Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1251) Füge007 válasza F-ECT$ (#1250) üzenetére


Füge007
senior tag

Csütörtökön lesz megbeszélés az új túrával kapcsolatban, akkor derül ki hol merülünk. Majd a megbeszélés után uszodai merülés van.

Rendeltem egy lámpát is, a túráig megjön. Kicsi, pont felszerelhető a wing pántjára, elvileg ez is ajánlás a DIR-en belül. Jó lesz a nézelődéshez meg az éjszakaihoz.

Február jó, kezded szervezni, vagy én szervezzem? Ketten cuccokkal együtt is kényelmesen le tudunk menni Hévízre. Ha nem változott az ár nekünk utiköltséggel együt belefér a 11-be. Mikor én merültem csak két kisért volt!

Füge

(#1252) F-ECT$ válasza Füge007 (#1251) üzenetére


F-ECT$
titán

Kíváncsi vagyok, hogy merre mentek, ha lesz útiterv, akkor azt mindenképp írd meg.

Nem tudom, hogy milyen ütemben fogynak a helyek, de először gondolom ki kellene találni, hogy februárban melyik napok lennének mindkettőnknek jók. Én a hétvégét preferálnám, azon belül a szombat-vasárnap mindegy.

Ha megeresztesz egy telefont, annak mindenképp örülnék, azt kellene megtudni, hogy mennyi lesz az ár, mikorra van még hely, illetve, hogy lehet-e azt kérni, hogy tényleg csak 2-en menjünk a kísérővel az egyik körben.

Az utazást hogy gondoltad, van autód, honnan indulnál? Autóm nekem is van, én Pestről indulnék, vagy ha te jössz autóval, akkor Pesten kellene felvenned. Gondolom autópályán mennénk, nekem nincs éves matricám, szóval 4 naposat kellene venni (kb 1200 Ft). Ha ez számít: Corolla Sedanom van, kb 8l/100km a fogyasztása benzinből.

Dive ever, work never.

(#1253) Füge007 válasza F-ECT$ (#1252) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Oksa felhívom a bázisvezetőt! Nekem is a hétvége jó, de mivel nekem szombaton suli van, jobb lenne a vasárnap. Felveszlek én, nekem diesel Cliom van, még olcsóbb 5l/100km, nem nagy autó de 2 elférünk a csomagokkal. Palackot bérelek két db 15 litereset.

A csütörtöki meeting elmarad, ugyhogy csak jövő kedden tudom meg az utitervet.

Füge

(#1254) Füge007 válasza F-ECT$ (#1252) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Február 10-re van két helyünk, le is foglaltam! Ez egy vasárnapi nap lesz, az árat nem kérdeztem, de majd pótolom!

Füge

(#1255) F-ECT$ válasza Füge007 (#1254) üzenetére


F-ECT$
titán

Feb 10 kicsit gázos nekem: most jutott eszembe, hogy anyukám és barátnőm szülinapja is pont arra a hétvégére esik :U Szóval ha hívod őket az ár miatt, akkor át tudnád tetetni mondjuk 17-ére? (Persze ha az a hétvége jó Neked is.)

Ha esetleg úgy alakul, akkor elfér egy harmadik ember (nem búvár) a kocsiban? - Bár gondolom igen.

Dive ever, work never.

(#1256) Füge007


Füge007
senior tag

Fotókat nem csináltál? Kirakhatnál ide is, kedvcsinálónak, legalább színesedik az oldal.

Füge

(#1257) F-ECT$ válasza Füge007 (#1256) üzenetére


F-ECT$
titán

Én nem csináltam, de 2 másik búvár igen. Kicsit válogatok, és a legjobb 10-12-t kiteszem majd ide, úgy mint a múltkori Brother szafarisat. (Bár azt nehéz lenne überelni...)

szerk: Itt a link azokhoz a képekhez.

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#1258) Füge007


Füge007
senior tag

Tegnap este voltunk egy kis bemelegítő medencés merülésen. Végre életben kipróbálhattam komplett az új szerelésemet. Nos szuper lett, az új ruha nagyon kényelmes, a wingnél elég hozzá 4 Kg olom a trimzsebbe. Végigmentünk az alapgyakorlatokon, ami végülis nem volt rossz mivel ennél a wingnél a le felvétel vízalatt kicsit más mint a hagyományos DC-nél. Vasárnap reggel 9-kor indulunk, most ki is jutunk :DDD .

Füge

(#1259) F-ECT$ válasza F-ECT$ (#1257) üzenetére


F-ECT$
titán

Mivel mások válogattak helyettem, ezért csak 2 linket adnék a képekhez. Az elsőn a merülőtársam képei vannak [link], itt belépés után Galéria, Búvár fotók, Északi szafari alatt érhetőek el a képek, amikhez kis magyarázat is társul.

A másik adagban pedig az oktatóm és a merülőtársam képei vannak (tehát néhány kép mindkét helyen szerepel), ezekhez szöveg nincs. [link]

Dive ever, work never.

(#1260) F-ECT$ válasza Füge007 (#1258) üzenetére


F-ECT$
titán

No mi újság, milyen volt?

Dive ever, work never.

(#1261) Füge007 válasza F-ECT$ (#1260) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Szuper volt! Megvan a Deep vizsgám :)) . Az új felszerelés nagyon jó, sokkal kényelmesebb vele merülni mint a hagyományos BC-be. Merültem stage palackkal is, mélymerülésnél kimondottan hasznos. A levegőfogyasztásom nem volt jó, de ez az új felszerelés miatt van, azért hétvégére ez is javult, de van mit még csiszolni. Az idő kellemes volt, víz 26-28 és 40 méteren is még 22 fok volt. Esténként oktatás volt a deep-nél nagyon észnél kell lenni, sokat tanultunk a testünk fiziológiás müködéséről, rámutatva miért is kellenek a dekóidők, a DIR irányelveivel is sokat foglalkoztunk. A mélymerüléseket spec progival terveztük, ott egész más értékek jöttek ki mint a kopjuternél, mondjuk jó nagy biztonsági együtthatókal számoltunk. Átéltem a mélységi mámort is, az első mélynél jól beütött, mindha szóda lenne a nyelvemen enyhe csípős érzés, kicsit zavart tudat, de jól kezeltem. Az oktatóm külömböző számolási feladatokkal kontrolált minket. Ketten csináltuk meg a deepet, végig ő volt a merülőtársam, nagyon jól kijöttünk, vele is laktam a szállodai szobában. A későbbi merüléseknél korántsem volt olyan intenzív ez az érzés, meg jobban is kontroláltam. Nekem a hajózással sem volt gondom, de nm mindenki bírta jól. Sokan azt mondák hajós szafarira soha nem jönnek :D . Hurghadában a Palm Beach Resortba laktunk, négy csilagos szálloda, meg voltam elégedve vele, bőséges finom kaja, és a szoba is jó volt. A pihenőnapon meg Luxorba kirándultunk, Karnak templom, királyok, és királynők völgye, lenyűgöző volt élőben látni egy monumentális kultúra romjait. Lesznek vízalatti fotók is, fogom őket mellékelni.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1262) F-ECT$ válasza Füge007 (#1261) üzenetére


F-ECT$
titán

Szia!

Gratula! De tisztázzuk: deep alatt mit értesz? 40 m levegővel? Milyen mélyen ütött be a nitrogén?

A felszerelésed jobban illik a tech merülésekhez (stage palack), és biztos a "sima" merüléseken is jól teljesít, engem inkább az érdekelne, hogy a felszínen mennyire kényelmes/kényelmetlen a BC-dben lebegni, főleg ha hullámzás is van?

A hajózásra van gyógyszer, és sokkal jobban hozzászoksz, ha egész nap rajta vagy, mintha minden nap újra hozzá kellene szokni. De mivel nálad nem volt gond, ezért remélem nem ment el a kedved a szafariktól, mert nagyon nagy élmény.

Luxorban már én is jártam, és ha tehetem, akkor egyszer több időt is eltöltök ott (no meg Cairoban is), mert 1 nap csak arra elég, hogy néhány dolgot megnézz a sok ezerből, bár ez is bőven elég, hogy elcsodálkozz, hogy mire is voltak képesek már évezredekkel ezelőtt az egyiptomiak.

A fotókat, és a hozzájuk tartozó merüléses élményeket várom. Hányat merültetek összesen?

Te megnézted az általam linkelt oldalakat? Esetleg volt olyan hely, ahol mindketten merültünk? (Az aquaristás honlapon részletesen le van írva minden, az aquanautáson csak képek vannak.)

Dive ever, work never.

(#1263) Füge007 válasza F-ECT$ (#1262) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Köszönöm :) ! Deep 40 méter, igen levegővel, általános (32,36) nitroxal tilos, hiszen ilyen mélyen oxigénmérgezést kapsz. Nekem 38-39 méteren jön, pl Hévízen nem volt vele gondom, de ott a fenék 35 m amin jártam.

Sima merülésnél is teljesen jó, a felszínen sincs vele gond. Két alkalommal áramlatba kerültünk, és uszás volt vissza a hajóhoz, gond nélkül ment.

12 merülésem volt, ebből fele 40 körüli.

Merülőhelyek: El Fahnadir, Small Giftun, Ahu Ramada, El a Ruh, Shaab El Enq

Nekem nincs gondom a hajózással, semmilyen gyógyszert nem szedtem kinn, persze vigyáztam mit eszek és iszom, csak a hajón és a szállodában kajáltam.

Fotók még nincsennek, egy merülőtársam fotózott tőle kell majd elkérnem, ha megvannak felrakom őket. Sajna nekem nincs vizalatti tokom, a gépemhez nem is gyártanak. De a következő digit gépemnél ez is szempont lesz!

Igen megnéztem, jó fotók lettek, még nem néztem meg volt közös merülőhelyünk, de nekem gyanus, hogy igen. Láttam voltatok Hurghadán is, volt ott egy bár rengeteg búvár járt oda, sajnos a nevére nem emlékszem, de mintha ott készültek volna a fotók, mi is ott sisáztunk esténként.

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1264) F-ECT$ válasza Füge007 (#1263) üzenetére


F-ECT$
titán

Azért 32-es nitrox-szal a 40 m még megcélozható (5*0.32 = 1.6), bár ez már kicsit határfeszegetés, és ugye az oxigénmérgezésnek nem nagyon vannak előjelei.

Tovább boncolgatva a Deep-et: 1 vagy 2 palackkal mentetek? (Külön nyomásmérő, manifold, palcak zárás / nyitás, stb?)

A 35m-t nem értem, Hévizen min 41 m mélyen kellett lenned levegővel.

Mennyiből jött ki a teljes túra, ha leszámítod a tanfolyamos, és a szárazföldi költségeket? Csak azért kérdem, mert a szafari 21 merüléssel (amiből mondjuk én 3-at kihagytam) kb 230e-ből jött ki, és így elég jó az ár/merülés aránya.

Dive ever, work never.

(#1265) Füge007 válasza F-ECT$ (#1264) üzenetére


Füge007
senior tag

Soha nem mennék le 32-es nitroxal negyvenre! A DIR-nél alapelv, ne feszegesd a határokat. Számoljunk 1,2 parciális nyomással, és ha túlcsúszol még akkor is biztonságban vagy! Ne feledjük el nincs 100% táblázat illetve kompjúter! Az oxigénmérgezésnek vannak előjelei de 2-4 másodperc alatt beálsz, és onnan lent keveseknek volt visszaút!

1 palackal mentünk, illetve volt, hogy én staget vittem. Manifoldra még nincs képesítésem, de remélem nemsokára arra is lesz. Végülis két külön rendszert vittem, hiszen a stage is az, külön reduktorszett, illetve nyomásmérő.

Nekem még nagyon kevés merülésem volt így kb középen vittek, így nem voltam 41-en.

Nagyon jól kijöttél árban! Nekem ez kb 260-ba fájt, de ez abból is adódik, hogy elég sok kavarral jutottunk ki. De végülis nem sajnálom, nagyon sokat tanultam, sokmindent máshogy látok

Füge

(#1266) F-ECT$ válasza Füge007 (#1265) üzenetére


F-ECT$
titán

1.2? Az kicsit túlbiztosított szvsz. Hogy tisztázzuk: 36-os nitrox-szal nem merülnél 24 m-nél mélyebbre (3.4*0.36)? Az 1.6-is határon belül van, ennél más tényezők sokkal nagyobb kockázatot jelentenek. Az amúgy is túlbiztosított táblázatokat/computereket is túlbiztosítani fölösleges. Ha hajlamos vagy rá, akkor kevesebbtől is bajod lesz, ha meg nem, akkor nyugodtan használhatod azokat az értékeket, amelyekkel merülések millióit hajtották végre mindenféle gond nélkül.

Ha - mint ahogy írod is - a két külön rendszer kezelése is a tanfolyam része volt, akkor ez jó lépcsőfok volt a későbbi tech merülésekhez, bár nem értem, hogy miért nem tanították a manifold kezelését, vagy hogy ezt melyik tanfolyamban akarják megtanítani.

A hévízi merülésedről pedig téged idéznélek: "Hévíz 41,8 méter!". (És ez kb reális is, mert a barlangba nem is nagyon tudtál volna bejutni, ha nem merülsz min 40-re.) Szóval akkor a mostani vagy az akkori érték a helyes?

Dive ever, work never.

(#1267) Füge007 válasza F-ECT$ (#1266) üzenetére


Füge007
senior tag

Amit akkor írtam az volt a helyes, kicsit megkavarodtam, kikerestem memóriából, 41, 8. De fenéken nem voltam ez tény.

Mélyeknél a merüléstervezőprogram más értékeket adott, és 40-re nem volt no dekós merülés, a táblázatok az 50-60 évek óta ugyanazok, és a kompjúter programja sem a legújabb.

Meséltek egy történetet, amit itt nem részleteznék, egy alap merülésnél 24 méteren milyen baleset lett egy sima gázváltásnál. Számomra ebből az jött le soha nem elég a biztonsági rés. Van amit megcsinálhatok, mert másnak ment, de mi van, ha nekem nem. Nem vagyok félős, de ha nem lesz félelemérzetem egézségesen akkor abbahagyom a merülést.

Nem része, ezzel csak éltem vele mert felajánlották. Végülis, ha akarok manifoldal is merülhettem volna, persze próba szerűen. Most kicsit féket rakok a tanfolyamokra, a következő a mentőbúvári lesz. Nem győzöm, a világ pénzét el tudnám költeni :D .

Füge

(#1268) F-ECT$ válasza Füge007 (#1267) üzenetére


F-ECT$
titán

Engem inkább megnyugtat, hogy nem változtak, mert ez azt jelenti, hogy beváltak. A computerek egyébként engedékenyebbek, mint a táblázatok. Az is tény persze, hogy ezeket 40 m-ig lehet használni, utána már az általad is említett programokat érdemes elővenni.

Balesetes történeteim nekem is vannak, de mint írtam érdemes megnézni, hogy hány ezer merülésre jut 1 baleset, és hogy ott mi volt a baleset fő oka. A táblázat/felszerelés volt-e rossz, vagy a búvár hibázott...

Hát igen, a tanfolyamok sem kis pénzt emésztenek fel, de én úgy gondolom, hogy most inkább a merülésszám növelésébe "ölöm" inkább a pénzem. Azt már látom, hogy DM nem szeretnék lenni, szóval én biztos kihagyom a mentőbúvár/elsősegély nyújtó tanfolyamot. Hiába mondják hogy ez milyen jó: már a jogsihoz szerzett első segélyes cuccokra sem emlékszem, mert nem használom őket rendszeresen, így ez is csak kidobott pénz lenne. A túrákon amúgy is van helyi DM meg az Aquanutától is mindig jön DM, ők biztos jobban tudják ezeket, mint én 1 tanfolyam után. (No meg ha én kerülök bajba, akkor magamon úgysem nagyon tudnék segíteni :D )

A roncs és a deep viszont engem is érdekel. UEF-nél a haladó igazolvánnyal már lehet 40 m-re menni, a deep itt 50 m-es mélységet jelent (megfelelő felszereléssel persze).

Dive ever, work never.

(#1269) Füge007 válasza F-ECT$ (#1268) üzenetére


Füge007
senior tag

Olyan világ ez amit még mindíg nemi smerünk, viszont én úgy gondolom a táblázatoknak illene fejlődniük. Amit problémának látok a szervezetek közötti rivalizálás, ki a jobb. Pedig nem ez a lényeg, egyáltalán mi a jó?! Volt egy merülőtársam, azt mondta én az örömért merülök a többire tojok, és lehet neki van igaza.

Legtöbbször a búvár hibázik, elég egy pillanatnyi kihagyás, és kész a baj.

Megbeszéltük, a mentőbúvári tanfolyam lényegét is, igazából a képeségeiddel leszel tisztába, ami nagyon de nagyon fontos, és utánna jön a mentés. Én szeretném megcsinálni, de a költségvetés dönti el mikor lesz rá keret. Roncs okvetlen, jövöre Silon lesz tanfolyam.

A felszerelésről annyit a merülőtársam bérelt intros cuccal merült 41 en kipróbáltam a reduktorát, rendesen nehezen jött belőle a levegő az én Apeksemhez képest, ő is tesztelte az enyémet, nála is ez volt a vélemény. Egyszóval nem bántam meg, hogy a mostani felszerelésem melett döntöttem.

Füge

(#1270) Tomi84


Tomi84
aktív tag

Üdvözlöm a búvárokat!

csak most találtam rá erre a topicra, pedig már pár éve búvárkodom. Horvátországban próbáltam ki, utánnai idehaza vizsgáztam le NAUI-nál, 2001-ben. Azóta volt már szerencsém jó sok helyen merülni (Olaszország: Sorentó és Elba szigete, Florida: West Palm beach és Jacksonville, Teneriffe, Hurghada, hogy a legszebbeket említsem.)
Immáron PADI AOWD vizsgám van, egyenlőre nem is tervezem, hogy tovább mennék.

Amint működőképes lesz a számítógépem teszek majd fel képeket is a merüléseimről :)

(#1271) F-ECT$ válasza Tomi84 (#1270) üzenetére


F-ECT$
titán

Szia!

Várjuk a képeket, és persze a hozzájuk tartozó élménybeszámolókat is, főleg azokról a helyekről, amikről itt nem volt még szó. (Szóval Hurghadát kivéve mindről :D , de persze arról is jöhet. )
Ha van kedved, akkor leírhatod, hogy hol tanultál, milyen volt az oktató, és hogyha velük mész merülni, akkor a túrákról (szervezés, ár, banda, stb) is szívesen olvasunk.
Végére hagytam, bár azt hiszem Fügét ez érdekli a legjobban: milyen felszerelésed van, mennyire váltak be az egyes cuccok.

Egyelőre ennyire vagyok(unk) kíváncsiak, és persze üdv a topikban!

Dive ever, work never.

(#1272) Tomi84 válasza F-ECT$ (#1271) üzenetére


Tomi84
aktív tag

hát fénykép az csak Hurghadáról van :D :D Viszont azok se túl jó minőségben. Gondolkoztam, hogy kéne venni, valami rendes fényképezőgépet, de kissé drágának ítéltem. Akkor már inkább felszerelére klötöm azt a pénzt.
Felszerelésem egyébként még bőven nem teljes: Scubapro mask, Beuchat uszony, Bear 2 részes 7mm-es ruha, Uwatec Aladin airZ copmuter, merülésnél minden mást bérlek. Jacket van legközelebb tervbevéve, de sajna nem merülök annyit, hogy igazán fontos legyen beruházni. :(

Magyarországon NAUI keretek közt tanultam. A vezető oktató Mándoki László volt (Doki éven ismert). Végtelenül rendes figura, de nagyon szigorú. Persze ez búvárkodásnál érthető. A tanfolyam monnyuk nem volt nagy élmény, fele medencében zajlott, másik fele meg vizsga egy közeli bányatóban, május elején. A víz 6 fokos volt a felszínen, közben esett az eső is...
Az AOWD vizsgát Hurghadában csináltam Bencééknél (Ben&Liv, Dr. Szentkláray Bence, ő mellesleg Course Director :R ) Ott már persze egész más volt a dolog :D Azóta évente egy hétre elmegyünk oda merülni, hozzájuk. Igazándiból nekem inkább ez a fajta merülis való, 15-20 méter, tiszta, meleg víz... leggyakrabban arar kell figyelnem, hogy nehogy elaludjak, annyira nyugtató... :D Persze voltam már "komolyabb" mélységekben is (38-42m), ami ugyancsak érdekes, pölö Jacksonville-ben, egy korábban a tengerbe robbantott hidat néztünk meg a víz alatt. Na AZ nem volt semmi :D

hát így nem túl röviden ennyi. Az a gondom, hogy amikor merülésről esik szó, órákat tudnék róla mesélni/beszélgetni. Nekem talán az egyik legfantasztikusabb dolog a világon. Ha merülök olyan szinten le tudok lassulni a környezethez, amit a felszínen soha nem tapasztalok. szerencsére a levegőfogyasztásom is elég jó.

(#1273) Füge007 válasza Tomi84 (#1272) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Üdv a köreinkben! Végre gyarapodtunk, sajna nagyon kevesen vagyunk ebben a topicban, bár annál családiasabb a hangulat :D .

Én DIR vonalon haladok így a felszerelésem is ennek megfelelő. Nagyjából már teljes is.

Igen egy vizalatt használható fényképezőgép beszerzése jó lenne, de a költségvetési része elriaszt.

Füge

(#1274) F-ECT$


F-ECT$
titán

Ezt hallottam Hévízről:
"Nem merülhető, a hét végén mentem volna a kis csapatommal, de nem lehet. A jelenlegi fürdő vezetés nem engedi a merüléseket a tóban, mert a tavat Fokozottan Veszélyes Környezetvédelmi Területté nyilvánították. A merüléseket betiltották ezért, mert valószínű, hogy a búvárok több kárt okoznak a tó flórájában és faunájában mint a fürdőzök."
:(

Dive ever, work never.

(#1275) Füge007 válasza F-ECT$ (#1274) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Na neeeeeeeeeeee! Oda lesz a jó kis merülésünk? A sok kenceficével bekent, bőráztató, tóbapisilő, stb.... fürdővendég az nem okoz kárt mi :W ! Mondta Gyuri Bá, hogy ez bekövetkezhet, nos íme. Még jó, hogy látttam már élőben, lehet nem lesz már többször rá módom?!

Füge

(#1276) F-ECT$ válasza Füge007 (#1275) üzenetére


F-ECT$
titán

Hát-hát. A tó folyamatosan cseréli a vizét, ezért a belepisilős, naptejet bőven használó vendégek szerintem nem nagy kárt okoznak.

A búvárok már annál inkább. Ha jól tudom, akkor a barlang megtalálásakor mindenféle érdekes élőlényt (növényeket, óriási baktériumtelepeket) találtak lenn, ezeket szépen leszaggatták a falakról a kiáramló levegőbuborékok.

Ettől függetlenül már azt hallottam az oktatómtól, hogy tárgyalások folynak, és lehet, hogy jövőre ismét lehet menni, tehát lehet, hogy meglesz a merülésünk.

Viszont most azon gondolkozok erősen, hogy a tavasszal le kellene ugrani Szudánba. 2 hét kijönne 450-500e Ft-ból, és az biztos, hogy szinte érintetlen helyeken lehetne összesen vagy 35-40-et merülni.

Dive ever, work never.

(#1277) Füge007 válasza F-ECT$ (#1276) üzenetére


Füge007
senior tag

Szerintem a kemikáliák amik leáznak, nem ürülnek ki teljesen, itt nem csak a naptejre gondolok, hanem krémek, szempillafesték, hajfesték maradványok! Nem hiszem, hogy ezek használnak a tó élővilágának.

Persze a búvárok is roncsolják a lenti élővilágot, gondoljunk csak a fényszennyezésre. Szeretnék oda merülni, de ha nem engedik azt is megértem.

A jövő évet még nem tudom, sajna nem sok jóval kecsegtet. Lehet csak az Adriára fogja futni. Igazábó a roncstúra izgatott fel ami tervezés alatt van!

Füge

(#1278) F-ECT$ válasza Füge007 (#1277) üzenetére


F-ECT$
titán

Lehet nekem sem kellene fél millát eltapsolni 1 túrára, de annyira rápörögtem már erre, hogy az kész. Áprilisban lenne egy 16 napos Szudáni túra a Cassiopeia-val (legjobb hajó a Vörösön), és kijönne 500e-ből. Ez arányaiban annyi, mint egy 1 hetes sima egyiptomi túra, de mégis sokkal érintetlenebb helyekre lehetne eljutni. (És még roncs is lenne :D )

Viszont ha ez összejön, akkor az Adria szinte biztos, hogy kimarad, és legközelebb csak ősszel mennék el valahova, viszont akkor már megint a Vörösre érdemes.

No meg az is szinte biztos, hogy emellé már nem fér be egy tanfolyam sem...

Dive ever, work never.

(#1279) Füge007 válasza F-ECT$ (#1278) üzenetére


Füge007
senior tag

Na igen, feneketlen kút ez a merülés az tuti :D ! A jövő évemet át kell gondolnom, roncs tanfolyam az biztos. Nyáron Adria roncsmerülő tábor, összel meg egy Vörös tengeri szafari jó lenne. Pár apróságot is vennem kellene a felszerelésemhez.

De még semmi nincs konkrétan betervezve. Majd a gazdasági helyzet is beleszóll a dolgaimba :F . Szerintem Adria az tuti lesz, ha nem szerveznek semmit akkor megyek a Horvát ismikkel akikkel az elmúlt nyáron merültem, beülök a kocsiba és tűz le. Felszerelés adott, palck meg van ott, vagy viszek, ez nem gond.

Füge

(#1280) Füge007


Füge007
senior tag

Boldog Karácsonyt kívánok minden búvár, illetve nem búvár fórumtársamnak!

Füge

(#1281) probizz válasza Füge007 (#1280) üzenetére


probizz
tag

Én is Boldog Karácsonyt kívánok!

(#1282) Füge007


Füge007
senior tag

B.U.É.K mindenkinek! Jövőre sok sok élménydús merülést kívánok!

Füge

(#1283) Kaoru


Kaoru
aktív tag

Hi,
úgy alakul, h tavasz környékén szeretnénk kimenni búvárkodni Hurghadába. Olvastam itt a régebbi élménybeszámolókat, s igen meggyőző :).

Mi őket találtuk meg, akik szerveznek útat: http://hungarodivers.hu/
Ismeri valaki őket? Vagy egy másik szervezetet tudna biztosan ajánlani?

Még egy másik kérdés, egy ismerősöm is volt kint hurghadaban idén nyáron, de ők csak nyaralni, s mondta, h mindennnap megkerestéka helyiek, hogy akar e menni búvárkodni, 60$-20$, napi 2x, felszerelést ők adtak neki, meg volt egy kezdő oktatáusok, angolul. Érdemes egyénileg vagy inkább magyar iskolára bízni?

Illetve mi éri meg jobban, itthon bérelni felszerelést, vagy ott valahol kint?

Előre is köszi az észrevételeket.

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#1284) Füge007 válasza Kaoru (#1283) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Sokan szerveznek utakat Hurghadára. A fő kérdés, nyaralni akarsz és merülni mondjuk egy napot, vagy végig merülni?

Milyen képesítésed van? Vagy most kezded?

Mert a válaszok függvényében tudnék válaszolni a kérdésedre.

Üdv

Füge

(#1285) Kaoru válasza Füge007 (#1284) üzenetére


Kaoru
aktív tag

Szia, természetesen búvárkodni szeretnénk végig :).

NAUI Scuba Diver képesítésem van, amit még 2002-ben raktam le, eh sajnos a kártyám már nem tudom hol van.

Wake Up, You are dead! || Wacom Intous4 || http://youtube.com/KaoruHUN

(#1286) Füge007 válasza Kaoru (#1285) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Szerintem azt a kártyát pótolnod kellene, biztos megoldható! Ha rég nem merültél, nem ártana előtte pár uszodai tréning. Én azt mondom igazából egy szafarira érné meg elmenni (már amennyiben nincs gondod a hajónalvással). Itt sok merülést kapsz, és az ellátás is jó. A szállodás 1 hét 200-250 ezer ebben 10-12 merülés van, a szafari ugynannyi idő alatt 20-24 merülés. Nem kell taxizni a hajóhoz, meg vissza. Hogy kivel menj, van pár iroda aki szervez. Én azzal az iskolával járok ahol tanulok, de persze van jópár.

Füge

(#1287) F-ECT$ válasza Füge007 (#1286) üzenetére


F-ECT$
titán

Hi!

Ugye te is úgy tudod, hogy a hévízi merülés továbbra is szünetel? Azért kérdem, mert sikerült programot tenni a tervezett merülésünk időpontjára :B , ugyanis eddig sehol sem olvastam, hogy visszaállt volna a régi rend.

Idei túra árak (Kaoru-nak is ajánlva):
-1 hét Egyiptom, szállodás, 10 merülés: 200-210e (de ebben tényleg minden benne van: utazás, szállás, kaja, merülések; a felszerelés bérlésen kívül), 15 merülés: 220e
-1 hét Egyiptom, szafari, 20 merülés: 230e-ből általában kijönnek, persze extra felszereltségű hajón (pl Cassiopeia) lehet picit több is
-5 nap Adria, kaja, utazás kivételével: 6 merülés 60e
-1 hét Adria, kaja, utazás kivételével: 10 merülés 80-100e (főszezonban inkáb 100e körül, elő-utó szezonban inkább 80e körül)

Nekem idén szerintem ez fér bele: Korcula , bár ide is szivesen mennék: Déli szafari , de szvsu túl van árazva.

Dive ever, work never.

(#1288) Füge007 válasza F-ECT$ (#1287) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Sajna igen, de felhivom az illetékest mit tud az ügyről.

Én úgy néz ki húsvétkor Egyiptommal kezdem a szezont, Sharmba megyünk ez szállodás túra lesz. Nyárra lehet benevezek egy szafarira is, persze ez az ár függvénye is. Horvátországban lesz állítólag roncstúra, ez még mindíg szervezés alatt van, de ha nem megyek egyénileg.

Tanfolyamokat is szeretnék, de hogy mit még nem tudom pontosan, roncs az tuti, a többit még nem tudom.

Egyenlőre a vizsgáimmal küzdöm erőteljesen.

Üdv

Füge

(#1289) Füge007


Füge007
senior tag

Nos Hévíz szerintm idénre már totál kiesett. Próbáltam hívni az illetékest, de nem értem el. Gondolom nem veszei fel az idegen telefonokat, sokan hívhatják ebben az ügyben. Még egy vizsgám van, ha végeztem pár uszodát beiktatok, a gyakorlás soha nem árt.

Füge

(#1290) F-ECT$ válasza Füge007 (#1289) üzenetére


F-ECT$
titán

:( :O

Mi lesz velem nyárig?

Dive ever, work never.

(#1291) Füge007 válasza F-ECT$ (#1290) üzenetére


Füge007
senior tag

Tudom nem nagy élmény de addig belefér pár uszodai gyakorlás :DDD

Füge

(#1292) Füge007 válasza Füge007 (#1291) üzenetére


Füge007
senior tag

Csütörtökön megyek usziba, végre idén merülök, igaz nem az igaz, de a seminnél jobb!

Füge

(#1293) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Akkor engedelmetekkel próbálom erősíteni a PH közösség scuba vonalát :)

Tavaly nyáron merültem először palackkal a Vörös tengeren. Ekkor az idő rövidsége miatt egy gyors kétnapos programot követően kaptam egy PADI Scuba Diver minősítést, kezdetnek nem volt rossz, de tudtam, hogy minimum az OWD-re tovább kell lépni. Nemrég volt szerencsém kicsit kiruccanni az itthoni télből és az Indiai óceán szigetvilágában eltölteni egy kis időt, ahol sikerült továbblépnem a búvárkodás terén is. Volt pár felejthetetlen merülésem és közben meglett a PADI OWD is.

A továbbiakban jó lenne legalább évente egyszer el tudnék menni egy kimondott búvártúrára. Majd meglátjuk. Most úgy tervezzük, hogy nyár végén, ősz elején (jó messze van még) megyünk a Vörös tengerre, immáron kimondottan búvárkodni. Addig esetleg pár napos, hosszúhétvégés adriai kiruccanás fér bele max. Én mondjuk rá vagyok pörögve a témára, szívesen iktatnék be egy nyár elejei Vörös tengeres mókát is, de nem biztos, hogy akár szabadidőileg, akár anyagilag kivitelezhető lesz-e.

Az ABC szettet a mostani út előtt sikerült kicsit felfejleszteni, a Technisub (Aqualung) Vera maszk már jóideje megvan (eddig megfelelt), a hozzá eddig használt snorkelt lecseréltem egy szelepes verzióra, a választott uszony pedig egy Aqualung Blades 2 Flex lett, hozzá persze csizma. Továbbá vettem még egy Bare rövid 2mm-es wetsuitot is.
Itt áll most a felszerelés. A következő merülésig szeretnék még egy alap komputert beszerezni, a hosszabb távú tervekben szerepel persze egy regulátor (első+második lépcső), esetleg egy jacket vásárlás, bár nembiztos, hogy ilyen kevés merülés mellé megéri-e ez utóbbiakat beszerezni.

Komputer kérdésben viszont szívesen várok tanácsokat. Ahogy láttam itthon a legtöbb helyen Suunto kütyüket árulnak. Jelenlegi tudásom szerint, nekem már egy alap Gekko is megfelelne. Nem tudom, hogy akarom-e PC-vel összekötni, ennek előnyeit is szívesen hallanám egy szakavatottabtól. Ha jól értelmezem akkor a Vyper csak ezzel a lehetőséggel tud többet a Gekkotól. Tetszik a D4 is - főleg, hogy ennek jobb, pont mátrixos kijelzője van, persze az ára is húzósabb. És ez még csak egy márka volt. Szóval ezzel kapcsolatban ha tudtok segítsetek pár jótanáccsal. Köszi előre is!

Feel Good Inc.

(#1294) Füge007 válasza Pompi (#1293) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Üdv a köreinkben :D !

A Suunto nagyon megbízható több modeljét is használtam, jelenleg egy VYTEC DS használok nagy szeretem, percíz készülék. A Gekko tökénletesen jó lesz, ha meg majd komolyabbakat merülsz beruházol egy nagyobb tudásúra. Én még soha nem kötöttem össze PC-vel, de nem is nagyon tudok aki használná ezt a funkciót. Ugyhogy szerintem ne ez alapján mérlegelj. Bár vannak más márkák is, az ismeretségi körömben mindenki Suuntot használ.

A ruhával kapcsolatban, én egy 3mm, illetve egy 7 mm Bare-t használok. Az Adriára a vastagabbat használom, bár ha nem merülök túl mélyre nyáron oda is jó a 3 mm-es. A vörös tengeren a 3 mm-es a bevált. Mindkettő teljes ruha, joban véd a sérülések ellen, és a meleget is jobban tartja. A te ruhád kimondottan meleg vizekbe való, de ha nem vagy fázós tudod használni pl a Vörös tengeren, az Adrián nem nagyon merülnek ilyenben.

Üdv

Füge

(#1295) F-ECT$ válasza Pompi (#1293) üzenetére


F-ECT$
titán

Csatlakoznék az előttem szólóhoz mindkét kérdésben.

A ruhádat tényleg csak a nagyon meleg vizekben lehet használni, és oda is jobb ha teljes ruhád van, mert bármennyire is figyelmes vagy, néha-néha úgyis hozzád ér valami, és ha az csíp/szúr/vág, akkor jobb ha van 2-3-5-7 mm még a bőröd előtt.

Computernek teljesen jó a Gekko, elég sok helyen akciózzák, mert kifutó modell. A Vyper azért tud 1-2 olyan dolgot, amit a Gekko nem (pl háttérvilágítás, merülés szimulátor, stb), de ezek nem igazán érik meg a plussz pénzt. Szóval a Gekko tökéletes választás indulásnak.

A többi felszerelést is érdemes szép lassan beszerezned, egyrészt a kényelem, másrészt a biztonság szempontjából. Természetesen, ha év 2-300e Ft-od van búvárkodásra, akkor csak a bérlés jöhet szóba, mert hiába van jó cuccod, ha merülésre már nem jut pénz :)

Ha már pénz: úgy tervezd meg a túrákat, hogy kiszámolod, hogy mennyibe kerül a túra mindennel együtt (kaja, pia, szállás, utazás, búvárkodás, biztosítás, stb), és ezt elosztod a merülések számával. Pl lehet, hogy olcsónak tűnik 90e Ft-ért egy hosszú hétvége az Adrián, amiben 6 merülés van, de lehet, hogy 150e-ért már tudsz egy 1 hetes adriai utat is szervezni, amiben 12-15 merülés szerepel. (Ugyanez hatványozottan igaz Egyiptomra, konkrét példa: Hurghada 10 merülés - 185e, 15 merülés 195e . Ugyanitt ha szafarira mész, akkor 210e-ért már 21 merülést kapsz! )

Dive ever, work never.

(#1296) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Köszönöm mindkettőtöknek a reakciókat! :)

Arra már én is rájöttem időközben, hogy jobb választás lett volna egy hosszú ruha. Mindenképp veszek egy hosszút, most arra gondolok, hogy mivel a következő út szinte biztos, hogy Egyiptom lesz, sőt a jövőben is inkább az lesz előtérben nálam, mint az Adria, szóval, hogy a hosszú ruhából is 3mm körülit veszek elsőnek. Ha pedig hidegebb vízben merülők akkor talán (?) fel tudom venni a kettőt együtt, ha szükséges.

Köszi a túrás tippeket is, ez az októberi egyiptomi út elég szimpatikus, gyorsan meg is kérdezem a többi illetékest, hogy mit szól hozzá ;)

Feel Good Inc.

(#1297) Füge007 válasza F-ECT$ (#1295) üzenetére


Füge007
senior tag

Szia!

Hogy alakul az ezévi szezonod? Sajna nem tudtuk összehozni azt a közös merülést, de remélem csak összejön. Voltam uszodázni, sőt holnap is megyek. Gyakorlásnak jó, a hátrauszás nem igazán akar összejönni, de majdcsak ráérzek egyszer :DDD

Remélem 2 egyiptomi és egy Adria túrát be tudok illeszteni a költségvetésbe. Most kezdésnek egy felszerelés spec. tanfolyammal kezdek. Ha már van felszerelésem az alap szervízt meg tudjam csinálni, és esetleg másnak is tudjak segíteni ilyen téren.

Üdv

Füge

(#1298) Füge007 válasza Pompi (#1296) üzenetére


Füge007
senior tag

Azért az Adriát sem hagyd ki! Ott is van sok szép merülőhely, és ha már ott vagy ,mondjuk nyaralni 1-2 merülést iktass be a programba. Én ott vizsgáztam, és azóta is merülök ott is. Sőt, idén ha minden jó megy egy roncstúrát is szervez oda az iskolám.

Azon gondolkoztam, hogy lehet jobban járnál egy 5 mm ruhával, azt lehet jobban ki tudnád használni. Így ha netán mégis adriai merülésre adnád a fejed, ez ott is megfelelne.

Füge

(#1299) F-ECT$ válasza Pompi (#1296) üzenetére


F-ECT$
titán

Azt a 3 mm-es ruhát gondold át, és szerintem is inkább 5-öset vagy 7-eset vegyél. Nekem 7-es van, nem vagyok fázós, és lazán nem volt melegem benne a 25 fokos Vörös tengerben az 1 órás merülés végén. (Ha 3-as shorty lett volna rajtam, szerintem akkor se fáztam volna, szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy a vastagabb ruhával el lehet lenni melegebb vízben, de a vékonyabb ruhával nem bírod ki a hidegebb vizet.) Szóval én 5-ös alá nem mennék.

Dive ever, work never.

(#1300) Pompi válasza F-ECT$ (#1299) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Hehe, épp most akartam ide írni, amikor megláttam, hogy értesítő jött a topikból ;)

Letettem a 3mm-ről, már 5mm-ben gondolkozok (köszi nektek is). Akartam is kérdezni, hogy - ne fogjak megint mellé - van-e valami ajánlás, vagy valami márka (típus) amit semmiképp ne.

A múlt héten rátaláltam a Sea-Watch áruházra - elég nagy helyen vannak, nagy választékkal, ráadásul hozzám elég közel. Náluk leginkább Oceanic márkájú cuccok vannak. Van is nekik egy kifutó modell (nekem pont nem számít), 5mm full ruha, könyöknél, térdnél vékonyabb, elősegítendő a könnyebb mozgást, térvédővel. Ez lenne az - 30 ezer forintért.
Ehhez van nekik egy shorty csuklyával, amit kiegészítésként fel lehet venni hidegebb vizekben (plusz 16 ezer).

Aztán rákerestem, hogy máshol mennyiért mennek ezek a ruhák, és találtam egy Aqualung Safaga-t, ami 5.5mm-es. Ez 25-30e forint között találtam meg. Egyelőre ez szimpatikusabb, mert ismerősebb a márka (a többi felszerelésem is ilyen egyelőre), de ettől függetlenül az Oceanic is lehet jó, vagy akár jobb is.

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.