Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1301) F-ECT$ válasza Füge007 (#1297) üzenetére


F-ECT$
titán

Nekem továbbra is a már említett Korcsula túra tűnik biztos pontnak, egyelőre másik 1 hetes túrát nem tervezek, mint ahogy tanfolyamot sem. Ezen kívül lehet, hogy lenézek 1x Gyékényesre, és valamikor késő ősszel, kora télen Hévízre, ha lehet.

Ennek a kevés merülésnek az az oka, hogy a barátnőmmel idénre 3 kirándulást iktattunk be (tavaly csak 1 volt, ezt pótoljuk), és ezek mellé már sajnos nem fér több. :(

Dive ever, work never.

(#1302) F-ECT$ válasza Pompi (#1300) üzenetére


F-ECT$
titán

Ezeket a ruhákat nem ismerem, így sajnos nem tudok nyilatkozni róluk. Én annó Cressi-ben tanultam búvárkodni (pontos típusra nem emlékszem), aztán az iskola átállt Bare-ra, és mivel az 1 nagyságrenddel jobb volt, mint a Cressi, így azt is vettem. Mást azóta sem próbáltam, mivel a jelenlegi ruhámmal teljesen meg vagyok elégedve.
Sajnos a minőséget meg is kell fizetni, a Bare csúcs 5/7 mm-es teljes ruhái 45-55e Ft körül vannak.

Dive ever, work never.

(#1303) Pompi válasza F-ECT$ (#1302) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Köszi. Megnézem a Bare ruhákat is, mert a kis shortyból kiindulva ami van most nekem tőlük nagyon jónak tűnik az a márka is. Azt már pár dolgon megtalnultam, hogy nem mindig az olcsóbb az olcsóbb hosszútávon, azaz inkább kifizetek 30 helyett 45 ezret ha van értelme, mintsem, hogy 1-2 év múlva kiderüljön, hogy rosszat vettem és akkor kelljen megvenni a drágábbat.

Feel Good Inc.

(#1304) Füge007 válasza Pompi (#1300) üzenetére


Füge007
senior tag

Én eddig csak Aqualung és Bare márkát használtam, de merültem már aki Oceanic márkát használt, és ő sem panaszkodott a minőségre. Szerintem ezekkel nem lesz probléma, bármelyiket választod. Próbáld fel és mozogj benne, nem szorít, vág, stb...

Az 5 mm ruhával egy darabig meg van oldva a ruhatárad, extrém hidegben, meg ugysem merülsz.

Van már terved az idei merüléseidről? Esetleg tanfolyam?

Ajánlanám a Nitrox tanfolyam elvégzését, ugyanis sok helyen kezdenek átálni a kizárólagos nitroxal merültetésre.

Füge

(#1305) Füge007 válasza F-ECT$ (#1301) üzenetére


Füge007
senior tag

Nos én Márcus végén Sharm-ban merülök, úgy néz ki roncs is lesz. Nyáron Slio-i roncsnál megcsinálom a roncsmerülő vizsgám. Úgy néz ki ez a kettő már biztos.

Jelenleg épp a felszerelés spec. tanfolyamot csinálom, eddig elmélet volt, ezután lesznek a gyakorlati óráim. Nagyn sokat tanultam, sok mindennel nem voltam tisztában, pl. a regulátorok felépítése, és a működésük sem volt átlátható számomra.

Eddig két uszodai merülésem volt, gyakorlatnak nem rossz, de már nagyon vágyom egy igazi merülésre!

Sajnos az időbeosztás nagy úr, de a barátnőre is szakítani kell, teljesen jogos az óhaja :)

Füge

(#1306) Pompi válasza Füge007 (#1304) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"Van már terved az idei merüléseidről? Esetleg tanfolyam?"

Egyelőre a F-ECT$ által linkelt október végi egyiptomi búvárút ami biztosnak tűnik, lehet, hogy nyaralás címszóval sikerül eljutni addig valami olyan helyre ahol lehet / érdemes merülni, majd kiderül.

Tanfolyam téma. Épp most jött meg az OWD kártyám és 5 merüléssel a naplómban szerintem a legfontosabb, hogy minél többet merüljek, hogy tapasztalatot szerezzek. AOWD szintre gondolom még érdemes lenne lépni mindenképp a jövőben. Ehhez hány merülésre van szükség egyébként? Egyéb tanfolyamokban még nem gondolkoztam, de pl. ha tényleg ennyire előtérbe kerül a nitroxos merülés akkor arra mindenképp szükség lesz.

Feel Good Inc.

(#1307) Füge007 válasza Pompi (#1306) üzenetére


Füge007
senior tag

Az októberi Vörös tengeri túra nagyon kellemes, itt már előtél, kinn nyár fogad, a víz nagyon kellemes, és a levegő sem fülledt meleg. Igen a merülés szám növelése fontos, hiszen a lényeget ott tanulod meg, gondolok itt én a lebegésre, a helyes testartás nagyon fontos! Nem tudom pontosan hány merülésre, de szerintem nálatok is mint az én rendszeremben (SSI) 4 specifikációs vizsga is kell hozzá. NITROX vizsga mindenképp jól jön, főleg egy túrán ahol sokat merülsz, nem telik fel a szervezeted olyan gyorsan! Vettél már ruhát? Ha valami felszerelés kell szólj, igen jó beszerzési vonalam van, és szívesen adok tanácsot, vagy kérek neked tanácsot az oktatómtól.

Üdv

Füge

(#1308) Pompi válasza Füge007 (#1307) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Nem vettem még ruhát, nem akarom elkapkodni, sajnos egyelőre nem olyan sürgős.
Viszont úgy néz ki, hogy a komputer témára pont kerül, a héten voltam bent az Aquanauta centerben az októberi út miatt és láttam, hogy kifutó modell lévén, jól leakciózták a Suunto Mosquito-t (Vyper alatt van az ára). Utánanéztem a neten (itt a topicban is) és mivel nem olvastam róla rosszakat úgy döntöttem, hogy beruházok egy ilyenre. Elvileg ma megyek majd érte valamikor.
Köszi a felajnánlást, írok is privátot ;)

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1309) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Alakul a program. Úgy néz ki, hogy június közepén sikerül eljutni Hurghadába pár napra, remélem, hogy tudjuk úgy alakítani a programot, hogy kétszer ki tudjunk menni hajóval és akkor lesz pár merülés.

Meglett a Mosquito, végül kis vívódás után emelett döntöttem. A pundig próbája az evés lesz, egyelőre nem érzem, hogy rosszul választottam volna.

Terítéken maradt a ruha projekt, de júniusig még ráérek nézelődni.
Ezzel kapcsolatban még egy kérdés. Több helyen találkoztam titanium belső borításu ruhával (pl. ez), ezekről mit érdemes tudni?

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1310) Füge007 válasza Pompi (#1309) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Akkor nem fogsz fázni az tuti :D . Az jó lesz, ha valaki megy veled szonrival is élvezheti a látványt. Ajánlok neked egy magyar bázist, mi velük merültünk, csak jót tudok róluk mondani. Szerintem, ha ott vagy ne hagyd ki a merüléseket, és vidd ki az ismerőseid is! Gondolom mentek Luxorba is?

Sok biztonságos merülést az uj computereddel, tanulmányozd át a működését. Gáz mikor ott a kezén valakinek egy D9-es de fingja nincs mit is lehet rólla leolvasni :DDD .

Ez az ilyen meg olyan borítás szerintem nagy marketingduma. Próbáld fel, és vagy kényelmes, vagy nem. A merülőtársam egy ilyen gyártmányú ruhában merült az utólsó turánkon, nem volt vele probléma.

Üdv

Füge

(#1311) Pompi válasza Füge007 (#1310) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Szia!

Ismerem a DeepDreamseket, tavaly voltunk velük kint a tengeren többször is, igaz akkor még nem volt semmilyen vizsgám, csak demo merültem velük (gyakorlatilag annak köszönhetem, hogy leraktam a vizsgát, akkor fogott meg igazán a dolog). Szinpatikusak voltak az első pillanattól, szerintem most is őket fogjuk felkeresni, hogy vigyenek ki egyszer-kétszer.

Megyünk Luxorba is, bár én már kétszer voltam, de mindig van olyan a társaságban aki még nem. Most nem is tudnám kihagyni, mert Cairo - Luxor - Hurghada lesz a menetrend.

Feel Good Inc.

(#1312) Füge007 válasza Pompi (#1311) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Akkor ugye adott a staff, így nem kell keresgélnetek bázist. Ez is megkönnyíti a dolgod. Már csak ruha kell és lassan kialakul a felszerelésed alapja. Ha mennek esetleg pont akkor a Salem Express-re ne hagyd ki! Igaz korán kell kelni, de megéri megnézni.

Az ókori egyiptomi romokkal, én soha nem fogok betelni, és remélem még párszor megnézem őket.

Füge

(#1313) F-ECT$ válasza Füge007 (#1305) üzenetére


F-ECT$
titán

Jó neked, én továbbra is csak az augusztusit látom idén megvalósíthatónak a túrák közül :(

Dive ever, work never.

(#1314) Füge007 válasza F-ECT$ (#1313) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Ma fejezem be a felszerelés spec tanfolyamot. Nagyon hasznos volt, sok dolgot megtanultam, többbek között a reduktorom karbantartását, és beszabályozását. Így ha netán gond lenne a felszerelésemel, magam tudom orvosolni, ami külföldön nagyon jól jöhet. Volt velünk egy lány aki mesélte egy apró problémát milyen drágán javítottak neki meg egyiptomban. Most már maga megcsinálja, ídőt és pénzt spórol. Többfajta reduktort szedtünk szét illetve raktunk össze. Így az eltérő tipusok, illetve gyártmányok belső felépítését is megismertük. Megmondom elsőre nem annyira láttam értelmét ennek a spec.-nek, de rájöttem nagyon is hasznos dolgokat sajátítottam el.

Üdv

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1315) Füge007 válasza Füge007 (#1314) üzenetére


Füge007
senior tag

Sikeresen befejeztem a tanfolyamot. A végén felügyelet melett felujítottunk egy első, és egy második lépcsőt. Mekkora külömbség van egy kölcsönzős szett és egy Apeks szett között, nem is gondoltam volna! Most jöhet a roncsmerülő tanfolyam. De addig még egy nem gyenge vizsgaidőszakon túl kell lenem :U

Füge

(#1316) F-ECT$ válasza Füge007 (#1315) üzenetére


F-ECT$
titán

Gratula! Én ilyen komolyan egyelőre nem merülök el (micsoda nyelvi bravúr :D ) a búvárkodásban, nekem bőven elég, hogyha van a túrán 1 ember aki ért a szereléshez. A roncs már jobban érdekelne, de az sem idén lesz, hogy elvégzem.

Más: Bulgáriáról tud valaki valamit? 1 hétre megyünk nyaralni oda a barátnőmmel, és ha van lehetőség, akkor lehet, hogy 1 napot búvárkodással töltenék, de csak akkor ha érdemes...

Dive ever, work never.

(#1317) Füge007 válasza F-ECT$ (#1316) üzenetére


Füge007
senior tag

Köszönöm! Ha vége a vizsgáimnak megyek Írországba, lehet kiviszem a cuccom és merülök ott is egy párat. Nagyon hiányzik már a sós víz, meg pár jó merülés! Már várom az Adriai nyaralást, múlt évben összehaverkodtam ott Horvát búvárokkal szeretnék velük ismét merülni. Roncs tanfolyam nem lesz, mentőbúvári tanfolyam előfeltétel. És mindenre nincs keret :(

Bulgáriáról semmit nem tudok, állítólag ott is lehet merülnei, de erről pontos ifót sehol nem találtam. Kinn érdeklődj majd. Az igazolványod vidd ki, az elfér a bőröndben. Ki tudja, ott lehet tudsz szervezni valami jó merülést.

Füge

(#1318) Füge007 válasza F-ECT$ (#1316) üzenetére


Füge007
senior tag

Varna
Dive Center Golden Sands
Owner Todor Harabaiev
P.O. Box 101
Tel: + 359 52 884854
PADI
english, german

Van felszerelés bérlés is. Ezt az egy helyet találtam neked Bulgáriában.

Füge

(#1319) F-ECT$ válasza Füge007 (#1318) üzenetére


F-ECT$
titán

Köszi! Ha 1m-nél mélyebb víz mellé megyek, akkor igazolványt + ABC-t szinte mindig viszek :)

Dive ever, work never.

(#1320) Füge007


Füge007
senior tag

Sehol senki, nem igaz itt a szezon, senki nem búvárkodik :F

Füge

(#1321) Pompi válasza Füge007 (#1320) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Én pont két hét múlva megyek Egyiptomba - a már említett Cairo, Luxor, Hurghada "körútra". A jövő héten azt hiszem felhívom a Deepdreamsesekket a merülésekkel kapcsolatban.

Tegnap próbáltam a Divexben egy Aqualung Safaga ruhát. Szimpatikusnak tűnt. A méret kérdésben nem sikerült még dűlőre jutni, az M-es picit szűknek tűnt, elvileg van belőle ML-es méret, de jelenleg nem volt, a héten jön nekik, majd visszamegyek.

Vettem egy új kamerát és hozzá vízalatti tokot, remélem sikerül majd valami jópofát rögzíteni.

Ezzel együtt feleslegessé vált egy Canon S40 + eredeti Canon vízalatti tok (30m) szettem, ha esetleg érdekel valakit. Most fogom lefotózgatni, hogy feltegyem Vaterára, majd teszek be róla képeket.

Feel Good Inc.

(#1322) Füge007 válasza Pompi (#1321) üzenetére


Füge007
senior tag

Sárga vagyok nem kicsit, én meg még a vizsgáimmal küszködöm :D . A ruha mindenképp kényelmes legyen!!!!! Szük ruhában nem tudsz mozogni, elszorítja mellkasod, így a lélegzés is nehezebb. Egyszer merültem egy bérelt szűk ruhában, borzalmas volt. Milyen vastag melett döntöttél?

Füge

(#1323) Pompi válasza Füge007 (#1322) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

5 - 5.5 mm-es ruhát szeretnék, ahogy anno kitárgyaltuk.

Feel Good Inc.

(#1324) Füge007 válasza Pompi (#1323) üzenetére


Füge007
senior tag

Igaz, de időközben lehet változtattál az eredeti terven, de nem. Az jó lesz vegyes felhasználásra.

Füge

(#1325) Pompi válasza Füge007 (#1324) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Jaja, nem változtatok, hallgatok rátok ;)

Feel Good Inc.

(#1326) Füge007 válasza Pompi (#1325) üzenetére


Füge007
senior tag

Igazán megtisztelő :R

Füge

(#1327) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Bocsi a reklámért, de hátha érdekel valakit a már említett vízalatti fotó szett:
Canon PowerShot S40 + WP-DC300 [további képek itt]

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1328) Füge007 válasza Pompi (#1327) üzenetére


Füge007
senior tag

Nem tudok belépni, valami közvetlen link?

Füge

(#1329) Pompi válasza Füge007 (#1328) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Először elszúrtam a linket, de elvileg már jó, sorry. :B

Feel Good Inc.

(#1330) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Megvan a ruhám :DDD
Végül egy Bare Velocity 5/4 lett.
Egy hét múlva kiderül milyen a vízben :)

Egyébként le a kalappal az Aquanautások előtt, nagyon korrekt, jófej csapat! Bár igazából eddig ahány búvárboltban jártam mindenhol nagyon készségesek és segítőkészek voltak, de ők a favorit nálam.

Feel Good Inc.

(#1331) Füge007 válasza Pompi (#1330) üzenetére


Füge007
senior tag

Jó választás, pár évre meg van oldva a ruhakérdésed, nekem mindkettő ez a márka. Viszont a következő ruhám már szárazruha lesz, a TEC merülésekhez az az előírás, de az még a jövő zenéje, nem gyengén borsos az ára.

De jó neked, már mégy is avatni :D

Ne feledd nagy család vagyunk, mi búvárok, még szép hogy segítjük egymást. Legyen is ez így mindíg.

Füge

(#1332) Füge007


Füge007
senior tag

Itt a szezon, és senki nem merül?! Na pár nap múlva megnerítem magam az Adrián.

Füge

(#1333) Pompi válasza Füge007 (#1332) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Én merültem. Egy hónapja voltunk Egyiptomban és a DeepDreams-szel voltunk kint 2x tengeren. Jól szuperált a ruhám is, a komputerem is és a vízalatti kamerám is. Bár ez utóbbit csak az első merülésnél vittem le, aztán úgy döntöttem, hogy inkább nélküle merülök, majd ha nagyobb lesz a víz alatti rutinom akkor visszatérek rá, lesz még időm kamerázni bőven. Mondjuk rögtön az első merülésnél átúszott rajtunk egy 15-20 példányt számláló delfinraj. Félelmetesen jó élmény volt (felvétel nem készült).
Tehát összesen 4x merültem, így sikerült az eddig 5 merülésszámomat majdnem megduplázni ;)
Majd ha lesz egy kis időm összevágok egy kis videót és megosztom veletek.
Most októberig nyugi van, akkor lesz kimondottan búvártúra Egyiptomba. Lehet addig egy reduktor szettet beszerzek ha úgy alakul, majd meglátom. Úgyis kérdezni fogok előtte, hogy mit javasoltok :D

Feel Good Inc.

(#1334) Füge007 válasza Pompi (#1333) üzenetére


Füge007
senior tag

Várjuk a videót! Sikerült eladni a fotomasinádat? Nos igen, a viz alatti fotózáshoz, videózáshoz kell rutin. Mivel nem csak a gépet, a felszerelésedet is kezelni, illetve kotrolálni kell. Látom rákaptál erre a dologra :D .

Regulátorban csakis Apeks! Én is ezt a márkát használom, és mivel már megvan a felszerelés spec vizsgám is, nagyon látom a külömbséget belső felépítésben is. Ha gondolod összehozhatunk egy uszodai merülést és próbáld ki élőben, nem kicsit más vele merülni mint egy kölcsönzős szettel.

Füge

(#1335) Peetry


Peetry
senior tag

Üdv!

kb 3 éve nézegettem prohardvert, h nincs búvár topic, de ahogy elnézem jól benéztem. Pedig talán még az első HSZ-k alapján együtt is tanulhattunk volna jónéhány kollegával:) Na sebaj, mostantól ezt is figyelemmel kísérem, most pedig nekiugrok az elmúlt évek anyagát olvasgatni:)
Jah merülés, én ma megyek ki hegyeshalomba gyakorolni, aug 5-től pedig egyiptom.

üdv

(#1336) Füge007 válasza Peetry (#1335) üzenetére


Füge007
senior tag

Üdv a köreinkben :) !

Kicsit lapul a topic, a házigazda kolléga is eltünt a habokban, remélem ő is jelentkezik. Mázlista, egyiptomon belül hova mégy?

Mióta merülsz, melyik szervezet égisze alatt?

Üdv!

Füge

(#1337) Pompi válasza Füge007 (#1336) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Itt vagyok, én itt vagyok :)

A fotómasinát nem sikerült eladni, de az utóbbi időben is nem is foglalkoztam az eladásával, mert ezer más dolog volt, illetve van.

Mások is az Apekset mondták, úgyhogy ha úgy alakul, hogy tudok regulátorra költeni, akkor ilyen lesz valószínüleg, köszi.

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1338) Peetry válasza Füge007 (#1336) üzenetére


Peetry
senior tag

Északi szafari lesz. Első szafari utam, úgyhogy nagyon várom már. Korlátlan merülés, semmi cuccolás, mint a parton:)
PADI tag vagyok, de érzem, hogy mintha gyengébbek lennének a követelmények más rendszerekhez képest, ezért próbálok sokmindent önerőből pótolni, gyakorolgatni. 4-5 éve csináltam OWD-t de volt kihagyás is. Azóta megvolt az advanced. De azért sok lehetőségem nincs merülni, tanfolyásos és egyéb merülésekkel olyan 50-nél járok (nem került be sajnos jópár a naplóba)

Pompi: Én is javasolni tudom az Apekset. Ma lett felavatva hegyeshalomban az új XTX20-asom/unk. Teljesen jó ez a belépő modell is, ha nem tervezel hidegvizet egyenlőre. Nagyobb modellek meg ahogy nézem általában vannak használtan is jutányos áron akár a magyar piacon is.

(#1339) Kraptor válasza Pompi (#1337) üzenetére


Kraptor
őstag

Nem is tudtam, hogy van búváros topik. Én Aqunautánál csináltam a vizsgám csak sima OWD, mondjuk nem sokat merültem eddig, nincs időm és sok lébe kerül.

Eddig csak Gyékényes volt meg Indiai Oceán,ez elég jó volt csak sok volt a plankton meg a medúza és rohadt meleg is volt a víz. Aszem 20 valahány méteren 27C volt, nem volt semmi. Ja meg a kezem elvágtam a rohadt barkaszban még vizsgán Gyékényesen, mert nem engedték kesztyű használatát (ez még a mai napig látszik) és az előttem lévők felkavarták az iszapot.

Mindenkinek ajánlani tudom Aquanautát, nekem nagyon bejött az oktatásuk és biztonságba éreztem velük magam.

Apeks az király, nekem XTX 200-am van, jó drága volt de nagyon fincsi vele a levegő, iszonyat könnyen továbbítja és nagyon kényelmes is, mondjuk jó drága de paráztam, hogy megfulladok kölcsön cuccal.

(#1340) bandus válasza Füge007 (#1334) üzenetére


bandus
veterán

ilyen regulátornál mi számít olcsónak, és mi az amit érdemes lehet megvenni? :B

én tök laikus vagyok, te a topik hatására elhatároztam, hogy amint az anyagiak adottak, mindenképp meg akarok csinálni jópár vizsgát, aztán meg jópár merülést is :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1341) Peetry válasza bandus (#1340) üzenetére


Peetry
senior tag

Igaz nem nekem szól a kérdés, de hátha tudok segíteni.
Alapvetően 2 szempontból lehet csoportosítani a reduktorokat, mégpedig hogy dugattyús/membrános, illetve hogy zárt/nyitott első lépcső.
Csekély tapasztalatomból, ellenben annál nagyobb tájékozódásom alapján saját részre érdemes membrános változatra beruházni. Hogy zárt/nyitott-e ezt mindenki eldöntheti, hogy mire van szüksége, mennyit áldoz. Természetesen a zárt jobb, fagymentes, nehezebben koszolódik, de hobbi használatra egy nyitott reduktor is tökéletesen kielégíti az igényeket.
Ha esetleg véletlenül olyan reduktorral találkoznál (nem tudom van-e még forgalomban) ami nem kiegyensúlyozott, arról lebeszélnélek. Mindebből látszik, hogy elég széles a skála.
Egy alap nyitott, dugattyús aqualung calypso pl 55.000 Ft (1stage+2stage+octopus).
Az általam korábban említett Apeks XTX20 (szintén nyitott, membrános) 75.000 Ft.
Míg egy zárt szett 90-100 ezer Ftnál kezdődik a határ pedig a csillagos ég.
Hogy mi számít olcsónak? ezt Te tudod eldönteni, hogy mire van szükséged. Mint korábban többen szintén az Apeks reduktorokat tudom javasolni. Mellettük nagyon jónak tartják még a poseidon-okat, de az aqualung legend-ről is nagyon sok szépet és jót hallottam.

(#1342) Kraptor válasza bandus (#1340) üzenetére


Kraptor
őstag

Apeks XTX 100 vagy 200 a kettő között nem olyan nagy az ár különbség, ezért én ajánlom a 200-ast, nekem is az van és nagyon állat. Baromi könnyű benne lélegezni mélyebben is. Én eddig 26m voltam és könnyebb volt benne lélegezni mint 5m vizsgán egy kölcsön darabbal. Szerintem ezen nem érdemes spórolni, mert ez majdne örök élet, ha nem is örök de 10-15 évre biztos meg lesz és szerintem megéri drágábbat/jobbat venni, de ez csak saját véleményem.

(#1343) Peetry válasza Kraptor (#1342) üzenetére


Peetry
senior tag

Azért egy XTX 100 (200- e kettő között minimális különbség van már) fényévekre van egy tanfolyamos, sokszáz merülést megért alsókategóriás (neadjisten dugattyús, nem kiegyensúlyozott) reduktortól. A kettő között nem egy, nem két fokozat van. Félre ne érts, ha van rávaló, akkor biztos hogy megéri a befektetés, de sok (magyar) ember veszi meg a jóval drágább műszaki cikket, még ha nincs is rá szüksége. Én megértem, hogy szereted a reduktorodat, de biztos vagy benne hogy egy XTX 50 nem szolgálna ki téged ugyanúgy? Minden Apeks reduktor gyárilag 50 méteren van tesztelve, tehát a legkisebb modell is 50 méteren is teljes mértékben megállja a helyét ( és ugyanúgy nagyságrendi különbség van a tanfolyamokon használtakhoz képest). Nem vitázni akarok, csak a kolléga kérdésére, miszerint (mi számít olcsónak, mit érdemes venni), bedobtad az egyik legdrágább ( nem vitatom, hogy egyben egyik legjobb) reduktort.
Én pl magam részéről ha anyagilag ilyen helyzetben lennék inkább választanék XTX50-et a fennmaradó összeget pedig fordítanám, jobb BCD-re, vagy esetleg egy komolyabb akkus lámpára.
Amúgy meg bandus: Füge ajánlotta, hogy uszodában kipróbálhatod az övét, én ajánlom élj a lehetőséggel.
Illetve külföldi oldalakon rengeteg teszt lelhető fel (angol,német nyelven), illetve a divecenteren is található sok magyar nyelvű irodalom felszerelésekről.

(#1344) bandus


bandus
veterán

köszi a válaszokat :R

azért kérdeztem, mert teljesen laikus vagyok a témában, de ha lehet mondani, a víz a lételemem :) sajnos az anyagiak még nem adottak a búvárkodáshoz.
régen búvárúsztam jópár évig, de nem palackkal, egyszer pedig tunéziában próbáltam ki a palackot a szálloda medencéjében, és ennyi. a topikot meg szép csnebdne olvasgatom, hogy ha eljön az idő akkor hasznosítani tudjam az itt megszerzett ismereteket :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1345) Kraptor válasza Peetry (#1343) üzenetére


Kraptor
őstag

Azért írtam, hogy ez az én véleményem. Én pl többet adtam ki reduktorra és nem vettem lámpát mert én úgy érzem magam biztonságban nekem ez fontosabb volt és ez azért sokat számít mintha lent elkezdenék parázni:)

Különben nem is a felszerelés a drága a búvárkodásban. Azt egyszer megveszed és az jó lesz több évig. Az utak azok nagyon drágák, mert ugye azért az ember inkább tengeren/oceánon merül mint Gyékényesen:):)

[ Szerkesztve ]

(#1346) busman


busman
addikt

Suunto Mosquito búvárkomuter eladó.
Friss elem,tömítés,kevés merüléssel szép állapotban.
[link]

[ Szerkesztve ]

I'm not talented, I'm skilled.PS5

(#1347) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Ha jól látom, akkor az XTX50 és XTX100 szettek között van 12e forint árkülönbség. Ekkora tételnél már én is inkább a 100-as választanám, még akkor is ha effektív nincs rá szükségem, mert az 50-es is kiszolgálna.

Feel Good Inc.

(#1348) Füge007


Füge007
senior tag

Felpörgött végre itt az élet :D

Nos, a reduktor témára annyit mondok, hogy Apeks-en belül kell gondolkodni. Én XTX 200 használok a tartalék második lépcsöm XTX 50. Igazából a külömbség akkor derül ki mikor 40 m-en egy noname reduktort úgy szívsz, hogy majd beszakad a homlokod, ez meg szépen adagolja a levegőt. Szétszedtem pár reduktort az oktatómmal, nos kidolgozottságra, ez messze magasan vezet. A szerkezete egyszerű mégis tökénletes, zárt rendszerű kiegyensúlyozott, membrános. Így mindenféle merüléshez megfelelő, persze nem mindenki merül fagyveszélyes vizekbe, de ezzel bárhová merülhet az ember. Így hogy láttam más reduktorokat belülről is, nem szívesen merülök mással csak ezzel!

Nem olcsó az tény, de a felszerelésed szinte legfontosabb darabjáról beszélünk, és az életed függ a hibátlan működéstől, azért ez igen nyomós indok, hogy megbízható reduktort válasszon az ember.

A saját reduktorra az ember vigyáz, nem dobálja, időben szervízelteti. Ha vigyázol rá évtizedekig kiszolgál, tehát a beruházás sok sok élménydús, és biztonságos merüléssel kárpótol majd!

Füge

(#1349) F-ECT$


F-ECT$
titán

Nem tűntem el, csak kevéssé voltam aktív az elmúlt időben.

Először is a légzőautomata: nekem Aqualung Legend-em van, és iszonyatosan tetszik. Nem mértem össze az Apeks XTX sorozattal (mert amikor vettem, akkor még talán nem is volt, vagy legalábbis nem hallottam róla), de tény, hogy 45m-en sem volt vele gond. Nem tudom, hogy lehet-e még kapni, de én nem bántam meg, hogy beruháztam rá. Az előttem szólókhoz hasonlóan én is azt tudom javasolni, hogy érdemes a pénztárcához mérten a legjobb minőséget választani, mert az életed függ tőle. Ezzel nem azt mondom, hogy XTX 200-at kell venni, sőt: ha csak XTX 20-ra van pénzed, akkor azt vedd meg, mert az is nagyságrendekkel jobb, mint a bérelt, és ha vigyázol rá, akkor arra is nyugodtan bízhatod az életed.

Másik ilyen a felszerelési tárgy a BCD - nagyon sok baleset adódik beragadt inflátorgombból, kieső súlyzsebekből, stb. Nekem is durrant már el vállszelep 30 m-en bérelt cuccon (ez mondjuk a jobbik eset, mert nem elszállsz, mint az előbbi 2 esetben, hanem csak a) izomból kell feljönni b) ráakaszkodsz a buddyra), és onnantól kb 0 élvezetet jelentett az a merülés.

A többi felszerelés közül alap ugye az ABC és higiénia miatt a ruha, de a többiből elég a bérelt, amíg össze nem gyűlik rá a pénzed (computer, lámpa, tájoló, fényképező, stb).

Sajnos ahogy év elején is írtam idén nem nagyon aktívkodom búvárkodás terén: előző hétvégén merültem 2-t Gyékényesen (10m alatt 20 cm látótávolság, 15C-os víz rulz), 16-án megyek Korcsulára és idénre ennyi :(

Valaki írta, hogy nem a búvárkodás maga drága, hanem az utazás oda, ahol megéri merülni, és ezzel maximálisan egyetértek. Már Horvátországi túra esetén is többe kerül az utazás + szállás + kaja, mint a búvárkodás, és minél messzebbre mész, ez annál jobban így van. Ergo ha van pénzed tenger mellé elmenni nyaralni, akkor csak egy kicsit kell többet gyűjteni, és máris megvan a búvárkodásra való is.

Dive ever, work never.

(#1350) Pompi válasza F-ECT$ (#1349) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"Valaki írta, hogy nem a búvárkodás maga drága, hanem az utazás oda, ahol megéri merülni, és ezzel maximálisan egyetértek. Már Horvátországi túra esetén is többe kerül az utazás + szállás + kaja, mint a búvárkodás, és minél messzebbre mész, ez annál jobban így van. Ergo ha van pénzed tenger mellé elmenni nyaralni, akkor csak egy kicsit kell többet gyűjteni, és máris megvan a búvárkodásra való is."

Szerintem Kraptor itt inkább arra gondolt, hogy a búvárkodásban nem a felszerelés a drága, hanem maga a merülés, hogy olyan helyre menj merülni ahol van is miért.
Persze drága a felszerelés is, de azt egyszer megveszed és pont, de nem ér semmit, ha a szekrényben van, ha meg használni is akarod valami értelmes helyen, akkor ahhoz kell inkább zsebbe nyúlni, tehát hosszú távon nem a felszerelés a drága a búvárkodásban.

Feel Good Inc.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.