Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38301) Czo válasza Vasti74 (#38300) üzenetére


Czo
őstag

Ez nekem ez nagyon nem tunik hivatalos oldalnak. Semmi cegnev, semmi info. Abban sem lennek biztos, hogy nem valami kartevo az, amit errol az oldalrol letoltok. Szerintem, innen ne telepits semmit.

(#38302) Vasti74 válasza Czo (#38301) üzenetére


Vasti74
aktív tag

OK, közelítsük máshonnan a kérdést ;-)
Hagyjuk, hogy mit és honnan töltöttem le eddig.
Tudom használni a nyomtatót - szkennert, vagy nem?

(kicsit idegesít új Apple-próbálkozóként, hogy:
legújabb linux - működik
legújabb Win - működik
nem is a legújabb macOS - már nem működik)

(#38303) Czo válasza Vasti74 (#38302) üzenetére


Czo
őstag

En amondo vagyok, hogy mivel nem megfelelo nyomtatot vasaroltal, igy nem megy. A neten talalt info szerint, a Samsung SCX-3400W mukodik AirPrint nyomtatokent (ezekhez ugye nem kell driver, gondolom a 'W' itt a WiFi megletet jelenti). Letezik drivermentes USB nyomtatas is, de a te nyomtatod ezt sem tamogatja (ez jelent meg 10.15-ben). Ha Inteles a geped, akkor lehet, hogy meg lehet probalni felrakni a 10.14-hez keszult drivert (mert lehet, hogy mukodik...), ha nem Inteles, akkor biztos, hogy nem fog mukodni.

Ehhez semmi koze az Applenak egyebkent. Ha gyarto ugy dont, hogy nem ad ki drivert egy ujabb verziojahoz egy korabban tamogatott operacios rendszernek, akkor nem fog mukodni. Scannerek es nyomtatok tizezrei, tv tuner kartyak, kormanyok es joystickek es vegtelen sok mas eszkoz tudna arrol meselni, hogy hogyan lett munkanelkuli, amikor megjelent a Windows 10.

(#38304) Vasti74 válasza Czo (#38303) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Egy iMac late 2015-öt vettem, Intel procis. A nyomtató kb. 8 éve van meg, akkor még új cucc volt - szóval kb. pont annyi idős, mint az iMac.

Annyi köze van az Apple-nek a dologhoz, hogy egy kb. 3 éves gépen futó, a Monterey-nél újabb (gyakorlatilag a legújabb, pár hete kijött verzió) linuxra rádugva a nyomtatót annyi a dolgom, hogy nyomtassak, mert telepíti automatikusan (csak a scannert kell kézzel, de ahhoz meg van működő driver)
Szóval akarat kérdése az egész ;-)
Áh, el is ment a kedvem az egésztől...
Pl. fel kellene csatolnom nfs megosztásokat, de parancssorban kell hozzá pötyögnöm???
A szép kijelző kevés. Bevágtam a sarokba az iMac-et, majd becsomagolom és visszaküldöm, ennyi elég is volt belőle ;-)

(#38305) Czo válasza Vasti74 (#38304) üzenetére


Czo
őstag

Akkor ugy nez ki, hogy a gyarto 5 ev szoftveres tamogatast vallalt hozza, mert a 2019-ben erkezett 10.15-ot mar nem tamogatja. Lehet, hogy a Windowsos driver is csak addig megy, amig nem kell hozzanyulni.

Finderbol siman tudsz NFS-t csatolni, en is igy kotom fel a storaget itthon. Semmi trukk nem kell hozza. Siman Connect to-nal nfs://gep/path -val adod meg es kesz.

De a drivernek tenyleg SEMMI koze az Apple-hoz. A drivereket a legtobb esetben a gyarto sajat maga kesziti. Ha a gyarto nem keszit valahova drivert es vannak emberek, akik abban erdekeltek, hogy legyen driver, akkor ok is keszithetnek drivert. Windowson az elso a megszokott, Macen volt/van pelda mind a kettore, Linuxon pedig kb szinte csak kozossegi driver van.

Ha pl Linux alatt a SANE tolja a scannert, akkor a SANE felrakhato Mac-ra is. Nekem is fenn van, mert van nem tamogatott scannerem 15-20 evvel ezelottrol (utoljara 10.3, 10.4 es 10.5 alatt mukodott nativan). GUI-s program mar nem scannel vele (10.8 ota), de a SANE scanimage parancsa mukodik. Amennyire ritkan hasznalom, arra nekem ez jo. Lehet, hogy be lehetne loni, hogy a GUI-s scanneres appok is menjenek (pl Image Capture), de mivel elotte is igy scanneltem ezzel 15-20 eve linuxon, igy jo lesz ez ezutan is.

Volt regen egy Gutenprint nevu cucc, ami egy csomo OSX alol nem tamogatott printert tett hasznalhatoval, pl LaserJet III vagy Epson FX tus nyomtatok, de ebbol a projektbol kifogyott a lendulet 2019-ben, igy 10.15 alatt mar ez sem megy. Ezzel egy csomo olyan nyomtato mukodokepesse valt, ami Linuxon ment. A szines lezeremhez peldaul utoljara PowerPC processzoros 10.5-hoz volt Mac OS driver. Azutan toldoztam, foldoztam a Liunuxos drivert, meg barkacsoltam, hogy ez mukodjon Mac OS X alatt, majd valamikor 10.8 kornyeken meguntam. Vettem bele ebayen egy masik panelt, amibe mar tudtam halokartyat dugni, igy koszoni szepen, mukodik minden platformon. DOS alol, Windows 3.1 alol, 11 alol, macOS alol.

[ Szerkesztve ]

(#38306) CharlieDrop válasza Vasti74 (#38304) üzenetére


CharlieDrop
veterán

egy ezrest adok érte :R

Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!

(#38307) cigam válasza Vasti74 (#38304) üzenetére


cigam
félisten

Az miért az Apple hibája, hogy a HP nem ad ki az új verziókhoz driver-t?
Most nem mindegy hogy karakteres felületen pötyögöd be, vagy grafikus ablakban? pl. Finderben nyomsz egy ⌘+K kombinációt, és beírod, hogy nfs://szerver/megosztas

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38308) Vasti74 válasza Czo (#38305) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Na, ezeket majd még meglesem, ha újra lesz hozzá kedvem, köszi :-)
Egy hónapon belül visszaküldhetem, szóval nem sürgős a dolog.

(#38309) Vasti74 válasza CharlieDrop (#38306) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Jó ajánlatnak tűnik, meggondolom!
Meggondoltam: nem :-)
Visszaadják a teljes árát, az azért jobb... ;-)

(#38310) Vasti74 válasza cigam (#38307) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Az nfs-t rendszer szinten kellene csatolni, mert van több felhasználó, rendszeresen használjuk. Legyen ott, amikor elindult a gép, és ennyi ;-)

A támogatás - nem támogatás elvi kérdése nem annyira érdekel: egyszerűen csak annyi, hogy egy régi X rendszerű gépen nem megy, egyébként vele egykorú cucc, a sokkal újabb Y és Z rendszerű gépen meg simán, akkor elgondolkodok, hogy akarok-e az X rendszerrel szívni? Ma ezzel, holnap azzal, áh, öreg vagyok én már ehhez... Csak használni akarom a gépet ;-)

(#38311) Czo válasza Vasti74 (#38310) üzenetére


Czo
őstag

Tehat, azt akarod, hogy egy kezzel felcsatolt megosztas, minden bootnal legyen ujra felcsatolva? Mi sem egyszerubb ennel. Megkeresed a felhasznalod automatikusan indulo dolgait (13.0-tol SystemSettings/General/Login Items/Open at Login; elotte System Preferences / Users & Groups majd ott az usered kivalasztasa utan a Login Items) es egyszeruen, az asztalrol, a felcsatolt meghajtot huzd bele ebbe a listaba. Bumm, loginkor ujra fel lesz csatolva.

A nyomtatot pedig, meg mindig nem erted. Nem az operacios rendszer gyartoja nem frissitette a drivert, hanem a driver gyartoja nem frissitette a drivert. Erre irtam, hogy meg kell nezni, hol hal meg ha a 10.14-es drivert fel akarod rakni. Lehet, hogy mukodik. Lehet, hogy kezzel labbal tiltakozni fog, hogy neki 10.15 nem jo verzio. Ezt csak te tudod megnezni. Mert egyszeruen siman lehet, hogy a driver jo, csak a gyartonak bele kene irni a tamogatott verziok koze az ujabb rendszerverziot es kiadni a driverbol 1 uj verziot (ezt ugye nyilvan nem teszi meg, ha mar lejart a support; de pl kiadhatta volna ugy is a korabbit, hogy nem ir bele maximalis OS verziot). De az is lehet, hogy nem jo, mert olyan szintu valtozas tortent a rendszerben, amit le kene kovetnie a vendornak.

(#38312) blakey válasza Vasti74 (#38304) üzenetére


blakey
titán

Letöltöd ezt (Samsung_Mac_Driver_V3.93.06.dmg) a dmg-t, telepíted a MAC_printer alatti fájlt és lesz nyomtatód. Én ezt használom Ventura alatt csak másik nyomtatóval, a te nyomtatód is szerepel a listában.

[ Szerkesztve ]

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#38313) Core2duo6600 válasza Czo (#38293) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Ahogy mondod.
dmg felcsatol, a megkjelenő pkg - ra rákatt, majd kiirja, hogy not supported,

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#38314) Core2duo6600 válasza Core2duo6600 (#38313) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Ha simán behúzom, akkor a pkg -ét egyszerűen bemásolja.
Az app kiterjesztésű file kellene, hogy meg lehessen kezdeni a telepítést egy másik hdd (ssd) -én, a pike féle bootloaderrel, hogy el tudja indítani a 32 bites efi ből a 64 bites rendszert.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#38315) -Skylake- válasza Vasti74 (#38300) üzenetére


-Skylake-
addikt

samsung-driver.org

az tok hivatalosnak hangzik. :U

szerk, kozbe elolvastam a vergodest, szerintem is add el. nem neked valo ez, hasznalj linuxot, azt frissiti majd a nyomtato gyartoja (nem, de ugysem erted hogy logikailag hol a bukfenc).

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38316) Vasti74 válasza Czo (#38311) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Az NFS-t megnézem - majd, ha már tudok nyomtatni ;-)

De ezt a nyomtató témát egy kicsit máshogy látom.

Van olyan univerzális pl. Samsung driver, amit nem hiszem, hogy a macOS "gondozóinak" emberfeletti erőfeszítés lenne működőképesen tartani, ha már van, és ami "tegnapelőtt" még működött...

Nem hiszem, hogy arra kellene játszania a gyártóknak, hogy az 5 éves kötelező támogatási periódus után ha lehet, ki kelljen dobni mindent, mert szoftveres okok miatt (!!!) nem működik! Nem OK, hogy egy operációs rendszer frissítés után pl. a világon 1.000.000, amúgy tökéletesen működő lézernyomtató végzi a kukában, csak mert 6 éve megszűnt a forgalmazása.

Erre pont az ilyen cégeknek kellene odafigyelni, nekik kellene "példát mutatni", de itt is erős az anyagi érdek miatti összefonódás (mint pl. a hardvergyártók és a Win11) , támogassuk már egymást, hogy el tudjuk adni a termékeinket!

Az nem jó úgy (nekik) , ha a felhasználó megvesz valamit, és 10 évig nem vesz újat... Ha a hardver nem megy tönkre, majd megoldják szoftveresen!

Na mindegy - vannak elveim, ennyi a probléma ;-)

(#38317) Vasti74 válasza blakey (#38312) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Köszönöm, ezt telepítettem (mást nem is, mert a régebbi rendszerhez való driver eleve nem is települ) Telepíti szó nélkül, van is nyomtató, csak éppen nem nyomtat :-(

(#38318) Vasti74 válasza -Skylake- (#38315) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Mi a baj a weboldal nevével? Jaj, akkor a Gimp-et sem töltöm le soha többé a gimp.org oldalról, mert benne van a termék neve, meg hogy org, tuti átvágás ;-)
Nem tudom hány éves vagy, de régebben piszok sok weboldal címe így nézett ki: nem volt velük semmi baj, azok voltak, aminek látszottak ;-)
OK, semmiféle cégjegyzékbe nem néztem utána, hogy az említett oldal tényleg Samsung driverek reszelésére (vagy csak hivatalosan már nem elérhető driverek összegyűjtésére és közzétételére, mert ilyen is van ám) szakosodott-e, nagy hiba volt ;-)

Ha szerinted egy almás fórumon segítséget kérni almás ügyben, és kb. fél órát ráfordítani egy általam először látott operációs rendszer alatt egy elvileg nem támogatott hardver életre keltésére "vergődés", akkor elnézést, hogy vergődök... De ezek a fórumok már csak ilyenek, tele vannak vergődőkkel, elvégre ez a fórumok célja, a vergődés :-)

...és köszönöm a konstruktív vergődésedet ;-)

(#38319) blakey válasza Vasti74 (#38317) üzenetére


blakey
titán

csak éppen nem nyomtat :-( - ehhez már nem biztos, hogy tudok megoldást.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#38320) Czo válasza Vasti74 (#38316) üzenetére


Czo
őstag

Ha a gyarto nem foglalkoztat embert erre, akkor nem fog menni. Mint irtam, siman lehet, hogy a driver mukodik, csak at kellene benne irni a tamogatott verzioszamok koret. Ez csak akkor derul ki, ha szetkapja valaki a packaget, majd kiprobalja.

Tudod, erre szoktak irni, hogy hardwaret venni tudni kell. Ha van olyan nyomtatod, amely a PostScript nyelvet ismeri, akkor az jelen allapotunk es ismereteink szerint, kb orokre mukodni fog. A te nyomtatod specifikacioja nem emlit ilyet. Ha az ember olyan nyomtatot vesz, amit a linuxosok csak winprinternek vagy gdi printernet hivnak, akkor tudja, hogy ehhez a nyomtatohoz orokre drivert kell majd vadasznia, mert a driver kell ahhoz, hogy hogy elkeszuljon az a bytettomeg, amit a nyomtato ki tud nyomtatni. Sok ilyen nyomtatohoz meg a firmwaret is a szamitogep tolti bele a nyomtatoba minden egyes bekapcsolas utan, mert ez is ki van sporolva a hardverbol. No, ilyen eszkozt nem szabad megvenni. Ahogy 20-25 eve figyeltel arra, hogy a nyomtato tudjon PostScriptet vagy legalabb valamilyen PCL nyelvet, mert tudod, hogy az a kulcs a hosszutavu hasznalathoz, igy az elmult 10 evben, mar arra figyelsz, hogy AirPrintet tudjon, mert ez tunik a meghosszabb tavon tamogatott dolognak. Amirol messzirol latszik, hogy nem lesz jo, azt nem kell/szabad megvasarolni, ha pedig megvetted, akkor elfogadod ezzel a termekkel jaro "szivast". Linux alol valoszinu azert mukodik, mert ott belefutottal abba a szerencses helyzetbe, hogy egy nyomtatni akaro, programozni tudo embernek pont ilyen eszkoze van, igy barkacsolt hozza egy drivert.

Egyebkent siman lehet, hogy a nyomtatodnal az Ethernet vagy a WiFi interface volt a "vizvalaszto". Amelyikben egyik sincs, az csak GDI printer (occso), amelyikben barmelyik van, az pedig tud PostScriptet vagy PCL-t. Az univerzalis "driver" nem igazi driver szokott lenni, hanem csak a leiro (ppd) allomanyokat valamit az ikomokat tartalmazza a rendszer beepitett nyomtatonyelv tamogatosaahoz.

De ennyi szonak is egy a vege, hardvert venni tudni kell. Ahogyan webkamerabol sem veszel olyat, ami nem UVC, vagy pendrivebol sem veszel olyat, amelyik nem usb-mass-storage eszkoz (halistennek egyebkent, de ezek mara mar kihaltak), ugy nyomtatobol sem veszel GDI nyomtatot. Ennyi a megoldas.

(#38321) Vasti74 válasza Czo (#38320) üzenetére


Vasti74
aktív tag

És mi akadályozza meg ezt az aprócska céget (Apple) abban, hogy eleve beépítse a rendszerébe ezt a létező drivert, akár kicsit megfaragva? Feltételezem van náluk 1-2 ember, aki ért hozzá ;-) Én már akkor kezdtem el hümmögni, a mikor rádugtam, és nem telepítette azonnal automatikusan... Mert nem ezer nyomtató drivert kellene saját maguknak, a nulláról reszelniük! Ilyen kész - univerzális driverek működését kellene csak "segíteniük", ezzel rengeteg felhasználó tovább tudná használni a rengeteg nyomtatóját.
Nekem elveim vannak - egy ilyen rendszer nekem nem kell ;-)
Ja, pl. Pencil 1 - Pencil 2, még a saját termékeiket őrült áron megvásárlókat is szeretik szívatni... Hajrá!
Még kipróbálom, hogy fut rajta egy linux, aztán elgondolkodok, hogy ér-e nekem egy ilyen vas 500 Eurót a jó kijelző miatt, vagy nem.

(#38322) blakey válasza Vasti74 (#38321) üzenetére


blakey
titán

A vezérlő beépülése idővel megtörténik, valamelyik frissítéssel bele fog kerülni a Venturába is. Eddig is így volt. A HP szeptemberben adta ki az utolsót, amit linkeltem. Eddig mindig belekerült, legalábbis korában így volt, viszont nekem jól működik ez a vezérlő. Működik a nyomtatás, szkennelés is.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#38323) cigam válasza Vasti74 (#38321) üzenetére


cigam
félisten

Miért támogatna n+1 eszközt saját kútfőből, ha az eszköz gyártója tojik rá?
Számold csak össze, hogy az elmúlt évtizedek alatt hányféle nyomtatót szkenner, bármit gyártottak, amit rá tudsz dugni a gépre. Több millió eszközről van szó. Nem hinném hogy ezt 1-2 emberrel megtudnák oldani. Plusz honnan szerezzenek be egy már nem is gyártott, nem is támogatott eszközt? Mert nem lenne rossz, ha nem csak elméletben működne, hanem a gyakorlatban is letesztelnék a működését.Az sem túl életszerű, hogy elkezdik felvásárolni a jelenleg kapható eszközöket, hogy majd amikor a gyártója tojik rá, akkor majd ők elkezdenek drivert faragni hozzá.
Minimum fura elképzelés/elvárás.
Plusz nem egy alkalommal szabadalmak védik az eszközökön futó programokat, megoldásokat. Jó nagy pereket kapna a nyakába aki elkezdené visszafejteni/lemásolni a rajtuk futó firmware-t. Nem véletlenül került a Linux-ban is a "non-free" csomagtárolóban jópár eszközök támogatása.

Amúgy ha már felment a driver, miért nem nyomozol tovább? Felrakott saját programot? A Nyomtatók és szkennerek között megjelent? A + jellel sem tudod hozzáadni?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38324) Czo válasza Vasti74 (#38321) üzenetére


Czo
őstag

A rendszer tartalmaz tobb ezer nyomtatodrivert (ahogyan a Windows is), ezeket a drivereket nem az Apple (Windowsnal sem a Microsoft) irja. Ezeket az eredeti gyarto fejleszti es az eredeti gyarto keri/rakatja bele a rendszerbe es nyilvan tamogatast is o ad hozza. Tehat ha nem foglalkozik vele, akkor ahogy bekerult, ugy ki is fog kerulni. Miert nem olyan nyomtatot vettel, amely alapbol tamogatott?

De, nezd meg a HP univerzalis printer driveret. Ez egy HP fele PCL drivercsomag Windowshoz, amivel MINDEN olyan nyomtato hasznalhato, ami tamogatja a PCL nyelvet (eletkortol fuggetlenul!). Tehat, ha egyszerre vasaroltal regen egy nyomtatot, mondjuk egy LaserJet 1200-at es egy LaserJet 1020-at, akkor eszrevehetted, hogy a 1020 egy buta nyomtato (mint, amely neked van), mig a 1200 egy "okos" nyomato, amely tamogatja a PCL es PS nyelvet (ez ugye a specs sheetbol ma is es 20-30 eve is kiderult). Az 1200-est ma is tudod hasznalni, akar Windows 11-en es macOS Venturan is, mig a 1020-at egyaltalan nem tudod ma mar macOS-en hasznalni. Viszont 10.6-on es 10.8-on meg biztos, hogy tudtad. A Samsung az, ahol balheznod kellene, a Samsung az, akinek cseszegetned kene a supportjat, mert o az, aki a termekhez a tamogatast adja. Legkozelebb pedig ne vasarolj olyan nyomtatot, amely nem ismeri semmilyen lapleiro nyelvet, tehat ha fontos, a hosszabb tavu Linux es a macOS tamogatas, akkor ne vegyel olyat, ami nem tamogatja a PostScript-et.

En tovabbra is azt tudom peldanak hozni, hogy azok a nyomtatok, amelyek nem tamogatnak lapleiro nyelveket, azok idozitett bombak. Anno (kb pont 20 eve) amit vettem szines lezer, abbol volt a "buta" verzio volt kb 240 ezer forint, az "okos" verzio pedig kb 330 ezer. A ketto nyomtato kivulrol egyforma, ugyonaz a toner megy bele, ugyonaz minden alkatresze, 1 darab nyaklapot kiveve. A Windows XP-s driver ugyonugy nezett ki a kornak megfelelo macOS alatt ugyonugy mukodtek. Linux alol az "okos" siman mukodott, a "buta" pedig ugy ahogy. Windows alatt ugyonazzal a minoseggel nyomtattak a kepeket, szovegeket, viszont Linux alatt a feketefeher nyomtatas egyforma volt, a szines sokkal de sokkal rosszabb volt a buta peldanyon. Az elso pofon megerkezesekor a nyomtato meg 3 eves se volt de kiderult, hogy az Inteles OSX-en mar nem fog menni, majd a kovetkezo pofon 2007 volt, amikor kiderult, hogy a 4 eves nyomtato Vista alatt sem fog menni. Ekkor bumszliztam meg a Linuos driverrel, majd meguntam, es kb 20-25 dollarert vettem ebayen egy masik panelt. Azota eltelt 10+ ev, meg mindig mukodik Windows 11-en, macOS Venturan, mindenutt. Tehat, eszkozt venni tudni kell.

A Penciles "moka" szerintem nem hasonlit ehhez. Ha vettel iPad Prot 2015-ben, majd vettel hozza Pencilt is, azt ma is ugyonugy tudod hasznalni, nem mondta sehol az Apple, hogy vegyel egy uj Pencilt, mert ezentul csak a Pencil 2 fog mukodni. A masik megoldas se zavaro szerintem, marmint miert vennel az uj iPad Pro-hoz regi Pencilt? Miert nem a hozza valot veszed? De ugyonez visszafele is.

(#38325) Czo válasza cigam (#38323) üzenetére


Czo
őstag

Szerintem a lapleiro nyelv hianya lesz a problema. Ha a nyomtatojanak 'W'-s tipusjele lenne, akkor azon tul, hogy tamogatna az AIrPrint -et, lenne benne driverless PDF es PostScript tamogatas is. Az univerzalis drvier szerintem semmi mast nem tartalmaz, csak nyomtatoikont, meg esetleg talca/opcio elnevezeseket, amelyek az adott hardverre egyediek. Klasszikus ertelemben vett nyomtatodrivert nem, mert az vagy PDF Printing vagy PostScript. Az eredeti drivert, ami 10.14-hez van, abban van binaris filter, ami gondolom a nyomtatoban levo chipsetnek megfeleloen, a host szamitogepen allitja elo a cuccot.

(#38326) Czo válasza blakey (#38322) üzenetére


Czo
őstag

Biztos, hogy ugyonarrol a tipusrol beszeltek egyebkent? Tehat nem csak a "nagy betuvel" irt tipus egyezik, hanem az aprobetus tipus is? Nem lehet, hogy te azt a modellt vetted, amiben pl van PostScript?

(#38327) crissprivat


crissprivat
senior tag

Sziasztok.
Találkozott már valaki olyan dologgal, hogy a rendszer friss telepítésekor nem engedi elfogadni a ÁSZF-t. Egyszerüen nem enged tovább, semmi ok, vagy pipalehetőség, még ha a továbbra is van kattintva.
[link]
Köszi.

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#38328) Czo válasza crissprivat (#38327) üzenetére


Czo
őstag

Igen. Ez akar normalis is lehet, ilyen-olyan korulmenyeket figyelembeveve. Ha ezen a ponton nem akarsz belepni az Apple ID-be, akkor siman tovbab megy a telepito, a telepites majd a frissitesek telepitgetese utan, az Apple ID belepes is mukodni fog.

(#38329) crissprivat válasza Czo (#38328) üzenetére


crissprivat
senior tag

Rendben, kicsit fura, hogy nem enged tovább a jelenlegi fiókommal :U

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#38330) cigam válasza crissprivat (#38327) üzenetére


cigam
félisten

Üdv a klubban: [link]
Ahogy Czo is írta, lépj egyet vissza, és icloud fiók nélkül hozz létre egy "helyi adminisztrátor" felhasználót. Ezután már továbbenged.
Amikor végeztél a telepítéssel hozz létre egy "sima felhasznó"t, és lépj át abba a fiókba. Első belépéskor megérdezi hogy társítod-e egy icloud fiókkal. Ott már hozzáadhatod az iCoud fiókot, és simán tudod használni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38331) crissprivat válasza cigam (#38330) üzenetére


crissprivat
senior tag

Rendben, köszi, minden jó lett :R

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#38332) blakey válasza Czo (#38326) üzenetére


blakey
titán

Én nem egy típusról írok, hanem arról, hogy a legfrissebb vezérlőt a HP (Samsung) tavaly szeptemberben adta ki. Írtam, hogy másmilyen nyomtatóm van, és csak abban tudtam segíteni,. hogy letöltheti a legfrissebbet. Abban, hogy nem tud nyomtatni, már nem tudok segíteni. Utána kéne járni.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#38333) CharlieDrop válasza Czo (#38324) üzenetére


CharlieDrop
veterán

Régi pencilt használom M1 Airen :C

Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!

(#38334) -Skylake- válasza Vasti74 (#38321) üzenetére


-Skylake-
addikt

Te valami iszonyatosan vakon vagy. :U

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#38335) Vasti74 válasza -Skylake- (#38334) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Hogy érted?! A látásommal nincs baj... Az elveimmel viszont - talán ;-)

Mindegy, én már el is felejtettem a dolgot - becsomagoltam az iMac-et, és megy vissza a feladónak.

>25 éve linuxot használok, emellett 20 évig informatikus voltam (szervizes és Novell - linux rendszergazda, de az már rég volt ;-) , viszont mással foglalkozok jó 10 éve, és úgy érzem hogy öreg vagyok már egy új rendszerrel szórakozni...
Azt hittem érdekelni fog, de inkább csak idegesített ;-)

Mindenkinek köszönöm a türelmet, üdv: Vasti

[ Szerkesztve ]

(#38336) Core2duo6600


Core2duo6600
veterán

Találtam egy dmg file-t az egyik yt video alatt, ezt először egy pen re, majd onnan egy ssd re másoltam / klónoztam kinek hogy tetszik.
Windows on nem találtam olyan ingyenes programot, ami 1 lépésben megcsinálná ezt.
ssd betesz a macbe és láss csodát bebootol róla, nyilván fel van készítve arra, 32 bites efi vel elinduljon az el capitan.
Nyomkodnom kell az altot, hogy ki tudjam választani, de megy,
azt mondjuk nem értem, hogy miért nem tudtam kiválasztani a startup disk nél az el capon belül, csak a másik rendszert látta, bár igaz 1 szer bootooltam be róla eddig.
Azt tudja valaki, hogy a Mac Pro 2.1 mennyi ramot kezel max ? már ha lehet nem aranyáron kapni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#38337) fPApi


fPApi
őstag

Mac mini vásárláson gondolkodom, és az lenne a kérdésem, hogy általános használatra elég a 8 GB memória és a 256 GB SSD? Az adatok NAS-on vannak, illetve távmunka elérés is kell, illetve alapvetően irodai célra használnám a gépet. Mi az, amihez már nem lenne elég a fenti konfiguráció?

(#38338) Ear001 válasza fPApi (#38337) üzenetére


Ear001
addikt

Elég. Ilyenkor szokott jönni, hogy 78 nyitott ablak a böngészőn megeszi a memóriát, meg hogy a Photoshop, de az bármennyi memóriát megeszik, meg vudeóvágás, de ott meg a nagyobb és ezért gyorsabb SSD számítana, mert úgyis swapol feldolgozás közben.

(#38339) fPApi válasza Ear001 (#38338) üzenetére


fPApi
őstag

Köszi! A nyitott ablakokra figyelek, bőven 10 alatt szokott lenni, photoshop meg hasonlókat nem használok!

(#38340) ddsteel válasza fPApi (#38339) üzenetére


ddsteel
aktív tag

Akkor szerintem is simán. Én PS, ID-vel dolgozom, van egy 16GB-s otthoni macminim és egy utazós 8GB-s. Az utazós is simán visz mindent (videót nem vágok, 3D nincs). Irodai munkára is elég ez alapján nyilvánvalóan.

(#38341) nylontacsko válasza fPApi (#38337) üzenetére


nylontacsko
senior tag

Ilyen általános felhasználásra, nem is találnál alkalmasabb konfigot.

"A tett halála az okoskodás" /Az ember tragédiája/

(#38342) cigam válasza fPApi (#38337) üzenetére


cigam
félisten

Várj vele 24-ig, akkor már az új olcsóbb gépet tudod megrendelni, ráadásul már M2 procival.
[link]
Nagyon erős a késztetés, hogy én is lecseréljem a 2012-es minit. Bár lehet nem lesz elég az alap 8GB-os kivitel:

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38343) Czo válasza cigam (#38342) üzenetére


Czo
őstag

Ugyonez a hasznalatod, ugyonugy zold lesz, 8GB-vel is. Tehat, eleg lesz a 8GB. A zold csik ugye kevesebb, mitn a fele, tehat elfer fele ennyiben is.

(#38344) cigam válasza Czo (#38343) üzenetére


cigam
félisten

Ezen gondolkodtam én is, hogy a csík szerint beleférek, a számok szerint nem. Oké azt értem, hogy ha van elég hely akkor sok mindent betáraz, de 12,54-2,83=9,71. Vagyis még bőven 8 felett jár. Vagy még ebből is visszavesz mielőtt nekiáll swappolni?
Vagy az a zöld csík a 3,78+1,53=5,31GB?
A listában pl. csak a vboxheadless 3,54GB-ot megeszik (BOINC kliens futtat virtualbox-ban számításokat)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38345) Czo válasza cigam (#38344) üzenetére


Czo
őstag

Ne a szamokat nezd! A RAM ha ures, az NEM jo. Tehat semmi nem lesz se felszabaditva, se visszaadva a rendszer, addig, amig nincs szukseg a helyre, amit elfoglalt. Szoval, elmeletben, mindenfele zokkkeno nelkul eleg lesz neked a 8 GB jelenleg.

En mondjuk, nem vennek mar 2023-ban 8 GB-vel gepet. Az elmult 2-3 evben meredeken emelkedik a memoriahasznalat, peldaul nalam is. Ami 20-25%-os memory pressure volt 2018-ban, az kb 30-35%-ig emelkedett 2020ig, majd a Big Sur erkezesevel kilott es azota is "emelkedik". Ma mar ez 55-60%. Kb 70-75% korul kell "boviteni".

(#38346) cigam válasza Czo (#38345) üzenetére


cigam
félisten

De nem jön ki a matek. Most pl.
3.5GB a vbox
1GB+5x~300MB a Firefox
és már 6GB-nál járok
A többi "pár százas" fityfene (Mail, Music, Remote Desktop, Forklift) szintén megvan 1GB.
Plusz amit írtál, hogy hosszú távon mindenképpen egy számmal nagyobb kellene, vagyis a 16GB-os.
Arról is volt szó, legalábbis az M1-es kiadásokban, hogy az alap 256GB egy chippes kialakítása miatt "lassab". Ha ez igaz az új modellekre is, akkor abból is inkább a két chippes 512GB-os kellene, és már majdnem meg is dupláztam az árát. 300k kontra 500k.

Amúgy valószínűleg igazad van, hogy az alap modell sem fog poblémás lenni. Hiszen ha pár sw-es korlátozáson kívűl( pl. webp támogatás) nincs gondom a 11 éves modellel sem.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38347) Czo válasza cigam (#38346) üzenetére


Czo
őstag

Ha raksz fel valamit ami szazalekosan ki tudja irni a pressuret, akkor jobban fogjuk ezt latni (pl iStat Menu). De a lenyeg, hogy ha csak osszeadod, akkor nem veszed figyelembe a kornyezeti parameterek okozta "modosito tenyezot". Ha kevesebb a RAM, akkor pl. mas utemben cachel a rendszer, mas utemben fut a garbage collector a firefox javascript engineben, stb stb. Ha a memory pressureod, most nem tobb, mint 30-35%, akkor boven elfersz 8 GB-ben, ha ez inkabb 40%, akkor kezd neccesse valni.

(#38348) hibavissza


hibavissza
veterán

Logi K650-en kívül van egyéb opció működő BT, numpades, szürke, magyar billentyűzetre? A 80 ezres gyári őrületen kívül.

[ Szerkesztve ]

(#38349) Krethx válasza hibavissza (#38348) üzenetére


Krethx
aktív tag

Én ilyet is használok:
MICROSOFT Designer Bluetooth Desktop Magyar fekete

Mac mini M1 16GB/512GB - macOS Sonoma | iPhone 12 / 14 Pro 256GB - iOS 17 | Apple TV 4K 128GB - tvOS 17 | Watch S9 45mm - watchOS 10 | PlayStation 5 / 3 / 2 Network Adaptor 80GB HDD-OSD | Amiga 4000D Cyberstorm Mk-II 060 50MHz 128MB RAM/120GB-HDD/32GB-CF - AmigaOS: Workbench 3.1

(#38350) hibavissza válasza Krethx (#38349) üzenetére


hibavissza
veterán

Köszi! Huh, és tényleg van Mac support rá, igaz azt írja korlátozott funkciókészlettel. Ez mit jelent nálad a gyakorlatban?

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.