- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- svajcsik18: email csere
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
triklin #3799 üzenetére
Na várjál, a képen vannak bajok....
A Pen szét van választva, addig jó...
A 3-as sorkapocsból megy a lakásba a nulla, mikor az egy fázis?
A 4-es kapocs zöld nyilas zöld/sárgáját meg át kell kötni az 5 kapocsba.
Ekkor a lakásba jól mennek a vezetékek.
Másik épületbe meg pen megy, illene külön vinni a nullát és a földet, hogy a földelés össze legyen kötve.Szerk.: szerintem jobban járnál, ha megmutatnád egy villany szerelőnek, aki megnézi melyik szín kivel van, és belenéz legalább az elosztókba. És az alapján rendbe rakja azokat, meg a képen látható dobozt.
-
313313
addikt
Ebbe a dobozban már szét van választva a pen, a 4-es sorkapocsba a piros nyílal jelölt a pen(ami az órától jön)
Ahogy nézem a kék nyilal vitt épületrészben meg nincs földelésed...
Kell egy plusz fővezetéki sorkapocs,azt összekötöd a 4-el, mondjuk a kék nyíl helyére, és az új sorkapicsból viszed a nullát a kék nyílnak meg az új épületnek. -
triklin
tag
Így néz ki a sorkapocs:
[kép]
piros nyíl az órától jön (10mm^2 mkh)
zöld nyíl lent megy másik épületbe
kék nyíl fent megy az épületbe (6mm^2 alu. A km csökkenést biztosítani kellene, de így vettem a házat)
illetve látszódik hol jön fel a szonda.A kérdés:
Elvileg ez így még nem PEN szétválasztás, és ha az 1.2.3 és 5 szabad kapcsokból ha viszek a fal túloldalára 4 vezetéket és ÁVK előtt szétválasztom a PEN-t szabályos lesz? (10mm^2 mkh és 3p ÁVK, 3db 10A megszakító)Köszi
-
válasz
HellGreg #3795 üzenetére
Fi relé, ÁVK többféle neve van... tehát az old le nálad. A sztori hasonló, mint amivel ezek szerint már találkoztál. Ez egy sunyi hiba. Amikortól csinálja el kell gondolkodni, hogy milyen új eszköz lett az időtájt használatba véve... akár új elosztó... vagy bármi am konnektorba lett dugva. Azt kellene megtalálni és kiikatni. Általában egy új eszköz okozza. A ritkább eset, hogy régi eszköz produkál olyan hibát ami gondot okoz. Attól, hogy vissza lehet most kapcsolni egy kis időre attól még igazak az előbbiek.
Ha van külső rész akkor lehet azzal kezdeni. Kültéri konnektor, vagy kültéri világítás... Valami ami a lakáson kívül van. Az is tipikus hibaforrás szokott lenni.Lehet a google alapján a Fi relé leold szavakra olvasgatni... De a hibát csak Te fogod megtalálni. Lehet hívni szakembert... általában nem villanyszerelőt, hanem érintésvédelmi szakembert... De ez már csak anyagi okokból sem életszerű.
Annál, hogy egy lakásban nincs Fi Relé... csak egy rosszabb dolog van. Ha csak egy Fi Relé van. Ez ugyanis nagyon bosszantó tud lenni.
-
lappy
őstag
Elosztószekrény földelés kialakítása során a földelő és az EPH sín összekötése mivel, hogyan lehet
-
HellGreg
őstag
válasz
bluemirage #3790 üzenetére
-
-
HellGreg
őstag
Sziasztok,
mostanában (2-3 napja) valami random időszakokban lecsapja a házban a biztosítékot (nem a kisáramköröket, hanem az egész házat). Teljesen véletlenszerűen, nem akkor amikor nagyon sok minden megy, vagy éppen bekapcsolunk valamit. Azt hiszem a biztosíték 40 amperes, bár nem igazán értek hozzá, de elvileg ez elég, 25 is elég kell legyen. Gondoltam esetleg valamelyik karácsonyi világítás csinálja, de akkor nem az egészet dobná le, hanem valamelyik áramkört, ugye?
Az jutott még eszembe, hogy mostanában Dunaharasztin gyakori az áramszünet, rengeteg új ház van és nem bírja a rendszer. A mi utcánkban is sok új ház lett, bár itt nem jellemző az áramszünet. Esetleg a mi kis házi biztosítékunkra lehet rossz hatással a külső rendszer?
Maga a ház nem olyan régi, kb 14 éve épült, elöregedett vezetékekre nem gondolnék. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
hzsolee #3782 üzenetére
Mert ez a bedugós Wago és ha jól látom a bal szélső vezeték sodort, amit nem szabad összekötni ilyennel. Sodrott vezetékhez csettintős (sárga füles) Wago kell.
Az ilyen egyszer használatos bedugós Wago-k kilapítják a sodrott vezetéket idővel, ami ugye gyengébb kontaktust eredményez, növekszik az ellenállás, ami miatt hő termelődik.
-
hzsolee
őstag
válasz
Demokatona #3780 üzenetére
-
csemberlen
őstag
válasz
Demokatona #3780 üzenetére
réz/réznél nem számit.
-
Demokatona
tag
válasz
csemberlen #3779 üzenetére
A falban lévő vezeték is réz és amit rákötöttem az is.Wagó típusát nem tudom megnézni a szekrény mögött van a konnektornak kialakított helyen.
-
csemberlen
őstag
válasz
Demokatona #3776 üzenetére
alu/réz toldás? milyen Wagó?alupaszta?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Demokatona #3776 üzenetére
Tökéletes, a Wago elbír egy sütővel is, a konnektort simán bírni fogja.
-
Demokatona
tag
Sziasztok!
Búék!
Adott egy panel lakás fürdőszoba ahol a jobb hely kihasználás miatt tettem fel egy szekrényt.Mögötte van a hálózati csatlakozás.A konnektort levettem átvezettem a szekrényen keresztül.Az oldalára tettem egy kettős külső elosztót.
A falban lévő vezetékeket wagoval megtoldottam.Onnan megy a mosógép.Kérdés mennyire jó így?A kábeleket nem néztem,hogy melegednek e. -
Adott egy fördőszoba tükör, amiben felül két darab spotlámpa szerű dolog van, amibe G4-es (15 led) csodából tettek kettőt. Persze 12V-ot kap, tápon keresztül. Érdemes erősebb G4-es izzót venni, vagy alakítsam át más foglalatúvá?
-
triklin
tag
Sziasztok,
Mérőóra utáni sorkapocsból vihetek tovább még egy kismegszakító szekrényhez 3 fázist és PEN-t?
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #3770 üzenetére
Tegnap hívtak , hogy ha a mikrót bekapcsolják, halvány lesz az égő, mikró megáll. Így is volt, a ledes izzó teljesen elhalványult, mikró megállt. 160V ra leesett a fesz. Rámértem mind a 3 fázisra, mindnél ezt produkálta, több dugaljnál is. Bejövő PEN volt szakadt (sérült), szolgáltató pár óra múlva jött és javította.
-
csemberlen
őstag
válasz
Albert.Tamas #3769 üzenetére
Ez folyamatos? kapcsold le határozott mozdulattal a kismegszakitót, és nyomd fel 3 szor. Ha nem változik a helyzet akkor hivd ki a szolgáltatódat, kötés lazulás lehet.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Ma kb egy oraig nem volt aramom emiatt , remelem hallhato az ora hangja , szerintetek ez micsoda ? Az led ego pislakolt a hang kozben , mi lehet a baj? Semmihez nem nyultam. Felek meg a vegen karacsonykor nem lesz aramom
Videot itt lehet megnezni : [link] -
demars
addikt
A bekötésre (fázis) érdemes egy pillantást vetni. Kb 4-5 cm hosszan leolvadt a vezetékről a szigetelés.
Csak ránéztem, holnap hozok komplett szettet (tömítések, anód, vezetékek, stb). Alu kábel, ránézésre 2,5 mm2.
Ilyet még nem láttam, hogy így visszamelegedett még alunál sem.
Új betápot most nem tudok húzni neki (3 szintes ház, eltolt szintekkel, fürdő középen van, ünnepek alatt nem vésem szét) -
válasz
bluemirage #3764 üzenetére
@lappy, @bluemirage
Köszi a gyors válaszokat, akkor nem szívatom magam a 0.22-es vezetékkel. Az alábbi két relét vásároltam, a másodikat kültérre a kapuhoz. Arra gondoltam, hogy wagoval toldom meg a kábelüket.
https://www.hestore.hu/prod_10034388.html
https://www.hestore.hu/prod_10034158.html -
2x0,35-öt választanám. Nem digitális jelfolyam megy rajta és rövid is a hossz, hogy az árnyékolás téma legyen itt.
Általánosságban a reléhez meg akkora keresztmetszetet vinnék, amit a relé bekötése még fogadni tud és a vezeték át is fér a szükséges helyeken. Így akár lehet 2x0,5... vagy nagyobb is. Ami befér a sorkapocsba.
Ui.: A hétvégén épp a fejemben volt, hogy egy szerelésből maradt bontatlan 6x0,22-es tekercs és visszáruztatom a boltban... Megtaláltam és már bontott.
Ugyanis az asszony abból csinált ruhaszárító kötelet. Volt mellette maradék bontott is... de az nem tetszett neki. 10 ezer Ft huss...
-
Sziasztok,
egy kis "okosotthon" projekt keretén belül szeretnék két garázsajtó nyitást wifis relével távirányíthatóvá tenni.
A vezérlő okosrelére kötnék egy reed relét is, hogy lássam be van e zárva az ajtó. Kb 5-6m éter kábelre volna szükségem, a kérdésem az volna, hogy érdemes volna-e 2x0.22-es riasztó kábelt használni az árnyékolás miatt, vagy megteszi a sima 2x0,35 mm-ös csengővezeték is, nem kell tartanom a mindenféle zavarok miatt? -
demars
addikt
Üdv. Tanácsot kérnék, ki mit javasol, hogy alakítsak ki egy átkötést?!
Adott egy mérőszekrény, földkábeles betáppal, 3x20A. A tulaj utólag köttette be a 3 fázist, így a hátsó részhez (mellék épület, pince, garázs, stb) 5x16 -os földkábellel vittem a delejt. A mérőnél a plombálatlan elmenő fogadó doboz elég kicsi így a konzol hátuljára felszerelek egy Gewiss táblát (4 db 230V 2 db 400V aljzattal). Az új táblába kötném be a földkábelt HLAK kapcsokkal. Az elmenő fogadó dobozból 5x10 MT kábellal gondoltam az átkötést.
Ami miatt kételyeim vannak: az új doboz 11 modulos, az 5 sorkapoccsal együtt nem tudok megfelelő megoldást találni a dugaljak biztosítására. Hogy oldjam meg? Szeretnék a földkábeles résznek külön FI relét, meg ugye kellene a dugaljakat biztosítani. De így kevés a helyem.
Vigyek külön vonalat a hátsó résznek és külön a néhány dugaljnak?
Remélem érthető voltam. -
BB9000
senior tag
Engem tulképpen nem a fényük zavar, hanem attól tartok, hogy ez EPH hibára utal. A kétpólusú kapcsoló beiktatása egyébként is problémás, mivel nem úgy van kábelezve. Ez egy folyosóvilágítás, ahol három lámpatest van. Váltókapcsolóval a folyosó két végén kapcsolható a három lámpa együtt.
-
BB9000
senior tag
válasz
radi8tor #3752 üzenetére
Az is EPH hibára utal, ha egy fali led lámpa lekapcsolt állapotban is világít? Nem teljes fénnyel, hanem csak nagyon gyengén, de folyamatosan. Nappal is láthatóan, éjjel pedig szinte irányfényt ad. Úgy is adja a fényt, ha a fázist egyáltalán nem kötöm be!
Nem tudom, hogy számít-e, de az épületet cirkó gázkazán fűti, az ehhez 2005-ben érvényben lévő előírásoknak megfelelő 100mA kioldású 3 fázisú ÁVK működik. Teszteltem és testzárlat esetén leold.
Hogyan induljak el hibakereséskor?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Apple MacBook
- SSD kibeszélő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Diablo IV
- Milyen légkondit a lakásba?
- One UI 7 frissítés: volt, nincs
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest