Hirdetés

2021. február 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1801) Pompi válasza deedee (#1798) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Milyen uszonyt vettél? És hol?

...

(#1802) Peetry válasza deedee (#1800) üzenetére


Peetry
senior tag

Nem kell félni tőle, megfagyni nem fogsz. Meg amit itt a kolléga már említett (én meg nem gondoltam rá), első merüléseknél az adrenalin meg a sok mozgás ellensúlyozza :)
Nem lesz időd arra figyelni hogy hidegebb a víz :)
az uszonyra énis kiváncsi vagyok

(#1803) deedee


deedee
őstag

[link]

ilyen,csak az enyém fekete teljesen....
nem tudom,hogy a szín mennyire jelent más altípust...

(#1804) deedee


deedee
őstag

ez a céges link [link]

itt fekete is van

[ Szerkesztve ]

(#1805) deedee


deedee
őstag

20 m-en kb mennyi levegőt szipákol el egy átlagos búvár,aki nem profi?

nekem 150 bár ment el a 2 órás medence alatt,de kb erős egy óra volt csak a konkrét vízalatti tevékenység és 4-5-ször legalább lekellett engedni a jacketet és vissszafújni...

(#1806) Füge007 válasza deedee (#1805) üzenetére


Füge007
senior tag

Sokat, konkrétan ez előre kiszámolni lehetetlen.Te jó darabig sokat fogyasztasz majd, mivel sok felesleges mozdulatod lesz. Kell egy idő, mire beáll a fogyasztásod a megfelelő szintre.

A kevés mozgás, és a normál ütemű légzés kombinációját kell majd gyakorolnod. Ehhez hozzá kell szokni. Befolyásoló tényező a stresszhelyzet, a fáradság, meg, hogy kikkel merülsz.

Füge

(#1807) Peetry válasza Füge007 (#1806) üzenetére


Peetry
senior tag

azért amellett hogy kiszámolni lehetetlen, egy általánosság megfigyelhető. Függ nyilván még a búvár testalkatától, hogy mennyire érez rá hamar a dolgokra, és mennyire koncentrál.
első merülések alkalmával egy 180/90-es búvár egy 40 perces merülést kihúz általában, ez alatt le is szív egy 12L-es palackot. És itt a merülés nem az hogy csobbansz irány 20m aztán a végén irány fel. Az átlagmélység kb 10m. Ti szerintem nem fogtok még ilyet se merülni elsőnek, max a vizsga után. Egyébként ugyebár 20L/perc felszíni fogyasztással kell tervezni, ebbe extrém esetektől eltekintve egy kezdő is bármikor belefér, innéttől meg kiszámolhatod.
Húgom 160/50, már az első merüléseken se nagyon fogyasztott 11-12L/percnél többet.

Amire figyelj kezdőként, hogy nyugodt legyél. nem kell sietni/kapkodni, nyugodt mozgás, nyugodt lélegzet. Ezekre a dolgokra én mondjuk olyan 20. merülés után kezdtem figyelni, addig csak szoktam a víz alatti koordinációt.

(#1808) F-ECT$ válasza deedee (#1805) üzenetére


F-ECT$
félisten

A számolás nagyon egyszerű. 20l x nyomás barban / perc. 20 m-en 3 bar nyomás van, ergó 60l/perc. Egy átlagos palack 12l-es, 200 barra töltik. Ebből 50-et illik visszavinni, ergó 150 bar x 12l= 1800l áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy fél órára elég a palack.

A fogyasztást sok tényező befolyásolja: mennyire vagy ideges, mennyit kell mozogni, milyen a víz hőfoka, van-e áramlás, stb. Én egy átlagos merülésen 15l körül fogyasztok, de vannak nálam sokkal jobb és rosszabb fogyasztók is.

Egyébként az átlagos mélység is csalóka, mert még egy 35m-re tervezett merülés is általában úgy néz ki, hogy 3-4 perc alatt érsz le, 10-15 percet töltesz a legmélyebb részen, és utána szép lassan jössz fel (5-10m-en eltöltesz vagy 15-20 percet), így a végére 15m körüli átlag mélység szokott kijönni.

(No meg az 50 bart sem szokta mindenki betartani...)

Dive ever, work never.

(#1809) F-ECT$ válasza deedee (#1798) üzenetére


F-ECT$
félisten

Érdemes sok uszonyt kipróbálni (korábban erről volt itt szó bőven), mert lehet, hogy egy lágyabb uszonnyal eleinte könnyebb haladni, de a végére mégis jobban kifáraszt, mert többet kell hajtani, mint egy keményebbet. No meg a legfontosabb: edzeni kell, és akkor nem fogsz olyan könnyen elfáradni. (Ezzel én is küzdök sajnos: világ életemben a rövid, intenzív erőkifejtésben voltam jó, a hosszú távokat sem a szárazon, sem a vízben nem komálom :( )

Dive ever, work never.

(#1810) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Lehet, hogy idén végre összejön valami túra, és ha úgy alakulnak a dolgok, akkor ez az egyik jelölt. Abból a szempontból ideális lenne, hogy a feleségemmel mehetnék (10 napból csak 5-öt "visz el" a búvárkodás, azokat sem teljesen), és az ára is baráti: 303e a befizetendő, kb 80e a benzin, és az egyéb (biztosítás, tranzit szállás, autópálya díj) szerintem kijön 30-40e-ből. Ha még költünk 80e-t, akkor is beleférünk az 500e-be, ami 10 napért szerintem nem rossz. Ha nem engedik el szabira, akkor meg talán ez lenne a nyerő (ezt már linkeltem korábban is).

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#1811) Peetry válasza F-ECT$ (#1808) üzenetére


Peetry
senior tag

"(No meg az 50 bart sem szokta mindenki betartani...)"

ezt inkább nem kellene hangoztatni. 50 bar tartalék, amit csak indokolt esetben (vészhelyzet, mentés szabad használni). Ezt szerintem kőbe vésett szabályként kell kezelni.

Persze itt most átlagos merülésről beszélünk, nem zárt téri és hasonlók, ahol ennél jóval szigorúbb szabályok vannak.
Amire figyeljen kezdőként, rendszeresen csekkolni a nyomásmérőt, ha a dm nem kérdezne rá, 100bart legkésőbb bemutatni, bár ha úgy érzi gyorsan fogyaszt, 120nál is érdemes már.

(#1812) F-ECT$ válasza Peetry (#1811) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ja, első merüléseim egyike: zodiakról beugrás után még szöszölés a felszínen, lassú ereszkedés, mindenki össze - vissza, mire 30-on berendezőtünk, hogy elinduljunk volt még 140 barom...

Az 50 bart tényleg kőbe kellene vésni, de sok újoncot stresszeli, hogy ő fogyasztja a legtöbbet, elsőként jön ki, pedig sokszor a "profik" csak azért maradnak tovább, mert behazudják azt, hogy van még nekik x bar.

Egyiptomban történt meg velem, hogy a párom elfelejtette töltetni a palackját egy merülés után. A következő merüléskor elvileg még min. 50 barnak kellett volna benne lennie, ennek ellenére a merülés második percében teljesen kifogyott, ergó jó ha 5-10 barral jött ki az előző merülés végén...

Dive ever, work never.

(#1813) Peetry válasza F-ECT$ (#1812) üzenetére


Peetry
senior tag

és szerinted jó azt tanítani egy újoncnak hogy a profik se tartják be az 50 bart?
nyilván 50 merülés után nem fogsz rá hatást gyakorolni, mert ő dönti el hogy mennyire veszi komolyan. ezért kellene az elején beleverni mindenkibe.
És tudom hogy frusztrált hogy ő fogyaszt a legtöbbet, de nem kell miatta szégyenkezni. Inkább próbáljon kevesebbet fogyasztani, odafigyelni a légzéstechnikára, minthogy ááá a profik is 30 jönnek vissza, akkor nekem is lehet...

1. az hogy első merüléseid egyikén 30-ra ugrottál az oktatódat minősíti (bár részedről is elég nagy felelőtlenség, ezzel nem dicsekednék). melyik rendszerben mehet owd 18 alá?
2. ha a párod 5-10 barral ment be merülni, akkor hol volt a társellenőrzés és milyen minőségű?

ne érts félre, de felvázoltál két olyan esetet ami egyértelmű jele a felelőtlen, ön- és társveszélyes búvárnak. Nem hiszem hogy egy újoncnak pont ezt kellene reklámozni.

Ne érts félre, nem el/megítélni akarlak, mindenki követhet el hibát, én is tettem. Csak ezt pont nem hangoztatom, főleg nem egy kezdőnek, hanem inkább azt emelem ki, hogy mire figyeljen, és hogy csinálja, hogy biztonságosan, kényelmesen merüljön.

(#1814) F-ECT$ válasza Peetry (#1813) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nem kell álszenteskedni: szegény újonc hallgatja a szép elveket, aztán élesben tök mást lát. Nekem nagy sokk volt ezt magamtól felismeri, jobban örültem volna, ha szólnak előre, hogy arra készüljek föl, hogy a szabályok jó részére magasról tesznek a magukat profinak tartó búvárok. (Olyan ez, mint a jogsi: a legtöbb baleset az 1 éves jogsival rendelkezőkkel esik, mert azt hiszik, hogy már mindent tudnak, pedig.)

1. UEF-fel 30m volt owd-vel a határ. (Azóta változott 18m-re, de amikor tanultam, akkor még annyi volt.)

2. Ebben igazad van, itt részben én is hibás voltam (nyugodtan lehet ítélkezni, nem sértődök meg), nem néztem meg a nyomásmérőjét, csak azt, hogy a palackja nyitva van, és hogy adja a levegőt.

A példa nem is erről szól, hanem arról, ami korábban is írtam: szegény újonc teljesen mást tapasztal, mint amit tanult, és ennek hatására a) stresszel b) azokat a szabályokat sem fogja betartani, amiket mindenképp be kellene, mert azt látja, hogy nincs hatása annak, ha nem tart be valamit.

(Ez a túra pl úgy kezdődött, hogy a helyi DM - aki a legfőbb úr a hajón, még a hazai oktatónál is erősebb az ő szava - azzal kezdte, hogy akkor 30 barnál már jó ha 5 m-en van az illető, ekkor még lehet nézelődni a hajó alatt. És ekkor jön a helyeslés, hogy de jó, végülis kifizettem 200e Ft-ot, akkor legalább nem kell 40 perc után kijönni a vízből, mikor van még levegő. Mit csinál az újonc? Alkalmazkodik, mert nem akar kilógni a sorból...)

Dive ever, work never.

(#1815) Pompi válasza F-ECT$ (#1814) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"Olyan ez, mint a jogsi: a legtöbb baleset az 1 éves jogsival rendelkezőkkel esik, mert azt hiszik, hogy már mindent tudnak, pedig."

Sajnos elég sokat beszélgettünk az utóbbi időben elég sok mindent megért és látott búvárokkal és egybehangzóan az volt a vélemény, hogy a búvárbalesetek leginkább a magasabban képzett, nagyobb tapasztalattal rendelkezőbb, kvázi "profibb" búvárokkal esnek meg, akik azt gondolják egy idő után, hogy nekik már mindent szabad, rájuk már nem hat a fiziológia. :(

...

(#1816) Peetry válasza F-ECT$ (#1814) üzenetére


Peetry
senior tag

abban igazad van hogy sok tapasztalt búvár tesz a szabályokra, és ezzel rossz példát mutat a tapasztalatlanabbnak. De pont ezért lenne rá szerintem szükség, hogy azok a tapasztaltak, akik nem így gondolkodnak, felhívják a kezdők figyelmét, hogy nem véletlenül tanultad úgy ahogy tanultad. Attól hogy egy nálad több merüléssel rendelkező, akár dm, akárki azt mondja hogy 30 barral nézegethetsz 5 méteren, az nem úgy van. Nem kell hagyni magad, és nem kell alkalmazkodni. Ha egy kezdő azt látja hogy következmények nélkül áthághatja a szabályokat, akkor át is fogja. Minél kevesebb negatív visszacsatolást kap, annál előbb és annál jobban. A hozzászólásom pont ezt a negatív visszacsatolást célozta.

mint ahogy te is írtad: "b) azokat a szabályokat sem fogja betartani, amiket mindenképp be kellene, mert azt látja, hogy nincs hatása annak, ha nem tart be valamit."
és ha itt is azt mondod neki, hogy hát így megy ez és kész, én is ezt csináltam amikor kezdő voltam, azzal nem bátorítod? pont ezt mondom, hogy legalább némi visszafogó erőt lehetne gyakorolni.
Persze nevezheted álszenteskedésnek...

(#1817) F-ECT$ válasza Peetry (#1816) üzenetére


F-ECT$
félisten

Amiről mi itt beszélünk az csak elmélet. Mondhatjuk neki, hogy ezt ne, azt ne, ha elmegy egy túrára, látni fogja, hogy mi a helyzet. Én nem bátorítom a szabályok áthágására, csak leírom, hogy azzal azért számoljon, hogy nem minden lesz úgy, ahogy az oktatáson elhangzott.

Kezdőként nekem is voltak olyan helyzetek, amikor nem vállaltam be valamit. Pl Baron Gautsch-on a társam le akart menni a 42m mélyen lévő hajócsavarhoz, én meg nem. Erre otthagyott, és ő lement. (Sajnos nincs állandó társam, az alkalmiak meg vagy jók vagy rosszak, találkoztam már mindkét félével.) Mivel 3-an voltunk "párban" ezért én a maradék társsal befejeztem szabályosan a merülést, és ezt a srácot a felszínen láttam legközelebb. (Vártunk rá pár percet, de mikor kezdtünk volna becsúszni dekóba, akkor el kellett indulni felfele.) Elmeséltem a helyi DM-nek, az mondta neki, hogy ilyet nem kéne, de mivel Ő is pénzből él, ezért nem lett semmi más következménye.(Pl következő merülésről letiltás, vagy hasonló.)

A gond az, hogy hiába van egy 20 fős csapatban 15 jó fej, mindig van 4-5, akikkel nem lehet mit kezdeni. A túraszervező persze kirakhatja őket a következő túráról, de az pénzkiesés, és nem teszi. Nagyon kevés az olyan csoport, ahol mindig mindenki betart mindent, de persze létezik ilyen. (Szerintem Füge ilyesmi körben mozog.)

Dive ever, work never.

(#1818) F-ECT$ válasza Pompi (#1815) üzenetére


F-ECT$
félisten

Sok tapasztalt búvár halt meg mostanában, de ők rendszerint barlangit / mélyet merültek és/vagy még újralélegzőt is használtak. Ezzel eléggé a határon mozognak, és néha nincs visszaút.

Minden baleset más, nehéz általánosítani (és talán nem is kell), de én azt tapasztalom, hogy AOWD szint és 20+ merülés után kezdenek el az arra hajlamosak nagyzolni és vagánykodni. Lehet, hogy szerencsém volt, de az 500+ merüléssel rendelkezőkkel sokkal kevesebb probléma van, mint az előbbi csoportba tartozókkal.

Dive ever, work never.

(#1819) Füge007 válasza F-ECT$ (#1817) üzenetére


Füge007
senior tag

Igen, de ehhez kialakult összeszokott társaság kell. Mi is megyünk ujoncokkal ahol előfordulnak bakik, persze azok is ellenőrzött környezetben. Nem megyek el akárkivel mélyet merülni. A tec csapat meg abszolúte zárt társaság, ki kell érdemelni a bekerülést. És ezen nem a felszerelés megvásárlását értjük.

De láttam hajmeresztő dolgokat, az Adrián nyaralás közben is merülök, na ott volt pár érdekes szitu. Olyankor természetesen én is idegenekel megyek. De figyelem az embereket, és gyorsan eldől ki lesz a társam, esetleges mélyre másnap.

A szabályok betartása fontos, egyrészt a saját másrészt a merülőtárs, merülőtársak biztonsága érdekében. Soha nem szabad elfelejteni, hogy pillanatok alatt veszélyhelyzetbe kerülhetünk. Azt mondta az eggyik oktatóm, ha merülés közben nem lesz "normális" félelemérzetem, akkor adjam el a cuccom, és soha ne merüljek többet.

Igen ez is egy üzlet, sajnos látom, hogy sok helyen csak a profit lebeg a bázis vezetőinek a szeme előtt.

Füge

(#1820) deedee válasza Füge007 (#1819) üzenetére


deedee
őstag

" ha merülés közben nem lesz "normális" félelemérzetem, akkor adjam el a cuccom, és soha ne merüljek többet. "

na ez a veszély engem nem fenyeget.... :N
az első pár alkalommal csak olyan helyen akarok merülni /a lehetőségekhez képest/,ahol szilárd talaj van a palackom alatt max 20-25 méterre.... :)

nekem is említette az oktató,hogy mivel eléggé jól "érzem" a vízet,ezért első ránézésre a vizsga után kettesben levinne egy rövid időre 30-ra.....
de köztünk legyen mondva,én kicsit félek ettől..... :B
engem nem a mélység vonz,hanem a látnivaló és abból akad 20m-en is.... :U
komoly merülési tapasztalatok nélkül,egyenlőre még olyan naív gondolataim és céljaim vannak,hogy 25-30 merülésig,azaz kb 3 évig nem igazán akaródzok mélyre menni....

bár egy-két roncs már most is izgat......azok pedig 30 körül sőt 40 körül vannak...

asszonytól megkaptam a "merülés" c. könyvet,amiben a világ 60 legjobb merülőhelye van....
ott van bőven 18-20 méteres lehetőség is...

[ Szerkesztve ]

(#1821) Peetry válasza deedee (#1820) üzenetére


Peetry
senior tag

"nekem is említette az oktató,hogy mivel eléggé jól "érzem" a vízet,ezért első ránézésre a vizsga után kettesben levinne egy rövid időre 30-ra....."

na erről az oktatóról is megvan a véleményem...

(#1822) Füge007 válasza deedee (#1820) üzenetére


Füge007
senior tag

Cintia előrelátó volt, máris ellátott szakirodalommal :D Az első pár alkalommal olyan helyen merülsz ahol látod, hogy hol van a fenék, ez biztonságérzetet ad. Nem kell félni, ha úgy érzed próbáld ki a 30-ast. Legálább kiderül a nagyobb nyomás alatt hogy érzed magad.

A mélység enegem sem vonz, csak abból a szemszögből, hogy ott vannak olyan roncsok amit szeretnék megnézni. Jól gondolod, hogy majd idővel mégy csak mélyre, de ez nem fogod betartani :D. Természetesen csak olyannal menj el mélyebbre akiben megbízol. Igaz az OWD vizsgád erre nem jogosít fel, de ha beleszeretsz ebbe, akkor úgyis haladsz előre az úton. Oktatás keretein belül pedig az oktatód vihet mélyebbre is. Én speciel nagyon gyorsan átléptem a 30-as határt. Viszont 8 év után érek oda, hogy az igazán mély vizekre megyek. Ehhez tapasztalat, és profi felszerelés ajánlott.

Füge

(#1823) Füge007 válasza Peetry (#1821) üzenetére


Füge007
senior tag

Nézd egy oktatónak látnia kell, hogy kit milyen próba elé állíthat. A búvárkodás akárhogy is nézzük a határok kitolásáról szól. Sajnos sokan otthagyják a fogukat emiatt, de az ösvények kitaposása mindíg is ilyen volt.

Én hamar mentem mélyre, de volt olyan a kezdő csoportomba, akit a mai napig nem vittek 15 m alá. Én kértem, hogy vigyenek le, abban az esetben, ha úgy érzik, hogy nem sodrok veszélybe senkit.

Nem vagyok oktató, de sokszor merülök oktatásokon, segíteni. Hamar kiderül ki hogy viszonyúl a vízhez, ezt egy oktatónak gyorsan fel kell mérni.

Füge

(#1824) deedee


deedee
őstag

"csak" a vizsgák és pár éles merülés után gondolta az oktató ezt a 30-as dolgot.
vizsga után még maradunk pár napot merülgetni és akkor....

ha egy oktató visz le és nem egy idegen "síma" búvár,akkor azért jobban bízik az ember a másikban....
pl forma egyes kocsiba sem ülnék be a párom mellé,hiába jó vezető...
viszont sumi mellé beülnék... :)

ennek ellenére nem igazán látom esélyét,hogy lemenjek 30-ra.... :(

[ Szerkesztve ]

(#1825) Pompi válasza F-ECT$ (#1818) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Mi Egyiptomban beszélgettünk, ott dolgozó merülésvezetőkkel és normál sport és rekrációs búvárkodásról volt szó, nem mély, barlangi, vagy újralélegzős merülésekről. De hagyjuk a témát, majd egyszer élőben talán megbeszéljük, mert itt hajlamosak vagyunk elbeszélni egymás mellett.

...

(#1826) F-ECT$ válasza Pompi (#1825) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ok, majd élőben. Annyit azért hozzátennék, hogy az egyiptomi búvároknak néha köd száll az agyukra. (Nem általánosítás, de hallottam 3-4 hajmeresztő sztorit.) Pl elsüllyedt egy búvárhajó, rögtön ment oda a többi elhozni a még használható cuccokat. A hajó 100 m mélyen volt, a DM fogott egy 12-es levegős palackot, aztán hajde. Nem jött vissza.

Dive ever, work never.

(#1827) F-ECT$ válasza deedee (#1820) üzenetére


F-ECT$
félisten

Azért azt is látni kell, hogy mennyire profit orientált lett a búvárkodás, és sajnos néha a biztonság növelésére hivatkozva húznak le egyre jobban egyes szervezetek. Pl PADI: Scuba Diver -> OWD -> AOWD -> Deep Specialist, azaz 4 tanfolyam és máris mehetsz a szédítő 30 m-re! Nem azt mondom, hogy nem kell képzés a mélyebb merülésekhez, illetve, hogy nem árt tisztelni a vizet, de egy 35 m-es merülés ne legyen már ördögtől való. Aki jól tud merülni (és egy gyakorlott szem ezt kb 1 perc alatt megállapítja), annak egy 30 m-es merülés kb ugyanannyi nehézséget jelent, mint egy 10 m-es. Alig pár éve még egy 1* -os (OWD) CMAS búvár lazán mehetett 40 m-re, ha volt vele egy 2*-os (AOWD), és mégse haltak meg tömegesen. Jelenleg azzal versenyeznek a szervezetek, hogy egyre szigorúbb szabályokat állítanak -> egyre több tanfolyamot kell elvégezni, miközben ezeket a szabályokat már nem indokolja a biztonság növelése.

Dive ever, work never.

(#1828) deedee válasza F-ECT$ (#1827) üzenetére


deedee
őstag

én ssi-ben nyomom.....majd....az ipart

a mélység maga csak olyan szempontbol izgat,hogy 18-20-ról még ha nagyon béna vagyok is és fellövöm magam a rendes vészfelemelkedés helyett,akkor is szinte károsodás nélkül túlélem...
persze a tüdőből kilélegzek,mert az mindenképpen kell :K

ami elérhető víz a számomra,az a vörös és az adria,meg görög tengerek.....
ott pedig 18-20-on is van látnivaló

viszont a nemo33-ban kipróbálnám a 33 méteres aknát..... :K
kontrollált zárt vízi merülésként inkább lemennék a "hecc" kedvéért ilyen mélységre,mint a tengeren :B

(#1829) Pompi válasza deedee (#1828) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Nem az a lényeg, hogy menyik rendszerben tanulsz (lehet rosszakat hallani az SSI meg a PADI rendszeréről is bőven), hanem, hogy milyen az oktatód illetve, hogy magaddal szemben is legyen igényed, hogy ne csak a "jogosítvány" legyen meg, hanem tényleg tudj is "vezetni". Tehát ne elégedj meg azzal, hogy megvan az ilyen meg olyan kártyám, mert nem a kártyáktól fogsz tudni jól merülni.

...

(#1830) Peetry válasza deedee (#1828) üzenetére


Peetry
senior tag

azért ha 18-20-ról fellövöd magad, minimum egy dobhártyaszakadást, fül-orr vérzést "illik" elszenvedni.
Egyébként meg Pompinál az igazság. Legyen igényed rá, hogy tudj és akarj jól, biztonságosan merülni, és nem elég a kártya.

(#1831) deedee


deedee
őstag

természetesen nem a kártyára,hanem a tudásra hajtok....
de mindenesetre 18-20-on még túlélem,kisebb gondokkal...
de 30-on már lennt is maradhatok,ha későn indulok,későn lövöm fel magam...
nem beszélve a fennti hsz-ben sorolt károsodásokról

éppen a tudás ,a magabiztos tudás miatt írtam korábban,hogy 25-30 merülésig,megfelelő gyakorlás után akarok csak mélyebbre menni....
magamat ismerve,be is fogom tartani....
túlságosan is jó az életem ahhoz,hogy elb@szarintsam egy röpke 20 perces mélymerülés miatt.... ;)
és a családnak is szüksége van rám.... :K

[ Szerkesztve ]

(#1832) F-ECT$ válasza deedee (#1828) üzenetére


F-ECT$
félisten

Elmész az Adriára, és nem látod a Baron Gautschot. Elmész a Vörösre és nem látod a Thistlegornt. És még sorolhatnám. Élővilágot tekintve (főleg koroall témában) tényleg van látnivaló 5-10 m-en is - főleg a Vörösön -, de az Adrián sok helyen 30m-40m-esek a merülések, és nem véletlenül/kivagyiságból.

Ha 20 m-ről lövöd fel magad, az is lehet halálos, ha már eltöltöttél ott egy kis időt. A fellövés az utolsó dolog, aminek az eszedbe kellene jutnia vészhelyzet esetén.

Komolyan nem értem ezt a mélységtől való túlzott félelemet, amit az elmúlt időben tapasztalok, mert olvasva a Divecenter búvárbalesetes híreit, fórum kommentjeit szinte sosem a mélység a kiváltó ok. Ha normálisan tudsz merülni, egyenlíteni, lebegni, figyelni a társadat, és a merülési körülményeket (mélység, levegő, nodeco, stb), akkor ezt jól tudod 12 m-en és 28 m-en is csinálni. Amikor én tanultam (2004), és az azt követő években tett túráim során nagyon sok sima OWD-vel / AOWD-vel rendelkező búvárt láttam 30-40m-en, és semmi gond nem volt ebből. Persze általában voltak haladóbb és kezdőbb csoportok, és ez utóbbit néhol könnyebb/sekélyebb részeken vezették, de akik lelkiismeretesen végezték a tanfolyamot, és jól merültek az első néhány merülésen, azoknak messze nem volt bebetonozva a tenger sem 12 sem 18 m-en.

Dive ever, work never.

(#1833) F-ECT$ válasza deedee (#1831) üzenetére


F-ECT$
félisten

A "mélymerülés" alatt gondolom 30-40 m-es sávra gondolsz. Ezek messze nem 20 percesek, hanem kb úgy néznek ki, hogy 3-4 perc alatt lenn vagy a legmélyebb ponton, aztán lassan emelkedve jössz felfelé úgy, hogy mindig a nodeco-n belül maradj. A végén 5-10 m-en még lazán el lehet tölteni 20-30 percet, ha nem fogyasztottál extrém sokat, így a végére 45-55 perces merülés is lazán összejön. (És én kb ennyit tartok átlagosnak, ha napi 2-3-at merülsz.)

Kivétel a roncs, bár általában 1-1 hajóroncs legalább 10-15 m-nyi mélységet elfoglal, tehát ott is van idő szép lassan emelkedve nézelődni, és mikor a legmagasabb pontján is elfogy a nodeco idő, akkor jössz fel viszonylag gyorsabban (10m/perc + 3 perc 5 m-en).

Dive ever, work never.

(#1834) Peetry válasza F-ECT$ (#1832) üzenetére


Peetry
senior tag

~150 merülésem van, mind az adrián+vörösön, és nem láttam se a baron gautschot, se a thislegormot. azért enélkül is el lehet lenni. Utolsó 3 adria alkalommal nem voltam 22m alatt. hideg volt a víz, pedig augustusban mentünk. De jókat merültünk, és láttam így is sokmindent. Az adrián is van élet 20 méter fölött, csak meg kell találni.
Persze akit a roncsok vonanak az más tészta:)

(#1835) Füge007 válasza deedee (#1828) üzenetére


Füge007
senior tag

a mélység maga csak olyan szempontbol izgat,hogy 18-20-ról még ha nagyon béna vagyok is és fellövöm magam a rendes vészfelemelkedés helyett,akkor is szinte károsodás nélkül túlélem...

Soha nem lövöd fel magad!!!!

Ezt jegyezd meg egy életre!

Füge

(#1836) F-ECT$ válasza Peetry (#1834) üzenetére


F-ECT$
félisten

A roncs, az ott van ahol, ez ellen nem lehet mit tenni, persze van akit nem érdekel.

Nem csak a roncsok miatt érdemes mélyebbre menni, mert vannak olyan állatok, növények, amikkel csak nagyobb mélységben találkozhatsz. Ettől még persze nem kell mélyre menni, mert a tengerek első 20 m-e is szép, de messze nem mutat meg mindent.

És ha már szóba hoztam a Thistlegormot. Erre a roncsra szinte minden északra tartó szafari elmegy. Elvileg egy szafarihoz AOWD képzettség és 50 merülés kell. Szabály szerint AOWD-vel nem mehetsz 30 m-nél mélyebbre. A helyi dm vezeti a csapatot, lazán bemegy 30 m alá a roncson belül (ahová elvileg kellene roncs spec is, mégse követelik meg, és az oda menők 95%-ának nincs is), a társad is követi: mit teszel ekkor? :U

Dive ever, work never.

(#1837) blackydan


blackydan
senior tag

Sziasztok!

Már nagyon régóta szemezgetek a búvárkodással, lévén a sportuszodában voltam úszó/műugró majd vízilabda játékos és a búvárok is sokszor merültek mellettünk, akiket mindig csodálattal néztem :) Tudnátok valamilyen búváriskolát ajánlani, ahol nem húzzák le az embert, és aránylag normális alapokkal indulhatok neki a búvárkodásnak? Az sem lenne utolsó szempont, ha az adott helyen tovább lehetne képzeni magam és lennének a képzés befejezése után is merülési lehetőségek.

Ami nem oktatással kapcsolatos, de régóta birizgálja a gondolataimat, az az, hogy játsszák ki a nyomáskülönbséget a búvárok a merüléseknél? Múlt évben az Adriai tengerben én is merülgettem, persze szabadtüdős merülésről volt szó maszk plusz a kacsatalp, így jutottam le 11-12 méterig (mindezt 8 nap után addig szoktattam magam). Ennél mélyebbre nem jutottam, hallottam olyat miszerint belülről kell nyomást gyakorolni a dobhártyára, mint amikor magasságváltozás van és bedugul a fülünk orrbefogás aztán fújni-nyomi :D
Hát ez nem nagyon jött be ott nekem, gondolom 20-30 méter eléréséhez kell a fokozatosan pár percig kell tartózkodni bizonyos mélységben és utána utána lehet haladni szépen lefele, mindezt mértékletesen. Mindenesetre a kérdésem még mindig nyitott ez csak egy felvetés volt lehet máshogy oldjátok meg :)

[ Szerkesztve ]

(#1838) Peetry válasza blackydan (#1837) üzenetére


Peetry
senior tag

pontosan úgy oldjuk meg, mint ahogy gondoltad. Az eustach kürtön keresztül kell levegőt préselni a dobhártya mögé. Ez ugyanaz a jelenség mint a repülő. Változó hogy ki milyen technikát használ, és mennyire megy könnyen. Orrbefogós fújás, nyelés, rágás, állkapocsmozgatás, általában ezek szoktak előfordulni, akár kombinálva.
A lényeg hogy már a felszínen el kell kezdeni, és folyamatosan kell csinálni. Ha nem megy nem szabad mélyebbre menni, mert annál jobban nem megy, és begyullad a fül a sok erőlködéstől. Valószínűleg te is túl mélyen kezdted el. A repülő felszállásakor sokkal lassabban változik a nyomás, ezért ott sokkal könnyebb egyenlíteni. Befolyásoló tényező még, hogy ha kicsit meg vagy fázva, náthás vagy, sokkal nehezebb/nem megy az egyenlítés.

Egyenlítés nélkül a 11-12 méter elég bátor dolog, és csoda hogy nem szakadt be a dobhártyád.

tanfolyam részről: oktatót kell választanod, ha vn időd akár menj el több suliba beszélgess, személyes benyomás sokat nyomhat. Az árak elég jól egy szinten mozognak, és akárhol tanulsz mindenhol van lehetőség továbbképzésre. Magyarországon korlátozottak a merülési lehetőségek, de nyáron azért lehet menni gyékényesre, dorogra, hegyeshalomba.
Szétnézhetsz a divecenter.hu-n ott van ilyen buváriskola adatbázis.
Én az aquanautásokat ismerem, tanfolyamon nem voltam náluk, csak vásároltam és a bázisukon voltam, de nekem nagyon szimpatikusak és segítőkészek. Túrákat is szerveznek. Korábban volt itt aki náluk tanult és jó véleménnyel volt róluk. De ugyanez elmondható nagyon sok más iskoláról.

(#1839) blackydan válasza Peetry (#1838) üzenetére


blackydan
senior tag

Kösz Peetry, még annyit kérdeznék, hogy láttam különböző rendszerhez tartozó képzéseket PADI, NAUI, SSI, BSAC, UEF stb... ilyenkor kicsit elveszik bennük az ember, mégis melyik a legelfogadottabb és legjobb szakmai alapokon nyugvó képzés? Gondolom ezek nemzetközileg mindenhol elfogadottak amolyan worldwide szinten kell elképzelni őket.

(#1840) F-ECT$ válasza blackydan (#1837) üzenetére


F-ECT$
félisten

Az egyenlítést már írták előttem: folymatosan kell, mert minél kisebb a nyomáskülönbség, annál könnyebben megy. Nem kell időt eltölteni semmilyen mélységben merülés közben, ha ez a része megy, lehet lefelé menni, mint a golyó. (Akik komolyan nyomják ezt a szabadtüdős merülést, azok 1-2 perc alatt lenn vannak 150-200 m körül.)

Dive ever, work never.

(#1841) Peetry válasza blackydan (#1839) üzenetére


Peetry
senior tag

Mindegyik elfogadott és átjárható. Tehát ha egyikben csinálsz kezdő vizsgát, másikban csinálhatod a haladót. PADI talán a legnagyobb és legelterjedtebb. Régebben azt hiszem az UEF (mivel magyar) kicsit zűrős volt külföldön, de mostanra az is mindenhol elismert szerintem. Én Padiban tanultam OWD, AOWD-t. De elolvastam az UEF OWD és AOWD tankönyvét is. Utóbbi nekem jobban bejött, szerintem jobb minőség. Kevésbé éreztem rajta a profitorientáltságot, annál jobban a tudásátadás akaratát. Talán elméletben jobban felkészít a vészhelyzetekre is. Összességében mint már írtam, nem rendszert, vagy iskolát kell választani, hanem oktatót. Ő fog megtanítani mindenre, így elsődleges szempont hogy benne megbízzál, és szívesen tanulj vele/tőle.

Bizonyos szempontból nézve a legjobb szakmai alapokon nyugvó képzés szerintem a tekesek tanfolyamai, de az felépítésben és anyagilag is más világ. Ez teljesen magánvélemény.

(#1842) F-ECT$ válasza blackydan (#1839) üzenetére


F-ECT$
félisten

Általában jellemző, hogy 1-1 oktató oktat, boltot nyit, és túrákat szervez. Így ha kinézel valakit, és szimpatikus, annál lesz lehetőséged lesz a folytatásra.

Jól látod, nagyon sok a szervezet és nagyon sokféle tanfolyam létezik. Szerintem a PADI az egyik legjobban lehúzós, cserébe az a legelterjettebb. Elvileg bárhol tanulhatsz, nem nagyon van olyan, hogy egy adott kártyát ne fogadnának el a világon. Az oktatás minősége 90%-ban az oktatón, és 10%-ban a szervezeten múlik, szóval ez nem lehet a döntés alapja.
Szintén lehúzósnak vélem az SSI-t. A CMAS a legrégebbi (Cousteau féle), a UEF viszonylag fiatal és magyar, a BSAC ha jól tudom főleg Angliában megy, a NAUI-t pedig minőséginek tartják, de egy időben gond volt, hogy a kártyájukon nem volt fénykép, ezt nem tudom, hogy orvosolták-e már.

Én is Aquanautás vagyok (ők UEF-esek, korábban NAUI-sok voltak), meg voltam velük elégedve, mind a minőség, mind az ár tekintetében.

Dive ever, work never.

(#1843) blackydan


blackydan
senior tag

Mindkettőtöknek köszönöm a sok infót. Valószínű tényleg az lesz, hogy nyakamba kapom a várost és felkeresem a különböző oktatási centrumokat. Az aquanauta centrumról én is pozitív dolgokat hallottam, ráadásul a honlapjuk is eléggé meggyőző. Ami a képzést illeti jövő tavasz-nyár folyamán kezdeném el, mivel most fizettem be magam egy lézeres szemműtétre ami alapból levesz a számlámról 200 ezret, de legalább teljes pompájában látom majd a vízalatti dolgokat. Addig beszerzek egy-két témával kapcsolatos tankönyvet, hogy rálátásomat elkezdjem bővíteni.

[ Szerkesztve ]

(#1844) Peetry válasza blackydan (#1843) üzenetére


Peetry
senior tag

ha olvasni akarsz, akkor divecenter.hu-n elég sok cikk van, meg ott a fórum is. Ebben a témában is születtek cikkek, és többször előjött már fórumon is. Sokszáz merüléssel rendelkező tapaszt búvárok véleményét olvashatod.

(#1845) F-ECT$ válasza blackydan (#1843) üzenetére


F-ECT$
félisten

Mikor megkaptam az OWD könyvet, akkor kb 2 nap alatt elolvastam, és alig bírtam kivárni, mire elkezdődött az oktatás. Szóval csak óvatosan :)

Az aquanautával azért jó menni, mert intenzíven nyomják a tanfolyamot, és 4 nap alatt (reggel 8-tól este 8-ig) meg is van. Arra azért készülj, hogy olyan 80e körül lesz a tanfolyam, erre jön még az utazás + szállás + kaja, szóval 100e körül lesz a vége. (Nem mintha máshol olcsóbb lenne, főleg ha az Adrián vagy a Vörösön lenne a gyakorlati rész.)

Dive ever, work never.

(#1846) Peetry válasza F-ECT$ (#1845) üzenetére


Peetry
senior tag

Az első felével egyetértek :)

A második fele nekem most sok(k) volt, rá is néztem az oldalukra. Azért szerintem sok helyen lehet még találni 55-60+regdíjért tanfolyamot, igaz hogy ebbe a 70ben van egy PPB.
Nekem ez nem szimpi amúgy, de ízlések és pofonok. AOWD-ben ugyis benne van.
Abból a szempontból jó, hogy már az elején jobban fog menni a lebegés (remélhetőleg) -> kevesebb stressz->több látnivaló, jobb fogyasztás-> nagyobb élmény

(#1847) blackydan


blackydan
senior tag

divecenter.hu-t már csekkolgatom, olvasnivaló az van bőven ;] Igen én is 100 ezer körülire számoltam most a képzés árát, annyira nem vészes majd amikor palackot illetve felszerelést kell venni az lesz jó móka. Gyékényesen kicsit meglepődtem, főleg azon, amikor megtaláltam a térképen hol is van pontosan. A választásukat nem vonom kétségbe biztos nagyon tiszta vize van és normálisak a látókörülmények. Amúgy semmi bajom az ilyen édesvízi merülésekkel, Bosznia-Hercegovinában illetve Svájcban is láttam olyan tavakat, hogy legszívesebben vettem volna magamra a nemlétező búvárfelszerelést :DDD
Bár minden merülésnek megvan a maga varázsa, ami a legjobb az a szerteágazó rész: mehetsz édesvízbe, tengerre, nappal vagy éjszaka, barlangokba stb... nem semmi

[ Szerkesztve ]

(#1848) F-ECT$ válasza Peetry (#1846) üzenetére


F-ECT$
félisten

A 60 + regdíj az 70, ergó egy 10-es a különbség. Szerintem annyit megérnek a honlapon felsorolt különbségek + az, hogy 4 napa alatt (2 nap szabival) megvan az egész. A külön PPB nem tudom mennyi, de gondolom 10 körül legalább van.

Dive ever, work never.

(#1849) Peetry válasza blackydan (#1847) üzenetére


Peetry
senior tag

palackot nem célszerű venni. Hacsak nem akarsz hetente merülgetni itthon vagy a környéken.

(#1850) F-ECT$ válasza blackydan (#1847) üzenetére


F-ECT$
félisten

Gyékényesben pont az a jó, hogy nem 30 m-re látsz el, hanem 3-ra, így rossz körülmények között tanulsz, ergó sokkal könnyebb dolgod lesz a tengerekben. Olyan ez, mint a már sokat emlgetett jogsi: ha nyáron tanulsz, akkor az első havas utas élmények megrázóak lehetnek, míg ha havon tanulsz vezetni, akkor már nem nagyon érhet meglepetés.

Palackot nem nagyon fogsz venni, de a felszerelés tényleg "jó" móka lesz, jó minőségű, de nem a legdrágább cuccokkal számolva is 5-700e körüli a vége. (ABC 40, Ruha 50, Jacket 100, Légzőkészülék 120, Computer 80-100, Táska 30, Lámpa 20-100, Apróságok ~20-50).

Dive ever, work never.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.