Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1351) F-ECT$ válasza Pompi (#1350) üzenetére


F-ECT$
titán

Persze, értettem, hogy mire gondolt, csak továbbvittem. A tanfolyamok + a felszerelés tekinthető egyszeri beruházásnak (persze kis túlzással, mert azért hiába vigyázol rá, a saját is tönkremegy egy idő után), de ezekhez képest egy nagyságrenddel többe kerülnek a túrák.

Viszont ha veszel egy főszezonos 4*-os hoteles 1 hetes üdülést akárhova, akkor kb ugyanezért az árért kijön egy elő/utószezonos 3*-os hoteles búvártúra a búvárkodással együtt is.

Vagy gondolhatsz arra is, hogy ha elmész valahová nyaralni, akkor X-be kerül az utazás + szállás + kaja + pia. Ha az adott helyen bármit akarsz csinálni a tengerparton döglésen kívül, akkor az pénzbe kerül. 1 napi nem a tengerparton döglés ára szintén összemérhető 1 napi merülések árával.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy a búvárkodás olcsó, vagy hogy nem tekinthető luxus hobbinak, de ha van arra pénzed, hogy évente 2 hetet eltölts tengeren, akkor arra is van, hogy búvárkodj. Ha én elmegyek egy 1 hetes adriai túrára 150e-ért, akkor nem arra gondolok, hogy 150e-t költöttem a búvárkodásra, hanem 1 hetet nyaraltam kb 100e-ért, és kb 50e-t költöttem a hobbimra ez idő alatt.

Dive ever, work never.

(#1352) F-ECT$


F-ECT$
titán

Az Action Sport-ban most akciós az XTX 50: XTX50. Ha nem lenne jó a link, akkor Főoldal / Szezonvégi kiárusítás - 69600 Ft.

Dive ever, work never.

(#1353) Pompi válasza F-ECT$ (#1352) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Köszi! Ehhez még egy XTX20 (25e) vagy XTX40 (30e) octopus és kész is a szett ha jól gondolom?

Kérdezek még egy amatőrt. Első lépcsőnél ugyebár van az INT és a DIN szabvány. Vásárlásnál eldöntöm, hogy melyiket akarom és akkor onnantól olyan palackot keresek merüléskor, vagy van valami átjárás a kettő között? Ha előbbi akkor melyiket érdemes választani?

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1354) F-ECT$ válasza Pompi (#1353) üzenetére


F-ECT$
titán

Octopusból bőven elég az XTX20, de mivel csak 5e-rel több az XTX40, ezért én azt választanám mellé. A szetthez még nem árt egy nyomásmérő (akár computerrel együtt: Suunto Cobra/Cobra 2), és a mellényhez jó esetben járó tömlő.

Én DIN párti vagyok, létezik hozzá DIN/INT átalakító (pár e Ft), és így mindkét fajta palackot tudom használni, bár eddig még egyszer sem kellett az átalakítót használnom, mert mindig volt a bázison DIN-es palack.

Dive ever, work never.

(#1355) Füge007


Füge007
senior tag

Üdv mindenkinek!

Megjöttem az Adriáról, élménydús merüléseken vagyok túl. Horvát merülésvezetőm volt, a többi vegyesfelvágott. Volt egy német merülőtársam, vele gyorsan megtaláltam a hangot, így gyorsan merülőtársak letttünk. A második nap kiparancsoltam egy orosz búvártársunkat a hajóra, katasztrófálisan merült, és gondoltam jobb ha felhozom mielőtt még baj lesz.

A merülésvezető nem nagyon figyelt oda, bár ha gond volt ott volt egyből. Próbáltam beléjük plántálni a DIR-es szemléletet. Kíváncsian szemlélték a felszerelésem, én merültem csak technikai cuccban. Megnéztünk pár szép merülőhelyet, meg egy roncs szerepelt a repertoárban. A roncs mesterségesen elsűlyesztett hajó volt, amit előkészítettek a búvároknak, így biztonságosabb volt oda merülni. Ideális gyakorlóhely volt. Kár hogy nem vittemem stage palack rögzítőket, meg plusz reduktort. Mert persze ott nem volt. Így be kellett érnem rövidebb merülési időkkel.

Füge

(#1356) F-ECT$ válasza Füge007 (#1355) üzenetére


F-ECT$
titán

Azért ezekről írhatnál egy picit többet is. Pl hogy zajlott az a kiparancsolás? :) Merülőhelyek (és a roncs) pontos neve? Árak?

Dive ever, work never.

(#1357) Füge007 válasza F-ECT$ (#1356) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Megbeszéltük, hogy mivel külömböző szintű búvárok vannak két csoport lesz. Az első merülési mélysége 10 m körül lesz, oda tartozott Iván is, mi lementünk 25-re. Nézelődünk szépen a sziklafal melett, mikor is csak egyszer szószerint beesett mellém, vadul kapálózva. Na mondom ennek fele sem tréfa, megfogtam a kezét, amivel vadúl uszott, lassan szintre hoztam. Majd megkerestem a horgonykötelet, megfogattam vele, és jeleztem, hogy lassan menjen fel. Nem ellenkezett, sőt kinn még cigivel is megkínált, és megköszönte a segítségemet.. Nem akartam kifigurázni, de úgy láttam ez most neki nem megy. Mondjuk az ő merülésvezetőjét jól seggbe kellett volna rúgni, mert neki kutya kötelessége vigyázni a csoportjára.

Gardac-ban voltunk, ez a Makarska rivérán van, lenn délen.
Merülőhelyek: Potopyeni brod, Tanka ponda, Vrvye-Gardac

A víz 18 méter alatt nagyon hideg volt 16-18 fok, nagyon éreztem a csukja hiányát. Igaza van az oktatómnak, a következő lépés egy száraz ruha beszerzése lesz. Azzal meg van oldva hová mit veszek fel.

Az ár 300 Kuna/merülés a kisérőnek 50 Kuna/fő. Mivel többet merültem így a kisérőimnek ingyen volt. Ha mégtöbbet megyek lehet még olcsóbb lett volna, de a barátnőmmel nem akartam balhézni, 3 napot kértem tőle, így 6 merülés fért bele.

Füge

(#1358) F-ECT$


F-ECT$
titán

No: holnap éjjel indulok Korcsulára :C

Dive ever, work never.

(#1359) Füge007 válasza F-ECT$ (#1358) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Na de jó valakinek :) !

Kivel mégy ki? Készülj fel 20-m alatt nagyot üt a hidegvíz, csak néztem én is. Csukját ha nem csukjás a ruhád vigyél! Én nagyon éreztem a hiányát.

Sok élménydús merülést neked! Vigyázz magadra!

Üdv!

Füge

(#1360) Peetry


Peetry
senior tag

Welcome back!

Én pedig tegnapelőtt értem haza a vörösről. Hát volt sok szép látnivaló, értem már mért a szafarit szeretik a legjobban:) De a legnagyobb élmény mégsem merülés közben történt, hanem amikor utolsó nap megláttuk a delfineket a zátony túloldalán. Volt is ugrálás a zodiakba, meg onnan a vízbe. Hatalmas élmény volt 21 fős családdal úszkálni:D
Nade többet nem is mesélek, mert még kiutáltok, csak mégis ki kellett írnom magamból valami búváros társaságnak:)

üdv

(#1361) Füge007 válasza Peetry (#1360) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Mesélj csak nyugodtan!

Miért utálnánk ki, nem olyan banda ez :D ! Összeköt minket a búvárkodás szeretete, azért vagyunk itt.

Üdv!

Füge

(#1362) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Ha senki nem mesél ;) akkor én feldobnék egy újabb felszerelés témát, mégpedig a jacketet (mellény, bcd stb.).

Meddig érdemes elmenni árban, milyen márkát, esetleg konkrét típust ajánlotok? Ahogy nézem, elég nagy a választék és a 30-40ezer forintos daraboktól szinte a csillagos ég a határ. Jó lenne idővel ebből is sajátot venni.

Feel Good Inc.

(#1363) Peetry válasza Pompi (#1362) üzenetére


Peetry
senior tag

Imho a dzseki pont az egyik része a cuccnak, ami teljesen egyén függő. Van aki a hátlebegtetőst szereti, van aki a hibridet, van aki a simát, van aki winget, van aki a sima BCD-t. Van aki súlyintegráltat és van aki csakazértis ólomövvel merül.
Ha tervezel technikai vonalra lépni akkor általában azt ajánlják, hogy olyan "dzsekivel" kezdj.
Én úgy vagyok vele, hogy hobby búvárkodásra legyen súlyintegrált, legyen trim zseb (nagyon sokat számít szerintem a súlyozásnál), és legyen rajta elegendő D-gyűrű a kacatjaidhoz. Nomeg persze tetszen a tulajdonosnak, hiszen ha nem szereti az ember a cuccát, akkor nem jo vele merülni igazán. Nekem Beuchat Masterlift X-Air Light mellényem van, teljes mértékben kiszolgál, sőt piszok jól érzem magam benne.
Amiről lebeszélnélek, az a HUB és alulvezérelt inflátoros cuccok. Van kettő alulvezérelt a családban, fél évesek mindkettő beszart:S Márkát nem szidom, de azt hiszem a régóta használt technológia kiforrottabb, plusz mindenki tudja hogy segitsen ha bajban vagy. Az sem utolsó szempont hogy neadj isten mentés közben nem tudja az illető hol lehet szájjal felfujni a BCD-t mert a mellényzsebben van eldugva a cső.
Anyumnak van Cressi Back Jack, az is kutya jól néz ki, hátlebegtetős, de nem wing. Nagyon tetszik benne hogy szabadon hagy. Merülni nem merültem benne, de merem ajánlani.
Azért egyszer egy winget szívesen kipróbálnék:)

sorry, hogy ilyen hosszúra sikeredett.

