Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
HellGreg
őstag
válasz bluemirage #3796 üzenetére
A múltkori esetben a külső bejárati lámpa okozta a bajt. Tegnap este lekapcsoltuk a kinti karácsonyi égősorokat és a bentieket is, nem jelentkezett azóta a gond. Most egyesével visszakapcsoljuk őket 1 nap különbséggel, hogy legyen ideje jelentkezni. Mivel napjában 2-3 esetben is leoldott, így biztosan előjön, ha valamelyikkel baj van. Egyébként semmi nem változott, azon kívül, hogy 3 napja jött haza a család, csak a szokásos utazós dolgok lettek visszaiktatva (töltők).
Nagy költség egyébként minden áramkörre külön Fi-relét szereltetni (egyáltalán lehetséges? én teljesen világtalan vagyok a témában). Akkor talán könnyebb lenne keresgélni. -
Frenky89
addikt
Sziasztok!
Tudtok esetleg olyan programot, amivel egy családi ház elektromos hálózatát lehet megtervezni?
Nem tudom mit használnak a profik. Alapvetően nem is a tökéletesen szabványos megoldásra gondolok. Hanem valamire, amivel precízen meg lehet adni, hogy mikre lenne szükség a felhasználói oldalról nézve és könnyebbé teszi a kommunikációt a szakik felé. -
-
őstag
válasz HellGreg #3802 üzenetére
Nem szoktak és nem is kell minden áramkörre külön. Csoportosítani szokták valamilyen logikai szerint. Ekkor nemcsak a hibát könnyebb megtalálni, hanem az ingatlan többi része működőképes marad a hiba idejére is. Pl. fűtés, hűtőgép, világítás akármi...
Egy jobb villanyszerelő tud ebben tanácsot adni.
Egy átlagos villanyszerelő szerint meg egy is épp elég... ezért írtál most ide.Az egy fázisú Fi relék 10e Ft környékén vannak (van olcsóbb és drágább is). De ehhez a kis elosztódat is át kellene építeni nagyobbra.
Ha ha múltkor megvolt a hiba oka, akkor némi ügyeskedéssel és idővel lehet, hogy most is meglesz.
Meliora sunt bono inimica
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok. A közelmúltban vásároltam egy hétvégi házat. 1 éve felújították az elektromos hálózatot. A teraszon található 3db ledes lámpa, amik messze nem adják azt a fényt, ami rájuk van írva. 2db alternatív kapcsolóval van megoldva a világítás. Ma leszereltem a lámpákat, mondván tönkrementek. Érdekes eredményre bukkantam. Lekapcsolt állapotban 1,5v feszültséget lehet mérni nulla és fázis között. Furcsa volt korábban, hogy lekapcsolás után az egyik lámpa lassan aludt ki. Felkapcsolásnál pedig egy másik késve kezdett világítani, addig a többi majdnem teljes fénnyel világított. Hasonló probléma lehet, mint BB9000-nél? Megnéztem, az 1. kapcsoló a fázist kapcsolja, a 2. ugye az 1-es és 2-es áramkört. Bekötési hibát nem találtam. Hol keressek tovább?
-
Rogiii
aktív tag
válasz triklin #3797 üzenetére
Szia!
Az nem túl szerencsés hogy a ház irányába az egyik elmenő fázis zöld/sárga vezetéken van és védővezető pedig nem megy a ház irányába. Ez nagyon veszélyes tud lenni, ha a túloldalon később valaki szerel vagy javit valamit és nem tudja ezt (pont ezért szabálytalan is a z/s átjelölni).
Érdemes lenne a zöld/ sárga vezetéket átteni védővezetőnek, mert az úgy is hiányzik és egy új fekete mkh vezetéket behúzni a kikötött fázis helyére.[ Szerkesztve ]
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-
Rogiii
aktív tag
válasz csemberlen #3808 üzenetére
Sajnos nem, nézd csak meg jobban. És ráadásul fehér szigszalaggal van átjelölve. Akkor már legalább használhatott volna feketét a szerelő.
A másik házhoz menőnél is kékre van a fázis kötve és a z/s-re a nulla és oda sem megy védővezető, ha jól látom.
Szerintem az egészet szét kellene bontani és a plussz vezetékeket behúzni és színhelyesen megkötni.
Sok ilyet láttam már, ami ebből kifolyólag balesettel végződött. Nem érdemes ezen spórolni.
Mert most aki csinálja az tudja mit hova kötött, de aztán ez a feledés homályába vész és későbbi javitásnál vagy szerelésnél meg kész a baj. Nem véletlen, hogy z/s tilos átjelölni fázisnak.A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-
pbujna
aktív tag
A történet tovább bonyolódik. Lekötöttem mindkét kapcsolót. A nulla és a “halott” vezeték között mérek 1,5V feszültséget. Nincs toldva, egyik kapcsolótól megy mindkét vezeték a másik kapcsolóhoz…
-
Rogiii
aktív tag
Szia!
Ez nem feltétlenül jelent hibát. Lehet a lekapcsolt vezeték és a nulla között ennyi a potenciál különbség, mivel a nulla elvileg földelve van. A másik ami lehet,hogy ha egy védőcsőben sok vezeték van szorosan egymás mellé húzva, akkor minimális áthúzás lehetséges.
Nem tudom milyen márkájúak a ledek, de én először normális jó minőségű ledekkel próbálnám ki. Nagyon sok ócska szar van a piacon, ami egy fabatkát sem ér.[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
válasz Frenky89 #3803 üzenetére
QElectroTech - ingyenes
Nem kell nagy varázslatot várni tőle, de egyszerűbb egyvonalas rajzokat készítettem már vele a jobb érthetőség és szemleltés kedvéért. Szerintem egy családi házat is össze lehet vele kattingatni. -
demars
addikt
válasz csemberlen #3814 üzenetére
Le kellene venni a szigetelőszalagot, akkor látszódna.
A kábel tövénél, mintha sötét zöld lenne a szigetelt ér, emiatt csalóka.
Ettől függetlenül át kellene kötni.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
triklin
tag
Megnéztem, zöld-sárga az egyik elmenő fázis. A kismegszakítóban viszont a fázisok feketére vannak szigetelőszalagozva végig. A kismegszakítókhoz bemenő "kék" pedig egy sínre megy, ahol szét van választva. Szerencsére nem használom ezt a házrészt, de meg fogom csináltatni. A helyes sorrendje mi lenne a képen szereplő kapcsoknál a szétválasztásnak?
Rogiii:
A z/s-en menő nullás háznál külön földelőszondát vertek le. -
demars
addikt
válasz triklin #3816 üzenetére
A bejövő PEN (amit sokan nullának hívnak) vezetéket a földelés sorkapocsba kell kötni. Ide érkezik még a szonda, EPH vezeték.
Ebből megy az áthidalás a nulla sorkapocsba, amiből indíthatod a nulla vezetékeket (kék színnel).Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
pbujna
aktív tag
Megtaláltam a hibát. Találtam a vakolat alatt 1cm-rel még egy kötődobozt. Feltűnt elsőre is, hogy nem láttam, hol osztották szét a kapcsolt vezetéket a 3 lámpához. Végigkopogtattam a 2 métert, ahol lehetett. Megvan.
Na, ezt sikerült ügyesen begipszelniük. Mivel a fedele nem fért rá, a 2 csavar közül egy egyik nem fogott (a másik a vakolatban minimálisat), így egy hosszú csavart tekertek bele, majd bevakolták. 2 nulla és 2 fázis vezetéket sikerült felsérteni a csavarral.
A sérült vezetékeket cseréltem, illetve Wagot használtam, ahol nem tudtam visszahúzni a vezetéket. Minden tökéletesen működik. -
mm00
aktív tag
Sziasztok!
Sűtő maximális teljesítménye 3600w a gyári adatok alapján. Van dedikált konnektor, de rövid a sütő kábele. A gyári leírás azt írja, ne használjunk hosszabítót. Ennek ellenére megfelelő az, ha veszek egy olyan hosszabítót, amin fel van tüntetve, hogy 3680w-ot bír? Pl.: Emos P0123R (Külön rá volt írva, hogy csak teljesen letekert állapotban tudja ezt) -
lappy
őstag
válasz Blackmate #3820 üzenetére
itt van hogyan kell a szabvány szerint
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
őstag
Ha már vinni kell messzebbre, akkor nem csinálnám 3G1,5 hosszabbítóval, hanem 3G2,5.
Ilyet rövidben nem nagyon árulnak. De ha találsz, akkor OK. Csinálni kellene:
- MT Kábel 3x2,5 : annyi méter amennyi kell
- jó minőségű aljzat és dugó
- érvéghüvelyek és présszerszám
De a nagy kérdés az, hogy a fali konnektor, amibe rakod az 2,5-es vezetékkel van-e kötve? Ha nem.... akkor az egész elképzelés bukós, hogy 3,6KW-os lehetséges terhelést villásdugóval oldj meg ott.Egyébként itt mindenki közvetlen kötné be 2,5-es kábellel abba a konnektorba amibe te be szerednéd dugni. Nem villásdugóval. Ekkora teljesítményt nem kell szerelvényekre bízni. Nem szokott jó vége lenni. De elvileg bírni kellene... gyakorlatilag pedig meg szoktak égni a csatlakozók.
[ Szerkesztve ]
-
Rogiii
aktív tag
válasz triklin #3816 üzenetére
Még annyival egészíteném ki, hogy ha egyszer szét lett a PEN választva, akkor utána már nem szabad újra összekötni.
Tehát, ha ebben a dobozban szétválasztod, már pedig a földelő szonda miatt érdemes lenne már itt szétszedni, akkor innen már csak 5 eres vezetékkel tudsz tovább menni és nem lehet sem a lakásban sem a másik épületben újra egyesíteni.
A másik épületben azért van külön szonda, mert az egy külön álló épület ezért kell a föld egyen potenciálra hozása és a PE sínre kell bekötni.A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Méregettem itthon a konnektorokat. Sima multiméterrel. A mért konnektorhoz kb 5-6 méteres réz vezeték megy (2,5-ös) Melette de külön csőben mennek még 2,5-ös vezetékek.Fázis-nulla között 230-234 V
Fázis-föld között 230-234 V
Nulla-föld között 0 V
Ha a mérőműszer egyik mérőzsinórját dugom csak a fázisba, a másikat szabadon hagyom, akkor kimutat 10-14 V-ot.Ugyanezek a mérések, lekapcsolt automatával:
Fázis-nulla között 10-14V
Fázis-föld között 10-14 V
Nulla-föld között 0 VVan egy sínre szerelhető konnektorom a lakáselosztóban, aminek külön kismegszakítója van.
Lekapcsolt kismegszakítóval mértem 4-5 V-ot.
Kérdésem, hogy az aláhúzott mérések normálisak, ha igen ha nem , mi lehet a magyarázata?köszönöm
-
demars
addikt
válasz Blackmate #3820 üzenetére
Más forrásból idézek:
TN-C-S rendszer esetén PEN vezeték szakadásakor az AVK -ban nem jön létre olyan áramkör mely a vasmagot gerjesztett állapotba hozná. A PE vezetőn keresztül a testre életveszélyes feszültség kerülhet ki. Melynek megérintőjét áramütés éri. Viszont ha a PEN szakadt de a PEN szétválasztásánál a földelő rendben van akkor az AVK működőképes marad mert az áramkör záródik a támponti transzformátor üzemi földelésén keresztül.Így helyes: (illetve nem egészen, mivel keresztmetszet váltás volt, emiatt biztosítani kellett volna)
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
mm00
aktív tag
válasz bluemirage #3822 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek. A dugalj biztosan tudja a 16A-t, mert direkt erre lett kiépítve. Ha nagyon akarom elér hosszbító nélkül a sütő kábele, csak nem hozzáférhető a bútor hátfala miatt. Valószínű az lesz, hogy inkább vágok a hátfalra egy lyukat és közvetlenül lesz bedugva
-
yazoo1
tag
Lenne egy kérdésem:
Van egy lakás,világítás dugalj ák.
Az elosztó szekrényben kmsz csere lesz,csak a régi kmsz en nincs rajta ,hogy milyen a karakterisztikája.
16 A mind. Viszont van amelyik max. Megszakító képessége 3000 A, van melyiknek 6000 AA 3000 A ős lehet hogy "C" S?! A 6000 A meg Bés?!
Vagy mindegyik Bés?
Egy Dés van az a bojleré asszem,D203 fázis van ,csak háztartási kisgépek
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
3000/6000A a zárlati áram megszakítási "képessége" minnél nagyobb, annál jobb...
Lakásba a legtöbb esetben B karaktetisztikát raknak fel, Amper méret meg a vezeték kereszt metszete határozza meg, illetve világítási áramkört hivatalosan max 10A-ra lehetne (a kapcsolók csak ennyit bírnak)biztosítani. Dugaljak meg max 16A, de akkor min 2,5mm2 réz vezeték, távolságtól függően lehet vastagabb is...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Klasszikus lakás elosztó bejövő PEN vezeték a PE sínre, ide kötöd be a földelő szondát is, PE sínről kékkel az ÁVK Null felébe, ÁVK Null feléből a Null sínre.
Ha az óránál megvan a szétválasztás, elosztóba 3/5 vezeték jön, akkor ott a zöldsárga PE sín, ide kellene még egy földelő szondából zöld/sárga, kék az ÁVK-ba ÁVK-ból Null sínre, az elosztóba összekötni a PE-t N-t már nem lehet.
Demars írásából kihagyta az ÁVK-t, nagyobb elosztókba több ÁVK is megy, akkor van az, amit írt, és akkor ÁVK-ként van még Null sin is.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
demars
addikt
Igen. Amit írtam, hogy nulla vezeték az megy az AVK -ba (ha van), amennyiben nincs, az megy direktben a nulla sínre.
Nagyon sok háztartásban nincs AVK, sőt, rengeteg helyen a mai napig ősrégi alu vezetékek vannak, bizonytalan kötésekkel. Ilyen helyen nem biztos, hogy egy AVK jó dolog mert ha mindig leold amiatt megköpködnek.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
Igen, kimaradt az AVK. (Sokan nem is szerelnek be )
Öcsém most újítja fel a házát, még bontás folyik. Korábban át lett fűzve, minden új. Na most bontom vissza, új elosztót kap, 3 AVK van tervezve (melléképület külön kapott egyet , plusz szondával).
Egy másik szaki már nekem is esett mikor mondtam neki, mert, hogy felesleges, mennyi plusz költség, meg amúgy is minek annyi?!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Rogiii
aktív tag
Én is ezen a területen dolgozom és a villanyszerelő szakik 70%-a leragadt 30 évvel ezelőtt, ráadásul olyan igénytelenül dolgozik, hogy sok helyen ahova megyek utánuk javítani, úgy ahogy mondod az egész elosztót, komplett cserélni kell.
Hiába új szerelés, egy vödör szar az egész.
Mivel ők vannak többségben azt a kis réteget akik a mai kor szerint normálisan és szépen dolgoznak, azokat meg leszólják és jót nevetnek rajtuk.
Sajnos ezt tapasztalom az építőipar más szegmenseiben is.[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Márka jó, lakóházakba elég lehet akkora zárlati áram.
B16 A kismegszakító alu 1,5mm2 de még 2,5mm2 vezetékeken időzített bomba. Utóbbi méretnél fogjuk rá elmegy szódával, de a kötéseket is érdemes átnézni.
Elektromos hállózat felújítás nem merül ki egy biztosíték tábla cserében, hanem kötések átnézése/javítása, alu vezetékek cseréje... És akkor még nem említem az esetleges mai szabványok szerinti átépítést.[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
1,5mm2-es konnektor áramkör B13
2,5mm2-es konnektor áramkör B16
Villágítási áramkör keresztmetszettől függetlenül B10
Vegyes áramkör(konnektor/világítás) keresztmetszettől függetlenül B10HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Speederer
senior tag
Sziasztok, 3 fázissal kapcsolatban lenne kérdésem.
Ideiglenesen fel van rakva egy kapcsolószekrény 2db 230V-os és 1db 400V-os (5P 32A) dugaljakkal. Erre szeretnék most 2 darab 3 fázisú hősugárzót rákötni.
Az első probléma a 4 pólus vs 5 pólus miatt volt, mert az egyik hősugárzón (régebbi típus) 4 pólusú dugó volt csak eredetileg, de a hosszabbítót sikerült megoldani, hogy a másik végén 5 pólusú legyen. Itt szembesültem azzal, hogy létezik 16A-es és 32A-es dugalj (és dugvilla) is, mint kiderült nekem a 32A-es kellett.
Ez eddig mind szép és jó, működik is ez az egy. De most rendeltem egy másik hősugárzót, amit valahogy szintén be kellene dugni, de a benti kis dobozon ahogy említettem csak 1db 3 fázisú dugalj van. Kicsit új vagyok a 3 fázisú témában, ezért naívan azt hittem, hogy majd veszek valami hasonló elosztót, mint ami a 230V-os verzióban létezik, de elég kevés helyen kapni, és azt is elég "jó" áron mérik (ˇ20-25k-tól indul). Ezeket nem divat így leosztani?
A másik kérdésem az az, hogy a már berendelt, de még nem megérkezett hőlégfúvón 5P 16A-es dugvilla van. Ez belemegy az 5P 32A-es dugaljba? Tehát ebbe az irányba kompatibilis csak visszafelé nem?A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
Speederer
senior tag
válasz csemberlen #3844 üzenetére
Hát ez szomorú, úgy látszik jobb ha megszokom, hogy ez nem az a "bármit bárhova bedughatok" kategória.
lappy: köszi, az átalakítók felett átsiklottam. Mondjuk a B terv az az, hogy veszek egy kb 1 méteres 5x6mm2-es kábelt meg pár dugaljat és dugvillát, aztán azt legózom belőle össze ami éppen kell. (Sőt, a villanyórától bejövő 5x10mm2-esből maradt még, akkor vennem se kell. )
Bár ez az elosztó részét még nem oldja meg. Nincs ezekből valami egyszerűbb mondjuk Y formájú darab, ami 1 bemenetből csinál 2 kimenetet? Nem kellene más extra, csak egyszerű és olcsó legyen.
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
őstag
válasz Speederer #3842 üzenetére
"Ezeket nem divat így leosztani?"
Ne haragudj, nem kell feltétlenül magadra venni, de...Ipari csatlakozódra, ipari árammal működő, ipari hősugárzókat veszel. Ezekhez ipari emberként kell hozzáállni. Tehát a háztartási áron elképzelt megveszem bedugom és megy elosztóknak, itt valóba nincs nagy piaca. A megoldásra, azaz a különféle elosztókra… ipari szinten kell érteni és anyagilag áldozni, hogy az ilyen buktákat elkerüld.
Vannak szavak melyek találóak a múltból és nem szabadna kikopniuk. Ilyen az „ipari áram”, a 3 fázisú 400V váltóáram. A lakosság nagy része nyilván nem érti az alkalmazásukat, mert háztartási berendezések nem igényelnek ipari áramot és a háztartási hősugárzókkal így nincs is semmi problémájuk.
Ahogy kikoptak a régi betonkeverők, hegesztők, kukorica darálók, a 3 fázisú szivattyúk és velük együtt a generáció… akik ezekkel építették és üzemeltették saját házukat, úgy egyre kisebb az ipari áramú csatlakozók létjogosultsága. Az elektromos autók fognak talán ebben némi változást hozni, de az még messze van…[ Szerkesztve ]
-
Speederer
senior tag
válasz bluemirage #3846 üzenetére
Oké, elismerem hogy szinte analfabéta vagyok a témában és azt hiszem kell némi szemléletváltás a részemről ahogy írod is. Ez nem az a lefutok a sarki boltba és veszek pl egy elosztót aminek elég kb a színét/hosszát/árát néznem...
Akkor kicsit művelődök a témában (vagy fizetek valakinek, hogy oldja meg a problémámat ).A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
Speederer
senior tag
Valami ilyesmi doboz van: [link]
Annyi különbséggel, hogy egymás mellett van 1db 400V-os és a 2db 230V-os. Üres hely sajnos nincs benne, de mintha ilyen cserélhető csatlakozók lennének, szóval lehet, hogy az egyik 230V-os helyére be tudnék rakni egy 400V-osat.
Na ezzel még futok egy kört. Köszi a tippet.A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
Új hozzászólás Aktív témák
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- Quad Lock iPhone 14 Pro MAG tok
- ÚJ EcoFlow Delta 2 MAX 2kWh LiFePo4 3200W hordozható akku védőborítással, kempinghez is, GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest