Hirdetés

2021. április 11., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) F-ECT$ válasza YikeSS (#1700) üzenetére


F-ECT$
félisten

Először is: nem mindenkinek ugyanazok a preferenciái, így nem megérteni a másik szenvedélyét nem túl "udvarias".

Kicsit ellentmondásba is kerülsz magaddal: "Én egyszerűen csak merülni akarok minél többet, minél szebb helyeken, minél több élőlénnyel és pár érdekes, de nem extrém helyen, pl. normál roncsok, pár kissebb barlang, stb." Kisebb barlanghoz is kell már spcialitás tanfolyam, és nem árt ha barlangi merüléshez fejlesztett cuccokban merülsz, még akkor sem, ha nem akarsz 2 km-t beúszni. Ugyanez igaz a roncsokra is, még akkor is ha sima owd-ket is bevisznek zárt térre, ami tök szabálytalan, és ha vészhelyzet adódik, akkor gyakran baleset a vége. A divecenteren havi szinten van hír ilyen esetekről.

A technikai merülés nem olyan, hogy tegnapig fun diver voltam, holnaptól meg technikai leszek. Ez egy folyamat. Kell hozzá sok idő, pénz, tanfolyam, felszerelés, gyakorlás. Ha az a célod, hogy pl elérd a 100 m-es mélységet, mert a) a mélység vonz b) ott vannak olyan roncsok, amik érdekelnek c) akármilyen egyéb ok, akkor ahhoz apró lépésekben lehet eljutni. Ilyen lépés az, hogyha megmerülöd úgy Hévizet, hogy a megfelelő felszereléseket tudod olyan helyzetben használni, amik már túlmutatnak a hobbi merülés szintjén. (Még akkor is, ha Hévízen is merültek owd-k mono palackkal, 1 lámpával...)

És persze technikai cuccban is lehet fun 10-20 m-es drift dive-ot nyomni, mindössze annyi a különbség, hogy amíg egy fun diver ezalatt letör 5 korallt, felrúgja a homokot, azt sem tudja hol jár, addig egy jól képzett búvár "centire" tudja tartani a mélységet, és úgy élvezi a látványt, hogy közben figyel a társaira és a környezetre is, és olyan a felszerelése, hogy akár magán, akár a társain könnyebben tud segíteni egy váratlan szituációban. (Ez persze sarkított példa, de a szemlélet remélem látszik.)

Dive ever, work never.

(#1702) Pompi válasza F-ECT$ (#1701) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Az utolsó bekezdéshez nem kell technikai felszerelés. Normál "fun" diver (vagy minek hívjam) felszereléssel és megfelelő képzettséggel és gyakorlattal (!!!) simán tarthatóak a távolságok és totálisan kontrollálható minden. Ehhez nem kell technikai felszerelés és célirányos technikai képzés. Gyakorlatot viszont leginkább merülések alatt lehet szerezni. Szóval hiába van nekem a szekrényben a technikai cuccom és tartom magam technikai búvárnak. Ha nincs gyakorlatom, akkor azért nem kerek a dolog.

De persze megértem, hogy sokan itt kényszer pályán mozgunk anyagiak terén, ami persze behatárolja a dolgokat. Ahogy írod mások a preferenciák, mások a célok. Én inkább merülnék Füge helyében is x "sima" merülést ha tehetem, mint x/2 technikait vagy mennék egy hajós szafarira, mint napi kihajózósra, de hát nem vagyunk egyformák.

Sokszor sok helyen lenézve látom a "hagyományos" búvárkodást a technikaival szemben. Mintha mindenki aki nem technikai felszereléssel merül az úgy úszna a vízben, mint a nyeletlen fejsze, szétrombolja a környezetét, mert nem tud lebegni, elszívja percek alatt a levegőjét és gyakorlatilag kész csoda, hogy élve kijön a vízből... holott ez azért nem így van.

[ Szerkesztve ]

...

(#1703) Füge007 válasza F-ECT$ (#1698) üzenetére


Füge007
senior tag

Ras Mohamed szép, én most az utólsó túrán ott is merültem! Szép korallok, rengeteg halacska, és mi kifogtuk, hogy nem is voltak ott mások mikor merültünk. Tiran szigeteknél viszont iszonyú tumultus volt.

Füge

(#1704) Füge007 válasza YikeSS (#1700) üzenetére


Füge007
senior tag

Ez szemlélet dolog, nem csak felszerelés. A technikai búvárok az előörs, olyan mint az autók világába a forma1. Hidd el sokmindent köszönhetsz a technikai bóvároknak. Hogy miért választottam a DIR vonalat, a válasz egyszerű, olyan helyekre akarok merülni, ahová ez a tudás kell. Van 1-2 álommerülésem ami 100m illetve kicsit alatti.

Igen gyakorlatokat hajtunk végre. Ezekkel készülünk fel a mélyebb merülésekre, illetve ami nagyon fontos, a vizalatti veszélyhelyzetek kezelése!!!! Mivel ott nem tudsz feljönni, ott kell orvosolni a problémát! Ergó veszélyhelyzet imitálás, és ezek megoldása, illetve hogy segítesz a társadnak. Stage palack kezelése, gázváltás.

Nem gondoltam, hogy élőben lesz veszélyhelyzetem, de az Adrián egy képzetlen orosz búvárt visszahoztam egy komoly beesés után, mert tudtam mit hogy kell csinálnom. Ergó a tudásom nem csak nekem a merülőtársaim hasznára is van.

Én azt mondom menj el merülni egy techniki csapattal, és nézd meg hogy merülnek. Utánna átérzed, hogy miért más is ez.

Igen jól mondod máshogy "nézik" a falat.

Füge

(#1705) Füge007 válasza Pompi (#1702) üzenetére


Füge007
senior tag

Sokszor sok helyen lenézve látom a "hagyományos" búvárkodást a technikaival szemben.

Én nem nézem le, és sok technikai fronton merülő búvár sem, hiszen ők is így kezdték (persze hülyék minden fronton akadnak). Amit mi aggályosnak tartunk ha megnézel egy OWD vagy más tanfolyam anyagát 20 éve vagy régebben ugyanaz, pedig azóta sokminden fejlődött, és a tudásunk is több lett a merülésekkel kapcsolatban is. Én mióta tanulok, azt látom egyre nagyobb az a tudásanyag amit nem tudok. Amint mondtam azért választottam ezt az irányt mert csak technikai búvárként tudom megmerülni azt amit igazán szeretnék megnézni élőben.

Füge

(#1706) YikeSS válasza Füge007 (#1705) üzenetére


YikeSS
tag

Azt teljes mértékben megértem, hogy valakit olyan merülések vonzanak, amelyeket egy komolyabb tanfolyammal felszereléssel, szebben/jobban/biztonságosabban lehet megcsinálni.

Ezzel nincs is bajom, meg is értem.

A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha az ember "normál" merüléseket csinál, akkor mi előnyöm származik abból, hogy 2-3x annyiért fele/harmada annyit merülök?

A teljesen hüjéktől, akik lerúgják a korallt, nem tudják beállítani a lebegésüket, stb. eltekintve ez nem DIR/egyéb rendszer kérdése szerintem, hanem sokkal inkább az oktató hozzáértése/hozzáállása, a búvár hozzáállása/érzéke a témához és nem utolsó sorban a tapasztalat.

Láttam én már technikai búvárt korallokban fetrengeni, hogy meg tudja csinálni a hőn áhított macro képét az éppen aktuális mittoménmiről.

mergedes...

(#1707) F-ECT$ válasza YikeSS (#1706) üzenetére


F-ECT$
félisten

Azért nincs 2-3x-os különbség. Egy 1 hetes, egyiptomi, 10 merüléses sima túra ára is valahol 150-170e körül mozog, míg a technikai merülésekkel ez 200e. Nem vagyok ismerős ezen a téren, de gondolom itt mélyebbeket vagy több palackkal esetleg gázváltással együtt merülnek, és ezért kerülnek többe. (Hobbi búvárkodásnál is vannak feláras merülések: pl Nitrox, vagy 1-1 ismertebb roncs, stb.)

Dive ever, work never.

(#1708) YikeSS válasza F-ECT$ (#1707) üzenetére


YikeSS
tag

Jó biztos nincs 2-3x, de én globálisan értettem, felszerelés, tanfolyamok, stb.

mergedes...

(#1709) F-ECT$ válasza Pompi (#1702) üzenetére


F-ECT$
félisten

Persze, attól hogy valaki megveszi a DIR-nek megfelelő cuccokat, attól még nem lesz jól képzett, és abban is biztos vagyok, hogy a 8000 merüléses egyiptomi guide jobban meg tudja oldani a "szakadt" cuccaiban a vészhelyzetet, mint az itthon képzett 100 merüléses DM a vadi új jacketjében.

Az én oktatóm (6000 körüli merüléssel) pl szintén hobbi cuccokban merül, és nincs gondja a lebegéssel :DDD

A "hagyományos" búvárkodásnak azért vannak határai. Pl mint írtam is, hiába tiltott mégis levisznek képzetlen/megfelelő cucc nélküli embereket rázós helyekre. Persze van oktatás vészhelyzetre, de ezek messze nincsenek annyit gyakorolva, amennyit kellenének. Aztán ott a társlélegeztetés problémája: hogy adsz levegőt a Thistlegormban, ahol egymás után libasorban fértek csak el, és 2-3 perc kijutni a roncsból?

Én is hobbi búvárnak tartom magam, mégis beúsztam a Thistlegormba, de tisztában vagyok vele, hogy nem értem el azt a biztonsági szintet, amit egy technikai felszereléssel és tudással rendelkező merülőcsoport esetén el lehetett volna.

Dive ever, work never.

(#1710) F-ECT$ válasza YikeSS (#1708) üzenetére


F-ECT$
félisten

Meglepődnél: a felszerelés alig drágább, mint a hobbi cuccok. Persze a tanfolyamok többe kerülnek, de olyan helyekre juthatsz el, ahová hobbi búvárként sosem, ezt pedig meg kell fizetni.

Dive ever, work never.

(#1711) Pompi válasza F-ECT$ (#1710) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Pontos számokra már nem emlékszem, de amikor 2008-ban mikor felszerelést kerestem, és Füge révén szóba jöttek a DIR-es cuccok, akkor volt különbség rendesen. Pedig nem alsó kategóriás cuccokat vettem végül akkor sem, mégis maradt a DIR-es cuccokhoz képest, majdnem egy túrányi kreditem.

...

(#1712) YikeSS válasza F-ECT$ (#1686) üzenetére


YikeSS
tag

Azzal az észak-tirán szafarival én is szemezek. Szerintem menni is fogok... Csak egyelőre legyek túl a májusi szafarin :)

mergedes...

(#1713) Pompi válasza YikeSS (#1712) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Akkor legalább meg tudjátok élőben is beszélni ezt a DIR témát :DDD

...

(#1714) Füge007 válasza Pompi (#1711) üzenetére


Füge007
senior tag

Persze ez most is megvan, bár jó pár olcsóbb DIR-es cucc is megjelenta piacon. Nekem hagyományos mellényben merülni kinlódás volt, nincs az a pénz hogy ismét olyanban merüljek, nekem sokkal kényelmesenbb egy technikai cucc. Úgy van megtervezve, hogy csak az van rajta ami kell, semmi több. De ami rajta van az bírja a terhelést, a nyúzást. Mivel ezt nem egy irodában, hanem merülők tervezték így maximálisan azt tudja amit mi elvárunk tőlle.

A lényeg ki mit akar, én többet akarok mint az átlag. Nem mondom, hogy nem szép 8 méteren egy koralfal, sok színes halacskával. De nekem más vágyaim is vannak.

Füge

(#1715) Füge007 válasza YikeSS (#1706) üzenetére


Füge007
senior tag

Láttam én már technikai búvárt korallokban fetrengeni, hogy meg tudja csinálni a hőn áhított macro képét az éppen aktuális mittoménmiről.

Az nem technikai búvár volt, legfeljebb a felszerelése! Hogy miért mondom ezt 100%-ra, két oka van 1 egy technikai búvár szinte akármilyen pózban lebeg neked, 2 egy technikai búvár szereti a természetet, és nem fetreng bele korallba!

A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha az ember "normál" merüléseket csinál, akkor mi előnyöm származik abból, hogy 2-3x annyiért fele/harmada annyit merülök?

Nem mind1 kivel merülsz, nekem mindkét oktatóm technikai búvár, DIR-es vonalon. Amíg te 3 merülsz én 1-et, de én sokkkal többet tanulok, mint te, ez az óriási külömbség a két merülés között.

Füge

(#1716) Pompi válasza Füge007 (#1715) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

"Nem mind1 kivel merülsz, nekem mindkét oktatóm technikai búvár, DIR-es vonalon. Amíg te 3 merülsz én 1-et, de én sokkkal többet tanulok, mint te, ez az óriási külömbség a két merülés között."

Azért ez kicsit erős, megint olyan lenézés szaga van. Lehet, hogy többet tanulsz tőlük azon a területen, de minket speciel nem mozgat a technikai merülés így nekünk többet ér 3 "normál" merülés, ahol nem 8 méteren merülünk és nem rúgjuk szét a korallokat a hiedelemmel ellentétben.

Úgy érzem elég nehéz így virtuálisan megvitatni ezt a dolgot, kicsit el is beszélünk egymás mellett.

[ Szerkesztve ]

...

(#1717) Füge007 válasza Pompi (#1716) üzenetére


Füge007
senior tag

Itt a tanulásra gondolok, ne gerjesszünk felesleges indulatokat, én speciel soha senkit nem néztem le, sőt szívesen segítek bárkivel is merülök. De azt hiszem ezt neked nem kell mondanom. Sajnos ez a tchnikai, nem technikai kérdés általában összecsapásokhoz vezet, nem csak itt de más fórumokon is :D .

Máshogy látjuk a dolgokat ennyi, de a lényeg ugyanaz a búvárkodás szeretete, és ebben azt hiszem itt mindannyian egyetértünk.

De végülis jó a téma látom, feltámadt a topic a tetszhalott létéből :DD

Füge

(#1718) YikeSS válasza Füge007 (#1715) üzenetére


YikeSS
tag

Az nem technikai búvár volt, legfeljebb a felszerelése! Hogy miért mondom ezt 100%-ra, két oka van 1 egy technikai búvár szinte akármilyen pózban lebeg neked, 2 egy technikai búvár szereti a természetet, és nem fetreng bele korallba!

Jó ilyen erővel meg amit te montál a sima búvárokról, hogy lerúgják a korlatt, stb., azok meg egyáltalán nem búvárok, csak vettek/béreltek búvárfelszerelést...

De szerintem lépjünk túl ezen mert így sok értelme nem lesz. Te merülsz harmadannyit mint mi, és széttanulod magad közben, és reméljük egyszer megvalósítod álmaidat a tehcnikai búvárkodással kapcsolatban... míg mi meg csak merülünk sokat, és elvezzük azt kényelmesen a szafarihajóról, nem lerúgva a korallokat, de azért 8m alatt is ha kell :)

ps: egyébként ki mennyit merül 1 évben átlagosan? (nekem 33/év eddig az átlagom, ez kb. az a szint, aminél még nincs vészes elvonási tünetem :DD )

[ Szerkesztve ]

mergedes...

(#1719) F-ECT$ válasza YikeSS (#1718) üzenetére


F-ECT$
félisten

Mikor elkezdtem, akkor viszonylag sokat tudtam merülni, az első 3 év úgy nézett ki, hogy: 1 tanfolyam, 1 túra, 1 hosszú hétvége, 1 Hévíz, kb 30 merülés.

Sajnos az elmúlt 2-3 év eléggé szűkösre sikeredett: melóhelyváltások, lagzi, lakásvétel, úgyhogy leesett az átlagom 20 körülre, és idén is csak 1 túrát és talán elé egy frissítő hétvégét tervezek Gyékényesen, aztán majd kiderül, hogy összejön-e.

Dive ever, work never.

(#1720) Füge007 válasza YikeSS (#1718) üzenetére


Füge007
senior tag

Jó ilyen erővel meg amit te montál a sima búvárokról, hogy lerúgják a korlatt, stb., azok meg egyáltalán nem búvárok, csak vettek/béreltek búvárfelszerelést...

Az tuti, hogy sokan pénzért megveszik. Az is vicc amit OWD tanfolyamnak neveznek az egyiptomi szállodák 1.40 m medencéjében. De szerintem sok helyen lehet búvárigazolványt "szerezni", ezalól kishazánk sem kivétel. A buvárkodás üzlet lett, kőkemény üzlet, sajnos :(

30-40 merülés összejön évente nekem is. Én szeretem az Adriát is, főleg hogy 2 éve végre találtam olyan helyet ahol nagyon jó a légkör, és sok szép helyre vittek el.

Füge

(#1721) YikeSS válasza Füge007 (#1720) üzenetére


YikeSS
tag

"Az tuti, hogy sokan pénzért megveszik. Az is vicc amit OWD tanfolyamnak neveznek az egyiptomi szállodák 1.40 m medencéjében. De szerintem sok helyen lehet búvárigazolványt "szerezni", ezalól kishazánk sem kivétel. A buvárkodás üzlet lett, kőkemény üzlet, sajnos"

Ebben igazad van, de ez nem azt bizonyitja, hogy egy normal OWD/AOWD tanfolyam utan ne tudna az ember normalisan merulni.
Ha csak DIR tanfolyam lenne a vilagon vagy az lenne az elterjedt, akkor azt csinalnak egyiptomba sok helyen szarul, vagy azt tudnal venni a piacon.

Egyebkent en is kulfoldon egy nyaralas alkalmaval tettem le a PADI OWD-t (nem Egyiptomban), es teljesen elegedett voltam az oktatoval. Szerintem nem volt gond vele.

Az UEF AOWD-t mar itthon csinaltam.

[ Szerkesztve ]

mergedes...

(#1722) Füge007 válasza YikeSS (#1721) üzenetére


Füge007
senior tag

Pedig én azt mondom neked egy OWD tanfolyam után nem merül normálisan senki, ebbe magamat is beleértve. Az első 5 merülésem tengeren egy katasztrófa volt! Mondjuk ebben semmi nincs, ezt meg kell tanulni, érezni kell a testartást, szokni kell a környezetet. A DIR nem egy tanfolyam, hanem egy szemléletmód, sok külömböző vonulata van, nem egységes teljesen. Mint mondtam a technikai ág egy kisérleti labor. Mert egy sima merülés után, ha oktatás van, ha nem mindenkit kielemeznek, mit hogyan csinált, ha van felvétel végignézzük, vagy képeket kielemezzük. Mit hol hogyan csináltunk, illetve jön a lebaszás, mert hibáztunk.

De mi is valójában a DIR? Doing it Right – Csináld jól! – egy irányzat a búvárkodáson belül – mondhatnám. De nem, inkább egy kicsit olyan, mint a szerelem. Nehéz olyannak mesélni róla, aki még sohasem érezte. A DIR egyfajta a búvárkodáshoz való hozzáállás, filozófia, szerelem, vallás. Három alapvető elemből épül, amelyek úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a háromlábú kisszék lábai. Bármelyik is hiányzik, a szék el fog dőlni. A három elem a következő:

DIR-es felszerelések

DIR-es képzés

DIR-es gyakorlat

A DIR eredetileg a technikai merülések világából származik, ahol bonyolult merülés-tervezés, felszerelés-használat és megnövekedett feladat-terhelés a jellemző. Olyan búvároktól származik, akik folyton tágították az ismert határokat. A határok tágításához persze kevésnek bizonyultak a már ismert technikák és felszerelések, ezért újak kifejlesztésére volt szükség. Ezek az új technikák és felszerelések idővel átszivárogtak a kedvtelési búvárkodásba úgy, mint amikor az űrkutatási eredmények átszivárognak a polgári életbe.

Igen szerencsére vannak jó bázisok, klasszis oktatókkal, meg van olyan hely, hogy roncsba visznek OWD vizsgával felelőtlenül. Biztonsági intézkedések nélkül, értem ezen a 6 m lévő komplett szerelést a hajó alatt, ha netán valaki megcsószik és hoszabb dekóra szorul, lámpa csak a vezetőnél és nálam volt, benn töksötét, nekem levegőelfogyásom volt, vezető tartalék reduktora engedte be a vizet, azért ez gáz, és akkor enyhe voltam! Amíg nincs baj addig minden megy, de mi van ha baj van. Horvátországban láttam már egy két felelőtlen merülésvezetőt, nyaralásaim alkalmával. Akinek lehet magasabb fokozata volt mint nekem, de katasztrófa dolgokat művelt. Sajnos minden évben halnak meg társaink, általában a saját illetve társaik felelőtlensége miatt, ezért is tanulok, segítsek másoknak, illetve magamnak!

Én merülök mindenfajta képzésben résztvett búvárral, az a jó búvár akimelett biztonságaban érzem magam, eltekintve, hogy melyik szervezetnél tanult!

Nem akarok megbántani senkit, nem is volt célom vele. Mint mondtam, mindenkit a merülés szeretete hozott ide, és ez kor, nem, oktatásfüggetlen dolog :D

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1723) deedee


deedee
őstag

üdv

olvasgattam itt a blue hole-ról...

rákerestem és egy szomorú videót találtam [link] :(((

főleg a legvége szomorú.....Egyenes adás.... :(

[ Szerkesztve ]

(#1724) F-ECT$ válasza deedee (#1723) üzenetére


F-ECT$
félisten

A blue hole tipikusan az a hely, ahová olyanok is mennek, akiknek még nem lenne szabad :(

Dive ever, work never.

(#1725) Füge007 válasza deedee (#1723) üzenetére


Füge007
senior tag

Ez egy gyönyörű hely, de felkészületlenül ide tilos elindulni. Sok szomorú történet kötődik ide, rengeteg tábla van az ott meghalt búvárok emlékére, sajnos túl sok :( !!!

Megfelelő felszerelés, tapasztalat, merülőtárs nélkül vágnak bele sokan. Szeretnék itt merülni, de annak még nem jött el az ideje, de egyszercsak majd.

Füge

(#1726) deedee


deedee
őstag

na nekem eljött az idő......
legalábbis a vizsgára... :K
holnap házasodok / ismét ;] / és aztán a hónap végén nászút mexico-ba,ahol remélem lesz alkalmam intrózni párat és ha visszajöttem,megyek tanfolyamra a tengervilag.hu-hoz....

úgy néz ki,hogy privát oktatás lesz,én leszek az egyetlen a csoportban :DDD
az a pár ezer ft különbség nem gond és legalább totálisan figyelnek rám... :K

már ki is néztem májusra a grüner see-t egy kis gyakorlásra és rutinszerzésre.

egyébként a búvárnaplót hogyan és ki tölti?/a hivatalos merülési naplóra gondolok.../
pl a grüner-nél van valaki aki "pecsétel" ? :)
bocs a hülye kérdésért,de nem vagyok otthon a témában....MÉG...

(#1727) deedee


deedee
őstag

ez most csak ugye vicc?

vagy valós? :F

viccelődtek a fiúk,vagy igazi volt?

(#1728) F-ECT$ válasza deedee (#1726) üzenetére


F-ECT$
félisten

Magadnak töltöd, merülőtárs aláírása és a helyi bázis pecsétje "hitelesíti". Igazából nem éri meg hamisítani, mert úgyis rájönnek ha 100 merülést hazudsz 10 után.

Dive ever, work never.

(#1729) F-ECT$ válasza deedee (#1727) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szerintem csak vicc, bár ki tudja...

Dive ever, work never.

(#1730) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Júniusban megyünk Fiji-re, és szeretnék búvárkodni kicsit. Még sohasem búvárkodtam, tudna valaki írni/küldeni némi infót, hogy mire kell figyelni, meg hogy is működik ez? :)
Ami még érdekel, hogy pl miképp lehet 2-3m-nél mélyebb-re menni, mert amikor régebben próbáltam lejjebb menni tavakban (nagylevegő, hajrá lefele :D ), már ilyen mélységnél is majd szétrobbant a fejem.

[ Szerkesztve ]

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#1731) Pompi válasza kraftxld (#1730) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Amit te szeretnél a kérdésed alapján az még nem az igazi palackos búvárkodás. Snorkelezésnek hívja a búváros és picit tapasztaltabb utazós köznyelv, az angol snorkel, azaz a légzőcső (köznyelvben általában "pipa") szóból.
Ez az amikor búvármaszkban, uszonnyal és légzőcsővel (ezt a szettet hívják ABC felszerelésnek) fejét vízbe dugva, a vízfelszínen úszva kémleled az vízí élővilágot.

Fontos a megfelő minőség ezekből a felszerlési tárgyakból is, kérdés, hogy ezt ott akarjátok majd kölcsönözni, vagy vinnétek itthonról sajátot. Mondjuk sajátot vásárolni csak akkor érdemes, hogy ha a későbbiekben is ki fogod használni. Fontos, hogy a maszk szilikonos legyen, ez fog rendesen az arcodra simulni és így nem fog befolyni a víz. Légzőcsőből is elég nagy a választék, a jobbak már szelepesek, azaz a betódult vizet nem a cső végén, hanem a szájadnál levő szelepen fújod ki (könnyebb). Vásárláshoz célszerű az általános sportboltok (pl. Hervis és társai) helyett valamilyen konkrét búvárszakboltot felkeresni, biztos fognak tudni segíteni a megfelelő felszerelés kiválasztásában. Ha a helysznen adnak, akkor meg úgyis kényszerpálya van, az van amit kapsz.

Merülésnél nem a fejed, hanem a füled akar szétcsattani gondolom, ez a nyomáskülönbségtől van. Ezt azzal lehet kivédeni, hogy az orrodat befogva fújsz addig amig nem érzed, hogy "kipattanak" a füleid - ezt hívják kiegyenlítésnek. Ezt szárazon is ki tudod próbálni. Egyébként hasznos lehet repülés közben is le és felszállásnál. A lemerülést megkönnyítendő, célszerű lehet kisebb súlyt magadra rakni, különben elég sok energiát fog elvenni, hogy egyáltalán elindulj lefelé.

Snorkelezés közben, mivel az ember háta kint van a vízből elég könnyen és szépen le lehet égni, erre érdemes odafigyelni és védekezni, akár polóban is lehet csinálni.

Hirtelen, dióhéjban ennyi.

[ Szerkesztve ]

...

(#1732) F-ECT$ válasza Pompi (#1731) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ha kraftxld mégis búvárkodni szeretne, arra is van 2 lehetőség:
-Intro merülés: Ekkor kb 1 órában elmondják az alapvető dolgokat, majd egy erre képzett búvár kézenfogva levisz 5-10m mélyre. (Egyiptomban voltam ilyenen, ez 5 éve ebéddel, 2 merüléssel kb 70 USD-be került.)

-Egy kezdő tanfolyam elvégzése, majd utána merülések: Itt már bonyolultabb a dolog, mert többféle búvár szervezet többféle tanfolyamából lehet választani. Ha ez érdekel, akkor írunk róla többet is, de a lényeg: Open Water Diver legyél, ezt kb minden szervezet így hívja. (Ez azért fontos, mert pl a PADI-nak, ami mellesleg a legnagyobb búárszervezet,van olyan tanfolyama is, hogy Discover Scuba Diving, ami kb semmire sem jó, ha később máshol is szeretnél merülni.) Egy ilyen OWD tanfolyam tisztán 40-50 óra elméletet és gyakorlatot tartalmaz, és kb 300 USD az ára.

Ezt azzal lehet kivédeni, hogy az orrodat befogva fújsz addig amig nem érzed, hogy "kipattanak" a füleid - ezt hívják kiegyenlítésnek.
Annyival egészíteném ki, hogy az orrodat befogva az orrodon kell megpróbálni kifújni a levegőt, és mivel ez nem fog menni, ezért a levegő a dobhártya belső feléhez fog áramlani és ennek a plussz levegőnek a nyomása egyenlíti ki a külső vízoszlop nyomását. Ezt a gyakorlatot lefelé menet szinte folyamatosan kell végezni, mert a víz nyomása is egyre nő.

Dive ever, work never.

(#1733) kraftxld válasza F-ECT$ (#1732) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Köszi az infókat, így már világos :)
Csak snorkelling-ezni fogunk, ilyen komolyabb tanfolyamra tuti nem lesz időnk.
Cuccot meg nem viszünk, mert csak ilyen kocasnorkelling-esek vagyunk.
Ha majd rákapunk, akkor lehet itt elkezdjük csinálni, mert van nálunk búvárbolt plusz köbméter tenger, de venni kell wetsuit-ot mert elég hüvös a víz.

A tippeket is köszi a nyomásos dolgokra, azt már tudtam régebben, hogy felfele is tilos gyorsan menni, mert keszonbetegséget lehet kapni, de akkor lefele is így van.

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#1734) F-ECT$ válasza kraftxld (#1733) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ha csak szabadtüdőzöl, akkor olyan gyorsan mész lefele, ahogy a nyomást ki bírod egyenlíteni, és olyan gyorsan jössz fölfele, ahogy akarsz. Keszonbetegség csak akkor alakulhat ki, ha palackkal merülsz.

Dive ever, work never.

(#1735) kraftxld válasza F-ECT$ (#1734) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Jaja, palackos téma :)
Mivel már nagyon rég próbálgattam merülni, örülök ha majd 2m-re le sikerül menni szabadtüdővel.

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#1736) busman


busman
addikt

Eladó:[link]

I'm not talented, I'm skilled.

(#1737) Füge007 válasza busman (#1736) üzenetére


Füge007
senior tag

Mi lesz helyette?

Szép állapotban van, szerintem elviszik hamar, főleg, hogy lassan itt a szezon.

Füge

(#1738) busman válasza Füge007 (#1737) üzenetére


busman
addikt

Semmmi,család gyerek,erre a hobbira nem lesz időm pénzem,legalábbis egyenlőre...
4-5 merülés egy évben összejön,arra nem kell saját cucc.

I'm not talented, I'm skilled.

(#1739) Füge007 válasza busman (#1738) üzenetére


Füge007
senior tag

Értem! Sajnos begyürűzik mindenhová a válság. Azért nézz be hozzánk időnként, így is kevesen vagyunk, nem veszithetünk ujabb topiclátogatót :D

Füge

(#1740) busman válasza Füge007 (#1739) üzenetére


busman
addikt

Minden héten benézek,olvasgatom a sztorikat,Graz biztosan meg max Hegyeshalom lesz idén.

I'm not talented, I'm skilled.

(#1741) gonger


gonger
senior tag

Eladó Soonto Gekko komputer szép állapotban: [link]

(#1742) F-ECT$ válasza gonger (#1741) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szokásos kérdések: oka? Lesz helyette más, és ha igen: mi?

szerk: Ja és ez: Vyper-nek átállítva hogy? (Nem is tudtam, hogy már a búvárcomputereket is "tuningoják" :DDD )

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#1743) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Nemrég beszéltünk egyiptomi szállodás merülőtúra árakról. Most kaptam májusi hírlevelet, egy hét, félpanzió, vízummal és 5 napos búvárcsomaggal 139e forinttól (szállodafüggő). Szerintem ez nem rossz ár. Ahogy nézegettem egy horvátországi hét is hasonló árba jönne ki merülésekkel együtt, és akkor én inkább a vörösre szavazok (persze tudom, hogy az adrián is van miért merülni, majd egyszer ráveszem magam).

...

(#1744) F-ECT$ válasza Pompi (#1743) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ez tényleg jó ár. (Repjegy és reptéri illeték is benne van?)

Adriára úgy érdemes menni, hogy ha lehet, akkor 3-4 ember üljön 1 kocsiban, mert akkor a benzinpénz többfelé oszlik, és így már olcsóbb, mint Egyiptom.

Dive ever, work never.

(#1745) Pompi válasza F-ECT$ (#1744) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Igen, ebben az árban minden benne van! Repjegy, illeték, szállodai szolgáltatás, traszfer és 10 merülés. Durva, hogy all inclusive ellátással, négy csillagos szállodában ugyanez alig több; 149 ezer.

...

(#1746) Füge007 válasza Pompi (#1745) üzenetére


Füge007
senior tag

Egyiptom vissza akarja csábítani a túristákat, ez tükröződik az árban! Nagyon jó árak, az már biztos!!!

Szervezhetnénk már egyszer egy PH.-s túrát :D

[ Szerkesztve ]

Füge

(#1747) F-ECT$ válasza Pompi (#1745) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ez a 149e AI-vel eléggé csábító. Fel tudnád dobni ide a pontos ajánlatot?

Dive ever, work never.

(#1748) Pompi válasza F-ECT$ (#1747) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Átküldtem az egész hírlevelet az adatlapodon levő címedre.

...

(#1749) deedee


deedee
őstag

üdv

a jövőhéten úgy néz ki,hogy elkezdem SSi-ben az owd-t.
55k-ba lesz az egész....
plussz a nyíltvízi vizsga az adrián jun 9-13-ig,ami költség lesz.
elvileg kocsikkal mennénk le

a tengervilag.hu csapat-nál zajlik az egész.
viszont pár hete megszünt a honlapjuk,
az oktatóval tartjuk a kapcsolatot telefonon és mélben,de még nem kérdeztem rá a honlapos dologra.
remélem nem valami lenyúlás lesz... :U

addig is egy friss "vízes" élmény:

(#1750) Peetry válasza deedee (#1749) üzenetére


Peetry
senior tag

üdv a klubban, sok sikert :)

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.