Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Nem a CPU-ban van a ram. Maradjunk a tenyeknel.
Ettol fuggetlenul az M procik iszonyat jok, de itt nem a cpu-val van gond, hanem a rendszerrel. Amennyire elorehaladott a CPU, annyira elavult, buta az OS.
Egyebkent az Intelnek es az AMD-nek is van hasonlo kvazi integralt megoldasa. -
Szabi®
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
Nem tudom miböl sikerült arra következtetni hogy nem értem . .
Az M processzor ősét maga az intel találta fel 2009-ben, igp egységben foglalva a cpu-t gpu-t egy tokozásban. Amit az amd kvöetett, ezekhez már annyi vramot rendeltél külső ramból amennyi akartál . . Az apple ezt vitte tovább, hogy. "ramot" is az egységbe zárta, ezáltal kikerülte az alaplpi bus-t így közvetlen elérést bizotsított a szilikon egységhez . . .Cserébe nem bővíthető, nem moduláris, és nem javítható . . .
-
Szabi®
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
A hírek is engedjék el ? intel gyárthat processzorokat az iPhone-okba, Macekbe és iPadekbe
Egy szakmai fórumon legalább tényeket ne tartsuk már vissza . .Nincs gond az M cpu-val, de van élet a kerítésen túl is . . Meg volt az M előtt is. Meg lesz az M után is.

Eddig is lehetett a vrammal szórakozni, mivel eddig is ramból szedte le, ha integrált volt. Annyi történt hogy ezek az egységek egy tokozás alá kerültek. -
Szabi®
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
Tökéletesen tisztában vagyok, mivel az összes 32bites játék még intelre íródott, mivel a
silicon csak 2020-ba jelent meg. Vagy a játékkészítők elmentek a jövőben és siliconra is megírták, ami kétséges . . . tehát az állításom igaz, az inteles mac-ek alól kihúzták az inteles játékokat.
Magyarán egy 2019-es inteles gépnek még kompatiblisnek kellene lennie azzal, amivel működött, és megvehető volt rá, függetlenül attól, hogy a silicon MA mit támogat. -
-
zacci
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
woow, ha jol ertem 18.50usd es 1 evig megy ra a support, de utana is hasznalhato marad ?
Czo emlitette, hogy lehet megszunik az x86 support. Akkor mi lesz a crossoverrel, ha nem megy majd a whisky ? Feleslegesen nem dobnek ki penzt azert, hogy utana hasznalhatatlan legyen a progi.
-
Friczy
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Honnan szedted a firmware-t? Megnéztem az Orico oldalán, és nem találtam semmit.
Nekem gyakorlatilag kezdettől fogva voltak gondjaim, ezért is cseréltem le. Másik eszközzel nincs gondom (egy Ugreen ház van, talán némileg lassabb, de ez nem zavar, nem jelentős az eltérés). Még azt is el tudom képzelni, hogy az SSD sem az igazi, mert ahhoz van frissebb firmware, de nem tudom frissíteni, ahhoz kéne egy olyan Intel processzoros gép, amiben van nvme SSD csatlakozás. Nekem meg olyan nincs. -
Friczy
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Nem hibamentes egyetlen software sem. Viszont nálam a dokkoló csere verzióváltás nélkül is megoldotta a lekapcsolódási/újraindulási problémát, mióta lecseréltem az Oricot, egyetlen verzión sem omlott össze. Maga az SSD ugyanaz, csak másik házban van. Szóval lehet, hogy ez egy hiba a MacOS-ben, de ez a hiba a jelek szerint kifejezetten érzékeny erre a dokkolóra.
-
válasz
Krethx
üzenetére
Volt ido, amikor relative konnyu volt egy termekrol kideriteni, hogy az belul micsoda, aztan volt ido, amikor ez teljesen elmult. Sokszor van, hogy jo lenne a chip ami benne van, de a gyarto pl ajanlja, hogy tegyel egy EEPROM-ot eballitasokkal a chip melle, amiben ilyen-olyan dolgot a te dobozodhoz konfiguralsz, de alapvetoen annek a meglete opcionalis. Kb 10-bol 9 termeknel ez hianyozni fog. Ami 2 lemezes Raidsonic hazam van, az is "szar", mert mind a ketto eszkoz 1234567890-t mond sorozatszamnak (igy nem tudsz ra automatikat epiteni). Egyszeruen tele van a vilag szemettel (vettem olyan kulso hazat, ami 0001:0001 -t reportolt vendornak es device id-nek ezen felul a benne levo chiprol levakartak a feliratot, nehogy lathato legyen, hogy mi van benne), es a nagy valasztekbol, mar nem latszik, hogy mi nem lesz jo, es mi az, ami jol ossze van rakva belulrol, sott, mar a rendes "markakban" sem lehet bizni, mert ott is elofordul a tucatszemet.
Volt gyarilag, tenylegesen legitim, valodi 128 gigas USB-C csatlakozos usb storage modulom, amit hiaba dugsz be egy Macba, nem fog feljonni. Egy Lenovoba dugva meg feljon. Ha ezt az eszkozt beledugom a Caldigit hubba, azon keresztul se a Lenovon se a Macen nem fog latszani. Ha kozbeiktatsz egy fogyasztasmerot, az teljesen sotet lesz akkor, amikor az eszkoz nem megy, tehat nem kap aramot. Ha szetszeded az eszkozt, akkor kiderul, hogy a gyarto kb sporolt 10 centet es kihagyott egy darab ellenalast az USB-C csatlakozo mellol. Ez az ellenalas hivatott arra, hogy jelezze a tuloldali eszkoznek, hogy o aramot szeretne kivenni a portbol, nem pedig belerakni. Az Apple elvarja ennek a megletet, mert a szabvany is eloirja, az emlitett Lenovo nem.
-
válasz
Krethx
üzenetére
Szerencsere nem szoktam ugy jarni, hogy disconnectelget a storage. Marmint alapvetoen csak a Time Machine az, ami orakon at aktiv szokott lenni, de azzal sem volt gondom soha, pedig jart itt a Firewire csatloson nonametol, az USB 2.0-es majd 3.0-as nonamen at minden. Ami feltunt, azok a kritikan aluli minosegu USB hubok, nem egyet szedtem szet, majd dobtam a kukaba, mert nem felelt meg az elvarasoknak.
-
válasz
Krethx
üzenetére
A franc érti a Mac lelki világát...
Tavasszal vettem egy Acasis TB tokot, bele egy WD Black 850X-et és azóta teljesen hibátlanul fut róla a rendszer (több mint 2600 üzemóra, 13 TB írt adattal)
De egy Kingston USB SSD is állandóan a gépen lóg (archivum, backup) és azt se dobta el még soha. -
Friczy
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Ezzel az Oricoval nekem is volt problémám, ugyanazon a rendszeren más külső SSD (ugyanazzal az SSD-vel) azóta is gond nélkül megy. Szóval nekem inkább maga az Orico holmi a gyanús, és mivel ugyanazzal a típussal neked is problémád van, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez a dock nem igazán megbízható, és nem a Mac oldalán van probléma.
-
zacci
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Ez megbizhatonak tunik. Gondolom jol is mukodik.
Van egy masik site (inkabb nem is linkelem), egy fiatal srac csinalja. Na szerintem O egy szimpla szelhamos. Felrakott egy videot, hogyan lehet windows alol DFU-val visszallni, de kiderult, hogy kamu az egesz. A srac pedig a kinai olcsositott SSD-ket arulja ugy mintha o csinaltatta volna. Eloadja magat, mintha o tervezte volna a kartyat stb.
Szimpla szelhamos. -
SharpSA
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
A lényeg az, hogy van lehetőség állítani és mindenki úgy állítja be, ahogy jó neki.
Ugyanez van játékokkal, ahol én fordított függőleges egérrel játszok, a normált nem tudtam megszokni, pedig anno többször próbáltam. Emlékszem amikor legelőször játszottam egérrel és nem tudtam mi a probléma, miért nem megy. Aztán megtaláltam a beállítási lehetőséget.
-
csordi
csendes tag
válasz
Krethx
üzenetére
Ezen az oldalon azt írják, hogy Windows alól iTunes segítségével, valamint Linux alól is el lehet végezni az rendszer feltelepítését az új SSD-re:
https://ipsw.me/install/Mac16,10/24D60
Próbálta ezt már valaki, mert ezek szerint nem biztos, hogy kell még egy Mac gép hozzá, elég, ha van valamilyen más számítógép? Vagy csak én értelmezem félre? -
csordi
csendes tag
válasz
Krethx
üzenetére
Az AliExpress képein látom, hogy a készülék aljába lehet az SSD-t behelyezni, viszont azt sehogy sem tudom eldönteni, hogy az én hűtőbordával ellátott SSD-m beférne a készülékbe vagy nem? A képek alapján nagyon kicsinek tűnik a hely a fedél alatt. A bordával együtt 11 mm az SSD. Szóval a kérdés, hogy szerinted beférhet, vagy mindenképpen le kellene venni róla a hűtőbordát (amit nemigazán szeretnék)?
-
-
válasz
Krethx
üzenetére
Pont ezert logikus. Az emberek 99%-a radug a gepre egy monitort, es a nem monitor tipusu eszkore csak extendelni/mirrorolni fog. Erre gondoltak, ezen feature fejlesztesekor.
Szerk: ezert kell ilyen esetben egy visszajelezni, hogy ha valaki furcsa modon, csak nem monitor tipusu eszkozt dug ra, akkor ne jelenjen meg ez a jelzes.
-
Krethx
aktív tag
válasz
Krethx
üzenetére
https://m4-ssd.com/
Most már speed teszt is van.
M4 Mac Mini SSD Upgrade 256GB to 2TB Internal SSD Upgrade -
-
cigam
titán
válasz
Krethx
üzenetére
Nagyon fura oldal. Miért telefon van a képeken? Miközben a store már teljesen korrektül néz ki.
A két véglet között (üres, és 2TB) nincs semmi Pl. 512MB vagy 1TB.
Plusz nincs doksi/lista a megfelelő chippekről. Ok, van "comming soon", de nah...
Legfőképp 1-2 sebesség teszt az eredetihez képest. Nem a méret a lényeg
szabi510
Miért cserélnéd le, ha a mostani is végzi a dolgát? Mitől lenne jobb, ha egy mini csinálná mindezt? Ha csak torrendezni kell, arra egy NAS, vagy egy raspberry Pi is bőven megteszi. -
miresz
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
Hát nem is tudom, de nekem speciel ami a gép tetején van azok a típusok nem tetszenek, de ez szubjektív. Meg ehhez még külön plusz táp is kell, ami nekem még plusz hátrány. Bár az Orico elvileg nem rossz gyártó, de én azzal is megszívtam már egyszer egy ssd házzal. 2 hétig működött aztán a gari is nagyon nyögvenyelősen ment.
-
válasz
Krethx
üzenetére
Igen, pont ezt irta. Van egy szep tablazat, hogy melyik CPU-hoz milyen NAND chipek valaszthatoak es ezekbol kell total ures allapotuakat vasarolni, es "egyszeruen" felforrasztani.
A Studio/Pro es most a Mini -nel az ezzel a leges legnagyobb elony szerintem, hogy ha valaki gyart 3rd party nyaklapot es rak ra NAND chipet, akkor a "garancia elvesztese nelkul" a modul cserejevel tudod boviteni. Ha gep megall es nem a NAND a ludas, akkor visszahelyezve a gyarit, maris viheted vissza a szervizbe.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Krethx
üzenetére
Nem cserelheto, Apple prop. Magan az "ssd-n" ami a kepen van nincs controller, csak maga az NAND. Szoval technikailag cserelheto, de csak olyan rakhato bele mint ami alapbol is benne van, mert az ssd vezereloje az alaplapon van, nem a driveon magan. Ertelemszeruen ez egyetlen jelenleg piacon kapahato SSD-re sem igaz.
-
válasz
Krethx
üzenetére
Szerintem, alapvetoen nem szabad azt ajanlani senkinek, hogy kapcsolja ki a SIP-et, es modositson ugy valamit. Az indoklasom pedig, csak annyi, hogy aki nem tudja, hogy mi az a SIP, no, o az, akinek ezt egyaltalan nem kellene sem kikapcsolnia, sem a rendszerben matatnia.
-
válasz
Krethx
üzenetére
Ezert nem kell kikapcsolni a SIP-et. A pkg-ket a pkgutil kezeli, a legegyszerubb azzal kilistazni a telepitett csomagokat: "pkgutil --pkgs", majd lehet listat szerezni azokrol a fileokrol, amiket az adott package telepitett: "pkgutil --files com.microsoft.package.Microsoft_PowerPoint.app", majd ezeket le lehet torolni, vegul pedig a telepitett csomag telepitettsegenek a jelzese is torolheto: "pkgutil --forget com.microsoft.package.Microsoft_PowerPoint.app". A listazashoz nem, a tobbihez root jogosultsag szukseges.
-
cucka
addikt
válasz
Krethx
üzenetére
Ami kimaradt innen:
Library/LaunchAgents
Library/LaunchDaemons
Ezekben vannak a plist file-ok, amik megmondják, hogy a rendszer indulásánál milyen programokat kell még elindítani.Ja és valójában 3 Library mappa van, ugyanazzal a struktúrával:
/Users/felhasználónév/Library - ide kerülnek az adott felhasználóhoz köthető dolgok
/Library - itt az összes felhasználó számára elérhető dolgok vannak
/System/Library - ez az oprendszer sajátja, ide elvileg semmilyen 3rd party alkalmazás nem fog szemetelni. elvileg. -
-Skylake-
addikt
válasz
Krethx
üzenetére
nekem a felhasznalasi mod miatt (en bongeszobol meg terminalbol dolgozok) sokkal egyszerubb egy clean install erre. Evente tobb alkalommal, nagy frissitesnel mindig, kozte random ahogy epp idom engedi/rendszer allapota indokolja es ennyi. Teljes reinstall belakassal, privat programokkal (LoL, medialejatszok, Docker, pages/numbers, Discord , ilyenek) mindennel megvan 3 ora alatt. Kozbe fozok, takritok, meg az a 3 ora sem ugy 3 ora. Ennel egyszerubb modja nincs a karban/tisztan tartasnak.
szerk : illetve nekem a Downloads kulso meghajton van, tehat letolteni semmit nem toltok le a minire igazabol. Ettol nem rendezettebb a Downloads, ugyan ugy figyelni kell ra, de megiscsak a mini ures. -
hibavissza
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
Köszi! Egy utolsó kérdés. Tesztvideót néztem róla és abban a csóka az egér ergonómiáján fanyalgott, amit én nem tudok értelmezni. De! Úgy hallottam a videóban, hogy hallhatóan recegett az egér görgő görgetéskor. Mint a régi, olcsó Logitechekben. Én azt szeretem, ha néma. A te egered görgője ad ki hangot görgetéskor?
-
válasz
Krethx
üzenetére
Kiosztása teljes értékű magyar? Mert a képen a leírás ellenére US látható.
Egyébként ez szívás mostanában, hogy nem tudni milyen lesz a magyar kiosztás. Simán eladják keskeny enterrel és széles stift billentyűvel í nélkül. Minap nézegettem a laptopokat a MM-ban és legtöbb esetben valami szánalmas hibrid kiosztással árulják a gépeket. Béna.
-
válasz
Krethx
üzenetére
En ugyvagyok a dolgokkal, hogy ha en csinalom, akkor tudom, hogy mit csinaltam, ha elromlik, akkor tudom, hogy mi az ami tortent es akkor, single user modban, vagy recoverybol meg tudom javitani. Pl dosdude osszerakta a patchet, amivel pl. 2008-as MacBook Pro 17"-re felmegy a High Sierra. En soha nem hasznaltam a patchert amit keszitett, mert kozosen fejtettuk meg, hogy mit kell patchelni, hogy minden jo legyen (en csinaltam a patchet, ami lehetove tette, hogy a Software Update mukodjon es tudjanak telepulni a frissitesek). Tehat trivialis, hogy nem fogom a komplett patchert felrakni, hanem csak azt a nehany modositast, amire szukseg van ennel a kimondott modellnel. Ezek kozul volt olyan modositas, amit mashogy hajtottam vegre, mert hiaba korulmenyesebb, de nem lesz bootolhatatlan a gep, ha kap egy PRAM resetet veletlenul.
Új hozzászólás Aktív témák
- -151 760 Ft KEDVEZMÉNY: ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF:i5 14500, 16GB DDR5, 512GB, nVidia T1000
- Intel passzív csúcsgép: 4,7 GHz Intel i7 1255U, 10 mag / 12 szál barebone
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- DELL Optiplex 3060MT eladó
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Macbook Air M2 15" 8GB 256GB 100%
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Csak annyi a kulonbseg, h az Amiga ert is valamit
Mondjuk kíváncsi lennék mekkora piaci részesedést tudták összekaparni a Snapdragonnal...

.
TigerCat