- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbujna
aktív tag
válasz
bluemirage #3598 üzenetére
Vettem egy hónapja 5x6-ost, de csak 2 métert. Azzal kötöttem be a lakáselosztót. Még érvéghüvely is maradt. Azon is gondolkoztam, hogy melyik a jobb fogó hozzá. Nekem itthon laposra formázó Högert 195-öm van. Csak azzal elég nehéz volt pl a PE és N sínekre krimpelni, de megoldottam. Talán nagyobb felületen is érintkezik az ÁVK bemenő oldalán, mintha 4 vagy 6 szögű lenne.
-
5x6 az már egy "anakonda", más élmény vele a munka.
Előbb vedd meg a kábelt és utána elmélkedj, hogy melyik szakaszon gégecső és hol pedig MÜ II-es, amiből min. 25-ös kell, esetleg 32. A MÜ II a sárga házfalra jobb megoldás is lehet. A kerítésnél meg talán maradhat egy megfelelő gégecső UV álló, minőségi kötözővel rögzítve. Elég lesz bebírkózni a gégecsőbe. -
pbujna
aktív tag
Egyidőben biztosan nem lesz megterhelve mind a vezeték 16A-rel. A garázsban, pavilonban max 2 gép (4kw gyalu+elszívó) működik egyszerre, illetve a világítás fogyaszt még áramot. Eddig is mentek 1.5mm2 mellett is, igaz rövidebb volt a vezeték kb 20m-rel és falban mentek a vezetékek. Ezt a vezetéket cserélném ki, de nem tudom végighúzni a falban a régi helyett az újat, ezért csak a padláson keresztül tudom kivinni újra. Az mondjuk igaz, hogy az elszívó a körfűrésszel (1fázis, 2200W) már nem dolgozott együtt egy fázison, de ez ezután sem fog a 16A kismegszakító miatt.
Mindegy, visszabontom a 2.5-et, rakok helyette 5x6-ot.
Pedig olyan szépen megcsináltam....
-
Blackmate
őstag
-
lappy
őstag
válasz
bluemirage #3593 üzenetére
nem összeadódnak hanem vektoriálisan összegződnek aminek esetén akár 27A is lehet a 0-n
-
-
Blackmate
őstag
válasz
bluemirage #3590 üzenetére
Én ezt egy kicsit máshogy tanultam. Ha 3 fázison vételezel egyszerre egyidőben mondjuk 16-16-16A-t, akkor a vezetőn 0A folyik. Asszimetrikus terhelés esetén a fázisok vektor eredője a nullvezetőn folyó áramerősség, ami nem nagyobb, mint a legnagyobb fázis terhelése. Fazor ábra
-
Én is MT-vel csinálnám az 50 métert, érvéghüvely a két végére. Aztán a garázsban már attól függ, hogy mi ott van, ha ott kell még valamit csinálni. Ott vagy MBCU falon kívül MÜ II-es csőben... ez egy remek moduláris' megoldás és később is jól alakítható és variálható. Vagy falban MCU ha vannak már csövek a falban. stb..
Sajnos a megfelelő keresztmetszet szükséges a távolság és terhelés függvényében. Az, hogy terheletlen állapotban a túlsó felén megvan az induló feszültség az csak az egyik elvárás. Az 5x6 időtálló. Ha csak 3 fázisú terhelés lenne rajta, meg egy kis világítás, akkor 5x4 is bőven elég. De amint elkezded egy fázisú gépekkel terhelni... ott már kell az erős nulla is mellé, mert a különböző fázisok együttesen ugyanazon nullát terhelik ebben az esetben. Elvileg a nullára 3x16, azaz 48A terhelést is tudsz ez esetben véletlenül' küldeni... ami azért nem kevés.
-
pbujna
aktív tag
Illetve úgy gondolom, hogy itt jobb lenne az MT az MBCU helyett. Talán könnyebben kezelhető...
-
pbujna
aktív tag
válasz
bluemirage #3587 üzenetére
Igen, ezen már túl vagyok. Persze, miután megvettem az 5x2.5-öt. Mindegy, el fog fogyni az 5x2.5 máshová is. Csak újra kell fúrnom, szerelnem mindent.
Kimegyek a garázsba 5x6-on, annak elégnek kell lenni.A számítás egyébként csak a feszültségesésre vonatkozik? Mert mondjuk a gépeimet eddig nem zavarta a 231V a 233V helyett...
-
Sajnos az egyidejűség és a 2000W-os egy fázisú terhelés 50 méteres hossz miatt.... kellene a legalább 5x4-es kábel.
SajnálomVan számos kalkulátor, keress rá.
http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes -
-
pbujna
aktív tag
válasz
bluemirage #3581 üzenetére
Az 1.5 már cserélve 2.5-re. Ami megy majd róla: kisebb gépek, max 2000W, villanymotor max 4kw, 3 fázis. Eddig is ezek mentek róla, azért bontottam, mert kíváncsi voltam, milyen kábel lehet a földben (eddig ott ment), ha már ez a villanyÁSZ 0.75-ös kábellel konnektort is szerelt a lakásban.
-
5x1,5 50 méterre, mint állandóan terhelt nem OK.
További tanács, ha 50méter a távolság, hogy 5x4, de inkább 5x6-os vezeték kell. Ha nem csak 3 fázis lesz használva, akkor a nulla nagyobb terhelésnek lehet kitéve, emiatt még biztosabb, hogy 5x4 vagy inkább 5x6 kell. tudom, drága -
pbujna
aktív tag
válasz
bluemirage #3575 üzenetére
Köszi neked is. Eddig 5x1.5mm2 vezeték ment a garázsba, ÁVK-t a villanyszerelő messziről sem ismerte, vagy legalábbis az előző tulaj nem kérte, holott a felújítás nem volt olyan régen.
2db ÁVK kerül beszerelésre, de egyelőre még a PEN sincs szétosztva az alsó szinten. Van itt mit szerelni. Itt nincs olyan, hogy nulla vagy föld, itt a 2 sínen váltakozó színek és kábelméretek vannak. Egy kismegszakítóból 3-4 vezeték megy mindenfelé, halott vezetékek és falban, tyúkbéllel átkötött konnektorok (innen indult a sztori, hogy megcsinálom - értsd: 0.75-ös kábellel átfűzött 2 konnektor, az egyik füstölt a nyomtatótól).A távolság a garázsba kb 50 méter 5x2,5 vezetéken, feszültség a lakásban 233, a kábel végén 231V. Egyébként gondolkozom a 3. ÁVK-n a garázsban. A garázsban lesz 12-es elosztó, van egy kisebb sufni és egy pavilon is.
-
Igen szabályos, de nem praktikus. Lappy javaslata a legjobb.
Mindenképpen külön ÁVK ajánlott a garázsos részre. De vannak akik szeretik az ÁVK okozta izgalmat. Ha Te is ezek közé tartozól, akkor az egész ingatlan jó sok fogyasztóját kösd egy ÁVK-ra és ha távollétedben kiolvad a hűtő, megáll a fűtés, akkor elérted az elvárt izgalom okozta hatást.Továbbá így megmarad a fitnesz is, mert mehetsz a padlásra.
Egy családi háznál simán ajánlott 3-4 ÁVK, de már 2-vel is jobb az ellátás biztonsága. Magyarban' még mindig úgy tekintenek egy ÁVK-ra mint valami ereklyére, amiből már egy is sok és csoda.De a modern szerelés és a világ boldogabbik fele mást kíván és máshoz van hozzászokva.
Minden egyéb esetben már megírták a megoldást. Vagy amit lappy írt, vagy pedig az, hogy a kiselosztó előtt ágazol el. Mindkét esetben fővezetéki sorkapocs javasolt.
Ha még kényelmesen kábelezhető a meglévő elosztó, akkor az ÁVK elől lekötnék és úgy vinnék garázs irányába valószínűeg 5x4 vezetéket... A távolságot nem ismerjük... Annak függvényében lehet 5x2,5 vagy 5x6 is. A garászban előbb az új ÁVK fogadja a vezetéket és onnan pedig osztod tovább a kimegszakítókkal. B16, C10, C13... felhasználás szerint. -
Rogiii
aktív tag
Szia!
Ha nem akarod a lakáselosztót megbontani, akkor a lakáselosztó elé a mért fővezetékre kell egy plusz elosztót felszerelni, fővezetéki sorkapcsokkal és ott elágaztatni. Onnan akkor mehet direktbe a garázsba. Ebben az esetben viszont kell a garázsba egy plusz elosztó Fi relével és kismegszakítókkal.A lappy által javasolt megoldás is jó, ha a padláson lévő Fi relé után ágaztatod el. Ebben az esetben a garázsba csak kismegszakítók kellenek. Viszont akkor ehhez meg kell bontani a mostani lakás elosztót.
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok,
az alábbi kérdéssel fordulok szakavatott villanyszerelő fórumtársakhoz:
adott egy lakáselosztó a padláson. 3P+N ÁVK, 3xB16 szobánként, 2P bojlerhez, B10 világításhoz. Innen kellene a garázsba kivinnem a 3 fázist. Azt viszont nem szeretném, ha valamilyen okból mindig a padlásra kellene futkosnom, ha leold a kismegszakító. Köthetem a 3 fázis pl a fázissínekre, mondjuk az ÁVK "alá", majd csak a garázsban lenne 3xB16? Ugye a kismegszakító az utána kötött vezetéket védi, de itt nem lesz megbontva, fogyasztó nem lesz rákötve közben. Fenn és a garázsban is B16-nak nincs értelme, nem tudni, melyik fog oldani. Fenn C16 sem játszik, 3xB16 van a villanyszekrényben. -
Rogiii
aktív tag
válasz
kuntics #3567 üzenetére
Attól hogy valami működik még nem biztos, hogy jó és biztonságos.
A védöföldet ne a kötődobozig vigyed, hanem a lámpatestig.
Ha most nincs is rá szükséged, bármikor kerülhet fel olyan lámpatest, amihez meg kell és gondolom akkor nem szeretnéd megint szétbarmolni a lakást. -
yazoo1
tag
válasz
kuntics #3567 üzenetére
Persze, működik,de ki kell építeni...ha a lámpa igényli a védőt a későbbiekben/ csere pl. Fém házas,testes szerelvényre/ akkor baj lehet belőle pl.egy izzocserénél akár...
Lógjon ott igen...de azért kultúráltan...
Ja de nem a kötődobozba tenném: hanem a szerelvényhez, a pl. Vedocső végén, vissza bújtatva a kötő dobozból... hogy bármikor könnyen bekothető legyen.. -
kuntics
aktív tag
Gyári horony, amiben alapból is ment a vezeték,kb 35mm széles és 12mm mély. Gyárilag is 2 eres vezeték megy a világításhoz, és mivel nem cserélem végig,csak ezen a részen( máshova kerül a kapcsoló,meg a lámpa is) ezért marad a 2 ér. Földelés itt nem is volt,hiába akarnám 3 eres kábellel húzni.
-
kuntics
aktív tag
Ami kimaradt:
Mennyire kókány 3x1,5ös mmcu-ról levágni a földelést,és 2 eresként használni? Csak mert 3x1,5ből van itthon vagy 20 méter (amit konyhába terveztem,de ebben a csoportban lebeszeltek róla,lett helyette 3x2,5) amit el tudnék most használniEz lenne a terv:
[kép] -
kuntics
aktív tag
Sziasztok! Van arra valami szabály,hogy egy horonyban hány kábel húzható el? Panelba legkevesebb véséssel oldanám meg,gyári horonyba 4 kábel megoldható? 2db 3x1,5mmes konnektoroknak, meg 2db 2x1,5mmes világításnak,ezeket szeretném egyben vinni. Világítashoz csak itt húznám át,ezért van csak a 2 ér
-
törölt tag
Üdv.
Van egy külterületi ház. Itt 3 havonta telefonról van bediktálva az óraállás, mert a tulaj így szokta. Múlt hónapban óracsere volt, mert lejárt a ~10 éve. Rajta van az új óra gyártási száma az órán és a cetlin is mellette, ezzel próbálom bediktálni, de azt mondja a robotnő nincs ilyen óra a rendszerben. Akkor most hogyan tovább? A régi óra gyártási számával szerintem nem lesz jó, mert az 130 ezerrel lett leszerelve, ezen meg most ezer van.
Vagy esetleg adjam össze a régit meg az újat és diktáljak be 131 ezret? Azt még talán el is fogadja és pontos is lesz, de mondjuk nem ez a korrekt eljárása. -
törölt tag
ennyit egészen biztosan nem fogok rááldozni...
még az is sokkal többre jön ki, ha magam csinálom....
a lényeg: van értelme a csatlakozókat valamibe (nem vízzárós dobozba) csomagolni, rakni, hogy ne érje víz 1 hónap alatt ? mit tudom én: vastagabb nylon szig-szalaggal
buta vagyok e téren nagyon
-
Rogiii
aktív tag
válasz
#73959936 #3554 üzenetére
A kérdés mennyi pénzt szeretnél rákölteni. Ha olyan kábelt szeretnél ami tuti bírja a vizet és a kültéri viszonyokat akkor a GT H07RN-F gumikábelt ajánlanám. Sok helyen kötöttem be ilyen kábelt búvárszivattyúkhoz, ahol tartósan víz alatt van és eddig egynél sem volt gond.
-
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- AM 5 lapok
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Csere-Beszámítás! Fehér Inno3D Twin Edge RTX 5070 12GB GDDR7 Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest