Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2501) Ferdzsoo válasza deedee (#2500) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Figy, mi 10 merüléssel indultunk el erre a szafarira, és igaz veszettül figyeltünk az oktatásra, és nagyon jó oktatónk is volt, de fel sem merült bennünk hogy megbántuk volna hogy ilyen kezdőn belevágtunk a szafariba. Sőt, azt kell hogy mondjam iszonyat elmélyült a megszerzett tapasztalat és tudás, mert az hogy napi 4-et merülsz, az nagyon nagy benyomás gyakorol az agyra.
Az első 1-2 merülésen ha éreztük hogy valami nem 100-as (de ez is inkább az előkészületeket érintette), a következő merülés előtt ami max. 4 óra múlva jött!!, végiggondoltuk min kéne változtatni, és rögtön meg is hozta a gyümölcsét.
Nem kellett 1 napot várni stb., szerintem így lehet a leggyorsabban fejlődni, minél többet merülsz adott időn belül. Véleményem szerint az "elhúzásnak" semmi értelme nincsen.

Az biztos hogy a szafari az nem "nyugis" de ezt sem úgy értem hogy stresszes lenne, csak azt hogy itt aztán a nap 24 órája csak a merülésről szól.
És ebben aztán van minden, hajóról, zodiákból, barlangos, 40m-es, éjszakai, nyíltvizes, szóval szinte minden. Egyedül roncsot nem merültünk mert ezen az útvonalon nem volt.
De mondták hogy a brothers-en pl. az is van.

Azt el kell ismerni hogy megerőltető is LEHET a szafari, mert a napi 4 merülés tényleg nem gyenge, márcsak a fizikai nehézségeit figyelembevéve. Meg nekem is brutálmód feltörte a csizma a lábam szárát, a ruha durván kikedzte a nyakamat mindkét oldalt, és a derekam is megérezte a súlycipeléseket (pedig nem 50 éves vagyok. :)), hál istennek nekem a fülemmel nem volt semmi, én ezt a részét jól bírom, de valakinek pl. az is bedurrant, szóval ez egyéntől is függ. Persze néha szenvedtünk már egykét dologtól, de ez olyan szintű járulékos csekélység, ami igazán eltörpül a búvárkodás szépsége mellett.

Sok függ mondjuk a csapattól és a vezetőktől is, de nekünk olyan jó csapatunk volt hogy ezzel a csapattal, kapásból belevágtam volna még egy hét brothers szafarira is. :)

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2502) Pompi válasza Ferdzsoo (#2501) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Nekem is egy St. Johns szafari volt az első igazi nem szállodai kihajózós utam, 25 merüléssel a hátam mögött. Semmi gond nem volt. Nekünk nem volt akkor ekkora szerencsénk az időjárással, de így jópár túrával később is azt mondom, hogy az egyik legjobb utam volt.

Feel Good Inc.

(#2503) Sanyabá válasza Ferdzsoo (#2501) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Örülök hogy ilyen jó szafaritok volt, és köszönjük ezt az élménydús beszámolót!
Egy kicsit irigyellek is a napi 4 merülésért,mivel ezt gondolom sűrített levegővel merültétek?
Ha még többször akartok menni ilyen szafarira,akkor érdemes Nitrox tanfolyamot elvégezni,és azzal merülni.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2504) Ferdzsoo válasza Sanyabá (#2503) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Igen, a nitroxot meg is fogjuk csinálni jövőre, itt is volt a túra vége felé aki már nitroxot töltetett és azzal merült. A napi 4 merülés miatt elég szép kiürülési idők jöttek ki, mondhatom úgy is hogy az egész túrát egy nagy sorozatnak vette a computer, mert nemhogy teljesen, de 12 óra alá soha nem ment le a kiürülési idő a túra folyamán...
Mondjuk hátrányát hála istennek nem éreztük, meg azt kell hogy mondjam nem is voltam annyira fáradt. Pedig nemsokat aludtunk összességében... :U
De a nitrox ilyenkor mindenképpen előnyös. :K Mondjuk azt nemtudom hogy az 5 EUR/ töltés felárat megéri e, mondom nekem sűrítettel végig sem volt semmi bajom...

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2505) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2501) üzenetére


F-ECT$
titán

Azért mielőtt mindenkit arra buzdítasz, hogy 10 merüléssel induljon: nektek oltári szerencsétek volt. Egy hullámos, szeles tenger + erős áramlás pont az ellenkezőjét váltja ki egy kezdő búvárból. Én Horvátországban láttam egy lányt, akit majdnem elvitt egy roncstól az áramlás, az volt a 2-ik merülőnap, a héten többször már nem merült, pedig aowd volt 50 körüli merüléssel.

Szóval ideális körülményk között persze, hogy jó a szafari, de amíg nem volt válság, és nem a pénz diktált, addig nem véletlenül alkalmazták az aowd + 50 merüléses szabályt.

Félrértés ne essék, nem károgni akarok, sőt örülök, hogy jó időtök volt, és hogy nagy élményekben volt részetek, de ez rosszul is elsülhetett volna.

Dive ever, work never.

(#2506) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2504) üzenetére


F-ECT$
titán

Kezdő búvárként semmi sem baj :) Később jön majd a fázás, a vizelési inger és a fáradékonyság. Mindenképp megéri, talán nem minden merülésre (pl az éjszakai 10 m-esre nem feltétlen kell az), de ha pl egy roncsnál 2x annyit tudsz lenn maradni, mint a másik, akkor már nem is tűnik soknak az az 5 EUR.

Dive ever, work never.

(#2507) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2505) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ezen véleményemnek én is hangot adtam már itt a fórumon,és örömmel látom hogy nem csak én látom igy.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2508) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2505) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nem buzdítok én senkit semmire, az meg hogy kinek milyen képesítése van, nem jelenti azt hogy mennyire/ hogyan tud búvárkodni. Az meg a másik hogy hiába merült valaki 50-et, ha mind az 50 ROSSZ volt, helytelen kisúlyozással és balanszal, és még mindig nem érti mit miért kell csinálni és mi minek a következménye.
Mi az oktatáson és a túra első napján olyan segítséget kaptunk technikailag ami 30 segítség nélküli merüléssel minimum felért.
A másik meg hogy személye válogatja ki mit milyennek vesz. én konkrétan élveztem hogy az utolsó két napban volt hullámzás és áramlás is, eszméletlenül élveztem.
Azzal a kifejezéseddel hogy rosszul elsülhetett volna, totálisan nem tudok egyet érteni.

De tudod mit, leírom a beszámolómat jövőre is lehet akkor megkapjuk a hullámzást csőstül. :K

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2509) Sanyabá válasza Ferdzsoo (#2508) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Amikor az ember még fiatal,és lelkes kezdő, sok mindent könnyedén vesz Meg aztán nincs is elég tapasztalat,.és valódi megélt esemény a háta mögött. De azt tudni kell, hogy nincs két egy forma merülés sem,pláne ha a merülés(-ek) mindig más-más helyen történik.
Ha meg valaki 50 merülés után sem tud lebegni,az el sem jut az 50-dik merüléséhez.
Azért a hullámzással és az áramlatokkal nem árt vigyázni,sok embert tett már nyomorékká.
Azzal meg abszolút nem értek egyet, hogy technikailag annyi segítséget kaptatok hogy felér 30 segítség nélküli merüléssel. Merülni csak meg felelő elméleti tudással lehet,amit a gyakorlatban sokat alkalmazol! Aztán a vizben dől el minden.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2510) YikeSS válasza Sanyabá (#2509) üzenetére


YikeSS
tag

Ha meg valaki 50 merülés után sem tud lebegni,az el sem jut az 50-dik merüléséhez.
Ezt én határozottan cáfolnám. Láttam egy csomó embert 50-100-150 merűléssel, akinek köze nem volt a lebegéshez...

mergedes...

(#2511) Füge007 válasza YikeSS (#2510) üzenetére


Füge007
senior tag

A lebegés nem egyszerű, főleg ha az ember mindenféle cuccokban merül, ilyenkor élvezem a saját cucc előnyét, ezt már ismerem, nincs vele gondom. Viszont így 150 merülés után is van olyan nap amikor nem jól megy. Mentális, fizikális fáradság, áramlatok sok tényező ronthatja a a teljesítményt. Ergo ha tapasztalt vagy akkor is lehetnek olyan napok, mikor minden "sz@r", és jönnek is. Az utolsó túrámon is volt ilyen nap, de már megszoktam, tudom kezelni ezt is.

Füge

(#2512) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2508) üzenetére


F-ECT$
titán

Azzal a kifejezéseddel hogy rosszul elsülhetett volna, totálisan nem tudok egyet érteni.

Olvasd át ezt. Elég a vastaggal kiemelt hozzászólásokat. És ne hidd azt, hogy ha egy oktató van melletted, akkor nem érhet baj. Hamis biztonságérzet mond valamit? Halt már meg magyar, végzett búvár oktatóval is, könnyű merülésen.

Ettől még élvezheted a hullámzást és az áramlást is.

További szép merüléseket!

Dive ever, work never.

(#2513) YikeSS válasza Füge007 (#2511) üzenetére


YikeSS
tag

Én nem pont erről beszéltem, hanem arról, amikor az 1/2 hetes szafarit valaki végigszerencsétlenkedi és látszik rajta, hogy nem rossz napja van, hanem 0 érzéke van a dologhoz.

Pl. az utolsó 2 hetes szafarinkon volt valaki, akit a guide rángatott magával 2 héten keresztül, konkrétan szinte el sem merte engedni... mar vmi 50 merülése volt mikor odajött (AOWD).

Majd a 2 hét alatt szerzett még 3x merülést... :(

Tulajdonképpen a vontatmánya volt a guide-nak 2 hétig...

mergedes...

(#2514) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2512) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nem az oktató ottléte miatt van biztonságérzetem, hanem a társam miatt, és mert tisztában vagyok a képességeimmel.
Az oldalt olvasgattam már korábban is, nagyon sok helyzet a felületes oktatás, elmaradó társellenőrzés, a rossz guide, esetleg nemlétező briefing, vagy éppen az idióta társ miatt van.
Szinte az összes hsz.-ben az első 5 sorban találni olyan kapitális hibákat amik közrehatottak a baleset bekövetkeztében. Ezeket tovább sem olvasom. (nem volt computerem, nem volt check dive (no comment), 3 gyógyszert szedtem be, nem volt társellenőrzés, stb.stb, mind mind
Természetesen ezen felül is adódhatnak helyzetek, de ha elolvasod a helyzetek kb 80%-a megelőzhető lett volna.

Yikess: Ezen a szafarin is volt egy arc akit a guide a palacknál fogva vezetett, az első 4 nap!
Aztán kérdeztük mi van, hát az hogy az ürgének hiába volt 4x merülése, köze nem volt semmihez.

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2515) Füge007 válasza YikeSS (#2513) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Értem én, ez csak olyan eszmefuttatás volt a részemről.

Be kell látni, a búvárkodás üzlet, nem is rossz, ezért elnézőek lettek sok helyen.Mivel megélhetést biztosít, inkább bevállalnak kockázati tényezőket, igaz sokkal magasabb mértékben, mint az kellene. Hoztam már vissza a halálból orosz "internetbúvárt" akinek ugyan volt OWD-je, de tuti, hogy megvette. Különbem nem esik be 15-ről 35 m- re.

Természetesen mindenkiben benne van a vágy, hogy megmutassa, hogy ő mire képes. A merülésvezetőnek viszont tudnia kell nemet mondani, ha úgy ítéli meg, hogy ez valakinek meghaladja a fizikai erőlétét, és tudását. Érdekes nekem tudják mondani az oktatóim, hogy ez még nekem meghaladja a tudásom, és oda én nem mehetek.

Az általad említett jóember nem tudta felmérni, hogy nem kellene ilyen túrára mennie?! Na igen a pénz meg az ész meg mindig járnak egy cipőben.

Füge

(#2516) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

A másik meg az _szerintem_ hogy inkább egy ilyen szafarira menjen el az ember tapasztalatot szerezni. Ilyenkor azért nagy az esélye annak, hogy jó az idő kint a vörösön és nem hullámlovaglás lesz, főleg ha nem megy ki az ember Daedalus és Brothers környékére. Egy nyugis Hurghada régiós / északi szafari vagy akár egy ilyen St. Johns régiós nem nagy mélységekkel. Ott van az ember a hajón, csoportban, guideokkal, több tapasztalt búvárral. Több értelmét látom így valódi tapasztalatot szerezni, mint merülni hasonlóan tapasztal(atlan) merülőtárssal bányatavakat. Hiába lesz akár 50 bányatavi merülés, egy ilyen túrán megszerzett ~20 merülés szerintem többet ér. És most nem a látnivalóra gondoltam, hanem a többi technikai dologra.

Feel Good Inc.

(#2517) Füge007 válasza Pompi (#2516) üzenetére


Füge007
senior tag

Tapasztalatlan merülőtársakat állandó figyelem alatt kell tartani, bárhol is vagyunk. A bányatavaknak is van értelme, roncsmerülés gyakorlásához elsőrangú. Inkább ott érezze a "trutyiban" való úszást, mint egy felkavart roncsban. Persze itt nem a merülés szépsége a lényeg, hanem érezni azt amikor 30 cm vagy annyi sincs a látótávolság a felkavart iszap miatt.

A lényeg a történetben, végig kell járni a szamárlétrát. Ami idő, pénz, és energia, apró megfontolt lépésekkel haladni előre, még akkor is ha valaki csak hobbiként űzi ezt a sportot! A másik megtartani az egészséges félelemérzetet, ha az nincs nem szabad többet merülni, mert ott előbb vagy utóbb átlépik a határt, és onnan csak keveseknek van visszaút.

Füge

(#2518) Sanyabá válasza Füge007 (#2517) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Mi is többször jutunk ki a bánya tavakhoz mint a tengerre,meg az előbbi közelebb is van.
De én is ott voltam 10 m mélyen először ,ja és 20-30 cm volt a látó távolság. Aztán akadtunk be horgász zsinórban,fa ágak közzé, volt olyan csak a buborékokból tudtuk meg állapítani hogy hol is van a fönt. Tehát gyakorolni mentő búvárnak,társ mentésnek,első osztályú.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2519) Ferdzsoo válasza Sanyabá (#2518) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Ebből a szempontból tényleg jók a tavak, az ember megismerszik a 10-20cm-es látótávolságokkal. Mi mikor gyékényesen gyakorolgattunk, hát mit ne mondjak, 10m-en láttunk vagy 15cm-ert. Meg volt 13 fok a víz...
Oda kell aztán az igazán jó buddy system. De sosem bánom meg hogy ilyet is gyakoroltunk.
Ki tudja mikor vesszük majd igazán nagy hasznát... :K

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2520) Pompi válasza Ferdzsoo (#2519) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Pl. amikor Egyiptomban elromlik a hajó motorja, ezért ki kell kötni, és a kikötőben pont van egy roncs amit nagyon érdemes megmerülni. Mindez éjszaka (este) ! Aztán amikor beugrasz látod ám, hogy nem látsz semmit, kb. a karod végéig nem látsz el, a fényeket próbálod követni aztán egyszercsak azt veszed észre, hogy már gyakorlatilag be is úsztál a roncsba :DDD ami igazából egy elkorhadt valami.

A a helyszín és a történet nem kitalált, a valósággal való egyezés nem csak a véletlen műve. :)

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#2521) Sanyabá válasza Pompi (#2520) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ez melyik kikötőben volt? Mert tudomásom szerint mindenhol tilos kikötőben merülni. :F

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2522) Pompi válasza Sanyabá (#2521) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Balina wreck

Feel Good Inc.

(#2523) Peetry


Peetry
senior tag

Olvasva az élménybeszámolót, kissé elkeseredtem, hogy ott tartunk már, hogy 10 merüléses éppenwaterek 40-re ugrálnak decosat merülni :S szerintem ez egyértelműen a hamis biztonságérzet megléte, és a DM/oktató felelőtlen viselkedése. Lehet én vagyok túl konzervatív, de ez azért már nem az a szint, hogy az OWD-nek nem betonozzuk be 18 méteren a tengert. Értem én hogy rengeteg technikai segítség, meg van aki gyorsan tanul, de azt ne mondja senki, hogy 10 merülés tapasztalatával 40 méteren decónál egy vészhelyzetet tud valaki kezelni. Örülök az élménybeszámolónak, de kissé keserű :S

(#2524) deedee


deedee
őstag

én senkit sem akarok "szapulni" vagy véleményt mondani a merüléseiről, hiszen az én 28 merüléses múltam nem igazán jogosít fel erre.
viszont a biztonság tényleg nagyon fontos.
nem meséltem el, de tavaly, aowd vizsga után a merülőpárom, aki 50-100 között merült már, elb@szta a dolgokat / igen, elb@szta, keményen kell leírnom/.
akkor nekem még nem volt kompjuterem és rá hagyatkozva jöttem fel.
estére, de főleg másnap reggelre éreztem, hogy csípked a "búvárbolha".
a bokám és a vádlim viszketett és a vállaim is fájtak.
gondolom nem kell elmagyaráznom, hogy ez mit jelent.
akkor döntöttem el, hogy saját suuntóm lesz a következő merülésnél.
lett is.

(#2525) Ferdzsoo válasza Peetry (#2523) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Azt tudom mondani hogy amikor ott voltunk és lent elfogyott az időnk akkor én is kicsit erősnek éreztem hogy nem indulunk el felfele, de utólag belegondolva egyáltalán nem volt gáz.
Főleg hogy max 1 percel csúsztunk bele. (azthiszem 3 perc büntit kaptunk összesen, plusz a biztonsági megálló 3 perce ugye)
Ha vészhelyzet alatt meg azt érted hogy a pöröly elkapta volna a lábamat, akkor igen azt valószínűleg senki sem tudta volna kezelni. :)

deedee:
nem tudom mi vett rá hogy computer nélkül merülj, az édeskevés hogy a társadnak van, az UEF elő is írja KÖTELEZŐEN a computer használatát ergo annélkül nem is merülhetsz.
Azt én is észrevettem hogy sokan az emelkedési sebességre nagyon nem figyelnek, merthogymajd úgyis megcsináljuk a biztonsági megállót. Csak azért a kettő nem ugyanaz...

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2526) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2525) üzenetére


F-ECT$
titán

A UEF előírja a computert, de vannak még olyan szervezetek, ahol nem kötelező.

Vészhelyzet alatt nem a cápatámadásra gondoltak, hanem bármilyen nem várt eseményre. Ezerszer volt már említve az autóvezetéses párhuzam. Ott sincs gond a sebességhatár átlépésével, amíg nem történik 1 váratlan esemény (pl kiugrik egy szarvas). Mész 200-zal, simán túléled, és azt gondolod, hogy a 90-es határ hülyeség, meg túlzott óvatoskodás. Mi csak azt mondjuk, hogy nem véletlen volt régebben 50 merüléshez kötve a szafari, mert amíg nem történik semmi, addig nem gond a gyakorlatlanság, de ha mégis, akkor nem feltétlenül 40-en dekóba süllyedve kell az első víz alatti helyzetet megoldani a parttól pár óra hajókázásra...

Dive ever, work never.

(#2527) Füge007 válasza deedee (#2524) üzenetére


Füge007
senior tag

Milyen mélyen is voltál, az OWD vizsgáddal :D ?!

Füge

(#2528) deedee válasza Füge007 (#2527) üzenetére


deedee
őstag

Aowd volt :K akkor már túl voltam a vizsgán éppen hogy :DDD mélymerülés vizsga is megvolt már
39-nél megálltunk, én meg főleg.
pár hete pl csak 35-ig mentem, mert nem volt miért lemenni,látvány ügyileg.
persze voltak akik 49-ig mentek, mutogatták feljövetelkor a kompjutereket :U

[ Szerkesztve ]

(#2529) F-ECT$ válasza deedee (#2528) üzenetére


F-ECT$
titán

UEF mélymerülővel lehet 50-ig menni levegővel is, igaz dupla palackkal, gondolom az nem volt. Btw Hévízen is monoval vitték az embereket 42-44m-re.

Dive ever, work never.

(#2530) Füge007 válasza deedee (#2528) üzenetére


Füge007
senior tag

Kevés a tapasztalatod még a 39-hez, ergo ebben a dologban te is hibás vagy! A máshoz igazodásról meg annyit hogy, ugye tudvalevő, hogy a kompjútert is lehet finomhangolni, ami nem biztos, hogy épp a te alkatodnak megfelelő, illetve mélységi csúszások is előfordulhatnak, így aztán a kettőtök merülési görbéje az istennek nem jön össze.

Füge

(#2531) Ferdzsoo válasza deedee (#2528) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

A túrán olyan computert is láttam (másik csapatban) amin 55.8m -volt a logbookban. Na azért ezt nagyon erősnek tartom (Term. 12L-es levegővel. :U), hiába 230 merülés van a háta mögött, az oxigén rá nézve is mérgező.

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2532) Füge007 válasza Ferdzsoo (#2531) üzenetére


Füge007
senior tag

:W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W :W

Füge

(#2533) Füge007 válasza F-ECT$ (#2529) üzenetére


Füge007
senior tag

Az igaz, viszont már 35 m-től volt tartalék levegő, Gyurin meg dupla palack. Kötelező breefing, szigorúan 3-mas merülő triók, és maximális odafigyelés + ott volt a keszonkamra. Azt a merülést mindenki komolyan vette, maximálisan biztonságban éreztem magam, ellentétben sok más merüléssel szemben.

Füge

(#2534) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2531) üzenetére


F-ECT$
titán

Nitrox tanfolyamon majd elmondják, hogy az oxigén 1.4 ppo-ig nem mérgező, 56m mélyen levegővel van (1 + 5.6) * 0.21 = 1.386, szóval ott nem az oxigén, hanem a nitrogén narkózis veszélye volt inkább a súlyos.

Dive ever, work never.

(#2535) Füge007 válasza F-ECT$ (#2534) üzenetére


Füge007
senior tag

Meg a végére szárazra szívta a 12 L palackját, bármi beüt nincs tartaléka, ezt is hozzácsapnám az előttem szólóhoz.

Füge

(#2536) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2534) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Igen, tudom, de az oxigénmérgezés is valamilyenszinten személyfüggő, és azért eléggé a határon táncoltak valljuk be...

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2537) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2536) üzenetére


F-ECT$
titán

Igen, személyfüggő. A computereken 1.4-1.6 között lehet állítani a max ppo-t, tehát 1.4 alatt 99.999%-ban nincs gond. Az első komolyabb lépcső az 1.6, és az azonnal mérgezéshez 2.5 "kell". Persze 0.5 felett megindul a telítődés (ahogy a nitrogénnél is), ezért nem lehet teljesen pontosan kimérni a határokat.

Dive ever, work never.

(#2538) Sanyabá válasza F-ECT$ (#2537) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Hú, Te aztán vágod , gondolom akkor oktatsz is?
Én mindig bajban vagyok ha számításokat kell(-ene) végezni. Mondom is, gyerekek én merülni,és nézelődni szeretnék nem számitásokat biflázni.- Ezért nem is törekszem hogy Scuba Diver kártyámat lecseréljem magasabb fokozatra, pedig közel 100 naplózott merülésem van ,hegyi tóban,barlangban, roncsban, zátonynál, stb.
De a Nitrox-ot csak meg szeretném szerezni.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2539) Pompi válasza Sanyabá (#2538) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Scuba Diver?

Feel Good Inc.

(#2540) Ferdzsoo válasza Sanyabá (#2538) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Ezeket a számításokat a nitrox tanfolyamon oktatják. Nem túl bonyolult.
Egykét összefüggést kell csak érteni. :K

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2541) gonger válasza Peetry (#2523) üzenetére


gonger
senior tag

teljesen egyetértek Veled.. szomorú, hogy erre nem figyeltek a guide-ok. Attól, még, hogy a hajón vannak OW-sek 10 merüléssel, lehet jó csapatokat csinálni. Külön kell választani a kezdőket és a gyakorlottabbakat. 10 merüléssel max 20 méteres mélységben is csodákat lehet látni Egyiptomban és ott még a levegőfogyasztással sem lehet akkora baja.

Sosem értettem, hogy mi értelme van állandóan arra utazni, hogy karcoljuk a 40-50-et, pláne ha nincs is olyan extra dolog, amiért érdemes ott lenni.

[ Szerkesztve ]

(#2542) gonger válasza Ferdzsoo (#2499) üzenetére


gonger
senior tag

Voltatok már ezt megelőzően ilyen mélyen ellenőrzött körülmények között?(oktatókkal, amikor azért merültetek mélyet, hogy megérezzétek az esetleges narkózist, kipróbáljátok, hogy mennyire lassul az agyatok stb)

(#2543) Ferdzsoo válasza gonger (#2542) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Az első mélyebb merülés 31 méterig ment, előttünk egy 2000+-ot merült oktató! (Azért ez nem elhanyagolható) mögöttünk egy 400+-os oktató volt.
Akkor addig mentünk majd feljöttünk .
Majd a következő ment 40 körülire. (itt is ugyanebben a felállásban mentünk) Én ezt ellenőrzött körülménynek veszem... :K

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2544) Sanyabá válasza Pompi (#2539) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Jaja, :K és öt évvel ezelőtt Czakó-ék. Azt hiszem nincs itthon olyan búvár,aki ne ismerné e nevet.

Feree 13: Egy hobbi búvárnak mondjuk nem is kell annyit tudnia ,mint aki ebből él,és ezzel foglalkozik.Ott a kompjuter,számoljon az én meg élvezem a merülést. :D

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2545) Pompi válasza Sanyabá (#2544) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

:F

Scuba Diver vizsgával csak oktató vagy divemaster lehet a társad. Max 12 méterre merülhetsz. A tananyag is jóval karcsúbb, a PADI könyv első két fejezete. Pont a lényeg nincs benne, hogy mi miért, a számítások, táblázat, ami még akkor is fontos, hogy ha van komputer, legalább tudja az ember, hogy mi történik. Szóval ha tényleg nem értem félre és ilyen vizsgád van, akkor nem értem, hogy merülhetsz 30 métereket, ne haragudj. Ez egy belépő a búvárkodás világába, aki bármit is szeretne kezdeni, annak egy OWD vizsga kellene lennie az alapnak (sok szervezetnél nincs is ilyen Scuba Diver szint), de még inkább AOWD szint. Szóval elhiszem, hogy élvezed a merülést és a komputer meg számol, de azért ez így nincs annyira jól :(

Feel Good Inc.

(#2546) YikeSS válasza Pompi (#2545) üzenetére


YikeSS
tag

Arról nem beszélve, hogy ha a világban valami olyan helyen merülnél, ahol véletlenül nem profitorientált biznisz folyik, elhajtanak vele...

mergedes...

(#2547) Peetry válasza Ferdzsoo (#2543) üzenetére


Peetry
senior tag

őszintén szólva, amellett hogy 10 merüléssel elsőre 31, másodikra 40re mentél, elhanyagolható, hogy volt a csoporttal egy 2000+os oktató. egyrészt a csoportot vezette, nem rád figyelt. Nem véletlenül van a buddy rendszer, de azt feltételezni hogy ha mellettem van a tapasztalt társ, akkor nem lesz bajom, az nagyon veszélyes. Bármilyen problémát elsősorban neked kell tudnod megoldani, és kezelni. Lehet hogy a társ 3m-es távolsága már messze van, és nem tud segíteni. 10 merüléssel van az a helyzet 40m-en, amit nem tudsz lekezelni, és előtted a 2000+os oktató se. Ez az én véleményem, nem kell hogy elfogadd.

(#2548) Sanyabá válasza Pompi (#2545) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Teljesen igazad van szinte mindenben, és majd nem egyetértek is.
Ha 20-30 éves lennék, valószínűleg más kép látnám a dolgokat de közel az 50-hez már higgadtabb
az ember,és gyakorlatban válik el mit is tud, és mire képes.
Elméletileg nyilván nem tudok annyit,de gyakorlatban AOWD szintet hozom ( az eddig együtt merült divemasterek szerint) szóval a kártya egy dolog.
De mit ér a kártya, tudás nélkül?
Meg aztán van olyan ismerősöm aki szintén Scubad. és több merülése van,jég alá ,barlangba,magaslati tóban, mint nekem. Minket ilyen téren nem érdekel a papír.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2549) Ferdzsoo válasza Peetry (#2547) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nem is fogadom el, nem voltál ott, nem láttad a helyzetet, nem ismered az embereket, de ami a legnagyobb probléma nem ismersz engem sem, így kár is olyan feltételezéseket írnod aminek a valósághoz köze sincs. Nincs problémám azzal ha valaki okít, csak olyan legyen aki tényleg keni-vágja a szakmát, talán te is oktató vagy 400+ merüléssel?

Mert csak ebben az esetben lehet róla fogalmad hogy mire képesek és milyen veszélyhelyzetet tudnak kezelni x méter mélyen.

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#2550) YikeSS válasza Sanyabá (#2548) üzenetére


YikeSS
tag

A kártya elméletileg azt éri (tudással vagy a nélkül), hogy egyáltalán engedjenek merülni a világ merülőhelyein :)

mergedes...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.