Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- --HARDCORE--: Hogyan adjuk meg a Foxpost címünket hatékonyan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Rocko007
aktív tag
Sziasztok!
Elnézést az amatőr kérdésért, szeretnék segítséget kérni csoportos átnevezésben. A HDD-men lévő magyar ékezetes fájlokat szeretném átnevezi ékezet nélkülire. Próbálgattam már pár scriptete, de eddig sikertelenül. Mit javasoltok erre a problémára?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Jól néz ki szerintem. A rendszerfelügyelőnek mi a neve?
-
rybank
senior tag
Sajnos ezek túl spártaiak. Hiába funkció gazdagok. A win 95 veri őket design-ban.
(#45088) leslieke - Ennél továbbmentem. Csak a főmenü van kint. Az értesítési terület és az óra csak muszájból. Az órát helyettesíthetném conkyval. Az értesítési területről viszont a network manager kell.(#45091) God Vazzeg - Majd kinövöd. Ha belejösz, talán egy openbox-al is meg fogsz barátkozni. Sajnos az is spártai. (:
-
RBJ
addikt
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Na majdnem azt hittem, hogy winfos.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
rybank
üzenetére
Este lesz képernyőkép. Az ikonokat gyorsindítókkal helyettesítem, ami a "start-menü" mellett van. Onnan indítok mindent.
Szerk.: A céges Windows gép ilyen: [link]
Az Ubuntu pont így van elrendezve. Még a háttrékép is ugyanaz.
(#45086) God Vazzeg ez túlzsúfolt az enyémhez képest.
-
-
RBJ
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
valami csuf dolog megjelent a panelon gondolom nincs kde s icon ja. de működik. Lehet konkrét dolgot tudni a működéséről. pl ha beállítom a legnagyobb teljesítményre akkor mindig azon pörög a proci vagy csak engedi addig menni? Kicsit laikus vagyuk cpu ügyben.
Érhetünk e el teljesítménynövekedést? most 2.20 Ghz re tettem de ha alul beállítom teljesítményre akkor innen a frekvc mellől eltűnik a jelölés.
-
Van indikátoros megoldás és ebből a tárolóból telepíthető, indicator-cpufreq a csomag neve.
-
RBJ
addikt
Régebbi cikkekben olvastam hogy még a régi ubin volt cpu órajelváltoztató funkció. Mostanában van hasonló, Tippjijje valakinek ?
Na most volt egy rendszer frissítés erre megint elmegyen a szoftverközpont.
-
-
-
RBJ
addikt
Van valami progi kubuntu alatt amivel lehetne optimalizálni a cpu használatot?
Ha mondjuk egy mondjuk egy nagyobb állományra /4Gb/ kell kicsomagolnom valamit szinte lefagy a gépem. majd 80-90% cpu terhelés van. nem hiszem el, hogy egy dupla magos valami ennyit bír.
-
RBJ
addikt
most nézem a moun ba, hogy két fajta is van. a rendszerment és a rendszerment-gb3 között mi a különbség?
-
RBJ
addikt
Nem is tudtam, hogy lehet telepítő cd t csinálni rendszermenttel. MÁr kérdezni is akartam mert telepítéskor rengeteg alkalmazást kell telepítenem amit én szeretek. Az más kérdés, hogy úgy lehet e megcsinálni, hogy mindig a legfrissebbet szedi e le a tárolókból mikor telepítel.
Na már teszem fel a rendszermentet még nincs fent.
-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Ext4-hez kell csatolási opció a működéshez (discard). Plusz azért jó tudni, hogy Lucidon nem működik még a dolog alapból (újabb cuccok kellenek hozzá, pl. kernel).
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Babetta-X
üzenetére
én úgy tudom, hogy az lm-sensors csak monitorozásra van, de fix me. ja és érdemes felrakni mellé a hddtemp-et is
telepítése után amúgy kell futtatni egy sudo sensors-detect -et, mindenre válaszolj YES-el meg enterrel, aztán restart. restart után pedig ugyanúgy terminálba pötyögd be, hogy sensors. Meg asszem vannak a jobb felső sarokhoz (nem jut eszembe a neve*
) real-time front-endek is hozzá, csak rá kell keresni.*Szerk.: indikátorok
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Babetta-X
üzenetére
Kipróbáltam közben a Conky nevű programot is, mivel úgy olvastam ezzel is lehet ilyesmit. Addig el is jutok, hogy megnyílik egy ablak, ami simán monitorozza a gép adatait (RAM, CPU stb.), de hiába olvasom neten a faq-ban parancsok között az állítást, ha beírom a consoleba (de kb. akármit beírhatok..) nem történik semmi.
-
Babetta-X
senior tag
Továbbra is lenne két kérdésem, az 5.1-et hanyagolópályára tettem, mivel úgy érzem lesz fény az alagút végén, ellenben a Speedfan (Ventilátor sebesség szabályzó) alternatívájának megtalálása Kubuntu alá továbbra is problémám. A Thinkfan és a Fanspeed nem nagyon akart működni, ellenben több helyen olvastam az Lm-sensors nevezetű programról. Fel is teszem, meg próbáltam olvasgatni a manualját, de egyszerűen nem tudom elindítani, hiába írom be a consoleba hogy lm-sensors, vagy lmsensors vagy akárhogy, nem talál semmit. Mit kéne tennem?

