahol bonyolult merülés-tervezés, felszerelés-használat és megnövekedett feladat-terhelés a jellemző. Olyan búvároktól származik, akik folyton tágították az ismert határokat. A határok tágításához persze kevésnek bizonyultak a már ismert technikák és felszerelések, ezért újak kifejlesztésére volt szükség. Ezek az új technikák és felszerelések idővel átszivárogtak a kedvtelési búvárkodásba úgy, mint amikor az űrkutatási eredmények átszivárognak a polgári életbe.

Igen szerencsére vannak jó bázisok, klasszis oktatókkal, meg van olyan hely, hogy roncsba visznek OWD vizsgával felelőtlenül. Biztonsági intézkedések nélkül, értem ezen a 6 m lévő komplett szerelést a hajó alatt, ha netán valaki megcsószik és hoszabb dekóra szorul, lámpa csak a vezetőnél és nálam volt, benn töksötét, nekem levegőelfogyásom volt, vezető tartalék reduktora engedte be a vizet, azért ez gáz, és akkor enyhe voltam! Amíg nincs baj addig minden megy, de mi van ha baj van. Horvátországban láttam már egy két felelőtlen merülésvezetőt, nyaralásaim alkalmával. Akinek lehet magasabb fokozata volt mint nekem, de katasztrófa dolgokat művelt. Sajnos minden évben halnak meg társaink, általában a saját illetve társaik felelőtlensége miatt, ezért is tanulok, segítsek másoknak, illetve magamnak!

Én merülök mindenfajta képzésben résztvett búvárral, az a jó búvár akimelett biztonságaban érzem magam, eltekintve, hogy melyik szervezetnél tanult!

Nem akarok megbántani senkit, nem is volt célom vele. Mint mondtam, mindenkit a merülés szeretete hozott ide, és ez kor, nem, oktatásfüggetlen dolog :D

[ Szerkesztve ]

Füge

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.