Hirdetés

2021. március 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1151) busman válasza F-ECT$ (#1150) üzenetére


busman
addikt

Gondolom nem az utolsó körben merültél.Az utolsó csoportnak nálunk megmutatták a hidegvizű forrásokat is....ha jól emlékszem valahol jobb oldalon eléggé lent voltak.

I'm not talented, I'm skilled.

(#1152) F-ECT$ válasza busman (#1151) üzenetére


F-ECT$
félisten

Első csoportban voltam (így legalább sehol sem volt volt felrúgva az iszap), az utolsó csoportba azok kerültek, akik már merültek ott korábban is. Mint írtam is, szeretnék még eljutni ide egy párszor, így legalább lesz újdonság a következő merülésnél is :)

Dive ever, work never.

(#1153) Füge007 válasza F-ECT$ (#1150) üzenetére


Füge007
senior tag

Grati az ötvenedikhez! Nagyon cool az biztos, én sokkal jobban élveztem mint az Adriát. Persze még kevés a merülésszámom. Hihetetlen az az élmény Hévízen tapasztalun! Sajna azt hiszem én már idén nem férek be, sebaj jövőre azzal indítok :C .

[Szerkesztve]

Füge

(#1154) F-ECT$ válasza Füge007 (#1153) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nekem márc 18 a következő időpont, ha nem jön közbe semmi :)

Dive ever, work never.

(#1155) busman


busman
addikt

Én meg elmegyek Neufeldre 30.án :C

I'm not talented, I'm skilled.

(#1156) Füge007 válasza busman (#1155) üzenetére


Füge007
senior tag

Itt mindenki megy jobbnál jobb helyekre megesz a sárga irigység :O

Füge

(#1157) Füge007


Füge007
senior tag

Kellemes karácsonyi ünnepeket és bold új évet kívánok minden fórumtársamnak! Sok biztonságos merülést a 2007 évre!

Füge

(#1158) F-ECT$ válasza busman (#1155) üzenetére


F-ECT$
félisten

No milyen volt?

Dive ever, work never.

(#1159) deedee


deedee
őstag

húúú de csendes itt a víz... :) Én is jó régen jártam erre....
Május végén megyek tanfolyamra/akkor már csak nem fog fagyni ;] /,nem halogatom tovább...Végre a gerincem is megint a régi.../kis túlzással.../ és a kontaktlencsére is visszaálltam szemüveg helyett,úgyhogy készülök a dologra.... :DD

(#1160) Füge007 válasza deedee (#1159) üzenetére


Füge007
senior tag

Pangás van. Mindenki vár a jó időre. Májusban már én is kezdem a szezont az Adrián.
OWD vizsgát akarsz? Sok sikert hozzá, nem nehéz, és nem kell fittbajnoknak leni hozzá!

Füge

(#1161) deedee válasza Füge007 (#1160) üzenetére


deedee
őstag

hi!

nem a fittségről van/volt szó,hanem hogy gerincsérvel műtöttek áprilisban... :DDD
Kb október-november környékén jöttem rendbe ''teljesen''....már amennyire lehetséges rendbejönni egy ilyen műtét után... :) Úgyhogy az ősz kiesett és maradt a tavasz....
Nyár végén ha lesz elég időm,akkor irány jordánia a családdal és ott már ''igazi'' merüléseket is akarok csinálni,nem csak medencéset meg tavit....A vörös-tenger azért mégiscsak egy kicsit ''más''.... :DD

(#1162) F-ECT$ válasza Füge007 (#1160) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nekem továbbra is március 18 Hévíz van tervben (be van már fizetve), hogy nyáron lesz-e pénzem menni valahova, az még kiderül. Egyelőre 3 lehetésges túra van:
-nyáron 1 hetes Adria
-nyáron 1 hetes roncs az Adrián
-kora ősszel 1 hetes északi szafari a Vörösön

Dive ever, work never.

(#1163) Füge007 válasza deedee (#1161) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Sógoromat már kétszer műtötték, tök jól van tehát fel a fejjel :) ! Van már suli ahol tanulsz? Vörös tenger, remélem idén én is eljutok oda, ott nagyon rákapsz majd a merülésre :)) . Ja és egy fontos dolog, ne vegye el a kedved, ha kicsit bénáskodsz! Én az uszodában nagyon röhejesnek éreztem magam, meg nem minden gyakorlat ment tökénletesen. De majd alakul, kitartás.
Üdv

Füge

(#1164) Füge007 válasza F-ECT$ (#1162) üzenetére


Füge007
senior tag

Hali!

Decemberre kértem időpontot Hévízre, de nem értesítettek! Most ujra megkeresem őket, jó lenne már megáztatni az uj Vytek komputeremet :D Idén szeretnék egy saját winget beszerezni. Felszerelés spec és gas blender tanfolyamok vannak betervezve. Adria biztos, Vörös tenger meg remélem belefér. Roncsra is szívesen elmennék :U
Üdv

Füge

(#1165) F-ECT$


F-ECT$
félisten

18-án ismét voltam Hévízen. Mivel már másodszor voltam, így kértem, hogy vigyenek le valami hideg vizes forráshoz, és bár a X-eshez nem jutottam le (ha jól tudom az van 49 m-en), azért 45m-en megnéztem a II-est.
Kérdés: a Plózner féle emléktábla alatt van egy égtáj jelző tábla is, rajta egy ötvös nevével, és azzal, hogy élt 1955-1985. Ő is itt halt meg?

Dive ever, work never.

(#1166) Füge007 válasza F-ECT$ (#1165) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Éreztél valami külömbséget a két merülés között? Én idén még ''száraz'' vagyok :O
Én nem láttam azt a táblát, ismét egy ok, hogy ismét merüljek ott!

Március 30 - Ápr 1 Buvár Expo Budapest SOTE aula!
Üdv

Füge

(#1167) F-ECT$ válasza Füge007 (#1166) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ja, egyrészt az első merülésnél csak 41 m-en körbeúsztuk a forrásokat, utána fel a ''levegős'' részbe, majd ki, most meg a merülőtársamat szintén csak 41 m-en vitték körbe, viszont engem levitt 45 m-re a II-es forráshoz.
Emelett sokkal jobban képben voltam, és bár az első merülésen sem ütött be nagyon a nitrogén, azért 1-2 részletre már nem emlékeztem az első merülésből.
Harmadrészt mikor a ''levegős'' részből úsztunk lefelé a pallóhoz, akkor nekem úgy tűnt, mintha nem teljesen lenne vízszintes, ez tényleg így lehet, vagy csak optikai csalódás volt a mellette lévő vascső miatt?
Közben utánanéztem és nem találtam más balesetet Hévízen a Plózer baleseten kívül, szóval a csávó nem ott halt meg szerintem.

Dive ever, work never.

(#1168) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Mit szóltok ehhez a túrához: [link] ? Főleg a helyszínek és az árak tekintetében érdekelne a dolog. Mondjuk az előbbihez hozzá tartozik, hogy én a Thistlegormot mindenképp szeretném minél előbb megnézni, az utóbbihoz pedig annyi, hogy én már voltam egy ilyen szafarin, és a honlapon leírt árakhoz tényleg nem nagyon jön rá többlet költség, tehát: 210e Ft + 5e (biztosítás) + ~20e (azaz 100$ a borravaló, üdítő, belépő), összesen kb 235e Ft, és még ha Nitroxot is kérek (márpedig lehet nem árt, mert napi 3-4 merülés után én igencsak fejfájósan kómás szoktam lenni), akkor az még 10-30e Ft attól függően, hogy csak a napi első, vagy az összes merüléshez kérek. Tehát kb 235-265e Ft-ért kapnék 15-20 merülést a Vörös tengeren. Ez így egy picit soknak tűnik, bár tény, hogy 10-20%-kal olcsóbb árért nem adnám fel azt a kényelmet, amit az Aquanauta kínál, azaz, hogy minden a seggem alá van tolva, semmit sem kell nekem intézni.
És ha már itt vagyunk: nem tudja valaki, hogy mennyibe kerül kibérelni egy ilyen szafari hajót?

Dive ever, work never.

(#1169) bandus válasza F-ECT$ (#1168) üzenetére


bandus
addikt

Én mint abszolút kívülálló mernék csak beleszólni :B Egyszer volt rajtam egy medencében úvárpalack, de ott is kicsit nehézkesen ment. Már igényeltem volna, hogy ismét levegőt szívjak be, de az előzőt még mindig nem fújtam ki, szóval elég furcsa élmény volt. Ez a Vörös-tenger nagyon szépnek tűnik, szóval ha tudnék búvárkodni én biztosan elmennék. Talán egyszer majd összejön nekem is, mert nagyon tettszik, a tengeralatti élővilág :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1170) Füge007 válasza bandus (#1169) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Ne feletsd el mindenki kívülállóként kezdte :D . A medencében én is tök bénának éreztem magam, de a merülések során jön minden magától. Jobban be tudtam a saját igényeimnek állítani a felszerelést, és a használata is rutinból megy egy idö után. Ha tetszik a búvárkodás, ne hagyd ki! Ezeket az élményeket egyszerüen szavakkal nem lehet leírni. Tehát nosza íratkozz be egy OWD tanfolyamra.Üdv

Füge

(#1171) bandus válasza Füge007 (#1170) üzenetére


bandus
addikt

Hát, ha egyszer majd megengedhetek magamnak felszerelést, búvártúrákat, akkor mindenképp befizetek egy ilyen tanfolyamra, aztán irány a tenger. :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#1172) Füge007 válasza bandus (#1171) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!


Sokan bérelt felszereléssel merülnek, azért hogy párszor merülsz egy évben felesleges is bevásárolni. Mondjuk egy saját ruha, maszk, snori, uszony nem árt, de ez nem is egetverö beruházás. Nos igen az utak sajna sokba vannak, de itt is van alternatíva mégpedig az Adria, közel van és korrekt áron meg lehet úszni egy pár napos buvártábort. Én is éveket vártam mire végülis belekezdtem, söt volt eléggé koros merülötársam aki szintén kezdö volt. Tehát nem vagy elkésve :DDÜdv

Füge

(#1173) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Nos a kérdésem még mindig áll: mit szóltok a linkelt túrához?

Adria téma: szerintem egy 1 hetes, napi 2 merüléses kirándulás (5 merülőnap, összesen 10 merülés) kajával, piával, szállással, utazással kb 150e Ft az Aquanautával (nem tudom, hogy máshol mennyi) - ahhoz képest megéri az egyiptomi szafari (szebb a tenger, és napi 3-4 merülés van), kérdés, hogy tud-e valaki lényegesen (min 20%) olcsóbban ilyet.

Dive ever, work never.

(#1174) Füge007 válasza F-ECT$ (#1173) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!


Az ár korrekt teljesen! Nos igen a Vörös tenger az csúcs sajnos én sem voltam még, de tervbe van véve (de sajna konvergencia program van a pénztárcámban is :O ). Voltam kinn a buvár expon, sajna gyér volt nagyon az érdeklödés. Néztem az utakat pár helyen, tehát így mondtam rá, hogy jó.Üdv

[Szerkesztve]

Füge

(#1175) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Itt tavasz, lassan a nyár is. Tervek idénre?

Dive ever, work never.

(#1176) Füge007 válasza F-ECT$ (#1175) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Nitrox, felszerelés spec tanfolyam.Saját wing, és reduktorkészlet beszerzése. Remélem jópár merülés az Adrián, hogy pontosan hol azt még nem tudom. Nagy vágyam Egyiptomi, de az sajna nem hiszem, hogy belefér.
Nálad mik a tervek?Üdv!

Füge

(#1177) F-ECT$ válasza Füge007 (#1176) üzenetére


F-ECT$
félisten

Hi!

Nekem a már linkelt egyiptomi szafarin kívül nem nagyon lesz más. :( Köszönhető ez annak, hogy júliusban megyek a barátnőmmel Hévízre nyaralni, azután augusztus elején Sziget, végén Montenegró, szintén barátnővel (aki nem búvár), azért ABC-t viszek oda, és ha találok valami szimpatikus bázist, akkor azért merülök 2-t. (Ott járt már valaki?) Októberben Egyiptom, aztán novemberben meg csinálok egy BT-t, és arra is kell pénz. Közben megy még a kocsitörlesztés, szóval anyagilag nem tudom hogy fogom bírni, de azért Gyékényesre is le kellene legalább egy hétvégére nézni...

Üdv!

Dive ever, work never.

(#1178) Füge007 válasza F-ECT$ (#1177) üzenetére


Füge007
senior tag

Tiszta szégyen idén még nem merültem mert egyszerűen ninncs időm semmire :O . De ha vége a vizsgaidőszakomnak akkor belehúzok, még a munka sem fog érdekelni. Remélem már az új winggel és reduktorszettel. Jó lenne Egyiptom de nem tudom belefér még nov. környékén, jó lenne. De én az Adriának is nagyon fogok örülni :DD .

Jó sűrű a programod, remélem sok élménydús merülésben lesz részed!!!

Üdv!

Füge

(#1179) probizz


probizz
tag

üdv! ki milyen redszerben vizsgázott? előnyök / hátrányok?
Naui / padi tapasztalatok?

Ha Naui-ban csinálom az alapot tudom folytatni más rendszerben? (én úgy tudom,hogy van ''átjárás'', 1-2 rendszert kivéve)
Hogyan érdemes?

thx

HP EliteBook 840 G6, Pixel 2 XL

(#1180) Füge007


Füge007
senior tag

Szia!


Én SSI rendszerben tanulok. Igazából nem tudok előnyt vagy hátrányt említeni. Ahol tanulok előtte Padi rendszerben oktattak átnézve a régi tananyagot öszintén szólva csak apró külömbségeket láttam. Szerintem OWD vizsgánál teljesen mindegy milyen rendszerben tanulsz.Mivel jól kialakut biztonságos rendszerek vanak mindenki erre épít.

Természetesen van átjárás a rendszerek között, az oktatóm 4 féle rendszerben tanult, minden gond nélkül.

Üdv!

[Szerkesztve]

Füge

(#1181) probizz válasza Füge007 (#1180) üzenetére


probizz
tag

köszi a választ

HP EliteBook 840 G6, Pixel 2 XL

(#1182) Füge007 válasza probizz (#1181) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Igazán nincs mit!

Ha valami kérdésed van és tudok rá válaszolni szívesen segítek!


Üdv

Füge

(#1183) Füge007


Füge007
senior tag

Itt a szezon és mindenki hallgat a topicban. :(

Füge

(#1184) F-ECT$ válasza probizz (#1179) üzenetére


F-ECT$
félisten

Erről a kérdésről már volt szó, olvass picit vissza :)

Tapasztalataim szerint egyébként szinte teljesen mindegy, hogy milyen rendszerben tanulsz, az oktató személye sokkal többet számít. (No és persze te magad: ha a megszerzett tudást nem kamatoztatod, akkor hiába a legjobb oktató, nem leszel jó búvár.)

Az már más kérdés, hogy a megszerzett kártyádat hogyan fogod tudni felhasználni. A NAUI/PADI ebből a szempontból jók, szinte az egész világon elismerik. Más rendszerre áttérni szerintem nem különösebben érdemes, persze ha a jelenlegi oktatód tud több rendszerben is vizsgáztatni, akkor jó, ha neked is több rendszerben van legalább haladó minősítésed, mert akkor nem kerülhetsz olyan szituációba, hogy egy ismeretlen búvárbázison nem fogadják el a kártyádat. (Persze ez már egyre ritkább, és ha merülni szeretnél, akkor egy check-dive után már le tudják mérni, hogy mennyire vagy felkészült, és akkor már ezt veszik alapul, nem a kártyádat.)

Dive ever, work never.

(#1185) F-ECT$ válasza Füge007 (#1183) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ez van :(

A hévízi kiránduláson már túl vagyok, jelenleg a pénzemet számolgatom, hogy belefér-e a montenegrói út, cserébe a gyékényesi hétvége + egyiptomi túra egyre biztosabb. Gondolkozok még a mélymerülő és roncsmerülő tanfolyamokon, de ezek idén már biztosan nem férnek bele az időmbe.

szerk.: Te merre jártál mostanában, és hova tervezel még idén eljutni?

[Szerkesztve]

Dive ever, work never.

(#1186) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Ha minden igaz, akkor augusztus 4-5 Gyékényes. Merülök má' kettőt, hármat mert már nagyon hiányzik egy kis bugyborékolás :) Esetleg valaki más is előfordul akkor arra?

Dive ever, work never.

(#1187) Füge007 válasza F-ECT$ (#1185) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!
Mikor voltál Hévizen, nem volt már nagyon meleg?

Nos végre megvan a Halcyon wingem és az Apeks reduktorkészletem, mostmár csak merülnöm kell :C

Horvátország mindenképp időpontot még nem tudok, októberben meg Egyiptom. A tanfolyamok nitrox és deep-et szeretnék, csak nem tudom anyagilag hogy fér bele :F .
Most mentünk volna az iskolámmal Krk-re de nem jött össze a létszám, így kénytelen vagyok magam menni és ott becsatlakozni valakikhez. Már néztem a neten, van jópár dive center, valakivel csak összejön.

Gyékényes milyen? Voltál már ott merülni?

Füge

(#1188) F-ECT$ válasza Füge007 (#1187) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szia!

De, elég meleg volt a levegő és a víz is (felszínen 31-34 C), tehát csak punnyadni lehetett benne :)

Gratula a cuccokhoz, majd egy élménybeszámolót kérünk róluk 5-10 merülés után.

A nitrox tanfolyam nekem nem volt drága (25000 Ft + kártya - 40 Eu), a mélymerülő árát viszont megkérik (45000 Ft + 40 Eu) pedig az is csak annyi mint a nitrox: elmélet + 2 merülés :( Ez utóbbi még nekem is hátra van, de én is szeretném minél előbb megcsinálni. (Nálatok mennyibe kerülnek ezek és miből áll a tanfolyam?)

Horvátországban ha tudsz szerintem keress valamilyen magyar búvárbázist, a horvátokkal sem volt gondom eddig, de csak jobb magyarul beszélgetni, mint tört angolt hallgatni. Számolgattad már, hogy egyéni szervezéssel mennyiből fogsz kiönni? (Ja és mik a paraméterek: hány nap, hány merülés, mivel mész, hol fogsz lakni, kaja/pia, stb.)

Egyiptomba mikor és merre mész? Esetleg van valami link a túráról?

Gyékényesen voltam már párszor, ugyanis ott volt az összes tanfolyamom (a nitroxot leszámítva), illetve az új felszerelésemet is ott próbáltam ki annó, no meg most is azért megyek, hogy felfrissítsem a tudásomat, és hogy leteszteljem a cuccaimat. A tó egyébként elég jó: ha nem kavarják fel, akkor van kb 3 m-es látótávolság, vannak benne roncsok (barkas, csónak, vízibicikli), és élőlényben sem szegény, még medúzát is láttam. Kb 6 m-ig elég jól átmelegszik (20 C +), viszont a hőhatár alatt hideg és eléggé sötét is van. Összességében olcsó, tanulni, gyakorolni jó, de nagy élményt csak akkor nyújt, ha nem merültél még máshol.

[Szerkesztve]

Dive ever, work never.

(#1189) Füge007 válasza F-ECT$ (#1188) üzenetére


Füge007
senior tag

Én is erre gondoltam, hogy meleg, de télen nekem nagyon bejön.

Köszi! Be fogok számolni milyen benne merülni. Lassan megvan minden felszerelésem. Persze ez ördögi kör és soha nincs vége :) .

Nem tudok hirtelen árat mondani, viszont én a felszerelésemet is ott vásároltam, általában mindenre kapok kedvezményt! Ha megtudom a pontos árat, közzéteszem.

Nos egyenlőre csak tervben van, nézegettem magyar bázisokat. Saját kocsival megyek, az nem gond. Szállást mindíg lehet találni, nekem elég egy olcsó apartman, legyen egy rendes szoba és kész, végülis merülni megyek nem a négy fal közé :D . Nem számolgattam, de nekünk a négy nap szállás 8 merülés hajóról 290 Euro lett volna,+ kaja, + útiköltség, + Horvát éves merülési engedély. Szerintem ebbe a költségvetésbe ha magam megyek akkor is beleférek.

Egyiptomba októberben megyek, hogy kivel és hogy még nem tudom a sulim szervezi, erről is beszámolok, ha konkretizálódik.

Dorora jár az én sulim, de ez engem nem nagyon izgat. Viszont van Egerbaktán egy tiszta elég mély sódebányató, arra fenem a fogam. Tiszta és mély is, persze hideg, de a 7mm Bare ruhámnak nem akadály. Közel is van, mármint hozzám.

