Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2101) SlayerSub válasza consono (#2100) üzenetére


SlayerSub
tag

oh értem, sajna ez nálam nem játszik, nem ihatok alkoholt. :)

(#2102) SlayerSub


SlayerSub
tag

Mésik kérdésem lenne, hogy van-e valami extra tippetek arra ha emelett a diéta mellett a testömegem növelését szeretném elérni. Vagy az egyszerű válasz a még több zsir bevitel?

[ Szerkesztve ]

(#2103) Cathfaern válasza szabonorbkk (#2082) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ránézésre szerintem teljesen jók ezek az élelmiszerek, főleg kezdésnek. Hosszú távon én azért csökkenteném a sajt mennyiségét, helyette inkább valami (nem feldolgozott) hússal oldanám meg a fehérjebevitelt.

(#2104) Cathfaern válasza Arpee78 (#2089) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ezzel egyetértek én is. A vércsoport diétának és a vércsoport alapján étrendi megkülönböztetéseknek nincs tudományos alapja (tudtommal), tudomány inkább azt támasztja alá, hogy az emberek között annyira drasztikus eltérések azért nincsenek abban, hogy mi optimális neki és mi nem. Inkább abban van eltérés, hogy melyik szervezet mit tud tolerálni, és nem abban hogy melyiknek mi jó.

Egyébként az öregúr meg újabb alátámasztása annak az elméletemnek, hogy valószínűleg mindkét szélsőség (nagyon alacsony ch és nagyon magas ch) jól működik, csak ami közte van, az nem :)

(#2105) Cathfaern válasza Woodslave (#2095) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Hát ahogy én látom emberi genetikába a hús és édes(ség)evés van belekódolva. Legalábbis próbálj meg bármilyen kisgyereknek zöldséget adni... :) Édességevéssel meg nyilván az a probléma, hogy az elmúlt pár száz évet leszámítva a cukor (méz) ritka kincs volt, illetve erősen szezonális (gyümölcsök).

SlayerSub
Általában azt szokták mondani, hogy hasmenés akkor van ha túl sok zsírt eszel. De ez erősen anekdotikus tapasztalat. Illetve ugyancsak anekdotikus tapasztalat, hogy ha evés közben (illetve közvetlenül előtte-utána) túl sok folyadékot isznak, az is gondot okoz.
Egyébként ha a hasmenés 1-2 alkalomra vagy 1-1 napra igaz csak, akkor szerintem nem nagyon van értelme kúrálni, kb. bármi okozhatja és magától elmúlik ha az kiment a szervezetből.

(#2106) Woodslave válasza Cathfaern (#2105) üzenetére


Woodslave
nagyúr

valahol olvastam régebben ha édeset kívánsz akkor valójában húst mert az is "édes".. De lehet ez is valami keto propaganda volt ;]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2107) Arpee78 válasza Cathfaern (#2104) üzenetére


Arpee78
senior tag

"Egyébként az öregúr meg újabb alátámasztása annak az elméletemnek, hogy valószínűleg mindkét szélsőség (nagyon alacsony ch és nagyon magas ch) jól működik, csak ami közte van, az nem :)"

Ezt az elméleted cáfolja az a friss tudományos kutatás

Valaki Japánt említette nemrég:

Japan has the highest life expectancy in the world but the reasons says an analysis, are as much to do with equality and public health measures as diet.... According to a paper in a Lancet series on healthcare in Japan....

Japánban átlag 25-27% körül van a zsírbevitel, közel a hivatalosan ajánlotthoz, ami pedig nem szélsőséges sem zsír vagy ch tekintetében.

(#2108) Hieronymus válasza Woodslave (#2106) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Állítólag az emberhús édes. :DDD

De nem kell szépíteni a dolgot. Szénhidrátokból korlátlan mennyiséget tudunk megenni. A zsírokból és fehérjékből viszont nem. Részben ez is alapja a ketogén diétának.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2109) havenday válasza consono (#2100) üzenetére


havenday
tag

Te vagy az én emberem ;)

(#2110) consono válasza Arpee78 (#2107) üzenetére


consono
nagyúr

Azért ehhez a diagrammhoz tegyük hozzá, hogy a 0-20 részéről semmit sem látunk.... Tudom, lefutottuk már ezt a kört :)
Japán kapcsán viszont lehet, hogy igazad lesz, hogy kevésbé/nem csak az étkezésen múlik

"In God we trust. All others must bring data"

(#2111) Woodslave válasza consono (#2110) üzenetére


Woodslave
nagyúr

mondjuk japán érdekes, mert igaz csak hallomás illetve ezt szűrtem le de nem éppen stresszmentes az életük...

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2112) Cathfaern válasza Woodslave (#2111) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nem, viszont teljesen más a világszemléletük. Nehéz összehasonlítani az ottani életet (és így étkezést), meg az ittenit. Pont úgy elképzelhető, hogy az ottani élet ellenére egészségesek az étrendjük miatt, mint hogy az étrendjük ellenére egészségesek az ottani élet miatt.

(#2113) Woodslave válasza Cathfaern (#2112) üzenetére


Woodslave
nagyúr

szerintem izoláltan sajnos nem lehet egy tényezőre levetíteni ezeket. Ahogy mondod vagy így vagy úgy. És ha így akkor az nem jelenti azt, hogy mondjuk ketogén diétán nem élne +20 évet (csak példa nem gondolom ;] :D )

Szóval marad az hogy elhiszek valamit és követem.

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2114) consono válasza Woodslave (#2113) üzenetére


consono
nagyúr

Hát, igen, mindig ez a vége :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#2115) szabonorbkk válasza szabonorbkk (#2082) üzenetére


szabonorbkk
csendes tag

Sziasztok!

Eltelt 1 hét amióta elkezdtem a ketogén diétát.

Tegnap ráálltam a mérlegre csak úgy kíváncsiságból, de majdnem le is estem róla úgy meglepődtem...
73 kg-ról indultam most pedig 78 kg vagyok!!! :D Ami érdekes, hogy +5 kg feljött rám, de viszont fogytam... Ez szinte biztos mert a hasam sokkal laposabb... Na ez mitől van, hogy matematikailag feljött rám, de a tükör azt mutatja, hogy fogytam :)

A súly nem érdekel igazából csak furcsa :)

(#2116) SlayerSub


SlayerSub
tag

Légzést elemző ketometerrel van valakinek tapasztalata? Ugye a pisi teszt semmire nem jó, a vér elég drága, ezt írják a legjobb megoldásnak. Én ezt találtam:
https://ketohc.com/products/khc-m3-ketone-breath-meter

Valaki használ ilyet, vagy valami mást?
köszi

(#2117) Cathfaern válasza SlayerSub (#2116) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Annyira azért a vérketon mérő se drága. Maga a készülék olcsó (pl.: [link]), igaz a tesztcsík relatív drága (pl.: [link]). Aztán ez biztos vérben lévő ketont méri :)

(#2118) SlayerSub válasza Cathfaern (#2117) üzenetére


SlayerSub
tag

Igen pont ez a baj, hogy a tesztcsík ami drága. Szóval szerintem maradok a fújós megoldásnál.

(#2119) Teasüti válasza szabonorbkk (#2115) üzenetére


Teasüti
nagyúr

1 hét alatt +5 kg? És pont akkor kezdted a ketót? Ilyenről még nem hallottam. Víz veszteség miatt elvileg gyorsan el kéne veszíteni pár kilót.
Ha véletlenül pont akkor kezdtél volna súlyzós edzéseket is csinálni a gym szűz testeddel, akkor... de 1 hét alatt kezdőként se jön fel ennyi izom. :F

Én inkább a mérlegre tippelnék. Talán mérési hiba. Lehet rosszul álltál a mérlegen egyik alkalommal. HA mondjuk csak két ponton mér a mérleg, akkor nem mindegy hova terhelsz a talpaidon. Feltétlenül olyan mérleg kell, ami 4 ponton mér (mindegyik lába alatt szenzor van).

De ha rám hallgatsz, akkor a tükröt használod, nem a mérleget. Én pl kb egy éve mértem magam utoljára, fogalmam sincs hány kg vagyok és nem is érdekel. A tükör mindent elárul, amire kíváncsi vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#2120) Tom5


Tom5
addikt

Sziasztok.

Mindig is érdekelt a ketogén étkezés. Ezért két hete belevágtam. Másfél éve kezdtem el gyalogolni/futni. 150+KG-ról lementem olyan 120-125-re. Jelenleg het 3x/4x futok. Ülő munka mellett. (plusz ha nálam a kutya akkor sok séta :)) ) Ezt a 20-25 Kilós fogyásom sok hus+zöldség kombóval értem el. De mellette megmaradtak a reggeli gyorsan eszek egy kakaóscsigát/pékárút szituk és emiatt, hogy volt rossz szénhidrát/cukor a kajálásomban állandóan éhes voltam és csokira, kakaóscsigára vágytam. Most, hogy két hete semmi ilyent nem eszem legnagyobb meglepetésemre elmúlt ez a sóvárgás, az agyam sem kattog az enni kéne gondolat körül.
Szóval tetszik. Biztos van még hiba a kajámban ezért is jöttem ide kérdezni. Első kérdésem. Csak vizet iszom. Viszont reggel vagy éppen műszaktól függően szükségem van koffeinre. Kávét nem szeretem, viszont a kólát igen. Zero Kola. Max napi kettő 0,33-as. Ez mennyire gond? Húsok. Sertés hús? Comb/tarja. Pörköltnek utóbbi tepsiben sütve. Pörkölt sertézszsír alapokon? Amúgy nálam a csirkecomb mindenekfelett. Sütve, bőrösen. Mellé mirelit zöldség, persze módjával. Tényleg, mirelit zöldség mennyire fér bele? (frissel nem mindig van időm/kedvem bibelődni és nem is mindig találok kedvemre valót, lustaság on :(( ) Sajtok. Trapista sajt?
Válaszokat előre is köszi, próbálom magam a megfelelő mederbe terelni. :R

(#2121) Teasüti válasza Tom5 (#2120) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A mai világ kóláját én max tisztítószernek használnám, meginni semmiképp.
Húsokból mehet mindenféle válogatás nélkül. Ha csak a makrókat nézzük, akkor a magas zsírtartalmú hús(készítmények) előnyben. Ha a zsírok minőségét is nézzük, akkor viszont fordítva: száraz húsok és a zsírt jó minőségű növényi forrásokból bevinni vagy halakból.
Mirelit zöldségekkel nincs baj, elvileg még frissebbek is mint a "friss" zöldségek. Inkább ezzel az a gond, hogy ezeket nemigen lehet megválogatni, ha mix formájában veszed. Ketón nem minden zöldséget szeretünk, van úgy 7-10 féle ami ajánlott (sőt, napi szinten kellene fogyasztani), minden mást csak módjával.
Ökölszabály, hogy a nagy szénhidrát (vagy cukor) tartalmú, keményítőt tartalmazó növényeket kerüljük, mint a forró kását.
Sajt jöhet. Jó arányban tartalmaz fehérjét és zsírokat. Ugyanaz érvényes rá, mint a húsra. Ha minőségi zsírokat szeretnél, akkor nem annyira erőltetném.

[ Szerkesztve ]

(#2122) Tom5 válasza Teasüti (#2121) üzenetére


Tom5
addikt

"Ha minőségi zsírokat szeretnél"
Tehát jó a sertés meg a sajtok de közben mégsem. :F
Egy átlag ember szempontjából mi a különbség a "minőségi" és a "nem minőségi" között?
A zöldségekbe még beleásom magam, hogy mi ajánlott és mi nem.
A kóla meg ha nem zavar ba a keto-ba akkor megtartom.
Ez az egy rossz szokásom (ha nevezhető annak).
Nem cigizem, nem piálok.

Szokták kérdezni, káros szenvedélye? Kajálás :DDD

(#2123) Teasüti válasza Tom5 (#2122) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A ketogén étrend elsősorban csak a makrók arányáról szól, amennyire én tudom. Nem igazán szempont miből viszed be a tápanyagokat.

Ugyanakkor aki ketózik, az többnyire olyan forrásból szedi az infóit, vagy olyan csatornát követ a Youtube-on, vagy mittomén ki honnan tájékozódik, ahol ennél mélyebben foglalkoznak a témával. Én is olyan helyeken vagyok feliratkova, amik alapvetően ketóval foglalkoznak, de szélesebb körben vizsgálódnak. Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek. Előbb-utóbb szinte mindenki kiműveli magát a mikrotápanyagokról is épp úgy, ahogy a makrókról. Innen meg már nem kell sok, hogy elérkezzünk a hormonokig, a vitaminokig, ásványi anyagokig, a test működéséig, a zsír hatásához a testre, sztereotípiákhoz, azok cáfolataihoz, ellenvéleményekhez, stb. Aztán nagyító alá kerülnek a zsírsavak, a fehérjék; majd vizsgálódunk sejtszinten ok-okozati összefüggések után.

Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be, esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból. Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished). Ami pedig tápon nevelkedett, az alapvetően kerülendő. A feldolgozott élelmiszerek kerülendők. Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott) illetve annak természetes formájában veszünk és magunk készítünk el. Az hogy természetes, azt nagyon könnyen meg lehet állapítani: ránézel és ha nem tudod megmondani miből van, akkor az feldolgozott és nem természetes.

Az vagy amit megeszel, tartja a mondás. Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet? Ezekben jellemzően a zsírsavak aránya is eltolódik egy számunkra kedvezőtlen szintre. Pl az Omega 3 és 6 aránya egymáshoz képest. A fogságban tartott állatoknál ez jellemzően eltolódik az Omega 6 felé, akár többszörösen is (ez probléma, ha kiugróan magas Omega 6-ot fogyasztunk a 3-hoz képest - nagyjából egyenlő arányban kellene bevinnünk, kissé az O3 javára). Tojásnál figyelhető meg látványosan. Míg egy szabadon legeltetett állatnál az Omega 3 lesz több, ami nekünk kívánatos. És akkor csak kétféle zsírsavról esett szó, amikor van vagy legalább 6 típusa a zsírnak.

Egy szó mint száz, a ketógén étrenden túl ha egészségtudatosan akarsz táplálkozni, akkor meg kell válogatni milyen forrásokból viszed be a zsírokat és fehérjéket! Lehet, hogy a tápszeren nevelt, gyógyszerezett állati eredetű, feldolgozott élelmiszerek keto kompatibilisek ha csak a tápanyag tartalmát nézzük a doboz hátoldalán. De ez nem jelenti azt, hogy egészséges és jó hatással van az emberi szervezetre.
Persze az ideális az lenne, ha magunk nevelnénk állatainkat hagyományos tartással. De ennek hiányában a legtöbb amit tehetünk, hogy nem a termékskála aljáról vásárolunk be.

Hogy mi a különbség a minőségi és nem minőségi tápanyagok között? Remélem ez csak költői kérdés volt. :)
Gondolom kevesebb betegség, kisebb megbetegedési hajlam, jobb közérzet, energikusabb és jobb életminőség.

[ Szerkesztve ]

(#2124) Cathfaern válasza Tom5 (#2120) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Zero Kola. Max napi kettő 0,33-as. Ez mennyire gond?"
Semennyire.

"Húsok. Sertés hús? Comb/tarja. Pörköltnek utóbbi tepsiben sütve. Pörkölt sertézszsír alapokon? Amúgy nálam a csirkecomb mindenekfelett. Sütve, bőrösen."
Tökéletes, mindegyik. Pörkölthöz annyi, hogy ha hagyományosan sok hagymával és paprikával csinálja az ember, akkor azért lesz ch tartalma, amivel számolni kell.

"Mellé mirelit zöldség, persze módjával. Tényleg, mirelit zöldség mennyire fér bele?"
Ha az a kérdés, hogy mirelit vagy friss, akkor teljesen mindegy, a mirelit pont ugyanolyan jó. Arra figyelj, hogy elég sok zöldségkeverékbe tesznek répát, borsót, kukoricát, ezeket viszont kerülni kell keton (főleg az utóbbi kettőt), szóval jobban jár az ember ha nem keverékeket vesz.

"Sajtok. Trapista sajt?"
Tökéletes. Annyi, hogy a sajt inkább kiegészítés legyen, ne fő protein forrás.

(#2125) Cathfaern válasza Teasüti (#2123) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek."
Ezzel nem értek egyet. Ahogy írod is az elején, a keto lényege a makro arányok. Nyilván mivel a szokásos köreteket nem lehet enni a keton, az emberek általában helyette (keto kompatibilis) zöldségeket esznek, tehát esélyesen megnő keton a zöldségfogyasztás. De nem mondanám, hogy alapvetés.

"Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be"
Ez se olyan egyértelmű. Nagyon sok növényi zsírforrás tele van omega 6-al,
Illetve gondolom telített / telítetlen zsírsav arányokra gondolsz. Kókuszolaj 87%-a telített zsírsav, disznózsíré 32%, nem sokkal lemaradva az olíva olajtól aminél 14% (napraforgó 22%, de az tele van omega 6-al).

"esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból."
Omega 3 szempontjából picit jobb a szabad tartású marha, de ez annyira marginális különbség, hogy heti (!) 100-200g hallal ellensúlyozni tudod. Ellenben kétszer annyiba kerül, mint a sima. Továbbá még zerocarbon is minimális különbség van tápanyag bevitel szempontjából, nem hogy keton, ahol (általában) messze nem eszik annyi húst az ember. De bármi tápanyag különbséget ellensúlyozhatsz azzal, ha eszel hetente belsőséget, mondjuk legalább 100-200g májat. Töredék költségért.

"Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished)"
Organikus csak annyit jelent, hogy természetes alapanyagokat és technológiákat használ. Tehát ettél még hízlalhatják szóján és kukoricán.
A pasztőrözött az azt jelenti, hogy magas hőfokon kezelt, annak nem sok köze van ehhez :)
Az angol grass fed az pont akkora átverés, mint a laktózmentes trappista sajt (minden trappista sajt laktóz mentes), ugyanis a marhákat az idő nagy részében ígyis-úgyis legeltetik, a különbség levágás előtti pár hónapban jön.
A grass finished az ami tényleg azt jelenti, hogy sose kapott gabonát, hanem levágás előtt is legeltették (megjegyzem emberek jó részének kevésbé ízlik a grass finished).

"Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott)"
Füstölttel az a probléma, hogy ha nem házit veszel, akkor nem hagyományos módon készül. Hagyományosan a füstöléskor semmi adalékanyagot nem adtak a húshoz, viszont bármi bolti füstölt húsban lesz nitrit/nitrát, amivel kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények (megjegyzem bármilyen boltban/hentesnél kapható feldolgozott húsban lesz nitrit/nitrát).
Viszont a listához hozzátenném a szárítást is. Bár Magyarországon kevésbé jellemző, mint hagyományos tartósítás, de nyugatabbra szárított húsok és halak is jellemzőek, és ugyancsak a "jó" tartósítási metódusokhoz tartozik (tulajdonképpen ez változtatja meg legkisebb mértékben az alapanyagot).

"Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet?"
Ahogy fentebb is írtam, minimális a különbség, főleg az árhoz képest. Többre megy az ember, ha inkább kipótolja tápanyag dús dolgokkal a különbséget, mint hal és belsőségek. Ugyanez igaz az omega 3 / 6 arányra is (amit legjobban növényi olajokkal lehet elrontani).

"A feldolgozott élelmiszerek kerülendők."
Ezzel viszont teljes mértékben egyetértek, és úgy gondolom ahogy terjed el a keto úgy lesz egyre fontosabb hangsúlyozni. Diéta típusától függetlenül csak javítani lehet az egészségen azzal, ha feldolgozott helyett nem feldolgozott élelmiszert fogyaszt az ember. Illetve félreértések elkerülése végett tegyük hozzá, hogy "feldolgozott" alatt ipari feldolgozást értünk, nyilván ha az ember főz magának, az is feldolgozás :) (bár megjegyzem valószínűleg otthoni feldolgozást is célszerű minimálisra szorítani. Pl. pürésítés helyett jobb megenni a zöldséget eredeti formájában). A probléma inkább azzal a töménytelen mennyiségű adalékanyaggal van amit hozzáadnak a termékekhez azért, hogy eltarthatóságra / állagra / ízre ( / függőségokozásra) jobb legyen, illetve a jelentős mennyiségű mechanikai feldolgozásra se segít.

(#2126) Teasüti válasza Cathfaern (#2125) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én nem is növényi olajokra gondolok elsősorban! :N
Inkább egyen magvakat, mogyorót és diót, meg egyéb nagy zsírtartalmú növényt az ember (egy avokádó minden nap jöhet)! Mondjuk benyomok napi kétszer egy marék mogyoró mixet (pecan pl nagyon egészséges, bár abban van ch is) és kb fedezve van a zsírbevitel nagy része. Mellette nyertem egy rakás ásványi anyagot és nyomelemet is.

A zöldség szvsz alapvetés nem csak ketón, de minden étrenden annak kéne lennie. Különben honnan viszed be a napi vitamin és ásványianyag szükségleted? Multivitaminból? :DDD Csak egy példát említsek: honnan viszel be 5g káliumot minden nap, ha nem növényekből?

Amikor utoljára előkerült nálam az o3 és o6 arány, akkor a fogságban nevelt tápos állatok húsában és tojásában az o6 úgy 5-6x magasabb volt az o3-nál. Legeltetett állatoknál megvolt az 1:1,1 körüli arány az o3 javára.

Májat? Én azt mondjuk nem szeretem, ezért nem is ismerem.
A máj akkor lényegében méreg vagy épp ellenkezőleg? Ugye ha a funkcióját nézem, akkor elvileg tele van méreganyagokkal. Nem?

A bolti füstölt áru egy füst pácot kap, nem hagyományosan füstölik. És erősen feldolgozott élelmiszernek minősül.

A tápanyag pótlás oké, de szerinted nem napi szinten kellene akkor halat vagy májat enni? Miért volna elég csak heti szinten? A szervezetnek minden nap éppen ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ha ennél ritkábban jut hozzá, akkor hiányos az étrend. Szerintem.
(Mondjuk alapból kb mindenkinél hiányos lehet vmilyen szinten, elvégre kinek van tökéletes étrendje ami MINDEN mikrotápanyagot fedez 100% napi ajánlott bevitel szerint?)

[ Szerkesztve ]

(#2127) szuszinho válasza Teasüti (#2126) üzenetére


szuszinho
őstag

Méreg? Szervezetben? A méreg öl...

A belsőségek fogyasztása nagyon is szükséges, akár keto, akár nem.

(#2128) Tom5


Tom5
addikt

Köszönöm a hasznos infókat! Kérdésem lesz még jövök. :R

(#2129) Cathfaern válasza Teasüti (#2126) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"A zöldség szvsz alapvetés nem csak ketón, de minden étrenden annak kéne lennie."
Lehet akkor csak félreértettelek, nekem kicsit az jött át, hogy közelíteni kéne a vegetáriánus keto fele.

"Csak egy példát említsek: honnan viszel be 5g káliumot minden nap, ha nem növényekből?"
Hát keto kompatibilis növényekből nem lesz egyszerű. Spenótnak van igazán csak ütős kálium tartalma, az 558 mg / 100g. De ugye az oxolát tartalma miatt nem biztos szerencsés napi szinten fél kilót megenni belőle (na meg meg is emelem a kalapom az előtt aki képes rá :D). Avokádó 485mg, az már nem rossz (illetve szerintem az avokádó borzalmas ízre, de ez már szubjektív dolog :) ). Gomba is hasonló, bár az picit sok ch nagy mennyiségben. Viszont húsok 100g-jában is van 200-400mg kálium, így majdnem az egyik legjobb (ketos) kálium forrás.
De egyébként megnéznék én olyan étrendet ami (kiegészítők nélkül) napi szinten összehozza az 5g káliumot és hosszú távon is ehető :)

"Amikor utoljára előkerült nálam az o3 és o6 arány, akkor a fogságban nevelt tápos állatok húsában és tojásában az o6 úgy 5-6x magasabb volt az o3-nál. Legeltetett állatoknál megvolt az 1:1,1 körüli arány az o3 javára."
Tojásra rákerestem, korábban húst számolgattam, ott abszolút értékben tényleg minimális a különbség. Tojásra ezt találtam:

0.44g különbség van a tojás 100g-jában. Arányra 3x annyi. De pl. lazacban meg van 1-2g. Ha megeszel mondjuk hetente 20 darab tojást, az 9g különbség. Kérdés, hogy mennyiért lehet kapni szabadtartású tojást (tehát 1-es kód), állandóan beszerezhető forrásból (szomszéd néni ugye nem az). Neten próbáltam keresgélni, de nem igazán találtam konkrét árat, ha tud valaki jelezze, aztán ki lehet számolni olcsóbb-e megvenni az 1-es tojást vagy inkább a lazacot :)

"A máj akkor lényegében méreg vagy épp ellenkezőleg? Ugye ha a funkcióját nézem, akkor elvileg tele van méreganyagokkal. Nem?"
Máj méregtelenítő szerv, nem méregraktározó :N Máj funkciója szerint lebontja a mérgeket (ellentétben a vesével, ami kiszűri őket), tehát a májban nem halmozódik fel semmi méreganyag. Ellenben az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer.

"A bolti füstölt áru egy füst pácot kap, nem hagyományosan füstölik. És erősen feldolgozott élelmiszernek minősül."
Nem feltétlen, kapható boltban is rendes füstölt hús (emlékeim szerint idéntől nem is hívhatják "füstölt"-nek a füst páccal készített termékeket). Viszont nitritet/nitrátot az is tartalmaz.

"A tápanyag pótlás oké, de szerinted nem napi szinten kellene akkor halat vagy májat enni? Miért volna elég csak heti szinten? A szervezetnek minden nap éppen ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ha ennél ritkábban jut hozzá, akkor hiányos az étrend. Szerintem."
Az emberiség rég kihalt volna, hogy ha az optimális egészséghez minden nap be kéne vinnie minden tápanyagot. Alapból a zsírban oldódó vitaminok hosszú távig eltárolhatóak a szervezetben, de még pl. C vitaminból is kb. 2 hétnyi raktára van az embernek (nem kell bedőlni a vitamin reklámnak, hogy ha a kapszula nem egész napra elosztva adagolja a C vitamint, akkor rögtön skorbutos leszel :) ). Egyenletes eloszlás valószínűleg persze jobb, de egyszerűbb heti mennyiségre megadni, mint hogy egyél naponta 30g májat :) Meg egyszerűbb is hetente mondjuk enni 2x májat, mint naponta 30g-ot.

Mielőtt felmerül a kérdés, (sajnos) a bolti májkrémek nem jó források ilyen szempontból. Általában tele vannak keményítővel meg (kukorica)liszttel, meg szója se kizárt, továbbá a máj tartalmuk tipikusan 10-30% csak. Ami meg tiszta máj készítmény, az horror áron is van. Házi májkrém nyilván már jó megoldás, ha van robotgép akkor elkészíteni se annyira macerás.

(#2130) Woodslave válasza Cathfaern (#2129) üzenetére


Woodslave
nagyúr

annyit beszéltek a májról lehet vasárnap reggel csinálok jó kis resztelt (ha így írják) sertés májat. Egyszer rákattantam hogy májat fogok enni nagyobb mennyiségben, megcsináltam vagy egy kiló vaddisznó májat de egynél többször nem tudtam enni :D (ja nem azért mert megettem egyszerre)

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2131) Cathfaern válasza Woodslave (#2130) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Májat nagyon könnyű elrontani szerintem, külföldi gyanítom ezért sincs nagy sikere ketos / zc-s körökben sem. Ugye nincs meg a tapasztalat hogy kell jól elkészíteni, próbálkozik egyet, borzalmas lesz, nem eszik többet :)
Magyar oldalon ugyanez a gond a marhahússal pl...

[ Szerkesztve ]

(#2132) Woodslave válasza Cathfaern (#2131) üzenetére


Woodslave
nagyúr

nem volt rossz nem emiatt. Csak az állag meg minden

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2133) Cathfaern válasza Woodslave (#2132) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

A rossz elkészítés egyik eredménye a nem jó állag :D

(#2134) Woodslave válasza Cathfaern (#2133) üzenetére


Woodslave
nagyúr

:D mindegy. Maga a máj állaggal van a probléma. Nem volt kemény, rágós stb. Csak egyszerűen nem az a kaja amit szívesen eszek hosszabb távon. De ez a vaddisznó volt ebből se vonok le messzemenő következtetést.

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2135) consono válasza Woodslave (#2134) üzenetére


consono
nagyúr

Én imádom a májat, a sertését, csirkéét, kacsáét, libáét :) Sajnos a családban csak én vagyok így ezzel, szóval mégis ritkán eszem. Anyukám viszont rendszeresen készít, pl. resztel májat is, ha nála vagyok...

"In God we trust. All others must bring data"

(#2136) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Komment nélkül, fog rá érkezni úgyis :) [Top food researcher resigns after his work gets retracted]

(#2137) Teasüti válasza Cathfaern (#2129) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Lehet utána kéne néznem később ennek a májnak, csak amolyan általános iskolás 5.-es szinten, hogy hogyan is működik. Én úgy tudtam konkrétan megköti a méreganyagokat, nem lebontja. Nem is értem hogy áll a máj rendelkezésére az a kémiai arzenál, amivel képes semlegesíteni ezek szerint szinte bármit.

Tojás: 1-es és 0-ás tojásról nincs véletlenül egy táblázatod? Amúgy az itteni tojásokból kiindulva az 1-esnek is van egy rakás alkategóriája. Nem mind igazán szabad tartású, vagyis törvényileg ez egy elég hézagos jelző. Nem tudom fejből mik a feltételei, hogy ráaggathassák a tojásra, hogy szabad tartású tyúkoktól való, de nem kell hozzá túl sok feltétel. Elvileg ha van egy pár négyzetméteres betonozott udvar, ahova kijárhatnak, akkor az már free-range. :( Gondolom ha nem ketrecben éli le az életét, akkor az már free-range. Lényegtelen, hogy egy hangárban vannak a tyúkok egymás hegyén-hátán... Kb a grass fed és grass finished esete ez is: látott már életében legelőt a marha, akkor rögtön grass fed. :D
A 0-ás az egyetlen garantáltan kijárós tyúk, ami mellesleg organikus kaján nevelt. Nincs hormon kezelés, nincs indokolatlan antibiotikum kúra, stb.

(#2138) Tom5


Tom5
addikt

Ami nagy változás a három hétben, hogy iszonyat sokat járok vizelni....ez normális? :F

(#2139) Teasüti válasza Tom5 (#2138) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Igen. Ne feledkezz meg az elektrolit bevitelről!

(#2140) Tom5 válasza Teasüti (#2139) üzenetére


Tom5
addikt

Értem, köszönöm. Nemtudom itt mennyire értékelik a táplálékkiegészítők használatát. Saját esetemben most a multivitaminokat értem. Ez boszorkányüldőzéssel egyenlő? Multipro vitamint szedek, már régóta plusz mellé Kalcium/magnéziumot. Fehérje port most nem, futás után BCAA-t. Nagy segítség volt még az L-carnitin. Ezek használatáról mi a vélemény Ketó alatt?

(#2141) Arpee78


Arpee78
senior tag

Friss tudományos kutatás(most tényleg az)
A KETOGÉN DIÉTA TRENDI, DE HOSSZÚ TÁVON NAGYON NEM OKÉ

Vagy már volt? Nem baj, tekintsük a divány.hu tudományos metaelemzésének.

(#2142) Cathfaern válasza Teasüti (#2137) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nos igen, a táblázatban szereplő "free-range" alatt ezt értik:

Próbáltam kideríteni, hogy pontosan mit jelentenek a számozások. Sajna a konkrét szabályozás még nincs meg, de nébih oldalán lévő egy doksi alapján a "szabadtartás" (tehát 1-es kód) egyik követelménye ez:
"A kifutó nagy része növényzettel fedett és legalább 2 m2/csirke kifutóterület biztosított: "
Tehát ez alapján azt gondolnám, hogy az 1 már elég. Ránézésre a 0 annyival több csak, hogy ott a takarmány is bio, de az ugyanúgy lehet bio szója is, szóval szerintem azzal nincs igazán előrébb az ember az 1-eshez képest (plusz a 0-sok tipikusan horror áron vannak 70-80 Ft / darabja).

Tom5:
Alapvetően elfogadott keton a táplálékkiegészítők szedése. Magnéziumot pl. tipikusan ajánlani is szokták, protein por és társai is elfogadott. Az már csak személyes vélemény, hogy proteinpor és bcaa helyett szerintem jobb egyszerűen több húst enni :)

Arpee78
Ez az a kutatás amiről egy hónapja heteken át beszéltünk :)

[ Szerkesztve ]

(#2143) havenday válasza Tom5 (#2140) üzenetére


havenday
tag

az L-carnitin nagyon hasznos, de ennél a tápkiegnél különösen fontos a mennyiség, 2000mg alatt ne is gondolkozz

tápkiegek mindegyike különleges célú, se hús, se semmi más nem ugyanazt az eredményt adja. A fehérje poroknál, egy közepes minőségű tejsavó koncentrátum elfogyasztásánál rekord gyorsan, szinte emésztés nélkül szívódik fel, kerül a véráramba, jut el az izmokhoz, ezt a sebességet semmilyen hús nem tudja hozni. Persze ennek csak sportolás esetén van jelentősége, ha csak pótlásként fogyasztaná valaki, akkor természetesen jobb a hús.
Viszont bcaa-t minek fogyasztana bárki is, aki nem sportol? Teljesen felesleges, pénzkidobás. Persze sportolás esetén már megint más a helyzet, ott aranyat ér, segít a nehezen és drága pénzen megszerzett izomból a lehető legtöbbet megtartani, még kalória megvonásos diéta esetén is.

[ Szerkesztve ]

(#2144) Cathfaern válasza havenday (#2143) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Definiáljuk a sportolást. Élsportoló vagy, aki ebből él és/vagy nemzetközi szinten kell hoznia az eredményeket? Igazad van, lehet ezek a kiegészítők hozzák meg az érmet. Meg teszik tönkre az egészséged.

Egészség / hobbiból sportolsz, ahol a helyezés max. a sikerélményedbe számít bele? Akkor ezekkel csak kidobsz egy csomó pénzt és tömöd magad jó adag erősen feldolgozott élelmiszerrel. Teljesítményed lehet megnő, de egészséged ettől javulni biztos nem fog, de romolni akár romolhat is.

(#2145) Woodslave válasza Cathfaern (#2144) üzenetére


Woodslave
nagyúr

mármint romolhat az egészséged a bcca-tól és karnitintől? Mert? Abban egyetértek, hogy átlag hobbi sportolónak teljesen feleslegesek, semmiféle tudományosan igazolt hatásuk nincs, de miért is tennének "tönkre" :F

úgy értem a telített zsírokhoz képest ;]

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#2146) Cathfaern válasza Woodslave (#2145) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Egyre több bizonyíték van a feldolgozott élelmiszerek negatív hatásáról. És lássuk be ezeknél jobban feldolgozni élelmiszert nehezen lehet :)

Egyébként ha valakit érdekel, hogy EU-ban milyen tartás mellett lehet "szabadtartású"-nak nevezni a tyúkokat, itt a szabályozás lényege: [link], 13. oldal.

[ Szerkesztve ]

(#2147) havenday válasza Cathfaern (#2144) üzenetére


havenday
tag

én csak pár tíz éve "sportolok", magamnak, élsporttól mesze állok. Azonban azt elmondhatom, hogy a magyarországi legelső táplálékkiegészítő bolt - ha valaki még emlékszik, California Fitnes - megnyitása óta fogyasztok különböző tápkiegeket és az a véleményem, hogy igen is számítanak ezek, még hobbi szinten is.
Mega dózisú multivitamint eszem, húsz éve már biztos és kiváló egészségemnek örvendezek :DD
és nem hallgatok azokra, akik azt mondják megbetegít a sok vitamin. Csak egyszer próbálnák ki, milyen napja lesz, ha megeszik 10.000mg c vitamint egy nap. Csak egyszer....

de, hogy ketogén téma is legyen. Felhagytam a kalória megvonással, természetesen a keto étrend megmaradt és próbálok nem zabálni. Eredmény: elkezdtem nőni, ugyanakkor egy csomó testrészemről a zsír kezd lemenni. A karom 1.5cm rel lett nagyobb, úgy hogy egy ér megjelent rajta. Felhúzásban, guggolásban új személyes rekordot állítottam fel. Szóval, mit mondjak erre? Keto a király!!!!!!
kiegészítő info, kreatint szedek, kb 10gr/nap, multivitamint, c vitamint, b5 vitamint, kolin/inozitol zsírégetőt, keményebb napokon 3.000mg carnitint

(#2148) Cathfaern válasza havenday (#2147) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Megadózisú vitaminok pozitív hatását sose sikerült bizonyítani. Szóval szerintem legjobb esetben is csak pénzkidobás ennyi vitamint szedni.

Eredményeidhez viszont grat :R

(#2149) Tom5 válasza havenday (#2143) üzenetére


Tom5
addikt

Futok plusz lassan visszamegyek a konditerembe. 18-éves korom óta edzem kisebb nagyobb kihagyásokkal.
Igazából azóta toljuk a vitaminokat, fehérjéket. Sokmindent kipróbáltunk már. Karnitin hatását én mindig nagyon éreztem, akkor ez megmaradhat. Napi 2500-3000mg lemegy. Súlyomból adódoan is kell ennyi. BCAA-ról nem tudok nyilatkozni, de jó érzés egy finom hűsítő ital belőle edzés után. (1,5L es üvegbe keverem le is megy kb két korttyal. :DDD )

(#2150) Teasüti válasza Cathfaern (#2144) üzenetére


Teasüti
nagyúr

BCAA például az egyik legjobban kutatott kieg. a fitness iparban.
Szinte mindent tudunk már róla. Én nem találkoztam sehol még csak utalás szintjén sem, hogy ártana az egészségnek. Ezek csak aminosavak.

Más kérdés, hogy megérik-e az árukat az aminók, vagy csak drága lesz tőle a pisi. :DDD

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.