- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
Aktív témák
-
válasz
jackbacsi87 #47299 üzenetére
Csekkold le a SMART-ból a lemezkezelő segítségével.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Kaptam egy laptopot, amire újra kéne raknom a winfost. Beraktam az ubi cd-t, mert néhány dolgot le kellett még szedni róla. Aztán megjelent egy ikon....Sok a bad sector
Hogy tudnám leellenőrizni, mennyi van rajta? -
HENE
aktív tag
Egy régebbi Dell notebookra van telepítve az Ubuntu 11.10 32 bit. Időként a hangrendszer eltűnik belőle: nincs hang, a hangerőszabálysó eltűnik az eszközsávról, a hangbeállításoknál nincs kiválasztható eszköz. Újraindítás után minden OK.
Amennyire az megismertem a Linux "lelkivilágát", arra gyanakszom, hogy a hangkártyát kezelő folyamat lefagy/leáll. De javítsatok, ha nem erről lehet szó.Mi okozhatja a hibát és mit tudok tenni? (nagyon zavaró, ha pont egy VOIP beszélgetés előtt jelentkezik a probléma, vagy gyerek már türelmetlenkedik a Thomas, a gőzmozdony soron következő részéért
)
-
fradi81
veterán
12.04-hez hogyan lehet az oracle/sun javát telepíteni?
-
MacCaine
őstag
válasz
Forest_roby #47289 üzenetére
Ez nem volt tiszta a hozzászólásodban...
Nagy valószínűséggel elindul. Platformváltásnál (intel/amd), meg 32/64bit váltásnál van gond szerintem.
-
válasz
Forest_roby #47292 üzenetére
Az már eléggé régi, azóta rengeteget fejlődött az alkalmazás.
Jelenleg a 0.5.3-as a legfrissebb verza, amit bár beszerezhetsz a SourceForge oldaláról is, én jobban ajánlom a PPA használatát, de főleg akkor ha Natty kiadásról van szó. -
válasz
Forest_roby #47289 üzenetére
Mivel Ubunturól van szó, ebből csak speciális esetekben van gond. Az első persze az, hogy a telepített zárt meghajtókat el kell távolítani a rendszerből. Aztán mindenféle egyéb, a kernelmodulokat érintő kézi változtatásokat vissza kell vonni, valamint a beállított kernelparamétereket is jobb törölni. Szóval ilyesmikre kell gondolni amik gondok okozhatnak.
A Rendszerment pedig gondoskodik az egyéb dolgokról, hogy pl. a régebbi hardverbejegyzések eltűnjenek, meg ilyesmi.(#47290) Forest_roby: Attól függ, hogy melyik leírást olvastad, hogy mikori az. Az idők folyamán a fő funkcióhoz hozzácsapódott még pár kapcsolódó is, így most már készíthetsz visszaállítási pontból Live .iso-t, valamint azt elindítva a Rendszerment segítségével telepítheted is a rendszert.
Jah, bár azért azt hozzátenném, hogy 10.04+ kiadás támogatott (hivatalosan is), ha régebbiről van szó, akkor ne is próbálkozz vele.
-
Forest_roby
őstag
válasz
Kendek #47288 üzenetére
valahogy a leírásban ez nem szerepelt....
( arra gondoltam, h telepítek 1 ugyan olyan linuxot a virtuál gépre és a home könyvtár másolásával ( többek között ) reménykedek a rendszer duplikációjában, de nemtudom.... a legegyszerűbb megoldást kerestem )
Megnézem közelebbről a progidat akkor!
Köszönöm!
-
Forest_roby
őstag
válasz
MacCaine #47287 üzenetére
nem a lementéssel van a bajom.... azt akár 1 norton ghost is megcsinálja, meg ki tudja hány program van erre hirens cd-n...
ha a boot fileok eltűnnek az nem baj, mert telepítek rá 1 új grub -ot.
nekem inkább a hardware változásokkal van problémám.... el fog -e egyáltalán indulni a rendszer...
Gondoltam megkérdezem, hogy csinált -e már vki ilyet...
Vehetjük ugy, hogy 1 másik gépre akarom átmásolni a már meglévő, működő rendszeremet. Másik gép - más hardware... -
válasz
MacCaine #47287 üzenetére
Abból egy kicsit nehezebben lesz VirtualBox alatt telepített rendszer, bár végül is megoldható ha nagyon kell.
(#47286) Forest_roby: Mi a baj vele, miért nem neked való? Pár kattintással és némi idő ráfordítással kapsz egy .iso-t amit becsatolhatsz a VirtualBox alá és elindítva a Live-ot telepítheted a belakott rendszeredet.
-
MacCaine
őstag
válasz
Forest_roby #47286 üzenetére
Akkor dd.
-
válasz
Forest_roby #47284 üzenetére
Kendek Rendszerment progija
-
Forest_roby
őstag
hi!
Van 1 régebben telepített ubuntum 1 laptopon - néhány olyan programmal ami fontos nekem.
Nem tipikus programok, adóbevallással kapcsolatosak és a program olyan rendes, hogy emlékszik a tavalyi beállításokra, ami nekem nagyon hasznos.A laptopot kölcsön akarom adni, de kellene nekem ez a rendszer...
Van arra vmi mód, hogy lementem az egészet mondjuk vmilyen ghost programmal és feltelepítem ugyan ezt a rendszert 1 viruális gépre - nyilván mások lennének a virtuális hardware-ek ?
Előre is köszi a segítségeket!
-
-
Na szóval az a kicsi t a végén azt jelenti, hogy az egyéb felhasználóknak be van állítva a végrehajtási jog, mert különben nagy T lenne ott. Csak a valóságban nem megy vele semmire az user nevű felhasználó, mert ha nem tudja olvasni a fájlt, akkor futtatni sem. Mivel viszont van ilyen válasz lehetőség, inkább mégis lehet, hogy a c. végrehajtási lesz a megfelelő. Mindez attól függ, hogy hogyan értik a dolgot, elméletben vagy gyakorlatban.
-
-
-
válasz
klambi #47275 üzenetére
Én úgy nézem, hogy a d. semmilyen lesz a helyes válasz. Nézzük sorba:
A fájl jogosultságai:
Tulajdonos: olvasás - írás - végrehajtás
Csoport: olvasás - végrehajtás
Egyéb: -
A fájl tulajdonosa és csoportja: root - user
A felhasználó neve és csoportjai: user - trolls, geeks
Tehát nem tulajdonos és az user csoportban sincs benne, ergo az egyéb kategóriába tartozik. Nekik meg ugyan be van állítva a végrehajtási jog (hiszen kicsi az a t betű), de olvasási jogosultság nélkül ezzel nem mennek semmire. -
klambi
addikt
szevasztok!
lenne 1 jogosultságos kérdésem!!!a fenti linken van 1 kép, abban szeretnék segítséget kérni
-
válasz
Sweet Lou 6 #47268 üzenetére
A Metacity-nek van ehhez egy beállítása, a gconf-editor -> apps -> metacity -> general -> focus_new_windows alatt éred el. De az általad leírt jelenséget nem lehet beállítani rajta, mert van a smart, meg van a strict. Az előbbinél a megszokottan viselkedik, a megnyitott ablakok azonnal és automatikusan fókuszba kerülnek, míg az utóbbi esetben pedig csak akkor, ha nincs a terminálemulátor fókuszban.
-
ViZion
félisten
Nautilus-hoz pl. Zorin OS-ben van alul egy ikon méret állító csúszka, illetve a nézetek váltásához sem kell a menüben turkálni. Ezt "átmenteni" lehet-e? Már szétgugliztam a netet, de nem találom.
Taktoj: reinstall előtt mentsd a /home tartalmát, legalábbis ne legyen a telepítendő partíción. Más asztali környezetbe sem tudsz belépni?
-
Sweet Lou 6
addikt
Ubuntu 10.04.4-en van egy zavaró anomália: a megnyitott ablakokra nem kerül rá a fókusz, hanem a háttérben nyitja meg őket. Nincs Compiz, csak Metacity. Gondolom valami beállítás lehet, mit kellene átállítanom, hogy "megszokottan" működjön?
-
Taktoj
aktív tag
helló.
lenne egy aprócska kérdésem.
Magyarubi 11.07 lett telepítve majd frissítve 11.10 re.
már épp kezdtem megszokni a változást amikor egyszer csak valamit nagyon kiakarhattam próbálni s a következő indulásnál már nem volt sem jobb oldali indítómenüm sem pedig a felső állapotsormenü.
- Esetleg van valamiféle parancsszó amivel az indítómenüt újra kreálhatom?
- -A felső állapotsorból hiányzik a kikapcsolás is azt hol tudnám elérni?
- esetleg ha újra telepítem a 11.07 et akkor az törölni fog minden ami a számára kijelölt meghajtón van?köszi annak aki segít.
-
törölt tag
Szevasztok!
Hogy lehet aktívvá tenni a signons.sqlite tartalmát FF "takarítás" után? Hiába másolom a régi helyére, nem adja fel a mentett júzer/jelszó párosokat. -
válasz
V.Stryker #47258 üzenetére
Szerintem itt is csak azokat a leírásokat adnánk meg
Amúgy milyen chip van azon a dögön?"Ubuntu alapból nem támogatja, de az \"ndiswrapper\" segítségével működőképessé tehető. Minimum ndiswrapper 1.56 kell hozzá (11.04 től alapból, vagy szoftverközpontban).Térerőben nálam nem mutat többet mint a többi usb wi-fi, de mégis háromszor annyi hálózatot lát, és már minimális térerővel is tökéletesen működik."
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
leslieke #47257 üzenetére
Na, ubi fent. Egy apró szívásom van. Nekem egy Netgear WNA3100 usb-s wifi eszközöm lenne, ami nincs benne a támogatott eszközök listáján, de a gugliban számos, számomra kínai és egyben angol
lehetőséget láttam a beüzemelésére.
Esetleg venné valaki a fáradtságot és megtenné,hogy leírja nekem ide érthetően, magyar nyelven, hogy miként tudnám ezt a kis usb-s wifi eszközt működésre bírni ubuntu alatt?
-
V.Stryker
nagyúr
Üdv
Van egy ntfs-re formázott vinyóm, tele avi, mkv fájlokkal. Ezt az egész meghajtót szeretném úgy megosztani, hogy a médialejátszóm a hálózaton lássa és a fájlokat le tudja játszani, de valahogy úgy,hogy csatlakozáskor se nevet, se kódot ne kérjen. Meg lehet ezt könnyen csinálni?
-
-
-
klambi
addikt
szevasztok!
lenne 1 kérdésem linuxhoz amit az alábbi linken találtok:[link] -
God Vazzeg
veterán
Ha valaki használ lxde felületet, árulja már el, hogyan lehet a panelra kirakott appleteket áthelyezni.. Sorrendet lehet állítani, de ha jobbra akarom mondjuk rakni a panelon, vagy áthelyezgetni, azt hogy kell? Gnome panelen ez nagyon egyszerű, de itt nem találom
-
ViZion
félisten
válasz
God Vazzeg #47237 üzenetére
Írogatok Logoutra, vmeik nap nekikezdtem egy Linux ajánlónak... majd meglátjuk mi lesz belőle. Nem részletes, még kicsit hegesztgetem, remélem a jövő hét végén a 4 napos ünnep alatt befejezem.
-
válasz
God Vazzeg #47234 üzenetére
Pontosan ugyanúgy viselkedik pendrive-ról futtatva (ha dd-vel írod rá) mint optikai adathordozóról, csak éppen sokkal pörgősebben. Szóval ugyanúgy megjelenik a menü és ugyanúgy választhatsz az indítási módok közül.
-
ViZion
félisten
válasz
God Vazzeg #47234 üzenetére
Mindkettő. Induláskor választhatsz, h telepítés, vagy kipróba. De próba alatt is telepíthetsz. Illetve telepítés után is
próbálhatsz. -
válasz
God Vazzeg #47232 üzenetére
A Hybrid ISO-t dd-vel felnyomathatod pendrive-ra és bootképes lesz. Az alternatív meg megfelel a Debian szöveges telepítőjének.
-
RBJ
addikt
Kijött a linux mint lxde végleges.[link]
64 bit es nuku? -
ViZion
félisten
válasz
Kendek #47227 üzenetére
Az a proc virtuális rendszer meg mi? Az nem én voltam...
A rendszer partíció egyszer van ugye ami volt is kezdetektől fstabban, a másikat én adtam hozzá... annak se tudtam mi miért van a végén, írták, h az kell, de így már világos, köszi
Swap dolog meg azért fura, mert máshogy néz ki más disztróknál. Sebaj, nem swappolok
Köszönöm -
válasz
ViZion #47223 üzenetére
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
A /proc könyvtár alá csatol egy virtuális fájlrendszert.
UUID=2c8db407*** / ext4...
Valamelyiket egészen biztosan magad írtad be, de természetesen csakis egyet kell bejegyezni. Hogy miért írtál az egyik végére 0 0-át a másikhoz meg 0 1-et (de legalábbis az egyikhez), azt nyilván te tudod, erről miért kérdezel minket?
Amúgy valóban, az első szám meghatározza, hogy mely partíciók legyenek a dump paranccsal backupolhatók, de ha azt sem tudod, hogy mi ez, akkor persze állítsad 0-ra mindenhol.none, akkor nincs felcsatolva?
A SWAP-nak nincsen csatolási pontja, de ha be van kapcsolva (swapon), akkor valóban nem lehet particionálni. -
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #47223 üzenetére
uhh... man fstab:
dump az utolsó előtti szám... de mire jó ez? Azt írják archiving schedule... de mi, rendszervisszaállítási adatok?
Az utolsó szám már világos, fsck legyen-e vagy ne. Rendszeren azé' legyen, nem?Már csak az a kérdésem, h a rendszerpartíciót leíró két sort lehet-e egyberakni?
-
ViZion
félisten
válasz
God Vazzeg #47221 üzenetére
Azért nem eltávolítható, mert vagy gyorsítótárnak használja, vagy a vírusírtó ellenőrzi és zárolja, vagy rosszul beállított defrag progi zárolja, esetleg vmi indexeli (destop search, winamp agnet, nero, ilyesmi).
FSTAB kérdéseim SSD-re:
ez a sor mi, és mit csinál?
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0Következők az SSD-t üzemelik be:
UUID=2c8db407*** / ext4 errors=remount-ro 0 1
Mi a remount-ro, és a végén a 0 1?
Következő:
UUID=2c8db407*** / ext4 defaults,discard,noatime,nodiratime 0 0
Ez is a rendszerpartíció. lehetne az előzővel egybe írni? Illetve itt miért van a végén 0 0 amott meg 0 1? A közepét ennek legalább értem
Swap csatolás egyiken:
UUID=f58f02b4*** none swap sw 0 0
none, akkor nincs felcsatolva? Gparted szerint zárolva van... vagy mi van?
Másik rendszeren swap a csatolási pont, és defaults az sw helyett. Mi folyik itt Gyöngyösön?
...és köszi -
God Vazzeg
veterán
Van egy 2GB-os adata pendrive-om, kb 2 éve arra használom hogy edzésre zenéket hordok rajta, mivel olyan baja van, hogy ha egyszer be van dugva win alá, utána nem lehet eltávolítani, "az eszköz használatban van" üzenet jön. Bent a teremben media lejátszóba jó az, nem is kell eltávolítani, meg lexarom
Na ugyanez a pen most ubi alatt tökéletesen működik, már vagy 5. alkalommal pakolok rá zenéket, és érdekes módon MINDIG el lehet távolítani
-
HENE
aktív tag
válasz
Kendek #47198 üzenetére
"Ctrl+Alt+F1 -> Jelentkezz be, majd add ki a következő parancsot:
unity --reset"Sajnos nem működik. Hibaüzenettel tér vissza: NameError: global name "GError is not definied". (a munkahelyemen kipróbáltam, virtulaboxban megy az ubuntu, ott simán lefutott, tehát biztos jó a parancs, más gond lesz)
Ötlet?
-
eternam
tag
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine1.3
A wine nem emulátor, hanem egy api ami köztes átjárót biztosít a windowsra írt alkalmazások és a linux között.
A személyes beállítások menüpontban, a default hub encoding, itt állítsd: CP1250 (Central Europe)-ra.
-
eternam
tag
Audacious.
Vedd fel a linuxdc++ tárolóját, hátha az újabb verzióval megfelelően működik:
Terminal:
sudo add-apt-repository ppa:linuxdcpp-team/ppa
majd:
sudo apt-get update
...és indítsd el a frissítéskezelőt.
Ne felejtsd el a betű kódolást közép-európaira állítani.
Ha végképp nem megy a a BCDC++ hibátlanul fut a wine-n.
-
mzx
senior tag
Crossfade-s zenelejátszót tud vki?
----------------------------
Normálisan működő dc-t? Ugyanis a linux dc++ (linux dc pp) nálam egyfolytában lefagy.
-
HENE
aktív tag
Köszönöm mindenkinek!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg #47209 üzenetére
Köszi az infót!
-
God Vazzeg
veterán
válasz
leslieke #47200 üzenetére
Az átlátszó menüt gnome-tweak alatt tudod megadni, ez hozzáad a compizhoz az átlátszóság alatt egy sort, ez alapból 90 értéken van, ezt finomítottam kevesebbre, hogy ilyen lágyan legyen átlátszó. Az alsó panel is compizzal van halványítva, illetve beállításaiban homogén színnek egyfajta szürke-barna árnyalat van megadva, és ennek az átlátszósága van kb 30% körül, így kaptam meg a jelenlegi állást. Felső panel szintúgy. Az összes menü, tipp, stb ilyen finoman átlátszik most, illetve "lebeg" is, ami szintén a tweak alatt beállítható. Felül a cairo dock van, saját témájával.. A háttérképet úgy loptam
-
klambi
addikt
shell valaki?
pl:
Mely fájlneveket jelenthet a következő minta?
e*[one][^A-k]??
a education
b eggdrop
c eclipse
d enterés 1 kis magyarázatot is ha lehet.
köszönöm előre is
-
-
Azok a partíciók amelyek nincsenek az fstabban, megjelennek az Eszközök alatt a Nautilusban és kattintásra csatolhatóak. Az teljesen mindegy, hogy belső vagy külső partícióról van szó. Ha az sda1 a / alá van csatolva, akkor azt a Fájlrendszerre kattintva éred el közvetlen, ha pedig az sda2 a /home alá, akkor azt meg a Fájlrendszeren belül a home könyvtárra kattintva.
Hogy van-e értelme a /home könyvtárhoz könyvjelzőt készíteni, az egyéni ízlés kérdése, mint ahogy az is, hogy bármi máshoz érdemes-e.
-
HENE
aktív tag
válasz
Kendek #47203 üzenetére
Jogos. A beidegződés.
20 év Windows használat után meg kell szokni.
Egy adott (belső) merevlemez (sda) partíciót (sda1, sda2) nem is tudom így megnézni? Mert a partíciók azért léteznek.
Csak gyakorlati kérdésként: /home könyvtárat van értelme könyvjelzőbe rakni? A saját tartalmak úgyis a /home/felhasznalonev alatt van. (azt meg eléri az ember)
Parancsikonokat (pl mappára/programra vonatkozót) lehet kirakni az asztalra? Vagy ez csak windows fícsőr?
-
\home nincsen, csak /home, hiszen ez nem Windows.
Van a gyökérfájlrendszer, ez van a / alá csatolva. Minden egyéb más partíció egy rajta található könyvtár alá van csatolva, ezért is hívjuk gyökérnek vagy rootnak. Nincsenek meghajtóbetűjelek, csakis csatolási pontok. Az, hogy a külső partíciókat eléred egy kattra a Nautilusban, az csak egy kényelmi funkció, hogy könnyebb legyen őket csatolni (a /media könyvtár alá alkönyvtárba) és leválasztani. Ami partíció az fstabban rögzítve van fix csatolási pontra, azt nem kell már se csatolni, se leválasztani.A /home egyébként nem egyenlő a felhasználók saját könyvtárával, hiszen azok a könyvtárak a /home könyvtáron belül található alkönyvtárak (/home/felhasználónév).
-
HENE
aktív tag
válasz
Kendek #47201 üzenetére
A \home könyvtárat (saját mappa - vagy ez nem ugyanaz?) a baloldali sávról elérem, csak furcsa volt, hogy nem látom a partíciókat (meghajtókat). De ha ez üzemszerű működés, akkor nincs gond.
Köszi!
(a unity --reset parancsot kipróbálom, ha hazaértem, mert az otthoni gépről van szó.)
Aktív témák
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Bomba ár! HP ProBook 430 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest