Hirdetés
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
qdak
addikt
Sziasztok,
Sorrendbeli kérdésem lenne, adott egy 1P+N Kismegszakító, betáp elosztók, ledes jelzőlámpa, fi relék...onnantól ok.
Én sorrendem:
-1P+N Kismegszakító közvetlen betápra, így ha lehuzom az elosztószekrény nincs villany alatt
-betáp elosztók
-ledes jelzőlámpa a betáp elosztók Fázis-0 pontja közé [link]
-fi relék a betáp elosztók maradék pontjaira...Köszi.
-
-
-
Az összes, törékeny alu vezetéket, kőkemény szigetelése, szikével megfaragtam hogy a waguba férjen. jól izzadt már a tenyerem a sötét előszobába.
leszedtem a kókány szigetelést a kék nullásról, végig hosszan nem volt rajta más mint valami műanyag tipni féleség szigszalagozva. pár kép, [kép] [kép] [kép] [kép] -
tototos
addikt
válasz
radi8tor #3440 üzenetére
Nem kell külön engedély? Amit nem szeretnénk, hogy szabványosítani kelljen a rendszert az óra előtt. Maga a ház 100 éves a villanyt meg valamikor a 60-as években alakították ki. Mai értelemben társasháznak tekinthető és a lakások falaiban van végig vezetve a vezeték az órákhoz.
-
bexinho23
őstag
válasz
radi8tor #3436 üzenetére
Nem, minimalis fogyaszto ment rajta. 2 router, illetve neha par percig hajvasalo, hajszarito. Mit ertesz azalatt, ha szerencsem van? Rosszabb esetben mi lehet a gond? Teljes mertekben tudjuk nelkulozni azt az aljzatot, mig egy villanyszerelo ra nem nez. Csak atlagemberkent aggodalomra ad okot ez a jelenseg.
-
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Szüleim házánál a mérőóra után(mért oldalon) alu vezetékkel van kiépítve a villany. Van lakáselosztó felszerelve, életvédelmi relével együtt. Az alu vezetékek érvéghüvellyel ellátva vannak bekötve a sorkapcsokra valamint a relébe. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes egy fővezetéki sorkapcsot felszerelni és abból réz vezetékkel bekötni a vezetőket? Ha igen akkor milyen vastagságú és típusú vezetékre lenne szükség 25A-es főbiztosítékhoz?
Köszönöm
-
demars
addikt
No, kollégák vélemény??
Egy festő cimborám küldte tegnap, írta, hogy nincs benne villany, meg tudom e nézni??
Gondoltam tuti ilyen vicces, humoros kép, jól besörözött este, aztán ráért...
Hát nem!
Most hívott, hogy néztem e a képet, mert ahol most dolgozik, lekapta, hogy körbe tudja festeni és ez fogadta.
Mondtam neki, hogy csípje le, tegyen rá szigszalagot aztán gipszelje be a dobozt! -
bexinho23
őstag
Sziasztok!
Kitapetaztuk a szobat hetvegen, majd masnap az fali dugaljba bedugtam egy ledes allo lampat. Mivel felkapcsolt allapotban volt, igy a csatlakozo bedugasakor apro szikrat lattam, a lampa pedig csak felvillant. Ez masodik probalkozaskor is igy volt, igy hagytam. Kesobb radugtam egy masik fogyasztot, viszont mar aram nem volt. De csak ott. Ez egy 80ban epult 4 szintes panel lakas, amiben meg nem volt villamoshalozat felujitas, a biztositek doboz regifajta, nincs lecsapva semmi.
Mi lehet a gond? Vagy mi tortenhetett, ha ezidaig sosem volt ilyen jellegu gond? A fali dugalj tapetazaskor nem volt leszerelve, megmozditva.
-
qdak
addikt
[link] Bár nem a legjobb videó, de elmész egy konnektorhoz, elsztódobozhoz, a hosszú kábelt összekötöd az egyik vezetékkel, majd a lekötött (áramtalanított) elosztószekrénybe megkeresed a párját. Átkötöd a kábeled egy másikra az elosztódobozban, megtaláltad a másik eret ami oda megy... így tovább. Ha már tudod, melyik 3 ér megy oda, felcímkézed, ha nem jók a színek, vagy nincs, akkor olyan színü szigszallaggal, be szoktam tekerni, így már ránézésre egyértelmű lesz.
Elég tökölős meló, jó ha van valaki aki megbizhatóan átcsatlakozik a másik vezetékre, nem neked kell lemászni-visszamászni az elosztódobozhoz.
Én a kismegszakítókat beszámoztam, egy papíra meg felvéstem, hogy pl.: 1es műhely, így ha kint szerelek, nem veszem el a villanyt a háztól (nincs hiszti) persze mindig meggyőződök, hogy valóban jót nyomtam e le.
bobalazs kép jöhet majd
-
maglew
aktív tag
Sziasztok!
Párom vásárolt szekrény fölé szerelhető világítást az Ikea áruházban.
A dugalj és a lámpa közötti szakaszt szeretném megtoldani kb 4 méter vezetékkel, mivel a lámpa kapcsolója csak így kerülne megfelelő helyre.
A képen látható csatlakozás van a dugaljon.
Mi lehet ennek a csatlakozónak a neve? Lehet kapni villanyszerelő boltban valami olyan csatlakozót amivel 4 méterrel meg tudnám toldani a kábelt?
Ez a termék.
https://www.ikea.com/hu/hu/images/products/ansluta-led-es-tapegyseg-kabellel-feher__0553350_pe659465_s5.jpg?f=xl
-
-
Sygnus83
csendes tag
Sziasztok !
Sikerült ma elfúrni egy vezetéket a falban...gipszfalba lévő régi MM 3-as vezeték egyik szála, talán a nappali lámpa/dugalj lehet.
Kézi csavarbehajtóval fúrtam nagyon lassan, pukkant egy nagyot , bent a lakásban levágott egy biztosítékot és a kinti fő biztosítékot is.Picit kibontottam a falat, nagyon pici sérülés látható csak a szigetelésen, talán az aluhoz is csak hozzáért a fúró szár, ilyen esetben is lecsapja biztosítékot ?
Utána visszakapcsoltam, működik minden rendben, ennek ellenére ki kéne bontssam, megnéztetni szerelővel? -
qdak
addikt
válasz
bobalazs #3418 üzenetére
Az a 3 a betápod.
Esetleg a másik 3 "éjszakai" ?
Amíg ezeket nem használod szigeteld le külön külön, hátha kiderül mégis valahova kell.
Amúgy ha van multimétered, lekötöd a betápot (fázis-0) végig tudod mérni mi hova megy, megnézheted, hogy az ismeretlen fázis nincs e rövidzárba egy másik fázissal, meg a 0 is egy másik 0val, mert akkor úgy van mint nálam, hogy 2 éren megy a fázis, 2 a 0, így hogy nem kötötted be még annyit sem fog a hállózatod bírni. -
Fázis egy vastag fekete. Van egy vastag kék nulla meg egy vastag piros nulla is azt mérte ki haver. A másik, vékony piros lehet hogy föld, nem tudom. Talán a vékony fekete is, mondom ha ezek nincsenek bedugva akkor és van mindenhol áram. Aztán még két vékony fekete, ez a szobaé másik a konyháé.
Konyha és fürdő földelt konnektor van. Szobák nem. Konnektorba kapcsolókat tavaly cseréltem újra, onnan tudom. -
apóka
aktív tag
Sziasztok!
Tetőhorog lesz felszerelve (380V jön be, horganyzott 2" csővel)
Mi a minimális és maximális magassága a csőnek a cserép felett?
ÉMÁSZ (már most MVM next) terület, már ha ez számít valamit. -
qdak
addikt
válasz
bobalazs #3412 üzenetére
Föld össze van kötve a nullával: az okés úgy
Két darab fő nullás egy kék egy piros, jön be: ezt nem értem, ha kettő nulla, akkor nem lehet egy kék, (vagy kéken jön a fázis
)
két vezetéken vannak a konnektorok: az király mert akkor nincs földelve
egy piros és fekete ami ha nincs bekötve akkor is van mindenhol áram: piros a védőföld, fekete meg lehet az eredeti fázis volt cask már szétégett és azért 2db kéked van
Látatlanba ez nekem kevés, de a saját házamból kiindulva, átnéznék mindent, konnektorok, főleg a fali elosztó dobozok, mert ott volt minden is, ha még áthuzatni mostanság nem is tudod, de a kötéseket (összetekert alumínium) ki tudod váltani wagoval, nálunk is így ment sokat jelentett, utána megszüntek a kismegszakító lecsapások, villogó lámpák.
Ha most itt az elosztót frankóra megcsinálod, tuti lesz egy fali elosztó vagy konnektor ami nem bírja, nézd át őket is. -
Hát átjött a haver és szörnyűlködött a kialakításon. Valószínű a föld össze van kötve a nullával a kinti áramszekrénynél.
Két darab fő nullás egy kék egy piros, jön be, (de minek), meg egy fázis. két vezetéken vannak a konnektorok, és a van két vezeték, egy piros és fekete ami ha nincs bekötve akkor is van mindenhol áram, azt azt mondja haver ne is kössem be. Meg cseréljem ki a 20as kapcsolót 10esre, vagy 6osra, 10es legyen amelyiken a mosogép van. (a mosógép is felvesz 2200 w-ot) -
qdak
addikt
válasz
bobalazs #3409 üzenetére
Nem is kell 7es, hisz össze tudod kötni őket, ha 7 vezeték akkor 2*5ös wago, az 10, minusz 2 amivel a 2 wagot összekötöd vastag rézzel.
A 2-3 as wagot így értem:egy alu be, 1 réz ki, esetleg ha csak lámpa akkor 2 alu közösítve 1 réz ki.
De tekintve a képet, mindehol alu van, inkább az 1. megoldás.
Piros az a régi föld.
230V*10A=2.3KW alégnek kéne lennie (esetleg C10A) -
hódmaci
senior tag
válasz
bobalazs #3398 üzenetére
Próbáld Wagoval.
De mindenképpen használd hozzá ezt is!Amennyiben kevésnek bizonyul az 5 csatlakozási pont 1 wagónál úgy vegyél kettőt, vagy hármat. Kösd mindhármat össze legalább 6mm2 vezetékkel!!!
Így pl:
2db wago esetén 8 csatlakozási lehetőséged van.
3db wago esetén 11 csatlakozási lehetőséged van.Vezeték végein az égett részt vágd vissza, majd blankold újra!
-
Köszi a segítséget. Meg másnak is aki hozzászólt. Fölül hét vezeték van. Amit linkeltél az 5ös. Nem látom árulnak e ilyent 7esbe. 2-3as wagot hogyan használjak ha 7 vezeték van? A bal szélső vastagabb, illetve a jobb oldali, piros, az miért piros amúgy? A középen lévők meg sajnos elég vékonykák 1 talán max 2 mm-esek, könnyen megég.
Korábban b15 volt, az is megégett. Lehet a b10 bőven elég. De Az meg elég e a mosógéphez? AZ benyal hirtelen 2 kwot is, gondolom.
Elég maszek az egész, hívok át egy havert ő ránéz több képzettsége van mint nekem. -
qdak
addikt
válasz
bobalazs #3402 üzenetére
A) Elnézve újra a képet, én hagynám a fenébe a sorkapcsot [link] ilyen wagot használtam, levágod a sérült részeket, összekötöd wagoval (+alu paszta)
B) Ha akarsz sorkapcsot, már linkeltem, 2-3as wago, egyik csati az alu (+paszta) másikhoz veszel OBIba réz vezetéket, és már a rezet kötöd sorkapocsba.
C) Videoban látható soroló, érvéghüvely, krimpelő...+#3406 bobalazs B20A kismegszakító
sok, nagyon sok B10A javasolnék, ne csodáld ha leolvad.
-
yazoo1
tag
Régi ház,vezetékek cseréje lenne+ lakáselosztó+ szerelvényezes.
Kérdés:
Külön áramkörök kellenének a világításnak dugaszolóaljzatok nak .
A konyha :max.3 nagyobb fogyasztó. Ezeknek külön áramkörök kellene K?
Külön kismegszakito,vezeték az elosztohoz? Mert a falban a vékony falú cső benne van mert ha három dugaszolóaljzatok vezetnének a kismegszakító hoz az már nem férne bele az adott csőbe, az háromszor három vezeték...
Ugye elég az egy kör , arról a 3 dugasz leágazás- kiállás,egy kismegszakító..sztem igen...?!
Végülis megbeszeltem magammal....😌
Köszönöm -
qdak
addikt
Sajnos van ahol azt mondják, elég sokat olvasgattam, valószínü nem a legjobb helyen
Csavar még a rézben is tud kárt tenni, saját szerelésemet szétszedve, még a régi csavaros sorkapocs a régi elosztóban, eléggé behuztam a csavart és kilapult a réz, bár bírta, de tuti nem volt ideális.
Sosem tudom mennyire huzzam meg
A lemezesbe, vagy akár egy kismegszakítóba sodrott réz vezetéket érvéghüvely nélkül kötök, az nem gond remélem?bobalazs [link] nekem is ez van, a kismegszakítók környékén szokott lenni, én vennék wagot, és nem közvetlen az alut küzdeném be ahogy írtam mert abból megint ugyan ez lesz, réz+alu nem működik. (+paszta bár nálam bírta anélkül is, de idővel lehet gond lenne).
Én is szoktam OBI-zni nem mindig éri meg (Győrben) -
-
demars
addikt
Nem azt mondják, hogy "nem szabad" hanem felesleges.
Normál esetben így is van. De alunál én is teszek, mivel ahogy a videóban is írták a fővezetéki sorkapocs réz, így jobb, ha van rajta (érvéghüvely bevonattal rendelkezik).
Illetve a másik oka, hogy megszorításkor az alu kissé "megfolyik" , mivel lágy anyag. Ha teszel rá érvéghüvelyt az egyben tartja (főleg, ha csavarral szorítjuk be nem pedig lemezzel).
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Honor Magic7 Lite / 8/ 512 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest