Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Updateltem az írást a DragonStrike programmal is. Majd elfelejtettem.
1990-ben jelent meg 256 színű grafikával, részletes 3D tájjal és objektumokkal. (már nem csak egy piramis volt a hegy)
https://www.youtube.com/watch?v=D1lpbBxImFM&t=1307 -
-
Alap beállítás volt mindkettőnél, normál dosboxnál végigzongoráztam a beállításokat és szvsz csak tvr2x-esre ad normálisabb képet, a staginggal nem játszottam, de ott a crt beállítások sora is jóval hosszabb, mindenki a saját ízlésének megfelelően beállíthatja.
Ez pedig a tvr-es normál dosbox kép:
-
-
Nem néz ki valami jól az a DOSbox-os "nocrt" kép. Nagyon rossz a felbontás interpolálása. Mint egy rossz telefonkép 20x digitális zoommal
A sima DOSbox minden alacsony felbontású képpel ezt csinálja?
Nem is feltétlen lenne szükség "CRT emluláció"-ra, csak az eredeti felbontást kellene kevésbé bántania. Nálam LCD monitoron, passthrough módban kapott jellel is egészen vállalható - valós retro hardverrel, OSSC-re kötve. Ezek szerint a monitor algoritmusa is jobb a skálázásra mint a DOSbox. -
Lord Myn
senior tag
válasz
DarthSun #125 üzenetére
Szellemkép szerintem legjobban a '90-es évek korai színes LCD-s laptopjainál volt, az egyik jómódú akkori ismerősöm kapott méregdrága céges laptopot ('94-'95 környéke), próbáltunk rajta játékokat beizzítani, hát nem volt egy nagy élmény (kezdve attól, hogy tényleg csak aki full szemben volt az látta rendesen a képet, ha már egy 30-40 fokkal balról vagy jobbról nézted, átment inverzbe...
).
-
-
válasz
Lord Myn #120 üzenetére
Igen a crt emuláció sokkal élethűbbé teszi az emulációt bármilyen használt monitorral, ebben is jobb a staging a sima dosboxnál, bár tény ehhez azért márt erősebb vas kell, egy egymagoson régi vgaval laggolni fog, ugyanez igaz a Vice C64 emulátorára is, crt emulációval sokkal élethűbb, de akkor már vas is jobban kell alá (mondjuk bármilyen mai gép jó alájuk mindkét esetben, csak akkor a minimum mondjuk Tua P3-ről Core2 ugrik vmi épkézlábúbb vga-val, sm 3.0 supporttől fölfele valszeg már elég).
Lehet a Dosbox-Stagingről sem ártana egy blogbejegyzés összehasonlítva a simával. -
CRT-n is pöttyös, de valóban kellemesebb az összhatás. Az LCD élénk színei és kontrasztja úgy tűnik nem a legjobb ilyen korai grafika bemutatására.
Fotóztam egyet shadow maskos 17-es CRT-ről is: -
-
Jó hogy mondjátok, ezt is be akartam tenni, még a képeket is elkészítettem előre, csak az EGA grafika miatt hezitáltam sokat a 92-es írásban, végül elfelejtettem, de most benyomtam mind a kettőbe.
Érdekes technikát választottak EGA-ra, ditheringel hoztak ki emészthetőbb színvilágot, cserébe elég nagy a zaj.Mondjuk én valahogy nem emlékszem ezekre a pöttyös képekre, amit nemrég készítettem rendes retro PC-n, csak EGA-ra állítva a grafikát.
Évekkel később sokat játszottam vele Sega emulátorral Windows alatt, az is normálisan néz ki, lehet az felülírta az emlékeim -
-
-
A Defender of the crown-hoz hasonlóan a Prince is nagyon sok platformra kijött, Itt van pár verzió aminek az emulátora fent van a Linuxomon, elindítottam egy képmentés erejéig:
PC (1989):
Amiga (1989):
Amstrad CPC (1990):
Nintendo Gameboy Advance (1992):
Sega Genesis (1993):
ZX Spectrum (1996):
Enterprise 128 (2006):
C64 (2011):
Atari 800XL (2021):
-
-
-
Ezek a verziók még nem léteztek a kérdéses időpontban, Gameboy/NES/SNES-re 2 évvel később jelent meg.
És persze szubjektív, de az 1990-es Broderbund féle PC verzió szerintem sokkal szebb és alaposabban kidolgozott volt, mint a későbbi SNES -es.
Szóval 90-91-ben még nem sok választás volt, és a Prince karakteranimációja abszolút State of the Art volt akkor a PC-ken.
És azt sem minden játék mondhatja el magáról, hogy évtizedeken keresztül, pár évente, újabb és újabb platformokra készítik el.
A Wiki adatok alapján már legalább 43 féle port készült belőle. Szerintem megérdemli a kiemelést -
kilua
senior tag
Nekem kicsit fura hogy a prince of persia a PCs játékok játéka utólag. Főleg hogy NESen és gameboyon ugyanolyan mint PCn, SNESen jobb is. Persze akkoriban Magyarországon gondolom a konzol nem volt lehetőség.
Ma már persze elkészült C64re is, mert igazából a pályák szinte semmi extra. Ha a maga idejében csinálja valaki a c64 portot biztos nagyot szólt volna.
-
-
Nem semmi válogatás Herculesre.
A régieket én most pótolgattam abandon oldalakról, nem sok maradt meg.
A felbontás az tényleg jó volt a Herculesen, és kifejezetten éles is volt a kép, a mi EGA monitorunknál legalábbis sokkal jobb volt. Az megmaradt, hogy mekkora visszaesés volt az EGA-ra upgrade. De színek miatt azért örültem neki nagyon. Onnantól meg az EGA címeket lehetett vadászni. Annak a támogatása sem volt már egyértelmű akkoriban. -
Lord Myn
senior tag
Nem hát, még Európában sem volt túl népszerű, szinte csak az USA-ban, de a Tandy verzió magában foglalta az EGA/CGA/Herc verziókat is, szóval EGA/VGA PC-n is jobb volt (a hangot leszámítva), mint a csak CGA/Herc verzió.
Még a mezei 0.74-es DOSBox is tud Tandy hangot/képet emulálni, nem csak a staging, a PCEm/86Box meg tud "valódi" Tandy 1000-est emulálni, ezeken ki lehet próbálni, hogy milyen lett volna, ha akkor olyanunk van. Btw, a '80-as évek DOS-os játékai között sok olyan van, ahol a Tandy verzió volt a legjobb (Sierra játékok '87-ig, Outrun, Robocop stb.).
A Stunts-ot egy 10 éve még a fiamnak is megmutattam, együtt csináltunk pályákat rengeteg elágazással. Fun fact: van benne egy olyan bug, hogy ha túl sok az elágazás és választási lehetőség egy pályán, akkor van, amikor visszajátszáskor a gép másik úton megy, mint a valódi versenyben...
-
Tandy, pláne pcjr nem sok juthatott Mo.-ra, egyet sem láttam még élőben (a fentiekkel ellentétben), szóval azt tényleg csak emulátoron próbálgatható (Dosbox staging tudja a tandyt is emulálni), mondjuk a pcjr-rel (az vmi nagyon elkefélt sztorinak tűnik, volt pár ilyen a hőskorban
) ellentétben a Tandy az már egészen használható lehetett játékra is, persze aki csak játszani akart egy C64-el sokkal jobban járt helyette.
Defender of the Crownról meg találtam egy részletes cikket a különféle verziók közti eltérésekről. Ez is érdekes volt a hőskorban, ahogy rengeteg féle-fajta platform versenyzett egymással. -
-
-
-
Sidi: Ez a Cga kari rémlik, csak 8 bites slotba volt tehető, 16-osba már nem lehet betenni, szóval 2/386-os lapba csak olyanba lehetett beszerelni amiben volt szoló 8 bites slot is és nem volt mögötte sem semmi útban.
Dosbox stagingnél én nem tapasztaltam ilyet, persze más érzés régi vason játszani, de akinek nincs kötődése/helye hozzá, teljesen jó egy emulátor is (főleg amilyen retró árak vannak manapság, meg ki tudja mikor adja be a kulcsot egy ilyen régi vas, bár ezek élesztgetése is része a retró feelingnek), így egy géppel kb mindent le tudsz fedni.sh4d0w: Ebből is kb a pc-és verzió volt talán legrondább (najó a ZX Spectrumosnál talán egy árnyalattal szebb
), és kifejezetten speed szenzitív volt, 286-ossal már játszhatatlanul gyors volt a lovagi torna része, nem gondolták, hogy XT-nél lesz gyorsabb is.
Legjobban pedig Amigán nézett ki (de az Ataris, C64-es, Amstrad CPC-és verzió is szebb volt a pc-ésnél, hangokról nem is beszélve, a pc speakeres nyekergésnél kb nem volt, ami ne le volna jobb volt bármelyik korabeli platformon, mondom ezt úgy, hogy én is a pc-és verzióval játszottam anno a legtöbbet): -
-
Nekem Philips computer monitor 80 van. [kép]
Ezt lehetett PC-re is kötni RCA kimenetű CGA kártyára, így volt az első gépünkön is. [kép]Úgy nézem nekem sima DosBox van fent, azt szoktam néha használni Linuxon.
Végül is elég lesz az, hangkártyákkal nem szoktam variálni.
Mondjuk néha érdekes a billentyűzet, mintha némelyik gomb beakadna, vagy mintha nyomkodva lenne, pl. folyamatos jobbra húzás... van, hogy egy egyszerű és jól irányítható játékkal is kihívás játszani emulátorral. Egy igazi retro PC-n nem ilyen.
Pikari: kipróbálom. -
Hja egy Philips 8833-asom nekem is van, de annak a sorkimenője egy időzített bomba (kb 1-2 éve adta meg magát), és alkatrész sincs hozzá, hogy cserélni/javítani lehessen.
Pikari: Jó a sima Dosbox is, de már vagy 10-15 éve nem fejlesztik, szóval egyrészt ha újabb disztró alá kell, forgathatod magad (lehet, még a hozzá való libeket is), másrészt a sima dosbox alá nem tehetsz be annyi féle-fajta hangkarit, pl a fentebbi Monkey Islandot kipróbálhatod a szokásos Adlib helyett, Tandyvel, Game Blasterrel vagy Rolanddal is a staginggel, a Doomban pl. meg kb minden korabeli hangkari fellelhető és ki is próbálható így.
Persze, akinek elég az adlib/sb meg pc speaker az jól ellesz a sima dosboxxal is.
-
-
Ha már Hercules előkerült, az első monitorom Hercules volt, igaz nekem Enterprise 128-hoz volt (pont nemrégen szórakoztam az ep128emu-val, alig emlékeztem játéknevekre, de radnom tallózgatva közöttük szépen visszajöttek az emlékek a memóriám vmi elfeledett hátsó fiókjaiból
, a prince-t ep-re is kiadták végül, de csak 2006-ban
), pc az csak később (92 végén) lett, de ebben az időben sok pc-t is láttam, jellemzően XT-ket/286-osokat Herculessel, 90 körül ez volt az "átlag" PC Mo.-on. Van egy összerakva, de előbányászás helyett csak a Dosbox-staginget (kb bármilyen monitort, hangkarit le tud emulálni, a Hercules mellé rakhatok akár Gravist vagy Rolandot vagy bármilyen sf2 hangfonttal feltöltött general midit is, de befér még egy SB és egy DSS is az emulációba egyszerre is
) kaptam elő Linux (Alma Linux 8, nem is kifejezetten játékra való, de ilyen régebbi dolgok (Dos, C64, Amiga, Ep128, Sega Genesis, Nintendo Gameboy Advance, Atari 800 stb.) emulátoraihoz tökéletesen megfelel) alatt. A Hercules színe F11-el váltogatható, fehér, borostyán és zöld között, és még cga emuláció is megy rajta, ugyanúgy kissé utánhúzva mint a valóságban
. Mondjuk szubjektív, de a Hercules szerintem sok esetben jobb élményt nyújtott mint a CGA a drogos színvilágával, meg a felbontása is sokkal jobb volt, és az is kétségtelen, hogy kb 91-ig a pc játékok terén eléggé le volt maradva a konzolokhoz képest, a 80-as években meg kb bármin is nagyobb élmény volt játszani. Nade a kissé csapongó felvezető után itt van pár a Dosboxos képernyőkép:
-
-
Pikari
addikt
A sound blaster live linux alatt is enyhén deficites.
Értem ez alatt azt, hogy pl azokat a hangmintákat, amik újabbak (pl 96khz-es waveform) nem fogja tudni lejátszani, mert annyira ősrégi a driver, hogy már a lekonvertálást se portolták bele rendesen vissza.
A legtöbb esetben persze gond nélkül működni fog, a youtubeon biztosan lesz hang. Játékok már más kérdés.
-
Hát, az utóbbi 15 évben elég sok minden fejlődött
Mintet vagy Ubuntut próbálj, azok a leginkább felhasználóbarátak (cserébe "több" HW is kell alá). De mondjuk az Ubuntu már 2010-ben is pöcc-röff volt.
Próbálgatni meg elég egy virtuális gép, és ha valami tetszik, akkor érdemes fizikain. -
Vagy 30 éve telepítettem először Linuxot, de mindig felhagytam vele, mivel nem volt felhasználóbarát (pontosan most is használom , pl Homeassistant fut virtuális gépen Debian linuxon) , de a most át kell értékelnem, a Sound Blaster Live 5.1 állítgatás nélkül egyből működik....
Már végigpróbálgattam, nem változott, de majd még szórakozok vele
-
-
-
-
-
-
-
Pikari
addikt
Ízlés kérdése, bennem ezek az előrerenderelt filmrészletek a "tömegtermelt" hatást keltették. Egy egységsugarú fejlesztő nem renderel magának ilyet, ezek előrejelezték annak a típusú fejlesztésnek a kezdetét, ahol befektetők, nagy büdzsé, nagy létszámú stúdiók kezdtek beszivárogni a területre. Persze ezek vizuálisan jobb élményt nyújtanak, ezzel együtt kezdett is cégesedni és kiüresedni a gaming, és végülis abból lett az, amit manapság AAA gamingnek hívunk, amit én sose kedveltem.
-
Indítottam egy Debian Live-ot pendriveról, SB Live 5.1 szépen működik, jó hangja van. SB100-102, EMU10k1 . Szóval a kártya jó, Windows 7 +és a KX driver körül van valami galiba
FAQ segített:
"The kX driver conforms to the WDM (Windows Driver Model) specification and is therefore compatible with the following Microsoft Windows operating systems: Windows XP, Windows 2000, Windows 98 (Second Edition only), and Windows Me. Windows 98 (First Edition) won't be supported." -
Lord Myn
senior tag
Ebből látszik, hogy különbözőek vagyunk, a CD-s korszak aranykorában, mi imádtuk amikor több perces renderelt átvezetők voltak (úgy hívtuk, hogy "nagy mozi"), mert akkor lehetett játék közben cigire gyújtani vagy kicsit megpihenni.
Sprite téma: általában minden számítógép, ami tud grafikus kijelzést tud sprite-ot is kezelni, a C64/Amiga/Arcade gép stb. abban volt jobb, hogy hardveres sprite-okat tudott, ami mind sebességben, mind abban, hogy független tudott maradni a képernyő ábra többi részétől, baromi nagy előny volt.
Egyébként én is Plus4-en kezdtem a '80-as években és amit TCFS az utóbbi időben csinál, az tényleg le a kalappal: Prince of Persia, Lemmings, Raid over Moscow, Impossible Mission, Stunt Car Racer +4 portjai, bár ~40 évvel ezelőtt lettek volna ilyenek...
Egyébként van ilyen is Plus4-re: [link] Ezt pl. a mai napig nem értem, hogy hogy sikerült megoldani a Plus4 limitációival... -
Pikari
addikt
válasz
Blindmouse_ #65 üzenetére
Látszik, hogy ott már a büdzsé az elkápráztatásra ment el a programozás helyett
-
Pikari
addikt
válasz
Blindmouse_ #62 üzenetére
Megnéztem youtubeon. Nekem is nagy szívfájdalmam volt, amikor a játékok áttértek videófájlokra a különféle átvezető animációkhoz. Szerencsére manapság elkezdtek róla leszokni.
-
Pikari
addikt
válasz
Blindmouse_ #60 üzenetére
Az nekem kimaradt. Mit lehet róla tudni nagyvonalakban?
-
Ja, igen. Bocs.
Attól függetlenül hogy nekem nem jött be ez a disztopikus világ, amibe játszodik a történet még elképesztő grafikája van. Nagyon minőségi alkotás. A maximumig feszíti és teljesen kiaknázta az akkori platformokban az összes potenciált. A játék menet nem maradt meg bennem, viszont az átvezetők annál inkább. Csak szuperlavítuszokba lehet róla beszélni.
-
Nem lehet semmihez hasonlítani a Prince of Persia-t. Főleg nem ilyen Cat Mariohoz vagy Wukonghoz. Nem is lehet egy lapon említeni őket. Teljesen más kategoria. Egy korszak alkotó 2d platformer, élethű modellezéssel. Elismerem. Annak ellenére, hogy engem nem fogott meg a játék világa. A Flashback és a Blackthorne már igen. Ott még kifinomultabb, realisztikusabb lett a karakter mozgás. A mai napig nem értem tavaly a Persia-t hogy sikerült TCFS-nek portolnia Plus 4-re. Hisz a +4-ben nincsenek is spriteok.
-
A Prince of Persia annak a kornak a Wukongja volt.
How Prince of Persia Defeated Apple II's Memory Limitations -
-
-
A régi link már nincsen meg, de találtam egyet, ez hasonló vagy ugyanaz sztem, mint amilyen nekem van - [link] - látszik hogy az alsó tappancsokkal az alaplap szintjére, a lap mellé rögzíthető. Feltéve ha mATX lap van nagy házban, tehát a táp és a lap között maradt hely. Vagy van olyan ház, amibe elforgatott kártya is pakolható. Az enyém nem olyan, de sufni módon megoldottam, az SBLive pont elfért a táp és a HDD kosár között.
Lehet kapni olyat is, melyet Soderes kolléga említett, de az csak annak ajánlott, aki biztosan LP kártyát akar használni.
-
Neha velem is megesik, hogy tisztan emlekszem valamire, amirol aztan kiderul, hogy nem ugy volt
Az biztos, hogy az unokatestverem ferje talan DOS Navigatort hasznalt, aztan megmutattam neki a Norton Commandert. Nemhogy eldobta az addig hasznaltat az NC kedveert, hanem meg Spectrumra is irt egyet maganak.Spectrumon egyebkent uberkiraly volt, ha tudtal floppyt illeszteni, 360-as es 720-as 5'25''-os IBM drive-okat megette az interface. A Speccy 48K-jat mindket drive 4 sec alatt telelokte, igy megszunt a sok magnozas.
-
Köszönöm a jelzést, átírtam személyes élményre a mondandót, ahogy én megéltem ezen a gépen. Utánanézve, valóban kint volt már régebben a NC. Csak ezen egy másik, egyoldalas felülettel operáló volt telepítve. Norton Commanderünk később lett, örültünk neki, sokkal könnyebben használható lett.
-
-
"DOS 5.0-val volt, a fájlkezelők nem voltak kiforrottak ebben az időben, még a Norton Commander is csak éppen bontogatta szárnyait."
Azert nem egeszen, 1988-ban kozepiskola XT-in DOS 3.21 es nehany honapra ra megjelent a Norton Commander is a gepeken.
Meg persze virusok szamolatlanul...
-
Blindmouse_
aktív tag
Mondjuk az első adag játék a felsorolásban C64-en volt meg.
Viszont PC-n fura hogy senki nem emlegette a Stunts-ot!! jéézusom hány óra esett abba bele..
-
-
-
-
Soud Blaster Live 5.1-et (sb0100) egyelőre nem tudtam beüzemelni. Kx driver felmegy, megjelenik mint hangeszköz, de egyik Jack kimeneten sem szólal meg sajnos.
Windows 98 volt hovatalosan dámogatva -
-
-
-
Nem, amint látod a #29- ben, az alaplapi szintre rögzíthető, így normál hátlapi bezeles való bele, bár én az SBLive- hoz beforgattam, de az megint egy másik történet.
Ennél az ultramodern kínai konverternél fel sem merülhet ilyesmi probléma, a kínaiak már sokkal jobban tudják mi kell a felhasználónak, mint bármely nyugati mérnök. -
Ezekbe a Pcie to Pci adapterekbe nem csal low profilos kártyát lehet beletenni? Mert úgy néztem full size nem lehet rá tenni az oldallapot.
-
Most néztem, az a 775-ösön mindegyiken, és X58-asok többségén van PCI slot. 775 polcon van akár x58-as többsége, de 2-3 még össze van rakva, ki fogom próbálni
-
-
Lord Myn
senior tag
Nem volt rossz az SB, csak a GUS-hoz képest volt az, bár nekem csak sima 8-bites mono volt, a 16 azért jobb volt, de az FM zenét nem lehetett egy lapon említeni a Wavetable-val.
A GUS MAX is baromi hosszú volt, talán csak az AWE32 volt hosszabb nála, ami mondjuk nem csoda, mert ott tkp. három kártyát "gyúrtak" egybe (SB16 + EMU Wavetable + CD-ROM interfész).#22kenand: Nekem egy Audigy 4-es van a fiókban, nincs használatban már vagy 15 éve... De egy PCIe-s kártyával se lennék kisegítve, mert mATX-es lapban semmi nem fér már oda a VGA miatt...
Úgyhogy marad az USB.
-
Én még mindig SB Audigy 1-est használok most is az AM4-es konfigomban.
Driver is szépen fel megy Win 10-re (hála a közösségnek)
Fantasztikus még mindig. Pedig ez egy 2000-ben kiadott kártya.
Fasorba sincs az alaplapi. Pedig tényleg nagyott lépett előre.Most épp olyan lapokat nézegetek AM5-ben, amin van PCI slot.
És vannak ilyen lapok.
Ha úgy alakul, hogy betudok szerezni egy ilyet, akkor jön velem. -
-
-
Lord Myn
senior tag
Emlékszem rá, az gyártotta a jó minőségű PAS (Pro Audio Spectrum) kártyákat a DOS korszakban, nálunk kevésbé voltak ismertek, A3D-ból volt nekem Vortex1 és Vortex2 DSP-s is, utóbbi tényleg nagyon jó volt, csak úgyanúgy, mint korábban a GUS, nem tudta felvenni a versenyt a Creative szoftver támogatottságával.
-
-
Lord Myn
senior tag
A GUS-t annyira szerettem, hogy 3 is volt belőle: Első generációs, még hw mixer nélküli GUS, GUS Max, GUS PnP. A szuper hardvert tönkrevágta a sz*r szoftvertámogatottság, állandóan hack-elni kellett így vagy úgy, hogy frankón menjen (viszont így néha olyan feature-öket tudtam kihozni a kártyából, ami nem is volt reklámozva, hogy tudja...
).
-
Ilyen írások jöhetnek még.
Nekem ezen játékok zöme teljesen kimaradt csak jó egy évtizeddel később szippantott be a pc-s világ. Addig Sega Mega Drive II majd később egy PS1 volt otthon. Pc nem. Havernál volt egy C64 azzal sokat játszottunk Renegade, Commando és ilyesmi mászkálós lövöldözős játékokkal. A nyugatitól nem messze a Pozsonyi utcában volt egy játékbolt oda jártunk be C64 kazettákat venni. Fogalmunk sem volt melyik játék micsoda csak nézegettük a kazetta borítókat és az alapján döntöttünk. Amelyik megtetszett megvettük. Néha rendesen mellényúltunk emiatt. -
-
-
TeeBee73
veterán
Az Elte-t Spectum+-on nyomtam végig (Hű, de utáltam a Thargoidokat.)
~91 környékén jött az első 286-os (12MHz, 1MB SIMM RAM, 40MB IDE HDD, 360kb FDD)
Szerencsére, volt már meló vele, gyorsan össze is jött egy 512kb-os Trident 8900, 14" VGA 640*480-al, és egy 25MHz-es proci.) Egér és +1MB RAM az X-Wing miatt kellett.
A többi? Nem, ez is már történelem...
MOD: kenand: A mai napig emlékszem erre, AdLib-en megváltás volt a sepaker-hez képest.
MOD2: Ja, igen, hang. Speaker-Covox-AdLib-SB2.0. Kinek ismerős ez a létra? -
effendi2
tag
Köszi az írást, ez nagyon nosztalgikus volt
Gyorsan meg is vettem a Flashbacket Steamen (1, azaz egy Euro), macos-en tök jól fut -
Space Hulk, be lehetett sz..ni tőle, amigán is ment, de úgy csak emulátor alatt jàzszottam vele, nem volt Amigàm.
Volt egy jó Dos alapú 68000 mac emu, azon futott sz amiga emu, kész perverzió. ..... Később lett direkt amiga emu isHat igen Monkey Island 1 256 színű változat már a felújított volt, először ,16 színben ment. Aztán az SE már a 3. Kör volt, résztvettem a magyarításában, azután portoltam Xbox 360-ra és IOs-re is, sajna mindkettőt csak Jtagos/jailbreakes eszközre lehet feltenni. Android sajna nem készült
-
Lord Myn
senior tag
Az abandonware mindig is szürkezóna volt, a jelenleg tisztázatlan licenc jogokkal rendelkező szoftverekre gondolják úgy, hogy szabadon letölthető, de ez nem minden esetben igaz. Ettől függetlenül nekem is van egy ~2GB-os zip file-om benne 650 db DOS-os játékkal.
#8Soderes: Mondjuk úgy, hogy az AW az egy művészi játék, míg a Flashback annak a populárisabb változata, normális játékidővel (btw. nálam a Flashback benne van a TOP10 játékban, amivel játszottam életem során).
#6shaddam: Az a durva, hogy nekem van olyan játék, amit végigvittem, ami közel 40 éves (1986) és amikor végigvittem még új volt...
-
Én sokkal késöbb csatlakoztam a PC-sek táborához (96-ban)
Mert való igaz édesanyám szerzett a cégétől egy leselejtezett 286 félgépet (valahogy 93 körül) de nem nagyon érdekelt. Inkább a C64-et nyüstöltem. Meg a haveromtól néha kölcsön kapott Amiga 500+Az Another World sose jött annyira be, mint a Flashback. Viszont az nagyon feküdt.
A C64-es Impossible Mission I-II után föleg le voltam nyügözve.Bár unokabátyám úgy emlékszem CGA-n vitte a Monkey Island-ot.
Már rég gondolkodom rajta, hogy kellene csinálni egy ilyen fórum témát, ahol ki nosztalgiászhatjuk magunkat retro játékok témában.
-
Köszi, elírtam, javítottam
Nekem is csak 92 első hónapokig húzta ez a gép, nem volt hosszú életű. Tervezem folytatni az írást - első körben az egész 90-es éveket akartam egy blogba beírni, de gyorsan rájöttem, hogy az totál esélytelen.Valóban egész sok minden ment még ebből az időből Herculesen. Megvan egy régi listám a programokról
Csak sajnos ezek mind odavesztek. Már régen felülírtam a floppykat amin ezek a legelső progik voltak lementve ...
De nagy csodálkozásomra, nagy részük simán ott van az abandonware oldalakonFurcsa, hogy simán crackel együtt, dehát azok is csak programok. Párat meg a GOG-ról lehet beszerezni.
De van hogy mai progihoz hozzácsatolják, mint pl. a Doom DOS verziót az RTX-eshez.F-19 STEALTH FIGHTER 808 KB HERC,CGA,EGA
F-16 COMBAT PILOT 557 KB HERC,CGA
FLIGHT SIMULATOR 4.0 714 KB HERC,CGA,EGA
JET 250 KB HERC,CGA,EGA
BLUE MAX 1727 KB HERC-VGA
GUNSHIP 578 KB HERC,CGA,EGA
GUNBOAT 649 KB HERC-VGA
688 ATTACK SUB 921 KB HERC-VGA
STREET ROOD II. 1242 KB HERC,CGA,EGA
PRINCE OF PERSIA 510 KB HERC-VGA
SPACE QUEST III. 2086 KB HERC,CGA,EGA
LARRY I. 545 KB HERC,CGA,EGA
TOWER 123 KB HERC,CGA
GOODY 61 KB HERC,CGA
CAT 32 KB HERC,CGA,EGA
MAH-JONGG 115 KB HERC,CGA,EGA
3D PONG 65 KB HERC,CGA,EGA
BLOCK OUT 215 KB HERC,CGA,EGA
AMOBA 13 KB HERC,CGA,EGA
SHOKO-BAN 215 KB HERC,CGA,EGA
NBA BASKETBALL 336 KB HERC,CGA,EGA
ROPLABDA 42 KB HERC,CGA,EGA -
shaddam
aktív tag
Durva belegondolni hogy a legrégebbi játék amit végigvittem (pár éve) a '92-es wolf3d. A prince of persiát mindenképpen szeretném végigvinni, emlékszem gyerekként sokat játszottam vele de nem sokra jutottam.
-
1991-ben 16Mhzw 286-oson Primce of Persia, Monkey Island, Dott.....
Szobatàrsam annyira belemerült a játékba, hogy 3x járta a másodévet az orvosin..... -
Lord Myn
senior tag
Nekem egy évvel korábban '90 végén lett meg az első PC-m (Turbo XT 8 MHz, 640kB RAM, 20MB HDD, Hercules Mono, 5.25" DD Floppy - bár emlékeim szerint ez 360kB-os volt, de lehet létezett belőle 320-as is, később egy ISA-s I/O kártya segítségével upgradeltük 1.2MB HD-s verzióra, így egyszerűbben tudtam játékokat csereberélni).
Ez '92 januárig húzta, utána lett egy VGA 286-os, 1MB RAM-mal, 40MB HDD-vel és SoundBlaster-rel, hát ég és föld volt a különbség...
Egyébként az általad említett játékok kb. 80%-a futott Herculesen is, a trükk az volt, hogy megfelelő verzió kellett a játékból (szeparáltan volt VGA és EGA/CGA változat) és/vagy SETUP-olni kellett, esetleg CGA emulátorral kellett futtatni, '91-ig elég sok játék elment így Herculessel is:
Fentről lefelé: Grand Prix Circuit, Space Quest III, Future Wars, King's Quest V, Blue Max, Heart of China
-
Príma írás !
Space Commander, Bats, Tyrian, Wolf3D, Doom, Duke3D, Quake voltak a kedvenceim, és ma is. Persze nagyrésze már kilóg az időablakból. Viszont mennek RyZenen natív DOSt futtatva is.
-
Köszönjük, jó kis nosztalgia.
SpaceTaxi PC-s változatát nem találom sehol, pedig az első 386SX gépünkön rajta volt... -
Akkoriban mindenki ezekkel játszott. Én is
Mondjuk Elite TVC-re is volt. És milyen jó volt
Új hozzászólás Aktív témák
lo Ahogy távolodunk a korai PC világtól, egyre nagyobb kihívás meghatározni a történések konkrét időpontját. Sajnos nem...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Független
- AKCIÓ Strix G614JVR/16.0"(2560x1600) 240 Hz/i9-14900HX/1TB SSD/16GB/4060 8GB/Wi11/Garanciális még
- Gigabyte GA-H87M-HD3 rev: 1.0 LGA 1150 alaplap
- HP14,1"FullHd,8.gen.Core i5(8 3,6Ghz)Magyar világító billentyűzet,8-16GB RAM,256-512GB SSD,szép
- Dell XPS QHD+ Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- Eszpresszóképes kávéfőző 15 bar nyomással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 7500 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Lenovo ThinkStation P330 SFF / ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest