Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Tökéletes töketlenség
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambanő háza tája
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Gurulunk, WAZE?!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukcaman
senior tag
válasz narumon #13696 üzenetére
Köszi a kiegészítést, gondoltam gyorsan rákérdek Reggel néztem ezt a fókuszálást, akkor lassabban találja a helyét. Meg is rendeltem az ND szűrőt, már csak hetek kérdése, aztán itt is van
pikszel: Lehet azért volt, mert állítgattam a fokusz "kocka" méretét a kijelzőn, és többször ráböktem kicsi méretben és nagy méretben is. Eddig arra jöttem rá, hogy a kis kockánál (majd írjátok le a hivatalos nevét ) hamarabb találja a fókuszt.
A többi állítási lehetőséget még nem néztem, eddig ott tartok, hogy van egy gépem és ennyi.[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz narumon #13689 üzenetére
Videónál most hogy mondod lehet nincs bekapcsolva. Fényképezésnél rajzolja a nagy kockát középre asszem. Meg kell nézzem.
(#13691) Kukcaman
Én cinema D-t használok. Mivel jobb a natural? Könnyebb utána színezni?G81 csak annyiban más a G80-hoz képest, hogy más régióra szánták, ezért valami a szoftverben más vagy minden ugyan az csak a régió miatt más nevet és más háttér dokumentációkat, certificaiót kapott?
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
Hát ez gyors volt
https://www.facebook.com/Naruvideo
-
narumon
őstag
-
Kukcaman
senior tag
válasz kovsol #13692 üzenetére
Igen igaz, átfókuszálás.
Lehet azért csinálta az előre hátra mozgást, mert rámentem a kormányra, majd a mellette lévő fa tető tartóra, majd háttér, és vissza a távolabbi tető, majd vissza kormány. A kormány meg a tető tartó között kb.10cm.
Akkor figyelek erre a peaking-re egy kicsit jobban.Ereshkigal: köszi, beállítom mindkét opciót Még szükség lehet a kevésbé utómunkás témára is.
Meg a másik. Zajszintnek mi az ajánlott? Most éppen -8db-re állítottam. (Rode Videomicro)
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz Kukcaman #13691 üzenetére
Az nem zoom ha átfókuszálsz.
Azt értem, hogy nem áll meg átfókuszálás után, hanem előre hátra jár a kép sokszor.Fokusz peaking az amikor manualis fókusz mellett egy kiválasztott színnel beszínezi azt a területet ahol épp éles a kép.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Kukcaman
senior tag
válasz kovsol #13690 üzenetére
Mit értesz pulzálás alatt? A zoom-t? Egyet csináltam ebből, szóval nem összehasonlításként csináltam, csak próbának, hogy milyen.
Panasonic G81, Panasonic 25mm 1.7Narumon: Mi is az a focus peaking?
Akinek G80 van a tulajdonában, milyen Natural opciót használ?
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13675 üzenetére
Ráraktam a döglött macskát, lemérem mennyi az annyi, aztán hozzá téglázom az alját. Majd jelentkezem a fejleménnyel, mert így a felvétel úgy tűnik mint a matróz a szárazföldön.
Narumon: Rendben, ha megérkezik, akkor úgy is azzal fogok futkározni míg le nem megy a nap a megfelelő helyre
vond: kijelzőn nyomkodós módszerrel csináltam a kijelzőn, statikus környezetben. Ami először feltűnt, hogy a kis sárga kocka méretét csökkentve, pontosabb lett a zoom. MF-ben használva az AF gombot, meg egy nagyon jó kombó , ahogy írtad.
-
-
kovsol
titán
Nekem az a bajom a Sony AF -el, hogy csak három sebessége van, és szerintem a normál és a lassú között kellene még egy, mert nekem kb az tetszene legjobban. Slow az annyira lassú, hogy megalszik a tej a számban mire átvánszorog.
Sony A7III AF speed minták.
Érintésre fókuszáltam át 85mm f1.8, hogy jól látszódjon mi van fókuszban[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
törölt tag
A manuál fókusznál megint azt kell figyelembe venni, hogy fikciós vagy dokumentum műfajról beszélünk.
Fikciós műfajban csak a manuál fókusz jöhet szóba, mert az élességet oda kell húzni, ahova a történetmesélés megköveteli. Pl. főhősről átélezni a háttérre, vagy egyik szereplőről a másikra. Ez eleve kizárja az autofókuszt.
Tegyük hozzá, hogy azért a "gerilla" műfajban szoktak fikciós filmben is autofókuszt használni, pl. ha a stáb két fős: rendező/operatőr + szereplő és mondjuk valami rohangászós jelenetet vesznek fel, de ez erősen határeset.Esemény videózáskor már szituáció vagy munkamódszer kérdése, hogy mikor milyen fókuszt használnak. Pl. ha gimbalról követnek folyamatosan valakit, akkor manuál beálltják a fókuszt és igyekeznek tartani a távolságot. Még ha esetenként ki is kerül az alany a fókuszból, vizuálisan sokkal kellemesebb a eredmény, mintha az autofókusz a lekisebb elmozdulásra is állítgatná magát.
-
Teasüti
nagyúr
válasz narumon #13678 üzenetére
Azért azt nem mondanám, hogy Sony-n kívül senki nem tud CAF-elni.
Nekem egész kellemes tapasztalataim vannak a Fujival. Eye tracking adja. Custom AF-ben meg lehet finomhangolni a követés érzékenységét és a pulling sebességét, a képbe beúszó objektumok viselkedését (ráállás, figyelmen kívül hagyás).
Még nem nagyon merültem bele a dologba, mert elsőre a manuálozás volt szimpatikus. De már still módban is inkább CAF-elek, ha gyorsnak kell lenni.
Most majd azt szeretném kikísérletezni, hogy ha sokan vannak a képen, akkor tudom-e szabályozni kinek az arcára álljon rá. Gondolom akin van a fókusz célkeresztje, azt fogja követni, de egyelőre ez csak egy sejtés.Gimbal kapcsán kénytelen leszek megtanulni az AF szeszélyeit.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Tehát akkor manual fókusz 2 részre bontható:
1. A shutter gomb lenyomására történő fókusz, amit a gép állít.
2. A manuál fókusz gyűrű tekerése.Az elsőt gyakran használom, de a másodikhoz gondolom nem árt némi gyakorlat, mert ha csak a kijelzőt nézzük közben ráadásul naposabb időben nem látszódik kellően jól az élesség. Legalább is én ezt tapasztaltam, hogy shutter gombbal ahogy írod a felvétel előtt fókuszáltam, a kijelzőn azt hittem éles, de menet közben talán a távolság változása miatt elmosott lett a videó. Ehhez használnak sokan külső monitort ha nem tévedek, de ha nem szeretnék külső monitort, akkor hogyan tudom ellenőrizni a megfelelő fókuszt? Viewfinder-be nem a legegyszerűbb felvételkor nézelődni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
"a shutteres az nem finoman állít hanem először mindent eldob és utána újrafokuszál" Ez azért nem teljesen van így. A "mindent eldob" erős túlzás szerintem. Nekem még a - sokaknak ultragáznak tartott - G80 AF-je is egész jó, kb. az összes már említett objektívvel, gombnyomásra és érintésre is. Tény, hogy a "végén" lehetne finomabb is, mert mután rááll a célra, kicsit még tologatja ide-oda. De ez is változó, hogy mikor milyen mértékű. Van, amikor majdnem észrevehetetlen.
(#13676) narumon: Tényleg csinálok majd egy komolyabb, rendesen megtervezett tesztet, fix helyszínnel és témával, pontosan kimért távolságokkal, több beállítással, stb.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
narumon
őstag
Itt AF témában meg kell különböztetni, hogy "manuál AF"-et használsz. (Amikor te nyomod félig a shuttert hogy fokuszáljon) vagy CAF-et (Folyamatos AF). Mindkettőnek van hátránya. A shutterest én is szoktam használni de ez felvétel közben nagyon gázul néz ki ez arra jó, hogy felvétel előtt fokuszálsz egyet aztán elindítod a felvételt, de közben ha mozog a célpontod akkor manuálban utána kell tekerned mert a shutteres az nem finoman állít hanem először mindent eldob és utána újrafokuszál, ez meg videóban vérgáz. A CAF meg viszont csak a Sonykon működik jól ahogy én néztem. A Canonnak van elvileg még jó CAF-e de az valamiért csak FullHD-ban működik 4K alatt nem - innentől pont a lényeget ette meg a fene....
-
MrChris
nagyúr
válasz Kukcaman #13667 üzenetére
A súlyozást nem úgy értettem, hogy pakold rá az összes karikát. Felül is kell annyi súly mint alul. Ha csak lentre raksz egyre jobban bólintóssá válik. Felülre persze körülményes súlyozni, éppen gyártok is oda egy kis ólmot.
taranis: holnap du. küldök colorchekker videót, fotót. Még talán ezt nem is ellenőriztem.
-
Tuninger
Topikgazda
A manual fókusznak ott van előnye hogy SOKKAL olcsóbb mint egy AF képes obi.
Én Sigma Art primeokat használnék ha lenne rá pénzem. Persze sokan megköpködik hogy "nincs 3D look" de azért báromi jók azok az obik azon az áron.Eredetileg azért tudnak jobbak lenni az MF objektívek, mert a saját ritmusodban tudod húzni a fókuszt két tárgy között. Ha stabi nélkül rohansz a játszótéren a gyerek után ott semmit sem ér a manual obi és csak a problémát hozza. Ha filmet forgatsz akkor természetesebb lehet ha "kézzel húzod a fókuszt" mintha a gép csinálja a helyetted.
Illetve AFnél lehet a kamera mást gondol fontosnak a képen mint te...Viszont Sony PDAF / Canon Dual pixel AF, illetve a touch/track focus óta már a gép is úgy húzza a fókuszt hogy az szinte tökéletes...
-
_q
addikt
Nekem meg inkább az tűnik fel, hogy F5.6-nál az elmosódás csak nagyon közelről az igazi <50cm, de élesnek nem éles De lehet csak az én ingerküszöböm van magasabban, vagy valamit nem állítok be jól a gépen.
Itt egy minta, 1080p 60fps: [link]
Más kérdés mindenkihez címezve. A manual fókusznak hol van előnye az AF-al szemben? A topikban többször is előkerült már, hogy sokan van manual objektívvel dolgoznak vagy ha van AF akkor is manual fókuszt részesítik előnyben. Sokkal nehezebb beállítani mint az exponáló gombot lenyomva az adott helyre fókuszálni. Bár biztos lehet kellő gyakorlattal szépen fókuszálni, de azért érdekelne ki mit gondol erről.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Én nagyon szeretem a 12-60-ast is, olyan kis finom darab. Kicsi, könnyű, jó az átfogása, és a stabija, nyitva is tökre éles, f/5.6 és f/8 között meg már közel pro szint. Mosodához viszont nem ez való, ez egyértelmű. Kivéve, ha makrózol, mert ott azért ez is tud teljesíteni.
A 42 felessel nem lősz mellé, azt megígérhetem. És basszus, még mindig nem hiszem el, hogy milyen apró az ekv. 85mm f/1.7-hez, és az OIS-hez képest. Elveszik a tenyeremben, farmerzsebbe is simán be lehet nyomni.
ND szűrőből egyelőre csak egy 3 FÉ-s 58 millis Hoya van a 12-60-asra és a 14-140-esre. Majd még be kell szereznem párat.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Nagyon köszi Az jól látszik, hogy nem véletlen kacsingatok a 12-60mm helyett más objektívre A bokeh igen csak nem erőssége. Na hogy melyik legyen? Sorban jöhet mind Kezdem érteni miért van az embereknek egy csomó objektívük
Első körben a 42.5 mm lesz a befutó, kár hogy alig van eladó belőle. Ezt említetted is, hogy vadászós darab.
Mekkora ND szűrőt használsz méretben és ND számban (nem tudom ezt hogyan nevezik)?
(#13664) hibavissza
Ja értem már. Az a plusz lencse az adapterben kiküszöböli a nem kívánt negatív hatást. Annyi a gond, hogy ez meg már kb a Viltrox árában megy majdnem. Akkor meg már a Viltrox hasznosabb talán.[ Szerkesztve ]
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13641 üzenetére
Mondanám, hogy sikerült frankón kisúlyozni, dehát az nem lenne igaz. Megcsináltam kis súllyal, majd az alapértelmezett dupla súlyokkal, de még a maxot nem raktam rá. Kipróbálom a módszeredet. Most már itt van a könnyű obi, aztán szórakozhatok ezzel is portré markolatot meg rajta hagytam.
Ezt a fajtát néztem, mert a másik márkából nem volt 46mm-s. Még utána nézek, mert még csak az obival szórakozom.
Ez az AF lock nagyon jó találmány, tetszik.[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
válasz hibavissza #13664 üzenetére
Végülis az is jöhet a terítékre, hátha az is szar Arra lenne szükség, hogy egy adott profillal lőni kell egy color chartot, vagy valami színes cuccot (piros mindenképp legyen benne), tehát kellene egy pár másodperces videó róla, valamint kellene egy fotó is JPG-ben (a váz legyen JPG-re állítva, tehát ne te csináld rawból), pontosan ugyanazokkal a beállításokkal, tehát ugyanaz az expozíció, ugyanaz a WB, ugyanaz a profil.
colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
Na, Te, főobjektívkereső. Rászántam egy bő fél órát, és csináltam neked pár tesztfelvételt, elneveztem a klipeket, és feltöltöttem a Drive-omba: [link] Az eredeti minőséghez töltsd le egyben a csomagot.
G80, 1080p50, módosított natural színprofil, ISO200, fix WB, manuális fókusz és blende, valamint auto shutter (nem nagyon van mozgás, úgyhogy belefér, különben sincs minden üvegre megfelelő ND szűrőm ).
Az objektívek: Panasonic 25mm f/1.7-en, Panasonic 42.5mm f/1.7-en, Panasonic 12-60mm 60 millin és f/5.6-on, Panasonic 14-140mm 140 millin és f/5.6-on.
Három témát vettem fel különböző távolságokból. Minden snitt kézből, hogy kicsit a stabilizátorokat is össze lehessen nézni. A 25-össel ugye csak IBIS volt, a többin viszont ment a Dual IS. Sajnos a szél elég erős, de azért igyekeztem stabilan tartani a cuccot. Azért ekv. 280 millin már belóbáltam kicsit, ment ez máskor szebben is.
A fájlokat próbáltam ésszerűen elnevezni.
A kutyaugatást, flexelést, egyéb zajokat nem húztam le. Élvezzétek Ti is.Nem privátként küldtem, hátha hasznos lesz másnak is a jövőben. Bár elég kis béna videók. Lehetne csinálni jobb, pontosabb, és bővebb összehasonlítást is, de arra már nincs időm.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Mert a lényeget "levágja". A Helios egy ff-re tervezett objektív. Minden képi "hibája" ami karaktert ad nem fog megjelenni. Kiesik az mft képkörről. Így semmi értelme. Volt nekem is, tapasztalatból beszélek. A lencse az objektív által kirajzolt képkört összegyűjti és a kisebb felületre vetíti. Keress rá. Focal reducer.
(#13662) taranis: Pana?
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz hibavissza #13659 üzenetére
Lencsés alatt pl a Viltrox speedboostert érted? A cső miért rossz? Eltolja nagyon a fókuszpontot?
(#13656) kpbendeguz, (#13657) narumon
Köszi. M42->M4/3 lesz igen, fordítva nem is adott találatot.[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
Van valakinek Sonyja Tuningeren kívül? Lenne egy gyorsan elvégezhető teszt, ami segítene igazolni egy sejtésemet, hogy a Sony fájlok is rossz színekkel jelennek meg Premiere és Resolve alatt. Eddig egy RX10 II és egy A6300 felvételei alapján úgy tűnik, hogy ugyanaz a gond van itt is, mint a Fujinál, de jó lenne látni mondjuk egy full frame váz eredményeit is.
colorizer.net
-
Tuninger
Topikgazda
Lecseréltem az első verziós Viltrox EF - E speedboosteremet egy újabb verziósra. A legújabb firmwarrel VAN video AF Canon obikkal a6300-on.
A Canon 10-18 IS STM-el teljesen hangtalan, kicsit lomha de pontos. Kb olyan mint a Pana GH5
A Canon 35mm F2 (amit az előző viltrox meg sem mozdított) borzalmasan hangos és huntingolós, még mindig nem a használható kategória
A Sigma 17-70 F2.8-F4 ami a videóban is szerepel egészen gyors, a pontosság se rossz, csak hangos.Remélem hamarosan ki tudok próbálni egy 50 1.8 STM-et egy 40 2.8 STM-et és egy Tamron 24-70 F2.8 G2-őt. Pana GH5 "színvonalú" AF-el már elégedett lennék, s akkor lehet a 24-70 fele mennék tovább. Majd hozom a fejleményeket
-
narumon
őstag
-
narumon
őstag
Igen, teljesen jól működik a viltrox de értelemszerűen csak manuális videózásra való. A pana 42.5 más szemponból jó objektív de a képe teljesen más mint a Helios-nak. Sokkal élesebb, kontrasztosabb, a bokeh sem az igazi szerintem. A Heliosnak megvan a maga varázsa.... szerintem érdemes egyet beszerezni, olcsón hozzá lehet jutni.
-
_q
addikt
válasz narumon #13645 üzenetére
Köszi az infót. Akkor a 45.2mm pont megfelelne a helios speedbooster távolságának. Canon objektívben egyedül a későbbi használhatóság miatt gondolkodtam. Natív az igazi és szerintem az lesz, de persze motoszkál bennem a gondolat, hogy egy panánál olcsóbb canon objektívet is keressek.
A speedbooster pl viltrox esetén milyen képet ad? Ha jól emlékszek te canon objektívekkel is használod a GH5-öt.
-
narumon
őstag
A heliosnál is nagy a fokusztávolság mert 58mm (ja jól emlékszem), az ugye már 116 panán, ha speedboosterrel van fent akkor ebből lesz ugye valami 80mm körüli.
Alapesetben ugye minél nagyobb mélységélességet akarsz (vagyis minél kisebbet ) akkor annál nagyobb szenzor kell és minél kisebb f érték. Az MFT neked a kamera miatt adott tehát olyan objektíveket nézz ami f2 alatt van. (ÉS ezt tovább tudod csökkenteni mondjuk ha Canon obit nézel és Speedboostered is van). 25mm 1.7-es obim van ha gondolo (és lesz időm) akkor valamelyik nap lövök vele valamit...
-
-
törölt tag
válasz Teasüti #13640 üzenetére
Még friss a cucc, alig egy hetes, így nehéz megmondani, de az első benyomásaim pozitívak.
Maga az anyagminőség és ahogy össze van rakva, az nagyon rendben van. A működése stabil, teljesen hangtalan.
Szervízzel nem volt dolgom, de az amazonos review-kban többen is megemlítik, hogy meglepően jó a zhiyun terméktámogatása, nem a szokásos kínai "nem is válaszolunk, vagy lerázunk valami bullshittel", hanem tényleg igyekeznek megoldani a bajodat.
A szoftver támogatásról nem tudok se jót, se rosszat mondani, az majd hosszabb távon derül ki.Ami a dokumentációt illeti, szerencsére sokan bevásároltak belőle, így rengeteg hasznos infó kering a neten. Youtube-on találtam tutorialokat az összeszereléstől kezdve a balanszolásig mindenről.
Általában a gimbalról, mint műfajról:
Ez valóban nem egy run and gun eszköz, de még ha mindenhova cipeled is magaddal és hajlandó vagy egy felvétel kedvéért spontán összeszerelni, akkor sem egy ibis helyettesítő.
Szvsz a gimbal fikciós műfajban hasznos, vagy esemény videózáshoz ha van még legalább 2 másik kamera, amik veszik a lényeget, a gimbal pedig amolyan hozzáadott extraként funkcionál.
Ugyanakkor némi tervezéssel és leleményességgel nagyon jó dolgokat ki lehet hozni a gimbalból, ha tudod, hogy mit csinálsz és miért.
Ebben a videóban pl. egy csomó jópofa ötletet bemutatnak.Szerk:
Amúgy én többek között azért vettem meg, mert ezzel könnyebben tudok nagyobb, kültéri tárgyakat fotoscannelni. A fotoscanhez körbe kell járni a tárgyat lehetőleg minden irányból, kis iso-val és kis rekesszel kell dolgozni, hogy minimális legyen a zaj és a dof, emiatt pedig állványt és távkioldót kell használni.
Na most egy állványt egy köztéri szobor körül tíz centinként pakolgatni nagyon fárasztó tud lenni, ilyenkor jön jól a gimbal, mert kb. 2-3mps-es expókat monpodról még meg lehet tartani vele, az meg nagyjából elég kültéren.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Teasüti #13633 üzenetére
Ezt komolyan kérdezed? Szerintem láthattad, hogy sportközvetítéseknél, TV filmeknél, mozifilmeknél 'csak' ilyet használnak. Kivéve pár speckó esetet. Egy kamera szett váz+obi+fókusztekerőmotor+kontrollmonitor
+szűrőrendszer+hangrögzítő+mikrofon+jeladók+akksik... ez tizen kilós cucc. Ilyet nem tartasz ki csuklóból. Egy játék/TV filmes Arri, Red kamera legalább 8kg, megpakolva 20+! Még egy kis broadcast kamera egybeobival is magában 3kg-tól indul. Egy Black magic kamera szett se az a pillangó.
Mint írtam nem minden mozgást kompenzál a gimbal. Profi felhasználásnál nem libeghet a kép, olyat még TV filmeknél se láthatsz, ezért is kombinálják a motoros gimbalt steadicammel.
Amatőr, önjelölt cinematográfusok, bloggerek, rendezvényesek körében persze elmegy egy szál gimbal amivel igyekeznek leutánozni a professzionális megjelenítést.Kukcaman: Olyan ND kéne amivel 1/50-en tartható a záridő. Rekesszel 2-3,5-11 között tudok játszani obitól függően.
Fáj? Az kellemes. Nekem is előfordul, gyúrni kell rá. Erre (is) való a steadiarm. Sikerült jól kiegyensúlyozni, beállítani? Az enyémet mikor megpakoltam alul felül +1kg-al akkor lett nagyon jó a mozgása, valamennyi tömeg kell neki.taranis: "hátha lesz időm saját ötletekre a későbbiekben". Ezzel vannak tele a fiókjaim, szekrényeim.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #54625216 #13634 üzenetére
Ha már gimbal, akkor érdekelne mi a véleményed a Crane 2-ről?
Én félek a Zhiyun-tól, mert terméktámogatásban eléggé abandonware szinten vannak.
Van egy Rider M gimbal-om akciókamerához és gyakorlatilag évek óta nem jött új verzió az app-ból. Az új FW meg beszámolók szerint még rontott is a gimbal-on... -
taranis
addikt
válasz MrChris #13631 üzenetére
Az elmúlt fél évben biztosan nem használtam, igazából agyaltam az eladásán csak nem visz rá a lélek. Nálam főleg családi, utazós dolgokról van szó, ahol sokszor kell fotózni is, egyszerűen túl macera a gimbal. Azért tartottam meg, mert hátha lesz időm saját ötletekre a későbbiekben.
colorizer.net
-
Kukcaman
senior tag
válasz MrChris #13614 üzenetére
Ez pont jó kérdés, én is fel akartam tenni, mert a héten próbáltam napsütésben videózni, aztán azt tekerhettem akárhová, a fényerő a kiakadás állapotában kevergett
Egyedül a shutter speed felhúzásával tudtam visszahozni az élők sorába, de az meg már nem természetes. Az az ND szűrő megfoghatja 1/50nél, vagy 50fps 1/100SS-nél?
Holnap érkezik a 25mm-s, azzal majd kiderül mit tudok kezdeni.Tanulgatom a steadicam-t, de eddig a kezem a gyenge pont, begörcsölt mintha muszáj lenne
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz #54625216 #13634 üzenetére
Nem tudom mennyire terveztél PCB-t, de ha 5 alkatrészből áll csak, akkor azt egész egyszerűen meg lehetne tervezni, legyártani és csipesz+pákával összeforrasztani. Ha ezt meg tudtad csinálni, szerintem lenne simán ügyességed smd szintű megvalósításhoz is. Elszántság kérdése
(#13636) vond
Az objektíveket tudtam, hogy helyileg hol vagy azt eddig nem A listámon rajta van mindenképpen, a kérdés mikor kerül hozzám a 25mm 1.7-el az a gond, hogy nincs IS
Egyébként látom van 20 mm 1.7 is. Ez miért drágább? Ahogy megyünk a széles látó felé egyre drágább lesz? Na meg már itt sincs IS. Pedig ez pont videó miatt lenne nekem érdekes.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
-
törölt tag
Sikerült megoldanom a Fuji X-T3 vezérlését a Zhiyun Crane 2-vel, amolyan házibarkács (gányolós) technikával.
Az autofókuszt és a shuttert lehet vezérelni a menü középső gombjával: félig lenyomva fókuszál, teljesen lenyomva exponál vagy videónál elindítja a felvételt, még egyszer lenyomva pedig leállítja.Egyelőre próbanyákkal raktam össze (csak két tranzisztor és három ellenállás kell hozzá), a dobozoláson még agyalnom kell, a legrosszabb esetben jól beszigszalagozom az egészet, hogy valamennyire időállás álló legyen.
Az egész megoldás techinkailag full amatőr: Panasonic módban méregettem az usb kivezetéseket és kiderült, hogy a menü gomb hatására az 5V-os és a két adatvonal között felugrik a feszültség 1V-ról 5V-ra, a fuji-nak pedig csak az kell, hogy a 2.5m jacknél a földet összezárd a shutter vagy a fókusz kivezetéssel, ami már egyszerű tranzisztorokkal megoldható.
Azaz az egész teljesen analóg módon működik, magával az usb jellel nem történik semmi. Emiatt egyáltalán nem biztos, hogy egy firmware frissítést követően is működni fog (bár elég valószínű, mert a Panasonic vezérlése is alapvetően analóg, azt meg nyilván nem módosítják).A profi megoldás persze az lenne, ha valami mikrokontroller értelmezné az usb-n érkező adatokat és lefordítaná a fujinak, így az összes fícsört ami canonal és sonyval működik be lehetne építeni, de ez már erősen meghaladja a tudásszintemet.
Illetve meg lehetne csinálni ezt a csatlakozót is smd alkatrészekkel, akkor akár be lehetne építeni magába az usb csatlakozóba és a kábel is sokkal flexibilisebb lehetne. (Kár hogy nem értek az smd forrasztáshoz. ) -
Teasüti
nagyúr
válasz MrChris #13631 üzenetére
Az nem a gimbal hibája. Az user error. Kézből szerintem senki nem fog úgy kitartani és végigvezetni egy kamerát a térbeli útvonalon úgy, mintha crane-en mozogna. Follow felvételnél a sasszeműek mindig látni fognak X, Z elmozdulásokat a képen. A legjellegzetesebb ilyen a lépésenkénti Z bobbing, amire ún. Z-axis stabilizer-t szokás használni kiegészítésképpen.
A steadicam meg... Használ még vki ilyet a mai világban?[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
A teszt jó ötlet pénteken pont jártam arra kivételesen, erről lekéstem Megveszem valamelyiket. Habár jó lenne egy nagylátó, egy portré és egy kisebb tele is. Most, hogy kezdek ráérezni a témára, kezdem átlátni mit hogyan, látom már miért kell több objektív. Ha esetleg lesz videó akkor szívesen megnézném. Lehet addigra mondjuk megveszem valamelyiket
(#13630) hibavissza
Hasonló is jó lenne, nem 100%-ban kell ugyan olyan. Eddig csak a sony kit meg most a panasonic 12-60 mm objektívvel van tapasztalatom, így ebből nehezen tudok következtetni arra mi az ami megfelelne. Fórumozás, videók alapján lehet sejtésem. Tehát csak tapogatózok. -
MrChris
nagyúr
válasz taranis #13615 üzenetére
Ez tényleg hasznos, egy törött obi és egy összb..ott váz, de a szűrő megmenekül. Direkte optikailag értettem, van e haszna, mint ahogy tudtommal a fényrekesz se mindegy hová kerül.
Gimbal hogy szuperál? Van vele publikus videód?
Nézegetem ezeket a motorosokat és valahogy nem tudok eligazodni. Az a baj a mintavideókkal, hogy van amelyik utólag is szoftstabilizált, valamelyik optikai, szenzor vagy gopro-s stabilizáción is átesett. Olyan mintha nem tudná teljesen kitérés mentesre csinálni ami végül is logikus. Motoros gimbal 3 tengely mentén az elfordulást kompenzálja, de a kitérést egyáltalán nem. A szenzorstabi meg 2 tengely mentén kitér és egy mentén meg forgást. A steadicam viszont 3 tengely mentén az elfordulást és tulajdonképpen 3 tengely mentén az elmozdulást is kompenzálja.
Van itt egy régi összevetés amin látszik a gimbal hibája, bár stabilan egy irányba néz, de állandóan dzsitterel a cél körül, leginkább a széleken szembe ötlő. Meg persze a steadicam hibája is, hogy folyton kóborol, de ezt kézzel terelgeti, kissé lágyabb a kitérés. -
vond
MODERÁTOR
Ami a bukét illeti, szerintem simán tud hasonlót a natív 25 és 42.5 f/1.7.
Lenne időm, rendesen letesztelném Neked mindkettőt. És akkor talán végre meg is vennéd őket, vagy valami mást.
Nem tudom, merrefelé mozogsz, de ha Szombathely környékén jársz, kipróbálhatod őket. De szerintem máshol is akad olyan, akinek megvan mind a kettő.
Én most a 15mm f/1.7-re vagyok ráállva. Jó lenne egy fényerős nagy(obb)látó is. Persze az igazi a 12mm f/1.4 lenne, de az nem
magyarcsóró embernek való árral rendelkezik.[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
5-10 méter körüli távolságokat videóznék, mint pl. az esküvői videók, csak nem esüvői a téma. Akár természetben, akár zárt térben. A bokeh meg feelinges és eléggé megfogott, csak a 12-60-al nem nagyon jön ez ki, max a 30-50 cm-es távolságokban mutat valami bokeh jelleget.
A narumon által korábban linkelt Helios 44-2 bokeh (asszem GH5-re volt felrakva) eléggé látványos volt és tetszett nagyon, na valami olyasmit lenne jó elérni.
(#13622) hibavissza
A linkelt videó 42.5mm-es objektívvel készült? Nem látok semmi utalást rá sajnos.Nem mondtam, hogy nem jó 42.5 és 25 pana. Csak nem vagyok benne biztos, hogy a 25 elég bokeh-t ad, a 42.5-nél meg nem túl nagy-e a fókusztáv videózásra.
Lehet érdemes lenne egy 25mm közelre, a 42.5 portré miatt amúgy is jó lenne, illetve majd még egy kicsit távolabbi fókusz. A végén meg a világ pénzét is rá lehet költeni
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Na de mit videóznál, hol szeretnél szép háttérmosást? Ettől függ leginkább, hogy sok-e az ekv. 80mm.
A stabilizátorra meg azt tudom írni, hogy én hasonló gyújtótávon a Pana 42.5mm f/1.7-et és az Oly 40-150mm f/2.8-at néztem össze a G80-on. Az Olympusnál kicsit érezni lehetett, hogy nincs Dual IS, "csak" IBIS, de elég jól megfogta az is. Nem volt zavaróan remegős, ugrálós a videó, de azért látni lehetett a különbséget.
50 ezerért fényerős, AF-es obi szerintem csak a 25mm f/1.7 van. Újonnan kicsit több, használtan kicsit kevesebb. Plusz néha felbukkan egy-egy Oly 45mm f/1.8 is 50-60k körül, de mostanában elég ritka.
Vagy tényleg vadászol valami jó manuál üveget. Az IBIS elég jól megfogja majd azt is, a fókuszt meg majd kitapasztalod.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
Sziasztok!
Tudom volt már párszor téma, de hát ha van kedvetek ismét elővenni. Ha szép háttérmosást szeretnék, akkor MFT-re milyen objektívet ajánlanátok G80-ar? Olvastam a Helio 44-2-t valamilyen átalakítóval, de ott nincs AF. Igaz G80-nál meg alapból se sokat ér az AF videó alatt mert elég gyenge, de jobb mint a semmi. Van volt még a takumara is ajánlva, MFT-re felmegy adapterrel úgy hogy használható legyen? Vond-nak van 42.5mm 1.7-es objektíve amit portréra javasolt, ezt csak a bokeh miatt gondolnám hogy jó lehetne videóra is a stabilizálás miatt pluszban, de az ekv 80 mm lehet sok? A vázba épített stabilizálás elég vajon? Tudnátok javasolni 100 ezer Ft alatt, esetleg 50 ezer Ft körül?
-
taranis
addikt
válasz hibavissza #13616 üzenetére
Na, remélem így már működni fog.
Nálam a Resolve meg a netezés nem megy együtt, a Firefox is használja a hardveres gyorsítást, és a kettő együtt többször lefagyasztotta már a gépem, valamiért nem szeretik egymást.colorizer.net
-
hibavissza
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz taranis #13613 üzenetére
Hanggal néztem, de halkan mert úgy se nagyon érteném, csak leírva.
Mióta téma lett az ND filter újra elővettem a vnd-t. Azt tapasztaltam, hogy elég szűk tartományban használom, mert az X előtt mindenképp meg is kell vele állni. Vagyis eleve a maximuma határán mozog, sőt még jól rá is rekeszelek. Azon elmélkednék milyen erősségű lenne az optimális egy fixből. Van valakinek tapasztalata? Ugye 1/50 lenne a célom f4 körül napsütésben.
Annak az obi mögé rakható ND-nek van optikai előnye?
-
MrChris
nagyúr
válasz taranis #13611 üzenetére
Csak mobilról néztem, onnan jónak tűnik. Persze mikor a hipiszupi twixtort próbáltam rögtön a korlátaiba futottam. Lehetőleg a kamera ne mozogjon, minél homogénabb legyen a téma háttere, rövid záridő... vajon dupla frémesítésre is jó? Mennyire terheli a gépet? Twixtor megzabálta.
-
taranis
addikt
Ez az új speed warp a resolve 16-ban elég nagy ugrás az optical flow-hoz képest: [link]
colorizer.net
-
Falovas
aktív tag
válasz Teasüti #13608 üzenetére
Először én is a blurral próbálkoztam, de az még rosszabb volt, mert két szürke paca éktelenkedett. A háttér miatt gondoltam, hogy a kockázás jobb választás lesz. Már azon is gondolkodtam, hogy levágom a kép jobb szélét.
Feliratozáshoz vannak még eszközeim, Ott a BCC11 Title Studiója, BCC Extruded Text, a NewBlue FX Titler Pro 4. , no meg a Premierben is vannak lehetőségek. Talán majd később váltok, de jelenleg ez a leggyorsabb módszerem valami látványos betűeffekthez. Csak előveszem a receptúrát, kiválasztom a formációt és már kész is. Egyszer rászántam az időt és már nem kell vele tökölni.
És még ott vannak az Adobe AE templatesek , kész projectek, azok alkotó elemei, fénycsóvák, hangok, .png fájlok, textúrák. Szóval van mihez nyúlni egy látványosabb intróhoz, de ezek most nem motiválnak( idő, idő, idő). Leegyszerűsítettem a betűeffektre ezt a kérdést. Ha kell, ezt a videó elején bedobom, " elég az "." Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Teasüti
nagyúr
válasz Falovas #13606 üzenetére
Ilyen esetben én inkább blur-t használnék, nem kikockázást. Egy teljesen elmosott, Slender Man arc (persze kimaszkolva és tracking-elve) lehet elsőre fel se tűnt volna a tömegben.
Vhogy így, mint itt én a rendszámom. Sokkal természetesebb és nem vonja el a figyelmet, mint egy a képen úszó kocka felhő.A felirat meg hát... ízlések és pofonok.
A linkelt videóban lévő intro is nekem ilyen tiszta 1990-es évek. 2019-ben ez már ZS kategória. Avagy home videó, mint ahogy a topikban szoktuk hívni. Persze nincs ezzel baj, ha ez a cél. -
Teasüti
nagyúr
válasz Márton #13604 üzenetére
Nem baj az, hadd szokja!
Még egy-két éve engem haverom kergetett az őrületbe az FB live videóival. Nem elég, hogy a megkérdezésem nélkül szólított meg, még látta is egy rakás ember...
Azóta már nem zavar igazán.Szerencsére még utca embere se igazán panaszkodott a kamerára. Pedig nem ritkán telibe veszem az embereket, hisz ők a téma - mondjuk egy rendezvényen. Persze nem nyomom az arcukba a lencsét, de azért nem rejtett kamerával dolgozok.
Még senki nem háborodott fel ezen.Én azzal érvelnék, hogy ha ennyire zavarja a kamera, akkor költözzön ki az erdő közepére és viseljen alufólia sisakot, mert manapság mindenhol megfigyelnek!
A te felvételed legalább egy kedves emlék lesz. -
Falovas
aktív tag
válasz Teasüti #13601 üzenetére
Igen, elfogadom a kritikát. Jelenleg a feliratokat a BCC 11 Type On Text effektjével készítem. Ebből a [videóból] mazsoláztam ki az összes formációt, legalábbis ami a videóban szerepel. Én ezeket használom, ha kell.
Jó, értem, hogy akár még gagyinak is tűnhetnek, és a sima fehér betűk talán még ízlésesebbnek is lehetnek, de mivel még nem untam meg őket így még kitartok ezek mellett.
Egy videónál mindig is feladat az intro, ezek az animációk erre hivatottak. Ezt az 5 effektet kedvünkre variálhatjuk egymással így roppant nagy szabadságot biztosít egy egyszerű intróhoz is.
Egyébként Premier Pro CC2019 -el vágtam és még adtam hozzá egy kis színmódosítást is a Curvé-val.
Igen, a "csíkos pólósokat"(kis családom) utólag vettem észre , amikor visszanéztem a videót, de mivel a fekete hajú kislány roppant szimpatikusan viselkedett , így mindenkép felakartam használni ezt a vidit, még a cenzúra használata ellenére is." Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
Márton
nagyúr
válasz Teasüti #13603 üzenetére
Nagy mákod van, hogy nincsenek ilyen emberek körülötted, valaki utálja a kamerát alaphangon is.
Múltkor kb. családi botrány lett itthon, mikor a Hősök terén nem kapcsoltam ki a kiskamerát mert macerás a gimbalon, 64-es kártyára meg minden ráfér és 5mp-ig mikor épp arra fordultam, látszódott egy családtagom. Mondtam, hogy nem szándékos volt, nem is csinálok vele semmit (a törlésen kívül), a vágott videó is csak családi lesz, nem lesz feltöltve, mutatva senkinek.. Így is vagy 1 óráig tartott mire megértette. EhhEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
válasz Teasüti #13601 üzenetére
"A videóban elnézést a cenzúrázás miatt, a párom nem járult hozzá a nyilvános szerepléshez, a kislányomnak pedig nem volt előnyös a mosolya a hiányzó tejfogai miatt..."
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Teasüti
nagyúr
válasz Falovas #13598 üzenetére
2:05-nél a csíkos pólósok beszóltak a kamera miatt?
Ha szabad egy észrevétel: ezek a beúszó 3D hatású feliratok úgy a VHS korszakban még mutattak valahogy - mert akkoriban ez volt a technika csúcsa -, de ma már gagyi. Szerintem ennél egy kutya közönséges 2D fehér felirat is ízlésesebb.
De lehet ezt akár így is.
Ezek közül van ami VFX-es, így nyilván a Top Gear intróját nem kell leutánozni. De az egyszerűbb 2D feliratok beágyazva a jelenetbe szerintem adják. És nem is nehéz megcsinálni őket. De egy interaktív felirat kimaszkolása se vészes feladat és tök jó lecke elsajátítani.
Persze ehhez egy Power Director-nál jobb szoftverre lesz szükség. Nem tudom mivel vágsz, de nekem a kikockázásnak és a feliratozásnak is tipikus PD feeling-je van.
De az igazi kérdés, hogy szükség van egyáltalán a feliratokra? Mármint hozzáad bármit is a sztorihoz, vagy a hangulathoz? Ha saját magadnak emléket gyártasz, akkor nem szóltam. De mint néző nekem az ég világon semmit nem mond ezen események közül egy sem, így mint kreatív eszköz haszontalan.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest