- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
11800 - 11701
35103 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
taranis
addikt
Na, Nikon Z6/Z7-re meg jön a Prores RAW, külső rögzítővel. Fene sem gondolt volna ilyen lépést tőlük.
-
MrChris
nagyúr
-
narumon
őstag
-
kk831228
addikt
pontosan...
Vettem a régi notiba egy 860evo ssd - t és nagyon megugrott a gyorsaság a hdd után... Utána vettem egy masik notit amiben nvme ssd van kb 5 - ször gyorsabb papíron, amit egyáltalán nem veszek észre...
A hhd - ről való váltás a nagy ugrás inkább... -
hibavissza
veterán
Emberi érzékszervvel, Win10 alatt nem veszed észre, ha egy SSD 500/500-as vagy 2000/1000. Ezek papíron nagy eltérések, de a kettejük különbsége az emberi ingerküszöb alatt van. OK, lehet a boot nem 7 sec, hanem 4. Laposoknál főleg becsapós ez az egész. Előbb veszed észre, hogy a proci U-s. Sok alkalmazás nem kezeli rendesen a HT-t és akár emiatt is érezhetsz lomhábbnak egy i7-est.
Ez nem azt jelenti, hogy neked nincs igazad. Rengetegen el sem tudják képzelni, hogy 60 Hz-es IPS monitoron játszanak. Mindenkinek meg van az érdeklődési köre

-
Teasüti
nagyúr
Nincs rá univerzális megoldás. A color match egy művészet.
Ez csak szemre megy, de jó gyakorlat egyik képet rátenni a másikra és wipe-al elválasztani, hogy egymás mellé kerüljenek az összehasonlítandó részletek. Így egy ablakban látszik a két kép és hozzá a két waveform/parade.
Ezután egyeztetni szoktam a szkópokat, utána meg a színárnyalatokat próbálom.
De tegyük hozzá, hogy akkora különbségek lehetnek két kamera közt, hogy csak primary grade-el igen nehéz, ha nem lehetetlen. Secondary fog kelleni sok helyen. Pl azzal nem lehet mit kezdeni, hogy a két szenzor egyszerűen más színeket lát és hiába egyeztetem az egyik árnyalatot ha ez elviszi más irányba az összes többit.(#11785) Tuninger
Lájkolom ezt a videót.
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
-
taranis
addikt
Annyit még hozzátennék a dologhoz, hogy a jzfilms-es csávó, aki ezt is feltöltötte, általában baszik arra, hogy a Fuji WB-jét belője. Márpedig ami nem raw, ott ez fontos lenne, valószínűleg a Fuji másként festene, ha eleve jó a WB. Nem tudom miből állt volna amúgy belőni, amikor ott lobogtatja a csaja a WB deszkát.
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
Köszi! Első ránézésre tényleg jó, de ha elkezded az arc ugyanazon részeit nézegetni hamar kiderül hogy minden különbözik jópár árnyalattal

Kell egy colorchecker első körben.
Beállításnak meg a GoPro esetében Protune, Native WB, Flat, és -0,5EV alexpó. A Panának meg Standard alapbeállítás.Anno szórakoztam vele, nappali felvételeknél egész jól meg lehet csinálni. Persze mivel a gopronál auto fénymérés van, csak hasonló lesz a kép, nem egyforma, mivel folyamatosan változik az expó. (persze lehet lockolni, de akkor meg már felesleges a gopro ha ennyire kontollált a környezet)
Vagy odaadod a goprot Taranisnak aki jópénzért meccseli neked bármihez

-
kk831228
addikt
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
-
taranis
addikt
-
Tuninger
Topikgazda
X-T3 vs Pocket 4K skintone test.
Én állítom, hogy lehet matchelni a kettőt.
Aki érzi a kihívást, innen letöltheti az eredeti DNG-ket és FLOG-ot.
Itt generálhattok FLOG -> REC709 gamuthoz LUT-ot.
Nekem beletört a bicskám, ez a legközelebbi amit sikerült összehozni:
Kiváncsi volnék ha lenne colorchecker a képen sikerülne e.
A Pocket4K a referencia, annyi csavarral, hogy a WB be van állítva és REC709-re van konvertálva.
note: scope alapján sokkal több szín információ van a pocket képén.
-
narumon
őstag
Igen, egyébként nekem mióta az eszemet tudom így van beállítva (bekapcsolva hogy a fájl mellé mentse ezeket a fájlokat), máskülönben nem is tudom, hogy lehet átlátni amikor egy csomó projektben benne vagy. Én javaslom ezt a módszert mert így minden projektnél minden fájl egy helyen van.
-
zgospel
őstag
-
narumon
őstag
Jah a CFA fájlokat én a videó mellé mentetem, hogy minden egyben legyen. Így nyilván az is az SSD-n van magánál a file mellett. (ahogy a pek fájlok is), így jobban nyomon követhető és nem maradnak ott véletlen. (Save cfa and pek media files next to the original media)
A Media Cache database van a HDD-re állítva.
-
taranis
addikt
-
zgospel
őstag
Audiot írtam. CFA kiterjesztést keress.
"Premiere creates these files for any compressed audio imported into Premiere. Think of them as secretly uncompressed versions of all your compressed audio, which Premiere can work with faster."Ha kilépés után üríti a premiere a media cachet nálad az azt jelentené hogy a következő megnyitáskor újragenerálja az egészet ami idő és erőforrás igényes folyamat. Minden Premiere indításkor jobb alul végigfut neked a conforming???
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Itt a Prohardveren azért illene felismerni a mértékegységeket!
Hát oké de pont ezért nem értettem mert kissé pongyolán fogalmaztál. 110MB/sec bitsebesség ezt írtad. Márpedig az MB a Megabyte jele, 110Mbyte bitsebesség viszont nagyon brutálisan hangzik ezért nem értettem. (Nem is nagyon van ilyen consumer eszköz szerintem).
Hova kell akkor 1800-3500 MB/s?
Nekem lényegesen gyorsult az egész vágás sebessége. Multicamnál általában a HDD fogy előbb el. Mióta SSD-n van az anyag amivel dolgozok az egész workflow sokkal fluentebb. Nem tudom máshogy megfogalmazni de érezhetően gyorsabban megy minden. Nem az effektek, hanem maga a pakolászás, lejátszás, stb. Jó elismerem ez nyilván függ attól, hogy mit vágsz és milyen sebességgel, de amikor 3-4-5 kamera kp pakolod tekered akkor elkel igazán. (A leszámolás nem lett érezhetően gyorsabb, ott nyilván a CPU/GPU limit sokkal nagyobb mint amit akár a HDD is tudna.
-
taranis
addikt
Mondjuk itt beleszólhat az eredménybe, hogy a SATA vezérlőd nem AHCI módban üzemel, hanem IDE módban. Azért írja, hogy "pciide - BAD". BIOS-ban át kell állítani, ha lehet. A Windows mondjuk nem fog elindulni, de elvileg meg lehet oldani újratelepítés nélkül valahogy. Nézz utána inkább, már nem emlékszem erre pontosan.
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Sűrűnek tűnik, de korszerű zenénkben egy ducduc kb egy másodperc (~120bpm). Ebből kettő (4/4, egy ütem) még megfelelő idő egy snitthez, két ütemig (motívum) tartó vágás sorozatban már nem annyira pörgő, már-már lassúcska, lassabb ritmus pl 100-110bpm esetén meg még hosszabb idő. Nem épp mai G.M. sláger, (amikor még nem tudtam miért a seggét mutogatja,)
ebben is sok, két másodpercen belül vágás van. Persze néhány vágásból is lehet figyelmet felkeltő videóklipet csinálni. -
taranis
addikt
Itt van mérés az NVMe-s, i3-as kisgépekből:
Itt pedig az i7-es laptopból, amit a kollégák lassabbnak látnak:
A régebbi i5 és i7-es gépemben lévő SSD-k is kb. ilyen méréssel rendelkeznek, azt majd később tudom megmutatni, ha van értelme.
A lényeg, hogy ezek érezhető különbségek bárki számára. De mondom, lehet, hogy ezek az SSD-k lassúnak számítanak. -
zgospel
őstag
-
Teasüti
nagyúr
-
Tuninger
Topikgazda
Érdemes lenne nézned egy sebességtesztet az otthoni SSD-vel.
Most egy kicsit elborzasztok mindenkit.
Nekem van egy Samsung 851-es 512-es mSATA SSD-m, kb 4 éves. Ezen van az OSX. Jelenleg az 512-ből 38GB áll rendelkezdésre, vagyis csutkán van, ami mint köztudott nem tesz jót a sebességnek.Ezt az írás olvasást tudja jelenleg: (igen, ez SSD)
Ha teljesen üres akkor kb a duplája mindkét érték de még az sem túl acélos...
Hajdanán sokkal gyorsabb volt, de valahogy az évek során mintha folyamatosan lassulna. Windows-zal sem gyorsabb!
-
Teasüti
nagyúr
-
zgospel
őstag
Jogos, én a media cache fájlokról beszéltem, de egyébként vágástól függ. Egy pörgős videoklippnél ahol alig van 1 másodperc egybefüggő snitt az inkább random szerintem.
Magamból indultam ki, én a pörgős vágásokat szeretem zenére. Viszont az esküvői videók meg általában nem épp pörgősek
-
taranis
addikt
Egyszerre vettünk egy csomó Lenovo egybegépet, olcsó irodai cuccok, 130e volt darabja, i3-7100 van bennük meg valamilyen NVMe drive.
Aztán ugyanakkor vettünk egy laptopot is amiben i7-8550U van, meg egy sima SSD, de most azt sem tudom megnézni, hogy pontosan milyen.
Ezek teljesen friss telepítések, és még anyám is érzi a különbséget az általános felhasználás sebességében. Ez főként irodai programok, könyvelő programok, ABEVJava. Főként ez utóbbinál látszik, eleve elég pusztulat egy program, meg sok apró fájllal dolgozik, talán ez közrejátszik, de csak tippelek.
Aztán van két régebbi gépem, az egyik egy i7-3770-es, a másik meg i5-6500-as, mindkettőben SSD van, és ez már a régebbi telepítésnek köszönhető, de köszönőviszonyban sincsenek az NVMe-s géppel.
Szóval vagy az van, hogy már eleve szarok az SSD-im, vagy az, hogy ennyivel gyorsabb az NVMe. Nekem jöhet bárki bármilyen teszttel, itt csak olyan emberek ülnek, akiknek lövésük sincs az informatikáról, és nekik is feltűnik a különbség. -
Teasüti
nagyúr
-
zgospel
őstag
Mindenhol azt írják hogy a media cache egy gyors táron legyen

Ha paraszti ésszel belegondolok akkor logikusnak tűnik, mert ha megnézem a tartalmát akkor rengeteg fájl van benne, javarészt kisebb méretűek de vannak nagyok is. Ez sok random olvasás. Egy példa: a felhasznált audio sávokat vagy fájlokat automatikusan tömörítetlenné alakítva elhelyezi a media cache mappában.Ha azt mondod hogy a media cache jól fut HDD-ről akkor azalapján én azt gondolnám hogy felesleges a nyersanyagaidat SSD-re húzni.
Mi miatt alakult ez a folyamat ki nálad? Gondolom kipróbáltad más felállásban is? -
Teasüti
nagyúr
Itt a Prohardveren azért illene felismerni a mértékegységeket!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mégsem az Index fórumon vagyunk, na!
Egyébként az a 14 MB/s sem megy röhögve, ha egy hdd-n van minden. Nálam már visszafogja a render sebességét, ha ugyanoda mentem a videót, mint ahonnan olvasom (H264 -> H264). Persze ez függ a komplexitástól. Hardveres gyorsítással az újratömörítés könnyedén 2-300%-al megy, ami meg már mindjárt 2-3x-os I/O sebességet igényelne. Mondjuk ha zajt is szűrök meg effektezek, akkor nem a hdd a szűk keresztmetszet.

Amúgy esetemben 7. gen i7-ről volna szó.Én ezért nem is értem miért gerjednek emberek annyira az nvme-re, amikor ebben az esetben is még hdd-ről beszélgetünk csak. Videóvágásban szinte kizárólag csak szekvenciális műveletek vannak, azt meg elég a projektre méretezni. Egy Prores/DNxHR stream-et kiszolgál egy hdd is. Hova kell akkor 1800-3500 MB/s?

-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
Teasüti
nagyúr
Media cache az szekvenciális írás/olvasás. Ha elegendő a szekvenciális tempó, akkor ennyi. HDD akkor szokott elvérezni, ha párhuzamos műveletek vannak. Például ugyanarról a lemezről olvas be, mint amire rendereli a videót.
Amúgy kodektől és projekttől függ. HDD nálam elég egy 110 MB/s bitsebességhez. Ez egyetlen stream. Ha több stream kell, vagy párhuzamos műveletek vannak, akkor szét kell dobálni több lemez közt (egyikről olvas, másikra ment). Vagy egyszerűbb ssd-re pakolni.
-
Márton
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Az én tapasztalatom meg, hogy a lemez kihasználtság 10-20% és az i7 meg stabil 25% körül mozog. Vagyis egy szálas folyamat és cpu korlát. Ez így win10 alatt általánosan program indításkor és fájlműveleteknél. Nem beszélve arról, h a Defender is csak egy szálon fut és a valós idejű védelem alaposan visszafogja a fájlműveleteket.
Aztán néztem teszteket, program futtatásban nincs előnye az nVME-nek. Elérési időben se jön ki előny, nem ad több fps-t se játékokban, nem renderel rajta gyorsabban a gép.
Egyedül random I/O-ban jobb egy kicsit, de nem többszörösen mint a szekvenciális tempónál.
Én nem vagyok meggyőzve, h megéri a kétszeres felárat.
Ha 1 tb sata3 vagy 512 gb nvme közt kéne döntenem, inkább kapacitást vennék. -
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Nálam úgy van, hogy a rendszer egy 240GB-os Samsung SSD. Ezen vannak az adobe programok, Tárolni a vágandó anyagokat NAS-on tárolom, és amikor aktuálisan dolgozok vele akkor van direkt erre egy 500GB-os másik SSD-m, erre másolom át azokat az anyagokat amivel éppen dolgozom. A Media Cache az nálam simán egy HDD-re van irányítva, ahogy néztem annak nem kell gyors meghajtón lennie. (HDD elég neki) Az 500-as vágós SSD az viszont egy m2 Intel 1800 MB/sec-el olvas, ide nagyon jól jön ez a sebesség.
-
taranis
addikt
-
zgospel
őstag
Én csak behúzom a kamerákból kieső fájlokat a HDD-ről Premierebe az meg telepakolja a C meghajtómat a media cache mappában.
Ami indokolja a 970et hogy strapabíróbbra és időtállóbbra vannak tervezve mint az elődjei és ez a gari feltételekben is látszik. Meg ha már összerakok egy gépet akkor azt a következő 5-7 évre teszem.Közben megnéztem több youtube videót meg elolvastam még pár cikket és azt hangoztatják hogy a media cache egy minél gyorsabb meghajtóra mutasson. Tehát az én hobbizásomhoz elég lesz 1 db nagyobb méretű gyors M2-es SSD. Ezek alapján a 970 EVO valszeg bőven elég lesz nekem.
Az kavart össze a darabszámnál hogy "video editing pc build" cikkekre keresve főleg 3 SSD-s rendszerekről beszélnek a profik...

-
Teasüti
nagyúr
Ha elég a teljesítmény, hogy valós időben lejátszd a nyersanyagot, akkor elhagyhatók a proxy fájlok. Ha csak render cache-hez kell a meghajtó, akkor szerintem még az 512 gb is sok. Ha viszont proxy-val dolgozol, akkor csak a projekt méretén múlik mekkora meghajtó kell. Én az 1 terás ssd-re úgy két órányi anyagot tudok generálni úgy - kb 110 MB/s bitsebességen DNxHR-ben -, hogy marad mellette hely kényelmesen a cache-nek is.
Én pár perces videókat szoktam összevágni, ehhez nem kellhet több, mint pár tíz giga cache (szintén ~110 MB/s bitsebességgel). De ez programtól is függ, DR például több fokozatban cache-el: van külön fusion cache, color render cache, és ugye az optimalizált média a forráshoz - ha kell.SATA3 meg bőven elég, ez csak akkor lehet szűk keresztmetszet, ha tömörítetlen fájlokkal dolgozol (de nem dolgozol
). Amúgy meg egy 550 MB/s-es SATA3-as SSD elég 2 kamerás multicamhez 4K/60-on, vagy 4-5 kameráshoz 4K/30-on. Igazából a CPU előbb letérdel, mint hogy az SSD legyen a szűk keresztmetszet.
EVO 860 egy ajánlott darab amúgy a SATA3 vonalon, a 970-est szvsz nem indokolja semmi. Én még olyan felhasználási területet nem láttam asztali környezetben, ahova ekkora I/O sebesség kellhet.
Eleve a legtöbb desktop művelet CPU korlátos, szóval még a SATA3-as SSD is malmozni fog ideje nagy részében. Random olvasásban nincs akkora hatalmas eltérés a kettő között, és pár kilóbájtos fájlok beolvasásakor úgyis CPU korlát lesz. Csak ha nagyon penge géped van, akkor jöhet ki némi előny az nVME javára. Viszont cserébe kétszer drágább. Én fele annyiért vettem a Crucial MX500-ast, mint amennyibe az EVO970 kerül.
(#11749) hibavissza
Egy-két észrevétel:
MLC már nem téma, TLC és QLC (3D nand) a sláger mostanában.
Ez inkább csak a várható élettartam szempontjából érdekes. QLC és TLC közt kb egy nagyságrend különbség van írási ciklusok számában.
A nagyobb mérettel nem az adatsűrűség növekszik, hanem a sávszélesség. Tekinthető egyfajta raid0-nak a vezérlőn belül. Több csatornára osztják szét a memória chip-eket. -
MrChris
nagyúr
Szépen játssza, aztán időnként random röcög, darabol, van hogy akár 1/2 másodpercig mintha 24p lenne. Igazából egész gyakran csinálja, csak pár ciklus megy le hibátlanul. WTF?
-
Tuninger
Topikgazda
Tudom hogy ezt a kérdést az SSD topicban kellene feltennem, de hátha van vele tapasztalat:
Mi a vélemény a Samsung 860 EVO-rólErősen gondolkodom hogy rendszer és project meghajtónak ezt vegyem, az 500/500-as írás olvasásokat hozza a tesztek alapján, M2 portom meg nincs (ivy bridge rulez) így PCI-E-s SSD-k nem játszanak.
-
hibavissza
veterán
A RAID 0 nem igazán értelmezhető szilárdtestes meghajtóknál. Nem hoz érzékelhető gyorsulást. Biztonság szempontjából érdekes (RAID 1), de ha nem ebből élsz kb. nem érdekes, ha a neked fontos dolgokat időnként kimented és ha véletlenül van egy "fontos" futó projekted azt sűrűbben mented és meg is vagy.
Ami gyorsít az az "adatsűrűség". Minél nagyobb egy SSD annál gyorsabb. Igaz ez a HDD-re is, de ott lemeztányéronként. Tehát hiába 3 TB, ha 6 lemezes (csak hasra ütöttem, nem tudom hány lemezesek a HDD-k mostanában).
A másik a NVMe PCI-E csatoló. Ez az SSD saját RAM-ját (jellemzően 1 GB) képes irgalmatlan gyorsan írni/olvasni. Nagyobb fájlok folyamatos írásánál/olvasásánál nem hoz a konyhára érzékelhetően.Nem tudom konkrétan mi a különbség a Pro és nem Pro SSD-k közt. Általában a TLC/MLC szokott lenni és némi tempó. Nekem egyik sem érdekes, ha nem napi 8-12-24 órában vágok, renderelek egy gépen.
Soha semmilyen különbséget nem vettem észre két SSD-közt. Pedig használok NVMe-s és öreg SATA 2 MLC-s darabokat szimultán. Biztos ki lehet mérni, de ez a része a dolognak engem nem érdekel.
Litográfia: itt a gyártás csíkszélességére és technológiájára gondoltam. TLC/MLC, stb. De akár az SSD-re ragasztott matricát s értheted alatta.
Én kb. ennyit tudok a témában. Érdemes az SSD topikban kérdezősködni, mert időről-időre kiderülhet valamelyik szériáról, hogy döglenek és jellemzően azok lesznek hirtelen akciósak.
Ja, nagyon fontos a garancia. Samsung úgy tudom 5 évet ad. Ez azért jó, mert addigra várhatóan el is avul és cseréled. Tehát ez az MLC/TLC dolog már ezért sem érdekes, ha nem ipari felhasználásról beszélünk. Tehát én már ezért sem adnék egy fityinget sem PRO verziókért. Azt vegyék a PRO-k.
-
zgospel
őstag
Nem biztos hogy értem, pl litográfia
de akkor azt mondod hogy felesleges két külön SSD, elég 1 darab, de az legyen minél nagyobb és minél gyorsabb?
970 EVO-ból még az 1 terrás csak-csak belefér a keretembe, de 970 Pro-ból az 1 TB már túl drága, az 512-es viszont belefér és szerintem elég is. Szóval akkor Samsung 970 Pro 512 GB. Vagy benéztem valamit? -
hibavissza
veterán
Töltsd le. A drive előnézete nem YT minőség.
Most ott tartok, hogy VLC-vel 60-as képfrissítésre állítva a monitort smooth, de a VLC nem állítja át a monitor frissítését. A KODI papíron átállítja, legalább is van ilyen opció, de mégsem teszi. Vicc.
Egészen biztos, hogy programozási hiba ez a röcögős lejátszás.
(#11703) MrChris: nVidia kártyával is? Mikor Radeon kártyám volt én is azt hittem, hogy a monitorom csak 60 Hz-et tud. Meg azt is hittem, hogy normális, ha az alkalmazások rendszeresen kifagynak.

(#11746) zgospel: én a legnagyobb Samu pci SSD-t venném amire csak van pénzem. Ha spórolás, akkor először az PCI csatolón spórolnék, aztán a litográfián és a legvégén a méreten.
-
zgospel
őstag
Visszatérve a PC kérdésre, megszültem az elhatározást hogy összerakok egy komplett új gépet. Jelenleg egy 120 gigás sata3 SSD-m van amin a rendszer meg a programok 60-at foglalnak de az Adobenak a Media Cache mappája - főleg a Premiere miatt - felemészti az SSD másik felét, ami probléma.
Új SSD-nek egy 500 gigás Samsung EVO 970-et néztem ki, mert a 250-es változata valamivel lassabb írásban. Hobbizáshoz elég egy darab 500-as SSD és azon rajta a rendszer is meg a Media Cache? Vagy a Media Cache mappát külön kéne szedni egy másik meghajtóra? A nyersanyagok HDD-n vannak tárolva.
Ezt a cikket elolvastam de inkább csak összezavarodtam tőle. A grafikonjaik alapján csak az importálásnál van jelentős javulás 1 SSD-hez képest, máshol nem igazán számít.
-
narumon
őstag
Ez a sample3 nekem youtuberól így röcögősen megy.
-
MrChris
nagyúr
Kíváncsi vagyok, de csak holnap meló után...
-
hibavissza
veterán
[link]Itt van egy hosszabb változat. Ez is megröccen néha, pedig bőven van ideje betölteni. Másnál nem ugrik néha egy picit?
-
hibavissza
veterán
Csináltam egy sample szöveget, de blur nélkül. [link] Ha egymás után játszom space-t nyomogatva MPCHC-n, teljes képernyőn egyszer rángat, kétszer nem, aztán kétszer igen. Valami szoftveres betöltés marhaság lesz. Érdekes, hogy csak 60p-n csinálja.
Csinálj egyet 50p-vel és blur nélkül szintén. Indítsd el újra és újra teljes képernyőn. Kíváncsi vagyok, hogy mindig rángat nálad vagy ugyan az a szitu mint nálam.
-
hibavissza
veterán
-
narumon
őstag
-
MrChris
nagyúr
Manapság már talán semmilyen készülék sem használja a hálózati frekvenciát órajelnek. Nekem a 80-as években volt egy rádiós ébresztőórám aminek a hálózati 50hz adta a ritmust, nem is volt túl pontos,
de hibavissza szerintem nem erre célzott.Teasüti: ez így nem teljesen igaz, mert kezdetben vala az NTSC fekete-fehér képpel 525 sorral és 30 teljes képpel másodpercenként. Aztán jött csak a színezés. Számunkra ebből már csak a képfrekvencia jelent valamit, pl a Panasonic GH2 két féle verziójára is PAL, NTSC néven hivatkoznak, ami elsősorban a képváltásban különbözik, nem a színkódolásban, vagy sorok számában. Menüjében is így szerepel és a gyakorlatban is az 50i vagy 60i megkülönböztetésére szolgált.
-
Teasüti
nagyúr
-
Márton
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Ez azóta nem jelent problémát, amióta DC tápegységek működtetik a szórakoztató elektronikát.
Váltakozó áramról utoljára a képcsöves monitorok és tévék működtek, de előbbieknél is alapvetés volt a 60 hz-es vertikális frissítés. -
MrChris
nagyúr
Az Lg tv-m belső lejátszója mindet szépen akadás nélkül teljesen egyenletesen lejátssza.
Az MPCHC diagnosztikájával lehet néha elkapni valamit. Van hogy egy csomószor lejátszatom hiba nélkül, de van hogy beakad neki valami és egy pillanatra megugrik a terhelés és gondolom késik a kép megjelenítése, mint itt a grafikon csúcson. Viszont az 50p továbbra is elég béna, 30/60 sokkal jobb. -
hibavissza
veterán
-
cinemazealot
addikt
-
Süvi
őstag
-
MrChris
nagyúr
Akkor felesleges dnxhr-be kódolni. Abban az mpg-ben elég exzóta kódolás lehet, hogy nem nyitja meg. Az xmediában a mov formátumban lehet prorest beállítani, de ehhez felesleges. Viszont levágni lehet vele, nem olyan kényelmes, de kivitelezhető a vágás/előnézet felületen.
A Formátum panelen kiválasztod az MP4-t, a Videó fülön beállítod a kodeket, meg Bitarányt, a Vágás/Előnézeten a Felbontást, majd még alul a Célt is beállítod és végül felül a Felvétel zöld keresztjével várólistára teszed. Egyszerre lehet több fájlt is kiválasztva beállítgatni a paramétereket. Végén a Kódolással adod ki a tömörítést.
Ja, a vágást a Vágás panelen alul a lejátszó vezérlőknél kell meghatározni. De ezt már neked kell kitalálni melyik kapcsoló mire jó... -
Süvi
őstag
és Teasüti:
Köszönöm, ki is próbáltam.
A Virtuladob sajnos nem nyitotta meg a File-okat.
Az Xmediarecode nem találtam Prores formátumot.
Tesztelgetnem kell még, mert a DNxHR őrült nagy fájlokat eredményez. Biztos, hogy kellenek ilyen nagy file-ok, ha csak nagyon egyszerű műveleteket szeretnék pár vágás az elejéről és végéről?
Köszönöm -
MrChris
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Ez az akadás benne van a rendszerben? Bratyóm programozott régen egy speciális hardvert pontos időzítésekkel és dos-t használt, nem wint, mert hogy azzal ilyet nem lehetett, akkoriban az XP volt a legfrissebb.
Süvi: Ha csak a resolvehoz kell akkor pl prores, dnxhd. Megeditálod és mehet h264-be ~2mbps-al. De ha nem akarsz vele túl sok mindent akkor valszeg virtualdub is elég, az elvileg mindenevő kicsi kontraszt, szaturáció állítás és mehet x264-be. Egy digitalizált vhs felvételből nem sok jót lehet kihozni, hogy érdemes legyen vele küszködni.
-
Süvi
őstag
Kedvet kaptam a Resolve-hoz és arra gondoltam, hogy a régi VHS korszakból lementett családi felvételeket (1 kazetta=1 file) rendszert jelenetekre és teszek hozzá feliratot.
Anno .mpg file-ok készültek, de azt sajnos nem tudtam betenni a Resolve-ba.
Érdeklődnék, hogy milyen programmal és mire lenne érdemes konvertálnom.Köszönöm.
-
taranis
addikt
Menjetek inkább inni. Én is csak felnéztem ide 2 sör között, boldogat mindenkinek előre is

-
Teasüti
nagyúr
Régen foglalkoztam már kadenciahelyes lejátszással, de előre szólok nagyon mély a nyúl ürege!

Próbálj ki vmi interpolálós lejátszót és ha az beválik, akkor engedd el a témát!
Különben még a végén azon kapod magad, hogy órajelekről és jitterről olvasgatsz.
Vannak ennél értelmesebb dolgok is az életben, pl. hogy hogyan lehet flickering-et szűrni.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
Nincs hdmi. Szerintem ennek nincs köze hozzá, hanem a monitor nem bírja, léptetem lefelé és 57 alatt kikapcsol. Speckóban is ez van megadva.
A különbség meg volt és problémát csak az amerikai tv filmek jelentettek. De mára tele lettünk ntsc cuccal, a tv-ken kívül minden 30/60-al működik alap esetben. Szerintem irreális elvárni azt, hogy manuálisan kapcsolgassák (már akinek a hardvere egyáltalán támogatja) a képfrissítést. A többség meg nem is tud róla, nem érdekli, azt se tudja miről van szó, nem veszi észre...hibavissza: Valami szinkron bug is van az egész dologban. Ezen (30fps) 20 másodperc alatt megy végig a felirat, látszólag hiba nélkül. De újra és újra lejátszva néha-néha bereceg aztán megy tovább. Van hogy harmadik lejátszásnál a felétől végig darabol. Szerintem ezt szoktam észrevenni, mikor bármilyen videót játszok le.
cinemazealot: Feltettem 23.97fps-el.
-
narumon
őstag
ahogy én látom ez nem fps függő dolog. A motion blur-t hiányolod. Mert megszoktad. Igazából a 120-144 fps lesz a megoldás. Egyszer.
Szerintem nem ennyi a megoldás. Akkor elég lenne motion blurt rakni a 48 vagy 60 fps felvételre, de ez nem oldja meg a problémát.
-
hibavissza
veterán
-
cinemazealot
addikt
Mindegy, válaszolok erre, aztán majd meglátjuk, melyik írásod marad meg.

Szóval ezt az átlagolás-kivonás dolgot nem DR-ben csináltam, hanem GIMP-ben a kimentett képkockákkal játszadozva, csak hogy lássam, mivel állunk szemben. Ha lesz egy kis időm, megpróbálom összedobni ezt a maszkot, aztán majd írok hozzá egy kis instrukciót. Csak addig nekem is meg kéne ismerkednem a DR-rel, mert azzal biza még nem volt dolgom.

(#11697) MrChris
Kipróbáltam én is egy RPi2B (LibreELEC) - LG 42LN5400 kombóval, furcsa mód a 24 Hz-es akad meg alkalmanként, pedig a tévé átvált 24 Hz-re, a többi nagyjából jó. Tudnál csinálni 23,976 Hz-es változatot is? -
Márton
nagyúr
A 60fps is tökéletes 60Hz-es kijelzőn, nem hibás a videó.
Ott valami lejátszó/kodek/háttérfolyamat gond lesz. -
Teasüti
nagyúr
Galaxy S7 képe, újratömörítve (kivágtam a jelenetet).
Ez 50 Mbit-es UHD videókat tud rögzíteni, a felvétel 1/60s zársebességgel készült. Pár jelenettel később vettem csak észre és állítottam át 1/50-re.Tudom, hogy szar minőség, ezért fogok venni egy kamerát.

(#11709) narumon
Digital Anarchy's Flicker Free
DR-ben egy magon présel ki annyi fps-t előnézetben, mint Premierben négy magon és teletöltve a ram-ot (semmi más módosítás nem volt a képen, se LUT, semmi). Plusz nincs is előnézet, mert vígan játssza a hangot kép nélkül. DR-ben meg van rá opció, hogy ne ugorja át a képkockákat. Itt ilyet nem találtam. Egyedül a képkocka léptetés csinál vmit, de így meg nem lehet dolgozni. Amúgy abból a pár képkockából ítélve Premiere alatt is hatástalan a plugin - bár a support azt írta neki jó volt az egyik preset-tel. Na mindegy. Elengedtem ezt a plugint.(#11705) cinemazealot
Játszadoztam én is a compositing funkciókkal, de még nagyon új nekem. Ha jól értelmezem, akkor DR esetén a Lighten csinál ilyet, hogy a kettő pixel közül a fényesebbet tartja meg. Ez egy-egy képkockával eltolt rétegeknél remekül működik a háttéren, de a táncos szétesik. Kb olyan a hatás, mint ha a szellemképeknek vennénk a metszetét. Csak az marad meg, ami mindkét képkockán rajta van.A kivonás és felerősítés részt már nem tudom követni, nem tudom melyik funkciókról van szó pontosan. Talán volt egy 2-3 rétegű (1 képkockával eltolt) Lighten, majd ezt compound klipként kivontad (subtract) az eredeti klipből és az eredményt hozzáadtad saját magához (add)?
Illetve még nem egészen tudom, hogy kell ilyen maszkokat használni. Ha jól láttam erre a Screen composite lesz jó talán. Viszont hogy tudnék létrehozni egy homogén maszkot? Vagy itt elő kéne vennem a paint shop pro tudásom? Illetve azt hogyan animáljam a sávok mozgását követve?

Egyelőre a felé hajlok, hogy hagyom a fenébe az egészet és ráhúzom a szellemképekre az "ezt így akartam" címkét.

szerk: mi a f... Bocsi, mindjárt hívok vkit takarítani.

-
hibavissza
veterán
Nekem ismeri a monitor-kari a natív 24p-t. Be is van állítva, hogy a lejátszó átváltson. A második erősségű motion blur-ral nézhető. Nagyon remegős. 30p-nél már az első motion blur megfelelő. Az 50p smooth (szappanoperás). A 60p random berángat, de amúgy az is smooth. Természetesen 60p-nél is 60-as a frissítés. TV-n is beránt a 60-as. Ott valami kódolás probléma lehet.
(#11707) narumon: ahogy én látom ez nem fps függő dolog. A motion blur-t hiányolod. Mert megszoktad. Igazából a 120-144 fps lesz a megoldás. Egyszer.
-
Márton
nagyúr
Nincs hdmi azon a monitoron? Ott azért a legtöbb tudja.
Sokan dvi-on használják, ott az enyém is csak 60Hz-et enged, de hdmi-n már megjelenik az 50 is.
Pedig nem tv/tuneres monitor.Eluralkodott? Mindig is megvolt ez a különbség Európa és Japán/Amerika között.
Ha Eu a célpiac, tv társaság, stb akkor 25/50 a jó választás. Én 50Hz-en vetítek napi szinten, ezért abban is forgatok, ha csak nem lassítani akarok. Jobb médialejátszókban be lehet állítani az automatikus freki váltást, mint ahogy a tv-k is teszik. Ha videómegosztóról nézel, akkor manuálisan kell ezt megtenni. Nekem az asztalomon van 3 ilyen ikon
-
MrChris
nagyúr
Tökéletesre nem is számítottam, szeretnék is majd egy megfelelő monitort. Igazából a motiont akartam próbálni, mennyire kell mosni, hogy egyenletesnek látszódjon.
A tv készülékek gondolom már minden frekvenciát ismernek. Viszont a legtöbbek monitora, laptopja, tabletje, telefonja szerintem nem ismeri csak a 30/60Hz-t, valamint a videó megosztón játszott kép valszeg nem fogja átkapcsolni a megjelenítőt még ha ismeri is a monitor/rendszer. Teljesen eluralkodott az amerikai/japán ntsc képfrissítési szabvány, ennek tükrében meg a 24, 25p nem túl praktikus, viszont a világítás mint Teasütnél látható sokkal nagyobb problémát okoz.
-
narumon
őstag
Pedig ez a trükk normális felvételnél tökéletesen működik. Amit ide kiraktál ez mi? Gopro? Mert iszonyatosan szar minőségű és iszonyatosan vibrál. Ez így már lehet hogy menthetetlen. (Normális kamera normális képén a fényforrás által keltett vibrációt valóban ki lehet küszöbölni az 1 frame eltolással).
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Nézőpont kérdése én meg a 48fps-től meg a többitől hányok. Képtelen vagyok bármilyen filmet komolyan venni, ha ilyen folyós képe van. Olyan mint egy szappanopera. Márpedig trükkök ide vagy oda - soha nem láttam még normális filmet úgy hogy több képkockával rögzítették volna.
-
narumon
őstag
No akkor fogok utoljára filmet nézni. Bár az én ismerőseim pont fordítva panaszkodnak, hogy otthon a tévén milyen szar a film. Én meg utána magyarázhatom, hogy kapcsoljon ki minden szart és egyből jó lesz.
-
cinemazealot
addikt
Csak nem bírtam magammal.
Ahhoz, hogy a sávosodást jól lehessen látni, csináltam 3 egymást követő képből egy "átlagot", ami a 3 kép pixeleiből azokat tartotta meg, amelyeknek magasabb a komponensenkénti értéke.Ebből "kivonva" ugyanazt a 3 képet, majd az eredményt felerősítve, jól láthatóvá válnak a sávok (1, 2, 3). Természetesen először rosszul számoltam, hiszen ha az eredeti videó 30 Hz-es mintavétellel készült (azaz egy képkocka legfeljebb 33,3... ms hosszú) és feltételezzük, hogy a hálózatról üzemelő világítás 100 Hz-cel villog (mert a LED-ek vagy fénycsövek a hálózati feszültség szinusz hullámának pozitív és negatív félhullámára is felvillannak, azaz a periódus idejük 10 ms), akkor ezek egymásnak nem egész számú többszörösei. Tehát a sávosodás nem ismétlődik 3 képkockánként, hanem folyamatosan halad függőleges irányban a CMOS rolling shutter irányának függvényében felfelé vagy lefelé.
Viszont ezt egy mesterségesen előállított, az eredeti videóhoz szinkronban ismétlődve haladó sávokból álló maszkkal kompenzálni lehetne akár a sötétebb részek kiemelésével, akár a világosabb részek elnyomásával. És mivel a maszk abszolút homogén, a táncosok későbbi megjelenésekor sem okozna összemosódást a statikus háttérrel vagy szellemképet.
-
Márton
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Nem tudom működnek-e még. Lehet eljárt már felettük az idő.
Azóta nem foglalkoztam a témával. -
Márton
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
11800 - 11701
35103 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4420, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - Philips Evnia 27M2N3200S IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 0.5ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Vettem a régi notiba egy 860evo ssd - t és nagyon megugrott a gyorsaság a hdd után... Utána vettem egy masik notit amiben nvme ssd van kb 5 - ször gyorsabb papíron, amit egyáltalán nem veszek észre...
A hhd - ről való váltás a nagy ugrás inkább...

ebben is sok, két másodpercen belül vágás van. Persze néhány vágásból is lehet figyelmet felkeltő 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)