Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Teaway: Kicsik és nagyok
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
Trol
tag
Sziasztok,
2 év itt élés után vettem észre, hogy ha a fém mosogatótálcához és a mellette lévő mosogatógép fém fogantyújához érek, ráz... 17V-ot mérek multiméterrel. Hogyan álljak neki, miből adódhat ez?Előre is köszönöm a tippeket.
-
demars
addikt
Üdv.
Tudtok megbízható vezeték nélküli kontaktort ajánlani?
Rengeteg kisebb munka jött be (gázkazán csere, EPH kialakítás, meglévő fűtési rendszer felújítása stb). Lenne igény "rombolás nélküli" megoldásra. Konkrétan az lenne a cél, hogy a vegyes kazán csőtermosztát ha kapcsol, a gázkazánnál kapcsoljon egy vezeték nélküli relé. -
insight
aktív tag
Sziasztok!
Egy áramköri biztosítékom lekapcsolt szeptemberben, mikor beüzemeltem a porszívót (2500W). Többé nem dugtam oda a porszívót, de egy 2400W elektromos fűtőtestet igen, ami minden nap 30 percet ment szeptember óta, és sosem nyomta le a megszakítót. Ma viszont elkezdte, 3-4x egymás után, és mikor levett 1200Wra a teljesítményt a fűtőtesten, akkor is. Semmilyen fogyasztót nem változtattam azon az áramkörön hónapok óta. A fűtőtest és a porszívó sem zárlatos, másik körön jól működnek.
Érdekesség: késő esti órákban nyomja le, ha 18-19 óra között használtam, nem nyomta le.
Lehet esetleg erre valamilyen hatása az elektromos hálózat leterheltségének? Most egy terheltebb időszakban használtam, mikor az összes szomszéd is használ mindent, de külön órás sorházban lakunk, mem társasházban. A többi áramköröm (9 van) hibátlanul üzemel, a főbiztosíték sem kapcsol le.
-
morfondőr
addikt
válasz
morfondőr #3741 üzenetére
radi8tor és bluemirage
Köszönöm az infót! Nem mondom, hogy nem zavar, mert a teraszról hallani, de bent nem. Remélem, hogy nem közeleg az elhalálozás, mert talán tavasszal lesz 2 éves, kicsit korainak érezném. Azért kérdeztem, hogy ne egy leégett házhoz menjek haza majd egyik nap. -
-
morfondőr
addikt
Üdv!
Egy érdekes jelenségre szeretnék tanácsot kérni, úgy gondolom, hogy ez nem készülék specifikus, ezért itt kérdezem!
Egy inverteres split klíma kültéri egysége áram alatt, kikapcsolt állapotban sípoló hangot ad ki. A hang a vezérlő panel környékéről jön. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint a VGA coil whine-ja. Néhány méter távolságból is viszonylag jól hallható. A működése hibátlan a készüléknek.
Van valakinek tippje, hogy ez mitől lehet? Kell-e ez miatt aggódni? Csatlakozásokat átnéztem, azok rendben vannak. Először akkor figyeltem fel erre, amikor néhány hete ez a párás, nedves időjárás volt, de azóta sem szűnt a jelenség.
Előre is köszönöm a válaszokat! -
válasz
csemberlen #3738 üzenetére
Köszönöm.
Nem is tudtam, hogy van kézi csavarhúzóban nyomatékos. Az általad linkelten pedig 0,8-5,0 Nm között lehet állítani a nyomatékot, ami azért már használható a Wiha zümmögő 1Nm-hez képest.
-
BB9000
senior tag
válasz
tylerddd #3720 üzenetére
Több megoldás is létezik arra, amit meg szeretnél csinálni. Az általam javasolt: 4 db szabályozható E27 foglalatos LED fényforrás + 1 db RF távirányítós fali villanykapcsoló.
-
csemberlen
őstag
válasz
bluemirage #3732 üzenetére
-
demars
addikt
válasz
radi8tor #3736 üzenetére
Nem volt időm sajnos...
Hu de beszoptam ma. Gázkazán EPH kiépítés, meglévő vegyes kazán újra kötése (relézve ahogy kell). Csak a fúrás faragással végeztem. Olyan kicsi a hely, hogy alig férek el, mindenhol csövek, persze ügyfél csatornát kért, mert az szebb. Csak elég volt beszabni, meg fúrni mert minden útban volt.
Remélem holnap végzek. Persze 17:30 körül érnek haza munkából, tehát már sötétben, lámpánál kell nyomni.
Most értem haza, reggel megyek céghez, utána vissza befejezni. -
A számomra kedves Knipex-nél sem mindig érdemes nézni az árat.
Nekem is inkább más jutott az eszembe.
A WIHA kis zümmögőnél nem baj, hogy utána kell húzni sima csavarhúzóval, vagy kis kézi akkussal? Azaz végig kell menni az összes csavaron? Az 1 Nm az elég kevés... Egyáltalán kihajtja a kézzel jól meghúzott csavarokat? Pl. kismegszakítók, nagyobb sorkapcsok. Sosem használtam ilyet. Ezért is érdekel
"Min/Max gomb a meghúzási nyomaték kiválasztásához: 0,4 Nm és 1,0 Nm" -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #3728 üzenetére
iPonnál két darab pluszos fejjel adják elvileg.
-
demars
addikt
Vajon megér 66 ezret?
-
yazoo1
tag
Sziasztok
Van egy szalagfűrész,3 F, ha jól emlékszem 7 kW motorral. Nem indult be, pontosabb beindult vde nem volt erő..jött a villanyos kicserélte a mágnes kapcsolót.utana jól működött..egy ideig. Most úgy működik hogy a beinditaskor nincs ereje a szalagot megmozdítani. Kézzel kell ràsegiteni,aztán megy. Utána ahogy kell *ból vált deltára.
Vmi kötés kilazult?! Fázis javítás?! -
bekecs76
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy hol lehetne beszerezni ezt a könyvet: Villamosmű-kezelő.
Elektronikus formában érdekelne a legjobban. Egyenlőre nem találom sehol papir formában sem. Antikváriumokban volt, de sehol nem kapható már. Ez áll a legközelebb, a villamos alállomás kezelő tanfolyam tananyagaként. Hétköznapi nyelven, (vagy a régi időkben) ezt hívták elektrikusnak, ha jól tudom. Vagy esetleg tudtok kimondottan erre a tanfolyamra könyvet? Természetesen az oktató adott saját készítésű ppt fájlokat, de szívesen tanulnék a fent emlitett könyvből is. Ha esetleg tudna valaki linket, ahol el lehet érni pdf, ne adj isten epub formátumban, de akármilyenben is jó, akkor azt nagyon megköszönném. Privátban is szivesen venném, ha valakinek megvan. szilikon.joe@gmail.com Köszönöm. -
tylerddd
veterán
Üdv, kedves hozzáértők! Egy ilyen mennyezeti lámpát szeretnék a szobámba. Mit kell hozzá vennem (izzó, kapcsoló stb.), ha egyáltalán megoldható ezzel a lámpával, hogy a kapcsoló fokozatosan állítható, ill. fizikai távirányítóval (tehát nem mobilról) vezérelhető legyen?! Ha valakinek van rá ideje, energiája, akkor megköszönném, hogy konkrét eszközöket linkeljen, mert nem valószínű, hogy szakzsargonnal meg fogom érteni! Köszönöm előre is!
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #3718 üzenetére
Googlet segítségül hívtam, igazad van, annyit ír, hogy kétpólusú leválasztó kapcsolót kell beiktatni. (Immergas)
Kép -
demars
addikt
válasz
csemberlen #3716 üzenetére
Én még dugóval szerelt kazánt nem láttam. Gyárilag csak a vezeték lóg belőlük ki.
De még sosem volt gond, hogy én szereltem fel rá dugvillát.
Egyszer tényleg elolvasok egy mellékelt füzetet, hátha írnak valami okosságot. -
csemberlen
őstag
válasz
bluemirage #3712 üzenetére
Ha a kazán villásdugós akkor mehet a dugalj, sőt kötelező. Ha nincs akkor kapcsoló . Szerintem.
-
demars
addikt
válasz
Volt szerencsém fázisérzékeny kazánhoz, nem lett baja, simán bedugták fordítva és ment.
Értem, hogy mire akarsz rávilágítani és részben igazad is van.
Ha jól tudom a szabvány teljes leválasztást ír elő, tehát vagy dugaljat használsz, vagy 3P leválasztó kapcsolót ( igen PE-t is megszakítani! ) -
topi66
aktív tag
válasz
Azért az is gáz,ha egy kazán fázisérzékeny. Képesek egy valag pénzt elkérni értük,de tisztességesen megépíteni már nem megy nekik.
-
válasz
Luccpoti #3710 üzenetére
Volt már szó róla, hogy nem szerencsés a gázkazán dugaljról való üzemeltetése.
Egy sima villanyszerelő nem tudhatja és nem is kell tudnia, hogy a gázkazán fázisérzékeny vagy sem. Azt a kazán üzembehelyezőjének kell tudnia... és a tulajnak sem kell tudnia. A villanyszerelő általános elvek alapján építi a villamos ellátást a kazánhoz. Nem szokták a kazán könyvecskéjét olvasni.Arról van szó, hogy több gázkazántípus fázisérzékeny, azaz nem jó ha fordítva dugod be a hálózatba. Van olyan márka ahol a fázisérzékenység miatt gari bukást jelent a dugvillás csatlakozás, mivel nem számít szakszerű bekötésnek.
De egyébként sem értem... Mert külön betápot kell vinni a kazánnak és pl. eleve egy olyan c6 2p-vel van leválasztva, mint demars képén... Úgy is kell. De akkor minek dugalj.
Miért nincs közvetlenül bekötve?
Mi az előnye a fix bekötéssel szemben? A dugalj nem csak plusz költség értelem nélkül? Kinek a felelőssége ha az egyébként felesleges dugalj miatt gond van/lesz egy fázisérzékeny kazánnal, vagy annak garijával?
Nálam a korábbi és a mostani házban is az Immergas kazán közvetlen vagy bekötve. De azt is mondhatnám, hogy azért mert a gyártó nem rakott rá dugvillát
Mert ez is igaz.
-
demars
addikt
válasz
Luccpoti #3710 üzenetére
Vihetsz oda külön kört az elosztó dobozból és a dobozba teszel a dugaljnak egy 2P leválasztót.
Vagy a kazán mellé teszel egy kisebb elosztóba leválasztót és dugaljat. Az hogy kell e külön FI relé az a körülményektől függ. Ha a betápnál van, akkor nem kell, ha FI előtt veszel le tápot, akkor tegyél a kazánnak külön AVK t.Itt "csak" 1fázis betáp volt, ütöttem le szondát, kapott AVK t, mindent külön biztosítottam (vegyes kazán csőtermosztát, vegyes kazán szivattyú, hőcserélő szivattyú, gázkazán vezeték nélküli termosztát), a relék a gáz kazán kizárása miatt kellettek (ha begyújtanak a vegyesbe, ne menjen a cirkó)
A gáz kazán dugalj (sínre pattintható dugalj) külön biztosítva 2P kismegszakítóval. Kazán alatt EPH sín, oda kötve az összes cső (külön külön, megfelelő bilincsekkel), EPH sín bekötve az elosztóba, plusz a szonda is. 6mm2 MKH vezetéket használok (szondától 10 mm2 jön)Itt pedig egy "egyszerű" kialakítás. Itt is van szonda a pincében.
-
Luccpoti
újonc
Sziasztok
Gázkazánhoz 2 pólusú 30mA ÁVK kell külön körrel az eddig oké, viszont kismegszakító? Annak is kétpólusúnak kell lennie?
Ki mit ajánlana ÁVK-nak illetve kismegszakítónak? -
n@p@lm
őstag
Akkor azzal nem fog menni "váltás"? Gondolom.
bluemirage : fontos hogy süllyesztett legyen! -
A magyar terméknagydíjas Legrand Forix-nak van alternatív kapcsolója, IP44-es
Azzal saját tapasztalat nincs, de a Forix sorozatból szeretem a sima 2p-s kapcsolót. Könnyen szerelhető és a nullát is kapcsolja. Talán a váltókapcsolója is hasonlóan jó.
Viszont a Forix dugaljak szerintem nem jók.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- Csokorban érkeznek a One UI 7 frissítések
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lefagyhat a Galaxy A56, így lehet feléleszteni
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SzoftverPremium.hu
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest