Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#45051) SP4C3 válasza bull84ghia (#45050) üzenetére


SP4C3
veterán

Magán az elektronikán kell, hogy legyen egy matrica modellszámmal. :K

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#45052) bull84ghia válasza SP4C3 (#45051) üzenetére


bull84ghia
őstag

Annak pontosan egyeznie kell?

Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :

(#45053) Cooley18


Cooley18
aktív tag

Sziasztok!

A minap egy program indításakor az egyik vinyóm (WD6402AAEX) elkezdett ütemesen kattogni, a program el sem indult, és érezhetően a vindóz is elgondolkozott, hogy most mi van. Újraindítottam a gépet, nem sikerült betöltenie, pedig nem boot meghajtóról van szó, és közben tovább kattogott a vinyó, majd egy újabb újraindítást követően már be sem indult (ekkor már betöltött az OS). Az eszközkezelőben ismeretlen eszközként van jelen, illetve a BIOS is érzi, hogy valami rá van még dugva, de nem tudja, mi az.
Elég fontos adatok voltak a lemezen.
Bárkinek bármi ötlet? Nagyon jó lenne valahogy megmenteni legalább az adatokat, még ha a vinyó kuka is utána. Köszi!

(#45054) krealon válasza Cooley18 (#45053) üzenetére


krealon
veterán

"az egyik vinyóm (WD6402AAEX) elkezdett ütemesen kattogni,"

[Re:] Segítség, elromlott a merevlemezem!
Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez

A kattogo hang mechanikai hibara utal, igy az adatmenteshez 99% valoszinuseggel meg kell bontani az eszkozt, ami tiszta teret kivan. Ebbol az okbol kifolyolag biztosan nem lesz olcso a mentes (100k+).

Ha fontosak es ertekesek az adatok a HDD-n, akkor ne kinozd tovabb az eszkozt, vidd azonnal szakemberhez.

Egy tobb eve piheno linuxos masinanal mekem is elofordult ez a hibajelenseg, de szerencsemre nincs rajata ertekes adat, igy en egyszeruen leselejtezem a HDD-t.

[ Szerkesztve ]

(#45055) Cooley18 válasza krealon (#45054) üzenetére


Cooley18
aktív tag

Köszi! Első nekifutásra nem sikerült akkor rábukkannom a megfelelő topikra, de akkor megpróbálkozom ott is, hátha tud valaki jobb hírrel is szolgálni. :D Annyira nem voltak értékes adatok, hogy több, mint 100 ezret kidobjak rá, de azért jó lenne visszaszerezni.
Amúgy elsőre én is mechanikai hibára gyanakodtam, de akkor most miért nem indul be abszolút? Már fel sem pörög. Na, de akkor ezt inkább folytatom a megfelelő témában. Köszi még egyszer! :)

(#45056) Thome


Thome
addikt

Sziasztok,

Van egy WDC WD5000LPVX-22V0TT0 hdd egy laptopban, egy ssd mellett, mint adattároló.

A probléma, hogy idle állapotban / torrent / film streameléskor folyamatosan pakolgatja a fejet a hdd, kb 2-5 másodperces ciklusokban, így ki fog nyíródni.

Ha jól néztem ez nem green széria, de ettől független aggódok hogy bekrepál. Windowsban amit lehetett, beállítottam az energiakezelésnél.

Mit tudok tenni, hogy ne pakolgassa a fejet?

[ Szerkesztve ]

(#45057) hattila1979


hattila1979
csendes tag

Üdvözlet!

Adott egy Western Digital WD Red 1TB (WD10EFRX), 3 éves merevlemez. Teljesen jól működött eddig, de mostanában kezdett el olyan dolgot csinálni, hogy gondol egyet akár filmnézés, akár adatmásolás közben, hogy hallhatóan "lepörög", majd azonnal "felpörög" és folytat mindent onnan, ahol abbahagyta. Hibát nem csinál, de nagyon idegesítő...
A gép amiben megy: egy Asus Vanguard + i3, egy Enermax 400-as táppal. Tápkábelt már próbáltam másik ágra cserélni, nem segített, adatkábel csere szintén megvolt. Harddisk Sentinel 100%-ra írja.
Bármilyen ötletet szívesen fogadok, köszönöm!

"Bomba jó a duma!"

(#45058) krealon válasza hattila1979 (#45057) üzenetére


krealon
veterán

perfmon /res

(Eroforras figyelo, Performance monitor) Figyeld benne a HDD atvitelt.
Valoszinuleg a lejatszo egy magyobb darabot elotolt, majd ameddig ki nem urul az atmenti tarolo a RAM-ban, addig nem nyul a HDD-hez, ami az energiagazdalkodasi beallitasoknak megfeleloen elalszik / leall.
Amikor kifogyott a cache, akkor ujra olvasni kezd a lejatszoprogram, ezert felporgeti az alvo vinyot.

Allitsd at az energiagazdalkodasi profilban a HDD altatasi idot eleg hosszura ahhoz, hogy ne jojjon elo a hiba.

(#45059) trialboj


trialboj
őstag

Üdv,

Nem szoktam ilyesmivel szórakozni, vagy csak 1x mikor megveszem a hdd-t, de most úgy kellene particionáljak egy hardot hogy már van rajta nagyon fontos adat.

Kép

2 hdd van a gépben, friss win10 került rá, és az a kérdés hogy nem sérülhet-e adat a 900gb os partición, ha le szeretném felezni?

Illetve, hogy azt a 2 system reserved részt lehet-e törölni, vagy az kell a rendszernek? A meghejtó nevet már elvettem, az egyikről... nem értem miért nevezi el és teszi láthatóvá a win10 alapból egy 800mbos partícióként...

Nagyon köszönöm

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#45060) Saltwater válasza trialboj (#45059) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Szia!
Sérülhet. Például úgy is, hogy átméretezés közben belefut egy gyenge (vagy hibás) szektorba, és nem lesz türelmed kivárni míg átnyögi magát rajta és nyomsz egy reset-et. De úgy is sérülhet, hogy pont átméretezés közben megy el az áram. Van még pár ötletem hogyan sérülhet átméretezés közben. Ha szerencséd van, nem sérülnek az adatok.
Gondolom nincs pénzed másik 1 TB-os merevlemezre hogy arra készíts biztonsági másolatot.
Mi történik akkor, ha spontán megy szarni a winchestered a fontos adataiddal?
:R

https://hdd-adatmentes.hu

(#45061) King Unique válasza trialboj (#45059) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt az is kérdés, hogy most csak az egyik HDD-n (disk 0) van aktív telepítés, csak arról fut rendszer??

Azokat a kisebb partíciókat a Windows hozza létre telepítéskor és nem ajánlott megpiszkálni, mármint ha továbbra is a meglévő OS-t akarod futtatni az adott hátértárról. Illetve, ha telepítéskor rá volt dugva mind2 HDD, akkor a Windows hajlomos több lemezen is szétszórni magát...Ezért szokták telepítés idejére a többi lemez lehúzását javasolni. Ha nálad egyéb eset áll fenn, akkor szükség esetén törölhető.

Az E: partíciót a beépített lemezkezelő is át tudná méretezni, bár egy adott méret alá általában nem engedi csökkenteni. Én inkább a külső programokat preferálom, amik az egyéb műveleteknél is rendszerint hatékonyabbak. Ha nincs hiba a lemezen, akkor normál esetben egy ilyen átméretezésnél azért nem szokott különösebb probléma lenni. Inkább futó rendszer alól a saját rendszerpartíció átméretezése macerásabb.
Persze minden komolyabb partíció machinálási művelet előtt biztos, ami biztos alapon nem árt az adatmentés!

[ Szerkesztve ]

(#45062) Doky586 válasza trialboj (#45059) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

én azért elgondolkodnék hogy mennyi helyet nyernék ha a jelenlegi 930 GB-os partíciót sikerül 1 GB-al megnövelni nagy kockázat és sok idő ráfordításával... :DDD
(931 GB lenne az új mérete), gondolom egy hibás klónozásnak köszönhetően

[ Szerkesztve ]

(#45063) trialboj


trialboj
őstag

Laptopról van szó, így az áramszünet annyira nem ijesztene meg, de ti eléggé beparáztattatok :)) Nem értem miért nem villog nagy piros betűkkel, hogy ez egy veszélyes művelet, jól gondolt át mielőtt ráböksz az ok-re.

Ha ennyire macerás, akkor valahogy belepasszírozom egy másik gépbe, és ott felezem meg.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#45064) King Unique válasza trialboj (#45063) üzenetére


King Unique
titán

Azért egy adatlemez / adatpartíció átméretezése általában probléma nélkül lefut, ha nincs egyéb zavaró tényező. Viszont attól, hogy pl. nálam simán megcsinálja xy külső program, attól még másnál esetleg előfordulhat probléma. Éppen ezért úgy korrekt, hogy még előtte felhívják rá az illető figyelmét. Mert innen távolról nyilván senki nem fog felelősséget vállalni az adataiért.
Ezért szoktam én alulra megjegyzésként odabiggyeszteni a piros felkiáltójelet. ;)

Amúgy itt a biztonsági másolaton van a hangsúly, mert ha csak simán átrakod másik gépbe a HDD-t, az még önmagában nem oszt, nem szoroz.

[ Szerkesztve ]

(#45065) trialboj


trialboj
őstag

Persze, korrekt dolog hogy szóltatok, nem is erre értettem, hanem hogy a win nem dobott semmilyen értesítőt, hogy most viszonylag veszélyes művelet következik, legalább készítsek egy mentést. Vagy a win10 amilyen kis okosnak képzeli magát igazán felajánlhatná hogy készít egyet magától.

Nyilván azért raknám a hdd-t másik gépbe, hogy le tudjam menteni az adatokat. Viszont mivel ez valami rettenet lassú meghajtó, ez akár egy fél napig is eltarthat, és jó lett volna megúszni.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#45066) liksoft válasza trialboj (#45065) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha valakinek van fontos adata és arról nem készít biztonsági mentést, az "orosz rulettet" játszik! Lehet géphiba, vírus, HDD meghibásodás, emberi hiba, külső támadás, stb... Az az adat ami fizikailag is legalább 3 különböző adathordozón nincs kint, az nincs biztonságban. Sőt, ezek egyszerre nem lehetnek egy rendszerben! Ezen túlmenően, ha meghibásodás történik, akkor NEM a biztonsági kópia elővétele az első lépés (pánik ami rossz tanácsadó), hanem a hiba elhárítása! Míg ez nem történik meg, a biztonságban lévő adatokhoz hozzányúlni "életveszélyes" lehet.

Ha a fentieket végiggondolod, és éles nem mentett adatokkal átméretezést indítasz, az olyan, mintha 6/1 helyett 6/3-as rulettet játszanál. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#45067) King Unique válasza trialboj (#45065) üzenetére


King Unique
titán

Mint fentebb említettem, egy ilyen partíció átméretezési / felosztási művelet normál esetben általában probléma nélkül elvégezhető. De lehetnek ugye egyéb esetek is...utóbbiakra pedig nem árt felkészülni és gondoskodni a biztonsági mentésről. Persze otthon én sem mindig szoktam mindenféle piszlicsérá dolognál, de másnak azért nem mondhatom azt, hogy ő is nyugodtan hagyja a fenébe...:DDD

Illetve az is túlzás lenne, ha az OS minden ilyennél egy rakás üzenettel és kényszerített mentéssel zargatná a usert. Ha már valaki elindít egy ilyen programot, akkor azért feltételezik, hogy tudja mit csinál. Egy Linux például a GParted partíciókezelőt eleve csak jelszó ellenében engedi megnyitni. Ezzel is jelezvén a usernek, hogy komolyabb dologba készül belepiszkálni, aminek lehetnek veszélyei is.

Bizonyos műveleteknél a beépített lemezkezelő is megerősítést kér, de a legtöbb esetben inkább csak megcsinálja kapásból, aztán kész. Ilyen téren (is) jobbak a külső partícionáló programok, mivel azok két lépesben dolgoznak. Az elsőben mutatják a főablakban a partíción a változásokat, de nem indítják el ténylegesen a műveletet. Utóbbira csak a másodiknál kerül sor, a bal felső sarokban lévő pipára kattintva. Tehát, ha valamit elrontunk, akkor még idejében vissza tudjuk vonni. Amúgy előtte is általában többször megerősítést kérnek, illetve a fentebb említett GParted is ezen szisztéma alapján működik. Ez pedig már kellő mértékű tájékoztatásnak mondható. Ha a felhasználó ezek után leokézza, akkor csak tudja mit csinál és onnantól már az ő felelőssége. Ahogyan pl. az is, hogy szükség esetén előtte gondoskodjon a fontos adatok lementéséről.

[ Szerkesztve ]

(#45068) trialboj


trialboj
őstag

Visszaolvastam én tényleg odaírtam hogy nagyon fontos adat, gondolom emiatt lett ekkora feneke.

Elsősorban, szerintem annyi mindennel zargat a windows, hogy igazán elférne még egy biztos vagy benne üzenet, a particionálás elkezdése előtt, de erről ennyit.

A lényeges adataimat régebbi már nem használt hdd-n tartom, ami a szekrény mélyén lapul. Viszont arról hogy ezt így szokás, úgy értesültem hogy egy havernak meghalt a külső hddje és minden elvesztett, majd tőlem kérte el a grafikai segédeszközöket, mert 0-ról kellet kezdje.

Az alap felhasználók a nekik szükséges dolgokon kívül abszolút nem értenek a gépükhöz, szóval szerintem nem lenne rossz dolog, ha az eszközeink, mert lassan már minden okos és adatot tartalmaz, néha szólnának, hogy pl félévente készíts biztonsági mentést stb. de itt le is zárhatjuk, remélem hasznos lesz másnak is a lentebb hozzászólók mondandója.

Ez nem probléma de még mindig nem válaszolták meg érthetően. Ha csak lecsukom a laptopot, és "aludni" küldöm, akkor milyen alkatrészek kopnak? Hallom, hogy a hdd leáll, de biztos nem dolgozik? Mikor kinyitom szinte egyből indul, tehát valami muszáj készenlétben álljon...
Ez azért lenne fontos, mert a gép viszonylag lassan indul, és azt javasolnám a tulajnak, hogy ne kapcsolja ki naponta, de ha így lefelezi a hdd élettartamát akkor csak nem olyan jó ötlet.

kösz mindenkinek

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#45069) Doky586 válasza trialboj (#45068) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"lecsukom a laptopot, és "aludni" küldöm, akkor milyen alkatrészek kopnak?"

Legfőképp a zsanérok..
Nekem is az kopott ki mert műanyagból van. Azóta kissé lötyögős, de müxik rendesen..

(#45070) SpG válasza trialboj (#45068) üzenetére


SpG
csendes tag

"..
.A lényeges adataimat régebbi már nem használt hdd-n tartom, ami a szekrény mélyén lapul.
..."

A helyzet nálam is hasonló (külső lemez, ritkán bekapcsolva).
Tanult kollégám viszont felhívta a figyelmemet arra, hogy a lemágneseződés veszélyével mindenképp érdemes számolni. Ő időszakos bekapcsolást, és lemezfelület ellenőrzést javasolt.

A dolog érdekes, bár saját tapasztalataimmal nem igazán egyezik: a kiszuperált hardverek között elfekvő 20-30-40-80-100-160 GB-os IDE-felületű HDD-ket USB-dokkolóval átellenőriztem és a több hónaptól a pár évig be sem kapcsolt cuccok között voltak teljesen használhatók is.

Lehet, hogy ez - amennyiben igaz - csak az újabb, nagy adatsűrűségű hordozókra igaz?

SpG

(#45072) Doky586 válasza SpG (#45070) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Sajnos a standard adatellenőrzés nem ír semmit a lemezre..
A HDSentinel PRO verziójában van egy olvas-ír-visszaír nem destruktív teszt, az felújítja a mágnesezést a meglevő adatok alatt is, de ez nincs benne a normál HDS-ben. De ez tényleg csak akkor kell ha 1évnél ritkábban veszed elő a fiókból és akkor is csak növekményes mentést csinálsz rá..

Az is rendbe teszi a mágnesességet ha lemásolsz róla mindent 3. hdd-re, majd (gyors?)format és visszamásolsz mindent (adatellenőrzéssel).

[ Szerkesztve ]

(#45073) kispal87


kispal87
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Samsung S2 hordozható HDD-m, 250 Gb amin csak filmek és sorozatok vannak.
A következő a problémám, a saját gépem nem ismeri fel csak Raw meghajtóként bármelyik usb porton, viszont barátnőm gépén ntfs-ként simán hozza ami rajta van, sőt egy ilyen mindigtv-s dekóder is simán beveszi és lejátszik róla bármit illetve a Samsung tv-ém is.
Mindkét gép Win10-es, csak én nemrég feltoltam a 1607-es frissítést, lehet az tolt el valamit?

(#45074) joci3030


joci3030
újonc

pár napja vettem 1tb vinyot és az a gondom vele hogy mikor beszereltem elinditottam a gépet ezt a szöveget irta ki: reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key ilyenkor mi a teendö? segitsetek :)

(#45075) Vertigo18 válasza joci3030 (#45074) üzenetére


Vertigo18
addikt

Arról akar bootolni.

Biosban állítsd be, hogy melyik vinyóról bootoljon. Gondolom, ha ez új, akkor ezen nincs rendszer. Ha háttértárnak vetted egy már működő gépbe, akkor válaszd az eredeti vinyót a Biosban, hogy arról bootoljon!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#45077) King Unique válasza kispal87 (#45073) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nagy valószínűséggel igen, mivel a legújabb build másoknál is RAW partíciós hibát okozott... Illetve ezt nemrég hivatalosan is elismerték és állítólag már dolgoznak a javításán. De, hogy pontosan mikor jön ki rá a frissítés, azt nem tudni.

A nagyobb baj amúgy az lenne, ha másik Windows alatt is alapból RAW partíció volna, mert akkor jobbára kb. ezek a lehetőségek maradnának. Ha utóbbiakkal nem akarsz szórakozni, akkor megoldás lehet a korábbi, a 1511-es verzióra történő visszaállás. Nemrég egyik fórumtársnál működött: hiba —► rollback után.

Amúgy én tiszta telepítéssel raktam fel a 1607-es verziót, de (egyelőre) nem tapasztaltam a fentebb említett hibát egyik külső merevlemezemnél sem. Tehát, ha más nem megy, illetve a visszaállítás nem opció, akkor esetleg az előbbit is meg lehetne próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#45078) kispal87 válasza King Unique (#45077) üzenetére


kispal87
aktív tag

Köszönöm, megnyugtató tudni, hogy a winnel van baj.
Rögtön próbáltam amúgy testdiskkel visszaállítani és csodálkoztam, hogy nem sikerül.
Aztán ráengedtem egy chkdsk /f parancsot cmd-ből, az érdekes mód felimerte, hogy ntfs rendszerű, de utána sem volt hajlandó a windows helyesen használni a külső hdd-t.
Nos akkor egy friss telepítést (1607-est) kap a gép és rendben lesz, ha nem akkor vissza a "régire" (1511).
Mégegyszer köszönöm a választ.

[ Szerkesztve ]

(#45079) King Unique válasza kispal87 (#45078) üzenetére


King Unique
titán

A TestDisk és egyéb programok a RAW-ot korántsem minden esetben tudják visszaállítani NTFS-re. Korábban egyik-másik külső HDD-nél nekem sem sikerült. Illetve ez esetben a szimpla visszaállítást a linkelt cikkben sem javasolják. Valamint a másik topikból linkelt példánál a chkdsk szintén nem volt eredményes az illetőnél. Ilyenkor Windows alatt a szokásos eljárás az adatmentés külső programmal —► lemez törlése és újrapartícionálása —► adatok visszamásolása.

Ha belefér, akkor a tiszta telepítést mindenképpen érdemes megpróbálni, mert mint említettem, annál én nem tapasztaltam ezt a hibát. A javításra meg nem feltétlen érdemes várni, mert ki tudja mikor lesz kész.

[ Szerkesztve ]

(#45080) anderzen88


anderzen88
csendes tag

udv!

van egy 1 TB-os WD ezex merevlemezem, amin kepek, videok, adatok vannak. az lenne a kerdesem, hogy hogy tudnam minel jobban kimelni a hdd-t? az szerintetek jo megoldas lenne, ha egyszeruen kivennem a vinyot a gepbol, vagy bennehagynam, de nem csatlakoztatnam a tapegyseghez, alaplaphoz, es csak akkor kotnem be ujra, ha valamit ujra masolni szeretnek ra. mennyire teszi tonkre a hdd-t, ha x ideig egyszeruen nincs hasznalva?
koszi a segitseget elore is!

(#45081) marcellx


marcellx
csendes tag

Sziasztok!
Van nekem egy Hitachi HDS721050CLA362 merevlemezem 1 héttel ezelőtt tökéletesn működött win 10 volt rajta vettem új vinyót és ezt a régit bele szeretném rakni egy ilyen 4World 05465 külső házba viszont amikor rádugom a gépre a winchester egyáltalán nem pörög fel a gép nem is érzékeli hogy rádugtam volna mit tudnák tenni hogy működjön a kölső ház tesztelve volt másik vinyóval arra legalább azt írta a gép hogy ismeretlen eszköz.

(#45082) King Unique válasza marcellx (#45081) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha a másik HDD rendesen felpörög benne, akkor nem valószínű, hogy a külső rack, illetve annak tápegysége hibás. Maga a HGST merevlemez most működik például SATA-n? Aztán nem ártana megadni azt sem, hogy milyen OS, milyen gép stb...? PC-k esetén érdemes a hátlapi USB-portokban is kipróbálni, mert az előlapiaknál elő szoktak fordulni problémák. Továbbá, ha Windows alatt az eszközkezelőben ismeretlen, akkor esetleg meg lehet próbálni az eszközillesztő eltávolítását —► gép restart —► eszköz újracsatlakoztatása. Nem biztos, hogy használ, de egy próbát megérhet.

[ Szerkesztve ]

(#45083) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Sziasztok!

Hard Disk Sentinel 8 gyenge szektort írt ki egy WD belső HDD-nél.
Érdeklődnék, hogy ha csinálok egy teljes(nem gyors) formázást akkor ezek meg fognak szűnni?
Elvileg még van gari a winyóra, de bad sector nincs rajta és 95%-ot ír kondícióra a Hard Disk Sentinel, úgyhogy gondolom még esélytelen, hogy cseréljék.

(#45084) Saltwater válasza Daywalkerke (#45083) üzenetére


Saltwater
aktív tag

Vegyél egy rossz WD merevlemezt 500 Ft-ért, és a vezérlőlapját rakd át. Tuti hogy nem fog vele feléledni, és viheted gariztatni. :))

....a teljes formázás lehet megoldja, de eleve rossz jel ha gari időn belül már szaraxik.

[ Szerkesztve ]

https://hdd-adatmentes.hu

(#45085) gyimger


gyimger
őstag

Hali! Csak gyors kérdésem lenne.
Van egy Windows HDD-m és egy adat HDD-m. Kisakkoztam, hogy az adat HDD kattog, gyakran eltűnik az eszközök közül. Ez a HDD már kuka? Hétfőn veszek egy másik terásat és megpróbálom lementeni róla a dolgokat, de ennek már végleg annyi vagy van valami megoldás a mentésére?

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#45086) pjen válasza Saltwater (#45084) üzenetére


pjen
félisten

Ennyi erővel finoman le is ejtheti.

(#45087) Skinny26


Skinny26
aktív tag

Sziasztok!
Nem bootol a gépem, nem ismeri fel a vinyóm, de nem is hallom felpörögni. Próbáltam már más tápcsatiról is, más sata kábellel is de semmi. Van valami ötletetek?
HDD: WD Caviar Blue 1TB

Köszi előre is!

(#45088) semetka


semetka
őstag

Miért lehet az hogy egy dokkolóban lévő HDD-re nem tudok másolni. Elkezdeni elkezdi de megáll. Régebben jó volt, most elővettem és megáll. Viszont ha dokkolóban lévőről másolok akkor jó.

==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

(#45089) Daywalkerke válasza Saltwater (#45084) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszi a választ, de ez amit tanácsolsz szerintem már súrolja a bűncselekmény határát, amit én személy szerint még véletlenül sem szeretnék ajánlani ismerősömnek akié a kérdéses HDD.
1 éve vette az ismerősöm ezt a 3,5"-os WD belső SATAII-es 320GB-os HDD-t mert a PC-jében a már 6 éve benne lévő szintén SATAII-es Samsung 320GB-os HDD szektor hibás lett, de sajnos Samsung SATAII-es belső HDD-t már nem lehetett és mivel WD és Hitachi közül lehetett csak választani ezért a WD-t választotta, mert Hitachi-ról elég rossz vélemények voltak, de sajna ezek szerint a WD sem jobb.

[ Szerkesztve ]

(#45090) Kékes525


Kékes525
félisten

Van egy Asus P8Z68-V Pro/Gen3 alaplapom. Azon van egy JMicron® JMB362 vezérlő. Amikor a driverjét installáltam beletett az automatikusan induló programok közé (HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run) egy JMB36X IDE Setup fájlt. Szerintetek erre szükségem van ahhoz, hogy használhassam a vezérlőt, vagy nyugodtan törölhetem ezt a sort az automatikusan induló programok közül? Egyáltalán mi a feladata ennek?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#45091) #68216320


#68216320
törölt tag

Van egy igen öreg Seagate ST32155N SCSI HDD-m, amit ugyan felismer a vezérlő (többet is próbáltam), de nem látja a kapacitását és e vezérlő menüjében "Medium error" van. Lehet ezt javítani? Sajnos elég egyedi helyre kell és problémásan lenne csak pótolható.

(#45092) liksoft válasza #68216320 (#45091) üzenetére


liksoft
nagyúr

Jó lenne egy kép. Az SCSI vezérlőből indítható formázás. Elképzelhető, hogy azzal megoldható lenne. Az ID-t jól állítottad be?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#45093) #68216320 válasza liksoft (#45092) üzenetére


#68216320
törölt tag

A vezérlőből indítható formázás sem tud vele mit kezdeni, mert nincs kapacitása. Törlődött valahogyan. ID jól van beállítva természetesen. 0-n van, de más ID-ra állítva is csak annyi van, hogy látja a megfelelő ID-n és ennyi.

Win alatt HDSentinel szerint 100% állapotban van.

[ Szerkesztve ]

(#45094) liksoft válasza #68216320 (#45093) üzenetére


liksoft
nagyúr

Két dolgot tudok elképzelni.
1. Megdöglött, csere.
2. RAID tömb tagja volt, és nem engedi magát használni. Elég öreg darab, így ez inkább lehetőség, mert a régi drive-ok ezt az üzemmódot még nem tudták. Ez már kérdéses korú lehet.

Inkább újabb darabot használnék, mert ez már nagyon túl van "fiatalságán".
Hova kellene, miért nehéz a cseréje?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#45095) #68216320 válasza liksoft (#45094) üzenetére


#68216320
törölt tag

Egy öreg Amiga gépben volt, ahova csak 50pin-es megfelelő. Sajnos a device ami kezelte speciális formátumot használ, nem RDB és nem MBR félét, mert nem PC, hanem egy 1990-es gyártású gép. Low Level Format közben kikapcsolásra került a gép és azóta ilyen.
Ebben a vezérlőben volt használva: [link]

[ Szerkesztve ]

(#45096) Liba Gyuri


Liba Gyuri
csendes tag

Sziasztok!

Következő dologgal kapcsolatban szeretnék megoldást találni:

Adott egy windows7 ultimate 64 bites rendszer ami egy kingston ssdnow v300 120gb-os merevlemezen van. Továbbá szerepel még egy 250gb-os wd merevlemez, klasszikus fajtából. ( a konfiguráció lényegében : i5-4570, gigabyte h87-d3h, 8gb ram)

Ez így remekül működik, idestova 2 éve. Vettem egy kingston ssdnow uv400 240gb-os lemezt is. (lecserélni a wd-t, alapból ennyi helyet használok, egy ssd a rendszernek, egy másik vinyó meg az éppen aktuális játékoknak pár sorinak stb, de gondoltam faragok a töltési időkből egy keveset és 20ezret megért volna a dolog)

Tehát klasszikus módon beszereltem, bios látja, windows eszközkezelő igen de sajátgép nem. Kiszűrtem valahonnan, hogy inicializálni kell - megtörtént, majd 'a Start menü-Számítógép-jobbklikk-kezelés-tárolás-lemezkezeléssel' tovább. Itt gyakorlatilag bármit tennék vele, vagy kékhalál, vagy viszonylag hosszú gondolkozás után hibaüzenet.

Ezután átvittem anyámhoz, ahol ugyanúgy egy ssd-n van egy ugyanilyen windows7. Beüzemeltem, bios látja, lemezkezelés menüben sikeresen formázom, nevet adok neki stb. Majd steam accountról letöltök és telepítepítek rá egy játékot és ha már úgy alakult önfeledten játszom is pár órát. Úgy ítélem meg hogy teszteltem, működik semmi gond vele, otthon újra kipróbálom.

Visszaszerelem, bios továbbra is látja, windows is, sajátgépbe szerepel, tudom böngészni, letöröltem a korábban felrakott steames könyvtárat, minden remek.
És amint irnék rá valami adatot vagy rögtön vagy pár másodperccel később kékhalál. Sentinel, ssd toolbox telepítés közben elszáll, steamról egy játék telepítése közben is halál. Most is itt figyel a gépben, minden ok de ha áthúzok rá egy avit mondjuk véletlenszerű másolási százaléknál jön egy halál.

Annyit tudtam saját kútfőből hogy az összes létező alaplapi portba mindenféle más kábelekkel is kipróbáltam, minden portban minden kábelnél produkálja a halált írás közben, ráadásul a másik kettő meg minden esetben működik, így azt kábel/alaplapi csatlakozó hibáját kizárnám.

minden ötletet szívesen fogadok:)

(#45097) Carasc0


Carasc0
őstag

Tiszteletem!

Az alábbi kép, egy közel 7 éves Toshiba Satellite Pro notebook, eredeti merevlemezének mai állapotát mutatja.

A kérdésem az lenne érdemes-e ezen Destruktív low formatos felülettesztet végrehajtani, vagy inkább kuka?

Előre is köszönöm szépen. :)

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#45098) Kékes525 válasza Carasc0 (#45097) üzenetére


Kékes525
félisten

Szerintem kuka. A formázás legfeljebb csak nagyon rövid ideig lenne hatásos. Ideglenesen egy picit javítana. Amúgy a működési idejéhez képest nagyon rossz a kondíció. Másrészt szerintem relatíve, a működési idejéhez képest sok a ki be kapcsolás.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#45099) liksoft válasza #68216320 (#45095) üzenetére


liksoft
nagyúr

Annyira régi, és annyira kevés volt belőle, hogy a firmware-e ismeretlen. Simán lehet, hogy a kikapcsolással a gyári adatterülete oly mértékben sérült, hogy csak adatmentéses eszközökkel lehetne (ha egyáltalán) feléleszteni. Vagyis másik beszerzését tudom csak ajánlani. 50-es félmagas SCSI azért ha nem is könnyen de talán még beszerezhető.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#45100) liksoft válasza Carasc0 (#45097) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szervusz!

Sajnos kuka. Bármit is sikerülne vele javítani, az látszólagos és időleges. "Orosz rulett" lenne.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.