oh értem, sajna ez nálam nem játszik, nem ihatok alkoholt.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [bitpork:] Fogyasztásra ítélve
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Hozzászólások
SlayerSub
tag
SlayerSub
tag
Mésik kérdésem lenne, hogy van-e valami extra tippetek arra ha emelett a diéta mellett a testömegem növelését szeretném elérni. Vagy az egyszerű válasz a még több zsir bevitel?
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
Ránézésre szerintem teljesen jók ezek az élelmiszerek, főleg kezdésnek. Hosszú távon én azért csökkenteném a sajt mennyiségét, helyette inkább valami (nem feldolgozott) hússal oldanám meg a fehérjebevitelt.
Cathfaern
nagyúr
Ezzel egyetértek én is. A vércsoport diétának és a vércsoport alapján étrendi megkülönböztetéseknek nincs tudományos alapja (tudtommal), tudomány inkább azt támasztja alá, hogy az emberek között annyira drasztikus eltérések azért nincsenek abban, hogy mi optimális neki és mi nem. Inkább abban van eltérés, hogy melyik szervezet mit tud tolerálni, és nem abban hogy melyiknek mi jó.
Egyébként az öregúr meg újabb alátámasztása annak az elméletemnek, hogy valószínűleg mindkét szélsőség (nagyon alacsony ch és nagyon magas ch) jól működik, csak ami közte van, az nem
Cathfaern
nagyúr
Hát ahogy én látom emberi genetikába a hús és édes(ség)evés van belekódolva. Legalábbis próbálj meg bármilyen kisgyereknek zöldséget adni... Édességevéssel meg nyilván az a probléma, hogy az elmúlt pár száz évet leszámítva a cukor (méz) ritka kincs volt, illetve erősen szezonális (gyümölcsök).
SlayerSub
Általában azt szokták mondani, hogy hasmenés akkor van ha túl sok zsírt eszel. De ez erősen anekdotikus tapasztalat. Illetve ugyancsak anekdotikus tapasztalat, hogy ha evés közben (illetve közvetlenül előtte-utána) túl sok folyadékot isznak, az is gondot okoz.
Egyébként ha a hasmenés 1-2 alkalomra vagy 1-1 napra igaz csak, akkor szerintem nem nagyon van értelme kúrálni, kb. bármi okozhatja és magától elmúlik ha az kiment a szervezetből.
Woodslave
nagyúr
valahol olvastam régebben ha édeset kívánsz akkor valójában húst mert az is "édes".. De lehet ez is valami keto propaganda volt
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
Arpee78
senior tag
"Egyébként az öregúr meg újabb alátámasztása annak az elméletemnek, hogy valószínűleg mindkét szélsőség (nagyon alacsony ch és nagyon magas ch) jól működik, csak ami közte van, az nem "
Ezt az elméleted cáfolja az a friss tudományos kutatás
Valaki Japánt említette nemrég:
Japan has the highest life expectancy in the world but the reasons says an analysis, are as much to do with equality and public health measures as diet.... According to a paper in a Lancet series on healthcare in Japan....
Japánban átlag 25-27% körül van a zsírbevitel, közel a hivatalosan ajánlotthoz, ami pedig nem szélsőséges sem zsír vagy ch tekintetében.
Állítólag az emberhús édes.
De nem kell szépíteni a dolgot. Szénhidrátokból korlátlan mennyiséget tudunk megenni. A zsírokból és fehérjékből viszont nem. Részben ez is alapja a ketogén diétának.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
havenday
tag
Te vagy az én emberem
consono
nagyúr
Azért ehhez a diagrammhoz tegyük hozzá, hogy a 0-20 részéről semmit sem látunk.... Tudom, lefutottuk már ezt a kört
Japán kapcsán viszont lehet, hogy igazad lesz, hogy kevésbé/nem csak az étkezésen múlik
"In God we trust. All others must bring data"
Woodslave
nagyúr
mondjuk japán érdekes, mert igaz csak hallomás illetve ezt szűrtem le de nem éppen stresszmentes az életük...
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
Cathfaern
nagyúr
Nem, viszont teljesen más a világszemléletük. Nehéz összehasonlítani az ottani életet (és így étkezést), meg az ittenit. Pont úgy elképzelhető, hogy az ottani élet ellenére egészségesek az étrendjük miatt, mint hogy az étrendjük ellenére egészségesek az ottani élet miatt.
