- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Kempingezés és sátrazás
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23539 üzenetére
Kicsit féltem, hogy ilyen választ fogok kapni, de egy ilyen egyszerű és analóg bemenet nélküli mikrovezérlőtől mire is számítottam? Amúgy eléggé baráti az a szenzor lapka!
-
Undoroid
őstag
Nekem anno amikor találkoztam vele, szénlemezes biztosítékok egyik anyaga volt ez! A csillámlemezzel elválasztott (csak távtartónak volt használva) két szénlemezben volt egy-egy wood-fém pogácsa, amit ha nagyobb feszültséglökés ért, akkor ív keletkezett és ennek a hőhatása megolvasztotta a fémet, ami rövidre zárta a két pólust és így védte meg a további túlfeszültségtől.
Ennek volt egy másik változata is: ott a biztosítékot megfeszítve tartotta egy erős rugó és a biztosítékon túl nagy áram folyása közben hő alakult ki, ami megolvasztotta a reteszként szolgáló fémet és a rugó összenyomta a biztosítékot (mechanikusan lerövidült) és így működésbe tudott lépni a riasztásra szolgáló áramkör és egyben le is kapcsolta a betápot! Egyik megoldás sem volt autómatikusan visszaálló! Ott bizony kézzel ki kellett keresni a meghibásodott biztosítékokat!" Érdekes lehet akkor ezzel összeforrasztani valami vezetéket mondjuk egy autó motorterében " A videót nem láttam, amit említettél!
Magát ezt a Wood-fémes keveréket / ötvözetet vegyileg lehet szennyezni, amivel eltolódik az olvadási hő (is)! Nem kell feltétlenül használni a legalacsonyabb olvadási pontot! ...már megint hosszan offolok, de már vége is!
Viszont egy kérdésem is lenne a többiekhez, ha már itt vagyok: ESP01
Megoldható ennek használatával a tápfeszültség mérése is a szokásos ellenállásos - feszültségosztó használatával és a kód megfelelő módosításával kiíratni a többi adat alá? Elvileg erre a célra analóg bemenetre van szükség (ennél nem látok olyat), de hátha van valami más, egyszerű megoldás is másik alkatrész beépítése nélkül!
(Szerk.)
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23518 üzenetére
Sikerült az adatátvitel! Már csak egy kicsi finomítás van hátra az MCP1700-as feszstabbal és a környező alkatrészeivel és mehet is a bedobozolt érzékelő kitelepítése a megfelelő helyre!
Köszönöm a segítséget!
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23518 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel!
" Ez a programozó nem szerencsés választás és nincs kép a hátáról sem. " A tudatlanságom tükrözi a választásomat! Akkor, amikor ezt megvettem, akkor ezt ajánlotta hozzá a rendszer, így megvettem. Képek róla: 1, 2
Viszont megtúrtam a cuccaimat és találtam egy ilyet is: 1, 2 Szerintem ez már egy szinttel jobb lehet, de ezzel sem lehet módosítások nélkül megoldani az ESP01-es feladatot! A másik példányt jól megkendácsolom és menni fog a dolog!
" Az akkus/elemes tápláláshoz meg deepsleep kell,ami az ESP01-nél egy nem egyszerű forrasztás. [link] + némi kód módosítás. " Igen, ezzel tisztában vagyok, de jelen esetben nem tervezem a DeepSleep használatát, mert a két mérés közötti időben nem lesz elérhető a mérési eredmény, ezért a tápellátás egy 18650-ről (és kiegészítőivel + napelemmel) lesz megoldva, ami regenerálni fogja az akkut! Kicsit rafinált lesz így, de szerintem működőképes!
-
Undoroid
őstag
Sziasztok Szakik!
Két kérdéssel készültem ma estére:
Első - Az ESP01-el szeretném EZT a programot / alkalmazási példát használni! Ahogyan ott a példa is mutatja, simán - ugyanazzal a működtető programmal használható lenne azzal is (természetesen a megfelelő bemenet átírásával?) ITT láttam egy eléggé kezdetleges összehasonlítást, amiben azt mutatja (?) hogy csak kis különbségek vannak a modulokban! Nekem erre a célra pont elég lenne az ESP01 és még kevesebb energiával is megelégedne (akkuról menne) és még a LED-et is leforrasztanám róla az energiamegtakarítás miatt!
Második - Emiatt nem tudtam magam is kipróbálni az elsőt: Pontosan hogyan lehet azt az ESP01-et programozni?
Azt tudom, hogy kell egy gombóc és át kell kötni valamit...maga a programozó eszköz megvan, de azon nincs semmi gomb...csak egy USB illesztő az egész! Ott láttam valamit erről (véleményezésként) , de inkább kérdezek előbb, mielőtt elrontanám!
A sebezhetőség témában...az egy dolog, hogy a projekteink nagy része igényli a hely Wi-Fi jelszavát - és nevét (ahogy ez a hőmérő is) de számtalan más is betekintést ad a külföldi gyártóknak! Legutóbb a robotporszívókról olvastam egy cikket, ahol "véletlenül" kiderült az, hogy a lakásban navigálásra használatos pici kamerájának felvételeivel és a belső mikrofonjával (!!!) kinyert adatokkal buktak meg! ...és azt sem hiszem el, hogy például a biztonsági kamerák beltéri egysége nem képes máshová is felvételeket küldeni, ha hálózati kapcsolata van! Akkor se, ha telepítéskor már letiltottad azt a lehetőséget...és mára már miben nincs olyan mikrovezérlő, amivel meg lehetne ezt a megfigyelést csinálni? Láttunk itt már hűtőpultot, elektromos fűtőtestet, okosTV-t, sűrített levegős (pneumatikus) nyomásszabályozót, stb...amik a lokációs információn kívül más adatokkal is szolgálhatnak a gyártójuk felé a 'szolgáltatás javítása érdekében' -hivatalos fedődumával takarózva...vagy ott van a nagy klasszikus: a szép, új notebook a leragasztott fedélzeti kamerával és mikrofonnal!
Annyi minden van (?) még, hogy inkább be is fejezem az offolást!
-
Undoroid
őstag
válasz
vargalex #23444 üzenetére
Pont ezért jutottam arra, amiért az adatkábelemet gondoltam hibásnak! Szóval a másik négy kábelem adatkábelként nem használható csak töltésre!
Így teljesen világos lett számomra, hogy az egyik miért nem akarta az adatokat továbbítani a régebbi tabomra?! ...és miért volt csak töltésre jó?! Arra is nehézkesen...azt hittem, hogy a foglalat nyekkent meg a tabon és nem a kábel lett rossz! Mindjárt ki is próbálom erre a célra ezt az újat!
-
Undoroid
őstag
válasz
Postas99 #23443 üzenetére
Szia!
Igen, ezzel is próbálkoztam tegnap!
Driver telepítések és újraindítások megvoltak, de semmi reakció nem volt! Tegnap este még ezt is megpróbáltam: kép
Létrejött egy újabb oszlop a programozható cuccok között, de nem láttam semmi változást...este gondoltam egy nagyot és másnap vettem egy teljesen új adatkábelt! Azzal viszont életre kelt a Wemos és végre fel is tudtam programozni! Úgy tűnik, hogy az esetemben kipróbált mind a négy adatkábel lehetett a rossz! Azokkal semmi nem ment, de ezzel az új tyúkbéllel pöccre indult!Mindenkinek köszönöm a sok, jó ötletet és a rám fordított idejét!
* * *
Igen, de csak átfutottam, mert ott 2102-ről írtál!
Persze ez pont ugyanabba a 'családba' tartozik, mint a 2104, de annyira csak a 2104-re koncentráltam, hogy erre már nem is gondoltam...
-
Undoroid
őstag
válasz
Janos250 #23431 üzenetére
Semmi életjelet nem tapasztalok csatlakoztatáskor vagy kihúzáskor! Normál esetben ilyenkor hangjelzés is szokott lenni! Az eszközkezelőben sem jelenik meg semmi, ezért is próbáltam meg több adatkábellel is! Mindnél csak annyit tapasztaltam, hogy egy pillanatra felvillant a Wemos alaplapján a kék SMD-Led és tovább semmi...ennél több 'életjelet' nem tapasztaltam!
" Vigyázz, ha kigooglezod, a GYÁRTÓ SAJÁT oldaláról töltsd le a drivert, mert ha mindenféle egyéb, drivereket kínáló oldalról töltöd le, akkor kapsz vele egy vírust is! " Igen, erre figyelni szoktam! Nem szokásom 'névtelen' oldalakról letölteni semmit sem!
Jobban megnéztem az alaplapi alkatrészeket és nem CP2104 van beágyazva, hanem Sil2104 (a képen is látszik!) Tehát ezen SiliconLabs-os driver kellene?! Egyszer láttam a keresésre erre utalást (így is jelent meg az eszközök felsorolásai között, mint Siliconlabs Wemos!) de túl sok tab volt már nyitva és valószínű, hogy elkavarodott a találataim!
Ami tovább erősítette bennem azt, hogy ez valami klón lehet, az az volt, hogy az alaplapi panel szitázása nem stimmelt a bemeneti tápkörnél! Eredetileg az alsó sorban 5V és GND jönne bal oldalról, de ennél a GND jelölés helyett már csak 0-jel van...jó, a lényegen nem sokat változtat, de nem szokás változtatni ezeken a jelöléseken csak úgy.
Köszönöm az ötleteiteket!
-
Undoroid
őstag
válasz
vargalex #23430 üzenetére
Nem rossz ötlet a Linux! Van is kéznél egy még nem belakott RPi3+, amit kiokosíthatok a célra a feltöltésig! Azután nem lesz 'útban' rajta az a driver!
Volt már alkalom arra, hogy drivert kellett keresni egy spéci eszközhöz, mert a gyári telepítőlemez és a leírások alapján sem lehetett életet lehelni egy vatta új SDR-be! Már akkor is azt hittem, hogy gyárilag halott példányt fogtam ki, de Linux alól simán életre kelt és gyönyörűen muzsikált!
-
Undoroid
őstag
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23428 üzenetére
Igen, azt a drivert telepítettem és így, ebben a formában nálam is megvolt...
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok: Wemos D1 Mini Pro
Nem tudok csatlakozni hozzá (portot sem tudom kiválasztani) és az alaplapok listájában nem egészen úgy találom meg, mint ahogy néhány példában láttam... (Nem találom meg úgy, hogy Siliconlab Wemos D1 Mini Pro) Amivel megtalálom, azzal nem reagál csak annyit, hogy egyszer felvillan az alaplapi kék SmD LED, ha csatlakoztatom az adatkábelt!
Sok oldalon láttam a jellemzőit és mindenhol a CH340G-t mutatják, mint USB-illesztőt, pedig nem az van rajta, hanem CP2104! Valami klónt sikerült beszereznem? Az enyém így néz ki: Előről, hátulról
Amit már próbáltam:
- több adatkábelt is (4 !!! db-ot is, mind nem lehet rossz)
- feltelepítettem a CP210x Windows Driver
- feltelepítettem a CP210x VCP Driver
- feltelepítettem a CP210x Universal Driver
- az alaplapkezelőben beállítottam a " http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json "
- kiegészítettem a címsort " https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json " -re is
- frissítési próbák után kezdem feladni a dolgot és kezdem azt hinni, hogy rossz a frissen bontott lapom!Az egyik ismerőmmel végül arra jutottunk, hogy próbáljuk meg a programot egy UNO segítségével feltölteni a Wemosra, de nem vagyok biztos benne, hogy meg tudom csinálni!
Rendelkezek másik, bontatlan Wemos-al, de az CH340G-s csatolású és nem PRO-változat.
Kérdés: Hogyan tudom hozzáadni ezt az alaplapot a listába? Egyszerűen nem szerepel a programozóm felsorolásában!
-
Undoroid
őstag
válasz
kemcso #23423 üzenetére
Szia!
Keresgéltem pár dolgot az interneten és ráakadtam erre az oldalra: Starduino
Megnyitottam az egyik leírását és szinte pont ezt a jelenséget próbálta meg a szerző kiszűrni az egyik projektjénél: ITT találhatod az írását és a hibajelenség megoldását!
Elég részletesen leír mindent és a javításaira irányuló változások tapasztalatait, ami sokat tud segíteni! Ráadásul mindezt érthetően és ráadásul Magyar nyelven!
A kódjait végig kommenteli, hogy jobban érthető legyen!
A kezdő oldal legvégén -az utolsó mondatokban- minden szerzői jogáról lemond, de legalább "csillagozással" lehet minősíteni az írást! Részemről minden elolvasott cikk után ezt megteszem! Hátha tovább fog folytatódni az eddigi hosszú lista!
Ha lehetne, akkor kitetetném a linkjét az első hozzászólásba is! Másoknak is hasznos lenne!Szerk: Már ott van! -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23381 üzenetére
Pont ezen gondolkozok Én is, hogy nem-e a relék lekapcsolásakor keletkező önindukciós 'tüske' zavarja meg az MCU-működését?! A gyári relépanelokról nem szokták lehagyni róla/róluk a betáp oldaluk felőli védődiódát, de nem követtem végig a hibaleírást és a felhasznált anyagok listáját sem! Előfordulhat (?) az is, hogy a relékkel kapcsolni kívánt áramok okozzák ezeket az anomáliákat?! Vagy már akkor is hibázik a kijelző, ha csak a relék dolgoznak?
Nem látom az egész kapcs. rajzát, ezért ötletként néhány filléres alkatrész hozzáadásával meg lehetne szűrni a betápok lehetséges ingadozását!
-
Undoroid
őstag
válasz
.-..-. #23258 üzenetére
Szia!
Kissé el volt kavarva, de végül megtaláltam! Az egyik ismerősöm ajánlotta ezt, amit azóta is használok! A forrását már nem találom * , mert valószínűleg törölték...még jó, hogy alapból lementettem ezt a képet. Egyszerű és normál használat esetén "mindenre" elég! Nagyobb terhelésnél a hűtőlap használata erősen javasolt! A három színhez ugye három csatorna szükséges! Ha közös a hűtés, akkor ne felejtsd el megfelelően leszigetelni egymástól az összes IRFz44v-t!
* hogyan lehet újra megkeresni ezt a képet az interneten? Szeretném a kép forrását is megjeleníteni!
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Régebben rátaláltam ERRE a kapcsolásra! A benne szereplő uC-t mivel/milyennel tudnám helyettesíteni? Nem szeretnék ellőni egy sokkal több kivezetéssel ellátottat, három adatvonalhoz...egy egyszerű, Wemos D1 mondjuk alkalmas lenne a célra?
Gondolom, hogy egy "mezei" ESP01S alkalmatlan?
Hol lehet megnézni azt, hogy melyik modul képes az I2S kommunikációra? Nem nagyon látom ezt a jellemzőt feltüntetve az elérhető adatlapokon...vagy csak rossz helyen keresem?
-
Undoroid
őstag
válasz
.-..-. #23254 üzenetére
Üdvözöllek!
Ha jól sejtem, akkor nem a WS2818-hoz keresel valami kapcsolást, hanem valami hagyományos LED-szalaghoz?
Az első ún. címezhető ledeket használ, amivel igazán érdekes effekteket lehet összehozni, míg a hagyományossal a teljes 'strip' végig egyforma színű.
Melyik verzió az, ami most érdekes lehet? Nyilván a második, de azért mégis megkérdezem...
-
Undoroid
őstag
válasz
vargalex #23237 üzenetére
Ahogy a kolléga írta: " Mezei izzóval teszteld. "
Sokszor lehet látni ezt a jelenséget, ha nem a Fázis ág kerül megszakításra! Cserélj a betápodon polaritást (dugd be fordítva a dugvillát) és valószínűleg meg fog szűnni az a halvány fény is! A mezei izzóknál eleve nem fogod tapasztalni ezt! Azok a LED-es kütyük képesek akár 100V-ról, teljes fényerővel világítani, mert a benne lévő kapcsoló üzemű tápegység már akkora betápról is képes működni egészen 250V-ig. A régi izzószálas elődök viszont nem képesek ekkora tartományban működni az induló, nagy áramfelvételük* miatt! Lehet, hogy alig mérhető áramot fog produkálni az SSR kikapcsolt állapotában, de arra nem lesz elég, hogy akár egy kicsi parázslást is produkáljon az izzó!* (Elégé pongyola megfogalmazásban
) van még egy tulajdonságuk: mivel az anyaguk izzik, ezért akkor fogyasztanak kevesebbet, ha már teljesen felizzottak! Ezt egyszerűen ki is lehet próbálni! Megméred egy sima, mezei izzó áramfelvételét üzem közben és lejegyzed. Majd kiveszed az áramkörből ugyanazt az izzót, megméred hidegen az ellenállását és kiszámolod a megmért betáp segítségével (a megfelelő képlet segítségével) az áramfelvételét és a kapott érték nem lesz ugyanaz! Nagyon nem!
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23149 üzenetére
Ne bántsd! Ő nem érti, hogy miért kérdezel olyanokat, ami szerinte lényegtelen és ezért nincs is rá válasz, viszont Mi (Én biztos nem) értjük azt, amit és ahogyan ír! Többszöri átolvasás után sem nagyon értem az egészet! Néhol kín olvasni...
Felmerült bennem a kérdés: miért nem kérdezi meg a másik sporit, hogy mi alapján készítette (?) el a sajátját? Vagy hol vásárolta meg? Annyira nem lehet nagy titok az egész...
Nem szeretnék elriasztani innen senkit! Legyünk türelmesek!
-
Undoroid
őstag
válasz
Janos250 #23115 üzenetére
A "telefonos játékot" fel lehetne használni arra, hogyha a szünetmentes aktiválódik (nyilván azért, mert ismét megjött a nem várt látogató) akkor üzenetet vagy hívást küld Neked riasztásként és ránézel a rendszeredre / kamerákra, hogy tényleg-e vagy 'csak' szimpla áramkimaradás van ott?! Ha a látogató jött el ismét, akkor meg tudd tenni a megfelelő lépéseket...
Sajnálom, hogy ilyeneken kell agyalnod, mert azok nem teszik azt, amit igazából ilyenkor kellene és nem csak kerülgetnék a 'kiskapukat'?!
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #23093 üzenetére
" nem tudom hogy a stepper motor ezzel a pontatlansággal/csúszással mire használható " Ez egy egyszerű, olcsó kis szerkezet (még azt is el tudom képzelni, hogy a belső közlőkerekei műanyagból vannak) , amit szinte bármire használhatsz és a jellemzői miatt nem kell egy túl precíz dologra gondolni! Működik, megy és tanulni is jó vele! Ez ennyit tud ennyi pénzért!
Első autó vásárláskor is szívesen megvenné az ember a legújabb BMW-t, mert az tele van extrákkal, sokat tud, kényelmes és ráadásul nagyon menő is...viszont csak egy használt Opelt vesz, mert végül az is megy, olcsóbb és a céloknak még az is megfelel! -
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #23091 üzenetére
Szia!
Úgy tűnik, hogy az a remek motor még lendületből (belül) megtesz valamennyi fordulatot, ami a nagyobb fordulatszámnál arányosan több lesz! Ugyanis ezek a motorok több közlőkeréken keresztül adják ki magukból a fordulatot és a nyomatékot. Ha csak egyszerűen elveszed a motorvezérlést, akkor az valamennyire biztosan túlpörög!
Nem tudom, hogy a driver mennyire szeretné elviselni, ha a 180fok megtétele után adnál egy rövid 'fékutasítást', amivel azonnal leállna a motor belső forgórésze! Vigyázz vele, mert ilyenkor hirtelen, nagy áramfelvételt fog a motor produkálni! Nehogy tönkremenjen az ULN2003-as IC-d! Esetleg összedobhatnál egy izmosabb IC-helyettesítést, nagyobb határértékekkel rendelkező Tranzisztorokból és diódákból!
Fékezéssel sem tudsz majd hajszálpontos pozíciót kiszámolni, mert nem egész számú a közlőkerekek osztása: itt láthatod a magyarázatát...de legalább minden fordulatnál ~ugyanannyi lesz a kúszás! Úgy emlékszem, hogy volt már erről szó! Talán a keresővel megtalálod!
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23012 üzenetére
Biztosan lennének erről videók, de sajnos a keresőszónál rögtön elakadok! Ugyanis ez nem egy gyári napelemes rendszerről kapná az infókat, hanem egy maszek gyártmányú DHT11-ről vagy egy BME180-ról! Azokat fel lehet küldeni a helyi hálózatomra egy ESP-vel. Úgy viszont csak az aktuális értékeket tudom megjeleníteni és nem a linkelt módon, látva az esetleges változásokat. Első körben egy szimpla napelem értékeit szerettem volna így monitorozni, majd később jöhetett volna a bonyolítás...Ehhez szerettem volna segítséget kérni, de ha nem írom le rendesen a kérdésemet, akkor válasz sem fog jönni!
-
Undoroid
őstag
Párszor láttam már ezt a megoldást, ha nem csak az aktuális értéket szeretném látni, hanem a változásokat is! Ez csak programozás kérdése vagy szükséges valami hardveres eszköz is, amivel el lehet valameddig menteni a korábbi értékeket? (eprom, microSD kártya, DS1307Z modul stb...)Okosotthonoknál láttam ezt a kijelzést...
-
Undoroid
őstag
válasz
JulianSinulf #22992 üzenetére
Szia!A programozás részéhez nem értek, de lenne egy érdekes -gondolatindító- kérdésem: a két végállás közül, ha köztes helyzetben van a motor és így kellene elindítani, akkor azt mi dönti el, hogy az merre induljon el? Előfordulhat ilyen lehetőség? Ha igen, akkor lehet, hogy bonyolítani kellene az egészet egy digitális útadóval, amivel tudni fogja a motor, hogy éppen hol tart és merre kellene indulnia!
szerk: úgy tűnik, hogy közben megoldottad. -
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #22832 üzenetére
Szia!
Azért, hogy bedobjak egy másik verziót és kicsit megkavarjalak
, bedobok egy régen használt verziót is: az analóg fotózáskor használt filmet is lehetett erre használni, ha fényt kapott! Mondjuk nem hiszem, hogy túl sok filmtekercsed van otthon!
* * *
Azért, hogy ne csak OFF legyek: Régebben kérdeztem a régi mobilok kijelzőjének felhasználásával kapcsolatban...driverek hiányában lebeszéltetek róla! Valaki próbálkozott már azzal, hogy a megalkotására az AI segítségét kérte? Vagy nyugodtan engedjem el ezt az irányt is és vegyek hagyományos kijelzőt?
-
Undoroid
őstag
válasz
Arabiata #22665 üzenetére
Egy kicsit furán hangzik a kérdésed! Most, akkor mit szeretnél? Milyen elektronika van az UNO után? Milyen áramfelvétellel? Az egész, így egy kissé ködös!
Ha eleve dobálva lesz a cucc vagy elázhat vagy akármi, akkor lehet, hogy egy jobb minőségű szárazelemmel jobban járnál és "csak" egy normális csomagolással túlélhetne mindent...
Mi lenne ez a célja a cuccnak, amihez UNO szükséges egy airsoft játékhoz?
-
Undoroid
őstag
válasz
Postas99 #22654 üzenetére
Próbálok (magamnak is) segíteni mindenkinek, aki még csak ízleli a dolgokat. Ez a link akár belekerülhetne a Téma összefoglalóba!
" Valamiért én már ismertem ezt az oldalt. " Ez a mondatod úgy hangzik, mintha a Te oldalad lenne...
...ami a Te írásaidat és tapasztalataidat tartalmazza! Neked írtam egy rövid visszajelzést ott?
" Adjatok kérlek egy visszajelzést " Szerintem erre nem nagyon van szükség, mert mindenkinek más az ízlése! Teljesen jól néz ki, nem kevés munkád lehet benne!Ha már kérdezted, akkor legyen:
- Az első sor, bal ikonja (hold) lehetne egy pár pixellel nagyobb.
- Mellette jobbra a páratartalom szintjének 'négyes' száma egy kicsit különbözik a többitől! A mértékegységek jelölése pedig nagynak tűnik...
- A három hüllő alig ismerhető fel! Az első (balról) egy kaméleon, a második nemtommi', a harmadik pedig egy kígyónak tűnik. A funkcióik számomra nem világosak!
- Az alsó sorban levő ikonokat annyira változtatnám meg, hogy ha aktív, akkor van szín, ha nem, akkor szín nélküli és halványabb lenne! Így nem kellene mellé kiírni semmit és több hely maradna.Amin még módosítanék:
- A két mért érték, ha nem megfelelő, akkor pirossal lenne jelölve vagy villogna, hogy nagyon hamar be kellene avatkozni!
- Ha minden érték rendben van, akkor x idő után levenne minden kijelzett feliratot a kijelzőről és csak az idő lenne látható középen, minimálisan megvilágítva. (Akár egy LDR-el szabályozva a fényerejét!)Természetesen visszatérne minden a normál helyzetbe az első kijelzőérintésre!
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Újabb hasznos oldalt találtam! Használjátok egészséggel: STARDUINO Arduino főleg kezdőknek...
Itt is köszönöm Bagi Zoltánnak azt, hogy megosztotta a hasznos tapasztalatait!Nálam egy kicsit furán működik az az oldal, mert nem látszanak a menüpontok (fehéren - fehérrel jeleníti meg őket) de a megfelelő helyre irányított egérrel szerencsére kiírja!
-
Undoroid
őstag
Szia Aryes!
" megnéztem a library " Hol van ez?
Az a megoldás is pont jó lesz!
" biztos egyedül is meg tudsz írni " Sajnos nem, de köszönöm a segítséget! Jelenleg a próbafeladatok alkalmazásaiból tanulok, ha megértem azt, hogy mit - miért?! A lelkesedésem sokkal nagyobb a mostani tudásomnál!
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #22571 üzenetére
Sziasztok szakik!
Ismét a segítségeteket szeretném kérni EBBEN az ügyben! Miért is lenne úgy jó valami, amit valaki már egyszer kitalált?
Amin változtatni szeretnék: ez egy előre beprogramozott frekvencia vételére alkalmas. Viszont a freki váltását csak teljes újraprogramozással lenne lehetőség.
Ezen szeretnék változtatni úgy, hogy beiktatnák egy zárókontaktust (gombot) és egyszeri megnyomásra a programban a következő előre beprogramozott frekire ugorna! Így lenne mondjuk 3-4 beprogramozott freki, amik között váltani lehetne...Ha az utolsónál megnyomnám a gombot, akkor visszaállna az első frekire! ( 1 - 2 - 3 - 4 majd a következő gombnyomással visszaugrana az elsőre )
A példafeladataim között még csak hasonlót sem találtam, ezért kérném a segítségeteket!
Az eredeti leírásban UNO szerepel, de NANO-ra fogom cserélni, de ez nem nagy feladat! A nagyobb feladat az az lenne, hogy a példában be kell iktatni egy feltételt és annak a függvényében három+ elágazást. A programozási oldala lenne számomra a kemény dió!
Az lényegtelen lenne, hogy a következő indításkor melyikről indulna! Nincs jelentősége! Indikálni sem kellene azt, hogy éppen melyik szól!
Megköszönném, ha ebben a Vasárnapi hőségben foglalkozna valaki ezzel a kérdésemmel!
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22566 üzenetére
Még lenne két ötletem, ha még elérhető a "rossz" NANO!
1. A kész szerkezetben perforált próbapanelt látok, ahová a NANO-t is berakod...annak a hátoldalán nincs valami gixer? Ha túlmelegíted a forrszemeket, akkor azok képesek leválni a hordozóról és mozgatás közben hibát is okozhatnak! Látszólag minden rendben van, de egy kicsi mozgás és...főleg, ha a beforrasztott aljzat, több darabból áll! Esetleg a beszerelés közben nem került bele valami fémforgács a lábak közé?
2. A rossz NANO-t meg kellene próbálni a "Vin"-oldalról megtáplálni, de úgy, hogy akár közvetlenül rá kellene forrasztanod egy 100nF-os, kerámiakondit a paneljára! Ha van működő, másik NANO-d, akkor mindkettőn megnézném az üresjárati áramfelvételét!
Szerintem ez a kicsi különbség az alsó részen leginkább a különböző portok miatti tervezés eredménye lehet...esetleg klón az egyik...vagy rossz az adatkábeled!
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22559 üzenetére
Igen, így már (ismerve a vezérlésed működését) valóban felesleges lehet a háttérakku!
A két modul különbsége sokat segített volna...itt nem látod a két különböző NANO-t?
Az a tápegység jónak tűnik! Egy átlagos, kapcsoló üzemű táp lehet. Gyanítom, hogy egyformát (NANO) szerettél volna vásárolni, ezért lehet, hogy volt vele valami "furcsaság" amitől az a biztosíték megszólalhatott...Nem túl régen Én is találkoztam egy furcsasággal (ahogyan nyilván mások is) amit észrevettem még beüzemelés és tesztelés előtt!
" Nincs túl bonyolítva. " Nincs túl bonyolítva, de akkor mi okozza a helytelen működést? Elsőre a betápra gondoltam, mert nem a Vin- bemenetre csatlakoztál, de ez - itt nem számít.
Várjuk meg mások észrevételeit is! Hátha másnak feltűnt valami!
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22544 üzenetére
Szia!
" Az kizárható hogy beüzemelés óta nem volt kikapcs-bekapcs, mert a faluban rendszeresek az áramszünetek. " Pont ezért a kalapsín és az SSR közötti részre betennék valami egyszerűbb helyi energiaforrást (18650 alapú) amivel az áramszünet okozta kimaradásokat/meghibásodásokat valamennyire csökkenteni lehetne és ezzel párhuzamosan a GSM-modul küldene egy hibaüzenetet az illetékeseknek. Nem sokat segítene az az akku, mert nyilván a szerkezet többi része nem fog menni, de legalább valameddig életben tartaná a vezérlést.
" ránézésre volt némi eltérés a két modulon " Megtennéd, hogy lefotóznád őket?
A lecserélt biztosíték "C" vagy "B" jelölésű?
A teljes rajz engem is érdekelne! A harangot egy pneumatikus hengerrel és egy egyszerű kompresszorral mozgatod egy egymágneses 3/2 (vagy 5/2) szeleppel?Egy másik kérdés:
" harangozás vezérlés távolról, sms üzenetekkel " Ezt nem bonyolítottad meg egy kicsit? Ha jól gondolom, akkor a harangozások (fél)óránként szokták követni egymást. Minden 'egész' órában az időpontnak megfelelő számú kongatás és minden 'fél' órában egy kongatás...miért kell ezt SmS-el indítani? Egy óramodul (RTC?) és annak megfelelően menne minden +egy kézi vezérlés, ha áramszünet van...vagy ebben az esetben másképpen kell működtetni a dolgokat?
-
Undoroid
őstag
válasz
vegyszer #22500 üzenetére
Így ránézésre nagyon profi cuccnak néz ki! Viszont ez - így csak egyszeri adagolásra képes! Apróbb tuninggal (és két alacsony nyomású visszacsapó szeleppel és átprogramozással) még a célnak megfelelővé lehet tenni! Töltés - ürítés funkció...
EZ a másik masina még jó is lehet, ha nem ragaszkodsz a precíziós szintű adagoláshoz! Mindenképpen valami finomszűrővel engedném abba az adagolóba a folyadékot, mert hamar felkaphat valami nem odaillőt és vége...illetve az átemelt mennyiséget is figyelni kellene valamivel...már, ha szükség lenne rá!
Vigyázat! Ha 'alacsony szintű/mennyiségű' locsolást szeretnél ezzel végezni, akkor gondoskodni kell a szivattyúegységed elválasztását a napfénytől! Ha napfény éri így, akkor várhatóan algásodni is fog a folyadék! Az pedig előbb - vagy inkább hamar keresztbe fog tenni a projektednek!
-
Undoroid
őstag
válasz
Dißnäëß #22473 üzenetére
A bajom az elsővel (elektromos radiátor) csak annyi volt, hogy az említett masinából még nem száműzték véglegesen a tervezett elavulást! A fűtőszál kapcsolgatására szolgáló Triac-ot még véletlenül sem tervezték rá egy egyszerű hűtőlapra! Éppen addig viselte a rajta keletkező hőfejlődést, míg le nem járt a masina garanciája! Aztán egy hűvös napon egyszer csak kijött belőle a működtető füst és vége...gondolom, hogy a javítás egy panelcserével kezdődött volna, ami elég vaskos árú lett volna, mert a teljes elektronikát tartalmazta! Tápegység, mikrovezérlő, nagyáramú kapcsolóegység, vetítő egység, stb...így megúsztuk kb. 2óra munkával és megközelítőleg 500Ft-os Triac-al, ami még egy megfelelő hűtőlapot is kapott.
Értem Én, hogy fejlődés és fogyasztói társadalom, de azt a (bele)tervezett elavulást igazán elfelejthetnék már!
-
Undoroid
őstag
válasz
Dißnäëß #22465 üzenetére
Szia!
Szép masina! Sajnos (vagy nem) egyre több gépen találkozok ilyen okosodó technikával, különböző masinákban!
Az első, amit pár éve láttam az egy elektromos radiátor volt, ami ki tudta vetíteni a padlóra (vagy a falra) a beállított- és az aktuális hőfokot! Egy ESP-modul felelt a WI-FI kapcsolaton keresztüli vezérelhetőségről! ...és még ki tudja, hogy miről gondoskodhatott?!
A másik egy ipari pneumatikában használatos -igen bonyolult- nyomásszabályozó szelep elektronikájában bújt meg! Ott egy Atmel chip volt a panel középpontjában, ami kihatott minden beépített főbb szelephez és szenzorhoz! A WI-FI-re nem volt kihatása, de akár még LAN-on keresztül is "bele lehetett cselekedni" a nyomásértékekre, fel- és lefutási jelalakra, stb...!
A harmadik pedig egy "egyszerű" távirányítóban bújt meg: KÉP Ismerősek azok az elnevezések a mérőpontokon?
Szóval erősen fejlődnek a tárgyak körülöttünk...
-
Undoroid
őstag
Szia!
" Kellene ezekre valami képernyővédő megoldás? " Nem használtam még ezt a kijelzőt, de ezek szerint szükség van rá! Részemről valami LDR-es megoldással próbálkoznék, ami megvédhetné a beégésektől!
" mozgatni a szöveget 1px ide oda " Jó ötlet az is, de vajon mennyire fogja a néző szemét zavarni? ...még akkor is, ha nem közvetlenül a kijelzőre néz!
-
-
Undoroid
őstag
Sziasztok Szakik!
Két kérdésem lenne egy ESP01S-el kapcsolatban!
1. Programozás előtt vagy után tegyem fel rá a DEEP SLEEP-es átkötést vagy az teljesen mindegy?
2. Programozni szeretném (megvan a hozzá való eszközöm) de ha jól emlékszem, akkor kell rá valami átkötés (?) is az adatátvitel megkezdése előtt...vagy nem kell és különben se igyak annyit szerelés közben?
-
Undoroid
őstag
válasz
mézespálinka #21730 üzenetére
Nem ismerem azt a szenzort, de van néhány ötletem:
1. Az nem lehet, hogy az első használat előtt fel kell venni vele a zéró pontot és azzal konfigurálod be a távolságot?
2. Nem lehet konfigurálni az alaplapon, hogy colban vagy metrikusan mérjen? (ugyanez szoftveresen is)
3. Ha kipróbálod az új beszerzésű szenzorokat, majd kicserélve arra, ami jól mér (csak a szenzort!) akkor a hiba megmarad vagy eltűnik?
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #21723 üzenetére
" hogy jutottunk Electronic Volume Controller-től " Azt a chip-et ezzel kiegészítve tudod a kért dolgot megoldani...
Ez egy lehetséges megoldás volt a kérdésedre! Már a legelején szóltam, hogy biztosan van jobb, egyszerűbb megoldás, mert nem akarok itt felesleges köröket futni. Ez csak egy lehetne a sok megoldás közül! Előfordulhat az is, hogy van már olyan, ami ezt alapból tudja, de Én nem ismerem.
" jó drága " Persze, hogy az! Ez a kis chip (amit a legelején linkeltem) önmagában is képes a hangerőszabályzásra és ráadásul a tápfesz elvétele és visszakapcsolása után nem fog meglepni azzal, hogy teljesen lehalkítva éled fel vagy teljes hangerőn!
Szóval ezzel nem csak egy sima potmétert kapsz, amivel kényelmesebbé tehetsz egy audio-eszközt! A többi lehetőségnél van még olyan is, amit l2c-n keresztül tudsz csatlakoztatni egy mikrovezérőhöz. Neked kell döntened!
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #21716 üzenetére
Végül ennél a példánál maradtam, de felmerült pár kérdés:
- 1. A példában Leonardo-t használnak és Nekem Uno-m van, ami hasonlít is rá. Az adatlapjukat megnéztem és néhány apróságban térnek el egymástól! Leginkább a kimenetek terhelhetőségeik térnek el jelentősen egymástól! (40mA vs. 20mA a Leonardo javára) Ennek ellenére működhet? Nyilván nem lesz 100%-on hajtva minden szükséges kimenet...
- 2. A rajzon szereplő konvertert nem említi a szerző, de Én egy HW-221-es panelként azonosítottam be! Jól gondolom?
-
Undoroid
őstag
Sziasztok szakik!
Elsőre Boldog Újévet és sok-sok sikeres projektet kívánok!
Ismét a segítségeteket kérném: jó fél éve megvan már EZ a kijelzőm és most szeretném kipróbálni, hogy mire is képes! Vezérlő szinte bármi (Arduino nano, ESP32 vagy 8266, D1) lehet! Valami egyszerű szöveget szeretnék kiíratni vagy egy DHT-vel hőmérsékletet megjeleníteni! Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Tudom, hogy ne számítsak túl sokra, csak kíváncsi vagyok a képességeire! Vagy milyen keresőszóval keressek erre rá?Köszönöm, ha valaki időt fordít a kérdésemre!
szerk: közben rátaláltam egy példára
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21637 üzenetére
Igen, nincs rajta stabkocka! Ezért már az elején kapni fog egy MCP1700-3302E szabályzót! Remélem, hogy elegendő lesz a két lap táplálására! ...és itt jön a képbe az alacsony fogyasztás!
* * *
vargalex: Ki fogom próbálni és lesz visszajelzés is!
Nyilván a lábkiosztást javítanom kell a kódban, de ez legyen a legnagyobb baj!
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #21636 üzenetére
" nem kellene barebone " Valamit nem értek! Hová kellene barebone?
Ha vezetékezek, akkor hogyan illeszteném a BME280-as lapkát a routerhez?
Ha teljesen el szeretném kerülni az összes hókusz-pókuszt, akkor az első ilyen probléma után eladnám az eddig összejött cuccaimat és megvennék egy gyári, működő, drága valamit. Igaz, hogy ekkor megszűnik az építés szépsége, az ezirányú tanulás és a pénztárcám tartalma is erősen megcsappanna...
A vásárolt masina pedig vagy jó lenne a célra vagy nem.Ne érts félre: inkább ismerkednék ezekkel a lapokkal, mert érdekel! Régen sem adtam fel akkor, amikor az első -saját tervezésű és kivitelezésű- panelom nem 'akart' elsőre működni! Átnéztem a kész panelt, megtaláltam a hibát és kijavítva máris jó volt! 12éves lehettem, amikor csinálgattam! Édesapám egyből tudta a hiba forrását, de inkább csak halványan utalt rá és nem javított ki egyből! Használt alkatrészekkel voltam kénytelen dolgozni, de az összeszedésük és a méretük szerinti tervezésük volt a szép benne! Akkor még nem volt számítógép, internet, tervezőprogram, levilágítás, stb! Mindent egy négyzetrácsos papíron terveztem meg, majd áttükröztem - átjelöltem az előkészített panelra, majd egy fogpiszkálóval festettem meg a leendő vezetőszálakat nitró alapú festékkel! Még a színére is jól emlékszem! Sötétzöld volt... Ezzel volt rendesen hókusz-pókusz!
Pedig csak egy egyszerű, kéttranyós villogóról volt szó, ami egy zseblámpaizzót villogtatott!
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21627 üzenetére
Az adatok mennek is! Az ESP létrehoz egy saját szervert, ami a WI-FI hálózatomon dolgozik és oda érkeznek a mért adatok! Ezeket az adatokat az IP-m ismeretében egy egyszerű böngészővel olvashatom is! Egészen pontosan így néz ki egy DHT küldte infócsomag. Nézhetem mobilról, 'laposról', asztali gépről, stb... A Te "felületed" sokkal jobb! Sokkal alaposabb tájékoztatást ad mindenről! Tetszik! Ahogy nézem ez nem csak az aktuálisan mért értékeket mutatja, hanem valameddig láthatóak az ingadozások is!
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #21620 üzenetére
Ezt a kettő D1-es mini lapot ilyen darabáron vettem meg...elég jó akció volt rajta!
Nem is értettem az engedmény mértékét! Vagy ez egy szimpla klón lenne?
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21619 üzenetére
Ez is csak egy ismerkedés lenne ezzel a lappal és a már említett szenzorral! Esetleg véglegesíteném is, de nálam nincs okosotthon a tervben!
Talán, egyszer...
Viszont a második linked érdekes!
Egy csomó lapot (is) felsorol a funkciójuk megjelölésével! Ezeket kerestem már egy ideje és ezért is kérdeztem így (második bekezdés, offban) korábban!
-
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21614 üzenetére
Ebből is rendeltem kettőt! Ezzel a hőmérős projekt megvalósítása szerintem eléggé pazarlás lenne! Jó, nem egy nagy összeg, de nem akarom pocsékolni az erőforrásait! Lehet, hogy legközelebb pont hiányozna az a pici plusz, amit ez tud?!
...és akkor újra rendelgetni és mire megérkezik?
Jó az a videó! Ez a trükk még menne is! Sok évvel ezelőtt meg se kottyant volna egy ilyen mutatvány a pillanatpákámmal, de mostanra az ötödik X közelében már nem olyan jó a látásom, mint régen...
-
Undoroid
őstag
Neeem! A legutóbbi rendelésemben ilyenből is érkezett kettő (+1programozó) és most szeretném kipróbálni a képességeit! Mivel az ESP-01-en még a programozásához szükséges áramkör sincs rajta, így vélhetően ez fogyasztja a legkevésbé az energiát! Az ok, hogy eléggé korlátozottak a képességei a kevés kivezetése miatt, de valamit - valamiért!
Mivel még csak ismerkedem ezekkel a kis áramkörökkel, így az alapokkal próbálkozok...ezért is rendeltem ebből egy párat. Ha egy elmúlik
, akkor marad még egy tartalék!
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21609 üzenetére
Szia!
" Ha nem éri közvetlenül víz, akkor egy egyszerű burkolat elég. " Remek!
" ESP-01 deep sleep az macerás " Ettől féltem! Ha jól emlékszem, akkor van egy másik energiatakarékos módja ennek a lapnak, de gondolom, hogy azt sem lehetne megúszni forrasztgatás nélkül?! Túl picire van megcsinálva a hordozó lap, hogy külön ez is ki lenne vezetve rajta.
Már csak a mikrovezérlők programozása lenne érdekes.
-
Undoroid
őstag
Sziasztok szakik!
Lenne pár kérdésem a BME280-as lapocskával kapcsolatban! A kérdésem pedig az lenne, hogy ez a lapocska mennyire viseli el az időjárás viszontagságait egy olyan burkolatban, mint például a DHT-sorozat? Nem fogja közvetlenül érni a lapocskát napfény, eső, szél! A lakáson kívülre helyezném el, eresz (és előtető) alá és beletenném egy barkácsolt műanyag burkolatba!
A másik kérdésem pedig ezzel kapcsolatos lenne! Lehet, hogy egyszerűbb lenne közvetlenül megkérdezni cog777 kollégát, de ilyenkor inkább ezt nem teszem! Az elfogyasztott Bejglitől kajakómás mindenki, de talán vannak fanatikusok, akik ismerik a megoldást is! Szeretném ezt a projektet megcsinálni itthonra.
A külső lapocska 5-10percenként küldene új adatokat egy ESP-01S-en keresztül (ha ez így lehetséges). Minden további időben elmenne DeepSleep-be az akku (1db 18650) kímélése érdekében.
Köszönöm a választ és kellemes ünnepeket mindenkinek!
-
Undoroid
őstag
válasz
vegyszer #21543 üzenetére
Szia!
Szomorú, hogy ez a helyzet...
...a routerben jelszóval korlátozd le annak a gépnek (vagy akár az összesnek) az elérhető maximum sávszélességét mondjuk 300Kb/s-re és nem lesz gond! Működni fog ugyan, de olyan lassú lesz, hogy öröm lesz nézni, ahogyan végül kikapcsolja a gépét és megy pihenni!
Az lenne a legjobb, ha beszélnél a fejével és saját maga rájönne arra, hogy mindjárt jönnek az ünnepek és a Téli szünidő...addig viszont vannak fontosabb dolgok!
-
Undoroid
őstag
-
-
Undoroid
őstag
Igen jól, mert éppen volt másik eszközöm, amit kínozhattam! Át kellett írnom a kezdetleges programomat NANO-ra, de legalább működőképes maradt valamennyire az a megkínzott UNO. Sajnos a 6. pin pont egy speciális (PWM) kimenet, amiből csak három van a lapon és éppen mindháromra szükségem lett volna abban a projektben, amivel akkor ismerkedtem...
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #21498 üzenetére
Szia!
Igen, ez a kérdés rendszeresen előfordult már itt! Többek között már Én is rákérdeztem erre!
Viszont ennek ellenére voltam olyan "tehetséges" hogy egy hosszú műszak és egy késő esti szerelés közben -fáradtan- sikeresen hazavágtam a 6. pint az UNO-n. Rettentő dühös voltam magamra, hogy mégis miért kellett ilyen feltételek mellett mégis szerelnem? Ez volt az egyetlen ilyen lapom. Azóta áttértem a NANO-ra és az UNO pedig megmaradt próbára... Kezdő voltam még ebben a témában (még most is az vagyok) és így elfogadtam ezt a minimális "védelmet"!
-
Undoroid
őstag
válasz
lanszelot #21108 üzenetére
Az autós -szerintem ha észreveszi a dudálásodat- akkor bemutatja, hogy az övé hangosabb...
...nem hinném, hogy lenne olyan, aki ezt a magas labdát kihagyná! Erre jó példa lehet az egyes kamionokon látható, hosszú (trombita alakú) légkürtök hangja! Egyszer kipróbáltuk az üzletbe behozott ilyen szörnyet...hát netuddmeg, hogy már 2Bar-on mekkorát szól a 6Bar-ra tervezett kürt!
Léteznek gyári megoldások erre, de ez 'csak úgy van'...szól, de egy nagyobb város zajában semmit sem ér!
-
Undoroid
őstag
Amikor leírtam a kérdést, akkor már sejtettem, hogy a megfelelő 'driverek' nélkül nem igazán fog működni a dolog, hacsak nem lesz valami SPI-s megoldás...bár már a kijelzőkre való csatlakozás sem egyszerű! Egy vékony, felgőzölt fémes vezetőszálakkal szerelt műanyag szalag, amin van egy bolhafing méretű csatlakozó...na az már kemény dió! Hiába van meg a mobilban annak a csatlakozónak az ellendarabja azt még le kellene onnan forrasztani úgy, hogy egészben maradjon...és felhasználható maradjon!
Lehet, hogy jobban járok vele, ha eladom alkatrésznek ezeket a cuccokat?
Ha még használni szeretne valaki ilyen régi cuccokat...
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
A Nokia 5110-es kijelzők vonalán formálódott meg egy gondolat...úgy alakult, hogy az egyik munkatársam adott néhány leselejtezett okostelefont, amiknek a kijelzőjük még jó és szeretném őket hasonlóképpen felhasználni (csak kijelzésre, az érintő nem pálya!), ha van erre lehetőség:
Huawei P8 ALE-L02
Huawei Y560-L01
Sony C1505
LG KP500
NOKIA RM-638
NOKIA RM-914A kérdésem az lenne, hogy az ezekből az elhasznált mobilokból kitermelt kijelzőkből lehetne-e használni Arduino vagy ESP segítségével a grafikus kijelzőjüket?
-
Undoroid
őstag
-
Undoroid
őstag
Szia!
Köszönöm a tippet, jónak tűnik ez a kis modul!
A következő rendelésemben benne lesz ez a tétel is!
* * *
Az a halvány áramfelvétel elég baráti! Alvó módban mit mutat a szerver, amivel monitorozod a mért eredményeket? Vagy mivel / hogyan dolgozod fel a kapott adatokat? Ez érdekelne...
" esp8266-ot hasznalok, vin-en taplalom "
Az ESP-n található fesz-stabilizátor ennyire nem terheli üresjáratban (alváskor) az akkukat?* * *
Ha megyek Hajdú-Biharba', akkor ezt nyugodtan leverheted rajtam...
* * *
" ...de miért jó mérni a légnyomást? "
Mondjuk a kapott adatokból következtetni lehet a várható időjárásra!
-
Undoroid
őstag
Köszönöm az eddigi segítségeket!
Viszont ismét kérdeznék ebben az ügyben! Annyi lenne az érdekes, hogy a DHT22-es szenzort szeretném megtámogatni egy BMP180-as szenzorral. Esetleg ismertek-e olyan modult, ami egyben tudná érzékelni a hőmérsékletet, páratartalmat és a légnyomást is?
A másik kérdésem az lenne, hogy a kiinduló programban hogyan lehetne aktiválni az 'altatást'? Szükséges lenne, mert folyamatos üzemben kb. 2nap alatt lemerít egy 18650-es akkut...nyilván az állandó wi-fi szerver fenntartása miatt! Bőven elég lenne mondjuk 10percenként küldeni a változásokat...
Szerk: Bocs, Aryes! Nem válaszként akartam írni / kérdezni!
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulok hozzátok: ESP-vel íródott kis, egyszerű kísérletet szeretnék kipróbálni, de az ott szereplő ESP32 DEVKIT V1 Board helyett ESP8266MOD-al rendelkezem! Helyettesíthető az első board a másodikkal?
Ez az egyszerű kapcsolás sem stimmel, mert GPIO27-re kellene kötni az érzékelőt és az utóbbin nincs ilyen...megoldható vagy vegyek inkább egy pontosan olyan ESP32-t?
-
Undoroid
őstag
Köszönöm, így már világos!
Szerencsémre nem kellett ezt a műveletet megcsinálni, mert előtte ismét végignéztem ezt a kapott videót és feltűnt az, hogy az ott látott érzékelő nem egyezik meg azzal, amit párosítani kellett volna a nyomival! Az érkezett cuccott teljesen másképpen kellett a meglévő rendszerbe illeszteni...és az már egy másik topikba tartozna!
Köszönöm mindenki segítségét!
-
Undoroid
őstag
válasz
razorbenke92 #20826 üzenetére
Szia!
Mi fog történni az UNO-ra feltöltött programmal? El lehet azt majd távolítani, hogy ne csak foglalja azt a nagyon kevés tárterületet az UNO-n? (Nagyon nem értem ezeket a dolgokat, azért kérdezek ilyet!)
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok: valahol ITT kezdődik a feladat. Egy ismerősöm kisfiának kellene beszerelni azt az érzékelőt a gépébe! Annyit szeretnék megtudni, hogy ez a flash mit csinál az UNO-val? Sértetlen marad a bootloader rajta?
-
Undoroid
őstag
" Ha tápot adok neki és nincs rajta gomb akkor is folyamatosan nyomva érzékeli " Akkor, ez esetben valamit (a belső fel- vagy a lehúzó ellenállást) módosítanod kell a programban! Esetleg átírni / áttenni másik bemenetre a 7-es bemenethez tartozó dolgokat!
Ez valami használt cucc lehet? Ha igen, akkor lehetséges, hogy korábban 'kapott valamit' és egy (?) bemenete haldoklik!Más ötletem nincs!
-
Undoroid
őstag
Szia biker!
Ha jól értem, akkor korábban többet is összeraktál ebből az összeállításból, hibátlanul? Azóta mi az, amin változtattál? (Kábelek fajtája, tápegység, stb...)
Ha mérhető a rotary gombja, akkor ne sípolással keress hibát, hanem próbáld meg megnézni az alapból nyitott kontaktus valódi ellenállását! A sípolás néhányszáz Ohm érték után/felett nem fog jelezni viszont az uC érzékelheti! Ha nem végtelen a mért érték, akkor megvan a baj!Megpróbálhatnád úgy is a hibakeresést, hogy visszateszed az eredeti programot és elektromosan kikötöd a gombot. Ha ekkor is "le lesz nyomva a gomb" akkor máshol keresd a hibát!
-
Undoroid
őstag
válasz
ekkold #20642 üzenetére
Ez már nagypályás lehetett... Korábban a Taxisok is fel voltak vértezve "utánégetőkkel"! Nem ekkorákkal, de úgy 200W körül megvolt...Abban az esetben is elég messzire tudtak forgalmazni, de nem ezért volt dühítő az, amikor kommunikálni kezdtek! A poén az volt, amikor a leparkolt és beállt egy másik mellé és az adásgomb lenyomásakor a mellette álló autók némelyikében megzavarta a központi zár elektronikáját és azzal kinyitotta a 200W-körüli kimenő...Ez még a központi zárak "legelején" tudott működni, amikor még nem terveztek bele komolyabb biztonsági featokat az ilyen zavarokra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- GIGABYTE RTX 3060TI 8GB VISION OC
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Topping D30 Pro (ezüst) eladó
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest