- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
11700 - 11601
35104 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
-
Márton
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Készítettem egy egyszerű animációt, hogy próbálgassam a mozgás elmosást. Hát megint elég vegyes a tapasztalatom. Kezdve azzal, hogy a motion vibrálásának az egyenletessége (nálam) szorosan összefügg a monitor képfrissítésével. Egy felirat glasszál balról jobbra pár másodperc alatt és egyre nagyobb vízszintes elmosást csináltam neki imitálva a motion blur hatást. A 60fps természetesen alapból teljesen folytonos, mert a monitorom is annyival megy. A 30fps-nek elég egy kicsi blur és a kezdeti vibrálás máris egyenletes. Viszont az 50fps hiába 50 mégsem egyenletes, mert gondolom szinkronizálja a megjelenítő képfrissítésével, kicsi laggolások vannak. A 24, 25 fps meg hiába kap bármekkora mosást mégsem tud egyenletes lenni a fenti ok miatt.
Aztán ott vannak a lejátszók, vagyis a hírhedt VLC player. Az még a 60fps-t is képes belaggoltatni, csak pillanatokra. Alacsonyabb fps-nél még vacakabb az egyenletes futása. CPU, GPU terhelés pár százalék, nem erőforrás gond. Az mpchc, potplayer egyformán viszi a fentebb leírtak szerint.
Talán mondanom se kell, hogy a TV szépen átkapcsolja a képfrissítését a videófájl fps-re és szépen játszik.
Kíváncsi lennék vajon nálatok is hasonlóan fut le? -
Teasüti
nagyúr
Írtam a support-nak, egyelőre nem tudtak segíteni bár azt mondta a faszi neki Premierben jónak tűnt a videó (elküldtem a fenti linket). Leszedtem a Premiert és teljesen el vagyok borzadva. Hogy lehet ezzel dolgozni??
Az idétlen felület egy dolog, az szokás kérdése. De hogy egy 3 perces videónál 50 percig rendereli csak az előnézetet (!!!) miközben leterheli a gépem, az vicc!
DR-ben egy szálon fut csak a plugin, ram-ot nem eszik és 2-3 fps-el megy a lejátszás. Katasztrófa ez a Premier.
Hogy lehet ebben bármit is csinálni, ha nincs előnézet?
Vagy 10 percig keresgéltem neten hogy lehet rábírni, hogy ne ugorja át a képkockákat lejátszás közben, de csak azt találtam, hogy le kell renderelni hogy egyáltalán megtekinthessem az eredményt.
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Nincs vmi szkriptelős vagy programozós megközelítés, ahol koordinátákkal és RGB értékekkel lehet dolgozni?
Programból viszonylag hamar össze lehetne dobni egy ilyen maszkot - elég csak mintát venni egy oszlopból a képen 3 egymás melletti képkockán és kimatekozni az eltéréseket. Viszont elképzelésem sincs ennek hogy kéne nekiállni mondjuk DR-en belül - mármint a maszk elkészítésének. -
cinemazealot
addikt
-
hibavissza
veterán
Tapasztalatom alapján akkor lesz a felvétel szappanoperás, ha a záridő és kockasebesség túl közel vagy túl távol kerül egymáshoz. Mivel a hobbit nekem nem volt szappanoperás, lehet, hogy én vagyok érzéketlen erre a jelenségre. Mást meg a 24 fps darabossága nem zavar. Nekem a 24 fps akkor smooth, ha DR-ben, utólag elhúzom a mozgásokat. Ezért nincs szerintem egy mozgalmas filmben értelme a 4K-nak. A 24 fps-hez szét kell twixtorozni 180 fok ide vagy oda... Már ahogy nekem magyarázták.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem, a kényszer a 15 fps meg a 8 fps volt. Csak az 1920-as és 30-as évek mozifilm robbanásával jött be a 24 fps, ami a maga idejében a megtestesült "smooth experience" volt. Felmerült az is, hogy ha már egyre nagyobb pénz van a mozizásban, miért nem mennek feljebb, de ez volt az ésszerű megoldás, ami még kezelhető nyersanyag mennyiséget eredményezett az on location forgatásokon és a mozigépészt sem szívatta halálra.
A mozis hatást meg a 24 fps és a 180° együtt adja. A Hobbit esetén is figyeltek az utóbbira, mégis szappanopera a 48 fps változat.
-
hibavissza
veterán
Ezzel vitatkoznék. A 24 fps egy kényszer szülte dolog, egy kompromisszum. Az hogy valami szappanopera hatàsú vagy sem nem múlik a felvétel képkockasebességén. Magasabb frameraten is tartani kell a 180-as szabàlyt, illetve a utófeldolgozàsnàl is el lehet mosni a mozgàst. Engem a sírba visz ez a 24 fps. Zavar a darabos mozgàs. Sajnos nem terjed a 48 fps.
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Kérhetnék egy kis segítséget?
Van egy felvételem, aminek az elején elszúrtam a zársebességet és nagyon csúnyán villódzik a világítás rajta.
Akinek volt már dolga ilyesmivel, rá tudna nézni kérlek, hogy lehet-e kezdeni ezzel vmit?
DR Deflicker egyáltalán nem érzékel rajta semmit, leszedtem egy trial-t a Digital Anarchy's Flicker Free-ből is, de ez sem járt sikerrel. Létezik vmi módszer ennek a javítására?
Köszönöm!
-
Teasüti
nagyúr
Én is interpolációval filmezek, amikor csak tudok. Ugye PC Master Race múlttal engem kifejezetten irritál a microstuttering a játékokban és simán kiszúrom azt is, ha nem kadenciahelyes a képernyő megjelenítése (24p 60 hz-en, 3:2 pulldown és társai), vagy darabos a videólejátszás.
Ezért nekem mozizni általában borzalmas élmény, konkrétan kellemetlen a szememnek a vízszintes panning-nél a darabos mozgás. Rossz ránézni, kényelmetlen. Kell egy jó 5 perc erőltetett nézés, mire hozzászokik az agyam és végre ki tudok kapcsolódni.
Aztán mióta videókészítéssel foglalkozok tudom csak, hogy ez a 180°-os shutter angle-vel elvileg nem probléma. Viszont ha ez igaz, akkor a filmkészítők mind technikai analfabéták? Én elhiszem, hogy a sivatagban egy western filmben szikrázó napsütésben nehéz tartani a 180°-ot, de nem ezért találták ki az ND szűrőket? -
Stauffenberg
nagyúr
-
eddie1978
senior tag
A 24fps az nem kényszer miatt volt? Drága film, a 24fps még éppen jó az agynak hogy folyamatosnak lássa a képet.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én is a 48 fps vetítésre jutottam be a Hobbitra és olyan volt, mintha egy videojátékot néznék, de a nem gamer kollégák is a szappanopera effektust hozták fel.
Ettől függetlenül idővel eltűnhet a 24 fps a mozifilmezésből is, amit éppen a TV gyártók idéznek elő az alapesetben bekapcsolt interpolációval. Egyre több ismerősöm panaszkodik, hogy gyűlöl moziba járni, mert "darabos" a kép és az otthoni TV-n mennyivel "folyamatosabb" és az mennyivel jobb.
A tömegek közízlése meg előbb vagy utóbb nyerni fog. A filmekre pénzt nem az alkotók, hanem az üzleti sikerben érdekelt stúdiók dobják össze.
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
Tuninger
Topikgazda
Jól mondja Taranis, azt bizonyítottam hogy az slog3 nem állja meg a helyét 8 biten. Az SLOG2 sokkal strapabíróbb. Mondjuk itt a csavarás mértéke nagyon extrém, hiszen mindenhez hozzá van nyúlva. Itt inkább már az a látványos hogy a ProRes LT milyen szépen tart, nem az hogy a 8 bites felvétel szétesik

-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Meg lehet nézni az ilyen BD-ről lekonvertált torrentes filmek mekkora bitrate-el mennek, mégse köt bele senki.
Életemben egyetlen BD lemezt néztem csak: a Hobbit első részét. Azt hittem 48 fps-es vizuális orgazmusban lesz részem, de már az első 5 percben óriásit kellett csalódjon a bennem lakozó videofil mikor a hobbitlak árnyékos helyiségeiben a sávosodás kibökte a szemem. Na meg a zaj. Esküszöm a telefonom kevesebb zajt vesz fel, mint ami a filmben volt. Vagy nevezhetjük grain-nek is felőlem...
Nem az én ízlésem. Játékokban is az elsők között kapcsolom ki a film grain-t.
És ez még jóval azelőtt volt, hogy egyáltalán érdeklődtem volna a videózás iránt. Nézői szemmel.
Az volt az első és utolsó BD lemez, amit vettem. -
Teasüti
nagyúr
Nem te csináltál véletlenül összehasonlítást, amiben a 8 bit log csúnyán elvérzett?

(#11671) narumon
Nem volt készleten egyik sem mostanáig, így megajándékoztam magam egy Mavic Air-rel (egyik tétel pipa a repertoárban). A kamera majd egy-két fizetés múlva jön. Addig elbohóckodom a drónnal. -
Süvi
őstag
Korábban aziránt érdeklődtem, hogy pl. A Fullhd-s nyaralós videókba belecsempeszett D5100-es képek miatt érdemes-e a a kész anyag kimenetét a Resolve-ban 4K-ra emelni.
Amiket eddig néztem, azon a szinten amire nekem kell(szülők, nagyszulok), 2K-s monitoron vupisszanézve úgy tűnt, hogy nem.
De majd meg végzek tesztetek 4K-s TVn is 😁 -
MrChris
nagyúr
-
törölt tag
"Ezek szerint a luma zajt nem hogy szűrni nem kell, de még filmes hatást is kölcsönöz?"
Inkább úgy mondanám, hogy amit az elején leszedsz, azt a végén tedd vissza.
A videó utómunka során bizonyos műveleteket könnyebb technikailag "tiszta" anyaggal végezni, pl. kromatikus aberráció, vignette, lencse torzítás, zaj, stb. nélkül, mert a különböző forrásból érkező anyagokat könnyebb úgy összekompozitálni, hogy nem kell a technikai sajátosságokat külön egymáshoz igazítani.
Így az első lépés (feladattól függően) általában az, hogy szűröd a zajt, kilapítod a lencse torzítást, stb.
Ugyanakkor azért nem "hibáról", hanem "sajátosságról" beszéltem, mert ezek a képi elemek szerves részét képezik az eredeti anyagnak, így nem szabad teljesen eltüntetni őket.
A filmgrain pl. nem csak a celluloid "feeling" imitálására kell, hanem ha mondjuk kimerevítesz egy képet a filmből, akkor a filmgrain jelzi a nézőnek, hogy csak a kép áll és nem az idő. (Az online filmnézés világában pedig külön hasznos, hogy a néző végig tudja, hogy nem a lejátszás akadozik, hanem szándékos alkotói eszközről van szó.)
Azaz a zajt lehet és néha kell is szűrni, de ugyanolyan fontos, hogy a végén pótoljuk. Ugyanígy a többi átmenetileg eltávolított képi elemet is célszerű reprodukálni. -
Süvi
őstag
Csináltam néhány próbát.
Egyenlőre még csak 2k-s monitoron néztem, de nem nagyon láttam a különbséget a 4K-s és a FullHD-s anyag között - nem láttam, hogy a DSLR géppel készített képek sokkal rosszabbak lennének- talán csak egy nagyon kicsit, amikor igen közelről néztem.
Szerintem maradok a FullHD-s anyagnál, de csinálok még azért próbákat, olyan képekkel, ahol nagyobb szerepe van a részleteknek.Lenne egy másik kérdésem is.
Kedvet kaptam a Resolve-hoz és arra gondoltam, hogy a régi VHS korszakból lementett családi felvételeket (1 kazetta=1 file) rendszert jelenetekre és teszek hozzá feliratot.
Anno .mpg file-ok készültek, de azt sajnos nem tudtam betenni a Resolve-ba.
Érdeklődnék, hogy milyen programmal és mire lenne érdemes konvertálnom.Köszönöm.
-
narumon
őstag
Én is veled értek egyet. Jó a 10bit meg a 400Mbit All-I codec de átlagos felhasználásnál csak felesleges helypazarlás mindkettő.
Teasüti: Vegyél már egy kamerát kezd el használni aztán van értelme a további beszédnek, pontosan úgy csinálod mint én kb 10 éve amikor kitaláltam, hogy most akkor mindent filmes hatásúra fogok kamerázni, meg grade hegyek, meg spéci codec meg mittoménmégmi (persze az akkori szinten) aztán azóta is kb 1 vagy 2 ilyen videót csináltam.

bitrate: Az én tapasztalatom az, hogy magas bitrate-el is mentem ki az anyagot akkor ráküldöm a handbrake-t még egy kis butításra, 100Mbit hosszabb videó esetén feleslegesen eredményez óriás fájlokat, és rajtunk meg 1-2 pixelvadászon kívül senkit sem fog érdekelni a különbség. (Meg lehet nézni az ilyen BD-ről lekonvertált torrentes filmek mekkora bitrate-el mennek, mégse köt bele senki).
H265 vs H264: Eddig én csak néhány tesztet csináltam, de nekem az tűnt fel, hogy igazán különbség kis bitraten van (értsd 5-10Mbit körül), ha mindkettőre ráeresztesz 100Mbit-et akkor én tuti nem tudnám megmondani a különbséget)
-
Tuninger
Topikgazda
Ez egy nagyon jó oktató videó volt, ki kellene valahogy "pin"-elni!
Nem tagadom hogy rengeteg előnye van a 10 bitnek, de állítom hogy általános felhasználásnál nem igazán jelent korlátot hogy 8 biten vesz fel az átlag halandó. Mint mindig, most is Dave Dugdale videóját linkelem mert mindig leteszem az államat mikor megnézem

-
Teasüti
nagyúr
Annyit tennék hozzá, hogy szerintem érdemes rábízni az algoritmusra a bitrátát és nem érdemes limitálni maximumra, mert ha "felüt" ott a jelleggörbe, akkor széteshet a kép. High profile esetén egy Auto Least vagy egy Auto Low általában elég szokott lenni az 1080p-re, ezek átlagosan 30-50 Mbit-en kódolnak, de simán felfut 60-70-ig is ha szükség van rá pár képkocka erejéig.
4K-hoz Normál, esetleg High.
De érdemes mindig lekódolni egy 1 perces mintát minden fokozaton és megnézni mit tud mind méretben, mind minőségben.(#11666) kpbendeguz
Tanács: ha kicsit filmesebb, "művészibb" hatást akarsz elérni, akkor érdemes kis filmgraint rakni az anyagra. Az állóképeket fel tudja dobni, hogy van némi mozgás a képen, ráadásul a grain a youtube újratömörítést is rákényszeríti, hogy megtartsa a részleteket.
Ezek szerint a luma zajt nem hogy szűrni nem kell, de még filmes hatást is kölcsönöz?
A YT tippért köszi, nem gondoltam volna!
(#11662) narumon
Temporal és Spatial Noise Reduction?(#11660) Tuninger
Nem értek egyet. Megtekintéskor nyilván semmi haszna a 10 bitnek egy Rec709-es megjelenítőn. De color grading-nél igenis van előnye! Főleg logaritmikus gamma esetén.
-
törölt tag
-
Süvi
őstag
4K-s Tv-n, Ipad-en menne a a visszanézés ill. 2k-s monitorokon.
Film grain-ek utána fogok menni, köszönöm a tanácsot, jelenleg képeknél a Dynamic Zoom-ot használom még csak mozgatásra.
(A FulLHD-ről azért gondoltam volna feljebb lépni, mert "elvesznek" a szép képek, amiket a fényképezővel készítettem, ha lerontom a minőségét.) -
törölt tag
Az a kérdés, hogy min fogják megnézni.
Ha pl. youtube-ra töltöd fel és a család telefonon, laptopon meg tableten nézi, akkor fullHD-nál nincs érdelme nagyobb felbontással bajlódni.
Ha médialejátszóval 4K tv-n mutogatod a családnak, akkor talán 4K, de még akkor is kérdéses, hogy ha nincs rendes minőségű natív 4K nyersanyagod (az iPhone X 4K videója nem igazán az), akkor szvsz esetedben a 4K felesleges erőforráspazarlás a kb. semmiért.
Ha a videókat 60fps-ben rögzítették, akkor érdemes annál is maradni, így nem kell külön az fps konverziókkal és az úgy keletkező artifactokkal szenvedni.
Mindent összevetve a fullHD 60fps lenne számodra az optimális megoldás.Tanács: ha kicsit filmesebb, "művészibb" hatást akarsz elérni, akkor érdemes kis filmgraint rakni az anyagra. Az állóképeket fel tudja dobni, hogy van némi mozgás a képen, ráadásul a grain a youtube újratömörítést is rákényszeríti, hogy megtartsa a részleteket.
-
Süvi
őstag
-
Tuninger
Topikgazda
Ha már nem akarod tovább szerkeszteni akkor a következőt javaslom:
Quicktime h264, max bitrate:
4k 30 fps: 60Mpbs
4k 60 fps: 100Mbps
1080p 30fps: 35 Mbps
1080p 60 fps: 50MbpsSokan meg fognak kovezni hogy javasolhatok ilyen alacsony bitrateket, de az a tapasztalatom hogy altalanos felhasznalasra tokeletesen eleg.
Ha jobb minoseget akarsz akkor h265 ugyanezekkel a bitratekkelKiegeszites: masik forumon csinaltunk tesztet ProRes 422HQ vs 15MBps h265 es persze a h265 rosszabb volt de messze nem annyival mint amennyivel kisebb volt!
-
Süvi
őstag
Sziasztok!
A kérdésem csak részben kapcsolódik a Topichoz, de a videószerkesztő topicban írták, hogy itt van néhány nagyon hozzáértő fórumtárs.
A következő kérdésem lenne:
Davinci Resolve programmal lenne kérdésem, még most kezdtem el használni, eléggé az elején járok.
Igazából az érdekelne, hogy milyen Exportot javasoltok?
Format: ?
Codec: ?
Felbontás: 4k
Ftrame Rate: 60
Quality: ????? Kb/sA következő anyagokkal dolgozok:
- DSLR kamera fényképek
- Iphone XS képek
- Iphone XS FULLHD 60 fps
- Iphone XS 4K 60 FPSA kérdésem az lenne, hogyan kellene beállítanom, hogy ne legyen jelentős minőségromlás ill. ne is legyen túl nagy pazarlás. (Készítettem egy 4k-s Resolve-os videót, de ott 1 perc 1 GB lett 120.000 kb/s bitrátával, ezt egy kicsit soknak érzem.
Családi fényképek szerkesztésére kellene.
Köszönöm
-
narumon
őstag
Kipróbálom majd ha lesz egy kis időm, nem az ingyenest mert az nagyon butított de már "kikölcsönöztem" egy változatot tesztelésre.
Nekem nincs bajom a premierrel és mostanában elég szépen fejlődik, a GUI-t meg tökre meg szoktam bár át is lehet állítani. Majd erre a node-os átszokásra kell agyat átállítani - bár ugye ez megint olyan, hogy esküvői videónál túl sok effekt és társai nem kell. Ami nagyon hiányzik a premierből az valami normális noise szűrő egyébként jól elvagyok vele. -
Stauffenberg
nagyúr
Ne kacérkodj vele, nézd meg mit tudsz kihozni vele, az alapverzió (ami így is rohadt sokat tud) amúgy tök ingyenes és leszedhető a Blackmagic weboldaláról.
Az Adobe egy istenverte őskövület az informatikában, az újonnan megjelenő szoftverei már a jelen kor igényei szerint készülnek (itt a UI/UX designt értem), de a régiekhez egyszerűen nem mer nyúlni, pedig nagyon rájuk férne egy gatyába rázás. Csak ugye hiába van rohadtul elavult felülete a Premiere Pro-nak, nagyon sokan hozzá vannak szokva. Majd gondolom ebből is lesz egyszer egy új Premiere Pro CC, ráncfelvarrt kezeléssel, meg mellé a Premiere Pro Classic CC, mint a Lightroom esetén is tették (amiből a régit én kifejezetten rühellem, mindig is rühelltem, bár az új sem elég határozott eltávolodás a régitől, az alapok maradtak).
A Resolve felületét én nagyon csípem. Csak aki berendezkedett hardverrel a Premiere Pro-ra, azt érheti meglepetés.
-
Tuninger
Topikgazda
A tévedés jogát jó hogy fenntartod mert tévedsz
a 8 bites SLOG2 szerintem bármilyen casual felhasználásra elég és normál körülmények között ki sem lehet hozni a 10 bit előnyét. Persze majd ha lesz 10 bites kamerám okosabb leszek, mindenesetre döbbenet mit ki lehet csavarni a 8 bitből is képminőség romlás nélkül. -
narumon
őstag
Nincs gond pedig a 100Mbit-el 4K-ban ha a filmes hatás a lényeg akkor meg a 60fps-t eleve ritkán fogod használni. (Én egyébként 150Mbit-en használom esküvőkön a Panát), bár néha kacérkodom a 72Mbit H265-el de egyelőre az kicsit más világ ahhoz kéne annyi idő, hogy rendesen leteszteljem. A 400Mbit All-I 24 meg profi fizetős munkához (értsd mondjuk reklám vagy kisfilm) jó, de próbán kívül még soha nem használtam, egyszerűen még 55"-on sem igen van látható különbség az emberek többségénél meg tök más gondok jönnek elő hamarabb nem a bitrate lesz a fő gond. (Főleg, hogy amikor leszámolod akkor úgyis fele meg negyed ennyi bitrate-be lesz besűrűsítve).
-
hito
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
4K/60 egy húzóerő. A Fujiban viszont vannak kisebb bitráták is, ha majd én is rájövök erre. Jó oké, overkill hobbi szinten. De ha már százezret fogok elkölteni vágóprogramra, akkor nem ocsmány minőségben szeretnék szart pofozgatni.

És ez csak egyéni véleményem, de 4K-hoz a 100 Mbit éppen-éppen elégséges H264-en. HEVC-n már talán jó lenne, de ilyet még nem láttam.
Jó, lehet szép felvételeket csinálni bármilyen minőségben, aláírom. De kell egy rutin hozzá és tudás, h eltaláld a helyes kompozíciót. 8 bites log-ban is lehet videózni, de color grading-nél én úgy vettem észre nem igazán van mozgástered anélkül, h szétesne a kép. Ott vagy úgy jön ki a kamerából a kép, amilyennek lennie kell, vagy el van szúrva. Egy erősebb 10/12 bites kodekben meg van annyi tartalék, h az ilyen balfaszok is tudnak jó képet csinálni.
A tévedés jogát fenntartom.
-
Teasüti
nagyúr
-
törölt tag
-
taranis
addikt
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Még csak kacérkodom a Resolve-al, de premiere nálam a bevált folyamat már több mint 10 éve. Igen szereti a Ryzent, most már a vágós SSD is megvan hozzá, mondjuk én pénzt keresek vele szóval nekem egyértelmű hogy költeni kell a cuccra néha itt-ott.
-
Teasüti
nagyúr
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Van arról vkinek infója, hogy az ebay-en árult DR Studio "használt" licenszek átverés tizede annyiért, vagy valódi ajánlat?
Elsőre vmi crack-elésnek tűnik, h letöltési linket adnak meg leírást mellé, hogy hogy kell felrakni a fájlokat.
Piszok olcsón adják ezt, de a kidobott pénznél semmi sem drágább.
Köszi! -
Teasüti
nagyúr
Egyébként ez a legfőbb érvem a Fuji mellett. A képe mindkettőnek tetszik, így az abszolút képminőség vs praktikum közt inkább az utóbbit választom.

Ha odafigyelek a WB-re és az expóra akkor nem hiszem, h lényeges hátrányban lenne a Pocket 4K-hoz képest. Azért a 10 bit HEVC 400 Mbit-be rohadt sok információ belefér. Állítólag ez duplája lenne H264 esetén azonos minőségi szinten és 800 Mbit már barátok közt is a Prores súlycsoportjában játszik. Dinamika mindkettőben jó. Zebra is van a Fujiban és shadow boost-ban egész jó, így csak arra kell figyelni ne égjenek ki a fények.
Az AF-C még nem is érdekelne igazán, YT tele van run'n'gun felvételekkel és többnyire lerekeszeli mindenki, így meg már gyerekjáték fókuszálni - már ha kell egyáltalán. De a Fuji időjárásálló és kompaktabb. Ez döntött.
-
Stauffenberg
nagyúr
De nem is olyan gáz, én erre a célra vettem a Panasonic G80-at. Durván egy markolatnyival kevesebb a pakolható hely, mintha "távmérős" lenne. Ezért haragszom amúgy a Panasonicra, hogy a GX9 nem a GX8 utódja, hanem inkább a GX80-nak, kivettek három fontos dolgot belőle a GX8-hoz képest:
1.) Mikrofon bemenet.
2.) Rendesen kihajtogatható LCD képernyő.
3.) Időjárásálló szigetelés.Ha ezeket nem nyírják ki a GX9-ben, most az lenne nekem. BTW ha a GH5 kapna egy testvérmodellt "távmérős" vázban, attól magam alá pisilnék örömömben. Szeretem kerülni a feltűnést.
-
MrChris
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Mit szóltok ehhez? Dslr távvezérlő AI-val megtámogatott alkalmazással.
-
Teasüti
nagyúr
Na jó, de GH5 sem épp egy ideális utazós kamera. Ha egy hátitáskával (vagy egyetlen nagymértékű kézipoggyásszal) mennék meghódítani a világot, akkor kisebb és kompaktabb megoldások kellenének. Nem pont RX100-ra gondolok, de egy A6500 egy-két pancake és egy kit obival nem foglal sok helyet. Akkuban mondjuk ennek sincs akkora előnye. Amíg a Pocket 4k lemerít 7 akkut, addig egy A6500 is elfogyaszt 3-4 darabot. Battery grip vagy külső akku lehet erre jó megoldás. Meg lehet kapni HUB töltőket. Mondjuk egy elosztó amúgy is jó ha van, én sokszor voltam úgy, h csak egy konnektor volt az egész szobában.
-
Tuninger
Topikgazda
Áh, még egy amatőr összehasonlítás.
Kis skillel tökegyforma tud lenne a pana és a BMjsfilmz nagyon sok osszehasonlitast toltott fel, és megosztotta az eredeti fileokat is. Siman matchelhető a két kamera.. dinamikaban van egy hangyanyi elonye a BM-nek, de nem a highlight recoverys bullshit miatt mint amit sok youtuber hangoztat
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem igazi teszt vagy összehasonlítás, inkább csak előnyök-hátrányok felsorolása. Csak a papírforma: A BlackMagic alaposan helyben hagyja a Panasonicot képminőségben és utómunka potenciálban, de cserébe nyűglődős használni. Nagyon.
Az elődje is egy nagy szar volt akku üzemidőben, de ez most sem különbözik, amíg az összehasonlítás során a GH5 még mindig az első akkuval forgott, addig a BMPCC4K már 7 akkut megzabált. Na ezzel próbáljon valaki utazós videókat csinálni... A szállodákban amúgy néha igazán komoly mélytorkos szopás tud lenni, mikor a nap végén neki kell állnod akkukat tölteni és nincs elég konnektorod, de még elosztód sem, ráadásul virrasztani sem akarsz egész éjjel, hogy cserélgesd őket, hogy reggelig mindenben legyen szufla.
-
MrChris
nagyúr
-
Márton
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Angol viszonteladó oldalán néztem, csak rendelésre van ott is. Rendelési időt nem írnak.
Ára az valóban 1300 dollárhoz közelít, 1110 fonttért lehet rendelni.(#11640) MrChris
Hadd kérdezzem meg, a 640*360 az felbontást jelent, vagy vmi formátum megjelölése?
Megakadt rajta a szemem korábban is, de azóta se értem. Minek van ekkora felbontása? A hagyományos crt tv-k is 720 szélesek, akkor miért 640?
640*480-at is utoljára 15"-os crt monitoron láttam, kb 20 éve. -
MrChris
nagyúr
Kipróbáltam egy videóval h264 és Prores standard profillal kódolt 640x360-as proxit. Ugyan az az eredmény, ilyen méretben nem terheli túl a 3db LUT és egy OFX pluginnel a rendszert. h264-el is megy, ami kb tizede az optimális méretű Prores-nek. CPU 60%, RAM 95%, GPU 25%, VRAM 400mb.
Ami még érdekes, hogy Color képernyőn ugyan az a node sor szeret darabolni, míg Editen nem, de DR-t újraindítva már jól megy. -
Tuninger
Topikgazda
Én is úgy tudom hogy rendelős a történet és 4 hét a kiszállítás. UK-ben egyébként mintha láttam volna átszámítva 380k-ért és azért az elég ütős ár. Itthon barátságos 450k-s árcédulával lehet előrendelni.
Szerintem nem tudnak belőle eleget gyártani, annyi fogy...
1-2 év múlva amikor már nem lesz annyira durva a spec egy tök jó bestbuy kamera lehet használtan 200k körül -
MrChris
nagyúr
-
taranis
addikt
-
törölt tag
Egyáltalán lehet kapni BMPCC 4K-t a valóságban? Egy hónapja vergődtem én is kamera vásárláson és bárhol (értsd: Bécsben és EU webshopokban) néztem a Black Magicet ott volt a listában jó áron, de raktáron sehol sem volt, csak "rendelésre" és ha rákérdeztem, hogy mennyi időn belül jön meg, akkor nem tudtak rá érdemben válaszolni.
Mondjuk ez november közepén volt, azóta talán jutott belőle az EU-ba. -
Tuninger
Topikgazda
-
Teasüti
nagyúr
Akkor is ezt mondanád, ha nem adom kölcsön?

Amúgy nem tudom mennyire volt nyilvánvaló mikor fontban szabtam meg az árakat és angol oldalt linkeltem, de nem Magyarországon élek.
Ha pesti lennék nem csinálnék belőle ügyet, de így azért nem egyszerű kölcsönadni.
Amúgy komolyra fordítva, azért utazáskor vannak előnyei a Fujinak és hátrányai a Pocket 4K-nak.
Kisebb, keményebb, cseppálló. Nem kell féltenem ha elkap egy eső, vagy ha elázik a csomagom. Van rajta EVF, ami szikrázó napsütésben pótolhatatlan és a legtöbb kép úgyis turista szemszögből készül, vagy max leguggolok. Béka- és gólyaperspektívára szerintem akciókamerázok továbbra is, arra jó egy nyeles gimballal.
AF-C bár a travel videóhoz nem létszükséglet, de azért nem csak ebből áll az élet.Így papíron ennél jobban nem lehet átgondolni. Innen már csak az billenthetne ki, ha kipróbálhatnám mindkettőt.

-
taranis
addikt
-
Márton
nagyúr
-
Tuninger
Topikgazda
Ne hagyd hogy a sok fuji hívő (2) letérítsen a helyes útról! A Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, mint a neve is mutatja "cinema camera" nem holmi egyszeri MILC! Ha film-like image kell, ezzel sima liba, a BMD Rawot rohogve viszi a geped, raadasul a 1080p-je is vilagbajnok (nem mintha a fujié nem lenne az), és BMD Raw 1080p-ben szinte arhivalhatod az anyagaidat hiszen annyira kompakt és mégis raw!
Nincs olyan hogy elbökted a WB-t nincs olyan hogy mellé ment az expo, óóriási a hibatűrés, patent a kép. S azé pana obival ott a touch fokusz ami egesz jol mukodik!Nameg a fórumban végre lenne valaki akinek van

-
törölt tag
Ha végül milcnél kötsz ki, akkor javaslom, hogy feküdj rá egy kicsit a fotózásra is, nem fogod megbánni.
Én is első sorban videózáshoz vettem az x-t3-at, de rászoktam a fotózásra, mert azt vettem észre magamon, hogy állóképpel könnyebben találom meg egy elsőre unalmasnak tűnő témában is az izgalmas részleteket, ami a videóim minőségét is javítja, mert amióta többet fotózom, ösztönösen keresem az érdekes, szokatlan beállításokat. -
Teasüti
nagyúr
Valószínűleg X-T3 lesz. Az az okos döntés, akármennyire is gerjedek a Pocket 4K-ra.

-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
A Premiere Pro inkább CPU intenzív, ha van sok szálad amin dolgozhat, akkor nagyon boldog. Ha nem szívat a Ryzen-es playback buggal, akkor ezek az AMD procik mesésen meghajtják.
A Resolve viszont inkább GPU-ra, pontosabban VRAM-ra érzékeny, de arra nagyon.
Nálam is a Premiere Pro a nyerő a következő PC fejlesztésig. Resolve hamar kifekszik, SSD, proxy meg formárum zsonglőrködés ide vagy oda.
-
törölt tag
Ha van elég háttértárad, akkor proxyzni nem érdemes.
ffmpeg-el elég gyorsan lehet prores-be konvertálni, direktben sd kártyáról ssd-re nálam átlag 25 fps a 400mbites h265.
A 4K 60fps-t ssd-ről prores 4:2:2 10 bitben lazán viszi a DR realtime, onnantól a GPU lesz a szűk keresztmetszet hogy mennyi effektet bír el.
De ha mindenképpen proxy kell, akkor is az ffmpeg-et ajánlom. Egyszer végigpróbálgatod a beállításaidat, csinálsz egy .bat-ot és parancssorból lekonvertálod, ami kell. -
Teasüti
nagyúr
Nyaralást sem home videó szinten szeretném megörökíteni, hanem cinematikus (van ilyen szó?) felvételekkel próbálkozok több-kevesebb sikerrel (inkább kevesebb).
Ezekből összevágva 2-3 perces zenés videókat.
Home videókat egyáltalán nem készítek, hisz ki nézi azt meg?
Telefonnal gyakorlok természetesen, illetve a legutóbbin vittem egy kínai akciókamerát gimballal. Megtetszett a dolog, de a videó minőség borzalmas így most lépek egy szintet feljebb.
Ennek az akciókamera felvételéihez kellett. Néha elfelejti a beállításokat akkumulátor cserekor és ha deaktiválódik a torzítás korrekció - amit nem vettem észre -, azt kénytelen vagyok utómunkázni. Aztán mikor sisakra raktam, azon fejjel lefelé van a kamera és eleinte azt is Fusion-ből fordítottam vissza (tudom, tudom...). Aztán beraktam egy-egy planer trackert is, amivel Text+ node-okat "ragasztottam" a háttérre itt-ott. (Amúgy sikerült megoldanom ezt is rendesen.)
Nem 3D-t renderelek, csak egy-két transzformációt ahol kell.

-
narumon
őstag
"H264 sem jobb sokkal."
Én mondjuk Premiere-t használok ez egy Ryzen 5-el elég sokáig elvan realtime, és később sem használhatatlanul lassúl. Pedig ez messze nem erőgép meg nem is túl "drága".
Node én már tényleg kezdem elveszíteni a fonalat, eddig nyaralást akartál felvenni most meg dobálod a node-okat?
Kis túlzással én a nyaralásra inkább az iphone-t használom 
-
Teasüti
nagyúr
Nem tudom Studio-ban vannak-e egyéb formátumok, de a Free-ben csak DNxHR van. Meg GoPro és tömörítetlen, de mindkettő használhatatlan: egyik még lassúbb, másikhoz meg nVME SSD kellene, mert kevés a sata3.

DNxHR minőségszinttől függően terhel és foglal helyet:
HQX ~130 MB/s*
Ez cpu limites, úgy 41-45 képkockát tud kisajtolni a gépem ebből. 4k/60-hoz már gyenge. 30 fps-nél úgy 65-70% körül mozog.
Az alábbiak viszont már valós időben mennek:
HQ ~110 MB/s*
SQ ~73 MB/s*
LB ~23 MB/s**4K/30 fps esetén! Több fps-hez arányosan nagyobb sávszélesség és cpu terhelés jár.
Ezekkel a bitrátákkal számolom a szükséges tárhelyet a cache meghajtón. Pl. 1tb ssd-re 134 perc 30 fps anyagot lehet generálni HQX-ben. -
MrChris
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
De elvileg csak a Free verzió miatt kínszenvedés az egész.
Állítólag a Free a Windows beépített kodekjét használva, ami tény, mivel a H265 megnyitásához DR-ben külön fel kellett raknom egy Windows komponenst. A Studio pedig a VGA gyártó API-ját használja elvileg.
Mondjuk az nem tudom igaz-e, hogy az Nvidia API csak 8 bit 4:2:0 dekódolást végez.
Szerk: nem, nem igaz.Mondjuk mindenképp tervben van a Studio licenc, de csak a kamerával együtt veszem majd (vagy kapom mellé, még 50-50). Addig szenvedek...

-
Teasüti
nagyúr
Nálam 50 fps timeline-on DR 15.2 Free (és a 15.1 is) ezt produkálja egy i7-7700HQ-n proxy-val: DNxHR HQX.
És ezt tudja proxy nélkül: H265.
Pedig semmi nincs rajta, csak egy LUT.Lehet a laptop procik nem sebességbajnokok, de ha ezzel érdemben dolgozni akarok, akkor proxy-t kell generálnom hozzá. Egy 30 fps timeline-t még éppen ki tud szolgálni a gép. Illetve ha felezem a felbontást, az is segít kicsit.
Amikor rárakok 2-3 fusion node-ot transzformációkkal, 4-5 color node-ot maszkokkal, akkor diavetítést nézek ha nem cache-elem be a klippeket előtte.#11614) narumon
H264 sem jobb sokkal.
CinemaDNG kevésbé fogja meg a gépet, mint ezek.
De Prores-rel és Blackmagic RAW-val piszok könnyű dolga van, az csak 30-40% cpu.
És inkább kamerát vennék most, mint új laptopot.
-
taranis
addikt
-
narumon
őstag
-
törölt tag
Az e-infinity és az eglobal gyakorlatilag elkamuzzák az áfát, ezért olcsóbbak nem csak a magyar, hanem a legtöbb nyugati kereskedőnél is. A magyar nettó árra még rájön az aktuális EUR-HUF árfolyam +27% áfa. (Amúgy alapvető tévhit, hogy a magyar kereskedők a nyugatiakhoz képest extra profittal dolgoznak. Bécsben dolgozom és itt szoktam műszaki cikkeket venni, 20% áfával rendre pár százalékkal drágábbak a cuccok, mint otthon, ha éppen nem zuhan meg a forint.)
-
Teasüti
nagyúr
1-2 stream 4K Long GOP H265-öt direktben szerkeszteni és visszafelé játszani valós időben (JKL billentyűket előszeretettel használom már a megtekintéshez is)?
Mégis milyen gép kell ahhoz? Nem fogok összerakni egy render farmot csak ezért.
Dual Xeon-t se. Nem ez a munkám.
Előbb váltanék Prores/Braw/CinemaDNG formátumra - amikkel egy laptop is megbízkózik gond nélkül -, mint hogy ezért vegyek egy PC-t. -
narumon
őstag
-
narumon
őstag
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Hmm, most hogy így mondod kicsit utánanéztem. Valóban HK-ból küldik az árut, viszont korrekt cégnek tűnnek. Olvastam értékeléseket több helyen is, de nem csalódtam igazán. Trustpilot-on pl a értékelések 94%-a 4/5 csillagos. Ez azt jelenti, hogy 76 embernek volt problémája az 1266-ból. Beleolvasgattam egyikbe-másikba és nem volt megoldhatatlan ügy egyik sem. Nagyrészt az emberek türelmetlenségén múlt a dolog (igaz néhol jogosan, de hát a kínai boltok nem a support-ról híresek), de a legrosszabb esetben is Paypal megtérítette a kárt. Ha kifogod a szart, akkor visszatérítenek és helyi címre kell visszaküldeni. Ha az elállási idő után történik vmi, akkor nyertél magadnak egy-két havi levelezős fotelkaratét aminek a végén valószínűleg nem ér majd anyagi kár (Paypal-nál pl. 180 napig lehet reklamálni a tranzakcióval kapcsolatban - ha innen nézem a dolgot, akkor van fél év garanciám, viszont kapok egy kit obit "ajándékba").
A gyártói garanciában nem vagyok biztos így hirtelen a Fujinál, elvileg regionális garancia van, aminek az egyetlen feltétele a számla bemutatása. Most hogy egy az országban bejegyzett cég HK-ból kapja az árut, abban szerintem semmi abnormális nincs, de tegyük fel nem fogadják el. Ez esetben sem fognak elhajtani, max kifizetem a javítást.
Én simán be fogom rendelni innen.
-
taranis
addikt
-
Teasüti
nagyúr
-
hito
nagyúr
Ennyi pozitív, bíztató baráti szóra nem számítottam! Ezúton szeretném most megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem anyukámnak, feleségemnek, barátaimnak és mindenkinek, aki mellettem állt és támogatott ebben a kemény küzdelemben...nélkületek nem sikerült volna

-
taranis
addikt
De hol nézed? Hazai shopokban mindenhol látom raktáron. Meg ahol megnéztem külföldit, ott is. X-T3-ra értem.
Én a telefonos appot nem használtam még semmire, de inkább fotónál van értelme, videónál lelimitál 1080p30-ra. Illetve van neki remote release funkciója is, amivel videófelvétel is elindítható, csak ott meg nem látod az élőképet. -
Teasüti
nagyúr
Tudnál mesélni kicsit a BT és Wifi képességekről? Mit tud mondjuk egy telefonnal összepárosítva?
Azt láttam, hogy van hozzá alkalmazás, amivel FW-t lehet frissíteni, mert megosztani a vázzal a GPS infókat, de nem mutatták a vezérlési funkciókat. Gondolom el lehet indítani a felvételt, vagy képeket lőni a telefonról, de van pl. élőkép?Baszki out of stock mind a kettő. Szerintem semmivel se lepem meg magam karácsonyra. Tököm, veszek egy drónt vagy vmi. First World problems... Viszlát jövőre srácok, boldog karácsonyt mindenkinek!

-
Teasüti
nagyúr
-
taranis
addikt
Hát egy 18-55-el kezdtem, amit eladtam, a mai napig nem tudom, hogy jó döntés volt e. Jó a képe, csendesen fókuszál, a stabi is jó benne, családi dolgokra teljesen ideális volt. Aztán megcsapott a fixek szele, megvettem a 16 F1.4-et, aminek imádom a képét, sok helyen azt mondják, hogy ha csak egy obid lehet, akkor ez legyen az. Van mellette egy X-mountos Mitakon 35 F0.95-öm, ami full manual. Ennek is egy álom a képe. Meg most akarok venni 56 F1.2-t, meg majd jövőre egy 16-80 F4-et ilyen mindenes stabilizáltnak, ha végre megjelenik, és jók a kritikák. Csak időközben megutáltam obikat cserélgetni, ha valamivel megy az idő, akkor az ez. Emiatt agyalok a fixek 16-55 F2.8-ra váltásán. Ha az stabilizált lenne, akkor felőlem rá is rohadhatna a mountra.
Tuninger: 17-est nem használok, szerintem az nagyon kevés. A 32/33 és a 64/65 között látszik a különbség, de csak akkor, ha tényleg figyeli az ember. Én a saját konverzióimat biztosan nem viszem 64 alá, mert ott fontos a pontosság, de ha csak egy adott "look" lenne a cél, simán elég lenne a 32.
Én pedig majd megvárom, amíg Hito eladja

Új hozzászólás Aktív témák
-
11700 - 11601
35104 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ÚJ RCB R10S ELEKTROMOS ROLLER kb 50% áron, dobozban, 3 hó gar.:
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/500GB SSD karcmentes 100% akku 23 ciklus
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 32GB 1000GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus H310M i5 9400 16GB DDR4 500GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a 8 bites SLOG2 szerintem bármilyen casual felhasználásra elég és normál körülmények között ki sem lehet hozni a 10 bit előnyét. Persze majd ha lesz 10 bites kamerám okosabb leszek, mindenesetre döbbenet mit ki lehet csavarni a 8 bitből is képminőség romlás nélkül.

Persze nem túl kicsi, de nagyon kezelhető. Gh5-re is vannak kis fixek, sőt arra aztán jó pár variációban.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)