Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1851) Peetry válasza F-ECT$ (#1848) üzenetére


Peetry
senior tag

igazad van, mindenképp megéri a +10et. Ezt énis így gondolom csak nem írtam le. Csak elsőre kicsit furcsa volt azt látni hogy 80 egy OWD tanfolyam.
PPB amugy benne van az AOWD-ben.
Hozzáteszem, szerintem alapvető dolognak kéne lenni hogy ezt nem AOWDben vagy felárként tanítják hanem a tananyag része. Igazából semmi ördöngősségről nincs szó,csak megtanítanak még 2-3-4 gyakorlatot amivel gyakorolhatod a lebegőképességet, meg egy két trükköt mondanak. Egy friss OWDnek elmondod 5 percben a feladatot, 10 perc alatt meg tudja csinálni. Csak ezért elkérnek sajnos plusz 10ezreket, holott szerintem ennek alapnak kéne lenni egy 55-60-ezres OWD tanfolyamban. Dehát ez van.
A valóságban úgyis sok-sok merülés tapasztalatával alakul ki a megfelelő lebegőképesség, nem pedig 3-4 gyakorlat bemutatásával.

(#1852) Peetry válasza F-ECT$ (#1850) üzenetére


Peetry
senior tag

Ne haragudj hogy kijavítalak, de ennyire nem kell riogatni. Jó minőségű, nem a legdrágább cuccok 300ezres kategória. az 5-700 már drága cuccok.

nem kell egyből xtx 100/200... nekem 20-as van tökéletes rekreációs merülésre.
komputerből se muszáj a csúcsmodell, mezei búvárnak gekko tökéletes, max 60ezer...

[ Szerkesztve ]

(#1853) blackydan


blackydan
senior tag

Kb ezekre az árakra számítottam, nem egy olcsó hobbi viszont biztosan maradandó élményt nyújt. Ráadásul kezdem megszokni, hogy élére állítom a pénzt, sebaj a számtech cuccok már kevésbé érdekelnek mint régen szóval át tudom csoportosítani a pénzmagot. Ahogy látom sajnos az egyéb kategória engem eléggé fog érinteni, mivel a fényképezés illetve a filmezés is eléggé érdekel, szóval jöhet majd a tok, lámpa stb...

(#1854) F-ECT$ válasza blackydan (#1853) üzenetére


F-ECT$
titán

Fényképezés, filmezés: hát az elég húzós lesz, de bőven ráérsz 50 merülés után elkezdeni ezzel foglalkozni. Addig meg gyakorolj, és nézelődj szabad szemmel, utána úgyis csak a keresőt fogod bámulni ;]

Peetry: a 300 a legalja, az 5-700-at mondanám a jó, de nem a legdrágább kategóriának, a határ meg a csillagos ég, pl lehet 300e-ért csak computert venni.

Dive ever, work never.

(#1855) Peetry válasza F-ECT$ (#1854) üzenetére


Peetry
senior tag

Hát ebben nem értünk egyet :)
pl az én cuccom:
Bare Velocity 5mm: 55
xtx20+nyomásmérő: 90
beauchat masterlift x-air light: 90 (ezt mondjuk kicsit furcsa, mert most jóval több)
suunto gekko: 60
abc: 20
ikelite pc-m: 7

ez summa ~320, és nem tartom egy legalja cuccnak.
Azzal tisztában vagyok hogy könnyen lehet venni cuccot milliós nagyságrendben is. na mind1.

dehogy on is legyek: a fényképezést/filmezés valóban elég drága hobbi, és ha kedves blackydan megengedsz egy tanácsot, 100 merülés alatt ne is próbálkozz vele. Először meg kell tanulni tökéletesen lebegedni. Nekem kb 150 merülésem volt mikor vettem tokot a kis canon kompakthoz. Előtte úgy gondoltam már egész jól tudok merülni, hát hamar rájöttem az ellenkezőjére. Nem egyszerű megállni egy helyben megkomponálni egy képet, pedig csak turistaképeket akartam csinálni. Ez nagyon fontos, mert ha nem megy kellően a lebegés, akkor a fotózás hamar válhat stressz előidézővé. Kicsit benntartod a levegőt mert a fotóra figyelsz, elindulsz felfele, de a géppel tökölsz, aztán azt veszed észre hogy mész fel mint golyó, kapkodsz, zabálod a levegőt, stb. Volt egy egyiptomi utam, egy srác -nem tudom- mennyi merülése volt, de eléggé éppenwaternek tűnt, a gép ott lógott a kezén vegig. Mindent fotózni akart, de egész merülés alatt az aljzatot kavarta, amerre járt, 2 perc alatt 0m látótáv. Persze türelmesen kezeltük, de ennek az eredménye, hogy jó képet nem csinál, ő se élvezi annyira a merülést mert kapkod, stresszel, nem tudja nyugodtan átadni magát, és még a merülőtársak is bosszankodnak.

[ Szerkesztve ]

(#1856) F-ECT$ válasza Peetry (#1855) üzenetére


F-ECT$
titán

Legalja alatt nem a minőséget, hanem az árat értem. Ezek alapján a következők pont ebbe a kategóriába esnek:
suunto gekko: 60
abc: 20
ikelite pc-m: 7

Emelett nincs pl táska említve, nem írsz súlyokat (nem tudom, hogy integrált-e a mellényed, de én pl vettem azt is, mert néhol azért is felárat számolnak), csuklya, kesztű, bólya, tartalék lámpa, din/int átalakító, stb.

Dive ever, work never.

(#1857) blackydan válasza Peetry (#1855) üzenetére


blackydan
senior tag

Oké a fotózás/filmezés valszeg tényleg később fog csak a tervbe kerülni a legfontosabb az alapok elsajátítása majd a tapasztalatszerzés. Amúgy láttam búvármaszkba épített videokamerát, hát nagyon keményen néz ki :D az ára olyan 250 dollár körül van, és 40m-ig jó.
Bár sztem ez olyan hobbi kategória lehet a képminősége nem lehet egetverő.
Ruhákra azért rákérdezek: írtad neked 5mm-es van mégis az milyen hőfokig optimális használni? (Illetve milyen mélységig, bár tudom ez tengerfüggő stb..)
Lehet érdemesebb lenne egyből egy 7-es ruhába vagy egy félszárazba befektetni, mert az későbbiekben jobban megtérül?

(#1858) Peetry válasza blackydan (#1857) üzenetére


Peetry
senior tag

vörösön bármikor jó, adriára, húzok alá egy 3-as mellényt, de így is olyan 19 fokig kellemes (15-20m-ig). Én mondjuk fázós vagyok.
én ha most vennék ruhát, akkor biztos hogy félszárazat vennék, elég jókat hallottam róla ,és szerintem a vörösön se nagyon meleg. Ismerek olyan DM-et aki dahabban egész évben félszárazban merül. Kis hátránya hogy valamivel nagyobb helyet foglal, de szerintem megéri. Sok helyen van most leárazva is.
A maszkba épített kamera csak parasztvakítás szerintem, mégcsak hobby kategória sincs. A fotó/videóból meg érdemes eldönteni melyik irányba akarsz mozdulni, mert mindkettő elég húzós tud lenni. A fotózás olcsóbban megúszható, kezdésnek egész sokat ki lehet hozni egy megfelelő kompakttal, amiből 200-300 körül összeáll egy rendszer. Ha komolyabban érdekel, akkor mindkét terület többmilliós felszerelést igényel.

(#1859) F-ECT$ válasza blackydan (#1857) üzenetére


F-ECT$
titán

Félszárazról nincs tapasztalatom, én általában 7-esben merülök. Van még egy 7-es shortym hozzá, abban a 15-16 fok is elviselhető, mondjuk sokat segít 3 kiegészítő: csuklya, kesztyű, zokni(!).
Ha az Adriára is szeretnél járni, akkor én mindenképp a 7-est vagy a félszárazat ajánlom.

Dive ever, work never.

(#1860) Füge007 válasza blackydan (#1853) üzenetére


Füge007
senior tag

Mielőtt bármit is vásárolsz merülj. Érezz rá az ízére, ha nem tetszik feleslegesen vásároltál be! Hihetelen élmény az biztos, egy teljesen más világot fedezel fel. A fotózás videózás előtt meg kell tanulnod lebegni, és sok egyébb dolgot el kell sajátítanod.

Füge

(#1861) Krynn válasza blackydan (#1853) üzenetére


Krynn
csendes tag

Hello!

Nekem egy nagy sportáruházban vásárolt (nem tudom ki lehet-e írni a nevét) kamerám van tokkal (tehát nem a 5-10m-ig vizálló tok nélküli gép), amit ha jól emlékszem 35e. ft-ért vettem, és arra a célra tökéletesen megfelel, hogy megvan az érzés, hogy magam készítettem a képet. Persze biztos ezerszer jobbak a 200-300 ezres gépek, de ha neked is csak ennyi a célod vele, meg megosztani az ismerősökkel, nem pedig a National Geographic-nak küldenéd őket, akkor kezdetnek szerintem jó megoldás. Ez is digitális, és elvileg 35m-ig vízálló. Bár még 12m alatt nem voltam vele.
Ruhát pedig tényleg ki kell tapasztalni. Olvastam olyan fórumozó hszt. hogy az illető a 25 fokos vízben 7es ruhában+shortyban fázik a merülés végére. Magam részéről pedig a múlt héten Gyékényesen 15 lent 11 fokos vízben elvoltam egy órát egy 5mm hosszú és egy 7es shorty nedvesben. És a levegő vetett véget a merülésnek, nem a fázás.
Az Aquanautásokat én is csak ajánlani tudom, ők Gyékényesen meg Pagon (Horvátország) tartják a tanfolyamokat.
Felszerelést meg az ABC-n meg a ruhán kívűl szerintem csak akkor érdemes venni, ha nem évi egy túrával (kb 10 merülés) számolsz. Mert akkor bérelni inkább megéri. Persze biztonságosabb egy saját cucc, de ha anyagilag csak nehezen hozható össze akkor ez is megoldás. Viszont ha hétvégéken járkálnál itthon össze vissza tavazni, plusz egy külföldi nyaralás, akkor már megéri sajátot venni. De az itthoni tavaknál is lehet bérelni, ahol van bázis (Gyékényes,Szalkszentmárton,Dorog)

Elég hosszú lett ez így elsőre, bocsi..

Üdv.
Krynn

(#1862) Pompi válasza Krynn (#1861) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Azt se felejtsük, - azon kívül, hogy mindenkinek más a hőháztartása - hogy nem mind1, hogy 1-1 merülésről van szó 23-24 fokos vízben, vagy egy hetes, azaz 5-6 merülőnapos szafariról van szó, napi 3-4 merüléssel, ahol folyamatosan hül a szervezet. Főleg, mondjuk egy szelesebb, kevésbé napsütéses időszakban, ahol merülések között se lehet nagyon a napon "feltöltődni".

Feel Good Inc.

(#1863) Peetry válasza Krynn (#1861) üzenetére


Peetry
senior tag

milyen az a kemera+tok páros ami ilyen olcsó? nyugodtan írhatsz áruházat szerintem, ez belefér itt (ua, mint az aquanautát megemlíteni).
Pompi hozzászólására meg +1.

(#1864) Krynn válasza Peetry (#1863) üzenetére


Krynn
csendes tag

Hi!

A Decathlonban vettem Budaörsön a gépet, de gondolom máshol is van. Teljesen no name a gép, meg persze Made in China, de manapság mi nem az. Bár talán pont a búvárfelszerelések nem. Addig jó nekünk, meg a biztosítóknak ;)
A neve valami "Intova"
Itt a decatlonos link: http://www.decathlon.co.hu/nettools/allsearch.search?text=f%C3%A9nyk%C3%A9pez%C5%91&language=HU&siteId=12780013&central=17
Ezt meg a könnyűbúvár oldalon hírdetik,kicsit pontosabb infoval. Nem én vagyok :)
http://www.konnyubuvar.hu/index1.php?main=apro2&arukod=03&id2=5407

Üdv.
Krynn

(#1865) Pompi válasza Krynn (#1864) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"Made in China, de manapság mi nem az"

Mondjuk pont a rendes fényképezőgépek nem azok ;)

Amúgy ez a foto/video téma egész szubjektív tud lenni, ha neked megfelel akkor használd egészséggel! Szóval nem ellenkezni akarok, csak saját gondolataimat, tapasztalataimat írom.

Én bár "felszínen" nagyon szeretek fotózni, egész korrektnek mondható tükörreflexes szettem van, a víz alatti fotózásról hamar lemondtam, a számomra megfizethető gépek fókusza a víz alatt lassú, vagy álló / lassan mozgó élőlények fotózására alkalmas vagy nagy szerencsével gyorsabban mozgókról is lőhető jó felvétel, de ez ritka. A normális színekhez ráadásul külső vaku kell. Egy ilyen szett egy normális bridge vagy rendes "kompakt" (pl. Canon G vagy S széria) gépet nézve is 2-3 száz ezres kategória, tükörreflexes géppel, meg csak a tok ennyi minimum.

Aztán próbálkoztam videózással, egy Sanyo FullHD kamerával, rendes, hozzá való korrekt tokkal, de feladtam, mert még rengeteget kellett volna költeni világításra, hogy legyenek színek. De mondom elég szubjektív a dolog, mások az elvárásaink (de még én se a NatGeo féle felvételekről beszélek).

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1866) F-ECT$ válasza Krynn (#1861) üzenetére


F-ECT$
titán

Egy komplett cucc bérlése olyan 3-4000 Ft/nap. Ergó kb 100-120 nap alatt térül meg a saját cucc, szóval ha 20 merülés után is úgy érzed, hogy továbbra is szeretnél búvárkodni, akkor mindenképp megéri szép lassan beszerezni mindent.

Dive ever, work never.

(#1867) Krynn válasza F-ECT$ (#1866) üzenetére


Krynn
csendes tag

Hali!

Ez egy teljesen jó számítás, de ha valaki csak egy évben két túrára megy el (és van aki csak egyszer nyaral egy évben, tehát csak egyre) és nem járkál környező hazai, ausztriai tavakra, meg télen usziba, annak ez a merülés nap (100) tíz év alat jön össze. Mert ugye egy hetes túrán-szafarin az első és az uccsó nap nem merülünk, tehát marad 5 nap. Kétszer egy hetes vagy egy kéthetes nyaraláson ez tíz nap egy évben. Tehát tíz év a megtérülés. Ennél szerintem hamarabb(bár nem értek hozzá) elöregszenek még kevés használat mellett is az anyagok:neoprén, cordura, tömlők, stb. amikből megint lehetne újat venni.
De az igaz, hogy a megszokott ismert saját cucc azért nagyobb komfortot és biztonságot ad, és biztosan tudjuk mikor volt szervízelve.

Üdv.

(#1868) F-ECT$ válasza Krynn (#1867) üzenetére


F-ECT$
titán

Így van: a 100-120 nap csak az anyagi megtérülés, nincs számolva, hogy biztosan jó a méret, karban van tartva, nem pisiltek a ruhába előtted, esetleg jobb minőségű, kevésbé használt, stb.
Az évi 1 túra esetén talán nem éri meg venni, de ha 2 évente 3 túra összejön, esetleges gyékényesi/adriai hosszú hétvégével, akkor viszont igen.

Ha teljes cuccot valakinek nem is éri meg venni, érdemes rámenni az extra cuccokra. Pl egy jó ABC, egy jó lámpa elég sokat jelent, és ezekből nem lehet jókat bérelni, míg pl egy jacket esetén eleinte szinte mindegy, hogy mi van rajtad.

Dive ever, work never.

(#1869) Peetry válasza F-ECT$ (#1868) üzenetére


Peetry
senior tag

mondjuk az évi 1 túra, ha az szafari akkor 20 merüléssel lehet számolni. Akkor máris nem 10 év alatt térül meg.
Másik oldalról meg, ha vki nem veszi meg kapásból a teljes cuccot, annak legtöbbször anyagi oka van, akkor meg figyelembe lehet venni hogy nem kell bajlódni a túlsúllyal.
Az én véleményem hogy bcd, reduktor kivételével célszerű beszerezni a cuccokat, évente 1 túrára is.

(#1870) Krynn


Krynn
csendes tag

Valaki merült már a csepeli tavakban? Ha igen, milyen tapasztalatok vannak? Látás élővilág, mélység, megközelíthetőség, stb. Elvileg valamelyik részén van kiépített stég is a víz alatt, és járnak ki gyakorolni a helyi szervezetek. Lehet ott valahol palackot bérelni-tölteni?
Előre is köszi.

(#1871) Peetry válasza Krynn (#1870) üzenetére


Peetry
senior tag

DC

(#1872) Krynn válasza Peetry (#1869) üzenetére


Krynn
csendes tag

A cuccot egy napra bérled nem merülésre. Tehát ha napi 4-et merülsz vagy ha csak 2-őt akkor is kb 4e.ft.-/nap.
Hát igen, ami közvetlen a testeddel érinkezik azt érdemes megvenni, egyrészt a higénia, másrészt a pontos méret miatt. A redótól meg kb. az életed függhet, vagy másé, az meg azért jó a saját. És akkor már majdnem megvettünk mindent, és elég jól cáfolom magamat :C

(#1873) Krynn válasza Peetry (#1871) üzenetére


Krynn
csendes tag

Minden nap nézegetem az oldalt, de ezt nem találtam meg. Köszi. Azt hiszem akkor ide nem megyünk. Ennél már csak az Omszki tó rosszabb elvileg.

(#1874) Peetry válasza Krynn (#1873) üzenetére


Peetry
senior tag

a felszereléssel kapcsolatban igazad van, ezt benéztem. Abban azt hiszem mind egyetértünk hogy a BCD maradjon utoljára :)
Nem tudom milyen körzetben keresel merülőhelyet, de hegyeshalmot tudom ajánli, én voltam ott párszor, és szerintem jó kis MO-i lehetőség. Meg a környező országokban nézz körül, austriában van egy nagyon felkapott a határhoz közel, a neufeldersee.

(#1875) Krynn válasza Peetry (#1874) üzenetére


Krynn
csendes tag

Még egyik helyen sem voltam a kettő közül csak olvastam róluk, de tervbe vannak véve. A mélységük miatt viszont még ezek elég hidegek lehetnek mostanság, szemben egy Doroggal, Szalkkal. Meg főként most olyan vizet kerestem, ahova akár egy munka előtt-után le lehet ugrani innen Budaörsről.
Azért köszi.
Ausztriában Grünnert próbálta valaki nedvesben, mennyire bírható ha nem fázós az ember?

(#1876) F-ECT$ válasza Peetry (#1874) üzenetére


F-ECT$
titán

Mondjuk nekem már szállt el bérelt jacket szelepje, nem volt egyszerű csak izomból felhozni magam + 12 kg ólmot :DDD

Talán még computert sem érdemes kapásból venni, mert bár 50e Ft körül is lehet kapni, de eleinte bőven elég a bérelt, és aztán később meg lehet, hogy komolyabbra vágysz. Nekem pl cobra van, és nagyon szeretem, hogy levegőintegrált.

Dive ever, work never.

(#1877) Peetry válasza F-ECT$ (#1876) üzenetére


Peetry
senior tag

nyilván ha azt nézzük hogy a saját cuccot tudjuk mikor szervizelték és megbízunk benne, akkor lehet mondani, hogy mindegyik ugyanolyan fontos, de én most nem innen közelítettem meg. Ha nem egyszerre van vásárolva, vagy nem, minden akkor valami prioritást csak fel kell állítani. Eszerint szerintem a BCD az utolsó. (meg mondjuk általában az foglal sok helyet egy táskában, ami a repülőn nem mind1). De ez csak egyéni vélemény.
A komputert én valahogy külön kezelem mindig. Régen nem is voltak, anélkül merültek. A DMnek van, a merülési profil azonos. Mondjuk komp nélkül én mindig a DM fölött úsztam. Persze egy szafarin ahol napi 4 merülés van fontos lehet, de amíg napi 2-t merül az ember 20-30 méterre, addig nem sorolnám az elsődleges eszközök közé. Természetesen, ha megvan rá a fedezet, akkor tessék venni, nem azt mondom hogy felesleges kolonc.

(#1878) Pompi válasza Peetry (#1877) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"(meg mondjuk általában az foglal sok helyet egy táskában, ami a repülőn nem mind1)"

No offense, de a bérelt cuccot is el kell vinni valahogy a merülés helyszínére, hacsak nem ott kint bérled, de egy itthoni szervezésű túránál, akár szállodai, akár hajós neked kell vinned a bérelt motyót tapasztalataim szerint.

Feel Good Inc.

(#1879) F-ECT$ válasza Peetry (#1877) üzenetére


F-ECT$
titán

Volt asszem a Submarine-ben egy cikk, ahol profi búvárokat kérdeztek, hogy mi az a 3 dolog, amiből mindenképp sajátot vinne egy túrára, és teljesen más cuccokat sorolatk fel.

Azért megpróbálom összefoglalni, hogy most mi jött ki:
-ABC
-Ruha
-Légzőkészülék
-Computer
-Jacket
-Egyebek

Persze ettől el is lehet térni, mert az egyébbe elég sok dolog beletartozik, és pl egy jó lámpa az Adrián aranyat ér.

Dive ever, work never.

(#1880) Peetry válasza Pompi (#1878) üzenetére


Peetry
senior tag

én egyszer voltam egyiptomban saját cucc nélkül, akkor ottkint béreltük. Igaz az nem itthoni bázison keresztül ment, hanem utazási irodán keresztül, a búvárkodás részét meg kint intéztünk mindent.
Ősök voltak még1szer dahabban itthoni szervezéssel, de azt nem tudom akkor vitték-e a bérelt motyót.

Lehet ebben igazad van, szerencsére ilyen téren annyira nem vagyok tapasztalt.

(#1881) deedee válasza Peetry (#1877) üzenetére


deedee
őstag

én a jövőhéten megyek élesbe.vizsga+5 hajós merülés és ha megszeretem a "vízet",akkor mégiscsak elgondolkodom a vásárláson.

most van:
-csizma
-uszony
-maszk
-légzőcső

tervezem:
-5mm vízesruha /ebben már elég jól elvan az ember.legfeljebb egy 3-as shortyt még veszek majd hozzá/
-bc
-red.+octo.

ha akciósan és a 10%-os extra kedvezményes kártyával/ plusz még egyszeri 10%-os kedvezményem is van a kártyán kívül /veszem meg,akkor úgy számolom,hogy kb 180k-ból megvan az utóbbi 3 cucc

évi 2 horvátországot tervezek 5-5 merüléssel és egy-két ausztriát egy évben
aztán később szafari is jöhet,ha gyakorlott leszek

úgy vagyok vele,hogy a felszerelésre van pénzem,úgyhogy inkább legyen sajátom,amit jól kismerek stb :B

(#1882) Pompi válasza Peetry (#1880) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Leszervezett konkrét búvártúrán még csak az Aquanautával voltam (megemlítem már én is őket :) ) és náluk úgy működik, hogy utazás előtt a boltból elhozod a bérelt cuccot, utazás után meg visszaviszed (esetleg a reptéren visszaadod), tehát te viszed ki magaddal a bőröndödben.
Persze voltam már én is nyaralós egyiptomi úton, amikor nem vittem magammal a BCD-d és kint béreltem akiknél merültem.

Feel Good Inc.

(#1883) Krynn válasza deedee (#1881) üzenetére


Krynn
csendes tag

Ne lepődj meg, ha az akciós-leértékelt cucc árából már nem jön le még a 10% kártya kedvezmény, mert többnyire ezek nem összevonhatóak. Nehogy a pénztárnál legyen kellemetlen, mert 180k-nál ez még egy 20-as és az nem mindig van az embernél.

(#1884) deedee válasza Krynn (#1883) üzenetére


deedee
őstag

elvileg az uszonyt+csizmát+snorkelt+páramentesítőt is akciósan vettem és abból is levonták a +10%-ot.... :K

az egyszeri 10% összevonható a kártyával,ezt külön ítrák is.
már csak az a kérdés,hogy az egyszeri 10% az csak egy termékre,vagy egyszeri vásárlásra szól e.
de ezt még kinyomozom :K

[ Szerkesztve ]

(#1885) Peetry válasza deedee (#1881) üzenetére


Peetry
senior tag

ha főleg az elején adriára mész, azért nézz körül ruha ügyben, mert én láttam mostanában több helyen outlet félszárazakat -50%-al. pl a skiing.hu-n is van. 5-ös nedves önmagában szerintem necces. De majd most úgyis meglátod, hogy milyen lesz, aztán el tudod dönteni, hogy melegebb kell-e.
Sok sikert a vizsgához, és szép merüléseket! Szabad tudni hova mentek?

örülök, hogy egy kicsit életre kelt a topic

[ Szerkesztve ]

(#1886) deedee válasza Peetry (#1885) üzenetére


deedee
őstag

abból kiindulva,hogy én a medencés gyakorlaton majdnem végig a vízben voltam / amíg a társam párszor kicsit bénázott kinnt az oktatóval / és nem fáztam....míg ők vacogva álltak ki a napra az üvegablakhoz és rajtuk shorty is volt,míg rajtam semmi...
talán jól bírom a hideget....
bár a nyílt vízen dől majd el minden.

félszáraznál annyi a gondom,hogy a vörösön nem lesz e túl meleg?
5-ös vízes csizmában a medencében melege volt a lábamnak....

ja...és karlobag-ba megyünk

[ Szerkesztve ]

(#1887) deedee


deedee
őstag

időközben olvasgatom a fórum régebbi oldalait és megtaláltam az én első hozzászólásomat is,majdnem öt éve volt már.... :U
kissé elhúzódott ez a búvárvizsga dolog.... :(((

na de sebaj....jobb későn,mint soha :K

(#1888) Füge007


Füge007
senior tag

Két ruhám van 7 mm és 3 mm-es illtve van egy mellényem ha fázok mindkettő alá fel tudom venni. Adria 7-es, bár merültem már 3-masban is. Egyiptom meg 3 mm-es, ha fázom mellényt veszek alá.

A következő ruhám száraz ruha lesz, nincs mese.

Füge

(#1889) deedee válasza Füge007 (#1888) üzenetére


deedee
őstag

az adriára 7-es kell....a vörösre meg 3-as....
értem...
mivel én csak egy ruhát akarok venni,ezért célszerű egy 5-ös és alávenni ha kell egy 3-as shortyt...
vagy rosszul gondolkodom?

(#1890) Peetry válasza deedee (#1889) üzenetére


Peetry
senior tag

igen... a shortyt fölé veszed:P
komolyra fordítva:
Nekem 5ös van. adriára aláveszem a 3as mellényt, úgyis fázok. vörösön nyáron 28 fokos vízben nincs melegem az 5ösben, de amikor februárban voltam ott is alá vettem a mellényt.
Erősen függ hogy ki mennyire fázós, de ezt már kitárgyaltuk.
Úgyis mész most az adriára, meglátod milyen lesz. Ha fázol az 5ösben szerintem kérhetsz ott is pluszba shortyt, meglátod úgy milyen. aztán eldöntöd hogy kényelmes.

[ Szerkesztve ]

(#1891) deedee


deedee
őstag

a nemo33-ban volt már valaki innen?

(#1892) Füge007 válasza deedee (#1891) üzenetére


Füge007
senior tag

Nem, de nem is szándékozom oda menni. Azt normális merülésre költöm nem mélyuszira :D Ha kiszámolod a költségeket ami felmerül, azért normális helyre is lehet menni merülni.

A tapasztalat fogja megmondani milyen ruha kell, nekem az Adrián mélymerüléshez kell a 7 mm-es, viszont egyiptomba meg elég bőven a 3 mm-es. Én igazából már szárazruhát szeretnék, csak az húzós befektetés.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1893) F-ECT$ válasza deedee (#1891) üzenetére


F-ECT$
titán

Innen még nem hiszem, viszont olvastam DC-n a tapasztalatokat róla, és általában az volt a vélemény, hogy nem érte meg a pénzt. Persze ha épp arrafelé jársz, akkor érdemes beugrani, de csak a Nemoért kimenni nem éri meg.

Dive ever, work never.

(#1894) F-ECT$ válasza deedee (#1889) üzenetére


F-ECT$
titán

Ahogy írták is: alá mellény, fölé shorty.

Nekem 7-es ruhám van, 3-as shortyval. Ez elég az Adriára, és mivel a Vörösre szerintem tavasszal, ősszel, esetleg télen érdemes menni, ezért oda sem sok.

Dive ever, work never.

(#1895) Pompi válasza F-ECT$ (#1894) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Csak megerősíteni tudlak, ha most választanék első ruhát, tuti 7-es vennék. Elvagyok az 5-ösömmel, de ahogy írtam is, egy 23-24 fokos vízben, már mindent felveszek hozzá ami csak neoprénből van a készletemben (shorty, mellény, csuklya).
Egyébként a shorty a teljes ruha alá vagy fölé vevésének van valami gyakorlati különbsége (azon kívül, hogy fölé egyszerűbb húzni)? Én próbáltam így is úgy is, de végülis általában alá szoktam venni.

A Nemo 33-val én is úgy vagyok, hogy amennyibe kerül oda egy szervezett út, annyit nem ér meg szerintem. Ők szoktak oda útakat szervezni egyébként : [link]

Feel Good Inc.

(#1896) Peetry válasza Pompi (#1895) üzenetére


Peetry
senior tag

Az alá-fölé vevésről egyszer talán még DC-n olvastam vmit, hogy miért úgy van, de sajnos nem emlékszem már rá, csak annyira hogy van valami gyakorlati haszna is, nem csak megszokás.

Én ha most vennék ruhát, 5ös félszárazat vennék. Ízlések és pofonok. Szerintem amíg csak medencében merült a kolléga kár pörögni rajta, hogy milyen ruha kellene. Adrián úgyis megtapasztalja, hogy mi neki a kényelmes/nem kényelmes.

(#1897) F-ECT$ válasza Pompi (#1895) üzenetére


F-ECT$
titán

Nekem eléggé passzentos a 7-es ruhám, szerintem igazi kínszenvedés lenne aláhúzni a shortyt. De egyébként sem láttam még sehol, hogy a shorty került volna alulra.

Nemo-ról még annyit, hogy ha jól tudom, akkor nem is vihetsz saját cuccot, mert féltik a vízminőséget, szóval csak bérelt cuccal lehet merülni. (Talán ABC-t vihetsz.)

Dive ever, work never.

(#1898) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Egész jó kis felszerelés akció van az Aquanautában, viszonylag alap, de minőségi cuccok vannak összeválogatva és a termékek árait összeadogatva azt számoltam, hogy bő 50 ezer forintot lehet spórolni. [link]

Feel Good Inc.

(#1899) F-ECT$ válasza Pompi (#1898) üzenetére


F-ECT$
titán

Ja, érdemes figyelni az akciókat, néha egészen jókat ki lehet fogni.

Kicsit más, de részben ide is tartozik: tegnap olvastam, hogy egy átlagos ember (a "fejlett világban") havonta ~60 dolcsit költ a hobbijára, ez éves szinten kb 140e Ft. Ha azt számolom, hogy mennyibe kerül egy merülés annak, akinek semmi cucca nincs, akkor ez kb 6-8e Ft-ra jön ki cucc bérléssel együtt. Ez kb évi 18-23 merülést jelent. Hogy ebből mit is akarok kihozni? Azt nem tudom, csak úgy eszembe jutott.

Dive ever, work never.

(#1900) Füge007 válasza F-ECT$ (#1899) üzenetére


Füge007
senior tag

Talán azt, hogy átlag felett költünk :D

Füge

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.