- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- BMWFan: Akasztófa
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gergosz2: Emlékezzünk!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
-
eternam
tag
Üdv urak!
Két lehetőségem van hogy újságos kódhoz jussak linuxos vírusirtóval kapcsolatban. Az egyik a NOD32, a másik a Dr WEB. Melyik a jobb, melyik a stabilabb, és melyik terheli kevésbé a rendszert, és melyiknek jobb a felismerése?
Köszönöm szépen a választ előre is.
-
-
RaZroX
addikt
Üdv! Egy HP Pavilion DV5-ön hogy menne a Kubuntu 10.04.4 LTS ?
(Netezésre, zenehallgatásra, filmnézésre, letöltésre, Photoshop CS5) -
Lacces
őstag
válasz
szoke12 #47986 üzenetére
Hát nézegetem, mert kíváncsi voltam, hogy vajon van-e ilyen linux alá (mert hát ebben az apple jár élen, multimédiás szoftverekben, én így hallottam)
Én a témában nem vagyok otthon, de egy linket tudok adni, lehet hasznát veszed, lehet nem:
video edit progik linuxra -
Brutforsz
senior tag
válasz
Mtbsrác #47987 üzenetére
A libgnashplugin a nyílt flashlejátszó beépülője, és ez nem tud megbirkózni sok helyen a lejátszanivalóval, viszont elveszi az Adobe cucca elől a lehetőséget.
Terminálban a következő két parancs kiadását javaslom:
sudo apt-get remove browser-plugin-gnash
sudo apt-get install flashplugin-installerIgazából az első parancs a lényeges, a másodikra valószínűleg azt írja majd ki, hogy már a legfrissebb van fent, akkor oké.
-
szoke12
őstag
válasz
Jester01 #47991 üzenetére
Megvolt. Htop sem jelzett semmit, termiben a ps se, úgyhogy egy restart lett a megoldás. Azért kérdeztem, mert nem szokott ilyet csinálni. Gyors fel is raktam mindet. Majd kipróbálom.
Bár tovább ra is érdekel mi ragadhatott be, mert nem indítottam még addig el semmit. -
szoke12
őstag
Köszönöm, de mindegyiknél ezt írja ki:
"A csomagkezelő zárolása meghiúsult"
...pedig semmi nem fut. (legalábbis nem tudok róla)
Az Open-re kiírta, hogy "Telepítve", de sehol nincs. Rákattintottam, hogy eltávolítás, mire a gomb árváltozott "Telepítésre", és ismét a fenti üzenet fogadott. -
szoke12
őstag
Sziasztok! Egy nagyon jó videószerkesztő, "filmkészítő" progit keresek. mint amilyen win alatt a Premire.
-
mAtech
aktív tag
válasz
floatr #47803 üzenetére
Végül is hagytam az ubuntu vonalat. Lubuntu az Ubihoz képest más... Mind1.
Meg macerás annak amit elérni akartam, úgyhogy feltettem egy FreeNAS-t. Azzal pöpecül megy minden. És elsőre összejött a konfiguráció
Hálózatban tudtam egy cca. 600 MB-os iso-t másolni 6-7MB/s-el. Ahhoz képest, hogy régi a NAS PC (Celeron 667MHZ - 256 MB) ez annyira nem tűnik rossznak számomra.
A. -
Brutforsz
senior tag
válasz
Mtbsrác #47983 üzenetére
A Firefox címsorába írd be, hogy about:plugins, és a megjelenő lapon megnézheted, hogy tényleg van-e működő Shockwave Flash pluginod.
Ha nincsen, akkor a flashplugin-installer csomagot kell feltenned (ez a szoftverközpontban Adobe Flash bővítmény fedőnév alatt található), ez majd intézi a többit.
(Ha tettél fel például nyílt flash lejátszót, érdemes eltávolítani, mert az bekavarhat.)
-
Mtbsrác
senior tag
Az mitől lehet hogy a firefoxban (12-es ver de a korábbiakkal is ua a szitu) 10flash oldalból ha 2-n letudja játszani a videót, pl mixcloud.com
Operában ez 10-ből 10 arányban van. Szoftcenterben megpróbáltam beállítani neki másik adobes zizzenetet de azzal sem lett jobb. Lefrissítettem a legújabb flash-re azzalse... Másik kérdésem: Az mitől van hogy csak a rendszer gondolja magától hogy frissítéseket akar leszedni, de ha én rányomok hogy nézzen frissítést akkor nemtalál semmit. De lehet 20-30perc múlva meg bedob egy valag frissítendő cuccot. -
leslieke
Jómunkásember
-
Lacces
őstag
Total Commander klónt tudtok ajánlani linux alá?
Amíg benne vannak a szoftverközpontban azok nem érdekelnek
TuxCommander nem lenne rossz, ha elindulnaSajnos nem műxik, a többiek hosszútávon nem jöttek be, főleg ha sokat voltam bennük.
-
leslieke
Jómunkásember
Semmi.
-
Thusor
őstag
Ubuntu 12.04 LTS változatának végleges verziója jövő hónapban várható?
-
MacCaine
őstag
Az mitől lehet, hogy a youtube videók rossz színnel jelennek meg? A sárgát meg a kéket felcseréli. Elég hülyén néznek ki kék bőrrel az emberek...
-
ViZion
félisten
Viszlát Ubuntu!
"Csaknem 15 évnyi működés után az Ubuntu közössége megszűnik létezni, ami kapcsán több közösség sajnálatát fejezte ki. Az Ubuntu felhasználói csalódottan vették tudomásul, és többen egy alváltozatot követelnek."
Dátumra figyelni, nem engem szidni! Sztem
QRVAnagy -
Mtbsrác
senior tag
Erre:
Klattyleslieke és Kendek
akkor mi a megoldás a problémára -
MoneyHunter
csendes tag
Sziasztok!
Lubuntu lett a nyerő nálam. Most viszont egy másik problémába ütköztem.
Van egy Samsung külső vinchesterem ami fat32-re van formatálva. A gondom, az hogy nem tudok semmit sem másolni ezen adathordozóra (Írásvédett fájlrendszer hibát ír ki). Légyszi segítsetek, mert így semmire sem tudom használni szegényt és szükségem lenne rá. Ha lehet nagyon egyszerű megoldást mondjatok ami végleges is, mert még csak most ismerkedek a rendszerrel.
Köszi -
válasz
Lacces #47959 üzenetére
Csatold a gyökérpartíciót a /mnt könyvtár alá, ha külön van, akkor a /boot-ét is a helyére:
sudo mount /dev/sdXN /mnt
sudo mount /dev/sdXM /mnt/bootMajd:
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub install /dev/sdX
update-grub
exit
sudo rebootEnnyi, csak arra ügyelj, hogy a Live rendszer architektúrája megegyezzen a telepítettével.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Lacces #47957 üzenetére
Windows 7 telepítés után újra fel kell rakni a GRUB-ot.
Grub2 helyreállítása Windows telepítés után
vagy
GRUB 2 újratelepítése LiveCD-ről -
válasz
Lacces #47957 üzenetére
Ha újratelepíted a Windows 7-et, akkor az felülírja a GRUB-ot és nem tudod elindítani az Ubuntut. Ilyenkor újra kell telepíteni a GRUB 2 rendszerbetöltőt is, ez Live alól könnyedén megoldható feladat.
Azt hiszem, hogy pl. a TrueCrypt le tud úgyis titkosítani partíciókat, hogy aztán arról még Windowst is lehessen indítani. -
Lacces
őstag
Igen, meg 2 kérdés:
Ha fent van a Grub. És most mondjuk újra rakom a Windows7-et, akkor lesz bármilyen gikszer?
Másik, Van egy kis dolog ami nem tetszik. (Jó, tom töröljem le a win-et
). A másik partícion van a Windows 7 (amit majd újra rakok), viszont zavar, hogy Ubuntu alól, látom az egész partíciót és kedvem szerint turkálhatók benne.
Jogosultságokat nem határozhatok meg (ha a meghajtóra megyek / tulajdonságok/ jogosultságok akkor ezt írja ki). Mégis azt szeretném ha letudnám védetni jelszóval, hogy illetéktelen ne férjenek hozzá, és én se lássam, csak ha jelszót megadok...
-
válasz
Lacces #47928 üzenetére
Hát, hajrá
A root az egy user a rendszerben. Annak a jogaira (majdnem) emelkedhetsz sudo val. A root a superuser más néven, ezért SU a parancs neve. A sudo meg a "su do ", hogy superuserként csinálsz valamit. Ha megy a su root user nélkül, az érdekes, mert a su a root jelszavát kéri be
A root amúgy tényleg az, aki a root@gépnév
De a nevében cselekedhet bárki, sudo-val, aki benne van a /etc/sudoers file-ban a megfelelő beállításokkal.
Pl. amikor frissíted a recccert, akkor is sudo-zik az i, csak grafikus ablakban kéri be a jelszavad.
A Win7 UAC hasonló, de az még jelszót se kér, hanem egy yes kattintást. És sokkal többszörNautilusra meg, KDE alatt volt ilyen beállítás, hogy alapból betöltsön x db. példányt a filekezelőből, hogy amikor elő akarod hívni, akkor gyorsabban induljon. Az is memóriafogyasztással járt Nemtom gnóm/származékai alatt hogy van, de ilyesmi okozhat RAM használat növekedést.
Na most ennek a lassú HDD-k időszakában még volt is értelme, SSD esetén nem van. -
Lacces
őstag
válasz
Kendek #47947 üzenetére
szerintem nekem egy mutáns Ubuntum van
igen, terminálnak nem kéne lefagynia, de már párszor összejött nálam.
gedit után előjött a terminál és elkezdte futatni a telepítőt.A parancsot is kiadtam, köszi!
Ezután a nap után kedvet kaptam pár linux kernel programozós könyv elolvasásához.
-
válasz
Lacces #47945 üzenetére
A terminál nem nagyon szokott lefagyni ilyesmitől, a szövegszerkesztők meg nem szoktak telepíteni...
A legjobb ha készíttetsz vele Debian csomagokat, aztán azokat telepíted:sudo ./amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/kiadásneve
sudo dpkg -i fglrx-amdcccle*.deb fglrx_*.deb
sudo apt-get install -fA végén pedig add ki a
sudo aticonfig --initial
parancsot is.
-
Lacces
őstag
válasz
God Vazzeg #47941 üzenetére
igen, tom, és nincs is baj vele, hogy a háttérben fut. De látod, vadiúj telepítésnél, ezt csinálja nálam... De ha háttérben fut, akkor sem kellene megőrizni azt a magas memóriát, csökkenhetne.
Nekem különleges ubuntum van, bibi
Most gondoltam, életemben először felrakom az amd honlapján lévő drivert...
Már másfél órája megy, a gedit nyitja meg a .run fájlt, 1.9GB Ramot eszik márswap is nő jelentősen vele párhuzamosan.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg #47941 üzenetére
Nálam ugyanez 29 MB.
-
Pano
addikt
Köszi szépen!!
Lacces és a te megoldásod összegyúrva segített, működik! Ezer hála.
Igaz, csak firefox alatt hajlandó chromium alatt nem, de nem érdekel. Még egyszer köszönöm.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem -ha tudtok segíteni-, hogy Lubuntu 11 alatt hogyan lehet a sun féle javát feltelepíteni? Az icedtea nem igen hajlandó működni, egy java alapú chatre akarok fellépni, de cseszik működni
Folyton azt írja, hogy a belépés közben hiba lépett fel, ha átváltok Windowsra, akkor meg működik (Win alatt: chrome, lubi alatt chromeium).
Valamint különböző java alkalmazásaimat (jar) se akarja elindítani, azok meg se nyikkannak. -
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #47926 üzenetére
A rendszer a nautilust némiképp másként kezeli, mert a beállításaiban az szerepel, hogy ennek az alkalmazásnak állandóan futnia kell - ha bezárod az ablakait, akkor a háttérben (ezt egyébként meg lehet változtatni, de szerintem nem érdemes). Például ha feladatkezelőből ki is lövöd, akkor is elindul újra.
Ezt a memóriazabálásos dolgát a későbbi kiadásokban már orvosolták.
-
Lacces
őstag
Én elolvasok erről egy könyvet, én tényleg nem értem
(most akkor én is root vagyok, meg külön tudok root-ot is létrehozni?
)
Én a sudo passwd root nélkül is tudok su-val root szintre lépni
(komolyan a mai friss telepített ubuntu 10.04.4-en is működik)
Mind1, nekem mindig az lesz a root, akinél root@ubuntu van a terminálban kiírva, a többi max admin, mint én is
-
válasz
Lacces #47926 üzenetére
Milyen szuperadmin?
Debian, stb. Linuxok kérnek root usert. Ubuntu nem, az alatt alapból csak a sudoval érheted el a root jogokat.
Ha azt mondod neki, hogy sudo passwd root, akkor kér egy jelszót, ami a root jelszava lesz, unnantól be tudsz vele jelentkezni, vagy su -val root szintre lépni. -
Lacces
őstag
válasz
Lacces #47924 üzenetére
Itt látható, hogy a nautilus már nincs a tálcán, szal bezárva, de a folyamatoknál ott csücsül
hcl ühüm, okés. Akkor még sem értem a linuxfan gyereket minek kérdezte tőlem, hogy van-e root, elvégre telepítésnél meg kell adni egyet
Én is úgy gondoltam, hogy ez a root, de elbizonytolodtam
root@ubuntu felhasználó is root? Vagy ő is olyan szuperroot mint a win-ben a szuperadmin? -
-
Lacces
őstag
Amúgy nem rossz, már nem is ragadnak be a programok
Tök jó! Viszont a progikat már nem a szoftverközpontból kell beszereznem
(itt már régi a Netbeans is
)
Csak a Nautilus most csúcsot döntött!Amúgy tényleg furcsa, terminálból csak a .39-es kernel jött fel a rendszerre, itt meg a .40-es kernel.
Képernyőkép link ha itt PH-n nem jelenik meg
Most úgy vagyok vele, hogy kipróbálok még más linux disztrót is, (ez most egy jó alkalom)
Nautilust leszámítva egyelőre használható a 10.04.4 LTShcl
alap dolog a jog, lehet, csak nem nekem. Én csak rendszer módosításnál használok root jogot (például driver) De frissítéshez csak adminisztrátori jogokat
-
-
fradi81
veterán
válasz
Neil Watts #47921 üzenetére
Minden gond nélkül működik mindenfajta linuxon.
-
válasz
fradi81 #47918 üzenetére
Futott mellette egy tabbal egy FF is
Van szerencsére. Kell is, az Eclipse meg a VMWare tudja is enni szépen
Az a Asus Xonar d1 az aláírásodban megy OOB Ubuntu alatt? Mert ajjor beruházok egyre.A kérdésem még adott: mennyire hihetek az lm-sensors által kiírt hőmérsékleti adatoknak?
----------------
Off: Esti mjúzik
---------------Üdv. core2
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #47917 üzenetére
Processzor szerintem rendben van, ilyesmi nálam is, ram kicsit sok. Swap nélkül van 800 MB körüli értéken nálam.
-
fradi81
veterán
válasz
Neil Watts #47917 üzenetére
Itt valószínűleg a rendszerfigyelő maga ami hajtja, ha más program nem fut. A folyamatoknál láthatod. Az 1,4Gb meg elég soknak tűnik, de van miből meríteni úgyhogy semmi gond.
-
-
-
Lacces
őstag
és a többiek
Szal ugyanaz amit mondtam a 12.04-nél is, hogy bent ragadt, szerintem chrome-ot majd letörlöm, (csak van egy-két app, ami tetszik). Chrome-nak van 8 folyamat, igen, és a régi kedvencem a Tottem lejátszó600mega. Na mindjárt cserélem a kedvencemre
Audiciousra.
És még a nautilus is használ.
Bár chromiumnak van ilyen appja, mint a sima google chrome?
Jahm meg a flash lejátszás sem az igazi mozillánigen erre emlékszem, emiatt kezdtem el chrome-t használni, ott stabil.
Hát srácok, hogyan lehet akkor bezárni egy appot?
Én csak simán az X-re kattintok (mint windowsban a bezárás gomb, mert ha feléje húzom az egeret is, akkor is azt írja bezárás)
Én 7.10-től mindegyik Ubuntut megjártamPumba, neked csak 180 mega? :-O És ezt magától csinálja? :-O
Amúgy Core i3, 3GB, ATI 5470 (juppi 10.04 alatt jó a zárt meghajtó. 11.04-nél, ha már aktiváltam, akkor a gui meghalt, csak háttérkép jött be)
Nincsenek effektek
-
PuMbA
titán
válasz
God Vazzeg #47910 üzenetére
Úgy, hogy az asztalom ugyanúgy néz ki, mint az alaptelepítés kivéve a hátteret, nem használok semmilyen indicatort, compiz kilőve, automatikusan induló alkalmazásokból a jockey meg az ilyen felesleges appok kilőve és ennyi, semmi tweak nem kell hozzá
Annyi progival az 1,3 GB rendben van
-
PuMbA
titán
válasz
Lacces #47905 üzenetére
"Kernel: 2.6.32.39"
Akkor terminálból frissítettél, mert a 40-es a legújabb kernel. A frissítéskezelőben látni fogod a 40-est, de ha jól tudom akkor sudo apt-get upgrade-del le kéne frissítenie, de nem vagyok biztos benneTe mint felhasználó benne vagy a sudoers csoportba, ezért tudsz mindent megcsinálni a te fiókoddal és a te jelszavaddal. rootot én nem szoktam használni, anélkül is tudsz másolni (pl sudo mc vagy sudo cp...).
"memória, 2.4GB"
Az durva sok, nekem reggel óta megy a gép és 180mb, ha csak a torrent megyAz a gondod, hogyha bezárod a programokat nem záródnak be? Tehát a feladatkezelőbe ott van csomó app? Melyek használják a legtöbb memót ha sorba rendezed aszerint? Milyen géped van egyébként?
-
Lacces
őstag
Ez a root jog egy érdekes kérdés.
Szóval vagyok én, aki nem root, hanem felhasználó. Ha frissíteni akarok, akkor meg kell adnom a belépési jelszót (vagy amit telepítésnél) és akkor már megy is minden.
Viszont egy linux fan, mondta, hogy hozzak létre root jelszót, valami sudo passwd root, aztszem ez volt a parancs és terminálban írta, hogy adjam meg az új UNIX jelszót.
Csakhát most ennek mi értelme volt? (ő csak annyit felelt, hogy tudni akarta van-e root jelszó)Tom, hogy terminálban van az lacces@ubuntu és van a root@ubuntu.
Én csak annyit tok, hogy a lacces@ubunut-val tudok frissíteni, de ha driver fájlokat kell másolgatni, módosítani akkor azt már csak root@ubuntu-val tudom megtenni.Kernel: 2.6.32.39 memória, 2.4GB (régen is ennyi volt.) Igazából megint ugyanaz van, hogy ami alkalmazást megnyitottam és bezártam, az a futó folyamatok között ott van, az az gyűjti őket.... Csak hát én azért lusta vagyok, hogy mindig mennyek terminálba kill-ezni mindent...
Persze jó dolog mindent a memóriában tárolni, mert akkor gyorsabb elérés meg minden... de a rendszert lassítja és az már nem jó...Viszont lehet tényleg én használom már rosszul a linuxot
régen még foglalkoztam vele, van egy alaptudásom, de úgy tűnik ez kevés
Windows vonalon is egyszer kitanultam a win98-at azóta a többit is úgy használtam, persze az újdonság felé nyitott voltam, de mélyebben a rendszerben sosem mentem bele, mert jól elvoltam így is csak, ha kellett, de az ritkán. -
törölt tag
Aktív témák
- Honda topik
- Autós topik
- PlayStation 5
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Jövedelem
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 256GB FHD 144Hz
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest