Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2951) F-ECT$


F-ECT$
titán

Csak én érzem úgy, hogy egy ilyen tanfolyam kicsit lehúzás jellegű, és ha veszel egy ilyen ruhát, akkor automatikusan járnia kellene hozzá a képzésnek?

Persze ha valaki még csak gondolkozik, akkor ez jó és viszonylag olcsó kipróbálási lehetőség.

Dive ever, work never.

(#2952) gonger válasza F-ECT$ (#2951) üzenetére


gonger
senior tag

Nincs ebben lehúzás. Én is gondolkodtam, elmentem az oktatómhoz, megcsináltam a tanfolyamot pénzért, de kártyát nem kértem(mert minek).
Nem olyan bonyolult dolog, de azért örülök, hogy átvettünk egy kis elméletet ill merültünk vele uszodában is és gyakoroltunk vészhelyzeteket. Aztán együtt merültünk tengerben is, addigra már megvettem a saját szárazruhámat.

Van aki tanfolyam nélkül is szárazruházik, mert van ismerőse aki átadja neki az okosságokat, de nem teljesen veszélytelen a szárazruha, jobb ennek is megtanulni a kezelését normálisan.

[ Szerkesztve ]

(#2953) bcslaci válasza F-ECT$ (#2951) üzenetére


bcslaci
csendes tag

Én AOWD tanfolyamon a 3 választhatóból egynek a szárazruhát választottam így letudtam egyben azt is. Kártya nincs róla, nem is kell.

(#2954) Krynn válasza F-ECT$ (#2951) üzenetére


Krynn
csendes tag

Hát igen. Az lenne a szép, ha megveszem a komplett búvárfelszerelést, járna hozzá az OWD, fényképező szetthez a fotós tanfolyam, kocsi mellé a jogsi képzés, stb. Egyébként nem is hülyeség. Egy 4-5 millás kocsi mellé beleférne a 150.e ft-os B kategóra. :K
Egyébként gondolom az elméleteti dolgokat elmondják ha veszel egy száraz ruhát, csak ugye a gyakorlat a fontosabb. Amit nem tudsz a netről leszedni, vagy könyben utána nézni.

(#2955) F-ECT$ válasza Krynn (#2954) üzenetére


F-ECT$
titán

Ha "luxus" autót veszel, akkor szokott mellé járni továbbképzés, pl a Porsche-nél. Szóval nem azt mondom, hogy 4 millás kocsi mellé járjon jogsi, de ha veszel szárazruhát, ami kb annyiba kerül mint egy teljes felszerelés, akkor egy 10e Ft-os tanfolyam járhatna mellé gratis.

Dive ever, work never.

(#2956) gonger válasza F-ECT$ (#2955) üzenetére


gonger
senior tag

Gondolom egy komolyabb 400-500 ezres szárazruha mellé ezt ki lehet alkudni, de aki meg már olyat vesz, annak nem az az első ruhája.
Be kell látni, hogy üzlet ez az egész, mint ahogy az is, hogy ezer féle spec-re lehet kártyát szerezni.
De ezt a tanfolyamot nem érzem lehúzásnak, inkább az a kérdés, hogy egy gyakorlati óra legenedő lehet-e...
A ruha eladásán nem kaszálnak annyit, mint egy Ferrarin, hogy még beleférjen egy vezetéstechnikai gyorstalpalló is.
Ami viszont botrány, hogy ma már bárkiből lehet DM is. Nem mintha én az lennék,de tudnék olyan példát hozni, akivel biztos, hogy nem merülnék.

(#2957) F-ECT$ válasza gonger (#2956) üzenetére


F-ECT$
titán

Hát igen, a régi "ökölszabályok" már rég nem élnek, megy a kártyagyártás. A magam részéről le is álltam a mester + nitrox után, egyelőre ez elég. Még egy mély és egy roncs befigyelhet, mert ezeknek úgy érzem, hogy tényleg van értékük, és nem csak a kártyák számát növelik.

Dive ever, work never.

(#2958) gonger válasza F-ECT$ (#2957) üzenetére


gonger
senior tag

nitroxot én is szeretnék, ill egy mentőbúvárin is gondolkodom majd idővel, de csak akkor ha nem visz el pénzt az utazásoktól az adott évben.

(#2959) F-ECT$ válasza gonger (#2958) üzenetére


F-ECT$
titán

Egyetértek: ha megvan a haladó, onnantól már csak hobbi a kártyagyűjtés, ha nem akarsz pénzt is keresni a búvárkodással vagy nem akarsz spéci helyekre menni.

Dive ever, work never.

(#2960) bcslaci válasza F-ECT$ (#2959) üzenetére


bcslaci
csendes tag

Én a vonalat a mentőbúvár képesítésnél húznám meg inkább. Ott még lehet hasznos ismereteket szerezni a haladóhoz képest, amikre bármikor szükség lehet. szvsz

(#2961) F-ECT$ válasza bcslaci (#2960) üzenetére


F-ECT$
titán

Az első határ szerintem a haladó. Az már minden hobbi helyre elég, és a specialitásokkal ki tudod egészíteni, ha extra igényed van. Ehhez képest a mentő sajnos/szerencsére az a tanfolyam, amelyiknek az anyagát évekig nem kell elővenni, így kérdéses, hogy amikor éles helyzet van, akkor emlékszel-e még rá. Így nekem ez inkább csak egy belépő volt a mester tanfolyamra.
A mester inkább csak egy haladó+ tanfolyam, azaz új anyag már nem sok van (bár az is akad, pl maszk nélküli úszás), de inkább az eddig megtanultak mesteri szintre emelése a cél. (Amit meg szerintem nem lehet 2-3 nap alatt megtenni, ehhez többet kellene gyakorloni...)

Dive ever, work never.

(#2962) gonger válasza F-ECT$ (#2961) üzenetére


gonger
senior tag

Jogos, amit írsz a mentőbúváriról, bizonyos rendszerek ezért is javasolják, hogy évente csinálj vmi rövidített ismétlő vizsgát.
Mesternek a divemaster-it hívod?

(#2963) bcslaci válasza F-ECT$ (#2961) üzenetére


bcslaci
csendes tag

Nekünk már OWD-n is volt maszk nélküli úszás. Itt jöhet képbe az oktató és a rendszer, hol mit követelnek meg.

(#2964) F-ECT$ válasza gonger (#2962) üzenetére


F-ECT$
titán

Nem. A divemaster az a dm, a mester az, ami a haladó + mentő utáni utolsó "amatőr" szint. Van pl a uef-nél, padi-nál, naui-nál, de néhol máshogy hívják, pl a cmas-nál ez a 3*-os szint.

Dive ever, work never.

(#2965) F-ECT$ válasza bcslaci (#2963) üzenetére


F-ECT$
titán

Persze, nem mindegy, hogy: mikor csináltad (régebben kicsit magasabbak voltak a követelmények), melyik rendszerben és hogy ki volt az oktató.

Mellesleg az se jó, ha owd-n meg akarnak mindent tanítani, mert aki sokat markol, az kevese fog. Tehát inkább tanítsák meg a törzsanyagot, de azt nagyon jól, és az ilyen extrákat, hagyják meg a későbbi tanfolyamokra.

A mesteren lévő maszk nélküli úszásnál a mélységet is kellett tudni tartani, tehát nem csak annyi volt a feladat, hogy maszk le és kövesd a kötelet :)

Dive ever, work never.

(#2966) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2965) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Azt ám ne felesd hogy erre sok valaki nem képes. Hiába tudja elsajátítani a tananyagot, ha élesben a viz alatt meg az ideg rendszere nem bírja.
Én ejtőernyőztem , és sok esetben ájultan hozták le a delikvenst.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2967) F-ECT$ válasza Sanyabá (#2966) üzenetére


F-ECT$
titán

Ezzel mit szeretnél mondani? Hogy nem mindenki képes a mester búvár szintet teljesíteni? Mert ha igen, akkor ezzel egyetértek. (Sőt szerintem 100-ből 4-5 ember még az alapot se tudná letenni, akkor se, ha pisztolyt tartanának a fejükhöz.)

Dive ever, work never.

(#2968) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2967) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Igen, pontosan. Van egy dolog amit szeretne az ember, meg van hogy a teste hogy reagálja le.
Itt gondolok fiziológiai, pszichikai , mentális terhelhetőségre.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2969) Ferdzsoo válasza Sanyabá (#2968) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Minden fejleszthető, elég durva szintig. A stressztűrési képességtől kezdve a mentális dolgokon át minden.
Mint ahogy az arachnofóbiát is pókrátétellel gyógyítják. :)
Persze valaki gyorsan könnyen fejlődik, van aki meg nagyon lassan.

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2970) Sanyabá válasza Ferdzsoo (#2969) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Kivételes képességű emberek , voltak, vannak, és lesznek, de nem ez általános.
Abban igazad van, hogy sok gyakorlással sok minden elérhető.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2971) deedee


deedee
őstag

ssi-ban 50 merülés után lehet menni dive masterre.
nekem 49-van, de még messze nem érzem úgy, hogy neki kellene ugranom :K

(#2972) F-ECT$ válasza deedee (#2971) üzenetére


F-ECT$
titán

Nem master diverre? Régebben azért kellett 100 merülés a dm-hez...

Dive ever, work never.

(#2973) Krynn


Krynn
csendes tag

Évről évre látom én is, hogy csökkennek a követelmények, pedig csak 3 éve merülök, és volt olyan amit még az előttem lévő szezon csinált, és én meg az utánam jövők nem, és volt amit én igen, de a későbbiek nem.
A minimum merülés szám, ami meg van adva bizonyos szintekhez is elég alacsony, és még ezek sincsenek betartva, így lesz aztán 100 merülés alatti DM, ne adj isten oktató. De nem kell messzire mennem példáért a haladó tanfolyamot 10 merüléssel csináltam (ebben az owd tanfolyam is benne volt), és úgy volt szar a teljesítményem, hogy csak na. Én nem adtam volna kártyát magamnak, de megkaptam. Igaz utána addig jártam önszorgalomból gyakorolni míg minden rendesen nem ment, és nyugodt lehettem, hogy már megérdemlem a kártyát. De sajnos nem mindenki cselekszik hasonlóan.
A következő évet csak merülésre szántam, és a mentő tanfolyamra már 100 merülés körül mentem, illetve utána a mesterre 150 körül. Nem kell mondanom, jobban is ment minden.
A másik témához szólva, én úgy gondolom, hogy szinte bárki el tudja végezni az amatőr szintek bármelyikét, aki megcsinálta az OWD-t. Az a vízválasztó, hogy te erre képes vagy, nem zavar, élvezed ezt a közeget vagy sem. Utána, hogy tudsz-e tájolni, maszk, nélkül úszni, felszerelést le-vissza venni, csak egy kis gyakorlás kérdése.

(#2974) Ferdzsoo válasza Krynn (#2973) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

A szafarin volt olyan "kiképzett" owd- s búvár akit a guide mind a 20merülésen a palackjánál fogva ráncigált végig... :)

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2975) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2974) üzenetére


F-ECT$
titán

Igen, és ez a többi búvár merüléseit is tönkreteszi, szóval nem csak az ő problémája! Ahelyett, hogy a guide a jó helyeket mutogatná folyamatosan, figyelnie kell a képzetlen búvárokra, akik miatt kb 15 perc után van fordulás, és 30 perc elteltével már ott vagy a hajó alatt 120 bar levegővel...

Persze általában több csoport is alakul, de elég ha 1 rossz ember van a csapatban, onnantól lőttek az egésznek...

Dive ever, work never.

(#2976) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2975) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Hála istennek mi a másik csapatban voltunk az Attila vezetésével.
De teljesen így van ahogy írod...

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2977) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2976) üzenetére


F-ECT$
titán

Ja, csak Attila nem helyi, így pont azokat a spéci dolgokat nem ismeri (vagy nem mindet), amit a helyi guide igen...

Dive ever, work never.

(#2978) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2977) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Hallod, Attila kívülről tudta a merülőhyeleket kb. Kétlem hogy a helyi guide többet mutatott volna...

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2979) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2978) üzenetére


F-ECT$
titán

Hát elég sokat járt már arra, de azért ő sem ismerhet mindent. És persze a helyi guide kénye-kedvén is sok múlik. Volt olyan, hogy berágott pár emberre, aztán a napi 3-ik merülésen fogta magát, és ledurrantott 50m-re, aztán leszarta, hogy ki követi és ki nem...

Dive ever, work never.

(#2980) #24334592


#24334592
törölt tag

megint en.

sajna valo valt amitol paraztam.

aprilis elejere adott a fonok szabit.Hiaba kertem, h buvarkodas stb.

Szoval, szerintetek, hogyan csinalhatnam meg az OWD-t (lehetoleg meleg helyen) ugy, h 1 hetes buvarkodos nyaralas jojjon ki belole?

elmeleti szinten, a penz kevesbe korlatozo tenyezo mint az ido(jaras)...

van valami otleteket?Barmilyen kombinacio johet :R

[ Szerkesztve ]

(#2981) Ferdzsoo válasza #24334592 (#2980) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Az aquanautánál 13-14 én van alaptanfolyam. Őket tudom ajánlani melegen.

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2982) Sanyabá válasza #24334592 (#2980) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Egyiptom!
Ha érdeke, tudok mindenben segíteni! :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2983) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2981) üzenetére


F-ECT$
titán

És szerinted az hogy fér bele az áprilisi 1 hétbe?

Dive ever, work never.

(#2984) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2983) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Hosszú hét? :D

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2985) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2983) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nehezen. :D

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2986) #24334592


#24334592
törölt tag

köszi a tippeket!

aqua-t néztem, de pont a vége nem jó...arra a fülöpszigetekre nyáladzottam, de nem adták meg...pedig ázsia tuti hely ám blokk :K

Sanyabá ment pü

[ Szerkesztve ]

(#2987) gonger válasza #24334592 (#2986) üzenetére


gonger
senior tag

Biztos jó hely az aquanauta is, de azért érdemes szétnézni még másoknál ha nagyon be akarod erőltetni ebbe a rövid időbe a tanfolyamot és az utat is.
Meggondolandó egyébként, mert egy normális OWD- hez is kellene 4-6 elméleti óra, 3 uszodás alkalom és 3-4 nyílt vizi merülés.
Kb holnap kellene kezdened az egészet, hogy ez áprilisig beleférjen, vagy pedig kiutazol Egyiptomba és ott csinálod meg pl magyaroknál, de az akkor is gyorstalpalló lesz....

(#2988) F-ECT$ válasza gonger (#2987) üzenetére


F-ECT$
titán

Az elmélet letudható itthon 1 hétvége alatt. Uszoda szintén van, az is letudható itthon. (Persze ehhez kell szabad hétvége, az nem tudom, hogy mennyire realitás.)

Így kinn 2 nap alatt megvan a tanfolyam vége és marad 3 napnyi merülés.

Dive ever, work never.

(#2989) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2988) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Az ötlet jó, csak azt nehéz össze hozni, hogy az itthoni klubnak kint is legyen bázisa.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2990) gonger válasza Sanyabá (#2989) üzenetére


gonger
senior tag

Kell keresni egy kinti oktatót, aki bevállalja, hogy kint levizsgáztatja, miután az elméletet itthon valaki leadta neki. Megoldható az, de szerintem ez akkor sem a legalaposabb megoldás.

(#2991) #24334592


#24334592
törölt tag

konyvem van, SSI es PADI is....azokat elolvastam, tobbszor is.Minden tok vilagos, bar lehet, ha hirtelen belekerdeznenek nem tudnek valaszolni...

gyakorlattol nem felek, letelemem a viz.Szabadtudovel 10m a max, de az kovel volt + kiegyenlitessel....Pipassal megvolt Sharm-ban a Blue Hole, Ras Mohamed.

De most ugy nez ki, h Hurghada lesz es ami onnan elerheto.

o, atneztem en a legtobb kinalatot, nem csak az aqua-t, senki nem megy aprilis vege elott egyiptomba, az egzotikusok meg indoben inkabb aprilis vegere helyezkednek.

korvonalazodik a kinti vizsgaztatonal vizsgazom + buvarkodom verzio :)

[ Szerkesztve ]

(#2992) gonger válasza #24334592 (#2991) üzenetére


gonger
senior tag

Tök jó, hogy elolvastad, ez a minimum, hidd el! A tanfolyamot nem helyettesíti.
Esetleg nézz be a Facebook "Búvárkodom" csoportba, vagy kérdezz rá a Divcenter.hu fórumon a vizsgára. Sok kinti oktató is olvassa ezeket.
A pipázást pedig csináld szárazon, ha van jó sisha; a vízben sznorkellezünk :-)

(#2993) #24334592 válasza gonger (#2992) üzenetére


#24334592
törölt tag

azt hittem ezt linkeled vizipipazasra :D [link]

oks vettem, sznorkel (csak olyan antimagyar szo)...

nem is tudtam, h van fb csoport....kossz a tippet

(#2994) Sanyabá válasza #24334592 (#2993) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ez aztán csak az élvezetes! :D De levegővel hogy látod el???????? :DD

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2995) #24334592 válasza Sanyabá (#2994) üzenetére


#24334592
törölt tag

oldott állapotban kapja ;]

(#2996) gonger


gonger
senior tag

Aki még nem látta, most megnézheti a TV-ben: CÁPÁK A KERESŐMBEN
M2 szombaton 20:35-kor és M1-en Hétfőn 15.10-kor

[ Szerkesztve ]

(#2997) YikeSS


YikeSS
tag

Ha érdekel valakit a leutóbbi szafarink videója, akkor ITT megnézheti (kicsit hosszú).

mergedes...

(#2998) gonger válasza YikeSS (#2997) üzenetére


gonger
senior tag

Nos, ez megint szuper lett, gratula!
Világításon változott valami a korábbi szetthez képest?
Esetleg van egy képed arról, hogy milyen magasságban szögben áll a lámpád az objektívhez képest?

Tetszik a kis sonydnak a vidó képe...de az ikelte tok még mindig nem a szívem csücske ergonómialilag :-)
ma botlottam bele másik fórumon ebbe az Olympus szettbe. Még Vámmal együtt is igencsak jó az ára.
Itthon egy Canon G 15-ös sem olcsóbb tokozva.

[ Szerkesztve ]

(#2999) YikeSS válasza gonger (#2998) üzenetére


YikeSS
tag

Nem változott a világítás, a magasság és a szög meg változik, attól függően, hogy milyen közel van a megvilágítandó téma (ilyen "flexibilis" karon van, de amúgy csak akkor használom, ha szükséges, általában a vörös szűrő van inkább "munkára fogva").

Az Ikelite toknál én is el tudnék képzelni jobbat, de túl sok normális lehetőség nem nagyon van a HX9V-hez, és ez video-ban ilyen áron elég verhetetlen (én kb. 60k-ért vettem újonan az USA verziót).

A G15 videoban sehol nincs a HX9V-hez képest, mert az hagyján, hogy mov-ba rögzít, de fullhd-ban csak 24p-ben, míg a HX9V meg tud 60p-t is (28Mbps).

Az Olympust nem ismerem, de úgy látom ezt tudja video-ban:
AVCHD Format:
• FullHD Fine : 1920x1080, 60i Recording*, 17Mbps
• FullHD Normal : 1920x1080, 60i Recording*, 13Mbps
• HD Fine : 1280x720, 60p Recording*, 17Mbps
• HD Normal : 1280x720, 60p Recording*, 13Mbps
* Frame rate of image sensor output is 30fps

mergedes...

(#3000) Ferdzsoo válasza YikeSS (#2997) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nagyon jó volt. Köszi a linket.
Alig várom már hogy menjünk... :K

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.