Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#7357) Dany007 válasza Vladi (#7355) üzenetére


Dany007
veterán

Az a gond, hogy az alapja mindennek lehet valóságos...
De én nem az egész Bibliát írtam le mint mese. Csak ezt az egy storyt.
Hogy mennyire történelmi ez a történet az jó kérdés. Az tény, hogy már sokan vizsgálták a kérdést. Tudományos módszerekkel is próbáltak magyarázatot találni a történtekre. Volt is 1-2 jó elgondolás, de összességében nem sikerült.
Még ha lokálisan meg is történt a dolog, akkor már az teljesen más nézőpontba állítja / állítaná az egészet. Elvégre nem a Föld kipusztításáról lenne szó, és nem is egy család népesítette volna be újra a Földet. Persze mindez mit sem változtatna a mondanivalóján. De mégis sokan ragaszkodnak a globális méretekhez, csak azért, mert Isten csinálta...
Egy tanulságos történet vallásos köntösbe burkolva. Okés.
De ne bizonygassuk a globális Isteni lehetőségét a történetnek, amikor nem lehet bizonyítani, az ellenkezőjét annál inkább.

Összességében ez is csak a Biblia értelmezésének a módját kérdőjelezi meg. Most így értelmezzük vagy úgy? Mi az, amit szó szerint lehet venni és mi az amit nem? Elvégre itt is találkozunk a két lehetőséggel a fórumon, hogy van aki szó szerint értelmezi, van aki képletesen. Meg persze van aki egy részét szó szerint, más részét meg képletesen. Akkor most mivan?

Itt jön a képbe szerintem az amit Kymco mondott. A bizalom. De mi iránt legyünk bizalommal? És főként milyen okból? Bízzunk benne, hogy minden ami Isten erejét, nagyságát, mindenhatóságát bizonygatja az szó szerint igaz, a többi meg tanítás jellegű? A maradék kérdőjel helyére meg írjuk be, hogy Isten mindenható, így bármit megtehet?
És itt jön az, hogy milyen okból bízzunk ha már bízunk? Mert a nagy Biblia azt mondja?
Jó, tudom, nem vagyok vallásos, ezért nem is érthetem :) De attól még nyitott vagyok.
Jó, persze bizonyosság nekem is kell. De senki nem ad oda 100.000 forintot egy rossz külsejű fazonnak az utcán csak azért, mert ő azt mondja, hogy holnap visszaadja. De mégis miért nem? Mert vannak arra utaló jelek, még csak nem is bizonyítékok, ami alapján úgy ítéljük meg, hogy nem bízhatunk.
Ki tudja mi az igazság... Majd a halálunk után megtudjuk. Csak akkor már nem jöhetünk vissza kérkedni vele :D

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.