[Szerkesztve]

Füge

(#1190) F-ECT$ válasza Füge007 (#1189) üzenetére


F-ECT$
félisten

Hali!

Hát igen, felszerelésből, tanfolyamból sosem elég, bár nálam szerencsére már jelentősen lelassult mindkét ág :)

Saját kocsi az utazás szempontjából tényleg kényelmes, viszont ha nem viszel magaddal senkit, akkor elég drága (benzin + autópálya matricák + esetleg komp ha szigetre mész, és máris 30-40000 Ft-nál jársz). Olcsó apartmannal ugyanez a helyzet: 3-4 főre könnyen találsz olcsó helyet, az ilyen 1 személyes szobák/apartmanok arányaiban mindig drágábbak, mintha többen lennétek.

8 merülés szállással 290 Eu-ért teljesen korrekt, az én iskolámmal 6 merülés Horváto-ban szállással 58e Ft. (A 10 merüléses meg 95e Ft.)

Egyiptomi árakat akkor először írok én (Hurghada):
Le Pacha 4*+ hotel, All Incl és 15 merülés: 195.900 Ft
Le Pacha 4*+ hotel, All Incl és 10 merülés: 185.000 Ft
Zak Royal Wings 3*+, FP és 15 merülés: 168.900 Ft
Zak Royal Wings 3*+, FP és 10 merülés: 158.000 Ft

Ebben már minden benne van (a reptéri illeték is) a vízumköltségen (15 USD) kívül.

A 7mm-es Bare ruháról én is csak jókat tudok mondani: eddig egyszer fáztam benne, de akkor is csak azért, mert 1 helyben kellett maradnom vagy 15 percig a kb 18 C fokos vízben. Mondjuk igazián hideg vízben még nem voltam benne, de akkorra még van tartalékban egy 5 mm-es shorty.

Dive ever, work never.

(#1191) Füge007 válasza F-ECT$ (#1190) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Megjötem Horvátországból. Rendeztünk egy fiús nyaralást, így mindenki jól érezte magát a többiek dorbézoltak én merültem. Primosten-ben voltunk Észak Dalmáciában. Ha arra vagy okvetlen merülj ott. Hihetetlen gazdag élővilága van sokkal több halat, és élölényt láttam mint Krk-en. Napi 2 merülés 25 Euro volt a helyi Dive centerben, a palacktöltést meg leittuk :D . Nagyon jó fej merülésvezető volt, angolul elég jól megértettük egymást. Végre voltam roncson is, egy nemrég elsülyed nagy halászhajót néztünk meg, 11 méteren volt, így ideális volt mindenki számára. A merülőcsapatban magam voltam magyar, lengyelek és két horvát volt, de nem jelentett gondot. Mivel csak 4 napot voltunk kinn így csak 2 merülést tudtam beilleszteni a programba.

Így anyagilag is jól jött ki 55 euro volt a szállás (klimatizált apartman) a kiadásokat meg harmadoltuk. Diesel autom van, nagyon korrekt fogyasztással 1905 Km mentünk 2 tankolással (kb 80 liter).

Egyiptomról még nincs infóm.

Viszont Aug 12 én megyek vissza Horvátba most barátnőmmel 1 hétre ott is berakok vagy 4 merülést (vagyis szeretnék :) , de ez nem csak rajtam múlik)


Üdv

Füge

(#1192) F-ECT$


F-ECT$
félisten

Voltam Gyékényesen a hétvégén egy kis tudásfrissítő merülésen, és olyat éreztem mint még sehol máshol. Szóltak, hogy hideg a víz, de mivel nem vagyok fázós, ezért fel se vettem. Nos a felső 7-8 m teljesen jó 21 C fokos volt, viszont a hőhatár után hireteln 15 C fokos lett. Voltam én már ilyen hideg vízben, viszont akkor nem volt ilyen éles a váltás. Azt hittem, hogy kifordul a számból a reduktor. Ahol takart a ruha, ott nem volt gond, de a kilógó részeknél szinte fájt a hideg.
Lényeg a lényeg: kezdem azt érezni, hogy a merülést nem lehet elfelejteni (mint a biciklizést), és mivel a felszerelésemmel sem volt semmi gond, ezért egyelőre felhőtlen várakozással tekintek az októberi szafarira :)

Dive ever, work never.

(#1193) Füge007 válasza F-ECT$ (#1192) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Az korrekt, ilyen hideg vízben még soha nem voltam. Azért gondolom nem maradtál sokáig a 15 fokos vízben! Most hogy kint voltam életemben először merültem ruha nélkül, már rég ki akartam próbálni. 10 méteren 21 fokos volt már csak a víz, nem is mentem mélyebre, de a felsőbb rétegekben kellemes volt ott 28 fok volt.

Le a kalappal Cousteau kapitány és emberei előtt ők 50 méterekre merültek elinte ruha nélkül, a később alkalmazott ruháik sem szigetelhettek túl jól.

Egy hét mulva irány ujra az Adria, már allig várom. Remélem pár merülést be tudok rakni a programba. Egyiptom még sajna messze van. Szerintem még addig még Adriázom is.

Füge

(#1194) F-ECT$ válasza Füge007 (#1193) üzenetére


F-ECT$
félisten

Egy idő után azért megszoktam, de a hirtelen hősokk eléggé szar volt. A gond az, hogy én nem szeretem sem a csuklyát (néha nehezen megy alá a víz, és akkor gond van az egyenlítéssel), sem a kesztyűt (nehezebben találom meg vele pl a seggszelepet, mint puszta kézzel), így hideg vízben mindig 2 rossz közül kell döntenem :(

Ruha nélkül én max szabadtüdőzni szeretek, egyrészt a hideg, másrészt a fizikai elszigetelés miatt. Egyiptomban történt, hogy hozzáért a nyakam egy leszakadt csáphoz, amin a csalánsejtek még tudtak tüzelni, és szép vörös lett a csípés helye. A vízben észre sem vettem, csak mikor kijöttem, de rohadtul fájt vagy 1 órán át. Szóval most gondolkozok egy meleg vízbe való ruhán (a 7 mm-es kicsit meleg oda), de ha veszek is egy 2-3 mm-eset, az biztos, hogy teljes lesz, és nem shorty.

Egyiptom nekem is messze van még, de addig már sajnos nem megyek máshova. Nagyon várom már a Thistlegorm-ot, remélem lesz lehetőségem legalább 2-t merülni rajta, mert ez az egyik olyan roncs, amit már a búvárkodásom kezdete óta látni szeretnék.

Neked milyen terveid vannak még az Adrián idénre (tudom, hogy barátnős, de van már kinézve roncs/merülőhely), és hogy áll az egyiptomi túra szervezése?

[Szerkesztve]

Dive ever, work never.

(#1195) Füge007 válasza F-ECT$ (#1194) üzenetére


Füge007
senior tag

Én sem használok csuklyát és kesztyűt sem. Nem is használtam még csuklyát soha, alapvetően nem vagyok fázós. Mindenképp ki akartam próbálni ruha nélkül a készülékest, kiváncsi voltam milyen. Az adrián kevesebb a veszélyforrás nem is volt gond vele, érdekes érzés. Sokkal szabadabb merülni így.

Egyiptomra rendeltem egy teljes ruhát 3mm-est. Mondták jobb lesz az, pontosan az említett eset miatt. Konkrétat még nem tudok rólla, a sulim szervezi, úgy néz ki megvan a létszám is.

Nem tudom, Adriát szeptemberben is tervezek, növelnem kell a merülésszámomat. Meg egyszerűen szeretem csinálni, inkább lemondok másról csakhogy merülhessek :D .

Van egy roncs az Adrián az Adria Titanikjának tisztelik egy olasz luxusgőzös, na most arra fáj a fogam :DD .


Füge

(#1196) F-ECT$ válasza Füge007 (#1195) üzenetére


F-ECT$
félisten

Csak nem a BARON GAUTSCH-ra gondolsz? Nekem sikerült rajta 2-t merülni, de ha lehet, akkor még biztos visszamegyek. Iszonyat hangulatos roncs, ha teheted, akkor mindenképp Nitrox-szal menj, és szintén ha teheted, akkor próbálj meg valami helyi búvárvezetővel menni, aki hajlandó a könnyen ''járható'' belső részekre is bevinni.

A 3 mm-es ruhán még gondolkodok, mert az ugye kb 20-30e Ft, és végülis egy éve nem volt melegem a 7 mm-esben sem, szóval ha veszek, akkor az csak a könnyebb ki-bebújás miatt lesz.

Dive ever, work never.

(#1197) Füge007 válasza F-ECT$ (#1196) üzenetére


Füge007
senior tag

Pontosan arra, csak nem jutot eszembe a neve!

Milyem mélyen van, mik a a tapasztalataid???
Kivel merültél ott? Nagyon felcsigáztál!
Sajna még nincs meg a nitrox vizsgám, így esélytelen?

Üdv

Füge

(#1198) F-ECT$ válasza Füge007 (#1197) üzenetére


F-ECT$
félisten

Hát ha jól emlékszem, akkor már 15 m-ről lehet látni, a legmagasabb részei olyan 26-28 m körül vannak, de a fedélzet, és így a fő látnivaló 32-40 m, a hajócsavar meg 40 alatt. Iszonyat jó merülés, egyszerűen beszarás, hogy mekkora az a hajó, és hogy milyen jó állapotban van még. Én mindkétszer a magam feje után merültem (a merülőtársam követett), mert a helyi vezetők sajnos a nagyon kezdőkkel voltak elfoglalva. Így is behatoltam több helyen, de leginkább csak a tágas szalont, és a hajó oladlán végigfutó folyosókat néztem meg. Ha süt a nap, akkor a szalon egyszerűen gyönyörű.
Nagyon sok élőlény, és egyéb látnivaló van, talán 10 merülés sem lenne sok rá. Nekem pl nagyon tetszettek a beakadt hálók - kicsit szellemhajóssá tették, valamint a beszakadt óriási kémény felett is jó volt elúszni egy halrajjal körülvéve.

A merülést (mint mindig) az Aquanauta szervezte, ők álltak kapcsolatban egy helyi bázissal, de már meg nem mondom, hogy melyikkel.

Nitrox nélkül is lehet menni, de míg levegővel 15-20 perc a fenékidő, addig nitrox-szal 25-30, szóval nagyon nem mindegy, főleg, hogy a merülés feláras, és mivel a roncs nyílt vizen van, ezért messze nem biztos, hogy 1 hét alatt többször is el tudsz jutni.

Kicsit off, de ez a nitrox vizsga egy nagy átbaszás. Nekem megvan, és így tapasztalatból mondhatom, hogy nitrox-szal merülni ugyanúgy kell mint levegővel, semmi extra nincs benne. Egyszerűen átállítod a computered és kész. Semmi másra nem kell figyelni, de ugye valamivel le kell húzni a búvárokat. Szóval megcsinálni mindenképp érdemes (mivel a második vagy harmadik merülésnél már akár 2x több is lehet a fenékidő vele, mint levegővel), de ha 10e Ft-ot kérnének érte, az lenne korrekt...

[Szerkesztve]

Dive ever, work never.

(#1199) Füge007 válasza F-ECT$ (#1198) üzenetére


Füge007
senior tag

Köszönöm a részletes, infókban gazdag beszámolót! Remélem sikerül összehozni a merülést. Mikor oda merültetek mi volt a kiindulópont a Horvát parton?

Sokan lebecsmérlik az Adriát, de szerintem nagyon sok szép merülőhely van ott. Most, hogy sokat böngésztem az ottani merülőhelyek weboldalait sok érdekes célpontot láttam, többek között az alul említett hajóroncsra is ott leltem rá. Trogír melett van egy német tengeralattjáró és egy amerikai B-52 repülőroncs is, na jövőre ha minden jól megy azokat is megnézem.

Füge

(#1200) balog tiby


balog tiby
csendes tag

Sziasztok!
Az Adria szerintem is néhol csodálatos merülő hely, tudom miről beszélek mert négy hónapja Egyiptomban élek. De a Vörös-tengernek is a csodálatos részei ott vannak ahova csak szafarikkal jutsz el, mert a populáris merülő helyeken sok a búvár az intrós és a fajtánk olyan, mint a csótány mindent elpusztít maga körül. Az Adrián is lehet találni bőven még érintetlen merülő helyeket és ott csodát lehet látni.
Mindenkinek szép merüléseket kívánok!

Te tibi sok nekünk ez a meló

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.