Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#5251) kymco válasza fordfairlane (#5249) üzenetére


kymco
veterán

A Bibliában nincs benne direkten, hogy 6000 évs a föld, de vannak emberek, akik számolgatnak... én nem piszkálom őket....
A Bibliában nincsen benne direkten, hogy az özönvíz pusztította el a dínókat, de ki tudja....
Én ezekkel nem vitatkozom, egyrészt, mert nem lényegi kérdések, másrészt ha hiszek egy Mindenhatóban, akkor nem a racionalitásom határáig hiszek... mert a mindenható szó jelentése nem ezt takarja.
Olyan Istenbe hiszek, aki képes egy teremtett emberpárból származtatni a hatmilliárdot, aki képes egy bárkán megmenteni akár az összes szárazföldi állat ősét, aki képes pld direkten sóbálvánnyá változtatni valakit.... de ezek nem lényegi kérdések... ezek mind csupán egy üzenet hordozói... És itt a sok okos ember most a "papír" színén vitatkozik ahelyett, hogy a ráírt üzenetbe beleolvasnának...
:)

www.refujvaros.hu

(#5252) fordfairlane válasza kymco (#5251) üzenetére


fordfairlane
veterán

Az én szemszögemből mit sem változott a dolog. Aki elhiszi, sőt, nagy hangon reklámozza, hogy a Bibliában mindent szó szerint 100%-osan kell venni, az pontosan úgy történt, nem számít semmi más, az reménytelen, és kár energiát fektetni a győzködésébe. És szerintem összeegyeztethetetlen a mai kor tudásával.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#5253) kymco válasza fordfairlane (#5252) üzenetére


kymco
veterán

Egy pár emberöltővel ezelőtt még a levegő létezésében sem hitt a tudomány, és még sokáig a hittek az éter létezésében.... Szerintem alázatosabbnak kellene lenni mindkét félnek, és nem várni a Bibliától egyik félnek sem, hogy a tudományos részletességgel fogalmaz meg mindent, mert nem kísérletek reprodukálásához nélkülözhetetlen naplózás volt a cél a Biblia könyveinek születésekor, hanem Isten üzenetének célba juttatása.
Fölösleges azon vitatkozni, hogy 6x24 óra alatt teremtette Isten a világot, hiszen az idő meghatározásához szükség volt a "napokig" még nem létező Naprendszerre és az emberre, aki időben él. Isten egy napja könnyen jelenthet egy etapot, de kit érdekel ez, mikor a az a fontos, hogy Isten teremtette... és a többi.
És a sóbálvány: Mi van, ha tényleg megmeredt ez az asszony, int egy sóbálvány? De miért fontos ez... A lényeg nem a városokat sujtó ítéletben, a bűnhöz való kötődés veszélyében van?
Helyette jönnek ezek a c kategóriás viták, ahol a nagy okosok a tudomány nevében vitatkoznak piti dolgokon, és pökhendiken tesznek ex katedra kijelentéseket, mint anno, hogy levegő, mint olyan nem létezik....

www.refujvaros.hu

(#5254) JJános


JJános
addikt

Az az érdekes, hogy itt egyesek a vakbuzgó keresztényeket szapulják, mert nem értik meg, hogy rádiokarbonos vizsgálat is van a világon. Ami engem a legkevésbé érdekel, mert nem hiszek benne. És nem igaz, hogy bizonyító erejű, mert csak feltételezések, elméletek vannak. Közben némelyek ténynek állítanak be dolgokat, és szándékosan félremagyarázzák a szavainkat. Pedig ez nem az evolúció topic, hanem a vallás topic.

Amikor arra van szükségük, akkor Isten szereti őket. Amikor meg elmondom, hogy ez csak hazugság, kiderül nincs is szükségük Istenre.

Lényeg, hogy akik hisznek a bibliában, azok hülyék, és akik meg mindenféle zagyvaságban hisznek, az a jó.
Az, ha Isten szereti őket az jó, az ha Isten ki fogja rekeszteni őket a paradicsomból, ijjesztegetés.

Miközben halálosan komolyan próbálok válaszolni.
:(

2007-05-06 óta itt!

(#5255) JJános válasza fordfairlane (#5249) üzenetére


JJános
addikt

Ki lehet sarkítani. Azt senki nem mondta, hogy a föld pár ezer éves. Arról volt szó, hogy az Ádámi faj pár ezer éves. De jó ne számolgassunk.
"Gyakorlatilag felmondja a leírt szöveget." Ezt honnan vetted?

Győzködni tényleg kár. Ha azért jöttél, hogy eltéríts, akkor hiába tetted ezt, mert eleve kudarcra van ítélve. Nem fogom magam elhitetni.

Ha megtennéd, hogy elgondolkodj amit mondok, és kérdezel, válaszolok, vagy megpróbálok. Ha nem gondolkodol el, csak cáfolni akarod, akkor felesleges.

2007-05-06 óta itt!

(#5256) polaar válasza JJános (#5254) üzenetére


polaar
tag

A rádiokarbonos vizsgálat nem elmélet hanem bizonyított tényeken alapuló vizsgálat!Honnan veszed hogy az "Ádámi faj" 6000 éves?A többi embercsontváz más "fajtól" van ami régebbi?Ha mi nem a bibliában hiszünk akkor amiben hiszünk zagyvaság?