-
Chromium cache-t azért rakom HDD-re, mert viszonylag sok helyet foglal, asszony játékához kell, mert letárolja a képeket, stb. így gyorsabb, viszont HDD vs. SSD sebességkülönbség elhanyagolható (nem érezhető). Akit érdekel, itt a megoldás:
sudo gedit /usr/share/applications/chromium-browser.desktop
megnyitja a Chromium beállításaitexec sort kell cserélni, az eredeti:
Exec=/usr/bin/chromium-browser %U
új:
Exec=/usr/bin/chromium-browser --disk-cache-dir="cache elérési út" --disk-cache-size=104857600
a size érték itt 100 MB-ot engedélyez, alapból 500 MB van.
Ezek után a ~.cache/chromium könyvtár törölhető (böngészőt be kell zárni előtte ugye...)Következő hőstettem az Urban Terror mapok "összehegesztése", valahogy el kellene érni, hogy a windows-os mapokat töltse be, egyrészt mert azokat már letöltötte, másrészt mert ez közel 1 GB az SSD-ből

-
bsanya
aktív tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
GTK vagy QT4 kell nekem?
-
válasz
Kendek
üzenetére
Ez az, amit meséltem korábban, miszerint az adott pendrive eldobható, szóval vagy kallódik valahol, vagy használom...
Amúgy nincs SSD-m
, a thumbnail készítés pedig nagyon reszelte a winyómat, ami egyrészt felesleges, másrészt pl. egy másolás közben eléggé akadt az oprendszer, ha rányomtam egy mappára, hogy előnézet... Meg néha amúgy is.
A FF cache is csak azért nem volt rajta jó helyen, mert a folyamatosan cserélődő reklámok miatt állandóan forgalmazott, és néha hosszabb időre megállt tőle a böngésző :S Szóval az visszakerült a ramba, disk cache meg off.
Egy SSD megoldaná a dolgot, egy jobb SSD ára pedig rövid távon az anyagi gondjaimat
-
bsanya
aktív tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
És azt hogy?
-
válasz
ViZion
üzenetére
Én nem használom az Ubuntu Tweaket, hanem egyszerűen a Rendszermenttel frissítek. Nekem az is jól takarít.

Egyébként nálam is SSD-n van a rendszer, egy 64 GB-oson. Én semmilyen gyorsítótárat sem helyeztem át sehová sem. HDD-re már csak elvi okokból sem érdemes, hiszen gondolom te is azért vetted, hogy gyorsabb legyen tőle a rendszer. A központi memóriát meg nem biztos, hogy jó ötlet ilyennel terhelni, hiszen ezek az adatok kellhetnek újraindítás után is. Én őszintén szólva azért vettem az SSD-t, hogy használjam, és nem azért, hogy minél jobban megóvjam a használattól. Ha csak annyit kibír mint egy átlagos merevlemez, már akkor megérte.(#45046) hcl: Tehát te csakis az olvasás miatt tartod érdemesnek a pendrive-ra rakni dolgokat? Ez egy kicsit ellentmondásos, hiszen az SSD nem használódik el az olvasástól, de legalább sokkal gyorsabb mint egy pendrive. Nem beszélve arról, hogy miért pont pendrive-ra rakod, amikor az meg még úgysem viseli el a sok írást.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Jogos. Elnéztem. Az rövidebb megoldás.
-
válasz
Nova96
üzenetére
Jól mondja Sweet Lou 6. A Vmware Playernek át tudod adni az USB-s telefont, és látni fogja. Jó esetben

Arra meg tolsz egy XP-t.@Vizion : Ha van beáldozható pendive-od, akkor a /home/user/.thumbnails-t irányítsd át arra. A Firefox cache-ét én is visszaraktam a ramba, mert akadt a pendrive-ra rakott cache-el a FF, de a thumbnail cache jól elvan rajta, mert az kevesebbszer írja újra, inkább olvasás műveleteket csinál.
-
válasz
Kendek
üzenetére
"...ha kellően sok szabad tárhely is van rajta." kérdés?

Most vagyok kb. 50-60%-on, de körbenézek, hogy mi micsoda. Ubuntu tweak szépen kitakarított pár száz megát, régi kerneleket is kiszedi, nagyon tuti. A var/lib és a var/cache ~500mega. ...mondjuk usr/share 3 GB, Home 2,6 GB... jajj, hát ezt meg hogy?
Nah, meg a Chromium cache-t kell átrakni vagy HDD-re (NTFS), vagy ramba. -
SSD-n nézegetem a felhasználást. Szokásos optimalizációk megvannak.
Ami kérdésem lenne, hogy a var/lib és a var/cache könyvtárak mit tartalmaznak, lehet-e, érdemes-e ezeket tmpfs-re rakni? -
bsanya
aktív tag
Mondjátok már meg lécci, hogyan tudom egyszerűen feltelepíteni a double commandert a kubuntu rendszeremre?
Eltávolítottam a fent lévő 0.4.5.1-1-t synaptic csomagkezelővel, mivel nem működött...
Gondoltam megkeresem és újratelepítem, de nem találtam se synaptic-al, se muon-al.
Csak a kíváncsiság hajt, mivel eddig nem tudtam használni
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Januárban ez még belefér.
-
God Vazzeg
veterán
Virtuális gépbe akartam telepíteni 12.04LTS-t, de crash-el a particiók megadásánál, és csak live cd-ként hajlandó menni. De amikor az elindul, ott is akármit csinálok, omladozik.. Nem lesz ez így jó
Bár ez mér lehet annyira előzetes verzió, hogy azért csinálja, na de kíváncsi leszek 
-
veze
őstag
válasz
rybank
üzenetére
söt olyat is tudsz hogy telepited amiket szeretsz, szépen testre szabod ahogy neked tetszik, és abból csinal live cd-t Kendek mester rendszermentése..
és telepités nélkül is a megszokott kép fogad rögtön
én megcsinaltam és sokkal jobb ( nekem) mint egy letöltött live cd... -
Nova96
őstag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Egy a baj amikor vissza akartam tenni a xp-t akkor mivel 2 partícióm van ezért amit békén hagytam azt hagyta 1. helyen így az új partíció kettes. Így leformázom és nem tud a kettesről indulni mert egyes előtte van.
-
válasz
rybank
üzenetére
Ha telepítesz egymillió programot, akkor tutira nem. A tömörített rendszerképnek kisebbnek kell lennie mint 4 GB, mert a DVD-ken használt fájlrendszernek akkor a fájlméretkorlátja.
(#45029) vamzi: Egy csatolási pontra csak egy fájlrendszer lehet csatolva, illetve a legutoljára odacsatolt lesz az aktív. Olyan nincs, hogy két fájlrendszert így összevonj, az logikailag is képtelenség.
-
szaszayanou
aktív tag
-
vamzi
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
/home/user/mappába csatoltam fel, így tökéletes lesz. Köszi a tippet.
Viszont ha megtelik ez a vinyó, és felcsatolok egy újabbat, akko már aktuális lehet a vinyó összevonás, mert így ha megtellik a vinyó, akkor ahova felcsatoltam utána nem tud oda többe írni, egy új mappába kell csatoljam az új vinyót. Vagy csatolhatom majd az újat is ugyan oda?.
(#45024) Siriusb
Sajnos ez nem kivitelezhető. -
bsanya
aktív tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Terminalból:
Synaptic simán elindult hibajelzés nélkül
Doublecmd:sanya@sanya-Aspire-5738:~$ gksu doublecmd
Start watching
inotify_init(): failed
Cannot get device list
[FORMS.PP] ExceptionOccurred
Sender=EAccessViolation
Exception=Access violation
Stack trace:
[FORMS.PP] ExceptionOccurredEz mi???
-
rybank
senior tag
Ha felrakok egy akármilyen rendszert. Telepítek rá egy millió programot. A rendszerment-el tudok telepítőt csinálni belőle?
-
Nova96
őstag
válasz
szaszayanou
üzenetére
WP7 telefonra csak azzal lehet tenni dolgokat rá.
-
válasz
bsanya
üzenetére
Nálam is fent van a synaptic, dash-ból indítom, semmi gond vele. Szoftközpontban keresd meg. Bővítményeinél nekem a 4. és az 5. nincs telepítve, a többi igen. Ha nem megy, akkor távolítsd el, és újra telepítsd. Amúgy a gép sebességétől függően a jelszó után várni kell kicsit.
-
bsanya
aktív tag
Nagyon sokat kell még tanulnom a Linux-ról......., de nem adom fel

Telepítettem a Synaptic csomagkezelőt, mert jobban bejön, mint a Muon, illetve a Double Commander-t, mert jókat mondtak róla.
Települt is mindkét program, kiraktam őket az asztalomra, hogy könnyen indíthatóak legyenek, a Synaptic addig jut, hogy kéri a jelszavam azután semmi, a DC még addig sem, csak kattintok rá és semmit nem csinál, miért???? -
Nova96
őstag
Üdv zune programot valahogy nem lehetne használni rajta?(11.10)
-
válasz
zedecske
üzenetére
Nem kellett volna semmit sem felraknod, egyszerűen csak le kellett volna szedned az fglrx-et, majd törölnöd kellett volna a xorg.conf-ot. Illetve nemrég még volt egy olyan bug, hogy a zárt meghajtó deaktiválása után újra kellett telepíteni a libgl1-mesa-glx nevű csomagot.
Az új xorg.conf megkreálását a következőképp tudod végrehajtani:Ctrl+Alt+F1 -> bejelentkezel
sudo stop lightdm
sudo X -configure
sudo start lightdmMajd bejelentkezés után a saját könyvtáradban a xorg.conf.new-t átnevezed xorg.conf-á és bemásolod a /etc/X11-be.
(#45018) vamzi: Ha konkrétan a /home könyvtár alá akarod csatolni, akkor át kell helyezned az adatokat rá (a jogosultságok maximális megtartásával), majd a /etc/fstab fájlban rögzítened kell a dolgot. Ha csak egy üres alkönyvtárba akarod csatolni, akkor ugyanúgy az fstabban kell ezt rögzíteni. Ha valamilyen szimbolikus linkelést akarsz, akkor pedig egy paranccsal megoldható az is.
-
vamzi
senior tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám az ubuntu szerveren terminálból megnövelni a /home partíciómat plusz 1 vinyóval? Bekötöttem plusz egy vinyót, fstabba is beszerkesztettem, hogy mindig csatolja /media/nagy-ba. hogyan tudnám összevonni a /homemal?
Előre is köszi.
-
-
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
ez mind jó, csak hogy lövöm ki a grub indító menüt.?.(tudom alap lenne de mégse tudom)
és ha jól értem akkor az alapértelmezett fog indulni ha mégis mást szeretnék shiftre elő fog jönni a grub menü.. és mennyi idöm van megnyomni a shiftet? a visszaszámlálásnak beállított ideig? de nekem nincs visszaszámlálás, ez a bajom.. hanem csak ott áll és vár, amig kézzel nem választok, vagy nyomok entert az alapértelmezettre, mert azon áll.
különben se az alapértelmezett nem indul se más
ha ubuntubol lépek ki a köv. indulásnál vissza számol a grub menü, ha akkor nem ubuntut inditok, legközelebb nincs már visszaszámlálás, csak áll az alapértelmezetten és váredit: volt egy frissitésem (10.10-re) ami érintette a grub menüt is, átirta az alapértelmezettet. azt visszaállítottam, és azóta csinálja ezt azt hiszem
-
-
zedecske
tag
válasz
Kendek
üzenetére
Igen, a felbontas 1152x864.
Megcsinaltam amit irtal, az xorg.conf-ban latszik is, de nincs valtozas.

Nincs valami parancs, ami belovastatja az xorg.conf-ot a catalystnak? Mert ahogy gugliztam, azt olvastam, hogy a driver nem folglalkozik alapbol az xorg.conf-al...
SZERK:
Mondjuk ez erdekes, mert amikor kitoroltem az xorg.conf-ot, (nem most) akkor eleg csunya lett az X (olyan mint egy memoriahibas karin)
-
válasz
zedecske
üzenetére
És 1152x864-es felbontáson használod? Amúgy ha te is írogattál bele, akkor jobb lenne előröl kezdeni az egészet. Nevezd át ezt a fájl (.back), hogy ne legyen xorg.conf-od, majd esetleg indítsál is újra a biztonság kedvéért. Aztán add ki a parancsokat megint:
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --vrefresh=0,100-100 -
zedecske
tag
válasz
Kendek
üzenetére
Section "ServerLayout"
Identifier "aticonfig Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection
Section "Module"
EndSection
Section "Monitor"
# 1152x864 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 91.50 kHz; pclk: 143.47 MHz
Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0"
VertRefresh 100.0 - 100.0
ModeLine "1152x864_100.00" 143.5 1152 1232 1360 1568 864 865 868 915 -hsync +vsync
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1152x864"
EndSection
Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]-0"
Driver "fglrx"
Option "TexturedVideoSync" "on"
Option "Capabilities" "0x00000800"
BusID "PCI:4:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
Device "aticonfig-Device[0]-0"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
DefaultDepth 24
Option "metamodes" "1152x864_100.00 +0 +0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1152x864_100.00"
EndSubSection
EndSectionEz egy kupi, tudom, en is irogattam bele

-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Azért mertem ajánlani. Anno mikor váltottam, több fájlkezelőt kipróbáltam, de ez lett a befutó.
Aktív témák
- Horgász topik
- Arc Raiders
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- EAFC 26
- Ingatlanos topic!
- LotRO - Lord of the Rings Online -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM, új akku, 4G LTE, toll, 27% ÁFÁS (0215)
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 14 Latitude 5430 FHD IPS i7-1255U vPro 4.7Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 LTE Garancia
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Minden újraindulásnál itt figyel az asztalomon...

, a thumbnail készítés pedig nagyon reszelte a winyómat, ami egyrészt felesleges, másrészt pl. egy másolás közben eléggé akadt az oprendszer, ha rányomtam egy mappára, hogy előnézet... Meg néha amúgy is.
Bár ez mér lehet annyira előzetes verzió, hogy azért csinálja, na de kíváncsi leszek