Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parson
addikt
válasz
Friczy
üzenetére
Akkor neked újabb cuccaid vannak, ami mind kompatibilis mindennel. Nekem vannak régebbi és mai napig perfektül működő dolgaim is. Nem kell hitetlenkedni.
tessék egy link egy OMTP to CTIA adapterhez amit nem véletlenül dobtak piacra… csak mint írtam, nekem ez már nem kell. -
Parson
addikt
Jó, akkor spec a műszaki megnevezésben értettük félre egymást. Egal, a lényegen nem változtat. Régi eszközöm gond nélkül adta a hangot azon a kábelen ugyanarra az erősítőre, apple macbook air m1 meg nem. Igazolva is lett (elméleti sikon, itt a fórumban), h miért.
Spec nekem 8, zenét úgyis másról hallgatok az erősítőn…
-
Parson
addikt
Nem szeretnék pontatlan választ adni, majd ha hazaértem megnézem… jelenleg még épp az óhazában vagyok.

Jut eszembe, az egy gyűrűs az a mono, nekem úgy rémlik. És sima stereo kábelem van az erősítőhöz, a jack 2 gyűrűs kell legyen. Viszont a földelés kavar be, mert nem ugyanott van apple-éknél. Ezt a jó multkoriban jól kiveséztük itt, képekkel is illustrálva.
-
Parson
addikt
válasz
zoli62
üzenetére
A hangfal is egy monitor típus, csak az nem képet a szemedbe, hanem hangot a füledbe sugároz.
Te, mint megfigyelő személy pedig, monitorozhatod vizuálisan, hangok alapján, stb az eseményeket.
Halkan jegyzem meg, 5 érzékszerved van, 5 féle típusú monitor is szóba jöhetne akár. -
Parson
addikt
Lehet. Én első körben csak az ARPT kifejezés (rövídítés) jelentésének megtalálására adtam egy tippet, mivel a google nekem se volt vmi hatékony itt…
Nekem ezt dobta ki:
‘ARPT (AirPort): Az Apple által használt elnevezés a Wi-Fi funkcióra. Az ARPT tevékenység a Wi-Fi hálózati csatlakozással vagy adatforgalommal kapcsolatos folyamatokat figyeli és naplózza.’ -
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
Sajnos a google keresö már nem mindenhez elég, kérdezd inkább a ChatGPT-t (én is csak pár hete használom, és sok esetben valóban hasznos), elsöre jó (elfogadható) és közérthetö választ ad. Csak kérdezni kell tudni, és hogy kitöl/mitöl kérdezz…
Ird be a ChatGPT -be ezt:Apple ARPT/HID Activity jelentése
Így tudja, hogy milyen kontextusban keressen, és hogy milyen nyelven dobja ki neked a választ + változatlanul minimalista maradt a kérdés, ami továbbra is fontos, mint ahogy az ismeretes.
-
Parson
addikt
Fentebb mintha a monitor ébredése, mint zavaró tényezö, volt csak megemlitve, végeredményben a gép ébredése nem...
#43124 Hovi
'Természetesen azt nem (max repülő) de ugye az nem kell fel éjszaka számtalanszor és borítja teljes fénybe a szobát. No meg értem én, hogy ez így van tervezve, hogy menjen 0-24-ben. De a monitor hogy bekapcsol majd ki vagy 60x egy éjszaka... szóval ha rendesen menne az alvás....'végeredményben én is tojnék rá, hogy a gép mit csinál, ha a monitor nem villog fölöslegesen... Ergo csak a monitor ébredését kellene vhogy kiköszöbölni, de nem külsö kapcsolós elosztóval, az olyan...
Ja bocs, most látom, hogy pont az opciót javaslod hozzá... ki kell szmiplán próbálni akkor Hovi.
-
Parson
addikt
Akkor ha nincs jobb ötlet, egyesével kezd el kizárni a hibaforrást a felsorolt használt appok esetében. Jobb ötletem nincs. Tudom hogy idöigényes, de tuti müködik, feltéve ha a gép alapból (tiszta rendszerrel) nem csinál ilyet.
Ha van jobb / egyszerübb ötlet, akkor az is müködhet persze.Mondjuk frankó lenne ennek a fényében tudni, hogy minden egyes újabb app telepitésekor az mennyire befolyásolja ezt a wake up dolgot. Ha ezt lehetne még monitorozni (amit fentiekben is javasolnak), akkor két irányból is lehetne vizsgálni a dolgot, és 100%-ban kiszürni a 'hibaforrást'.
-
Parson
addikt
válasz
lancia75
üzenetére
Mindenki csak ember, ha nem kerül sokba az extra alkatrész, akkor szerintem a többiek nevében is írhatom, hogy örülünk, ha segíthettünk a hozzászólásokkal / terelésekkel. A lényeg, hogy jó legyen a gép a végén és kiszolgáljon még, amíg lehet és érdemes...

De azért végülis jön a kérdés: ténylegesen az A1278-as tipus a gép? És mennyi RAM megy bele végül?

-
Parson
addikt
válasz
lancia75
üzenetére
Akkor régebbi rendszert kell használni, vagy elfogadni, hogy 'a 2gb ram tényleg kevés'...
Nem látok hirtelenjében egyéb opciót, amit a fizika lehetövé tenne.Én kutatnék megfelelö RAM után - kérdés, hogy mi fér bele (fizikai korlát miatt)... és hogy mennyi az optimális (anyagi korlát miatt). HA 2x2, akkor azt kell megvenni, ha 2x4, akkor meg azt. HA semmi, akkor irány a start mezö (elsö mondatom ebben a hsz-ben).
-
Parson
addikt
Szvsz fölöslegesen téped a szád / billentyüzeted... amig a kolléga nem érti meg, hogy szüksége van rád és a megfelelö szakértelmedre, addig írhatsz bármit... összevissza lépésekböl nem fog jó kisülni, csak ha nulláról követi a tanácsaidat betartva a megadott lépéseket. De hát ha vki barkácsolni szeret, azt is el lehet fogadni... csak szakmailag nehéz belátni.
-
Parson
addikt
Hívás azonosító nem volt? Fontos ügyekben én mindig nyitok egy google sheet-et és szépen regisztrálgatom a fontos pontokat (pl hivásazonositó, fontos részletek, stb), hogy ha gond van, akkor bizony legyen mire hivatkoznom, és ne emlékezetböl - mert csak ember vagyok én is. Tudom, utólag ez haszontalan, de talán legközelebb hasznos lehet.
-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich
üzenetére
Végülis ha vmi adott technikai és humán igényt kiszolgál, akkor lehet az akár pl egy sokol rádió is...

Nem vagyunk egyformák, és ezt kell megérteni és elfogadni végeredményben.
De ez ugyanúgy emlékeztetö nekem is, mert én is el szoktam felejteni, mikor pl nem értem, hogy az öseimnek miért elég egyik-másik ösrégi megoldás. -
Parson
addikt
válasz
lancia75
üzenetére
Sztem Czo-ra kellene hallgatnod, ö az egyik expert itt a fórumon, ha OSX telepítésekröl van szó... Viszont tény, hogy eddig ö is csak vaktában lövöldözött, mivel az, hogy pontosan mi a helyzet, csak most kezd pontosabban körvonalazódni a kliens géppel kapcsolatban + a (te saját) szerviz-gépeddel kapcsolatban.
-
Parson
addikt
válasz
lancia75
üzenetére
https://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_(2006%E2%80%932012)
A fenti link alapján a Lion az utolsó ami elment a 2008-as MacBook-on... Szal ha ez igaz, akkor az El Capitan felejtös...
-
Parson
addikt
A legeslegelsö lépés kellett volna, hogy legyen, hogy a kérdezö megadja a pontos HW / OS -röl az adatokat, amik használva voltak, hogy pontos kiindulási alapként, épkézláb segitségnyújtást lehessen adni egy gyors és hatékony javitásra. Hihetetlen, hogy 2024 év végén ilyenek alapdolgokat még magyarázni kell... De a rendszer müködjön flottul, mer' apple...

-
Parson
addikt
válasz
lancia75
üzenetére
Az 'érthetö leírás' elég szubjektív kifejezés...
Tessék ugyanaz magyarul, hátha így könnyebb:
https://support.apple.com/hu-hu/101578 -
Parson
addikt
válasz
TigerCat
üzenetére
Legszívesebben én is azonnal vennék egyet, de nekem egyszerüen fölösleges plusz eszköz lenne jelenleg. Pedig tuti marha jó.
Macbook Air M1-et lecserélni meg nem fogom egyelöre, mert kell a hordozhatóság, és az ereje is egyelöre kiszolgál még böven.
Azon gondolkozom, hogy 4 generációnként éri meg cserélni vagy itt akár 5-6 generációt is érdemes lesz kivárni egy gépcserére... (szintén Macbook Air lenne a következö gép nagyon lightos felhasználásra).
-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich
üzenetére
Mikorra várható egy újabb 'USB-D' ?
(Ha már létezik ilyen név alatt vmi, akkor bocsi, nem a neve a lényeg, hanem hogy USB-C-t követö generációra gondolok.) -
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
Nekiállhatsz speciel bütykölni is egyedileg vmit... de alapból csak azt tudod bütykölni, ami van. Úgyhogy alapból egyértelmi igen a válasz. Ez szvsz nem is kérdés. És itt vissza lehet kanyarodni, hogy bütykölés nélkül vagy külsö adapter kell, vagy úgy használod, ahogy apple szimplán eléd dobja, és nem problémázol fölöslegesen rajta. Ez csak egy HW eszköz, semmi több. Nem a szobának a szem elött lévö fö dísze kell legyen. De persze mindenki úgy és azt csinál, ahogy és amit ö szeretne.

-
-
Parson
addikt
'ha nezegeti az ember a honlapjukat, ezt ossze vissza keverik, marmint a bitet es a byteot'
Szvsz egyértelmüen ez (is) lapul meg a háttérben. Sajnos sokan nem képesek helyesen nevén nevezni a gyereket, ha müszaki dokumentációkról, vagy csak pl egy itteni információcseréröl is van szó. Márpedig a b és B soha nem volt ugyanaz a betü / karakter, és jelen esetben az informatikai jelentésük sem ugyanaz. De hát ez van... bogozza ki mindig a fogadó fél, hogy hogyan érti helyesen az adó fél a közölt információt...

-
Parson
addikt
válasz
lockdown90
üzenetére
Samsung - U28R554UQR 28 Zoll UHD 4K Monitor (4 ms Reaktionszeit, 60 Hz) - 1440p skálázással. (Az ára ne ijesszen meg, én még 250 EUR-ért vettem darabját a MediaMarkt-ban.) A többi részletet visszakeresve a topicban megtalálod.
-
Parson
addikt
válasz
ddsteel
üzenetére
‘Nem a pazarlásról van szó tehát, hanem egy idióta tervezési hibáról és arról, hogy ők döntik el helyettem, hogy használjak egy gépet.’
Felhívnám, a figyelmed, hogy MINDIG a tervezö dönti el, hogy hogyan fog müködni az eszköz. Te, mint felhasználó csak annyit tudsz választani, hogy használod-e, vagy sem. (Alternativ felhasználási módokat most ne soroljuk ide, hanem csak az alapvetö termék és felhasználói-folyamat design-t.)
Az pedig, hogy te nem követed a tervezett felhasználást, még nem jelenti, hogy idióta a tervezés. Hanem egyszerüen csak neked van más szubjektiv egyéni véleményed.
-
Parson
addikt
Semmilyen kiforditott logika nincs ebben. Az a baj, hogy sokan nem tudják megérteni, és megtanulni, hogy nem végletekben kell gondolkozni. Soha. Mert nincs tökéletes eredmény sehol. A mértékletességben van a kulcs, az arányokban.
Persze, most lehet azt mondani, hogy na igen, de én kihúzom a fali aljzatból és akkor máris kereken 0 a fogasztás, de ez a teljes életciklusra vonatkoztava megint hazugság lesz, és rosszabb, mint ha ki se húztad volna, mert minden egyes bekapcsolásnál / bebootolásnál viszont a rendszer lehet hogy megdobja az áramfelvételt annyira, ami összességében rosszabb, mint ha ki se kapcsoltad volna. (Ezért is van elrejtve a kapcsoló és nem arra buzditva, hogy kapcsolgasd ki/be.) Persze itt megintcsak nehéz tökéletes általánositást hozni, mivel mindenki más mennyiségben használja a gépet, de végeredményben az, hogy az áramfelvétel aaz újabb és újabb termékgenerációkkal lejjebb és lejjebb van nyomva, az mind további lépés a zöldebb megoldáshoz, ami SOHA nem lesz teljesen zöld.
+ Ne feledjük, hogy én csak egy példát hoztam fentebb, számos egyéb is lehet mögötte, ami mind-mind a kikapcsolás ellen van, nem véletlenül van ilyen irányba fejlesztve. -
Parson
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Pontosan... nálam a munkagépen is állandóan ~95-100 tab van nyitva (5-6 browserbe szétdobva a 4 monitoron), az otthonin is ~30-40... nyitogassa a franc álandóan, azért vettem a gépet, hogy helyettem 'dolgozzon'.
-
Parson
addikt
Az, hogy ki mire jogosult és mire nem, azt nem tudom eldönteni, mivel nem vagyok könyvelö és nem látom a pontos körülményeket sem (még a diákot sem, hiszen hiába veszi diákkedvezményre, ha közben meg kiderül hogy pl nincs is diákstátusza). A te példád viszont elég 'gyanús' még részletes hozzáértés nélkül is...

Amúgy meg mindenki maga dönti el, ki mivel szórakozik és milyen szinten... no meg hogy mit kozkáztat vele egyáltalán. -
Parson
addikt
Szvsz nincs benne semmi érdekes. Ezért vannak kitalálva az adóból leirható/visszaigényelhetö tételek annak, aki jogosult rá, legyen az munkaeszköz, vagy akármi más. (Csak utána kell járni, mikre / milyen esetben vagy jogosult, és a kolléga fent pont ezt próbálja puhatolni, mert nagyon bután ezekröl bezzeg az átlagember még mindig nehezen tud tudomást szerezni, ergo irány egy könyvelö!) Pontosan, hogy az az okos megoldás, mikor nem hagyod veszni hagyni a jogosan neked visszajáró pénzedet. (Az megint más kérdés meg, hogy mekkora összegtöl kezdi el megérni a belefektetett extra idöt és energiát, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.) Minden más esetben viszont fizess, mint a katonatiszt, hiszen az a gazdaság motorja.
-
Parson
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Nos hagytam idöt, de hiába, úgy látom, értelmi intelligenciád csak erre futja és nem sikerül megugornod az értelmes válaszok minimális szintjét. Emígyen változatlanul hülyeség amit fent irtál az emberi érzékelésröl. Részemröl téma vége.
-
Parson
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Ember, minek írsz olyat ami tudatlan hülyeség már megint? Mi köze az én angol tudásomnak (amúgy Németországban élek és perfekt beszélek németül és angolul is) ahhoz, amikor magyarul írt hozzászólásodhoz magyarul szóltam hozzá? Semmi ! Te tanulj meg magyarul + értelmezni is egy magyarul írt választ !! Vagy adjak a kezedbe magyar értelmezö kéziszótárat?? Ez itt kész óvoda, komolyan mondom...
-
Parson
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Gratulálok, ismét megmutattad, hogy csak hülyeséget tudsz írni.
-
Parson
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Megnézném, hogyan érzékeled pl az 1000 és a 1001 Hz közötti különbséget (elárulom: sehogy!) csak hogy egy extrém példával érzékeltessem, mekkora Blödsinn amit írsz.
Vagy pl hogy az 1 Hz-t ha nem is matematikai pontossággal, de tudnád-e érzékelni. Naná, h igen!
Ergo ne fejezd ki magad végletekben, csak tartományokban! Különben nevetség tárgyává válik az írásod. -
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
Érdemes venni akkor egy 80 colos 4k (vagy 8k) TV-t és szépen hátradölve a kanapéról (egyéni távolság kinek mi*) élvezni a kényelmet... (Az enyém csak 60 colos, úgyhogy nekem is van még hova fejlödnöm...)
*távolság függ a felbontástól és jobb esetben egy kis matektól, ahol a PPI mellé a nézötávolságot is beveszi az ember a játékba.
Nos a végeredmény valszeg mégse az lesz amire szimplán matekból számit az ember... lévén ergonómia szempontjából sok egyéb tényezö is hirtelen felnagyitódik (huh, jó ez a szó ide nyelvtanilag??).
-
Parson
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Az én tapasztalatom szerint ahogy korábban is irtam hiába nem egész számú a nagyitás (skálázás) pl 28" 4K UHD monitor esetén 1440p-s skálázást választva, mégis jobb eredményt hoz, mint ugyanakkora 28" 1440p-s monitoron ugyanez az 1440p-s skálázás. De ez szubjektiv megitélés.
-
Parson
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
A monitor attól még jó. A skálázást kell helyesen megválasztani.
-
Parson
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Akkor ez MM hiba (ettöl függetlenül jelenleg élö ár), de sebaj, ez már (számomra) huszadrangú probléma - viszont tény, hogy ha én is most vásárolnék, akkor jobban utánanéznék (mint ahogy mindig is teszem), hogy az a tipus ami nekem kell, az a piacon végeredményben hol és mennyi... én eddig szinte mindent az MM-ben vettem, mert itt ez jó piac - de hogy 3x -os áron van ez a termék most (és nem egy másik verziója), az tényleg irreális, köszi hogy jelezted.
-
Parson
addikt
válasz
Sidorovich
üzenetére
Igen, én pl Samsung 28" 4K UHD monitort (LU28R554UQRXZG) használok - 1440p-s skálázással.
Most látom csak a MM-ban most a 3 évvel ezelötti ár helyett 3x(!)-os áron van. De jó, hogy akkor bevásároltam belöle 2-öt is (darabját anno 249 EUR-ért)... -
Parson
addikt
válasz
Sidorovich
üzenetére
4K UHD monitort kell venni és 1440p-ben skálázva használni. Az eredmény jobb így (ebben a két esetben), mint a 1440p-s monitor natív értéken (1440p) skálázva. Többször volt ez korábban téma.
Amúgy meg egyéni tolerancia-függö, mint minden. -
Parson
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Hát röviden: te töled azért elvárható lett volna a magyar szöveg értelmezési képessége, de úgy tünik itt mindenkinek mindent 6x kell elmagyarázni, mert egyszerüen senki nem tud olvasni és értelmezni egyszerre.
SEHOL nem irtam olyat, hogy a 400% különbség összfogyasztásban a zsebedre menne volna, mivel ahogy irtam korábban is, ezek RELATIV különbségek, minden egyéb szempontokat figyelmen kivül hagyva. Viszont amire pusztáb felhivtam a figyelmet, hogy matematikailag 400% különbség nem elhanyagolható... viszont ahogy én is irtam, én is szarok rá, és csak altatom, mivel hogy -hogy nem, nekem se ad ki végeredményben számmottevö fontosságot az akksi degradációjának ebböl eredö különbsége.
Komolyan egy Mérnöki prezentációt állitsak össze óvodásoknak, vagy fel tudtok nöni a feldathoz, hogy amit olvastok, azt értelmezitek is??
Pontosan a fenti okok miatt én nem bonyolitottam tovább a matekt, mivel tök fölösleges.
Mivel a termék eleve arra van tervezve, hogy csak hosszabb távra tervezett tárolás esetén érdemes kikapcsolni. Sajnálom, hogy ennyire nehezen sikerül megérteni egy terméket egyeseknek, illetve mi az hogy relativ különbség, mi az, hogy minden egyéb szempont nélküli, stb stb...Egy sima vicces kis kiegészitésnek indult az egész, aztán ez lett belöle... elismerésem.gyerekek.
-
Parson
addikt
válasz
zoli62
üzenetére
Nem értem minek kell ezt matematikailag bonyolitani. Fenti példa alapján írtam amit írtam. Vagy nehezen megy át a különbségszámítás? Sztem hagyjuk. Te döntöd el, h neked mi a jobb végeredményben.
Ja, közben szerkesztetted… döntsd el és kész. De 400%-os különbség esetén ne mondjuk h ugyanaz a kettő.
Ha ez megnyugtat, én is csak altatni szoktam, mint már írtam, de itt nem ezen volt a hangsúly.
-
Parson
addikt
válasz
zoli62
üzenetére
Ja, az a nagyjábóli különbség még mindig 400%, ami majdnem egy fél nagyságrend.
Amit erősen kifelejtesz, hogy ez hosszútávon igenis számít (már ha érdekel), rövidtávon tűnik el az előnye az egyiknek a másikhoz képest. Tehát negyed órára fölösleges kikapcsolni, egy fél évre viszont igen. (A példák szélsőségesek) -
Parson
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Mert jobban merül, és nem 1-2 %-kal. Azt hittem, ez egyértelmű a szövegből. Sebaj.
Hiába munkaeszköz, az igényesség emberfüggő. Finom mérőeszközöket se dobálunk lustaságból sárba, mert ‘csak’ munkaeszköz. Tudom, h durva de legalább érzékletes példa. Egyéni döntés végeredményben.
-
Parson
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Olcsóságról nem volt szó…
amúgy az akksi degradáció is gyorsabb nem kikapcsoltan, hiszen a ciklusok is gyorsabban mennek bele… no persze ezek csak relativ különbségek, hogy pontosank legyünk. Amúgy én is tojok rá nagy ívben, miután belöttem a minimális szükséges lépéseket (altatás elött kihúzom az adaptert) és kész. -
Parson
addikt
válasz
trialboj
üzenetére
Google: mac turn off scheduled
-
Parson
addikt
válasz
TheMarci
üzenetére
Szerintem ebben alapból van egy logikai bukfenc... most diák vagy cég a vásárló? A kettö egyszerre nem biztos hogy megy...
Báár cég is befizethet egy oktatásra / továbbképzésre / akár még fizetös egyetemre is, de a diák, akinek a nevére szól a kedvezmény nem hiszem hogy lehet maga a cég. Ergo én nem látok megoldást rá.
Szerintem egy könyvelöt kell megkérdezni erröl inkább. -
Parson
addikt
válasz
r3dsnake
üzenetére
Ez sajnos benne van a pakliban olykor... oh wait no... én le tudom írni az adómból, úgyhogy nálam pl inkább win-win: a kereskedönek és nekem is, és az állam is jól jár, hogy fejlesztem a munkakörnyezetem a hatékonyabb munkavégzéshez -> nagyobb lelkesedéssel többet keresek -> többet adózom ezt követöen.
-
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
'most hirtelen nagyot csökkentek a használt gépek árai'
Ezt irtam én is, csak én indokot is tettem hozzá.

'Az értékállóságot a korával (csökkenő műszaki értékével) párhuzamosan csökkenő árral kell érteni'
Most akkor értékálló, vagy csökkenö értékü, döntsük el. Különben ez igy egy oximoron. (Félreértés elkerülése végett, a müszaki értéke is csökken, mivel az újak esetében a 16 GB az alap már, és innentöl minden szoftverkészitö azt igyekszik majd kihasználni jobban -> a müszaki értéke is nagyobb meredekséggel csökken a régi gépeknek.)

-
Parson
addikt
válasz
titi12
üzenetére
Semminek nincs állandó jellegü értékállósága, minden változik a piacon. A mac-ek esetében sincs másként, max a változás görbéje nem olyan drasztikus mint más termékek esetén. Ha példaként csak és kizárólag az M1-röl M2-re váltást nézzük alapgépeknél, ott is történt vmennyi áresés a régieket tekintve. Aki meg eredeti áron vette azután is, az finoman szólva balek volt... most meg az M3-ról M4-re az SoC mellett a RAM is nö, egyértelmü, hogy jobban értéktelenedik az M3, ez nem lehet kérdés. Semmi különös nincs ebben.
-
Parson
addikt
válasz
peugeotmate
üzenetére
Az már erösen attól függ, hogy mennyire használod ki... erre én nem tudok így kapásból / hasból válaszolni. Neked kell megvizsgálnod, hogy adott process mennyire terheli neked.
én igazából kb 16 éve voltam csak bajban RAM-mal, az akkori windows (ha jól rémlik windows XP 64-bit, és még nem a win7 64 bit) alatt, 8 GB RAM nem volt elég az akkori mobil munkaállomásomban (HP 8510w) az adott CAD szoftverhez egy robot-animácíó készitése során, és ott rendre behalt a rendszer, de teljesen, mikor elfogyott a RAM (szépen lehetett követni, hogyan zabálja a rendszer az animációhoz). Persze, megoldottuk végül pár trükkel, de elég kompromisszumos megoldás volt... mai rendszerek, meg föleg apple alatt, már sokkal okosabban kezelik ezt, de persze RAM-ból mindig a több a jobb - ha ki van használva... mert porfogónak elég drága mulatság, bár ki mit szeret ugye...
-
Parson
addikt
válasz
peugeotmate
üzenetére
Szvsz M4. De ez nagyon általános alapokon véleményezve, videóvágás mértékétöl is függhet. Hasonlitsd össze a két processzort jobban, és döntsd el. HA elég az M4 is a te célodra, akkor nem kérdés, hogy az M4.
-
Parson
addikt
válasz
Hooper
üzenetére
'Annyira sokszor elő fordul h a user errort kizárnám..'
Pont hogy emiatt esélyes, és egyáltalán nem kizárható.
Súlyos problémákba fogtok így ütközni, bár ne legyen igazam. De tény, hogy adatbiztonság szempontjából ez így nagyon rizikós, amit csináltok. Sürgösen át kell állnotok egy központi tárhelyre / NAS-ra, ha jót akartok magatoknak. De persze mindez csak tipp, nem kötelezö követni. -
Parson
addikt
Mea culpa, hogy nem 100%-os tökeletes cizeltsággal tettem fel egy szimpla kérdést!
Kedves Fórumtársak, néha egy kis rugalmasságot nektek is illene tanulni és válaszolni tudni - hogy kb eddig és eddig támogatott föverziókkal aztán meg biztonsági frissitésekkel, és utána meg rajtad múlik mennyire viseled el a rendszer belassulását, vagy vmi hasonló... Nem lehet mindig mindenki tökéletes. -
Parson
addikt
sziasztok,
egy iMac M3 8 GB RAM /10 core GPU 256 GB-os gép otthoni sima alap felhasználásra szerintetek sacc per kábé hány évre lehet jó?

-
Parson
addikt
válasz
ddsteel
üzenetére
'és végighúzom az ujjamat a mini házán, akkor olyan "darabosan" csúszik az ujjam. Lehet, hogy nem tudom jól megfogalmazni, de mintha valami feszültség lenne a házon és ezt az ujjam vezetné le.'
Teszteld áramra dugva és áramról lehúzott álapotban is. 2020 Macbook Air M1 ugyanezt csinálja nálam. Simán telepröl müködtetve nincs ez az érzés. Mivel én szinte csak telepröl használom, ezért engem ez nem zavar. A Mac minit viszont a használat közben nem kell 'simogatni' - hiszen a bemeneti eszközök töle független eszközök - , úgyhogy ott ezt még kevésbé érzem valós problémának.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Jogos, köszi a pontositást, mivel ezzel a részlettel valóban nem voltam / vagyok 100%-ig tisztában, ezért is irtam, hogy unix alapú, aztán hogy végeredményben ez csak nevében egy átnevezett unix de amúgy 100%-ban unix, vagy egyben párhuzamosan továbbfejlesztett unix is (mivel A unix néven jelenleg per pill nem is tudom, hogy fut-e aktuális OS), az már nagyon finom különbség csak.
Kieg.: De most olvasgatom, hogy az utsó Unix kiadás a Unix 10 volt... sajnos régóta már én is csak windows alatt dolgozom...

-
Parson
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Sajnos én is ellent kell mondjak. Az a baj, hogy csak HW-t állitasz HW-rel párhuzamba, holott ennél sokkal többröl van szó.
HW rendszer-t kell HW rendszerrel párhuzamba állítani, ha csak HW szinten vizsgálja az ember a helyzetet. Tehát igenis van különbség a kettö között, hiszen a kompatibilitáson túl, egyfajta HW optimalizáció nagyon-nagyon sokat lendít egy HW környezet használhatóságán. De ugyanakkor még ez is kevés.
HW-OS optimalizáltság a következö szint, mi több HW-OS-SW optimalizáltság a legfontosabb egy user számára. Erre mérnöki területen számos példa van, ahol teszamazt HP workstation-ök meghatározott OS támogatással és meghatározott CAD SW támogatással (!) sokkal stabilabban és hatékonyabban müködnek, mint 'átlagos' társaik ugyanarra a CAD folyamatra.Én ugyan csak user szinten ismerem ezt a helyzetet, de számos tapasztalatom is van ezen a téren az elmúlt lassan 25 évben. (Oh my God, de rohan az idö
) Eképpen pedig ki merem jelenteni, hogy az (épitész)mérnök kolléga tapasztalataira hivatkozva egyet tudok érteni vele / miresz -szel. Mi a kollégákkal is számtalan alkalommal tapasztaltuk a Windows / unix OS-t futtató rendszerek közti nagyon erös különbségeket ha CAD rendszerekröl volt szó, nagyon erösen a unix javára. macOS pedig unix alapú, ezért ha kompatibilis SW / Rosetta alatt kompatibilis környezetben futattható SW tapasztalat alapján jobban futtatható adott CAD a macOS alatt, akkor én azt elfogadom és elhiszem, természetesen feltételezve, hogy a kolléga alapvetöen egy ligában játszó gépeket hasonlított össze. Ez az összehasonlítás persze user oldalról mindig hagy némi kivetnivalót, hiszen nem HW-OS-SW fejlesztök vagyunk, hanem 'csak' userek, de mérnöki hozzáállással azért userként is elég jól le lehet szükiteni a hibákat az összehasolításban és valóban kellö türéssel valós összehasonlitást tenni. Erre a legegyszerübb példa egy adott SW (legyen az pl bármelyik HW igényes CAD) egyik illetve másik OS-re vett optimalizált SW-ének - és egyéb HW támogatási igényeinek kielégitése mellett - egyazon számítási folyamatnak a lefuttatása, ami a kolléga által ha nem is 100%-ban, de 95%-ban biztosan így történt, ezért az ö tapasztalata igenis mérvadó. (Persze a finom részleteket most nem ismerjük, de alapvetöen.)Persze végeredményben amiket itt leírtam azokat logikusan végiggondolva tudja mindenki (remélhetöleg), de talán mégis picit eképpen megközelítva mond némiképp újat.
Bocsi, amiért csöppet hosszabb lett a hsz.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Kicsit a kettötök véleményei között helyezkednék el az én véleményemmel, miszerint egyfelöl tetszik az a kalkuláció, ami Czo mutatott, még talán mondhatom, hogy meg is gyözött, mert elég jól és logikusan irja le a befektettett töke jövöbeni megtérülését elörevetitett OS támogatásban mérve, ami lássuk be, nagyon nem rossz megközelítés.
Ugyanakkor meg ÉN IS azt mondom, hogy adott új OS-böl is (OS föverzió-váltás esetén) csak a lehetö legkésöbbi kiadást = legkigyomláltabb / legstabilabb verziót érdemes felrakni, ha vkinek a stabilitás számít, mi több... az újabb OS föverzióra sem fontos váltani csak akkor, ha valóban indokolt adott felhasználói környezetben (itt most fontos megérteni, hogy nem az újdonságok a fontosak ebben az értelmezésben, hanem a stabilitás, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni).
Úgyhogy szerintem végeredményben nem gáz addig M1 MacBook Air-t venni, amíg apple kinálatban is van. Amint lekerül az apple saját kinálatából, onnan lehet elgezdeni igazán gondolkozni, hogy mennyire jó vétel még a használt piacon a hosszabb távú jövöt tekintve.
De mindez csak egy vélemény, én így látom, egyáltalán nem nevezném egzakt meghatározásnak.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Félreértés ne essék, de nem tudjuk hogy mekkora projekteken dolgozik egyik / illetve fog a másik gép - Tehát most csak és kizárólag példaként szélsöségesen kifejezve magam, amig a renderelésre a beadott adatmennyiség és a 'beállitott opciók' is kevéskék / gyengécskék, addig egy gyengébb HW is böven sok lehet, míg egy nagyobb, igazán számitásigényes folyamathoz meg egy erösebb is kevéske lehet. Ergo én csak azt mondom, hogy objektív megitéléshez az eddigi infók kevesek, de tény, hogy jó reménnyel indulhat neki a user, hiszen valszeg nagyon hasonló elvárásoknak kell / fog megfelelni mindkettö esetben ugyanaz a géptípus.
Kieg: végülis példát nem írtam, de talán így is érthetö.

-
Parson
addikt
válasz
umfrider
üzenetére
Professzionális felhasználásra én is azt kell javasoljam, hogy elöbb a kívánt szoftverek OS + HW támogatását kell letisztázni (adott szoftvergyártó honlapján körülnézni, esetleg velük kommunikálni érdemes), hogy ne fussatok zsákutcába fölöslegesen. Aztán ami a csövön kifér, menjen a munka gördülékenyen. Szóval csak körültekintöen.
-
Parson
addikt
No igen, csak ahogy nekem lejön, ö nem egy darab adatfile-t (legyen az egy kép, vagy bármi) szeretne megosztani, hanem egy könyvtárat (és logikusan a már benne lévö összeset). Ez akkor nem lehetséges ezek szerint, hanem minden file-t egyesével kell?
Én sem használom az iCloud-ot ilyenre - csak és kizárólag eszközök közti automatikus adatszinkronra az appok számára + (iOS + appok) biztonsági mentésekre - pont azért, mert megannyi töketlenségek és korábban felmerült bug-ok miatt valós, több személy közti 'megosztásos' munkára (pl egy táblázat többszemélyes elérésére és szerkesztésére) én is inkább google drive-ot használok -> és eképpen amit lehet, azt nem is apple app-al intézek (pl a táblázatkezelésre is minek használnék két külön appot / felhöszolgáltatást ezesetben...). -
Parson
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Megtiszteltél a kérdéseddel, így illendönek tartom válaszolni rá:
Már be lett fejezve, csak te generálod itt újfent a témát, semmi újat adva hozzá, viszont láthatóan nem elolvasva és értelmezve ami fentebb le lett írva részemröl. Kérlek ne fáraszd a topikot fölöslegesen ilyenekkel, inkább olvass vissza, ha érdekes a téma számodra. Köszi.
Levezetésed azzal a kijelentéssel, hogy:'Mivel a monitort egy referencia értékhez próbáljuk közelíteni kalibrálás során, így ez a "beállítás" márpedig kalibrálás lesz, mivel a monitort tekinthetjük mérő műszernek. Igen az.'
pedig téves. A monitor nem mérö müszer, és nem lesz az attól mert te csak azt irod, hogy 'igen az'. A colorimeter viszont valóban az.
A további részleteket mint irtam, fentebb a korábbi hsz-ekben találod.Hagyjuk a dolgot, nevezd te is nyugodtan kalibrálásnak a monitor helyesen megjelenítendö színbeállításait.
Szép napot neked is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Gaming notebook topik
- Yettel topik
- Linux felhasználók OFF topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Apple iPhone 8 64GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Xiaomi 14T 25,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Szerintem hallgass mindent egy régi earpods-dzal és problem solved - neked.

és veszem észre közben, hogy már egyszer elmentettem...