Hirdetés

2021. március 4., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2551) Peetry válasza Ferdzsoo (#2549) üzenetére


Peetry
senior tag

némi ellentmondást érzek felfedezni a mondandódban:

"talán te is oktató vagy 400+ merüléssel?
Mert csak ebben az esetben lehet róla fogalmad hogy mire képesek és milyen veszélyhelyzetet tudnak kezelni x méter mélyen."

Ezesetben amíg te nem vagy 400+ merüléses oktató, te sem tudod, hogy mit tudnak és mit nem kezelni.

egyébként nem vagyok oktató, és még 400+ merülésem sincs, egyszerűen csak tájékozott vagyok, beszélgettem emberekkel, és nem becsülöm le a természet erejét. És nem tartom isteneknek az oktatókat, hogy bármikor bármit megoldjanak HELYETTEM.

(#2552) Ferdzsoo válasza Peetry (#2551) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Kérdésemet megválaszoltad, köszönöm. :R

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2553) gonger válasza Ferdzsoo (#2543) üzenetére


gonger
senior tag

Én nem kötekedni akartam, de szándékosan kérdeztem rá, hogy milyen okból vittek Téged 40-re és ezt milyen felkészülés-tapasztalat szerzés előzte meg(10-20 merüléssel semmilyen nem előzhette meg szvsz, bár azt olvastam, hogy az UEF OW-val 30 métereig mehetsz ha van melletted DM)
Az UEF oktatást nem ismerem -utána fogok olvasni-, de addig is osztom Peetry véleményét; nem szabad lett volna levinniük olyan mélyre, pláne nem ilyen sorrendben(Én úgy tanultam, hogy mindig az aznapi első merülés legyen a mélyebb; és értem is a fiziológiai magyarázatát)
Ez a quide felelőssége is.(tök mindegy, hogy másoknak hány merülése van).
Lehet, hogy azért képviselem ezt a véleményt, mert mindig olyanokkal merültem, akik lecsesztek, ha mélyebbre csúsztam, mint amit előre megbeszéltünk. Utána leültek velem, átbeszéltük a dolgot, felfogtam.
Hálás vagyok nekik, egyszer az egyik azt mondta: "Figyu! Annyi szép hely van még, amit meg lehet még merülni. Feleslegesen ne sodorjuk magunkat veszélybe!" Ez azóta is bennem él.

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2554) Pompi válasza Sanyabá (#2548) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Az, hogy valaki 20-30 vagy 50 éves az alapvetően nem határoz meg semmit. Maximum annyit, hogy 50 évesen még jobban igénybe veszi a szervezeted a merülés. Tény, hogy a gyakorlatban válik el sokminden, de azért az elméleti tudást, főleg ebben az esetben én nem hanyagolnám el. Nagyon fontos tudni, hogy mi zajlik az emberben és a környezetében a különböző mélységekben. Nem szabadna annyinak elégnek lennie, hogy a komputer úgyis ott van.

Mindamellett nagyon sok gyakorlati késség elsajátítására is csak OWD és AOWD szinteken kerül sor, nagyon sok olyan feladatot kell végrehajtani, ami segít abban, hogy lent a mélyben stresszhelyzetben nem pánikoljon be az ember, hanem tudjon higgadtan cselekedni.

És akkor arról nem is beszéltem, hogy mekkora felelőtlenség, részedről is és azok részéről is, akik ezt engedik, vezetnek. Az hagyján, hogy normális helyen nem is engednek ilyen kártyával merülni, de gondolj bele mi van akkor, hogy ha valami baj történik lent. Felelőségre vonják a társad, a vezetőd és téged is. A biztosító nem fog fizetni egy kanyit se ha nem a "jogosítványodnak" megfelelő mélységbe merültél. A komputer nem hazudik, már pedig azzal kezdik, hogy az nézik meg. A dekompressziós kamra pedig nem olcsó mulatság. Nem is értem meg, hogy miért jó ezzel "játszani", ahelyett, hogy megszereznél egy igazi nyílt vizí búvár képesítést.

[ Szerkesztve ]

...

(#2555) Ferdzsoo válasza gonger (#2553) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Az összesen 29 merülésemből 6db volt 30m alatt. Volt még rajtam kívül 4 kezdő.
(Ugyanennyi merülésszámmal kb.) Ez 30 kezdő merülése 30m alá. Azért ez nem kevés. Viszont senkivel nem történt még a legcsekélyebb probléma sem, és midnenki totális biztonságban érezte magát, miért? Ti azt mondjátok hogy szerencse. Szerintem pedig az hogy maximális odafigyelés volt mindenki részéről, a jó minőségű oktatás, a megfelelő briefing, a merülés helyes megtervezése, társellenőrzés helyett nemcsak a "megvagy?" megkérdezése. A társellenőrzésnél többször derültek ki olyan dolgok, amik lent veszélyes helyzetet teremthettek volna (lötyögő palack, alig nyitott levegő, 4kg súly hiánya, repedt inflátortömlő, eresztő o gyűrű, ilyesmi), de mivel volt, emiatt a merülés előtt 100%-osan korrigálva lett.
Most mindenki aki itt van tegye a szívére a kezét és vallja be hogy a merülései előtt hányszor csinálja meg a társellenőrzést. Tudom a választ, mert látom. Sajnos a túrán is ezt tapasztaltam hogy a gyakorlottabb 100+-t merült búvárok SOHA nem csináltak társellenőrzést, sőt, szinte csak mi kezdők csináltuk meg, ez sajnos nagyon el is szomorított.
Szóval engem nem érdekelt hány búvár várt esetleg plusz 30sec-et ránk, társellenőrzés nélkül nem ugrottunk vízbe, és lásd így lehet pont azokat a veszélyhelyzeteket előztük meg amiket ti itt emlegettek.

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2556) F-ECT$ válasza Sanyabá (#2538) üzenetére


F-ECT$
félisten

Nem olyan bonyolult ez, néhány számítás van csak. Oktatni nem oktatok, és nem is fogok, "csak" a mester vizsga van meg, és a nitrox spec.

Dive ever, work never.

(#2557) Ferdzsoo válasza Pompi (#2554) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Öreg motorosok mondták, évekkel ezelőtt, volt olyan hogy amikor kikötött a hajó a parti örség megnézte az igazolványokat és a computereket, aztán ahol nem stimmelt az igazolványhoz megengedett mélység, meg aki 40 alá csúszott azt 2 évre eltiltották az adott országban a merüléstől.
Manapság már ilyen nincs, de korábban ezt elég komolyan vették.

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2558) Pompi válasza Ferdzsoo (#2557) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Igen én is tudok ilyenről, de már nem akartam ezzel is riogatni.

...

(#2559) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2555) üzenetére


F-ECT$
félisten

A társellenőrzés nem "divat" a magukat profinak gondoló 50-100 merüléses búvároknál, viszont az, hogy nem látod nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs. Pl én szafarin a társam mellett szoktam ülni, és én így ellenőrzök:
A - ehhez elég rápillantanom
M - ezt a palack feltétele után magától ellenőrzi, és én is látom, hogy fúj bele, így nekem már nem kell
O - mellényben van, egész héten nem kerül ki
R - ez szemmel látható ha rossz, nem kell megrángatni
L - szintén összeszereléskor ellenőrzi a társam és én is a palack nyitásakor megkérdem, hogy mennyi a levegője, utána meg már veszi is fel, nincs lehetősége elzáródni

Szóval "látványos" ellenőrzés nélkül is megtörténhet az ellenőrzés, főleg ha már nem először merültök együtt.

Dive ever, work never.

(#2560) Ferdzsoo válasza F-ECT$ (#2559) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Azért ebben van egy két buktató véleményem szerint.
Pl.: nemértem a súly hogyan nem kerül ki egész héten, nekünk amikor a zodiba másztunk vissza mindig ki kellett venni a súlyzsebeket, csak utána adhattuk ki a felszerelést. konkrétan naponta legalább 2x kiekrült a súly, volt hogy össze is kevergették a zsebeket.
A palackrögzítés egyáltalán nem mindig látható hogy el van csúszva, vanhogy akkor ugrik meg amikor megütögeted a csatot le-föl.
Illetve mutathat a nyomásmérője neki 220 Bárt, meg fel is tudja fújni a mellényt akkor is ha csak egy fél csavarásra van nyitva a palack. Viszont 10m alatt nemkis nehézségei lesznek levegővétel terén. :K
Egyszóval ez azért nem 100%-os megoldás. Szerintem.

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2561) F-ECT$ válasza Ferdzsoo (#2560) üzenetére


F-ECT$
félisten

Sorban:
-Súly: zodinál valóban kikerül, mi mondjuk a legtöbbször a hajónál fejeztük be a merülést, akkor maradtak. Viszont pont a keveredések miatt a zodis befejezéskor, rögtön a hajóra érkezés után kerestük is a zsebet és ment vissza a helyére, így nem a következő merüléskor kellett kapkodni.
-Palack: egész héten le se kerül a jacketről, ha egyszer jól feltetted, akkor nem mozgósodik ki. A vízbe ugráskor is kap egy lökést, legkésőbb ott kiderül ha gáz van, bár láttam már 30-on palackot igazító búvárt...
-Levegő: amikor jön a merülés, akkor csavarod fel az első lépcsőt a palackra. Ekkor csak nem vagy már olyan figyelmetlen, hogy csak 1 csavarásra nyitod ki.

100%-os megoldás nincs :) Persze, hogy jó lenne, ha mindenki követné az előírást, de ez a legtöbb esetben - ahogy láttad is - utópia, így mindenki a saját és a társa biztonsága érdekében úgy csinálja, ahogy elégségesnek gondolja. Volt olyan párom, aki nem szerette, ha a felszereléséhez nyúltak, így én őt csak szemmel, míg ő engem "rendesen" leellenőrzött.

Dive ever, work never.

(#2562) Sanyabá válasza Pompi (#2554) üzenetére


Sanyabá
senior tag

No erről az életkor dologról van egy pár sztorim, felelőtlenek, vakmerőek,a megbeszélteket sokszor nem tartják be.
Ha valaki egészséges , a teste megfelelően karban van tartva ,nem viseli meg jobban egy merülés mint egy fiatalabbét.
A gyakorlati készségről, találkoztam olyannal aki 10 egy néhány méterről fel ment maszkot űriteni sok-sok merüléssel a háta mögött. Én 18m-ről társlélegeztetéssel hoztam fel 18 éves srácot.

Az meg tényleg igaz,ha baj van elsőnek a kártyát és a computert nézik meg.

Na jó,amint lehetőségem lesz meg szerzem AOWD kártyát,lehet már a következő szafarin.
Neked mid van,és mennyi merülés?

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2563) Pompi válasza Sanyabá (#2562) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

36 éves vagyok, 2007 óta merülök, 2009 óta AOWD és ~150 merülésem van.
Ebből az a AOWD vizsgás pár gyékényesi merülést leszámítva mind tengeri, jórészt vörös-tengeri hajós szafaris merülés. Adrián még nem merültem.

Ne értsd félre, én nem kioktatni meg riogatni akartalak, de ha ez kellett hozzá, hogy belásd nem ártana a merüléseidet "lepapírozni" egy rendes vizsgával, akkor szerintem már megérte.

...

(#2564) Sanyabá válasza Pompi (#2563) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Én 48 vagyok,én is 2007-ben kezdtem, kb, 100 merülésem van többnyire naplózottak.
Adrián vagy 10-et merültem KRK,sziget és környéke, ezek sziklafal voltak merülések,Silo-nál roncs merülések 35-43 mélyek voltak,de elég is volt,az Adriából. A többi Vörös-tenger,itthon meg Nyékládháza, bányató. Ide havonta 2-3 szor megyünk,mivel már legálisan nem lehet merülni.

Méltányolom a hsz,-od,és nem kioktatásnak vettem , ha nem a jóakaratod jeleként! :R
Meg mint mondottam volt, ebben egyetértek is veled !

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2565) deedee válasza Sanyabá (#2564) üzenetére


deedee
őstag

annó még én is kaptam némi fejmosást, amikor viszonylag "hülyeséget" csináltam :K
jó olvasni, hogy most más kapta ;]

de "biztos", hogy első a biztonság :R

én se túl fiatalon kezdtem el tavaly búvárkodni, most 38 múltam.
28 merülésen vagyok túl, amiből 18 Adria.

(#2566) Sanyabá válasza deedee (#2565) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Én nem csináltam semmi hülyeséget,és nem kaptam fejmosást :P

Nálam az a baj, hogy tudásomhoz mérten kicsi kicsi a kártyám besorolása.( Nem akarom fényezni magam) De én úgy vagyok vele ,hogy tudásom legyen,és ne papírom róla hogy mit tudok,ill.mit kellene tudnom.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2567) gonger válasza Sanyabá (#2566) üzenetére


gonger
senior tag

Ha másért nem is, legalább a biztosítás miatt lenne érdemes továbblépned!
Sose legyen biztosítási eseményed, de ha egyszer is előfordul és kiderül, hogy nem a hivatalos (kártyád szerinti) képesítésednek / tudásodnak megfelelőt merültél, akkor a biztosító kihátrál a ktg-ek megtérítése alól.

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2568) Pompi válasza gonger (#2567) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Ahogy írtam is ;)

...

(#2569) gonger válasza Pompi (#2568) üzenetére


gonger
senior tag

ahogy Pompi is írta :-)
de ez igaz a UEF OW-s 30 alatti merüléseire is, meg minden egyéb esetre...

[ Szerkesztve ]

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2570) gonger


gonger
senior tag

talán nem OFF, ha ide ezt linkelem:
Divecenter fotór / videós verseny ehavi fordulója szavazzatok!

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2571) Sanyabá válasza gonger (#2570) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Hú ,el is felejtkeztem róla,pedig vannak fent nekem is képek-
De Garfield33, divefoto, pygmy, mellet nem nagyon lehet labdába rúgni.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2572) gonger válasza Sanyabá (#2571) üzenetére


gonger
senior tag

meg Archi, Thomas, macok, sui, mikino, elche, Bunny stb... nem is ellenük érdemes menni, hanem jó esetben kaphatok olyan értékelést a nagyoktól, amiből tanulhatok. remélem így lesz most is ;-)

szeptemberben mi is megyünk St'Johns-ra Cassioval. addigra jó lenne egy vakut durrantanom valahonnan a kompakthoz.

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2573) Sanyabá válasza gonger (#2572) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Na ja, de ahhoz olyan fotó aparát is kell. Akkor láttad hogy milyen cuccuk van. Mikor láttam őket lent ,azt hittem hogy valami polip akaszkodott rájuk,a sok kar meg nyúlványok között.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2574) gonger válasza Sanyabá (#2573) üzenetére


gonger
senior tag

Na nekem nincs olyan; de van egy kompaktom, amivel próbálkozom. Érzem a határait, de az én tudásomnak ez még bőven megfelelő. Kiegészítőket tudnék hozzá válogatni, épp a minap leveleztem az érintettekkel, gyakorlatilag bármilyen apró kiegészítővel javítanék a dolgokon, 50 e Ft alatt nem úszom meg. és vagy bejön vagy nem...

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2575) Ferdzsoo


Ferdzsoo
addikt

Játszásiból megnéztem a D60-amhoz mennyi egy víz alatti tok...
Gondoltam hogy sokba kerül, na de ennyibe... :N

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2576) Peetry válasza Sanyabá (#2573) üzenetére


Peetry
senior tag

Bunny tudtommal valami canon kompakttal nyomja. Azokhoz nem vészes a tok (relative). A fontos, hogy 28mm-ről induljon, esetleg fényerős, és legyen manual beállítás. Sunpaknak van azt hiszem olcsó víz alatti vakuja.

(#2577) Sanyabá válasza gonger (#2574) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nekem is kompaktom volt (van) 20m-ig jó,relative még vissza adja a színeket.
De aztán már profi cuccok kellenek, barlangról nem is beszélve.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2578) Zseketto válasza Ferdzsoo (#2575) üzenetére


Zseketto
senior tag

K-5 és szintén brutál.Jobb obi árban van :((( plussz külső vaku...

Segítséget szeretnék kérni.

Az első ruhámhoz.

A paraméterek: egy halom kristálytiszta vízű tó és mélyebb hegyi "patak" (2m mély gyűjtőkkel), 10-20C közötti szórással.Pipás-uszonyos mókázásra 4-5m-ig (tónál pl.)

A kérdés, wetsuit vagy drysuit?Egy bolt zárna éppen, akciózik ezerrel.Láttam egy ripcurl wetsuit-ot (flashbomb) átszámítva 78rugóért.A kérdés, h megéri-e?Vagy ezekhez a kürölményekhez pont nemjó?

Laikusként sajnos nem tudom eldönteni, h a két nagy ruhacsoport közt mekkora a különbség, illetve felhasználási területeket se.

tudnátok segíteni? :)

köszönöm!

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2579) Zseketto válasza Sanyabá (#2548) üzenetére


Zseketto
senior tag

a magaslati tóhoz különkéepsítés kell?

Hány tszf-nél lehet beszélni magaslati tóról?Itt főleg 1800m-n vannak a tavak, de vannak feljebb is...

bocs, a dupe-ért, lejárt az időm

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2580) Zseketto válasza Zseketto (#2579) üzenetére


Zseketto
senior tag

ezek közül megéri bármelyik ajánlat?

azt már látom, h amit nekem kínáltak wetsuit irreális árával egy vicc.Ez az 5mm-s neoprén elég csábítóan hangzik ennyiért.

Rólam röviden:

imádok szabadtüdővel "merülni".Kb. 4-5m a határ ahova le szoktam úszni és gyönyörködöm az élővilágban.Nagyjából 1-2perc a max. amit bírok edzettség nélkül.Elámultam Sharm hihetetlenül gazdag élővilágában.A blue hole kicsit már ki volt pusztulva, mikor tavaly ott jártam.Ettől függetlenül egyszer szívesen merülnék benne.

Rengeteg kristálytiszta hegyi tó van erre és vonzanak, de túl hidegek a "natúr" merüléshez.Ezért is keresek olyat, ami megvéd egy darabig legalább.

Idővel szeretnék rendes búvárkodásra váltani.Ezért is vásárolnám össze apránként a dolgokat.Már ami feltétlen szükséges.

A 2m-s hullámokat már félem (bodyboard kvázi hobby) és nem szeretem az áramlásokat, mert rohadt veszélyesek (villámgyorsan visznek veszélyesen messzire)

nagyjából ennyi.

volt vízalatti kompaktom FT-2, s bár a panaszkodik fennhangon hirdetett csúcsmodellje volt (azóta FT3-mal orvosolták a hibáit) 3m alatt már "becsöpögött" az akksizsanérnál.Egyszerűen sz@r volt a pöcök és puha a rugó, ami lezárta volna.

[ Szerkesztve ]

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2581) bcslaci válasza Zseketto (#2579) üzenetére


bcslaci
csendes tag

Készülékes búvárkodásnál nem kell külön képesítés, de figyelembe kell venni a magasságot. Ez a computeren beállítható és utána az már jól számolja az időket.

A0 magasság 0-300m
A1 magasság 300-1500m
A2 magasság 1500-300m

Snorkeles merülésnél - szerintem - nem kell külön figyelembe venni a magasságot, hacsak annyiban nem, hogy hozzá kell szokni a környezethez (fáradékonyság, stb.)

(#2582) Ferdzsoo válasza Zseketto (#2580) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Egy biztos ha ruhát veszel, súlyt is kell venned hozzá ha alá is akarsz merültni, és nem csak a tetején snorizgatni.
Egy normális szárazruha 4-500k. És az nem olyan hogy belepattansz, kicsit bonyolultabb. :)
10-20 fok közé még a 7-es nedves is kevés nemhogy az ötös.

Ha pedig jó kompjútert akarsz akkor Suunto.

[ Szerkesztve ]

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2583) Peetry válasza Ferdzsoo (#2582) üzenetére


Peetry
senior tag

viszont egy félszárazzal már el lehet lenni.

(#2584) Zseketto


Zseketto
senior tag

ERROL a markarol tudtok valamit? Vagy milyen markat ajanlanatok, ami jo?

jo, h kerdeztem, maris oszlik a kod.Tehat, ha megvettem volna azt a falncos semmire se jo markas(nak latszo) goncot, most szivnam a fogam :)

bcslaci A", az biztos 1800-2000m koruli a magassag.Mi az hogy keszulekes?

Feree13 Suunto-t gyakran hallom, ezek szerint nem veletlenul.De ezer felet gyart, melyiket lenne erdemes megvenni?
Bujtam bele ebbe a ripcurl (felul, elon cipzaros) ruhaba.Mit mondjak, megszenvedtem vele.Kb. mintha a pick szalamit kene visszadugni a csomagolasaba :DDD MEg jo, h vekony vagyok, de igy is jo par perc volt magamra kuzdeni.El se tudom kepzelni milyen lehet egy rendes drysuit.

Hulye kerdes, de ti hol veszitek fel?Tippelem, a helyszinen, ami feler egy vetkozoshow-val nem? :U Namost, itt a tavak korul sincs tul sok helyszin az atoltozesre....

7mm? Az mar rozmarbor meret nem?:D Azert gondolom nem hul olyan gyorsan a to, h 5-10m-n mar jelentos lenne a homersekletkulonbseg?Vagy?

Az egyik to atfolyo-szeru.Eszakon belefolyik egy 3-4m szelessegu sebes sodrasu "patak", delen meg egy duzzaszto csapolja le a folosleget.Szoval lehetseges az aramlas, de eloszor a part korul akarok boklaszni, nehogy meglepjen.
(a to kb. 500m szeles saccra es 1.5km hosszu)

lista a tavakrol : van anyag...

suly?Jogos.De mibol es mennyit?

Peetry: felszaraz?Ilyen is van?

Otthon kinel es mire lenne a legjobb kezdesnek levizsgazni?

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2585) Zseketto válasza Zseketto (#2584) üzenetére


Zseketto
senior tag

Talaltam a kozelemben OWD kurzust, ilyen csomagban :

Inhalt
3 estes elmeleti oktatas

5 medences merules

4 szabadvizi merules

atszamitva 190ruppo...

mit gondoltok?

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2586) Ferdzsoo válasza Zseketto (#2585) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Azt hogy kurv@ drága. :D De mondjuk ez normális is. Külföldön az ilyesmik mindig drágábbak mint itthon.
Itthon egy sima owd 100k körül kijön mindennel együtt.

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2587) Sanyabá válasza Zseketto (#2579) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nos ,nekem nincs külön képesítésem, de azt hiszem hogy ha ezt átolvasod pontos választ fogsz kapni:[link]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2588) bcslaci válasza Zseketto (#2584) üzenetére


bcslaci
csendes tag

palack, nyomáscsökentő és a többi szükséges lom :D

(#2589) Sanyabá válasza Zseketto (#2584) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Akkor ezek szerint Svájc-ban élsz, vagy csak kint dolgozol?

Az én tapasztalatom szerint az 5mm-es neoprén 19-20 C fokig jó, a 7mm-es 13-14 C fokig.
Ez alatt a száraz ruha az előnyös,de ugye mint más egyéb is ,ez egyéni dolog.
A fél száraz ruha meg olyan, mint a négy évszakos autógumi dilemmája....

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#2590) Füge007 válasza Zseketto (#2584) üzenetére


Füge007
senior tag

Na akkor kezdjük az elején!

Szabad tüdőzéshez nedves ruha teljesen jó, de abban is csak az 5 mm-ig, a 7mm-ben már nem úgy tudsz mozogni ahogy ez oda kellene!

Száraz ruha nem alkalmas szabadtüdőzéshez!

Ne vegyél felesleges dolgokat!

Ha van időd itthon csináld meg az OWD vizsgád, olcsóbb, és talán a szakszavak megértése is könnyebb lenne az anyanyelveden! Vannak gyorsított tanfolyamok, ha tanfolyam érdekel ebben is tudok segíteni. A tanfolyam elvégzése után majd eldöntöd, merre tovább, marad főleg szabadtüdős, készülékes búvárkodással akarsz foglalkozni, illetve technikai vonal felé orientálódsz. Ez fontos, mivel úgy fogod megvásárolni a felszerelésed.

Ne légy türelmetlen!!!

Minden kezdő béna volt, még ha nem is ismeri el, hidd el egy idő után belecsusszansz a ruhádba, minden szenvedés nélkül :D Időt kell hagyni, ha valami nem tiszta megkérdezni, itt és az oktatóid is segíteni fognak!

Füge

(#2591) Zseketto


Zseketto
senior tag

Feree13: hja, itt minden szolgáltatás, szervíz kurva drága.Az élet többi része kb. mint otthon...Otthon az OWD fele annyi :Y

kérdés: szeptember még alkalmas arra, hogy az ember letegye az OWD vizsgát plussz kint merüljön?

Sanyabá: kössz a linket, hasznos volt!Igen, ide tettem le a voksomat sok év hajózás után.Tehát az 5mm kevés a 7mm meg sok.Szívás.Fogok bérelni 7mm-st hátha a sznorkel mégse olyan gáz vele.Aztán 5mm-t, hogy mennyrie bírom vele a hideget.
A félszárazat akkor nem erőltetem.

bcslaci: "...lom" ezen felröhögtem hangosan:) Igazából mi az amit ti feltétlen beszereznétek, s mim az amit inkább bérelni érdemes?

Füge007: Olyan 70-30 arányban érdekel a szabadtüdős és a készülékes.Tech semmiképp sem.Nekemaz a 40-50m már túl meredek, bár elismerem a fantasztikus sportteljesítményt!
Tanfolyammal kapcsolatban meg írok privátot.
Láttam tanfolyamot egyedüli merülésre.Létezne ilyen?Nem túl veszélyes egyedül merülni?

OWD után láttam még hegyitó és szárazruhás "upgrade"-et.Olyanban is tudsz segíteni?

köszönöm mindenkinek az infókat :R

[ Szerkesztve ]

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2592) F-ECT$ válasza Zseketto (#2591) üzenetére


F-ECT$
félisten

Ruha: a legtöbb búvár boltban lehet bérelni. Bérelj ki egy párat (nedves, félszáraz, 5mm, 7 mm), és majd kiderül, hogy a szigetelés / mozgékonyság skálán melyik jön be.

Felszerelés: amíg nem tudod, hogy érdekel-e a készülékes (palackos) merülés, addig ne vegyél semmit.

Tanfolyam: itthon olcsóbb, de haza is kell hozzá jönni... Megcsinálni bármikor meg lehet, amikor be tudsz menni a vízbe.

Egyedül merülés: ez már egy komoly szint, és nem is minden szervezet támogatja. Több vizsga, és több száz merülés kell hozzá általában.

Snorkelezni (=pipa) is párban kell! Egyedül nagyon veszélyes!

A 40m-es készülékes merüléshez semmi sportteljesítmény nem kell.

Dive ever, work never.

(#2593) Zseketto válasza F-ECT$ (#2592) üzenetére


Zseketto
senior tag

Először mindenképp bérlés, h képben legyek mi az ami még kényelmes, de már nem vagyok meg :)

Az időjárás elég mókás erre.Jött egy keményebb hidegfront, s lett 3C éjjel, meg deres kocsitetők :Y Csak úgy gőzölgött a tó teteje.

SF Tech Classic Kevlar: CHF 1890, Halb auf mass
SF Tech Trilam Kevlar: CHF 2190, ganz auf mass
SF Tech Kevlar PRO: CHF 2850, Halb auf mass

Optionen:
Rolock Trockenhandschuhe system mit Manchettenschutz: CHF 270
SF Tech pee valve: CHF 190
Taschen: CHF 150
Feste kopfhaube: CHF 150
Auf mass neopren Armmanchetten: CHF 150
Auf mass neopren Hallsmanchetten: CHF 150
Kevlar verstärkung am Hinterteil nur für Classic Kevlar: CHF 150
Silicon SI Tech manchetten system: CHF 150

Ilyen árajánlatot kaptam az sfTech svájci cégtől a száraz ruhájukra.Biztos svájci minőség, de az ára nem piskóta :)

Igen a hazajutáson töröm a fejem, hogyan kellene.Kb. mekkora időtáv letudni egy OWD-t ha elsőre összejön mondjuk?

Egyedül nem lehet sznorkelezni?Értem én, h biztonságosabb, nade milyen veszély fenyeget?Azért, ez nem a karibi szigetvilág vagy az ausztrál a rengeteg mérges állattala víz alatt...

*Bolygo Hollandi* *Az Eletnek nincs semmi ertelme, es ez igy van jol!*

(#2594) F-ECT$ válasza Zseketto (#2593) üzenetére


F-ECT$
félisten

Svájc drágább, de gondolom többet is keresel :)

Van intenzív owd tanfolyam ez pl 4 napos, lesz augusztusban, szeptemberben és októberben is.

Nem az állatok jelentik a veszélyt, hanem ezek. Röviden: emelkedés közben elájulhatsz, és ha nincs, aki segít, akkor annyi.

"A legnagyobb veszélyt a Sekélyvizi Ájulás (Shallow Water Blackout - SWB) jelenti. Ez egy hipoxikus (alacsony oxigénszinttel járó) baleset, amely hirtelen, figyelmeztető jelek nélküli öntudatvesztéshez, ájuláshoz vezet. Ha a búvár szája és orra a vízben van (ahogy a víz tetején arccal lefele fekszik), és elájul ebben ahelyzetben, akkor ennek általában fulladás a vége, hacsak nincs biztosítva, nincs felügyelve."

Dive ever, work never.

(#2595) gonger válasza F-ECT$ (#2594) üzenetére


gonger
senior tag

A szabadtüdős merülés engem is foglalkoztat, szeretném jobban elsajátítani a technikáját. Nem ismertek esetleg vmi jó könyvet, amit érdemes ebben a témában olvasni?
ezt olvasta már vki?

Honda SH150 2018.05. havi eladó

(#2596) F-ECT$ válasza gonger (#2595) üzenetére


F-ECT$
félisten

Szerintem az az egyetlen könyv, ami mostanában megjelent a témában magyarul. Biztosan jó, legalábbis a többi uef könyv jó volt.

Dive ever, work never.

(#2597) deedee


deedee
őstag

nem akarok senkit sem untatni a dolgaimmal, de megvan az első kritika a könyvemről... :B [link]

(#2598) Ferdzsoo


Ferdzsoo
addikt

Most volt 2 hete hogy hazajöttünk, de elvonási tüneteim vannak, el kell mennünk még idén horváthországba merülni 3-4 napot. :K Ez a sportág totál fertőző! :)

"Intelligence is the ability to adapt to change" - BTC

(#2599) deedee


deedee
őstag

vasárnap hegyeshalmon merültünk kétszer és nagyon jó volt. :C
mármint hazai viszonylatban.
5-8 méteres látótávolság, jó mélységek, vízalatti tárgyak stb

most szombaton meg irány neufeld, 3 merülés erejéig :K

(#2600) gonger válasza deedee (#2599) üzenetére


gonger
senior tag

mesélj! mi volt Neufelden? gondolom sokan voltak a tóparton. Csukák? esetleg harcsa?
Aug végén mi is tervezünk kimenni az osztrákokhoz.

Honda SH150 2018.05. havi eladó

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.