(#1364) Füge007 válasza Pompi (#1362) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Én a technikai vonalon haladok, és azt mondom csakis wing. Jelenleg egy ilyet használok, és semmire nem cserélném el!

Megmarad benne a mozgás szabadsága, eszméletlenül kényelmes, és nem szakítja le a derekad az ólomöv. Kipróbáltam, és egyből melette döntöttem, azóta sem merültem hagyományos BC-ben, és az az érzésem nem is fogok. Ha gondolod tudok szervezek neked benne egy próbamerülést. Persze van árban kedvezőbb márka is. De én erre a rendszerre teszem le a voksom. Nem kis biztonságérzetet ad, és mindennek megvan rajta a helye, hiába ilyen puritán kinézetű.

Füge

(#1365) Peetry válasza Füge007 (#1364) üzenetére


Peetry
senior tag

Te Füge ez a próbamerülés dolog engem is érdekelni lehet. Szívesen kipróbálnám, ha nyílik rá lehetőség. Hogy működne ez, hol lenne az akció?

(#1366) Füge007 válasza Peetry (#1365) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Megkérdezem az oktatómat, mikor megyünk usziba. Az újhegyi uszodában szoktunk gyakorolni, csütörtök esténként van rá lehetőség, nem tudom mikor megyünk legközelebb, de értesítelek. Előtte találkozunk és rádállítjuk a felszerelést. A winges BC abból is jó, hogy minden méretre jó, hiszen csak a hevedereket kell állítani, nem tudod kinőni :) .

Füge

(#1367) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Srácok köszi az infókat. Mindjárt megpróbálok utánanézni, hogy miről is beszéltek, de talán titeket is megkérnélek, hogy nem kezdhetnénk az alapoknál? :)

Tehát ha pár szóban írnátok ezekről akkor megköszönném, az alap OWD könyv nem tér ki ennyire részletesen a bcd fajtákra :)

Hátlebegtetős, hibrid, wing, trim zseb?
Azzal sem vagyok teljesen tisztában, hogy mit takar a technikai búvárkodás, de egyelőre biztos, hogy nem szeretnék olyat.

Másik kérdés, hogy ilyen súlyintegrált dzsekivel hogyan lehet repülőn utazni? Extra nehéz lesz tőle a bőrönd gondolom, vagy a súlyokat a kézipoggyásban célszerű vinni?

Feel Good Inc.

(#1368) Füge007 válasza Pompi (#1367) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Pár cikk a tájékozódásodhoz.
1
2

Nos búvárcuccal repülni nem egyszerű, igen trükköznöd kell. A szerelésemből a nehéz dolgokat vagy szétosztom más nem búvár táskájába, vagy kézipoggyász. Vagy külön súlypótlék, amit mindíg megúsztam még eddig.

Füge

(#1369) Peetry válasza Pompi (#1367) üzenetére


Peetry
senior tag

A 2 cikk elég jól bemutatja a dolgokat, ha van kérdésed ezek után, szívesen válaszolunk rá. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy az integrált súly nem azt jelenti hogy maga a súly van benne a dzsekiben. Van egy súlyzseb amibe pakolhatsz, és vészhelyzet esetén a zsebet dobod el, és nem az ólomövet (ami nincs). Az ólmokat meg nem viszed magaddal a repülőn, azt helyben adják mindenhol. Tehát a cucc súlyát nagymértékben nem növeli. Nyilván a komolyabb mellény több anyagot tartalmaz, valamivel nehezebb mint a tök egyszerű legolcsóbb fajták, de ezt én nem is nagyon említeném. A repülésről meg annyit, hogy ma szerintem kb épphogy belefér az ember a súlykorlátba. Reduktort sokan kézipoggyászban viszik, egyrészt, h óvják, másrészt a súly miatt. Mi most voltunk egyiptomban családdal. 4 fő komplett cuccal. 2buvártáska+2ruhásbőrönd->78kg, reduktorok kéziben. Ha meg tengerentúlra mész akkor ott nagyobb a korlát.

Az eredeti kérdésre visszatérve, be kéne lőni, hogy mennyit tudsz áldozni a mellényre, és úgy keresgélni szerintem.

(#1370) F-ECT$ válasza Füge007 (#1359) üzenetére


F-ECT$
titán

Az Aquanautával mentem (szokás szerint), vasárnap jöttünk haza. Nagyon fasza merülések voltak, láttunk 2 roncsot (Garda, Boka), iszonyat sok polipot és langusztát. Ezen kívül volt jó néhány meztelen csiga, muréna, jártunk 2 barlangban is, szóval jókat merültünk.

A víz tényleg hideg volt, én 2 hőhatárt is éreztem, felszín 25C, 10m alatt 20C, 20m alatt 15C. Volt rajtam 7-es ruha, 5-ös csukjás shortyval, kesztyű, zokni, (no meg 10 kg ólom a sok ruha miatt :( ) így azért elviselhető volt a hideg.

Most már csak az a kérdés, hogy jövőre hova menjek. Az Adrián jártam már délen-északon, a Vörösön is voltam déli és északi szafarin is, és most valami új élményre várok. Talán Szudán lesz, ha lesz rá elég pénzem.

Ha már meleg vizek - gondolkodok azon, hogy a trópusi vizekre veszek egy 3-as teljes ruhát 3-as aláöltözővel. Van itt néhány akciós ruha , kérdés, hogy az attack/ignite párosból melyiket vennétek, illetve, hogy vajon ezek mennyivel kényelmetlenebbek a velocitynél.

Dive ever, work never.

(#1371) Füge007 válasza F-ECT$ (#1370) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Üdv itthon :) ! Nem semmi lehettél dupla ruhában, kaphatnánk róllad egy beöltözött képet :DDD . Én 3 mm velocityben merültem most az Adrián gondolhatod, milyen érzés volt. Nem vittem a 7 mm ruhámat, csak ezt tudtam betömködni a sok cucc közé. Jövőre beszerzek egy száraz ruhát, nincs mese, ha mélyre akarok menni. Veszek hozzá két aláöltözőt és meg van oldva a ruha kérdésem.

Szerintem még sok szép hely van az Adrián is, ha lenne rá pénzem itt is elmerülgetnék pár évig. Főleg hogy néztem kinn egy térképet aminn rajta voltak a roncsok, megdobbant a kisszívem volt jópár klassz roncs amit megnéznék élőben. Szerintem ősszel nekem Egyiptom lesz, ha minden jó megy, de ez még a jövő zenéje.

Szerintem nem kényelmetlenebbek, kifutó termékek ennyi. Trópusra ezek alá aláöltöző szerintem nem kell. Végülis trópusi vizeken a védelmi szerepe kell nem a hőtartás, 30 fokos vizben nem fázol. Bár azt nem tudom te mennyire vagy fázós?!

Füge

(#1372) F-ECT$ válasza Füge007 (#1371) üzenetére


F-ECT$
titán

Ez a fázás kérdés már több búvár társamban is felmerült, és én is azt látom, hogy minél többet merülsz, annál fázósabb vagy. Az első adriai túrámon 5-ös ruhában merültem csuklya nélkül, és nem fáztam. (Ebben erősen szerepet játszott az adrenalin is gondolom.) Most a 12 mm-es részeken nem fáztam, de a kezemen, ahol csak 1 réteg volt azért éreztem a hideget...

Az oktatóm a Vörösön is 7-essel merül, és ha "csak" 25C-os a víz, akkor a végére még fázik is benne :DDD

Beöltözött képem (még) nincs, viszont itt lehet látni a sárga shorty-mat alatta a 7-es ruhával. (A képen én vagyok piroska :D )

Nekem idénre ezzel a túrával valószínűleg kifújt, a jövő év még messze van.

Tényleg sok szép hely van az Adrián, viszont innen engem már csak leginkább a roncsok érdekelnek, mert kb ugyanannyiba kerül az Adrián a merülés, mint a Vörösön, és ez utóbbin azért kicsit több a látnivaló az élővilágot tekintve.

A 3-as ruhán még elgondolkozok, az biztos, hogy az új 3-as bare ruhát nem veszem meg 45e-ért, viszont 17-ért lehet megéri az attack/ignite (vajon mi a különbség köztük :F ). Aláöltözőt biztos veszek, mert az jó lesz a 7-es alá is, ugyanis az a legszarabb érzés, amikor befolyik a víz a hátam és a ruha közé.

Száraz ruhát egyelőre nem tervezek, te milyenre és milyen árban gondolkozol?

Dive ever, work never.

(#1373) Pompi válasza F-ECT$ (#1372) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Az Attack és Ignite között a leírások, képek és az én Ignite Shortym alapján szerintem a mandzsetta a különbség. Az Attacknak csak elszegett, nyúlékony mandzsettái vannak, az Ignitenak pedig gumirozott vízzáró mandzsettái.

Feel Good Inc.

(#1374) Pompi válasza Peetry (#1369) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Elolvastam a linkeket, nagyjából képbe kerültem. Bár még mindig nem tudom, hogy mi az a trim zseb :)
Az integrált súlyos infót köszi, eddig tévhitben éltem, valamiért azt gondoltam, hogy az valamilyen spéci kialakítású súly, de végigondolva persze elég ha a szűtyő az amibe az ólmot rakja az ember, nem gondoltam eddig végég, köszi.

Nehéz megmondani, hogy mennyiért akarok majd mellényt venni, mert mivel hosszú távra gondolom nem ez lesz a mérvadó, tehát hiába gondolom most azt, hogy 60-70 ezer forintot szeretnék rákölteni, hogy ha mondjuk 100-ért van egy olyan amit érdemes megvenni, akkor inkább ez utóbbit választanám. Mondjuk ez lenne egy olyan határ amit nem szívesen lépnék át. Pl. az általad említett Beuchat Masterlift X-Air Light belefér ebbe - meg gondolom más is.

Feel Good Inc.

(#1375) Peetry válasza Pompi (#1374) üzenetére


Peetry
senior tag

Hát most lehet hogy nem fogalmazok pontosan, ha így van vki javítson ki. A trim zsebek a mellény hátulján vannak, és gyk arra valók hogy egyenletesen tudd elosztani a súlyt. amikor ugye vízszintes helyzetben lebegsz a víz alatt akkor a normális súlyzsebek az oldaladon, kicsit alul helyezkednek el deréktájban, esetlegesen tudnak úgy fordítani hogy a derekad mint forgáspont körül fordítanak, a lábaidat lefelé. Ez minimális, talán nem is érzed de képzeld el magad vízszintbe feküdve és hogy hol vannak a súlyok. Fizika.
O->--.[]--<
itt pötty körül forgat a négyzet súly, ha feljebb kerülne ez megszűnne.
Ha viszont a súlyt a trim zsebekben a hátadra veszed a derekad-lapockád közötti magasságban nem fordít annyira, könyebben vagy vízszintes, kényelmesebb. Szoktak pl a palackhevederre is súlyt tenni trimzsebbe, az is viszonlag magasabban van. Remélem nem mondtam nagy hülyeséget.

Dzseki: érdemes nézni az aquanauta honlapját, szoktak leárazások, akciók lenni, illetve ugyanezen okokból az action-sport áruház weboldalát (itt több akció is van folyamatosan). Ha ügyes vagy kifoghatsz 2/3 áron is nagyon jó dzsekiket.

Ha van még kérdés, biztos többen nagyon szívesen válaszolunk, úgyhogy csak nyugodtan:)

(#1376) Pompi válasza Peetry (#1375) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Köszi, már ezt is tudom ;) (trim-zseb)

Az Aquanauta honlapját rendszeresen látogatom, meg a boltjukat is ;) Nagyok szimpatikus arcok, még F-ECT$ hívta fel a figyelmem rájuk jópár hónapja, azóta sikerült náluk otthagyni egy nemkevés összeget felszerelésre és utazásra is. Októberben velük megyünk Egyiptomba és gondoltam addigra a hiányzó regulátor és mellény közül beszerzem az egyiket. A regulátor témára hamar pont kerül, azzal, hogy Apeks :)
A mellény még nyitott, ha nem jön össze most októberig, akkor viszont rá fog érni még egy darabig (sajnos idénre ezzel lezárul majd a merülés).

Az Action-Sportot is ismerem, majd figyelem azt is. Amit még szoktam nézegetni az a SeaWatch áruháza.

És ha már az utazást és Egyiptomot szóba hoztam, a napokban kaptam hírlevelet a DeepDreamsektől (szintén korrekt csapat, már kétszer volt szerencsém merülni velük kint), hogy szeptember 1-én nyílik egy új bázisuk Marsa Alamnál. Jópofa helynek tűnik ez is.

Feel Good Inc.

(#1377) Füge007 válasza F-ECT$ (#1372) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Mondjuk itt én voltam a hülye, inkább nem viszek annyi felesleges kacatot :D . Mert szerintem volt olyan póló meg nadrág amit elő sem vettem. Ja van benne valami, én is hallottam, hogy minnél többet merülsz, már óvakodsz a hidegtől.

Szárazruhában DUI erre gondoltam, sajna egy vagyon, de mélymerülésekhez elengedethetetlen. Nem csak hőszigetelési, hanem biztonsági okból is, pl eldurran a wingem.

Szeretnék minnél hamarabb mélyeket merülni, de addig még sokat kell tanulnom. Fejlesztenem kell a felszerelésem is, de majd apránként haladok azzal is.

Füge

(#1378) F-ECT$ válasza Pompi (#1376) üzenetére


F-ECT$
titán

Voltál már velük valahol, vagy ez lesz az első? Mindenképp várunk majd róla élménybeszámolót, mert ha jól tudom, akkor vagy 50-60 ember jelentkezett már, és ennyi emberrel még sosem voltak sehol. Tetejében több hotel, 2 féle merülési csomag, szóval nem egyszerű a szervezés, kíváncsi vagyok mennyire birkóznak meg vele.

Én jövőre Szudánba mennék, csak az a baj, hogy oda a 2 hetes túrára érdemes menni, mert 1 hét (9 nap) 4-500e Ft, viszont 2 hét (16 nap) sem több 600-650e-nél, és azért nem mindegy, hogy ~20-at merülsz (5 merülési nap), vagy ~50-et (12 merülési nap). Innen már kiszámolható, hogy utóbbi esetben még ha csak 40 merülés fér is bele, akkor is 15e Ft/merülésre jön ki az ár, ami kb ugyanannyi, mintha Horvátországba mennél 1 hétre 10-et merülni 150e-ért. (A 2 hét a barátnőm miatt gond, már 1 hétre is nehezen válunk el...)

Dive ever, work never.

(#1379) Pompi válasza F-ECT$ (#1378) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Nem voltam még velük sehol, ez lesz az első. Remélem nem lesz rossz tapasztalat és sikerül ennyi embert is jól koordinálniuk. Mi még februárban jelentkeztünk, amikor írtál a túráról.
Elvileg egyébként sikerült elintézniük, hogy mindenki egy hotelben legyen, legalábbis nekem ez az utolsó infóm.

Feel Good Inc.

(#1380) Füge007


Füge007
senior tag

Apropó valakinek van híre Hévízről? Állítólag ujra indulnak a merülések, ha igen télen tarthatnánk ott egy PH.- s merülési napot :D

Füge

(#1381) F-ECT$ válasza Füge007 (#1380) üzenetére


F-ECT$
titán

Én nem hallottam ezt, de ha igaz, akkor benne vagyok!

Dive ever, work never.

(#1382) Pompi válasza Füge007 (#1380) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Sose voltam ott, nem is hallottam róla (biztos mert nem itthon szereztem a vizsgát), de benne lennék mindenképpen!

Feel Good Inc.

(#1383) Füge007


Füge007
senior tag

Hévízzel kapcsolatban a hírek, folynak a tárgyalások! 2 héten belül eldől, hogy mi a helyzet. De az ottani merülésvezető értesít, hogy mire döntöttek. Ha igen a válasz ki kellene nézni egy napot, és írány a tó!

Füge

(#1384) marinis


marinis
csendes tag

Sziasztok! Mi most tervezünk egy hurghadai nyaralást és ha már egyszer a Vörös-tenger partjára sodort az élet, akkor kipróbálnánk a búvárkodást is. Kiket ajánlotok, melyik bázis a legjobb? Persze ez egy elég szubjektív kérdés volt, de hátha többeteknek egyezik a véleménye.

Nézelődtem a net-en búvár témában és találtam egy oldalt a www.bestdivingplaces.hu-t, ahol a részletes információn kívül - minket most a tanfolyam érdekel - még le is tudom foglalni a dolgokat online. Ki, mennyire ismeri az oldalt, próbálta már valaki közületek?

(#1385) Pompi válasza marinis (#1384) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Én őket javaslom: DeepDreams.
Többször voltunk már kint velük, korrekt csapat.

Feel Good Inc.

(#1386) Peetry válasza marinis (#1384) üzenetére


Peetry
senior tag

Ha jól értem akkor 1 hétre mentek nyaralni Hurghadára és meg szeretnéd ez alatt csinálni a tanfolyamot? Mert ha valóban így van akkor én nagyon lebeszélnélek róla. Ha két hétre mész akkor talán bele lehet vágni, de én személy szerint akkor sem javaslom. Ez a tanfolyam nem teljesen egyénre szabott, ha valamire való a bázis akkor nem állít ki kártyát úgy, hogy nem vagy teljesen felkészülve. És ha valamelyik gyakorlatot nehezen sajátítod el? Láttam már rá példát. Utána lehet harcolni hogy a pénz ugrott, kártya nincs. A másik hogy én tartok tőle hogy a fene nagy turizmusnak köszönhetően az oktatás színvonala sem olyan mint amilyennek lenni kell. Ez alatt arra gondolok, hogy felelőtlenül állítanak ki kártyákat, mondván hogy a vendég fizetett, és minél elégedettebb legyen. Ha jol emléxem index fórumán volt nemrég egyik srácnak elég nagy balhéja abból hogy egyiptomban probált nafolyni. Volt neki gyakorlatilag 3*2 introja (tanfolyami merülésnek titulálva), nulla elmélet, végül nem tudta "befejezni" és se pénz se kártya.
Ha félreértettem a kérdésed akkor sorry, a honlapot hurghadai bázist nem ismerek.
és bocsi,h hosszú voltam

(#1387) marinis


marinis
csendes tag

köszi a gyors válaszokat. Felkészült ember vagyok, természetesen úgy terveztem meg a nyaralást, hogy elolvastam a tanfolyam időtartamát:-) megérkezünk, egy kis aklimatízálódás, majd a 3-4 napos tanfolyam, utána egy kis punnyadás, végül hazarepülés. Nekem ez 8 napra jön ki. De még csak a tervezőasztalon:-)) Nov-dec környékén akarunk menni.

(#1388) Peetry válasza marinis (#1387) üzenetére


Peetry
senior tag

igen erről beszéltem. 3-4 napos tanfolyás, vagyis napi 2 merülés és ha mindent elsőre tudsz akkor megvan. Te tudod hogy bevállalod-e, de szerintem biztosabb itthon nyugiban letanfolyamozni. Mi horvátoknál voltunk mikor unokatesóm nagy hévvel belevágott ebbe a 4 napos tanfolyamba. Második nap megakadt a maszkürítéssel, és nem is tudta megcsinálni a nyaralás végéig se... de kívánom hogy minden flottul menjen.

(#1389) marinis


marinis
csendes tag

oké Peetry, mindenképp elgondolkozom azon, amit mondtál. Viszont megkérdeztem az oldalt, hogy ők melyik bázisnak az ajánlatát tették ki a www.bestdivingplaces.hu oldalra. A Lighthouse bázissal vannak szerződésben. Róluk már hallottam pár jó dolgot.

Mégegyszer köszi az észrevételed!

(#1390) Füge007 válasza marinis (#1384) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Először is üdv a köreinkben!

Nézd nem akarok ünneprontó lenni, az elképzelés jó, de én nem javaslom. Kinn leszetek a világ legszebb búvárparadicsomában, és ahelyett, hogy élménydúsakat merültök, sós vizet nyeltek, és esetleg szenvedetek a gyakorlatokkal. Én hasonlóképpen gondolkoztam annó, kimegyek Horvátba lezúzom a tanfolyamot és jókat merülök, és nagy kiábrándulás volt. Állandóan pozitív voltam, nyeltem a vizet, nem éreztem magam jól egyáltalán. Ma már csak nevetek rajta, de akkor a világ legpancserabb búvártanoncának éreztem magam.

A tanácsom, és tényleg a tanácsom, ne vedd kioktatásnak. Itthon nyugodt körülmények között vizsgázz le, gyakorolsz usziban. Mire kimégy már kicsit ráérzel a dologra, mennek az alap, de fontos gyakorlatok. Nagyobb lesz a biztonságérzeted is ezáltal, látod hogy viselkedsz a víz alatt. Ha így mégy ki sokkal nagyobb élményben lesz részed. Ne csüggedj el ha nem megy minden elsőre, másnak sem ment :D

Jó tanulást, és sok élménydús merülést kívánok!

Füge

(#1391) marinis


marinis
csendes tag

hát srácok, kezdek elbizonytalanodni:-)) ....nem kőbe vésett dolog nálam ez a "márpedig búvárkodni fogok" szándék:-) Erőltetni nem fogom a dolgot, az garantálom:-))

köszi mégegyszer!

(#1392) Peetry válasza marinis (#1391) üzenetére


Peetry
senior tag

Intróztál már? Ha nem akkor szerintem érdemes lehet kipróbálni. Már csak azért is, hogy tudd, hogy viszonyulsz a víz alatti léthez. Meg tudod-e szokni, nincs szorongás, stb. A későbbi tanfolyam szempontjából sem elhanyagolható. Illetve van a PADI-nak a DSD programja. Arról szól hogy egy elméleti gyorstalpaló, pár gyakorlat elvégzése után merültök max 10 m-ig, oktató ellenőrzése mellett. Jó módja hogy betekintést nyerj a búvárkodásba, ha nem megy a felszereléskezelés akkor ugyis introba fullad. Azt nem tudom hogy más rendszereknél van-e ilyen.

(#1393) Füge007 válasza marinis (#1391) üzenetére


Füge007
senior tag

Ne add fel, kitartás! Csak ne ugorj bele a dologba csak úgy! Próbálunk neked segíteni, és bármi kérdés merül fel benned csak írd le, szívesen válaszolunk!

Füge

(#1394) Füge007 válasza Peetry (#1392) üzenetére


Füge007
senior tag

Természetesen az SSI-nál is van ilyen lehetőség.

Füge

(#1395) Pompi válasza marinis (#1384) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Én azért ajánlottam rögtön búvárbázist, mert azt gondoltam, hogy a "kipróbálnám a búvárkodást", úgy értetted, hogy tényleg csak kipróbálnád - azaz demo, intro merülést végeznél.
Mindenképp ezzel kellene kezdened.

Egyébként ha mindenképp meg akarod kint próbálni a vizsga lerakását, akkor csakis magyar búvárbázison. Nem akarom, hogy reklámszagú legyen a dolog, mert semmi közöm nincs hozzájuk, csak annyi, hogy már 2 egymást követő évben vettük igénybe a szolgálatásaikat, de ahogy láttam DD-sek elég korrektül végzik kint az oktatást is (tavaly is és az idén is oktattak, amikor találkoztunk velük).

Én velük merültem intrót tavaly nyáron egy fakultatív program keretein belül tavaly nyáron, viszont akkor nem volt módom arra(befizetett egyéb programok, másrészt a párom programját sem szerettem volna ennyire átalakítani az én búvárvizsgám miatt), hogy az egy hetes nyaralásból 4 napot kint töltsek a tengeren és megpróbálkozzak az OWD vizsgával. Az viszont belefért, hogy egy 2 napos (1 nap a szállodában medencézés + dvd nézés + teszt plusz 1 nap tengeren 2 merüléssel) Scuba vizsgát lerakjak. Ezt a szállodában levő helyi erőket foglalkoztató bázison tettem. Igazából itt sem éreztem, hogy felelőtlenül osztogatnák a papírokat, 3 német sráccal csináltam együtt a dolgokat, az egyik meg sem kapta a minősítést, mert valami nem ment neki. Maga az oktató nagyon normális volt, még e-mailes kapcsolatban is voltam vele utána egy ideig. Viszont nem kaptunk tankönyvet se meg semmit, annyi volt a dolog, hogy megnéztük a DVD-n az ide vonatkozó fejezeteket. Ez mondjuk a Scuba vizsgához elég is, onnantól kezdenek komolyodni a dolgok.

A folytatás nálam úgy történt, hogy volt szerencsém idén év elején több, mint 2 hetet eltölteni az Indiai-óceánon. Előtte megvettem itthon az OWD anyagot, megszereztem a DVD-t magyarul, angolul és igyekeztem felkészülni. Egy jóbarátomékkal utaztunk négyesben a párjainkkal, kint a barátom úgy döntött, hogy ő is lerakja az OWD-t. Ott egy sokkal normálisabb bázist fogtunk ki. Az árban benne volt a tankönyv, az oktató csak velünk kettőnkkel foglalkozott, nem sumákolt el semmit, egy pillanatig sem éreztem, hogy itt mindenképp megkapjuk a minősítést csak mert fizettünk. Végigvettük az egész anyagot, volt medencés oktatás és több merülés, összesen 4 vagy 5 napot töltöttünk ott, mondjuk a két hétbe ez így simán belefért.

Feel Good Inc.

(#1396) F-ECT$


F-ECT$
titán

Megjöttem Bulgáriából. Végülis nem merültem, mert bár volt egy Padi bázis, de az idegenveztő azt mondta, hogy akik voltak mindannyian szidták. Helyette voltam aquaparkban :)
Mellesleg 1 hét Horvátország apartmanban kocsival búvárkodással ugyanannyira jött ki, mint 1 hét Bulgária repülővel szállodában búvárkodás nélkül...

Dive ever, work never.

(#1397) Füge007 válasza F-ECT$ (#1396) üzenetére


Füge007
senior tag

Pedig azt hittem nem hagyod ki :DDD ! De ha annyira gáz megértem. Hévíz úgy néz ki alakul, sajna még biztos de tartom a kapcsolatot az illetékessel. Ha van valai konkrét megyünk merülni!

Füge

(#1398) Snoop-y


Snoop-y
veterán

Én áprilisban voltam kint hurghadában. Van kint magyar bázis velük mentünk merülni. A tanfolyamot én is inkább itthon ajánlom nyugiban gyakorlással. Vezetni sem a Hungaroringen tanul az ember :D

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#1399) Füge007


Füge007
senior tag

Sziaztok!

Mivel már párszor kérdeztétek október elejére szerveznénk a búvár iskolámmal egy olyan uszodás merülést ahol ki lehetne próbálni a technikai winget, és az ehhez használt reduktort. Jó alkalom lenne személyes ismerkedésre, élménymegosztásra a többi PH.-s búvárral. Keddi és csütörtöki napon van uszoda a késő esti órákban, úgyhogy ezen napok valamelyikére kellene tervezni.

Ha kérdésed van priviben nyugodtan tedd fel nekem.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1400) F-ECT$ válasza Füge007 (#1399) üzenetére


F-ECT$
titán

Engem érdekelne a dolog. Részletek?

Dive ever, work never.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.