Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) Füge007 válasza F-ECT$ (#1400) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Végülis mi szervezzük magunknak, ergó még semmi fixet nem tudok. Az uszibelépő és egy palacktöltés lenne az anyagi vonzata. Most Írországban vagyok, ha hazamentem pontosítok. Ha kialakul a menetrend értesítelek!

Természetesen ez mindenkire vonatkozik akit érdekel a dolog :D

Üdv!

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1402) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Közeledik az október végi egyiptomi merülés, fel kell pörgetnem a felszerelés vásárlást.
Reduktort mindenképp szeretnék venni, egy Apeks XTX50 szettett néztem ki (107e). Félve kérdezem, hogy megéri-e a különséget nekem, mint abszolut hobby merülőnek az XTX20-hez képest (75e)?
Tényleg csak kíváncsiság, nem sajnálom rá a különbözetet, hosszú távra tervezek vele.

A másik a mellény. Ez nem biztos, hogy most bele fog férni anyagilag, de azért megnéztem azt is az Aquásoknál. 100e forint körüli megoldásokat nézegettem, durván ennyit szánnék rá. Kettőt láttam amik nem tűntek rossznak leírás alapján. Az egyik a Cressi Aero Flex (104e) és a Cressi Aero Light mellény, ami most egész jó akciós áron van 110e helyett 80e-ért. Vagy a már itt is szóba került Beuchat Masterlift X-Air Light (110e). Ezekkel kapcsolatban mi a véleményetek?

Köszi előre is.

Az októberi uszodás találkozóban én is benne lennék, ha alakul valami írjatok.

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1403) Füge007 válasza Pompi (#1402) üzenetére


Füge007
senior tag

Sziasztok!

Megérkeztem, belevágok az uszoda szervezésébe!

Amíg nem uszodáztunk ne vegyél semmit :D ! Próba után visszatérhetünk ezekre a kérdésekre!

Üdv!

Füge

(#1404) F-ECT$ válasza Füge007 (#1403) üzenetére


F-ECT$
titán

Mikorra tervezed kb? Mit kellene majd vinni? (Gondolom ABC, ruha nem árt).

Dive ever, work never.

(#1405) Füge007 válasza F-ECT$ (#1404) üzenetére


Füge007
senior tag

Holnap felhívom az illetékest milyen napra lehetne rakni, sajna mivel edzések is vannak általában mi este 11-01 ig vagyunk ott. Ja én komplett felszerelést viszek, ha valaki az enyémet akarja tesztelni. Igen ABC meg ruha kell, de ha valakinek nincs megoldjuk. DTD winget is lehet majd kipróbálni, nagyon jó BC rendszer az is.

Füge

(#1406) F-ECT$


F-ECT$
titán

Először is köszönöm Fügének a lehetőséget a tegnapi felszereléspróbán, főleg úgy, hogy a saját merülését áldozta fel értünk!

Másodszor, ha lesz időm, akkor írok pár szót a tegnapi élményekről és tapasztalatokról.

Dive ever, work never.

(#1407) Füge007 válasza F-ECT$ (#1406) üzenetére


Füge007
senior tag

Remélem jól éreztétek magatokat?! Örülök, hogy segíthettem, kicsit belekóstolhattatok a DIR-es filozófiába.

Ja és végre jó volt élőben találkozni!

Füge

(#1408) F-ECT$ válasza Füge007 (#1407) üzenetére


F-ECT$
titán

Én jól éreztem magam, még1x köszi a lehetőséget!

Mivel most sincs túl sok időm, ezért nem eresztem bő lére. Ez alatt a merülés alatt is már látszott, hogy a cuccok minőségiek, kényelmesek, és sok ésszerű ötletet valósítottak meg velük, bár nekem volt 1-2 apró kényelmetlenség, de ezek is csak azért, mert az elmúlt 80 merülésem alatt nem ehhez szoktam. (Az egyik a nyomsámérő leolvasása, a másik a jobb oldali vállszelep hiánya.)

De a többi tetszett: a kevés súly, a hátlebegtetős felszerelés, könnyen beláttam a hosszabb tömlők előnyét is, stb.

Pompi, a kérdés, hogy mit szeretnél kihozni a búvárkodásból? Ha csak sima, hobbi merüléseket tervezel, szűk barlangok és roncsok mellőzésével, akkor nincs óriási különbség a DIR és a nem DIR között. Sőt, ha azok a búvárok, akikkel merülsz szintén nem DIR rendszerben merülnek, akkor akár furcsa is lehet nekik, hogy nem látják az oldaladon lógó sárga oktopuszt.

Viszont ha bármikor is szeretnél roncsba, barlangba, mélyre menni, akkor fölösleges hobbi cuccokat venni, mert azokat le kell cserélni, valamint fölöslegesen szoksz hozzá a hobbi a cuccokhoz.

Kérdés még az ár. Nézzük sorban:
ABC: a DIR drágább az uszonyok miatt
Légzőrendszer: a DIR drágább a hosszabb tömlők miatt
Kiegyenlítő térfogat: a DIR drágább
Ruha: ugyanannyi
Computer: ugyanannyi
Kiegészítő cuccok (lámpa, bója, stb): a DIR drágább

Sajnos most nincs időm Ft-ra kiszámolni, hogy mennyi is a különbség, de az biztos, hogy nem csak a bekerülési árat kell nézni, hanem azt is, hogy mennyire strapabíróak ezek a cuccok (garancia!), mennyire minőségiek, mennyire modulárisak, és ezekben a DIR jobbnak tűnik. (Én egyedül a 330e Ft-os lámpát sokkalom, de nagyon.)

Ha nem lenne cuccom, akkor valószínűleg a DIR-es cuccok mellett döntenék. Sajnos van, és sajnos a búvárkodásra fordítható pénzem évi 1-2 túrára elég, szóval cserélni egyelőre nem tudok, de ha kell, mert elromlik valami, vagy megnő a pénzkeretem, akkor mindenképp DIR-es cuccokat veszek.

És hogy ne legyen elfogult az írásom: én tökéletesen meg vagyok elégedve a mostani cuccaimmal, kényelmesek, kézre állnak, és bár komoly technikai merülésre alkalmatlanok, mire eljutok addig, hogy ilyen merülések szóba kerüljenek, addigra le is tudom cserélni őket.

Dive ever, work never.

(#1409) Füge007 válasza F-ECT$ (#1408) üzenetére


Füge007
senior tag

Igazán nincs mit!

Nos, mivel én sem DIR vonalon kezdtem így a felszerelésem nem teljesen az. A ruhám, maszkom, uszonyom (nehezebb gumiuszony igazából csak száraz ruhánál kap szerepet) nem az. Viszont a BC, és a reduktorom az. A reduktor a hosszú csövek miatt kerül többe, a BC szinte ugyanannyi mint egy hagyományos, a DTD alapul véve. Így is sokkal biztonságosabb, és ennek nics forintban kifejezhető ára!

Ha valaki elkezd merülni, és megszereti előbb utóbb szeretne bemenni egy roncsba, esetleg egy szűk vízalatti átjáró, stb. , ergó csak hasznát veszed egy praktikusabb felszerelésnek.

Pompinál a hevedereket szűkebbre kelett volna állítani, így kicsit kényelmetlen volt neki. De remélem ízelítő gyanánt tetszett neki ez a merülés.

Sajnos így uszodai körülmények között nem igazán mutatja meg az a rendszer az előnyeit, de sajna csak ez a megoldható :U De ha esetleg valamelyik túrán összejövünk ott élethű körülmények között is végrehajthatunk egy tesztet.

Füge

(#1410) F-ECT$ válasza Füge007 (#1409) üzenetére


F-ECT$
titán

Biztos írtad már, de most hiretelen nem találom: melyik iskolánál tanultál? Van honlapjuk?

szerk: Nem tudod véletlenül, hogy mi a valódi oka a DTD/Halcyon váltásnak? :)

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#1411) Füge007 válasza F-ECT$ (#1410) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Persze én itt tanulok link.

Nem váltottak a Halcyon, és a DTD tervezőgárdája ugyanaz. Cseh-ből indult, csak az előbbi már az USA-ban készül. Mint láttad csereszvatos nagy részben. Azért tudtuk összevariálni a két márkát. A DTD most is Cseben készül, ezért olcsóbb is.

Füge

(#1412) F-ECT$ válasza Füge007 (#1409) üzenetére


F-ECT$
titán

Ha valaki elkezd merülni, és megszereti előbb utóbb szeretne bemenni egy roncsba, esetleg egy szűk vízalatti átjáró, stb... Így is sokkal biztonságosabb, és ennek nincs forintban kifejezhető ára!

Ez így van. Ilyen merülésekre nem érdemes hobbi cuccokban nekivágni, ez nem kérdés, mint ahogy az sem, hogy biztonság >> minden más.

Viszont ha egyáltalán nem mész ilyen helyekre, és nem is tervezed, akkor a többlet költségen, amibe a DIR cuccok kerülnek, elmehetsz 1-2 túrára. Ezeken a max 40m-es (de a legtöbb helyen inkább max 30m-es) nyílt vízi merüléseken sokkal kevesebb plusszt ad a DIR, mint pl egy barlangban.

Persze már itt is érdemes lehet "jól csinálni", viszont azt is érdemes látni, hogy oktatók ezrei és búvárok milliói több száz millió merüléssel a hátuk mögött nagy megelégedéssel használják a hobbi cuccaikat. Erre persze azt mondja a DIR, hogy húsz éve nem fejlődött sehova sem a tanítás, sem a hobbi cuccok, ami valószínűleg igaz, de van egy olyan mondás is, hogy ami működik, azon ne változtass.

Ha viszont ki szeretnéd tágítani a határokat, akkor szerintem is egyértelműen DIR. A DIR elvek alapján nincs kompromisszum, vagy 100%-ban követed az elveket és a felszereléseket, vagy nem vagy igazi DIR búvár. A felszereléseket figyelembe véve engem a már említett lámpa zavar csak igazán (2-300e Ft egy lámpáért elég sok), bár néhány más felszerelési tárgyon is azt érzem, hogy csak a nevet fizeted meg (pl Halcyon maszk 20e-ért).

Innen már csak ismételni tudom magam: sajnálom, hogy nem előbb találtam rá a rendszerre, mivel engem nagyon érdekelnek a roncsok, amik jó része 40m alatt van, és így előbb-utóbb le kell cserélnem a cuccaimat (és pl a reduktoromra élettartam gari van)...

Dive ever, work never.

(#1413) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Sziaztok!

Élő szó után így ebben a virtuális formában is köszönetet Fügének a találkozó összehozásáért és a felszerelés kipróbálásáért!

Előtte is és azóta is sokat filóztam, hogy milyen felszerelést vegyek. Én abszolute hobby szinten képzelem el ezt a merülés dolgot, évi 1-2 túrára való elmenetellel. A zárt közegben való merülés (barlang, roncsok belseje) nem vonz, ha esetleg ez változna - inkább az utóbbi területen - akkor majd csak maradok a leendő felszerelésem határain belül.
Ahogy F-ECT is említette az is szempont, hogy milyen társasággal merül az ember, célszerű ha ismerjük egymás felszerelését.
Vitathatalan (még ha a heveder miatt erről nem is tudtam meggyőződni), hogy nagyon jó a DIR-es rendszer és ebben a winges mellény, de nekem egyébként a hagyományos jackettel sem volt eddig problémám - pedig normális felszereléssel még nem is merültem, csak kölcsönzött dolgokkal.
Mindezek mellett pedig ott az ár kérdése. Úgy vagyok vele, hogy ha már úgy döntöttem, hogy veszek felszerelést, akkor az legyen minőségi, megbízható termék, de azért nem mindegy, hogy mi mennyi.
Szóval mindezeket többször végiggondolva maradok a hagyományos felszerelésnél (remélem nem okozok ezzel senkinek csalódást :) )

Tegnap voltunk az Aquanautásoknál, akikkel jövő héten indulunk merülni Hurghadába és szokásosan jó, türelmes és segítőkész hozzáállásuk mellett kiválasztottuk a dolgokat. Mellényből a Cressi S111R-re esett a választás (talán neked is ilyen van F-ECT$?), erről csak jót hallottam, olvastam eddig mindenhol (pl), a reduktor szett pedig egy Apeks XTX100 - XTX20-as párosítás lett. Az akciók és egy kis kedvezmény (mivel velük túrázunk) után, ez így durván 2/3-ad áron lett meg a beszélt DIR-es alap felszerelés árához képest, tehát közel 100 ezer forinttal kevesebb (de mint írtam korábban ez csak egy szempont volt és nem a döntő).
Úgy gondolom, hogy ez ezen a szinten egy egész korrekt kis szett lett végül, már alig várom, hogy élesben kipróbáljam.

Köszi mindenkinek a segítséget! Egy jódarabig felszereléses kérdésem remélem nem lesz, örülök, hogy túl vagyok rajta ;)

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1414) F-ECT$ válasza Pompi (#1413) üzenetére


F-ECT$
titán

Igen, ilyen jacketem van.

Nekem semmiképp nem okoztál volna csalódást, bármilyen felszerelést is vettél volna, de ha mégis váltani szeretnél:
ABC: maradhat
Ruha: maradhat
Computer: maradhat
Jacket: csere
Ruduktorszett: csak tömlőket kell cserélni

Szóval összességében 150e-ből kijön a váltás (és ebből lejön még az az ár, amennyiért el tudod adni a jacket-et.)
Sajnos nekem picit nagyobb beruházás lenne/lesz: jacket, reduktor és computer csere, mert ahogy láttam a Suunto Cobra nem igazán DIR kompatibilis.

Pompi, jó merüléseket az új cuccaiddal, és várjuk az egyiptomi túra élménybeszámolóját!

Dive ever, work never.

(#1415) Füge007 válasza Pompi (#1413) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Szívesen segítettem :D

Gratulálok a felszereléseidhez, sok örömteli, és biztonságos merülést kívánok!

Én mindenképp a komolyabb merülések felé kacsingatok, ezért is megyek a DIR-es úton. De persze ez csak egy lehetőség. Nem okozol csalódást, csak szerettem volna neketek megmutatni milyen más alternatívák is léteznek.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1416) Füge007 válasza F-ECT$ (#1412) üzenetére


Füge007
senior tag

A lámpa azért ilyen sok mert 150 méteren sincs vele gond, évekig lehet használni, nem megy tönkre. Én is borsosnak találom, de komoly merülésekhet, ahol már nappal is kell a fény kell nincs mese komoly fényforrás kell. Gondolnunk kell a hosszú dekóidőre is, természetesen ezek a lámpák 8-20 óráig működnek állandó üzemben.

A DIR nem 100%-ban szabott rendszer, mindenki próbál ezen belül is új utakat találni. Állandóan fejlődik, mert az úttörői maguk is keresik az új lehetőségeket, sőt a TEC fórumokon vérre menő viták vannak, mi is a jó illetve a helyes.

Füge

(#1417) Pompi válasza Füge007 (#1415) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Köszönöm a lehetőséget és a tanácsokat Tőled is és mindenkitől. A "csalódás" dolgot pedig félkomolyan írtam (lásd smiley), hogy a sok DIR-es útmutatás után, végül mégis maradtam a hagyományos mellett. Remélem hosszú távon kiszolgálnak majd az új cuccok, de azért nem zártam be magam mögött az ajtót, ha kellő tapasztalat megszerzése után majd olyan merüléseket fogok tervezni amihez ez a felszerelés már kevés, akkor majd váltani fogok.

Feel Good Inc.

(#1418) Füge007 válasza Pompi (#1417) üzenetére


Füge007
senior tag

Tudom én is nevettem rajta! Mostmár csak egy jó igazi merülést kellene összehoznunk! Igen neked még sok tapasztalatra van szükséged azt láttam, de ez nyugi jön a merülészámod növekedésével!

Füge

(#1419) Pompi válasza Füge007 (#1418) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Egyébként szerintem nem vagyok olyan béna a víz alatt, mint ahogy az látszott a medencében, de egyszerűen azzal a cuccal egy értelmes mozdulatot nem bírtam tenni. Hol oldalra csúszott, akkor oldalra billentem, hol a fejemre csúszott, akkor pedig előre. Ennyire esetlennek még nem éreztem magam a víz alatt, ha ilyen lett volna az első "búvár" élményem, akkor tuti nem vágok bele. Szóval tény, hogy csak 9 merülés van mögöttem, és kell még, hogy rutin szerűbbé válljanak dolgok, de ennyire nem vagyok rossz.

Feel Good Inc.

(#1420) Füge007 válasza Pompi (#1419) üzenetére


Füge007
senior tag

Nyugodj meg az első 8 merülésem maga volt a katasztrófa :DDD . Ahhoz képest profi voltál. Sajnálom, hogy Ádi nem küldött ki a hevedereket megigazítani! Gyorsan megcsináltam volna, és akkor nincs ez a kényelmetlen érzés :U

Ui: Nem vagy rossz!

Füge

(#1421) Füge007


Füge007
senior tag

Még mindíg nincs semmi Hévíz ügyében. Folynak a tárgyalások, de kb itt tart az ügy. Pedig nagyon szeretnék már ujra ott merülni, ha már idén máshová nem jutok ki :U

Füge

(#1422) F-ECT$ válasza Füge007 (#1421) üzenetére


F-ECT$
titán

Hát igen: a merüléseket megszüntetni 1 pillanat volt, újraindítani kevés az egy év :(

Ha bármi van, írj, mert nekem is ez az egyetlen lehetőségem, hogy az elkövetkező fél évben merülhessek...

Dive ever, work never.

(#1423) Füge007


Füge007
senior tag

Nagy a csend itt! Valaki nem merült mostanában, legalább egy élménybeszámolóval legyünk gazdagabbak :)

Pompi kolléga voltál már kinn Egyiptomban?

Füge

(#1424) F-ECT$ válasza Füge007 (#1423) üzenetére


F-ECT$
titán

Hévízről van valami?

Pompi elvileg már volt merülni, itt van a túráról egy élménybeszámoló.

Én idén már csak max Hévízre megyek, és jövő évi terveim sincsenek még :(

Dive ever, work never.

(#1425) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Én kérek elnézést :B

A túra tényleg megvolt már, és szerettem volna egy normális beszámolóval jelentkezni, merülési helyekkel, élményekkel stb. (azóta is nap, mint nap hordom magammal a logbookom), de nem tudtam még rá annyi időt szakítani, mint szerettem volna. Közben megjelent a "hivatalos" élménybeszámoló amit F-ECT$ linkelt is, ezt már csak pár szubjektív dologgal tudom kiegészítni.

Ez volt az első túránk, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs. Nagyon jól éreztük magunkat. Nem volt gond a szervezéssel sem, annak ellenére, hogy viszonylag sokan voltunk, összesen 27 búvár volt az útón, kisérőkkel együtt pedig 50 fő közelében jártunk, de ennyien sose voltunk a hajón, a max utasszám olyan 36 körül lehetett, de jól elfértünk, csak a le-fel öltözésnél volt néha egy kis zsufi, főleg amikor drift diva-ra készültünk és mindenki egyszerre öltözött. Malmos Attilával együtt 4 guideunk volt, így átlag 6 fős csoportokban merültünk. Napi 3 merülésünk volt, a reggel fél kilenc körüli kihajózás és a délután 17h körüli sötétedést figyelembe véve eléggé szoros volt a program, volt, hogy alig telt el 1 óra két merülés között. De hát ilyen ez az október vége.

A felszerelésem nagyon jól működött, az ólomöv nélküli merülés nagyon jó :D
Használt nagyon ez a 15 merülés (összesen már 24-nél tartok :) ), napról napra éreztem, hogy minden jobban megy. Attól eltekintve, hogy macerás volt, kellett ez a napi 3 átszerelés is, meglett ebben is egy kis rutin.

Tényleg nagyon jól sikerült az út, a következő remélhetőleg egy hajós szafari lesz, valószínüleg ugyanezzel a csapattal.

Egy kevesett videóztam és fotóztam is, fogok felrakni majd belőle, addig is itt a "hivatalos" képtár.
Külön kiemelném magamat ;) itt és itt :DDD

Feel Good Inc.

(#1426) Füge007 válasza Pompi (#1425) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Most néztem meg a képeket, nem kicsit elkapott a "sárga" irigység :D Szuper jó képek, sok szépet láttatok. Örülök, hogy jól érezted magad, és minden zökkenőmentesen zajlott. Látom rákaptál a dologra, már a következő túrán jár az agyad. Üdv a "fertőzöttek" között. Tényleg jó szoros menetrendetek volt, ilyen rövid idő és három merülés, jól bírta mindenki? Vízhőfok, levegőhőfok milyen volt?

Az ólomöv nélköli merülés az maga a megváltás, egy kényelmetlen érzéssel kevesebb. Az biztos így tudod elsajátítani a dolgokat, ha sokat merülsz. És hogy ne ess ki a gyakorlatból időnként nem árt uszodázni sem, persze nem az igazi, sajna nekünk szezonon kívül csak ez van. Várjuk a videót illetve a képeket!

Füge

(#1427) Füge007 válasza F-ECT$ (#1424) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Még semmi, de majd hívom az illetékest, mi a helyzet az ügyben. Nagyon jó lenne merülni, ha lehet máris foglalok időpontot.

Füge

(#1428) F-ECT$ válasza Füge007 (#1427) üzenetére


F-ECT$
titán

Szia!

Okés, azért ha megoldható dobj fel 2-3 lehetséges időpontot, mert nem biztos, hogy rögtön olyat sikerül találni, ami mindenkinek jó.

Dive ever, work never.

(#1429) Pompi válasza Füge007 (#1426) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Én már az út előtt fertőzött voltam, különben tuti nem költöttem volna ennyit felszerelésre :DDD

Az időjárásról. Napközben 30-32 fok körül lehetett, rendszerint délutánra felerősödött a szél, ami rendesen csökkentette a hőérzetet, estére olyan 15 fok körülire csökkenhetett kb. Többször jártam már Egyiptomban, de mindig csak nyáron (május, június, augusztus), most fura volt, hogy farmer és pulóver kellett esténként ;)
Első nap a hajón visszafele annyira hullámzott, hogy a ládáink kőkeményen vándoroltak egyik oldalról a másikra, vigyázni kellett, hogy ne kasználjanak el, és csak egyik dologból a másikba kapaszkodva lehetett közlekedni :)
A vízhőfok lent 26-27 fok volt. De a vízből kijőve nem volt az a nagy kánikula, nem tudtam két merülés között feltöltődni, így én nap vége felé haladva egyre hidegebbnek éreztem lent a vizet, a harmadik merülésen már rendszerint fáztam. Emiatt a következő beszerzés valószínüleg egy csukja lesz majd első körben, állítólag sokat dob.

Amúgy jól bírta mindenki, nem volt semmilyen nem betervezett esemény. Két apró malőr volt, az első drift divenál az egyik srác elfelejtte magával vinni a súlyzsebet, így majdnem otthagyta a hajó. A másik dolgot meg nem is nagyon tudom mi volt, ugyanennél a merülésnél visszafelé dekóznásnál történt, hogy az egyik abszolute kezdő srác súlzsebe egyszercsak a földön landolt, aztán a csapattársai cibálták lefele. Kint már inkább hallgattak a dologról, így nem igazán derült ki, hogy pontosan mi is volt, lényeg, hogy nem végződött rosszul.

Egyébként nem mindenki merült hármat, volt aki csak kettőket, mert volt külön 10 és 15 merüléses csomag, de mi úgy gondoltuk, hogy ha már lúd legyen kövér. Meg volt olyan búvár is aki nem jött ki minden nap.

A videót összevágtam, lett egy durván fél órás anyag, egyelőre HD-ban, meg DVD formátumban van, majd csinálok belőle valami kisebbet. Nem egy National Geographic színvonal :) de első vízalatti próbálkozásnak jó, ezt is tanulni kell, meg nem ártott volna egy vörös szűrő és/vagy egy jó kis világítás, mert így elég kevés a szín, de amatőr, hobby felvételnek tökéletes :DDD

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1430) F-ECT$ válasza Pompi (#1429) üzenetére


F-ECT$
titán

Én nem nagyon szeretem a csuklyát, de azt elismerem, hogy sokat számít. Kicsit szokni kell, hogy a víz alatti amúgy sem tökéletes hallásod még tovább romlik, hogy rátapad a füledre és így néha kicsit nehézkesebb vele az egyenlítés (bár ez csak általában az első 1 percben jelenthet gondot, utána már nem).
A merülések között érdemes sapkát húzni, meg rendesen felöltözni, mert tényleg nem mindegy, hogy fázva mész merülni, vagy teljesen felmelegedve. (Előbbi esetben a vizelési inger is egyre zavaróbb lesz a merülés alatt.)

A videót várjuk. Youtube?

Dive ever, work never.

(#1431) Füge007


Füge007
senior tag

Ez a fázás dolog úgy látom mindenkinél előjön :D . Én ezért szeretnék száraz ruhát, az oktatóm a legnagyobb melegben is abban merül, persze akkor harmatvékony aláöltözővel.
Van ugyan 7 mm ruhám de nem szeretem, elveszik benne a mozgás szabadsága, és ezzel a konfortérzet.

Jövőre beszerzek egy DUI-t ha minden jó megy.

Füge

(#1432) norbalia87


norbalia87
tag

Hogy en milyen totyikokrol nem tudtam eddig :R

(#1433) Füge007 válasza norbalia87 (#1432) üzenetére


Füge007
senior tag

Pedig van, kicsit néha igaz döcög, de kitartunk :D

Üdv köreinkben!

Füge

(#1434) norbalia87 válasza Füge007 (#1433) üzenetére


norbalia87
tag

Koszontem szepen. Nekem iden nyartol van meg az owd vizsgam amit az octopussynak koszonhetek. Eddig "csak" Horvatorszagban sikerult merulnom ill. valami banyatoban Magyarorszagon. remelhetoleg egyszer sikerul az octopussival kijutnom Egyiptomba.
Nagyon birom a bazist, nagyon jo es az emberek is jok. Na jo en egy kicsit kozelebrol ismerem az ott dolgozokat :U de nagyon jo merulesek ill. bulik szoktak lenni :))

(#1435) Peetry válasza norbalia87 (#1434) üzenetére


Peetry
senior tag

Üdv!
Mi a helyzet Volneréknál? úgy hallom eladják a bázist:(
Nagyon nem örülök neki, énis csipáztam őket, jó merüléseink voltak. Miki valahogy mindig olyan arcát mutatta az északi adriának amit mástól nem igazán láttam.

(#1436) norbalia87 válasza Peetry (#1435) üzenetére


norbalia87
tag

Ha jol tom meg jovore lesznek. Volt tobb jelentkezo, de az egyik vasarloi csapat egy kb 15 merulesbol allo tag lett volna igy nehezkes lett volna meg vezetni egy bazist, ok visszamondtak, a tobbi vevokrol meg nem sok mindent tudok volt aki talan csk ugy visszamondta, de volt par jelentkezo ez a lenyeg :) Mivel eddig nem sikerult eladni a bazist jovore meg maradnak az biztos :D Am kedden este jonnek haz Egyiptombol.
Azert nem irtam, hogy Mikiekkel mert nem gondoltam, hogy lehet neveket irni de ezek szerint lehet:D
Udvozlettel a Szilvi unokaoccse (Norbalia87) :))

(#1437) Peetry válasza norbalia87 (#1436) üzenetére


Peetry
senior tag

Hát én nem is gondoltam rá hogy nem lehet neveket írni:S remélem senkinek nem származik belőle hátránya:) de mivel a bázis meg lett nevezve azt hiszem elég könnyen kideríthető hogy kikről van szó, szóval csak nem haragudnak meg:)

(#1438) norbalia87 válasza Peetry (#1437) üzenetére


norbalia87
tag

Jaj en nem rajuk gondoltam, hanem hogy itt a forumon lehet neveket hasznalni? Nincs valami olyan szabaj, hogy nem lehet megnevesiteni embereket vagy valami. de akkor ezek szerint nyugodtan lehet :K . Surven szoktal kijarni merulni?

(#1439) Peetry válasza norbalia87 (#1438) üzenetére


Peetry
senior tag

Nemtom hogy jól értem-e a kérdést, de ha a "Surven" a sűrűn akar lenni:) akkor azt mondhatni hogy nem annyira. Tavalyelőtt voltunk egy hetet meg egy hosszú hétvégét, akkor ismertük meg őket, meg idén egy hétvégét. Remélem jövő nyáron is lejutunk.

(#1440) norbalia87 válasza Peetry (#1439) üzenetére


norbalia87
tag

Surven :U hm ez erdekes sűrűn-t akartam irni vagyis surun, mert nem hasznalok ekezetet.

(#1441) Füge007 válasza norbalia87 (#1434) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Adrián merre merültél?

Füge

(#1442) norbalia87 válasza Füge007 (#1441) üzenetére


norbalia87
tag

Horvatorszagban a krk sziget kornyeken.

(#1443) F-ECT$ válasza norbalia87 (#1442) üzenetére


F-ECT$
titán

Bővebben? :) Azaz lenne kedved egy kis élménybeszámolót írni?

Dive ever, work never.

(#1444) norbalia87 válasza F-ECT$ (#1443) üzenetére


norbalia87
tag

Rendben legyen ahogy akarjatok :R
2007 nyarán a kint dolgozo holgy akinek az uncsija vagyok kivitt egy hetes nyaralasra a bazisra, ami a Krk szigeten talalhato Punat nevezetu (szerintem halszfalu)-ba talahato. Azon a nyaron csak egy intro merulesben volt reszem, de olyan szinten elveztem, hogy meg legalabb egy hetig ugyan az a mosoly volt az arcomon mint a merules utan. Valahogy igy neztem ki: :D . Annyira megtetszett a dolog, hogy iden nyaron is kivitt nyaralni ami 1 hetnek indult, aztan 2 het lett belole, ami egy kisebb megszakitas utan 3 hette alakult att :) . A masodik heten jott az az otlet, hogy mi lenne ha en is letennem z elso vizsgat, ugyanis ugy jobb lenne merulgetni is, es itt a lehetoseg. Hat nem kellet nagyon gyozkodni a dologban eleg hamar bevallaltam :) A merules maga a megtestesult csoda, maga a gyonyor. Egyszeruen nem lehet szavakba foglalni amit lent erzek a viz alatt. Nem tudom leirni azt a boldogsagot amikor beuszom egy halrajba, es ott egy hal kinez magank szembe fordul velem es csak nez en pedig ot nezem. Azt a gyonyort amikor bepillantok egy barlangba, elokerul a feny es az a csodalatos szinpompa ami ott elemtarul ami szinek es szinkombinaciok itt a felszinen meg nem talalhatok. Egyszeruen imadom a tengert imadom a vizet es a tengri elovilag, mintha hazaerkeztem volna minden egyes merules utan ez az erzes fogott el. Nem egy idegen helyen hanem ott vagyok ahova tartozom. Ez eleg hulyen hangzik de egyszeruen ezt erzem. Amikor voltak a tanuloi merulesek mindig engem kellet figyelni az oktatonak (Andrisnak) Annyira elfogott a csodalat, hogy mindent meg kellett neznem. Jelenleg talan 10-12 merulesem van ill. valahol gongyos kornyeken merultem meg oktoberben egy banyatoban, minek a nevet nem tudom, es azt se hogy pontosan hol volt.
Jaj de lama vagyok a horvath merulohelyek benne vannak a merulesi naplomban, szal megis le tudom irni, hogy hol merultem :) Merulesi helyek: Krk-Zaljev, Sv-Marak, Cress zátony,Cress jobb fal, ill. a pontos helyet nem tudom, de talan a love cave is ott volt a kozelben. A merulesben mi meg iszonyatosan vonz az nem mas bizony az-az amire gondoltok :) maga a feneketlen melyseg.Nem egyszer amikor csak a be ne lathatatlan melyseg tatongott alattam en csak megaltam, es bambultam lefele, valami kulonleges erzes fogott el, hogy mi lenne ha.... Egyszeruen elontot valami meg nem magyarazhato meg ne ertheto dolog, es mindenkeppen leszerettem volna oda jutni. semmire nem gondoltam, csak arra a csodalatos sotet es erdekes melysegre :U Ugyhogy egy tavoli cel mar kituzve....

Most hirtelen ez jutott az eszembe. Hoppa mielott elfelejtenem azok a csodas estek a bazison. az a sok mamorito ital :) azok a sze es rengeteg nevetessel eltoltott este :)

Egyszoval eletem eddigi legszebb nyarat probaltam nektem roviden es tomoren elmeselni.
A szep estet mindenkinek.
Norbalia87

(#1445) Füge007 válasza norbalia87 (#1444) üzenetére


Füge007
senior tag

Megpróbáltad szavakba önteni a leírhatatlant, grat hozzá! Igen itt elfognak az érzések, végre van "időd" a természet szépségeire, egy nyugalmasabb világban mint amiben élünk. A merülés egy más lelkiállapot, mikor a víz alá kerülök már máshogy gondolkodom, sokkan jobban figyelek a társaimra, és önmagamra is. És mikor majd mélyeket merülsz, ahol már nem lesztek sokan ez az érzés még erősebben jelentkezik.

Füge

(#1446) Peetry válasza norbalia87 (#1444) üzenetére


Peetry
senior tag

hub*zmeg megülni akarok:D

(#1447) norbalia87 válasza Peetry (#1446) üzenetére


norbalia87
tag

Hat igen felejthetetlen elmeny az biztos :) Ami meg nagyon tetszik, hogy rengeteg baratsagos, es erdekes emberrel ismerkedtem meg. Persze kivetelek mindig vannak :( De szerencsere a tobbseg a szuper arc kategoriaba tartozik :). Mindig is tudtam, hogy csodas dolog a merules, na de ennyire :)

(#1448) norbalia87


norbalia87
tag

Most hogy lassan itt a karacsony nem lesz a kozeljovoben viz alatti karacsonyfa diszites pezsgozes a viz alatt vagy valami hasonlo?

(#1449) Füge007 válasza norbalia87 (#1448) üzenetére


Füge007
senior tag

Tuti hogy lesz, csak megfelelő ruha kell hozzá. Én ilyenre tuti nem megyek, jéggé fagynék :D

Füge

(#1450) norbalia87


norbalia87
tag

Haaaaaaj mikor fogok en egy ilyen szepseggel egyutt lubickolni [link]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.