Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#54001) Celithrandi válasza pjen (#54000) üzenetére


Celithrandi
addikt

Vagy belerúgsz kettőt :) Csak azt tudnám ha mi akik itt alapvetően általában nem vagyunk teljes IT analfabéták folyamatosan szívunk ilyen semmi alap dolgokkal, akkor egy laikus hogy a jó francba használ pc-t a mai világban.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54002) pjen válasza Celithrandi (#54001) üzenetére


pjen
félisten

Ez a belrúgsz kettőt szimpatikus megoldás. Egyébként nekem vannak ismerőseim, levél, FB, YT esetleg startlaplap, kapu és passz.

(#54003) Celithrandi válasza pjen (#54002) üzenetére


Celithrandi
addikt

Persze, de azért az nem egy olyan nagy dolog hogy pl átmenjen a hang egy erősítőre. Vagy hogy a bekapcsolt energiatakarékos mód csináljon is valamit ne csak azt mondja hogy csinál.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54004) pjen válasza Celithrandi (#54003) üzenetére


pjen
félisten

Igenis nagy dolog, sőt egyszerűen kiszámíthatatlan. Irok egy példát: Voda box+samu Tv. Asszony nézi fülhalgatóval.Egyszer szól, hogy a Tv n a nézett csatornának megfelelő a hang, a fülesen ami a Tv be van dugva egy másik csatornq hangja szól.Tudom ez itt off, de bármi lehet. Egy áramtalanítás megoldotta.

(#54005) Celithrandi válasza pjen (#54004) üzenetére


Celithrandi
addikt

A jó öreg: Próbáltamár kikapcsolni, bekapcsolni? :) Nem véletlen hogy mindig mindent áramtalanítással kezdek.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54006) pjen válasza Celithrandi (#54005) üzenetére


pjen
félisten

:R :)

(#54007) AkosAkos


AkosAkos
aktív tag

Sziasztok,

Tudnátok segíteni?

Az imént raktam bele az MSI B450 Tomahawk MAX alaplapomba a most vásárolt "1TB Kingston SSD M.2 NVMe A2000 meghajtó (SA2000M8/1000G)" NVMe SSD-t. A Windows lemezkezelő nem látja, a BIOS-ban ezt látom (utolsó sorban van ez az SSD), mit tudok csinálni, hogy lássa a Windows 10?

Köszönöm!

(#54008) AkosAkos válasza AkosAkos (#54007) üzenetére


AkosAkos
aktív tag

A Windows eszközkezelő is mutatja, de a lemezkezelő továbbra sem.

(#54009) AkosAkos válasza AkosAkos (#54008) üzenetére


AkosAkos
aktív tag

Elnézést kérek, a probléma megoldódott, én voltam bamba! :))

(#54010) King Unique válasza AkosAkos (#54009) üzenetére


King Unique
titán

Igen, legközelebb majd a Flash SSD topikban kellene feltenni az SSD probléma kérdéseket, mivel a jelen topik HDD problémákkal foglalkozik...

(#54011) Celithrandi válasza pjen (#54004) üzenetére


Celithrandi
addikt

Persze most se jobb a helyzet. Úgy hogy az easytune lekerült megy a procik lekapcsolása, viszont nélküle nem megy a SIV program amiben a rendszer ventijeit lehetne menedzselni. :W

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54012) fgeth


fgeth
csendes tag

Sziasztok,
Olyan problémám van, hogy a wd 3tb-s hdd-im kék képernyőt adnak a dokkolóból elindítva. A kisebbek nem, és a 3tb-sek is működnek simán windows 8.1 alatt. A dokkolót kicseréltem, a kábelt is, de ugyanaz. Mi lehet, ami kiüti a windows 10-et, de a 8-at nem?

(#54013) fgeth válasza fgeth (#54012) üzenetére


fgeth
csendes tag

ja, a 4 terás működik win10-en, de a két 3-as nem. Nem értem. Számmisztika? De korábban nem volt gond...

(#54014) King Unique válasza fgeth (#54012) üzenetére


King Unique
titán

Pontosan mit is jelent ez a "dokkolóból elindítva", USB-s HDD dokkoló + HDD és USB-n csatlakoztatva + bekapcsolva a már működő Windows alatt / még előtte csatlakoztatva a PC-vel együtt indítva? Aztán ezek sima adattár lemezek, vagy rendszermeghajtók? Ha az utóbbi és a HDD-ken Windows van, ami eredetileg SATA-n lett telepítve, majd utána USB-s dokkolóba helyzeve és onnan bootolva, akkor nem meglepő a BSOD, mivel az USB-s bootoláshoz eleve Windows To Go szerinti telepítés, vagy arra történő utólagos átkonvertálás kell.

Az, hogy az említett szituációnál a W10 miért dob BSOD-ot és a W8.1 miért nem, az nyilván nem kifejezetten ennek, hanem inkább a megfelelő Windows topiknak a témája. Itt pl. a HDD-k állapota (HDS) téma aktuális, ami ha nem megfelelő, akkor az is lehet 1 ok a problémára, meg ha nem a HDD dokkoló és az USB-s csatlakozás (port, kábel) hibája okozza mert más HDD-vel BSOD nélkül működik.

[ Szerkesztve ]

(#54015) fgeth válasza King Unique (#54014) üzenetére


fgeth
csendes tag

Köszönöm a választ. A dokkolóból elindítva azt jelenti, hogy egy hdd-s usb dokkolóba teszem bele a belső hdd-ket - ezeken tárolom az adataimat. A működő win10-en elindítom, mint egy pendrive-ot. Amint bekapcsol a hdd azonnal lefagy a windows. Csak a 3tb-seknél van probléma. Ez korábban nem volt, ezer éve használom így a merevlemezeimet. Lehetne, hogy a két a 3 tb-s egyszerre megy tönkre, bár nagyon kicsi az esély, de ahogy írtam win8-on működik. Ide írtam, mert hdd, de megkérdem ott is, hátha.

(#54016) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

Itt most ironia következik. Sikerült beszerezni egy WD HDD-t és mint kiderült az SMR verziós fajtából. Elég sok rosszat halottam erről a rendszerről de főleg NAS használat esetén. Én asztali PC-be szánom adattárolónak, torrentezni, letöltéseknek. Az lenne a kérdésem ott is lehetnek lehetnek vele problémák vagy ha csak szólóban használom akkor ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik mint a CMR-esek?

(#54017) ricsip válasza CsengődiGeri (#54016) üzenetére


ricsip
addikt

Ha a NAS-ban 1 db szóló lemezként használod, nem pedig RAID-ben, akkor alapvetően nincs gond az SMR-el. Akkor sincs, ha egyszerre csak pár gigabájtot másolgatsz rá, aztán tud "pihenni". Azaz amikor már nem írsz rá újabb adagot, a háttérben fejezi be az át másolást a kicsi dedikált CMR területről a nagy SMR részre. Ezt csinálja még sok ideig, csak ezt te már nem látod mert elrejti előled ezt az extra feladatot. Ha egyszerre rámásolsz 30-50 gigabájtot, akkor betellik a dedikált pici CMR terület, és az SMR-re kezd írni egyből, amiatt ekkor fog hirtelen belassulni, amíg a háttér adatátrendezést nem tudja végigfuttatni. Nagyon belassul. Nagyon. Ez a rákja az SMR-nek.

[ Szerkesztve ]

-

(#54018) krealon válasza CsengődiGeri (#54016) üzenetére


krealon
veterán

Az SMR-es HDD-k az ugynevezett archiválási célra lettek kitalálva.
Nagy kapacitás, amit ritkán írunk de gyakran olvasunk.

A relatíve nagy kapacitást úgy érik el, hogy az adatsávok átlapolják egymást, mert a mágneses adatrögzítéshez szélesebb sáv szükséges mint az olvasáshoz.

Az átlapolt sávokkal elfogllat blokkot módosítani nem lehet, csak a teljes területet lehet újraírni.
Vagyis egy relatíve kicsi logikai blokkot úgy lehet módosítani, hogy a teljes átlapolt adatot kiolvassuk a lemezről, utána az átmeneti gyorsítótárban módosítjuk a változtatni kívánt adatot, végól visszaírjuk az átlapolt adatokat.

Látszik, hogy ez a művelet meglehetősen sok lépést tartalmaz a CMR HDD-k 1 lépéses blok felülírásához képest.

A torrent, parhuzamosan, több ponton egyszerre módosítja a fájlokat, vagyis szinte véletlenszerűen ír blokkokat a lemezen.
Egy SMR HDD-ek ez maga a kínhalál.

"Az lenne a kérdésem ott is lehetnek lehetnek vele problémák vagy ha csak szólóban használom akkor ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik mint a CMR-esek?"

Elvileg nem lehetnek problámák, feltéve, hogy az operációs rendszer képes elviselni az írási tempó lassúságát.

"Elvileg nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, gyakorlatilag viszont van." - Benjamin Brewster

(#54019) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

Köszönöm az SMR-es válaszokat. Hát megpróbálok együtt élni vele. Ha a torrent kinyírja hát van rá három éve vagy ha hamarabb el kezd szarakodni valahogy le gariztatom vagy lehet hogy addigra már ezt is ki növöm és egy nagyobbat kell venni ez meg megy back-up-nak a szekrénybe. (Tényleg gyilkolni fogja a torrent? Én főleg le töltő vagyok illetve a letöltött állományokat osztom vissza. Igaz az összes letöltés nem csak a torrent erre megy, a TEMP nem mert az az SSD-re megy) Van úgy hogy egész nap szinte semmit sem írok rá csak a megosztásból megy a feltöltés de az csak olvasás.

(#54020) King Unique válasza CsengődiGeri (#54016) üzenetére


King Unique
titán

Akkor előtte kellett volna tájékozódni, hogy CMR / SMR, vagy ha már nem sikerült, akkor utólag visszavinni és kicseréltetni másikra, CMR modellre ha olyan kell, ilyen egyszerű.
"Ott" inkább az a kérdés, hogy milyen intenzív torrentezés lesz és milyen letöltési (írási) sebesség mellett. Ha csak kocatorrent és kis letöltési sebesség, kevés torrént fut egyszerre, stb., akkor nyilván nem téma az SMR sem és akár az is megfelelhet a célra. Ha nagyüzemi torrentezés, nagy letöltési sebességgel, meg párhuzamosan sok torrent fut egyszerre, stb., akkor viszont már problémásabb lehet, de ilyen felállásnál ennyi erővel akár egy CMR HDD is lehet szűk keresztmetszet és emiatt a téma topijában is nem véletlenül inkább SSD-re torrenteznek többen. Ahol a linkelt topikot amúgy is érdemes felkeresni ez ügyben, lásd pl. szekvenciális letöltés beállítása a torretklienben.

[ Szerkesztve ]

(#54021) ledgeri válasza CsengődiGeri (#54019) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Valamelyik HDDs topikba jöhet majd a tapasztalati beszámoló -részletezett használati milyenséggel! :R

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54022) Celithrandi


Celithrandi
addikt

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a WD101PURZ nál normális hogy lényegesen hangosabb mint a 60PURZ vagy a 80PUZX vagy a 80EFAX? Alapvetően minden ok vele, hibátlanul megy, de baromi hangos a fej ahogy mozog benne.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54023) tomp


tomp
félisten

Van egy Samsung M3-as külső vinyóm. Korábban már volt gyenge szektora amit egy hirtelen leeső feszültség okozott(külső tápos hubra rádugtam egy erősebb HDD-t ami "lecsapta" az M3-at egy pillanatra) de egy felület írással teljesen rendbejött és hónapokat ment hiba nélkül. Tegnap este viszont felpörgés után közölte a HDSentinel, hogy újra van 1db gyenge szektor ami viszont elkezdett szaporodni. 548db után megállt a tudomány. LED folyamatosan villog, HDD elérhetetlen. Érezni, hogy a fej egy ismétlődő mozdulatot végez.
Igazából pótolhatatlan adat nincs rajta csak érdekelne, hogy valahogy visszahozható e az élők sorába.

(#54024) King Unique válasza tomp (#54023) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha a 2,5"-os Samsung M3 Portable sorozat, akkor az az adatlapja szerint 2015-ben jelent meg, vagyis már 6 éve, a garanciaidő meg 3 év rá, azaz annyira nem meglepő ha a garanciaidő 2x-e után elkezdi szórni a hibákat, egy ilyet szvsz már cserélni kellett volna, kellene. + Az ilyen ráadásul ehhez hasonlóan integrált USB-s, vagyis nem opció, hogy a HDD-t SATA-n csatlakoztatva másik külső házba vagy a PC-be áttenni.

[ Szerkesztve ]

(#54025) tomp válasza King Unique (#54024) üzenetére


tomp
félisten

Igen ez a sorozat.
Fix HDD volt a gép mellé és több mint 1000napos üzemidő van benne pár száz indítással azaz hordozva soha nem volt.
Kicsit hirtelen halál.

(#54026) Celithrandi válasza tomp (#54025) üzenetére


Celithrandi
addikt

samsung, csoda hogy eddig bírta

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54027) tomp válasza Celithrandi (#54026) üzenetére


tomp
félisten

Van egy Samsung F2 EcoGreen-em is. HD502HI modell.
2009-ben vettem. Külső rackben megy. 2461nap van benne 1107 indítással. A kondíciója csak azért 96% mert magas az üzemórája. HDSentinel már 1,5éve "több mint 96nap" üzemidőt jósol. Hibátlan a meghajtó! :)

(#54028) Celithrandi válasza tomp (#54027) üzenetére


Celithrandi
addikt

samuból sem lehet minden ócska :))

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54029) Submarine


Submarine
senior tag

Sziasztok!

WD10EZEX 1TB nagyon úgy néz ki 6 év után hirtelen elkezdett haldokolni.
Torrentre, filmnézésre, adattárolásra volt használva, naponta ment legalább 6 órát.
Rendesen be volt építve a gépbe, két partícióra osztva.
Egyik nap a Win10 futtatni akarta rajta a chkdsk-t.
Akkor még 86%-ot írt rá a sentinel, másnap már csak 76%-ot.
Nem vacakoltam, lementettem ami kellett, és kiszereltem.
Mentés közben voltak is fájlok amiket nem lehetett olvasni, de nem pótolhatatlan veszteség.

Pont előtte két hete cseréltem hardvert. A rendszert egy Sata3 ssd-re tettem(mint mindig), és került bele egy M.2 is. Az alaplap egy Asus Tuf Gaming B560M-Plus remélem, hogy nincs valami beállítás ami kinyírhatta volna? Ezt leszámítva minden pöpec, nem gondolnám hogy beálítás okozta, vagy a táp (új Seasonic GC650). Mondjuk így most csend van a gép felől.

Mi a tapasztalat mennyit bírnak ezek?
A HDD regenerátort érdemes lehet ráereszteni, vagy hiába zárja le a hibás szektorokat, már úgy is megy a levesbe a többi is?

(#54030) #12516608 válasza Submarine (#54029) üzenetére


#12516608
törölt tag

Torrent miatt öregedett meg. Nem szeretik az egy idejű és nagy mennyiségű irás és olvasás műveletet. Ilyenkor jól hallható a seek-zaj is. Egyébként kis terhelésnél nagyon csöndben kussolnak.

Ha van friss és regisztrált HDS-ed, akkor mehet rá nyugodtan egy destruktív felület teszt - gyakorlatilag végigírja 0-kkal, vagy non-destruktív - olvas, visszaír, újra olvas - ez hosszabb.
HDD regenerátort nem használtam, de szerintem az is egy destruktív felülettesztet végez el.

Ha ezután a HDS dob rá egy 85-90%-os értéket, akkor nem túl fontos dolgok tárolására mehet nyugodtan.

(#54031) Submarine válasza #12516608 (#54030) üzenetére


Submarine
senior tag

Köszönöm!
BUÉK!

(#54032) #12516608 válasza Submarine (#54031) üzenetére


#12516608
törölt tag

Májsztró!
Szívesen, viszont kívánom.

(WD10EALS - 1TB SATA2-es WD Blue vinyóim 11 éve mennek 100%/100% állapotban. Igaz torrentet nem kaptak.)

(#54033) Ciccuka


Ciccuka
veterán

Kikapcsolt állapotban szerintetek mennyit bírnak ki ezek a mai USB3.0 1TB körüli 2,5"-os külső merevlemezek, már ami a leesés mértékét illeti?

Western Digital Elements
(WDC WD10JMVW-11AJGS3)
Például a fenti HDD lehetséges, hogy túlél egy 40cm-es esést, ha az oldalára épp esik?

[ Szerkesztve ]

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#54034) pjen válasza Ciccuka (#54033) üzenetére


pjen
félisten

Ez leginkább szerencse kérdése.

(#54035) ledgeri válasza Ciccuka (#54033) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Oldalára esett egy, vagy olyat keresel, ami kibírja, hogy az oldalára essen...? Túl sok a bizonytalanság a kérdésben...

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54036) King Unique válasza Ciccuka (#54033) üzenetére


King Unique
titán

Elég csak megnézni mások eseteit és világosan látszik, hogy nem éppen ilyen igénybevételre valók ezek az eszközök és lehet emiatt probléma: [link], [link].
Mármint egy normál 2,5"-os külső merevlemeznél - mint amilyen a linkelt WD - rossz esetben akár a 40 cm-es esés is végzetes lehet, ellenben az ütésálló (és vízálló) típusok - lásd pl. az ADATA, Silicon Power és Transcend kínálatát - már jobban bírhatják a strapát és főleg kikapcsolt állapotban, ahol ipari standard a MIL-STD-810F 516.5, MIL-STD-810G 516.6, stb. ejtésteszt 1,2 és akár 3 m-es magasságból, de az sem feltétlen korlátlan számmal, lásd az alábbi tesztet.

Iomega eGo Portable ejtésteszt

[ Szerkesztve ]

(#54037) Ciccuka


Ciccuka
veterán

Western Digital Elements az egyik legnépszerűbb külső HDD.
Jellemzője, hogy csak egy vékony műanyag burkolat védi a merevlemezt. Van belőle többféle változat. A régiekben WD Blue egység van. (és ha minden igaz a Shockproof jelölés megtalálható dobozán).

Mivel ilyen lekerekített és vékony és csúszós a burkolata, könnyen kieshet a kézből.

Kürt sérült, ledarált, leesett merevlemez

Mi okozhatja ilyen típusú meghibásodást?
Az esetek nagy többségében egy külső fizikai behatás, például ha leesik az adattároló, a notebook… Ha mindez kikapcsolt állapotban történt, a legtöbb gyártó úgy tervezte meg a fejszerelvényt, hogy ne a mágneslemez felett, hanem az erre külön kialakított parkoló pályán helyezkedjen el, de még ekkor sem dőlhetünk hátra. A fejet ugyanis a gyártás során pozicionálják, beállítják, hogy a megfelelő távolságban tudjon repülni a forgó tárcsa felett. Ez a távolság egy leesés következtében módosulhat, így ha rögtön bekapcsoljuk az eszközt, könnyen lehet, hogy halálra ítéljük.

[ Szerkesztve ]

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#54038) King Unique válasza Ciccuka (#54037) üzenetére


King Unique
titán

Akkor még egyszer, a WD Elements Portable nem ütésálló külső merevlemez, egy ilyen kikapcsolt állapotban és leparkolt olvasófejjel egy kisebb leejtést jó esetben és vagy / vagy alapon esetleg túlélhet, de rossz esetben viszont nem és akkor annyi. Aki ilyen téren biztosabbra akar menni, akkor értelemszerűen eleve ütésálló külső merevlemezt vesz és használ / kellett volna venni és használni, amikre az előző válaszban már linkelve lettek a gyártók, pl. egy Transcend StoreJet 25M3 és 25H3 pont ilyenek, amit a gyártó weboldalán lévő videó is jól szemléltet.

Ennyi és felesleges ezt itt az előbbi vonatkozásában tovább fejtegetni, meg pláne hogy a külső merevlemezek és az adatmentés témának is van külön topikja.

[ Szerkesztve ]

(#54039) Ciccuka válasza King Unique (#54038) üzenetére


Ciccuka
veterán

Valamilyen szinten mindegyik ütésálló (kikapcsolt állapotban). Minden merevlemeznek van egy gyárilag megszabott/megadott gyorsulási értéke (G), amit kibír (ez lehet több vagy kevesebb nyilván).

HP-nél (és más gyártóknál is valószínű, hogy van hasonló) van egy olyan program (HP 3D DriveGuard), ami figyeli a merevlemezt, hogyha leesne (pl. a laptop a beépített 2,5"-os HDD-vel), akkor úgymond védekező üzemmódba kapcsol, hogy amennyire tudja megvédje a merevlemezt a nagyobb károsodástól leejtés esetén.

Ezért érdemes (a külső hordozható példányokat) legalább valami védőtokban hordani/tárolni őket, vannak neoprén vagy bőr ráhúzható tokok is.

Transcend StoreJet 25H3 dobozán például fel van tüntetve, hogy Shockproof (és Drop Tested), de azért nem olyan sokkal vastagabb, mint a WD Elements.

WD Elements (WD Blue) belsővel kb. 49cm-es esést élt túl, úgy hogy az ki volt kapcsolva és a jobb oldalára esett (vékony padlószőnyegre).

[ Szerkesztve ]

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#54040) pjen válasza Ciccuka (#54039) üzenetére


pjen
félisten

Valóban van védelem, az aser 5741 et leejtettem kb egy méterről. Egyik oldalról kiszakadt a zsanér, elrepedt a ház, de a vinyó megúszta. Fordítva jobban örültem volna. :((

(#54041) King Unique válasza Ciccuka (#54039) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt szerintem világosan le lett írva, linkelve, hogy mit jelent az ütésálló külső merevlemez, ahol nyilván nem szimplán csak maga a benne lévő HDD gyorsulásérzékelése a lényeg, normál vs. gyárilag ütésálló külső merevlemezek tekintetében melyiknél lehet ilyen téren biztosabbra menni és nem vagy / vagy alapon meg a szerencsében bízni. Valamint szvsz az is evidens, hogy nyilván nem a külső HDD külső mérete, vastagsága számít ilyen téren, hanem a belső szerkezeti elrendezés, ahol az említett Transcend modellek esetében eleve adott a HDD körül a speciális, 3-rétegű részletesen ütés- és rezgésálló burkolat (+ hasomló alapon pl. egy ADATA HD830 is elég ellenálló külsőleg), míg a WD esetében nem, pont ezért nem nagyon van miről beszélni az utóbbi külső hatásokkal szembeni ellenállása tekintetében. :B

Másrészt ha már megvan az említett WD Elements Portable külső merevlemez, akkor nem világos miért itt kell fejtegetni, hogy mekkora leejtést bír ki, amikor hivatalosan nem is ütésálló, nem is feltétlen ezen topik témája, meg adott a lehetőség kipróbálni és akkor kiderül, bár ugye normál esetben nem dobáljuk, nem ejtjük le direkt még az ütésálló külső merevlemezeket sem. :))

[ Szerkesztve ]

(#54042) Doky586 válasza Ciccuka (#54039) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én azt nevezem ütésálló lemeznek amelyiket ha kiejted a panelház 10. emeleti erkélyéről majd megtalálod a parkoló betonján, még működőképes állapotban van. De ezen tesztet még az ssd-k se biztos hogy teljesítik. :B

[ Szerkesztve ]

(#54043) RazoR


RazoR
veterán

Sziasztok!

Tudom nem az adatmentés topik, de tudtok ajánlani valami programot amivel esetleg vissza lehet nyerni adatot egy hdd-ről?

(#54044) pjen válasza Doky586 (#54042) üzenetére


pjen
félisten

SSD m esett már 1 emeletet, túlélte.

(#54045) King Unique válasza RazoR (#54043) üzenetére


King Unique
titán

Látom közben csak sikerült megtalálni, akkor majd ott folyt.köv...

(#54046) tomp


tomp
félisten

A döglött Samsung M3-al elkezdtem foglalkozni(már majdnem lekaptam a meghajtó fém fedelét) és érdekes dolgot produkál.
A Windows megfeküdt miután rádugtam így megpróbáltam AndroidTV-vel. Arra rádugva kb 6órás fej rángatás után elértem hálózaton keresztül a teljes tartalmat. Igaz az adatok 5%-át nem lehetett olvasni. Formáztam AndroidTV-n a merevlemezt ami csak a fájlrendszer törlésig jutott azaz Windows-ra kötve már nem fagyott semmi és engedte is formázni. 2731gyenge szektort mutatott a HDSentinel ami a felület írással lement 60-ra majd egy újabb írással 1-re. De ha felület olvasást indítok akkor újra elkezd növekedni az érték miközben az olvasási sebesség 1MB/s. Az írás átlagosan 90MB/s-el ment.
Ha az írással saját maga szerint majdnem hibamentesre tudja a lemezt megírni akkor olvasásnál miért akad ki megint a meghajtó? Író/olvasó fej vagy az erősítő feküdt meg? :)

(#54047) ledgeri válasza Ciccuka (#54039) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Drop test is based on U.S. military drop-test standards MIL-STD-810G 516.6, and performed in non-operating state. This does not guarantee the invulnerability of this product under any circumstances.

Linkelt vinyó oldaláról...

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54048) tomp


tomp
félisten

Ha a HDS felület írás hiba nélkül végig megy(többször is) és a gyenge szektorok eltűnnek a SMART-ból is(kondíció 48%-ról 100%-ra ugrik) akkor egy felület olvasásnál miért borul meg a HDD és lesz újra 2810db gyenge szektor?
írás vs. olvasás
Ez a mágnes lemez gyengülés?

(#54049) Ciccuka válasza tomp (#54048) üzenetére


Ciccuka
veterán

HDD Regenerator 2011, ami javít(hat) Bad Sector-okat (de csak ha nem hardverhiba alapú).

Cicák támogatása: www.fos.hu/1176

(#54050) ledgeri válasza tomp (#54048) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Érdekes... Ha további tesztelős kedved van, elmondom én mit tennék:
Win alatt formáznám ahogy kell, majd H2testw- el teleírnám.
Ha egyből utána jót dobott a verify, akkor van referencia rápróbálni 24, 48 óra állás után, ha nem, akkor meg úgy sem használható alapból se.

#54049 Ciccuka Hát rányitottam a linkre, ki kellett lőni a FF "oldal bad" értesítőjét, HTTPs everywhere sem szerette, és még az Fsecure is mondta, hogy inkább ne..., na utóbbi miatt azt mondtam, hogy jó akkor nem

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.