Woodslave
nagyúr
szerintem izoláltan sajnos nem lehet egy tényezőre levetíteni ezeket. Ahogy mondod vagy így vagy úgy. És ha így akkor az nem jelenti azt, hogy mondjuk ketogén diétán nem élne +20 évet (csak példa nem gondolom )
Szóval marad az hogy elhiszek valamit és követem.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
consono
nagyúr
Hát, igen, mindig ez a vége
"In God we trust. All others must bring data"
(#2115) szabonorbkk válasza szabonorbkk (#2082) üzenetére
szabonorbkk
csendes tag
Sziasztok!
Eltelt 1 hét amióta elkezdtem a ketogén diétát.
Tegnap ráálltam a mérlegre csak úgy kíváncsiságból, de majdnem le is estem róla úgy meglepődtem...
73 kg-ról indultam most pedig 78 kg vagyok!!! Ami érdekes, hogy +5 kg feljött rám, de viszont fogytam... Ez szinte biztos mert a hasam sokkal laposabb... Na ez mitől van, hogy matematikailag feljött rám, de a tükör azt mutatja, hogy fogytam
A súly nem érdekel igazából csak furcsa
SlayerSub
tag
Légzést elemző ketometerrel van valakinek tapasztalata? Ugye a pisi teszt semmire nem jó, a vér elég drága, ezt írják a legjobb megoldásnak. Én ezt találtam:
https://ketohc.com/products/khc-m3-ketone-breath-meter
Valaki használ ilyet, vagy valami mást?
köszi
Cathfaern
nagyúr
SlayerSub
tag
Igen pont ez a baj, hogy a tesztcsík ami drága. Szóval szerintem maradok a fújós megoldásnál.
Teasüti
nagyúr
1 hét alatt +5 kg? És pont akkor kezdted a ketót? Ilyenről még nem hallottam. Víz veszteség miatt elvileg gyorsan el kéne veszíteni pár kilót.
Ha véletlenül pont akkor kezdtél volna súlyzós edzéseket is csinálni a gym szűz testeddel, akkor... de 1 hét alatt kezdőként se jön fel ennyi izom.
Én inkább a mérlegre tippelnék. Talán mérési hiba. Lehet rosszul álltál a mérlegen egyik alkalommal. HA mondjuk csak két ponton mér a mérleg, akkor nem mindegy hova terhelsz a talpaidon. Feltétlenül olyan mérleg kell, ami 4 ponton mér (mindegyik lába alatt szenzor van).
De ha rám hallgatsz, akkor a tükröt használod, nem a mérleget. Én pl kb egy éve mértem magam utoljára, fogalmam sincs hány kg vagyok és nem is érdekel. A tükör mindent elárul, amire kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
Tom5
addikt
Sziasztok.
Mindig is érdekelt a ketogén étkezés. Ezért két hete belevágtam. Másfél éve kezdtem el gyalogolni/futni. 150+KG-ról lementem olyan 120-125-re. Jelenleg het 3x/4x futok. Ülő munka mellett. (plusz ha nálam a kutya akkor sok séta ) Ezt a 20-25 Kilós fogyásom sok hus+zöldség kombóval értem el. De mellette megmaradtak a reggeli gyorsan eszek egy kakaóscsigát/pékárút szituk és emiatt, hogy volt rossz szénhidrát/cukor a kajálásomban állandóan éhes voltam és csokira, kakaóscsigára vágytam. Most, hogy két hete semmi ilyent nem eszem legnagyobb meglepetésemre elmúlt ez a sóvárgás, az agyam sem kattog az enni kéne gondolat körül.
Szóval tetszik. Biztos van még hiba a kajámban ezért is jöttem ide kérdezni. Első kérdésem. Csak vizet iszom. Viszont reggel vagy éppen műszaktól függően szükségem van koffeinre. Kávét nem szeretem, viszont a kólát igen. Zero Kola. Max napi kettő 0,33-as. Ez mennyire gond? Húsok. Sertés hús? Comb/tarja. Pörköltnek utóbbi tepsiben sütve. Pörkölt sertézszsír alapokon? Amúgy nálam a csirkecomb mindenekfelett. Sütve, bőrösen. Mellé mirelit zöldség, persze módjával. Tényleg, mirelit zöldség mennyire fér bele? (frissel nem mindig van időm/kedvem bibelődni és nem is mindig találok kedvemre valót, lustaság on ) Sajtok. Trapista sajt?
Válaszokat előre is köszi, próbálom magam a megfelelő mederbe terelni.
Teasüti
nagyúr
A mai világ kóláját én max tisztítószernek használnám, meginni semmiképp.
Húsokból mehet mindenféle válogatás nélkül. Ha csak a makrókat nézzük, akkor a magas zsírtartalmú hús(készítmények) előnyben. Ha a zsírok minőségét is nézzük, akkor viszont fordítva: száraz húsok és a zsírt jó minőségű növényi forrásokból bevinni vagy halakból.
Mirelit zöldségekkel nincs baj, elvileg még frissebbek is mint a "friss" zöldségek. Inkább ezzel az a gond, hogy ezeket nemigen lehet megválogatni, ha mix formájában veszed. Ketón nem minden zöldséget szeretünk, van úgy 7-10 féle ami ajánlott (sőt, napi szinten kellene fogyasztani), minden mást csak módjával.
Ökölszabály, hogy a nagy szénhidrát (vagy cukor) tartalmú, keményítőt tartalmazó növényeket kerüljük, mint a forró kását.
Sajt jöhet. Jó arányban tartalmaz fehérjét és zsírokat. Ugyanaz érvényes rá, mint a húsra. Ha minőségi zsírokat szeretnél, akkor nem annyira erőltetném.
[ Szerkesztve ]
Tom5
addikt
"Ha minőségi zsírokat szeretnél"
Tehát jó a sertés meg a sajtok de közben mégsem.
Egy átlag ember szempontjából mi a különbség a "minőségi" és a "nem minőségi" között?
A zöldségekbe még beleásom magam, hogy mi ajánlott és mi nem.
A kóla meg ha nem zavar ba a keto-ba akkor megtartom.
Ez az egy rossz szokásom (ha nevezhető annak).
Nem cigizem, nem piálok.
Szokták kérdezni, káros szenvedélye? Kajálás
Teasüti
nagyúr
A ketogén étrend elsősorban csak a makrók arányáról szól, amennyire én tudom. Nem igazán szempont miből viszed be a tápanyagokat.
Ugyanakkor aki ketózik, az többnyire olyan forrásból szedi az infóit, vagy olyan csatornát követ a Youtube-on, vagy mittomén ki honnan tájékozódik, ahol ennél mélyebben foglalkoznak a témával. Én is olyan helyeken vagyok feliratkova, amik alapvetően ketóval foglalkoznak, de szélesebb körben vizsgálódnak. Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek. Előbb-utóbb szinte mindenki kiműveli magát a mikrotápanyagokról is épp úgy, ahogy a makrókról. Innen meg már nem kell sok, hogy elérkezzünk a hormonokig, a vitaminokig, ásványi anyagokig, a test működéséig, a zsír hatásához a testre, sztereotípiákhoz, azok cáfolataihoz, ellenvéleményekhez, stb. Aztán nagyító alá kerülnek a zsírsavak, a fehérjék; majd vizsgálódunk sejtszinten ok-okozati összefüggések után.
Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be, esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból. Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished). Ami pedig tápon nevelkedett, az alapvetően kerülendő. A feldolgozott élelmiszerek kerülendők. Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott) illetve annak természetes formájában veszünk és magunk készítünk el. Az hogy természetes, azt nagyon könnyen meg lehet állapítani: ránézel és ha nem tudod megmondani miből van, akkor az feldolgozott és nem természetes.
Az vagy amit megeszel, tartja a mondás. Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet? Ezekben jellemzően a zsírsavak aránya is eltolódik egy számunkra kedvezőtlen szintre. Pl az Omega 3 és 6 aránya egymáshoz képest. A fogságban tartott állatoknál ez jellemzően eltolódik az Omega 6 felé, akár többszörösen is (ez probléma, ha kiugróan magas Omega 6-ot fogyasztunk a 3-hoz képest - nagyjából egyenlő arányban kellene bevinnünk, kissé az O3 javára). Tojásnál figyelhető meg látványosan. Míg egy szabadon legeltetett állatnál az Omega 3 lesz több, ami nekünk kívánatos. És akkor csak kétféle zsírsavról esett szó, amikor van vagy legalább 6 típusa a zsírnak.
Egy szó mint száz, a ketógén étrenden túl ha egészségtudatosan akarsz táplálkozni, akkor meg kell válogatni milyen forrásokból viszed be a zsírokat és fehérjéket! Lehet, hogy a tápszeren nevelt, gyógyszerezett állati eredetű, feldolgozott élelmiszerek keto kompatibilisek ha csak a tápanyag tartalmát nézzük a doboz hátoldalán. De ez nem jelenti azt, hogy egészséges és jó hatással van az emberi szervezetre.
Persze az ideális az lenne, ha magunk nevelnénk állatainkat hagyományos tartással. De ennek hiányában a legtöbb amit tehetünk, hogy nem a termékskála aljáról vásárolunk be.
Hogy mi a különbség a minőségi és nem minőségi tápanyagok között? Remélem ez csak költői kérdés volt.
Gondolom kevesebb betegség, kisebb megbetegedési hajlam, jobb közérzet, energikusabb és jobb életminőség.
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
"Zero Kola. Max napi kettő 0,33-as. Ez mennyire gond?"
Semennyire.
"Húsok. Sertés hús? Comb/tarja. Pörköltnek utóbbi tepsiben sütve. Pörkölt sertézszsír alapokon? Amúgy nálam a csirkecomb mindenekfelett. Sütve, bőrösen."
Tökéletes, mindegyik. Pörkölthöz annyi, hogy ha hagyományosan sok hagymával és paprikával csinálja az ember, akkor azért lesz ch tartalma, amivel számolni kell.
"Mellé mirelit zöldség, persze módjával. Tényleg, mirelit zöldség mennyire fér bele?"
Ha az a kérdés, hogy mirelit vagy friss, akkor teljesen mindegy, a mirelit pont ugyanolyan jó. Arra figyelj, hogy elég sok zöldségkeverékbe tesznek répát, borsót, kukoricát, ezeket viszont kerülni kell keton (főleg az utóbbi kettőt), szóval jobban jár az ember ha nem keverékeket vesz.
"Sajtok. Trapista sajt?"
Tökéletes. Annyi, hogy a sajt inkább kiegészítés legyen, ne fő protein forrás.
Cathfaern
nagyúr
"Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek."
Ezzel nem értek egyet. Ahogy írod is az elején, a keto lényege a makro arányok. Nyilván mivel a szokásos köreteket nem lehet enni a keton, az emberek általában helyette (keto kompatibilis) zöldségeket esznek, tehát esélyesen megnő keton a zöldségfogyasztás. De nem mondanám, hogy alapvetés.
"Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be"
Ez se olyan egyértelmű. Nagyon sok növényi zsírforrás tele van omega 6-al,
Illetve gondolom telített / telítetlen zsírsav arányokra gondolsz. Kókuszolaj 87%-a telített zsírsav, disznózsíré 32%, nem sokkal lemaradva az olíva olajtól aminél 14% (napraforgó 22%, de az tele van omega 6-al).
"esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból."
Omega 3 szempontjából picit jobb a szabad tartású marha, de ez annyira marginális különbség, hogy heti (!) 100-200g hallal ellensúlyozni tudod. Ellenben kétszer annyiba kerül, mint a sima. Továbbá még zerocarbon is minimális különbség van tápanyag bevitel szempontjából, nem hogy keton, ahol (általában) messze nem eszik annyi húst az ember. De bármi tápanyag különbséget ellensúlyozhatsz azzal, ha eszel hetente belsőséget, mondjuk legalább 100-200g májat. Töredék költségért.
"Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished)"
Organikus csak annyit jelent, hogy természetes alapanyagokat és technológiákat használ. Tehát ettél még hízlalhatják szóján és kukoricán.
A pasztőrözött az azt jelenti, hogy magas hőfokon kezelt, annak nem sok köze van ehhez
Az angol grass fed az pont akkora átverés, mint a laktózmentes trappista sajt (minden trappista sajt laktóz mentes), ugyanis a marhákat az idő nagy részében ígyis-úgyis legeltetik, a különbség levágás előtti pár hónapban jön.
A grass finished az ami tényleg azt jelenti, hogy sose kapott gabonát, hanem levágás előtt is legeltették (megjegyzem emberek jó részének kevésbé ízlik a grass finished).
"Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott)"
Füstölttel az a probléma, hogy ha nem házit veszel, akkor nem hagyományos módon készül. Hagyományosan a füstöléskor semmi adalékanyagot nem adtak a húshoz, viszont bármi bolti füstölt húsban lesz nitrit/nitrát, amivel kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények (megjegyzem bármilyen boltban/hentesnél kapható feldolgozott húsban lesz nitrit/nitrát).
Viszont a listához hozzátenném a szárítást is. Bár Magyarországon kevésbé jellemző, mint hagyományos tartósítás, de nyugatabbra szárított húsok és halak is jellemzőek, és ugyancsak a "jó" tartósítási metódusokhoz tartozik (tulajdonképpen ez változtatja meg legkisebb mértékben az alapanyagot).
"Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet?"
Ahogy fentebb is írtam, minimális a különbség, főleg az árhoz képest. Többre megy az ember, ha inkább kipótolja tápanyag dús dolgokkal a különbséget, mint hal és belsőségek. Ugyanez igaz az omega 3 / 6 arányra is (amit legjobban növényi olajokkal lehet elrontani).
"A feldolgozott élelmiszerek kerülendők."
Ezzel viszont teljes mértékben egyetértek, és úgy gondolom ahogy terjed el a keto úgy lesz egyre fontosabb hangsúlyozni. Diéta típusától függetlenül csak javítani lehet az egészségen azzal, ha feldolgozott helyett nem feldolgozott élelmiszert fogyaszt az ember. Illetve félreértések elkerülése végett tegyük hozzá, hogy "feldolgozott" alatt ipari feldolgozást értünk, nyilván ha az ember főz magának, az is feldolgozás (bár megjegyzem valószínűleg otthoni feldolgozást is célszerű minimálisra szorítani. Pl. pürésítés helyett jobb megenni a zöldséget eredeti formájában). A probléma inkább azzal a töménytelen mennyiségű adalékanyaggal van amit hozzáadnak a termékekhez azért, hogy eltarthatóságra / állagra / ízre ( / függőségokozásra) jobb legyen, illetve a jelentős mennyiségű mechanikai feldolgozásra se segít.
Teasüti
nagyúr
Én nem is növényi olajokra gondolok elsősorban!
Inkább egyen magvakat, mogyorót és diót, meg egyéb nagy zsírtartalmú növényt az ember (egy avokádó minden nap jöhet)! Mondjuk benyomok napi kétszer egy marék mogyoró mixet (pecan pl nagyon egészséges, bár abban van ch is) és kb fedezve van a zsírbevitel nagy része. Mellette nyertem egy rakás ásványi anyagot és nyomelemet is.
A zöldség szvsz alapvetés nem csak ketón, de minden étrenden annak kéne lennie. Különben honnan viszed be a napi vitamin és ásványianyag szükségleted? Multivitaminból? Csak egy példát említsek: honnan viszel be 5g káliumot minden nap, ha nem növényekből?
Amikor utoljára előkerült nálam az o3 és o6 arány, akkor a fogságban nevelt tápos állatok húsában és tojásában az o6 úgy 5-6x magasabb volt az o3-nál. Legeltetett állatoknál megvolt az 1:1,1 körüli arány az o3 javára.
Májat? Én azt mondjuk nem szeretem, ezért nem is ismerem.
A máj akkor lényegében méreg vagy épp ellenkezőleg? Ugye ha a funkcióját nézem, akkor elvileg tele van méreganyagokkal. Nem?
A bolti füstölt áru egy füst pácot kap, nem hagyományosan füstölik. És erősen feldolgozott élelmiszernek minősül.
A tápanyag pótlás oké, de szerinted nem napi szinten kellene akkor halat vagy májat enni? Miért volna elég csak heti szinten? A szervezetnek minden nap éppen ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ha ennél ritkábban jut hozzá, akkor hiányos az étrend. Szerintem.
(Mondjuk alapból kb mindenkinél hiányos lehet vmilyen szinten, elvégre kinek van tökéletes étrendje ami MINDEN mikrotápanyagot fedez 100% napi ajánlott bevitel szerint?)
[ Szerkesztve ]
szuszinho
őstag
Méreg? Szervezetben? A méreg öl...
A belsőségek fogyasztása nagyon is szükséges, akár keto, akár nem.
Tom5
addikt
Köszönöm a hasznos infókat! Kérdésem lesz még jövök.
Cathfaern
nagyúr
"A zöldség szvsz alapvetés nem csak ketón, de minden étrenden annak kéne lennie."
Lehet akkor csak félreértettelek, nekem kicsit az jött át, hogy közelíteni kéne a vegetáriánus keto fele.
"Csak egy példát említsek: honnan viszel be 5g káliumot minden nap, ha nem növényekből?"
Hát keto kompatibilis növényekből nem lesz egyszerű. Spenótnak van igazán csak ütős kálium tartalma, az 558 mg / 100g. De ugye az oxolát tartalma miatt nem biztos szerencsés napi szinten fél kilót megenni belőle (na meg meg is emelem a kalapom az előtt aki képes rá ). Avokádó 485mg, az már nem rossz (illetve szerintem az avokádó borzalmas ízre, de ez már szubjektív dolog ). Gomba is hasonló, bár az picit sok ch nagy mennyiségben. Viszont húsok 100g-jában is van 200-400mg kálium, így majdnem az egyik legjobb (ketos) kálium forrás.
De egyébként megnéznék én olyan étrendet ami (kiegészítők nélkül) napi szinten összehozza az 5g káliumot és hosszú távon is ehető
"Amikor utoljára előkerült nálam az o3 és o6 arány, akkor a fogságban nevelt tápos állatok húsában és tojásában az o6 úgy 5-6x magasabb volt az o3-nál. Legeltetett állatoknál megvolt az 1:1,1 körüli arány az o3 javára."
Tojásra rákerestem, korábban húst számolgattam, ott abszolút értékben tényleg minimális a különbség. Tojásra ezt találtam:
0.44g különbség van a tojás 100g-jában. Arányra 3x annyi. De pl. lazacban meg van 1-2g. Ha megeszel mondjuk hetente 20 darab tojást, az 9g különbség. Kérdés, hogy mennyiért lehet kapni szabadtartású tojást (tehát 1-es kód), állandóan beszerezhető forrásból (szomszéd néni ugye nem az). Neten próbáltam keresgélni, de nem igazán találtam konkrét árat, ha tud valaki jelezze, aztán ki lehet számolni olcsóbb-e megvenni az 1-es tojást vagy inkább a lazacot
"A máj akkor lényegében méreg vagy épp ellenkezőleg? Ugye ha a funkcióját nézem, akkor elvileg tele van méreganyagokkal. Nem?"
Máj méregtelenítő szerv, nem méregraktározó Máj funkciója szerint lebontja a mérgeket (ellentétben a vesével, ami kiszűri őket), tehát a májban nem halmozódik fel semmi méreganyag. Ellenben az egyik legtápanyagdúsabb élelmiszer.
"A bolti füstölt áru egy füst pácot kap, nem hagyományosan füstölik. És erősen feldolgozott élelmiszernek minősül."
Nem feltétlen, kapható boltban is rendes füstölt hús (emlékeim szerint idéntől nem is hívhatják "füstölt"-nek a füst páccal készített termékeket). Viszont nitritet/nitrátot az is tartalmaz.
"A tápanyag pótlás oké, de szerinted nem napi szinten kellene akkor halat vagy májat enni? Miért volna elég csak heti szinten? A szervezetnek minden nap éppen ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ha ennél ritkábban jut hozzá, akkor hiányos az étrend. Szerintem."
Az emberiség rég kihalt volna, hogy ha az optimális egészséghez minden nap be kéne vinnie minden tápanyagot. Alapból a zsírban oldódó vitaminok hosszú távig eltárolhatóak a szervezetben, de még pl. C vitaminból is kb. 2 hétnyi raktára van az embernek (nem kell bedőlni a vitamin reklámnak, hogy ha a kapszula nem egész napra elosztva adagolja a C vitamint, akkor rögtön skorbutos leszel ). Egyenletes eloszlás valószínűleg persze jobb, de egyszerűbb heti mennyiségre megadni, mint hogy egyél naponta 30g májat Meg egyszerűbb is hetente mondjuk enni 2x májat, mint naponta 30g-ot.
Mielőtt felmerül a kérdés, (sajnos) a bolti májkrémek nem jó források ilyen szempontból. Általában tele vannak keményítővel meg (kukorica)liszttel, meg szója se kizárt, továbbá a máj tartalmuk tipikusan 10-30% csak. Ami meg tiszta máj készítmény, az horror áron is van. Házi májkrém nyilván már jó megoldás, ha van robotgép akkor elkészíteni se annyira macerás.
Woodslave
nagyúr
annyit beszéltek a májról lehet vasárnap reggel csinálok jó kis resztelt (ha így írják) sertés májat. Egyszer rákattantam hogy májat fogok enni nagyobb mennyiségben, megcsináltam vagy egy kiló vaddisznó májat de egynél többször nem tudtam enni (ja nem azért mert megettem egyszerre)
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
Cathfaern
nagyúr
Májat nagyon könnyű elrontani szerintem, külföldi gyanítom ezért sincs nagy sikere ketos / zc-s körökben sem. Ugye nincs meg a tapasztalat hogy kell jól elkészíteni, próbálkozik egyet, borzalmas lesz, nem eszik többet
Magyar oldalon ugyanez a gond a marhahússal pl...
[ Szerkesztve ]
Woodslave
nagyúr
nem volt rossz nem emiatt. Csak az állag meg minden
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
Cathfaern
nagyúr
A rossz elkészítés egyik eredménye a nem jó állag
Woodslave
nagyúr
mindegy. Maga a máj állaggal van a probléma. Nem volt kemény, rágós stb. Csak egyszerűen nem az a kaja amit szívesen eszek hosszabb távon. De ez a vaddisznó volt ebből se vonok le messzemenő következtetést.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
consono
nagyúr
Én imádom a májat, a sertését, csirkéét, kacsáét, libáét Sajnos a családban csak én vagyok így ezzel, szóval mégis ritkán eszem. Anyukám viszont rendszeresen készít, pl. resztel májat is, ha nála vagyok...
"In God we trust. All others must bring data"
Cathfaern
nagyúr
Komment nélkül, fog rá érkezni úgyis [Top food researcher resigns after his work gets retracted]
Teasüti
nagyúr
Lehet utána kéne néznem később ennek a májnak, csak amolyan általános iskolás 5.-es szinten, hogy hogyan is működik. Én úgy tudtam konkrétan megköti a méreganyagokat, nem lebontja. Nem is értem hogy áll a máj rendelkezésére az a kémiai arzenál, amivel képes semlegesíteni ezek szerint szinte bármit.
Tojás: 1-es és 0-ás tojásról nincs véletlenül egy táblázatod? Amúgy az itteni tojásokból kiindulva az 1-esnek is van egy rakás alkategóriája. Nem mind igazán szabad tartású, vagyis törvényileg ez egy elég hézagos jelző. Nem tudom fejből mik a feltételei, hogy ráaggathassák a tojásra, hogy szabad tartású tyúkoktól való, de nem kell hozzá túl sok feltétel. Elvileg ha van egy pár négyzetméteres betonozott udvar, ahova kijárhatnak, akkor az már free-range. Gondolom ha nem ketrecben éli le az életét, akkor az már free-range. Lényegtelen, hogy egy hangárban vannak a tyúkok egymás hegyén-hátán... Kb a grass fed és grass finished esete ez is: látott már életében legelőt a marha, akkor rögtön grass fed.
A 0-ás az egyetlen garantáltan kijárós tyúk, ami mellesleg organikus kaján nevelt. Nincs hormon kezelés, nincs indokolatlan antibiotikum kúra, stb.
Tom5
addikt
Ami nagy változás a három hétben, hogy iszonyat sokat járok vizelni....ez normális?
Teasüti
nagyúr
Igen. Ne feledkezz meg az elektrolit bevitelről!
Tom5
addikt
Értem, köszönöm. Nemtudom itt mennyire értékelik a táplálékkiegészítők használatát. Saját esetemben most a multivitaminokat értem. Ez boszorkányüldőzéssel egyenlő? Multipro vitamint szedek, már régóta plusz mellé Kalcium/magnéziumot. Fehérje port most nem, futás után BCAA-t. Nagy segítség volt még az L-carnitin. Ezek használatáról mi a vélemény Ketó alatt?
Arpee78
senior tag
Friss tudományos kutatás(most tényleg az)
A KETOGÉN DIÉTA TRENDI, DE HOSSZÚ TÁVON NAGYON NEM OKÉ
Vagy már volt? Nem baj, tekintsük a divány.hu tudományos metaelemzésének.
Cathfaern
nagyúr
Nos igen, a táblázatban szereplő "free-range" alatt ezt értik:
Próbáltam kideríteni, hogy pontosan mit jelentenek a számozások. Sajna a konkrét szabályozás még nincs meg, de nébih oldalán lévő egy doksi alapján a "szabadtartás" (tehát 1-es kód) egyik követelménye ez:
"A kifutó nagy része növényzettel fedett és legalább 2 m2/csirke kifutóterület biztosított: "
Tehát ez alapján azt gondolnám, hogy az 1 már elég. Ránézésre a 0 annyival több csak, hogy ott a takarmány is bio, de az ugyanúgy lehet bio szója is, szóval szerintem azzal nincs igazán előrébb az ember az 1-eshez képest (plusz a 0-sok tipikusan horror áron vannak 70-80 Ft / darabja).
Tom5:
Alapvetően elfogadott keton a táplálékkiegészítők szedése. Magnéziumot pl. tipikusan ajánlani is szokták, protein por és társai is elfogadott. Az már csak személyes vélemény, hogy proteinpor és bcaa helyett szerintem jobb egyszerűen több húst enni
Arpee78
Ez az a kutatás amiről egy hónapja heteken át beszéltünk
[ Szerkesztve ]
havenday
tag
az L-carnitin nagyon hasznos, de ennél a tápkiegnél különösen fontos a mennyiség, 2000mg alatt ne is gondolkozz
tápkiegek mindegyike különleges célú, se hús, se semmi más nem ugyanazt az eredményt adja. A fehérje poroknál, egy közepes minőségű tejsavó koncentrátum elfogyasztásánál rekord gyorsan, szinte emésztés nélkül szívódik fel, kerül a véráramba, jut el az izmokhoz, ezt a sebességet semmilyen hús nem tudja hozni. Persze ennek csak sportolás esetén van jelentősége, ha csak pótlásként fogyasztaná valaki, akkor természetesen jobb a hús.
Viszont bcaa-t minek fogyasztana bárki is, aki nem sportol? Teljesen felesleges, pénzkidobás. Persze sportolás esetén már megint más a helyzet, ott aranyat ér, segít a nehezen és drága pénzen megszerzett izomból a lehető legtöbbet megtartani, még kalória megvonásos diéta esetén is.
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
Definiáljuk a sportolást. Élsportoló vagy, aki ebből él és/vagy nemzetközi szinten kell hoznia az eredményeket? Igazad van, lehet ezek a kiegészítők hozzák meg az érmet. Meg teszik tönkre az egészséged.
Egészség / hobbiból sportolsz, ahol a helyezés max. a sikerélményedbe számít bele? Akkor ezekkel csak kidobsz egy csomó pénzt és tömöd magad jó adag erősen feldolgozott élelmiszerrel. Teljesítményed lehet megnő, de egészséged ettől javulni biztos nem fog, de romolni akár romolhat is.
Woodslave
nagyúr
mármint romolhat az egészséged a bcca-tól és karnitintől? Mert? Abban egyetértek, hogy átlag hobbi sportolónak teljesen feleslegesek, semmiféle tudományosan igazolt hatásuk nincs, de miért is tennének "tönkre"
úgy értem a telített zsírokhoz képest
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
Cathfaern
nagyúr
Egyre több bizonyíték van a feldolgozott élelmiszerek negatív hatásáról. És lássuk be ezeknél jobban feldolgozni élelmiszert nehezen lehet
Egyébként ha valakit érdekel, hogy EU-ban milyen tartás mellett lehet "szabadtartású"-nak nevezni a tyúkokat, itt a szabályozás lényege: [link], 13. oldal.
[ Szerkesztve ]
havenday
tag
én csak pár tíz éve "sportolok", magamnak, élsporttól mesze állok. Azonban azt elmondhatom, hogy a magyarországi legelső táplálékkiegészítő bolt - ha valaki még emlékszik, California Fitnes - megnyitása óta fogyasztok különböző tápkiegeket és az a véleményem, hogy igen is számítanak ezek, még hobbi szinten is.
Mega dózisú multivitamint eszem, húsz éve már biztos és kiváló egészségemnek örvendezek
és nem hallgatok azokra, akik azt mondják megbetegít a sok vitamin. Csak egyszer próbálnák ki, milyen napja lesz, ha megeszik 10.000mg c vitamint egy nap. Csak egyszer....
de, hogy ketogén téma is legyen. Felhagytam a kalória megvonással, természetesen a keto étrend megmaradt és próbálok nem zabálni. Eredmény: elkezdtem nőni, ugyanakkor egy csomó testrészemről a zsír kezd lemenni. A karom 1.5cm rel lett nagyobb, úgy hogy egy ér megjelent rajta. Felhúzásban, guggolásban új személyes rekordot állítottam fel. Szóval, mit mondjak erre? Keto a király!!!!!!
kiegészítő info, kreatint szedek, kb 10gr/nap, multivitamint, c vitamint, b5 vitamint, kolin/inozitol zsírégetőt, keményebb napokon 3.000mg carnitint
Cathfaern
nagyúr
Megadózisú vitaminok pozitív hatását sose sikerült bizonyítani. Szóval szerintem legjobb esetben is csak pénzkidobás ennyi vitamint szedni.
Eredményeidhez viszont grat
Tom5
addikt
Futok plusz lassan visszamegyek a konditerembe. 18-éves korom óta edzem kisebb nagyobb kihagyásokkal.
Igazából azóta toljuk a vitaminokat, fehérjéket. Sokmindent kipróbáltunk már. Karnitin hatását én mindig nagyon éreztem, akkor ez megmaradhat. Napi 2500-3000mg lemegy. Súlyomból adódoan is kell ennyi. BCAA-ról nem tudok nyilatkozni, de jó érzés egy finom hűsítő ital belőle edzés után. (1,5L es üvegbe keverem le is megy kb két korttyal. )
Teasüti
nagyúr
BCAA például az egyik legjobban kutatott kieg. a fitness iparban.
Szinte mindent tudunk már róla. Én nem találkoztam sehol még csak utalás szintjén sem, hogy ártana az egészségnek. Ezek csak aminosavak.
Más kérdés, hogy megérik-e az árukat az aminók, vagy csak drága lesz tőle a pisi.
[ Szerkesztve ]
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- -61% Samsung Galaxy Book2 Pro 13:i5 1240P,8GB,256GB,13.3" AMOLED,400nit 100%sRGB,WiFi 6E,csupán 870g
- Amazfit GTS 2 új! (nem a mini)
- -62% HP EliteBook 845 G7 (840 G7):Ryzen 5 4650U,16GB,512GB SSD,vilI.MAGYAR bill.,Bang&Ol.,Win11ProHU
- Több db HP Thunderbolt dock 230W G2 230W -os töltővel MONITORCENTER
- Philips Evnia 42M2N8900 Gamer Oled Monitor!42"/4k/138hz/0,1ms/Freesync-Gsync/HDMI 2.1/TypeC/Ambiglow