(#5257) fordfairlane válasza JJános (#5255) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ha azért jöttél, hogy eltéríts,...

A kutyát, sőt, légy erős, a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy te miben hiszel. Azt képzeled, hogy én el akarlak téríteni? Kevés vagy te ahhoz, hogy nekem bármit is számítson a te állapotod, ha nem itt hangoztatnád, méghozzá egyértelműen úgy, hogy túlharsogj mindenkit. Na, ez a marketingakciód az, ami nekem nem tetszik. Higgyél csak a koboldjaidban, lesz*rom.

Ha megtennéd, hogy elgondolkodj amit mondok,...

Pontosan értem én, nem kell ezen sokat gondolkodni, ugyanis egyszerű ez, mint a százas szög. De amikor párhuzamot próbálsz állítani a tudományos megismerés, meg a te bibliai történetmajmolásod közt, azt nem hagyom szó nélkül.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#5258) JJános válasza polaar (#5256) üzenetére


JJános
addikt

A rádiókarbonos vizsgálat egy mérés. Mivel elfogadott a hitetlen világban, még nem biztos, hogy bizonyított. Erről szívesen hallgatnálak, hogyan bizonyították.

Akkor tekinthetnénk bizonyítottnak, ha ellenőrizhető lenne.
A centimétert lehet ellenőrizni, mert Párizsban van egy rúd, ami egy méter.

Honnan veszem, hogy az Ádámi faj kb. 6000 éves? Mert akik azóta számolták az időt, azok kb. 6000 évet számláltak.

Nem az a zagyvaság, ha amiben hiszel az nem a biblia, hanem akkor lesz zagyvaság, ha összemosol dolgokat.

Példa: Ha te azt hiszed, hogy Isten benned él, de hited, és cselekedeteid nem ezt mutatják, akkor valamit összezagyváltál, félreértettél.
Nem kell hinned Istenben, és a bibliában. Csak akkor ne beszélj Istenről, Isten dolgairól, mert nem vagy kompetens. Ilyenkor az ember könnyen beleszalad olyanba, amit mi hívők már letisztáztunk magunkban.
Lehet vita dolgokról, csak nem olyanban, amiben meg vagyunk győződve.

2007-05-06 óta itt!

(#5259) fordfairlane válasza kymco (#5253) üzenetére


fordfairlane
veterán

Egy pár emberöltővel ezelőtt még a levegő létezésében sem hitt a tudomány, és még sokáig a hittek az éter létezésében....

Na és akkor mi van? Pár emberöltővel ezelőtt az emberek olyan betegségekbe, járványokba haltak bele, amiknek ma a nevüket sem sokan ismerik. Galambpostát használtak, a nemeseknek előjogaik voltak, az átlag jobbágy meg örült, ha nem halt éhen. Ez már maga a paradicsom, vagy már azt is meghaladta, ahonnan nem tanácsos továbblépni?

Szerintem alázatosabbnak kellene lenni mindkét félnek, és nem várni a Bibliától egyik félnek sem, hogy a tudományos részletességgel fogalmaz meg mindent, mert nem kísérletek reprodukálásához nélkülözhetetlen naplózás volt a cél a Biblia könyveinek születésekor, hanem Isten üzenetének célba juttatása.

Na persze, és mindenkinek egyetértően kellene bólogatni, amikor a nagyokos kijelenti "Tévedsz! Sószoborrá vált!".

Szerinted ki az, aki a Bibliai történetek szó szerinti idézgetésével tudományos tételeket akarnak megcáfolni?

x gon' give it to ya

(#5260) cucka válasza JJános (#5254) üzenetére


cucka
addikt

Az az érdekes, hogy itt egyesek a vakbuzgó keresztényeket szapulják, mert nem értik meg, hogy rádiokarbonos vizsgálat is van a világon
Csak rávilágítottam, hogy kár leragadni a középkorban még elfogadható fejtegetéseknél, mert azóta már tudjuk, hogy a föld nem lapos, hogy nem a Nap kering a Föld körül, hanem fordítva, és egy ideje a rádiókarbonos vizsgálat elméleti alapjairól is tudunk.

Ami engem a legkevésbé érdekel, mert nem hiszek benne. És nem igaz, hogy bizonyító erejű, mert csak feltételezések, elméletek vannak.
Például egy ilyen elmélet a tömegvonzás, vagy az elektromosság. Gondolom ha megméred a súlyodat vagy esetleg felkapcsolod a világítást, akkor is kételkedsz, ugye? Nyilván nem, pedig ezektől a radiokarbon vizsgálat annyiban különbözik, hogy azzal nem találkozol nap mint nap.

Lényeg, hogy akik hisznek a bibliában, azok hülyék, és akik meg mindenféle zagyvaságban hisznek, az a jó.
Nem, rosszul látod a dolgokat. A Bibliában értékes tanítások vannak, egyáltalán nem hülye, ha valaki ezek szerint éli az életét, sőt, szerintem tisztelni kell. Ugyanakkor nem mindegy, hogy el tudod-e különíteni a szimbolikus tanító történetet a valóságtól.
Aki szó szerint értelmez egy tanmesét/mítoszt/példabeszéded, na az a hülye. Az is, aki a Bibliát értelmezi szó szerint (lásd a korábbi viták), az is, aki a Koránt (lásd öngyilkos merénylők, akik úgy vélik, Allah nevében cselekednek), és az is, aki szerint a La Fontaine mesében a róka tényleg kibeszélte a sajtot a holló szájából.

Az, ha Isten szereti őket az jó, az ha Isten ki fogja rekeszteni őket a paradicsomból, ijjesztegetés.
A pokol és a mennyország véleményem szerint az emberek által kitalált fogalmak, amelyekkel a néptömegeket lehet "nevelni", vagy másképp a helyes irányba terelni. Például:
- Nem baj, ha a földi életben szenvedsz, majd a mennyországban örök boldogság/72 szűzlány/Isteni szeretet lesz jutalmad. Magyarul ennek célja, hogy a szegény néptömegek is elégedettek legyenek a sorsukkal és kövessék a tanításokat.
- Ha nem követed a tanításokat, akkor örök kárhozat vár rád. Ez egy fenyegetés.

Természetesen engem egyáltalán nem zavar, ha valaki ebben hisz, de azért hadd röhögjem szembe, ha valaki ezeket tényként állítja. (Mint a Hit gyülekezet vezetője, aki ezt megfejelte azzal, hogy tényként állította, a pokol nem csak "szellemi szinten" létezik, hanem valóságos, kézzelfogható hely.)

[ Szerkesztve ]

(#5261) JJános válasza fordfairlane (#5257) üzenetére


JJános
addikt

Nem akarok párhuzamot állítani, és túlharsogni sem akarok senkit. És marketingakcióm sincs. Nem is értem miről beszélsz.
Egyszerű mint a százas szög. Te tudod. De majmolni nem majmolok.
Félreértetted.

Én vagyok a nagyokos, a rossz. Értem.

[ Szerkesztve ]

2007-05-06 óta itt!

(#5262) JJános válasza cucka (#5260) üzenetére


JJános
addikt

Rávilágítottál, hogy ne ragadjak le a középkorban. Csak velem van baja mindenkinek.

Beszélsz itt pokolról, satöbbi, és elmondod, hogy kitalált. Ne haragudj, de ez az amit nehezen viselek.
Ezek a dolgok konkrétabbak, mint te, vagy én. És az nem segít, ha letagadjuk, letakarjuk.
ezzel szembe kell nézni.
Azt mondod, hogy a biblia tanmese, miközben meg vagyok győződve arról, hogy a biblia élet, és halál. És minden szava igaz, és mindenz szó szerint veszek belőle.

Ne beszélj a bibliáról, mert messze állsz tőle. Beszélj inkább a rádiókarbonos vizsgálatról.

2007-05-06 óta itt!

(#5263) polaar


polaar
tag

[ Szerkesztve ]

(#5264) JJános válasza polaar (#5263) üzenetére


JJános
addikt

"Ha megmérjük ismert korú leletek 14C tartalmát (ilyenek lehetnek pl. egy ismert korú sírban talált magvak), akkor megbecsülhetjük a légkör akkori 14C tartalmát, így nagyjából pontosíthatjuk a módszert. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a radiokarbonos kormeghatározás jól alkalmazható történelmi korokból származó élőlényekre. Mégis, a régészek, a gyakran előforduló rendhagyó körülmények miatt, nem tartják megbízhatónak a módszert."

Ennyit a rádiókarbonos bebizonyított vizsgálatról.

2007-05-06 óta itt!

(#5265) fordfairlane válasza JJános (#5264) üzenetére


fordfairlane
veterán

A Biblia meg csak egy mesegyűjtemény, azért nem tartják semmire sem a legtöbben. Ennyit a bibliotikus kormeghatározás módszeréről.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#5266) polaar válasza JJános (#5264) üzenetére


polaar
tag

Vannak más módszerek is-radiometrián belül-folyamatosan egyre pontosabbakat fejlesztenek ki de így is elég pontosak.Ha nem lenne jó nem használnák-jobb mint a hasraütés-kiolvasom a bibliából stb.

(#5267) Flame_ válasza JJános (#5254) üzenetére


Flame_
tag

Az az érdekes, hogy itt egyesek a vakbuzgó keresztényeket szapulják, mert nem értik meg, hogy rádiokarbonos vizsgálat is van a világon. Ami engem a legkevésbé érdekel, mert nem hiszek benne. És nem igaz, hogy bizonyító erejű, mert csak feltételezések, elméletek vannak.

Ne haragudj, ez úgy megfogott olvasgatva :) A radiokarbonos vizsgálatok alapjául szolgáló elméleteket, sőt általában a világ működését egy cseppet sem befolyásolja a Te hited. Csinálhatsz hitkérdést bizonyos dolgokból, csak maximum magadat csalod meg. Pont azok az elvek és pont az a gyakorlat "köpte ki" ezt a számodra hiteltelen elképzelést, ami alapján villanykörtét és liftet is megtanultunk építeni. Gondolj erre legközelebb, amikor megnyomod a kapcsolót. Vagy amikor ezeket a szavakat olvasod :) Ez egy következetes, egymással ellentmondásba nem kerülő rendszer. Egyes önjelölt vagy felkent "lovagjai" lehet tévednek, de ez nem minősíti egészében. Lehet és kell kritizálni, de ez az álláspont itt fent ebben a formában maximum megmosolyogható :) Értem én, hogy ez vagy az az álláspont feldühít, de a tények sajnos makacs dolgok. Azokra haragudj, ha nagyon szeretnél. Az evolúció meg nem értem hogy kerül egy "Vallás" nevű topikba :F Reméltem, hogy itt mást olvasok.

(#5268) kymco válasza fordfairlane (#5259) üzenetére


kymco
veterán

Noéról, hatezer éves Földről kik is beszéltek? :)
Én a történelmi áttekintést csak azért hoztam fel, mert a kellő tudományos arrogancia akkor sem hiányzott, és most ezen mosolygunk mindannyian... ezért írom, hogy alázat kellene... erre tovább bokszolsz... Hát ez van... Látom, neked is hiányzik a poltopic :)

www.refujvaros.hu

(#5269) fordfairlane válasza kymco (#5268) üzenetére


fordfairlane
veterán

Noéról, hatezer éves Földről kik is beszéltek?

Na vajon?

x gon' give it to ya

(#5270) kymco válasza polaar (#5266) üzenetére


kymco
veterán

Várjál... Nem te postoltál a radiokrbon módszer mindenhatóságáról? Nehogy már feladd! :)

www.refujvaros.hu

(#5271) kymco válasza fordfairlane (#5269) üzenetére


kymco
veterán

#5249

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#5272) JJános válasza fordfairlane (#5265) üzenetére


JJános
addikt

És ezt te tényként mered leírni. Hát ne haragudj. Legalább írd oda, hogy szerinted.

2007-05-06 óta itt!

(#5273) cucka válasza JJános (#5262) üzenetére


cucka
addikt

Rávilágítottál, hogy ne ragadjak le a középkorban. Csak velem van baja mindenkinek.
Nekem személyesen semmi bajom nincs veled. Ettől még szűklátókörűséged a középkort juttatja eszembe.

Beszélsz itt pokolról, satöbbi, és elmondod, hogy kitalált. Ne haragudj, de ez az amit nehezen viselek.
Nem elmondom, hogy kitalált, hanem hogy "szerintem kitalált". Méghozzá azért gondolom így, mert az egész általunk megismert világ hihetetlenül bonyolult, rengeteg összefüggéssel és máig feloldatlan rejtéllyel. Na ezek tükrében számomra elfogadhatatlan, hogy a túlvilág működését egy 5 éves gyerek is teljesen megértheti, mert annyira triviális. Ha jó voltál, akkor mennyország, ha rossz akkor pokol. A kutyát is pontosan ugyanígy neveljük szobatisztaságra. Ha jó helyre kakált, akkor simogatás, ha a szoba sarkába, akkor rácsapunk az újsággal.

Ezek a dolgok konkrétabbak, mint te, vagy én. És az nem segít, ha letagadjuk, letakarjuk.
Konkrét az ásványvizes palack az asztalomon, mert meg tudom fogni. Konkrét a fénytörés fogalma, mert a prizmán látom az eredményét. Konkrét a gravitáció elmélete, mert meg tudjuk mérni, hogy helyes-e. A pokol nem konkrét, ugyanis nem tudunk róla semmilyen tényekkel alátámaszthatót mondani, azt leszámítva, hogy a Bibliában megemlítik.

Azt mondod, hogy a biblia tanmese, miközben meg vagyok győződve arról, hogy a biblia élet, és halál. És minden szava igaz, és mindenz szó szerint veszek belőle.
Rendben, tégy úgy.

Ne beszélj a bibliáról, mert messze állsz tőle.
Remélem azért még nem tartasz istenkáromlónak, ugyanis nem szeretném, ha hozzád hasonló buzgó keresztények elkapnának és halálra köveznének, a könyv utasításai szerint. (lásd Mózes 3. könyve, 24. fejezet)

(#5274) fordfairlane válasza JJános (#5272) üzenetére


fordfairlane
veterán

Tévedsz. Ez tény. Hogy mered megkérdőjelezni az én mesebiblia hitemet?

x gon' give it to ya

(#5275) JJános válasza fordfairlane (#5269) üzenetére


JJános
addikt

Hatezer éves földről senki nem beszélt.

2007-05-06 óta itt!

(#5276) JJános válasza cucka (#5273) üzenetére


JJános
addikt

Én még senkit nem köveztem meg.

2007-05-06 óta itt!

(#5277) polaar válasza fordfairlane (#5274) üzenetére


polaar
tag

Én FSM (Flying Spaghetti Monster) hívő vagyok:D

[ Szerkesztve ]

(#5278) JJános válasza fordfairlane (#5274) üzenetére


JJános
addikt

Azt nem említetted, hogy neked mesebibliád van. Így már érthető. :K

2007-05-06 óta itt!

(#5279) fordfairlane válasza JJános (#5278) üzenetére


fordfairlane
veterán

Érthető? Nem úgy tűnik, hogy te bármit is értenél.

x gon' give it to ya

(#5280) JJános válasza polaar (#5277) üzenetére


JJános
addikt

És ha jól látom csiga is van benne.

étteremben vendég kérdezi a pincért: Miből van ez a csigapástétom, nagyon finom. Hát disznóhúsból, és csigából. És milyen arányban? Fele disznóhús, fele csiga. Egy csigához egy disznó.

2007-05-06 óta itt!

(#5281) JJános válasza fordfairlane (#5279) üzenetére


JJános
addikt

"Az én szemszögemből mit sem változott a dolog. Aki elhiszi, sőt, nagy hangon reklámozza, hogy a Bibliában mindent szó szerint 100%-osan kell venni, az pontosan úgy történt, nem számít semmi más, az reménytelen, és kár energiát fektetni a győzködésébe. És szerintem összeegyeztethetetlen a mai kor tudásával."

Ahogy nézem hatalmas energiákat fektettél bele. De te tudod. Én nem értek semmit, te meg annak ellenére, hogy tudod, hogy nem érdemes, mégis vitatkozol.

2007-05-06 óta itt!

(#5282) cucka válasza JJános (#5278) üzenetére


cucka
addikt

Az FSM egy ateista érvelés, egy kitalált hit, amely szerint a világot egy repülő spagettiszörny teremtette.
Az érvelés lényege, hogy a bibliai teremtéstörténet és a spagettiszörnyes történet igazolására pontosan ugyanannyi bizonyítékunk van: nulla.
Amerikában találták ki, ahol rengeteg, még nálad is bigottabb keresztény van. (Igen, a kreacionisták is azok, de most ez nem ide tartozik)

(#5283) Flame_ válasza JJános (#5264) üzenetére


Flame_
tag

Te figyelj, ha van egy eljárás, amivel mondjuk 200 éves szórással megállapíthatod valaminek a korát (tudtommal a radioaktív bomlás alapján becsülő megoldások kivélel nélkül szórnak, néha sokat is), az attól, hogy nem alkalmazható mindenre, attól még lehet jó. Mondjuk máshol. Mondjuk ahol mindegy az a pár évszázad, például 1-2 tízezer éves időtávlatban. Vagy ahol sokkal nagyobb lesz a kora, mint az eddig megismert rendhagyó esetekből származó kilengés, amikor nem az elvárt módon oszlottak el azok a fránya radioaktív részecskék. (Gondolom ilyesmire gondolhat rendhagyó körülmények alatt.)

Perszehogy nem tartja egy régész megbízhatónak, ami mondjuk eredményül azt adja, hogy "nagyjából Krisztus előtt 1900-1600 körül", mert esetleg ennél a jelenlegi tudásával is pontosabban el tudja helyezni. Vagy nem tud vele mit kezdeni. Ilyen vallásos témában talán a Torinói Leplet tudom felhozni, ahol jól megkapták eredményül a kérdéses évszázadot meg a környékét... hát kösz, ezzel mit lehet kezdeni :) Vajkockával nehezen lehet szöget beverni, de ettől még az a kocka létezik és kenyérre lehet kenni.

Nem mellesleg pedig tiszteletem Blessed2-nek, de a Nők Lapja Café fóruma véleményem szerint nem feltétlenül az a hely, ahonnan a kapcsolódó szaktudásnak származnia kell. Még ha ez is volt az, amit a Google jó gyorsan kidobott a megfelelő kulcsszavakra.

Mondjuk még mindig nem értem, hogy egy "Vallás" topikban miért a radioaktív izotópos kormeghatározásról beszélgetünk, de én vagyok az új fiú, alkalmazkodom :)

[ Szerkesztve ]

(#5284) fordfairlane válasza polaar (#5277) üzenetére


fordfairlane
veterán

Bizony, én is. :R

Henderson explained, "I don't have a problem with religion. What I have a problem with is religion posing as science."

x gon' give it to ya

(#5285) polaar válasza JJános (#5280) üzenetére


polaar
tag

Nem csiga hanem húsgombóc-persze ez csak poénkodás.

(#5286) fordfairlane válasza JJános (#5281) üzenetére


fordfairlane
veterán

Ahogy nézem hatalmas energiákat fektettél bele.

Nem jól nézed.

x gon' give it to ya

(#5287) Flame_ válasza cucka (#5282) üzenetére


Flame_
tag

Degonosz :))

(#5288) cucka válasza Flame_ (#5287) üzenetére


cucka
addikt

Szerintem teljesen tényszerű, ugyanis tényleg nincs semmilyen bizonyítékunk, azt leszámítva, hogy 2000 éve leírták a történetet egy könyvbe. De ugye a görög istenek kalandjait is leírták, aztán mégsem gondoljuk úgy, hogy igaz lenne.
Hozzáteszem, Amerikában sokan vannak, aki szerint Isten tényleg 6 nap alatt teremtette a világot, amely mindössze párezer éves, a dinoszaurusz csontokat Isten rakta a földbe, stb. Na a FSM elmélet nekik szól, pontosabban azoknak, akik szeretnék jól kinevetni ezeket az embereket.

Amúgy kezdek nagyon eretnek gondolatokat megfogalmazni, félek, hogy a topikot olvasó, Bibliát szó szerint értelmező keresztények már gyűjtik a köveket.

[ Szerkesztve ]

(#5289) polaar


polaar
tag

(#5290) Flame_ válasza cucka (#5288) üzenetére


Flame_
tag

Én egy szóval nem mondtam, hogy nem az. Pusztán csak nem indítok egészpályás letámadást egy vallás topikban. Én még a megértés időszakában vagyok.

A görög istenek kalandjait is leírták, és voltak (talán vannak is) akik hisznek bennük. Ez van.

Igen, ismerem a harcos kreacionistákat. Sajnos vagy nem (még nem döntöttem el :D ) nem kell bemutatnod őket. Nem hogy vannak, hanem egyes államokban az USA-n belül komoly lobbierővel és esetenként többséggel rendelkeznek. Pont egy olyan országban, ami a tudomány gyümölcseinek talán a legtöbbet köszönheti a történelem során. Irónikus, nem? :)
Konkrétan volt szerencsém elsőkezi beszámolókat hallgatni róluk valamelyik Szkeptikus Konferencián. Igazából ott nem értettem hogy kerülnek elő, de mindegy, értékes infó volt.

Bevallom én sosem értem a "vallás vs. tudomány" vitákat. A vallásoknak egymással kéne vitatkozniuk. Az egyik szerint a hold egy nagy sajt, a másik szerint egy félbetört kókuszdió, amit a krokodil ütött fel a farkával, a harmadik szerint... stb. Szerintem meg nézzük meg micsoda. Ez egy merőben más sík, mint a mindenre kész és meglepően egyszerű válaszok, amikből azonban a világon semmi nem következik önmagukban. Csak mivel az emberiségnek valaha ez volt mindene, ezért sokmindent felfűzött rá (kultúra, morál). Marha fontos dolgok, és... nos igazából min is vitatkozok én valakivel, aki szerint mondjuk Jézus jó volt, és követendő példa, erkölcsi útmutatás? Hát azzal semmiben. Szerintem is így van.

A kreacionisták meg az "intelligens dizájn" zelótái egy tök másik kérdés. És én nem nevetném ki őket. Félek tőlük. Ez egyszerűen barbárság.

[ Szerkesztve ]

(#5291) JJános válasza Flame_ (#5283) üzenetére


JJános
addikt

Én nem azt mondtam, hogy a rádióizotópos vizsgálat rossz. Vagy, hogy ki kell dobni.
Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem bizonyított.
Nem mindegy, hogy jól lehet mérni vele, vagy akár tévedhet is. Mert ha tévedhet, akkor téved is.
És akkor nem lehet a fejünkhöz vágni, hogy mert nem tudod elfogadni.

Ha olyannal érvelnek ellenemben, ami elsősorban mérés, másodsorban nem bizonyított, akkor az az érv fabatkát sem ér.
[link]

És ha olyat írnak a dologról, mint amit belinkeltem, az azt bizonyítja, hogy korántsem lehet mögé bújni.

Elbeszélünk itt páran egymás mellett, és be akarják bizonyítani, hogy amiben hiszünk, az butaság. Nem kellene. Talán nyomós érveket kellene felhozni, és nem azt, hogy fanatikus vagyok.

2007-05-06 óta itt!

(#5292) JJános válasza cucka (#5288) üzenetére


JJános
addikt

Állandóan attól félsz, hogy megköveznek? Kik? Isten népe nem fog megkövezni senkit.
Még akkor sem, ha kinevetsz.
Inkább azt gondolom, hogy van itt pár ember, aki engem kövezne meg, ha egy mód van rá. neked nincs okod félni, amíg a másik oldalon vagy.

2007-05-06 óta itt!

(#5293) cucka válasza JJános (#5292) üzenetére


cucka
addikt

A kövezésről a Biblia tesz említést, az a könyv, amely szerinted Isten szavát tartalmazza, és amiről úgy gondolod, hogy a tanításait, utasításait szó szerint kell érteni és azokat követni kell. Na hát abban a könyvben egészen pontosan azt írja, hogy az istenkáromlókat meg kell kövezni.
Megnyugtatlak, téged senki nem kövezne meg innen. Komolyan. :)

A linkelt cikket meg elolvasom, kiváncsi vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#5294) JJános válasza cucka (#5293) üzenetére


JJános
addikt

Figyelj! Te az Ószövetségről beszélsz. Most az Újszövetség korszakát éljük. Ez jobb szövetség. Sajna nem tudunk kövezéssel szolgálni. Még ha szószerint értelmezem, akkor sem. Akkor most ki értelmezi félre a biblia szavait?

Ha pedig Istenkáromló vagy, és tudsz róla, hát változtass a dolgon.
Senki nem kövezne meg? Amikor gyülölettel, és utálattal találkozok?

2007-05-06 óta itt!

(#5295) JJános válasza cucka (#5293) üzenetére


JJános
addikt

Mindenesetre a linkelt cikk elég érdekes lett. :C

Sajnos az evolúciót lehúzza rendesen, a kormeghatározói dolgaival együtt.

2007-05-06 óta itt!

(#5296) cucka válasza JJános (#5294) üzenetére


cucka
addikt

Figyelj! Te az Ószövetségről beszélsz. Most az Újszövetség korszakát éljük. Ez jobb szövetség. Sajna nem tudunk kövezéssel szolgálni.
Valószínűleg az zavart meg, hogy véleményed szerint a Biblia tanításait szó szerint kell követni, azt elfelejtetted hozzátenni, hogy bizonyos tanításokra ez nem vonatkozik.
Tehát az ószövetségben található teremtéstörténet, vagy mondjuk a tízparancsolat az rendben van, a kövezés meg nem.
Akkor most ki értelmezi félre a biblia szavait?
Hát nyilván én :)
Ha pedig Istenkáromló vagy, és tudsz róla, hát változtass a dolgon.
Hát nem tudom, mi számít istenkáromlásnak, ez ember és ingerküszöb függő, de semmiképp nem érzem magam annak.
Senki nem kövezne meg? Amikor gyülölettel, és utálattal találkozok?
Szeretünk vitatkozni, szeretünk megkérdőjelezni dolgokat, de szerintem itt senki gyűlöl sem téged, sem a nézeteidet. A vita és a kételkedés nagyon távol áll a gyűlölettől.

A linkelt cikket elolvastam, tele van hibás érveléssel. A hold távolságát firtató érv például iskolapéldája a szépen becsomagolt hazugságnak.

[ Szerkesztve ]

(#5297) bdav válasza JJános (#5291) üzenetére


bdav
őstag

nem kifejezetten neked szánom ezt a választ (mert úgyis minek) de sokszor hangoztatod a topicban azt hogy valami "bizonyított" illetve mások is sokszor hangoztatják hogy valami tény. na ez elvi szinten nem jó megközelítés.

jelen állás szerint a tudomány pontosan a nem-bizonyítottság miatt működik.nincs kőbe vésett szabály, nincsenek megváltoztathatatlan igazságok. amint valaki mutat egy olyan kísérletet, amely a jelenleg elfogadottnak tekintett szabályokkal ellentmond és ez reprodukálható (!), akkor az azt jelenti hogy a jelenlegi elméletek részben vagy egészben nem jók. mivel azonban a jelenlegi természettudományos (matematikai-fizikai-kémiai) elméletrendszert már 3-400 éve csiszolják folyamatosan és működik, igencsak valószínűtlen, hogy alapvető problémák merüljenek fel benne. Röviden és tömören, egy elméletet 100000 kísérlettel is lehet igazolni és akkor sem lesz tökéletesen bizonyított, de egyetlen ellenpélda is elég, hogy meg legyen cáfolva. De ami 100000-szer minden egyes alkalommal működött, akkor nyugodtan számolhatunk vele hogy 100001-szerre is működni fog.

egyébként nem egészen értetem azokat, akik azt gondolják hogy a saját szent könyvükben leírt dolog az abszolút igazság és a Földön élő másik 6 milliárd ember az teljesen el van tévedve

10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

(#5298) Flame_ válasza JJános (#5291) üzenetére


Flame_
tag

A folymat ismert. Korábban nagyon jól leírja az illető például, akitől idéztél. Az tény. Ahogy tény az is, hogy korlátozottan és fenntartásokkal használható, hogy vannak hibái. Mégis mi kéne ahhoz, hogy "bizonyított" legyen? Magas labda, és le is csapom: mondjuk nagyon is evilági hatalmi harcok eredményeképpen kiválasztódott, felkent okosok írják bele egy könyvbe, majd teljen el pár száz év? ;]
De még ha feltesszük, hogy nem az. Akkor mi is következik belőle? Ez nem az egyetlen kormeghatározás, ami létezik. Ha tévedhet, akkor arra lehet reflektálni, lehet javítani. És ráadásul egy módszer, nem _a_ módszer, ami az egyetlen.

Mellesleg rossz úton indultál el. Nem Téged akarnak személyes hitedtől megrabolni valami gazemberek, hanem valakiket érdekel az igazság. Hogy mi történt. Nem csak hasraütésszerű válaszokat akarnak. Ezek az emberek a tudományos módszert alkalmazzák. Aminek egyik gyümölcsének köszönhetően olvasod ezt is. Villanyfénynél, mesterséges anyagokkal körbevéve. János, ez működik. Tudást és ismeretet halmoz fel, megismeri a világot. Egyetlen egybefüggő, következetes, önmagával ellentmondásba nem kerülő rendszert rak össze. Ezt tagadni a valóságot tagadni. Hogy mit mond a múltról vagy mit jósol a jövőre, az is nagyon fontos lehet. Aquinói Szent Tamás mondta állítólag, hogy ha ellentmondás van a világról alkotott képünk és a Szentírás között, akkor rosszul értelmeztük a Szentírást. Biztos van, aki azt olvassa ki a Teremtés Könyvéből, hogy hat nap alatt "teremtődött" a világ. Én meg azt, hogy egy kultúra így fogalmazta meg, hogy milyen rétegeket, milyen "fontossági szinteket" különböztet meg a világban, hogy osztja fel azt. Stb.

A christiananswers pont akármit meg mutogasd a több ezer másik vallás hívének, én megmondtam, hogy nem ezen a szinten beszélünk. És itt most nem alá-fölé rendelt, alá- meg fölé való szintekről beszélek, inkább egymás mellettiről. Igen, amiből az elbeszélés fakad. Az egyik működik és eredményei vannak. Az embert nem zavarja a hegyet megmászva, hogy hányan tartják azt a lába alatt kitalációnak, mert a valóságot - ó, mily' fájdalom! - nem érdekli a hited. A másik meg egyrészt más síkon működik (pl. én a morált vagy a Krisztusi vagy akármilyen erkölcsöt nem tudom "tudományosan" kezelni), másrészt pedig vannak zelótái. Igen, például a kreacionisták, akik ugyan hihetnek amit akarnak. De sajnos nem sok mindennel ajándékozták meg eddig a világot.
Ami nagy probléma, mert szerintem nagyon komoly spirituális, szellemi fejlődésre volna szükség, hogy az iszonyatosan elszállt technikait megtámogassa. Vannak atom- és hidrogénbombáink, de hozzá ugyanaz a kőkorszaki agyunk és ugyanazok az ösztönök. Ezzel szemben nézz körbe min megy a tépelődés. Helyes ez szerinted például?

(#5299) Flame_ válasza JJános (#5295) üzenetére


Flame_
tag

Lehúzza az evolúciót? Tehát az nem működik, vagy mi? Világosíts már fel kérlek az álláspontodról. Kíváncsi vagyok, hogy akkor az újabb és újabb influenzatörzsek, vagy a rezisztens baktériumok hogyan jönnek létre. Mert bizony erre momentán magyarázatot tudunk adni. Cáfold, és vázolj fel jobbat. Sztem egy Nobel-díjat megér simán. Más kérdés, hogy a közelében nem vagy :)

El kell, hogy szomorítsalak: az evolúció, mint általánosan megfogalmazott modell működik. Elmondom, ha érdekel. Azt, hogy tényleg általa diverzifikálódott-e az élet, azt talán csak a Jóisten tudja :)) De egy biztos: amikor az ember feltételezte, hogy "Hmm, tehát így működhetett. Lássuk ebből mi következne.", akkor például megtalálta egy csomó valaha élt lény maradványát. Ok, persze fosszíliákat. De ezeket a maguk többmillió évével nem radiokarbon meghatározással mérték :) Azok az eredmények, amiket hozott újabbakhoz vezettek, további megismeréshez. Gyártanak ma anyagokat például az evolúció elvét általánosan véve és felhasználva. Ha kíváncsi vagy elmondom ezt is.

Visszatérve egy korábbira még: az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a radiometrika általában nem működik. Ha az teljesen fals eredményeket ad, akkor egy rakás más kormeghatározó eszköz is ugyanúgy nem működik, amikkel jól együtt mozog. És ha nem működik, akkor nagy valószínűséggel sutba dobhatjuk a geológiai és fizikai tudásunkat is, mert hát nyilván az se működik akkor, mivel hibás következtésekre jutottunk belőle. Ami meg bocsánat, de tényszerűen nem igaz :)

Viszont legalább rávettél, hogy mégis elolvassam azt a linkelt christiantalk-os oldalt. Utólag is elnézést, elsőre is ezt kellett volna tennem.

(#5300) Flame_ válasza bdav (#5297) üzenetére


Flame_
tag

Nos igen :) Igencsak odavágna, ha valaki tudna egy megismételhető kísérletet produkálni, amiben egyértelműen kijön, hogy az anyag mondjuk taszítja az anyagot, tehát mondjuk a gravitáció ellentétesen működne, mint megszoktuk. Persze esély az mindig van. És be is lehetne ezáltal építeni egy nagyobb egészbe.

Mert valójában sokszor megtörténik ez. Pl. a tiszta Newtoni világképet, aminek a statikus idő az egyik alapeleme már kiegészítettük. Mondjuk úgy, hogy Einstein - ő elég híres, hogy ezt így megjegyezze egy laikus is. Na de ha rakétát akarok a Holdra lőni, akkor még mindig elég a Newtoni fizika, mert nem cáfolták sosem. Tudásunk végleges része. Csak matematikailag le tudunk írni olyan körülményeket, ahol már nem igaz. De ettől még fénysebességnél lényegesen lassabb sebességeken és kis tömeg jelenlétekor tökjól működik.

Plusz egy példa: a Nap is újra és újra "felkel". Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi van, ha nem, de a tendencia az, hogy igen. Ha nem - na akkor majd megpróbáljuk valahogy integrálni a világképünkbe azt is, mint eddig minden ismeretünket. A galilei-lejtőt is próbálgatjuk rendesen minden középiskolában. Ez egy olyan "vallás" ha úgy tetszik, ami a valóságból meríti az axiómáit, és működőképes.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.