Hirdetés

2021. február 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1201) F-ECT$ válasza balog tiby (#1200) üzenetére


F-ECT$
félisten

Csak egyet tudok érteni, egy valamit leszámítva: én is Intro-val kezdtem, és ha ilyen lehetőség nincs, akkor ma lehet, hogy nem lennék búvár. (És nem készülnék egy októberi egyiptomi szafarira :D )
Mi jót csinálsz Egyiptomban és merre?

Dive ever, work never.

(#1202) balog tiby válasza F-ECT$ (#1201) üzenetére


balog tiby
csendes tag

Végül is igaz amit mondasz. Ahol én régen tanultam a következő volt a menet a klubban volt medence és ingyenesen használták a klubtagok. Szóval mikor kimentünk az először az Adriára aztán a Vörösre azért köszönő viszonyba voltunk a lebegéssel és nem törtük zúztuk az élő világot.
Búvárkodok, otthagytam a munkahelyemet mos csak a merüléssel fogok foglalkozni egy ideig. Végül is úgy néz ki nekem most fog igazából indulni a meló, jövő héten viszünk egy St Jonst. Utána valszeg Marsa Alamba fogok dolgozni egy ideig napi hajón ennyi.

Te tibi sok nekünk ez a meló

(#1203) Füge007 válasza F-ECT$ (#1201) üzenetére


Füge007
senior tag

Kivel fogsz menni októberben?

A BARON GAUTSCH-ra nem jutottam ki, mert a rossz idő miatt lementünk délre. Viszont rengeteget merültem készülék nélkül. Nagyon élveztem, a dalmát tenger élővilága, főleg a sziklás nehezen megközelíthető partokon nagyon szép volt.

[Szerkesztve]

Füge

(#1204) F-ECT$ válasza Füge007 (#1203) üzenetére


F-ECT$
félisten

Már egyszer linkeltem: [link] . Legjobban a Thistlegorm-ot várom már :) Ezen belül sajnos ''egyedül'' megyek, azaz nem baráttal/barátnővel, de szerencsére ismerek jópár embert a jelentkezettek közül, szóval nem lesz gond a merülőtárs kiválasztása.

Más: annó, mikor az ABC felszerelésemet vettem, akkor 2 féle csizmából választhattam: egy puhább és egy keményebb talpúból. Ez utóbbi tűnt jó választásnak, egyrészt a kavicsos parton mászkálásra, másrészt persze az uszonyozáshoz is, mert úgy gondoltam, hogy ez jobban megfogja a lábam (ami 42-es). A választott uszonyomnak (ami leginkább ehhez hasonlít: [link]), viszont olyan a kialakítása, hogy ez a csizma csak az L-XL-es méretbe fért bele, és ez bizony eléggé megerőlteti a lábamat.
Éppen ezért szeretnék venni egy M-L méretű uszonyt, de nem igazán vagyok otthon a témában. Én ezt néztem ki magamnak: [link], de ha tudtok valami jót ajánlani (főleg saját tapasztalattal), akkor annak örülnék. Lényeg, hogy normál használatnál ne legyen megerőltető a használata, de áramlásban is lehessen vele haladni, ha arra van szükség.

Dive ever, work never.

(#1205) F-ECT$ válasza balog tiby (#1202) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nos mint írod is: ''ahol én régen tanultam'', és ez az, amit sok búvárjelölt nem kezdene el, ha nem lett volna intro, emellett bőven nem csak az introsok törik a korallokat. Másrészt az introt is lehet úgy csinálni (legalábbis nekem így volt), hogy a korallok közelébe se vittek (kb 2 m-re megálltunk), tehát ha akartam volna se tudtam volna lerúgni egyet sem. A témát lezárandó: én is egyetértek Veled, nagyon nem jó látni a széttört korallokat, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyokat teszik tönkre, a több órás hajóúttal megközelíthetőek még viszonylag érintetlenek. (Bár itt meg arról lehetne beszélni, hogy a már végzett búvárok nagy része bár korallt nem tör, de lopni azt nagyon tud, főleg roncsokról...)

A munkádról írnál egy picit többet? Milyen végzettséggel csinálod, mi a feladatod? Csak merülsz? Viszel introsokat is, vagy csak végzett búvárokat? Melyik bázison, kikkel (magyarok, egyiptomiak) dolgozol? Stb.

Dive ever, work never.

(#1206) Füge007 válasza F-ECT$ (#1204) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Bocs igazad van ezt már megbeszéltük.

Nos én erről az uszonyról halottam sok jót [link]

Nekem Cressi van, kemény a pengés, ami gyors de kell hozzá vádli :) . Eleinte az istennek nem akart a lábamra ''állni''. Vagy leesett, vagy túlhúztam,akkor meg görcsölt a lábam. Kellett neki kis idő mire kitapasztaltam milyen beállításnál lesz megfelelő.

Vettem egy búvár bőröndöt, így már egyben van a felszerelésem, ilyen [link]
Belefér mindenem, kényelmes bele pakolni. Mostmár csak merülni kell :D[Szerkesztve]

Füge

(#1207) F-ECT$ válasza Füge007 (#1206) üzenetére


F-ECT$
félisten

A ''bőrönd'' (én inkább táskának mondanám) tényleg hasznos, az enyémbe elfér az összes felszerelés + 1 heti ruha, feltéve ha a Vörös tengerre megyek. (Mert akkor nem kell nagykabátot csomagolni :D )

Az Oceanic V12, V16-ról esetleg nem hallottál? Én eddig 2 teljesen eltérő véleménnyel találkoztam:
-eszméletlenül jó, könnyű hajtani, és áramlásban is megállja a helyét
-lyukas merőkanállal nem lehet levest merni - bár ezt leginkább olyantók, aki még nem is próbálta

Bár az áruk elég húzós, de ha tényleg jók, akkor szánnék rá ennyit, csak nem szeretném, ha ''otthagyna'' egy húzósabb áramlásos merüléskor...

Dive ever, work never.

(#1208) F-ECT$ válasza Füge007 (#1206) üzenetére


F-ECT$
félisten

Közben olvasgattam még egy picit. A Volo-ról is iszonyat jókat írnak, szóval egyre nehezebb a döntés :)

Elolvastam 2-3 cikket a V12-ről és egyre inkább az a meglátásom, hogy ez, vagy a V16 lesz a nyerő. Leginkább azért, mert nálam első számú szempont, hogy könnyen lehessen vele haladni. A cikkekből kiderül, hogy áramlásban is tudja azt, amit egy átlagos nem hasított uszony, és csak a keményebbektől kap ki. De pont ez az: a keményebbeket én nem tudnám amúgy sem úgy meghajtani, hogy ez a különbség kijöjjön.

A kérdés már csak az, hogy V12 33.000-ért vagy V16 41.000-ért. Szerintem ez a V16 csak a V12 csinosított változata, viszont a V12-ből csak fekete van, nekem meg kék-sárga a ruhám/jacketem, szóval jelenleg egy kék, regular méretű V16 az álmom. Találtam egy boltot a 7-ik kerületben, ahol elvileg van ([link]), azt hiszem jövő héten be is nézek.

És ha lúd, akkor legyen kövér. A 7-es Bare ruhám mellé azt hiszem beruházok egy 3-asra is a Vörös tengeri túrára, mert:
-könnyebb elcsomagolni
-könnyebb felhúzni
-kevesebb ólom kell hozzá

Remélem nem fogok vele fázni 30 alatt :U

Dive ever, work never.

(#1209) Füge007 válasza F-ECT$ (#1208) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!


Nos döntöttem egyenlőre nem vásárolok 3 mm-es ruhát. Viszem a 7 mm Barémat, lent nem lesz meleg a napi több merülés pedig úgyis lehűt :D

Beszéltem pár emberrel, ők is merültek ebben az időszakban vastagabb ruhában. 5 mm meg nem akarok venni, így a maradékból gazdálkodunk. Kicsit még igazítani kell a wingwmwt a ruhámhoz. De ez nem lesz probléma felcsatolható súlyzsebet kell még vennem rá.

Füge

(#1210) F-ECT$ válasza Füge007 (#1209) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szia!

Én is erősen gondolkozok még a 3 mm-es ruhán. Az jutott még eszembe, hogy veszek hozzá egy ilyet: [link] (3 mm-es aláöltözet, ami csak a testet fedi), mert ha önmagában nem elég a 3 mm-es ruha, akkor ezt aláveszem, és ezzel is megmarad a kezem/lábam szabadsága. Ez a felső jó lenne a nagyon hideg adriai túrákhoz is (nyár nyitó/záró, amikor a víz 20 C alatt van) amikor a 7-es ruha + 5-ös shorty nem elég.
Persze a 2 ruha együtt már 40e Ft lenne, szóval egyelőre még vacillálok én is.

Dive ever, work never.

(#1211) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Fügével elég jót leveleztünk privátban az uszony és ruhakérdésről, ha érdekel valakit, akkor a publikus részeket kiteszem ide is (persze Füge beleegyezésével). Addig is álljon itt 3 levélrészlet a hasított uszonyokkal kapcsolatban:

Az egyik egy búvárbolt vezetőjétől:
''Én ilyen <hasított> uszonyt nem adnék el egyetlen búvárunknak sem. Csak olyan termékeket forgalmazunk, amelyről meggyőződtünk, hogy alkalmas búvárkodásra. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem vagyunk elkötelezve egyetlen gyártónak sem, így csak a legjobbakat áruljuk. A behasított uszonyok a fizika törvényei szerint nem alkalmasak búvárkodásra, sajnos, ha mindenképpen ilyet szeretnél, akkor ezt máshol kell megvásárolnod''

Egy az egyik búvár ismerősömtől:
''Életem egyik legjobb döntése volt hasított uszonyt venni, én csak dícsérni tudom. Halálosan jó vele úszni, nagyon könnyű plasztikból van és örült jól lehet vele haladni és sokkal könnyebben és gyorsabban tudsz úszni ezzel az uszonnyal. Fele annyi lábmunkával kétszer akkora teljesítményt tudsz elérni mint egy normál, szimpla uszonnyal.
Szóval én csak ajánlani tudom. Áramlással szemben is sokkal egyszerűbb vele haladni mint egy szimpla uszonnyal. Nekem egy fekete Scubapro TwinJet uszonyom van, nem volt túl olcsó sajnos de a pozitiv külünbség jelentős az előző, sima uszonyomhoz képest.''

És végül bunny levele, ha esetleg nem ismerős, akkor 2 oldal, amit ő csinál: [link] , [link]
''Eddig 3 haverom vett az Oceanic V12 próba után azonnal hasított
uszonyt. Jelenleg nem tudok olyan okot, ami miatt ne a V12-t
használnám. Egyszer vettem fel a vásárlás óta a Marest egy dorogi
merüléshez, akkor megfogadtam, soha többet nem lesz hagyományos uszony
a lábamon. Na jó, ez nem igaz, medencére van egy papucsosom, de csak
mert a csizma 2 hétig szárad :)
Áramlásban, normál merülésben is sokkal jobb, mint a sima. Egyedüli
hátránya (azon felül, hogy sokakat zavar, hogy ''nem érzik, hogy van
rajtuk uszony'' :D), hogy a tapasztalat alapján egy sebesség fölé nem
nagyon lehet vele menni, bármennyire is tekersz. Mondjuk ez a sebesség
az átlag búvár hagyományos uszony tempójánál lényegesen gyorsabb,
emellett ezt a tempót nagyon kis energiával lehet elérni.
Vagyis áramlásban könnyen lenyomod a sima uszonyosokat, kivéve ha az
illető búvárúszó bajnok, nekik a deszkalap a tökéletes uszony :)
Ja, és mégegy hátrány, mivel tömör gumi nehezebb mint a műanyag
uszonyok, ez repcsin lehet gond de én pl. pont emiatt is szeretem,
nem viszi felfelé a lábat.
Vegyél bátran hasítottat. Az új SSI boltban van amúgy vagy 5 féle,
most fogjuk tesztelni őket. Van aki szerint a Atomic Aquatic jobb,
nekem a V12 tökéletesen bevált, de esetleg próbálj ki párat, az a
lényeg, hogy az alján legyen ott egy négyzet alakú bélyeg, azzal
igazolják hogy megvették a licenszet, sajna van pár hasított uszony
enélkül, azok kb. hajítófát sem érnek.''

Ezek után én egy Ocenaic Vortex V16-ot fogok venni, amint lesz személyes tapasztalatom is, akkor azt is megírom.

Dive ever, work never.

(#1212) Füge007 válasza F-ECT$ (#1211) üzenetére


Füge007
senior tag

Természetesen mehet! Talán ezzel tudunk másnak is segíteni a megfelelő felszerelés kiválasztásában.

Füge

(#1213) F-ECT$ válasza Füge007 (#1212) üzenetére


F-ECT$
félisten

Igazából a ''beleegyezős'' részt csak azért írtam bele, hogy kiderüljön, hogy tényleg csak 2-en olvassuk-e ezt a topikot, de úgy tűnik igen - eltűntek a régi arcok :(

No mind1, folytassuk, hátha csatlakoznak új arcok és a régiek is csak ideiglenesen tűntek el.

Ruha ügyben még mindig nem döntöttem, de végülis azt húzhatom az utolsó pillanatig. Az biztos, hogy ezt a 3 mm-es ruhát csak a Vörösön tudnám használni, az aláöltözőt meg akár a 7-es alá is, de van egy 5-ös shortym is ha fáznék, szóval ehhez sem létszükséglet. Talán segít majd a döntésben, ha megnézem, hogy a 3-asat mennyivel könnyebb felvenni, mint a 7-eset, és ha jelentős különbség van, akkor megveszem azt is és az aláöltözőt is.

Uszony kérdésben egyelőre várom, hogy megjöjjön az áru, addig is valamikor jövő héten ha lesz időm, akkor elnézek a Csasziba, és kiderítem, hogy ott lehet-e uszonnyal úszni, bár telefonon már érdeklődtem, és ott azt mondták nem túl meggyőzően, hogy igen.

Dive ever, work never.

(#1214) Füge007 válasza F-ECT$ (#1213) üzenetére


Füge007
senior tag

Én viszont megrendeltem a 3 mm ruhát. 5 mm nem veszek ezzel a két ruhával egyenlőre kibírom. a 3 mm Bare-ban egyértelműen könyebb a mozgás. a 7 mm hideg vízben jó, tehát az Adria megoldott a 3 mm jó lesz szabadtűdőzéshez, és melegebb vizekre.

Az uszonyodra kíváncsi leszek főleg, már ha pár merülés után leszel. Azért csak ott fog igazán kiderülni, nem az usziban.

Kár, hogy kevesen vagyunk, de hátha kedvet csinálunk másnak is :D

Füge

(#1215) bandus válasza F-ECT$ (#1213) üzenetére


bandus
addikt

én olvasni olvasom, mert érdekes, viszont érdemben nem tudok hozzászólni :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1216) Füge007


Füge007
senior tag

Na megérkezett a 3 mm Bare ruhám. Nagyon más mozogni benne, mintha nem is lenne rajtad semmi. jóval kisebb helyet foglal el a búvártáskámban, ami már így is teli van, tehát ez sem mellékes szempont. Szabadtüdőzéshez is szuper lesz, persze öv kell majd hozzá szerintem max 2Kg ólommal.

Vettem egy ilyen maszkot is [link]

A DIR-nél lenni kell tartalék maszkodnak, és ezt ajánlották, nagyon jó simul az arcra és könnyű űríteni. Szabadtüdőzéshez is ajánlott típus. Idénre befejeztem a felszerelés beszerzést. Jövőre mégh pár apróság maradt, lámpa, dekóbólya, orsó, stb.....

Ja meg ami a lényeg sokat merülni :C

Füge

(#1217) F-ECT$ válasza Füge007 (#1216) üzenetére


F-ECT$
félisten

Vízben jártál már az új ruháddal? Én még csak boltban láttam, de hiányoltam belőle a 7-esnél a boka és a csukló felett lévő gumipántot, ami megakadályozza a víz befolyását ezeken a helyeken. (Vagy csak nem néztem meg jól.)

Gratu a maszkhoz is. DIR-nél mi az ajánlás, hol kell tartani a tartalék maszkot?

A dekóbólya még nekem is hiányzik, pedig nagyon nem ártana, főleg az áramlásos merülésekhez, amiben mindkettőnknek része lesz 1 hónap múlva...

Dive ever, work never.

(#1218) Füge007 válasza F-ECT$ (#1217) üzenetére


Füge007
senior tag

Nem voltam még vele vízben, csak szárazon vetem fel, és kicsit mozogtam benne. Nagyon kellemes, nincs meg benne az a merevség mint a 7 m-nél. A felvétele is gyors, egyből rád igazodik, nem kell igazgatni mint nekem a vastagabb ruhámat. Igazad van nincs benne a víz befolyását akadályozó gumigyűrű, viszont itt a magában a végződésekbe van beleapplikálva, tehát itt is van. Azt hiszem sokat fogom használni, mivel nem vagyok fázós nekem az Adrián nyáron ez is jó lesz, ,még készülékes merüléshez is.

A maszkot viszont már megúsztattam :) , nagyon kényelemes, nem tudom milyen anyagból van, de nagyon jól zár, és kényelmes viseletű. Mivel kicsi a légtérfogata az ürítése csak egy kis kifújás. Nem hiába dicsérte nekem mindenki aki ilyet használ.

A Halcyonnál van egy tartozékzseb jobb oldalon, oda kerül a tartalék maszk, írótábla, meg a kisebbik dekóbólya. Itt egy link ezen az oldalon a legalsó képen jól látszik [link]

Ne is mondd, már allig várom, hogy végre merülhessek. Idén behúztam a kéziféket, nem vehetek több felszerelést, bár a Jézuskától karácsonyra lehet azt kérek :DD

Füge

(#1219) F-ECT$ válasza Füge007 (#1218) üzenetére


F-ECT$
félisten

Milyen biztosítást kötsz majd Egyiptomra (cég + termék)? Én az EUB Top + Sport Extrára vagy a Gyöngyhalász Luxra gondoltam, de mint mindig, most is meggyőzhető vagyok :)

Dive ever, work never.

(#1220) Füge007 válasza F-ECT$ (#1219) üzenetére


Füge007
senior tag

Mindig gyöngyhalászt kötök, de most külön akarok kötni a felszerlésemre is, mivel az már nem fér bele az ott megadott keretbe! Nem tudom a másik amelyet említettél az milyen, nem ismerem. De a lényeg eggyiket se tudjuk véleményezni éles esetben, addig a jó.

Megvetted már az uszonyod? Ha igen akkor már próbáltad?

Füge

(#1221) balog tiby válasza F-ECT$ (#1205) üzenetére


balog tiby
csendes tag

Szia de most vagyok ismét net közelben.
A végzettségem SSI technikai búvár oktató de most Egyiptomban csak merülést vezetek. Azért nem írtam eddig mert szafarin voltam most meg lent dolgozom délem és itt nem volt net. Vittem én is intrósokat ritkán amikor Hurgadában freelancerkedtem, mi sem vittük őket közel a korallokhoz de ahol sok ember merül ott több a törött korall is, ez szerintem egyértelmű.
Most viszek franciákat, németeket is, a szállodában ahol dolgozom.
A többit magánban mert fenékbe billentenek a modik

Te tibi sok nekünk ez a meló

(#1222) F-ECT$ válasza Füge007 (#1220) üzenetére


F-ECT$
félisten

EUB: [link]

Az uszony még nem jött meg, elvileg jövő hét közepén ér ide. Kipróbálni a szafariig max uszodában tudom, hacsak nem megyek le 13-án Gyékényesre, ugyanis a reduktorom is most van éves szervizen, és azért nem lenne jó, ha Egyiptomban derülne ki, hogy nem jól rakták össze.

Dive ever, work never.

(#1223) F-ECT$ válasza balog tiby (#1221) üzenetére


F-ECT$
félisten

A többit magánban mert fenékbe billentenek a modik.
Mire gondoltál, amikor ezt írtad? (A válasz jöhet priviben is :DDD

Az SSI-nél van lehetőség arra, hogy másik szerveztből átmenve (esetemben UEF - Master Diver) elvégezzek valamilyen speciális tanfolyamot? Konkrétan a mélymerülő (ha ez legalább 50 m-es dekós tanfolyamot jelent) és a roncs tanfolyamokra gondolok.

Dive ever, work never.

(#1224) Füge007 válasza F-ECT$ (#1222) üzenetére


Füge007
senior tag

Megnéztem a linket. Nos gyöngyhalász kux lesz meg lehet ugyananál a cégnél pogyászbiztosítás pluszba. Remélem nem tűnik el a felszerelésembúl semmi, netán az egész. Hol szervízelik a reduktorodat?

Füge

(#1225) F-ECT$ válasza Füge007 (#1224) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ahol vettem: [link] A merülésszám még nem indokolná, de a gari csak akkor marad érvényben, ha évente van szervízen.

Dive ever, work never.

(#1226) Füge007 válasza F-ECT$ (#1225) üzenetére


Füge007
senior tag

Nem is tudom, hogy az Apeks-nél ez hogy van, de majd rákérdezek. Gondolkozom Hévízen is, nem akarom kihagyni, sőt inkább két merülést tervezek oda, csak még az időpontot kell kitalálnom.

Füge

(#1227) F-ECT$ válasza Füge007 (#1226) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szerintem az éves szervízt ott is megkövetelik, ha az élettartam garit fenn akarod tartani.

Viszont ha már reduktor: ha jól emlékszem tanulmányaimra, akkor az első lépcsőben kb 9-10 Bar-ra csökken a levegő nyomása. Mi történik 100 m-nél mélyebb merüléseknél? Már az első lépcsőben lévő nyomást is befolyásolja a környezeti nyomás?

Dive ever, work never.

(#1228) Füge007 válasza F-ECT$ (#1227) üzenetére


Füge007
senior tag

A gyártók különféle kiegyenlítő megoldásokat terveztek az első lépcsőhöz, melyeket pneumatikus egyensúlyozásnak is neveznek. Ezek a búvár számára állandó közepes nyomást szolgáltatnak minden mélységben. A kiegyenlítés lehetővé teszi, hogy a második fokozat teljesítményét is növelni lehessen. A közepes nyomás értéke most már a rugóálandótól függ.

Tehát röviden a légzőautomatádnak kiegyenlített első lépcsővel kell rendelkeznie, és ilyen gondod, hogy mi lesz nagy mélységekben nincs.

Na rákérdezek ahol vásároltam, melyek is a pontos garifeltételek!

Füge

(#1229) F-ECT$


F-ECT$
félisten

De jó lenne egy ilyen a közelben [Nemo33]

Dive ever, work never.

(#1230) Füge007 válasza F-ECT$ (#1229) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Végre, megvagy :D ! Ne is mondd, lehetne egy ilyen mondjuk Pesten, akkor sokszor ott lennék. Nagyon jó lenne gyakorolni, ebben speciális helyzeteket is lehetne szimulálni. Na nemsokára, nagyon szuper helyen merülünk! Már csak pár nap! Mikor indultok a jövő héten?

Üdv

Füge

(#1231) F-ECT$ válasza Füge007 (#1230) üzenetére


F-ECT$
félisten

Október 17, a reptéren kb 6:30-ra kell kinn lenni, Malév géppel megyünk. Ti?

Dive ever, work never.

(#1232) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Közben megjött az uszonyom is. Kipróbálni már csak Egyiptomban fogom, de annyi már látszik, hogy keményebb, mint a V12 (sajnos V12-t is csak fogtam, vízben nem tudtam kipróbálni), no meg sokkal jobban is néz ki :D - persze nem ez a fő szempont.

Ezt az érzésemet alátátámasztja az is, hogy időközben olvastam 1-2 cikket, (amikben kiderült, hogy a V16 eléggé hasonlít a Seeman Sub XP-hez,) és a tesztekben ezek a keményebb hasított uszonyok általában verték a lágyabb hasított uszonyokat (V12, Atomic Split Fin), mert bár nincs "uszony nélkül úszok" érzésed, de azért könnyebb úszni velük, mint a normál uszonyokkal, cserébe jobban meg is lehet hajtani őket, mint a lágyabbakat.

Dive ever, work never.

(#1233) Füge007 válasza F-ECT$ (#1231) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Okttóber 21-én indulunk este 9-kor kor, Koral Blue valami arab légitársaság gépével.

Na kíváncsi vagyok, hogy válik be az uszonyod?! A szállásunk itt lesz. Ha kiértem nyomok neked egy sms-t. Remélem kinn össze tudunk futni :D . Ha médsem fogunk akkor meg jó merülést kívánok neked!

Üdv

Füge

(#1234) F-ECT$ válasza Füge007 (#1233) üzenetére


F-ECT$
félisten

Azt hittem szafarira mész te is :U

Az uszonya már én is iszonyat kíváncsi vagyok, remélem nem fogok csalódni benne...

Dive ever, work never.

(#1235) Füge007 válasza F-ECT$ (#1234) üzenetére


Füge007
senior tag

Úgy volt csak menetközben módosult a dolog, jönnek kezdők, és egy nagyon fiatal srác is az apjával és így kihajózásos lett.

Akkor úgy néz ki nem fogunk találkozni :U . Élménydús merülést neked, ha hazajöttünk élménybeszámolózunk egy jót :C .

Reméljük, ha igen elpasszolod. Jövőre én is váltok, van pár a tarsolyban amit ajánlottak, még nem tudom konkrétan melyik lesz. Viszont venni akarok egy jó szabadtüdős uszonyt is, már régóta fenem rá a fogam.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1236) waterbear


waterbear
újonc

Nos fiúk, itt egy új téma, online búvároktatás. :K
Iszonyúan kíváncsi vagyok a véleményetekre, ezért ajánlom a figyelmetekbe a következő oldalt:http://www.divingworld.hu/profile_1_1.HTML.
Tegyétek meg nekem, hogy leírjátok a véleményeteket, mert még az is lehet, hogy nem én vagyok a hülye, :W de induljunk ki ebből:) :DD

(#1237) Füge007 válasza waterbear (#1236) üzenetére


Füge007
senior tag

Megnéztem az általad linkelt oldalt. Én nem vagyok technika ellenes, tehát az elméletet le lehet adi neten keresztül is, bár azért vannak buktatói ennek a dolognak. Nálam a tanfolyam alatt mindig felmerültek kérdések az oktatóm felé, amit abban a pillanatban megválaszolt, ami itt ugye nem lehetséges(hacsak nem on-line). Ott élőben meg tudja mutatni a felszerelésen a felhasználást, meg tudod fogni, élőben látod, ami jobban vésődik mint egy monitor előtt ülve. A gyakorlati tudás a merülések alkalmával tanulod meg, de az elmélet legalább olyan fontos. Én úgy gondolom, aki foglalkozni akar ezzel a technikai sporttal, az igenis szánjon rá időt, hogy beüljön egy oktatásra. Nemcsak a saját, hanem esetleg merülőtárs(ak) élete is függhet rajta, és ez nagyon komolyan mondom. Inkább úgy tudnám ezt elképzelni, hogy az internetetet oktatási segédanyagok közlésére, illetve tesztek kitőltésére mint másodvonal alkalmazzák.

Füge

(#1238) waterbear válasza Füge007 (#1237) üzenetére


waterbear
újonc

Szia Füge!

Köszönöm a véleményed, számomra tanulságos.
Az oktatás alatt online kapcsolat előre megbeszélt időpontokban van, tehát a kérdéseknek, magyarázatnak nincs akadálya. A képi megjelenítés minősége fontos, és rávilágítottál egy problémára, hogy ebben az oktatási formában arról is meg kell győződnöm, hogy a tanuló megismeri-e a DIN-es vagy az INT-s szelepeket a gyakorlatban, illetve meg tudja-e mutatni melyik a hátszelep, élőben. Erre egy kis időt szánva az uszoda előtt, az elméleti tudás birtokában már tesztelhető, hogy mennyire ment át a tananyag.
Az elméleti vizsgateszt az ami megszűri a tanulókat, és amennyiben ez nem jó, nincs rá lehetősége, hogy saját magát vagy a merülőtársát veszélyeztesse.
Az azért mindenképpen előnyös annak, aki mondjuk 20-30km-re lakik egy búváriskolától, hogy nem kell bejárni az oktatásra, otthon kényelmesen meg tudja tanulni.
Azt gondolom, életképes ez az oktatási forma, hiszen más területen erre számos példa van, és búvároktatásban is van jó néhány külföldi online búvártanfolyamot kínáló honlap.
Persze az ilyen buktatókat, mint amire rávilágítottál, figyelembe kell venni, és ezt köszönöm Neked!

Waterbear

(#1239) Füge007 válasza waterbear (#1238) üzenetére


Füge007
senior tag

Azért én technikai vonalon nem vállalnék be online tanfolyamot. Ezt max OWD fogadnám el. Sokan még így is kamikázék a normál tanfolyam után. Nem tudják hol a határ csak a kopjuterben meg lehessen mutatni milyen mélyen voltam, és észre sem veszik hogy pengeélen táncolnak.

Én 100 Km ről jártam be oktatásra, tehát ez nem indok. Ha valaki foglalkozni akar ezzel az áldozatokkal jár! Kell a személyes kontaktus, nekem az a véleményem. De mint mondtam be lehet építeni az oktatásba az internetet, amint lentebb vázoltam.

Üdv

Füge

(#1240) Füge007


Füge007
senior tag

A Korall blue légitársaság eltolta a merülésemet, most várhatok 3 hetet az új indulásig :O ! Két éjszakát dekkoltam Ferihegy 2B-n,majd a második esti késésnél feladtuk, most kárpótolnak egy másik uttal.

Füge

(#1241) F-ECT$ válasza Füge007 (#1239) üzenetére


F-ECT$
félisten

Én pont nem OWD-n tudnám ezt elképzelni, pedig gondolom pont őket célozza. Azért nem OWD-n, mert akkor tényleg még minden új, jobb ha a dolgokat élőben látja, megfogja, tud kérdezni, stb. Viszont egy Nitroxot lazán lehetne így is oktatni, mert akkor az ember már megcsinált egy vizsgát, merült, ismeri a cuccokat, és az elméleti részhez bőven elég a képeken látni a dolgokat, O2-t mérni meg majd ráér a gyakorlati oktatáson.

waterbear: Egy OWD anyagát le lehet adni kb 12-15 óra alatt. Én pl intenzív tanfolyamon voltam: ez 4 nap, ebből 1 volt tisztán az elmélet (persze a több napon is volt, de akkor csak a gyakorlatok között). Ha valaki ennyit nem tud rászánni (a 4-ből 2 nap hétvége volt), az hogy fog tudni elmenni egy búvártúrára?
Szóval: az OWD anyagát nem feltétlenül kell 6-8-10 darabonként 1-2-3 órás részre vágni, le lehet adni egyszerre (kétszerre, háromszorra) is, és ezzel jelentősen lehet csökkenteni az utazással töltendő "holtidőt".

Dive ever, work never.

(#1242) F-ECT$ válasza Füge007 (#1240) üzenetére


F-ECT$
félisten

:(

Én most jöttem meg, nagyon fasza volt, majd ha lesz egy kis időm, akkor írok többet.

Dive ever, work never.

(#1243) Füge007 válasza F-ECT$ (#1242) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Mi nagyon megszívtuk, de jövő hónap 18-25 megyünk! (remélem akkor már nem basznak el semit) Az uszonyod hogy szuperált? Várom a beszámolódat.

Üdv

Füge

(#1244) blise


blise
tag

sziasztok

én is inkább olvasom a forumot, mivel hozzászólni nem nagyon tudtam pl. a hasitott uszonyos témához
de most lenne egy kérdésem, éspedig F-ECT$ felé:
éves szerviz vs örökgarancia ügyben:
szintén áluk vásároltam titan lx supreme első + második lépcsőt + hozzá való octopust
namost a garit én már bebuktam mivel már hagytam ki szervizt, 2 öt is.....
a kérdés az lenne, hogy ezek a szervizek inygenesek-e, ill a cserélt alkatrészek azok e?
mert akkor mi a garancia fogalma náluk
mivel én egy műszaki boltba dolgozom, ott a garancia nem azt jelenti, hogy ha visszahoznak vmit, akkor a vevő mégg fizet is
tehát akkor mit takar az örök garancia szó? ha mondjuk maga az első lépcső fém háza kettétörik azt inygen cserélik ki?
mert gondolom a tömitéseket nem, hanem javitókészelt aztán fizetek x et
ugye ez a dolgok menete,
mert pontossan ezért nem szervizeltetem ott, hanem mindig bevizsgáljuk, és x merülés után meg szerviz máshol?
vagy lehet rosszul tudom és elestem egy jó kis lehetőségtől?
ezt nem kötözködésnek írtam, hanem nem tudom, hogy hoygan megy a dolog.... de hallomásból ugy ahogy én írtam, és mivel te szervizelteted a cuccod, ezért te személyesen is el tudod mondani
válaszod előre is köszi

''A katona, ha vki mozog annak szalutál,ha valami nem mozog, azt odébb viszi, ha nem lehet odébb vinni, akkor lefesti...''

(#1245) F-ECT$ válasza blise (#1244) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nos. Ez az örök gari szerintem elsősorban egy jó reklámfogás, másodsorban egy kis anyagi lehúzás, és csak harmadsorban nyújt neked extra biztonságot.

Az egész lényege, hogy évente elviszed szervízre a cuccot, amikor a kopó alkatrészeket kicserélik + újra beállítanak mindent. Ez persze nem ingyenes, kb 15e Ft a Legend esetén, aminek nagy része a szervíz csomag, kisebb része a munkadíj. (Mondjuk legalább ez tényleg megtörténik az Aquanautánál, tehát megkaptam a régi kivett alkatrészeket, és nem csak bemondásra kell elhinnem a cserét.)

Az egészben pont az éves szervíz a gáz, ugyanis nem annyira az idő, mint inkább a merülés szám az, ami indokolttá teszi a szervízt. Tehát te kb 7 év alatt megveszed mégegyszer az egész cuccot függetlenül attól, hogy ez alatt az idő alatt 50-et vagy 1000-et merültél.

Szóval ha keveset merülsz, akkor nyugodtan le lehet róla mondani, mert nekem sem látszott egy kopó alkatrész sem használtnak, tehát 1-1 szettel lazán kibír több 100 merülést a cucc, másrészt mivel a gari csak az első tulajnak jár, ezért eladáskor sem nyersz vele semmit.

A gari része egyébként arra vonatkozik, hogyha az éves szervizek között bármi történik vele, akkor ingyenesen megjavítják/cserélik, de hát ugye ezért az ingyenességért te évi 15e Ft-ot fizetsz...

Én azért vittem el, mert ha már elköltök 230e Ft-ot egy szafarira, akkor ez a 15e Ft már nem tétel, de abban biztos vagyok, hogy én sem fogom minden évben elvinni, hanem csak ha már lesz benne elég sok merülés és egy nagyobb külföldi út előtt állok. A megspórolt szervízdíjakból meg pár év alatt összejön egy új cucc ára.

Dive ever, work never.

(#1246) F-ECT$ válasza Füge007 (#1243) üzenetére


F-ECT$
félisten

Az uszonyról pár szó: mivel csak ezt az egy fajta osztott uszonyt próbáltam, és igazán lágy osztott uszonyt (Vortex V12, Atomic SplitFin) még nem, ezért általános ítéletet nem mondanék.

A lényeg, hogy bár nekem eddig is lágy uszonyom volt (Cressi Pro Light), mégis érezhetően sokkal könnyebb ezt (Vortex V16) hajtani. Emelett semmi olyat nem tapasztaltam, amit a lágy uszonyoknál fel szoktak hozni: tehát lehet vele békázni, lehet vele tolatni, semmi gond nem volt a stabilitással.

Sikerült vele nem egyszer áramlással szemben is úszni, és bár jól elfáradtam ezzel is, a lépést mindig tudtam tartani a normál uszonyosokkal, sőt néhányan közülük nem bírták az áramlást, és őket zodiakkal kellett visszahozni a hajóra, míg én mindig vissza tudtam úszni. Levegőfogyasztási adataim még nem végelegesek, de talán az összes áramlásos merülésnél 20 l/p alatti, ami abból a szempontból eléggé jónak mondható, hogy nem áramlásos merülésnél 15 l/p körül szokott lenni.

Összességében nem bántam meg, hogy ennyit áldoztam erre az uszonyra, nekem nagyon bejött, de ahogy eddig is, úgy továbbra is figyelem az újításokat, és persze ha lesz lehetőségem, akkor ki fogok próbálni más uszonyokat is. (Főleg a V12-re lennék kíváncsi.)

Dive ever, work never.

(#1247) Füge007 válasza F-ECT$ (#1246) üzenetére


Füge007
senior tag

Örülök, hogy jó vizsgázott az uszonyod! Én még csak egyszer láttam élőben, az Adrián egy lengyel sárccal merültem ő azt használta, nagyon dicsérte.

Egyiptomba merre merültetek? Idő, tengervíz milyen volt?

Én is várom már a következő indulási időpontot, remélem most nem csak Ferihegy 2-ig jutok :D . Előtte még elmegyünk a többiekkel usziba, lesznek velünk tavasszal vizsgázott kezdők. Akik azóta sem merültek, nem árt nekik egy kis gyakorlás. Nekem is jó lesz összehangolni kicsit a felszerelésem, az új ruhámhoz nem tudom mennyi kiegészítő ólom kell.

Jövőre szervezünk egy Adriai roncstúrát, már teljesen rá vagyok kattanva! BARON GAUTSCH mindenképpen szerepel a listán, az én javaslatomra. Ha konkrét időpont lesz értesítelek, ha van kedved jönni szívesen látunk!

Hévizre mikor mégy, van már időpontod?

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1248) F-ECT$ válasza Füge007 (#1247) üzenetére


F-ECT$
félisten

Én is örülök, hogy bevállt az uszony, főleg ennyi egymásnak ellentmondó teszt/vélemény elolvasása/meghallgatása után.

Ez egy északi szafari volt, tehát volt jópár roncs - sajnos most nincs nálam a logbookom, így csak fejből tudok néhányat - többek között a Thistlegorm (3 merülés), Ghiannis D, Chrisoula K, Rosalie Moller; tervben volt a Ras Mohamed nemzeti park, de az egyiptomiak elbasztak valamit, ezért oda nem mentünk (legalább lesz miért elmenni arrafelé mégegyszer). Másik nagy elbaszásuk, hogy nem tudtak Nitroxot tölteni - elromlott valami csatlakozó, és persze nem volt tartalék...

A víz 26-28 fokos volt, 40 m-ig nem volt hőhatár, a levegő reggel 22 fok körüli, napközben 30 fok feletti volt, bár napközben a szél miatt ezt annyira nem érezted. Mivel volt elég sok 60 perc körüli merülés is, ezért bőven jó volt a 7 mm-es ruha, nem volt melegem benne, de volt aki 2 mm-es shorty-val merült végig.

A későbbi indulásotok miatt talán lesz esélyetek nagyobb élőlényeket látni, mert azok jobban szeretik a hidegebb vizeket.

Jövőre még nem tudom, hogy merre megyek, egyrészt tervben van egy Brothers júniusban a Cassiopeia-n, bár ott már jártam, de az nagyon jó túra volt, és lesz néhány új merülőhely a tavalyi túrához képest, no meg a hajó se semmi.

Az adriai túra mindenképp érdekel, ha lesznek, akkor mindenképp várom a részleteket.

Hévízre február 23-ára írattam be magam, bár az Aquanauta 11.000-et kér, szóval lehet, hogy jobban járnék, ha felhívnám a hévízi bázist, és magamnak szervezném a dolgot, mert biztos olcsóbb lenne. Ha benne vagy, akkor akár együtt is elmehetnénk.

Dive ever, work never.

(#1249) Füge007 válasza F-ECT$ (#1248) üzenetére


Füge007
senior tag

Ugy látszik ez az egyiptomi merülés senkinél sem zökkenőmentes :D . Remélem mi is megnézünk pár roncsot, de nem tudom hogyan lett szervezve az első sikertelen út fügvényében, de majdcsak összejön ez a túra.

Remélem eljutunk a Thistlegorm-ra, azt már nagyon rég szeretném látni. Ras Mohamed nemzeti park is tervben volt, de most még nem tudok semmit a részletes programról, az új utunkkkal kapcsolatban.

Hévíz mikor magam szervezésében mentem le 8 ezer + üzemanyagköltség volt, ha az utiköltség is benne van a 11 ezerben akkor az jó ár. Én maximálisan benne vagyok egy közös merülésben. Januárban végig vizsgáim lesznek, de elkezdek gondolkozni egy időponton, majdcsak sikerül jót találni mindkettőnknek!

Füge

(#1250) F-ECT$ válasza Füge007 (#1249) üzenetére


F-ECT$
félisten

Az első vörös tengeri túrámon nem volt gond, szóval majd 4-5 túra után kiderül, hogy mennyire kell hozzászokni a zökkenőkhöz ha Egyiptomba megy az ember.

A Thistlegormban ne nagyon reménykedj, november 15-től 1 hónapig le lesz zárva a roncs, mert ekkor készítik el többek között a kikötési pontokat a hajók számára. [link] :( Persze olvastam olyat is, hogy bár le lesz zárva, azért lesznek napok, amikor ki lehet majd kötni.

A 11e "természetesen" csak a merülést tartalmazza, az útiköltséget nem. Mivel én is február környékén gondoltam megejteni a merülést, ezért szerintem az időpont nem lesz akadály a közös merülésre. Ha már egyénileg szervezzük, akkor jó lenne megbeszélni Gyuri(?) bá'val, hogy olyan időpontra mennénk, amikor előreláthatóan nem lesznek sokan (tehát 1 vezető búvárra 1 menetben nem 3 kísért jut), mert jó lenne, ha több idő jutna lenn 1 ember körbevezetésére.

Dive ever, work never.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.