Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1351) Cathfaern válasza margithid (#1350) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

4 darab zöldpaprika az kb. 14g ch: [link]

(#1352) margithid válasza Cathfaern (#1351) üzenetére


margithid
veterán

Igen, de ezek jó nagyok!
A lényeg, hogy nagyon durván oda kell figyelni a ch-ra ha valaki ennyire le akarja csökkenteni.

(#1353) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Találtam egy érdekes cikket (illetve két részes cikksorozat). Elég hosszú, és eléggé belemegy a részletekbe, szóval nem mondom olvassa el mindenki, de akit érdekel az emésztés, éhség, raktározás, stb. hormonális vonala, annak érdemes :)
Az első rész alapvetően azzal foglalkozik, hogy inzulinválasz szempontjából hogy változtat az ételeken (illetve nyilván főleg szénhidrátokon) a feldolgozás. Beleértve a mechanikait (őrlés, darálás, stb.), illetve a főzést is. Nagyon nagyon leegyszerűsítve a lényeg, hogy változatlan vércukorszint emelkedés mellett az emésztési rendszer első felében felszívódó szénhidrátok (és értelemszerűen minél jobban feldogozott, annál hamarabb felszívódik) jóval nagyobb inzulinválaszt váltanak ki, mint amik későbbi traktusban szívódnak fel. Ez végeredményben arra fog vezetni, hogy étkezés után leesik az ember vércukra, ami pedig éhségérzetet okoz. Pl. Alma különböző feldolgozási fokozatai:

(bal oldali a vércukorszint, jobb oldalin az inzulinszint)

Megjegyzem ez válasz arra, hogy miért ne együnk lowcarbos kenyeret és társait, még akkor se ha amúgy belefér a ch keretbe.

A második cikk a különböző makrok egymásra gyakorolt hatását vizsgálja. Sajnos olyan kutatást nem hoz amelyiknél olyat vizsgáltak volna, hogy teljesen külön ch, zsír, fehérje milyen inzulinválaszt okoz, majd ugyanezek együtt, de azért vannak érdekes dolgok. Pl. vizsgáltak "hagyományos" étrend vs. paleo vonalat, ahol a paleo alapvetően azt jelentette, hogy kevésbé feldolgozott élelmiszerek szerepeltek benne. Kalória és makro értékek megegyeztek, tehát kb. ugyanannyi zsír, protein és ch-t tartalmazott mindkettő. Viszont a szervezet rájuk adott válasza drasztikusan eltérő:

Elég rosszul látható a grafikon, szóval röviden: háromszöges vonal a hagyományos étrend (1600 kcal), másik kettő paleo (1600 és 2300 kcal). Felső grafikon: GLP-1 válasz (növeli az inzulintermelést ÉS csökkenti az éhséget), középső: PYY (csökkenti az éhséget), GIP (növeli az inzulintermelést ÉS a vércukoszintet, végeredményben azt eredményezi hogy a szervezet inkább raktároz ahelyett, hogy elhasználná a bevitt kalóriákat).

Azt is kimutatták, hogy kisebb kalóriás étkezés arányaiban nagyobb inzulinválaszt eredményez (tehát ha 1000 kalóriás étkezés X inzulinválaszt eredményez, akkor 100 kalóriás nem X/10-et, hanem többet). Tehát a sok kicsi étkezés több inzulint jelent napi összesítésben, mint pár nagy étkezés, akkor is ha kalóriatartalomban nincs különbség.

Magyarul: ezért működik az IF (keto nélkül is), illetve ezért hülyeség cukorbetegeknek a napi 5+ étkezést javasolni.

Plusz a vesszőparipám: kimutatták, hogy ha erősen feldolgozott szénhidrát (konkrétan: főtt krumpli) mellett zsírt is fogyasztunk, azt a szervezet nem tudja normálisan lekezelni: GIP drasztikusan megugrik, inzulin megurik, eredményeképp étkezés után nem sokkal a vércukorszint a normális alá csökken. Ez nincs se akkor ha zsírt és proteint fogyasztottak együtt, se akkor ha szénhidrátot magában.

Szóval amikor jön a kérdés, hogy miért mondom, hogy ne egyen ketos kaját aki amúgy nem ketozik: ezért. Egyben magyarázat arra is, hogy miért olyan egészségtelenek a magyar kaják többsége (legtöbb "hagyományos" magyar étel magas ch és zsírtartalomban is, lásd pl. pörkölt nokedlivel vagy túrós tészta).

De mégegyszer ez egy nagyon-nagyon rövid, kivonatolt és elnagyolt összefoglaló volt a két cikkből, hagytam is ki dolgokat, mert nem az volt a célom hogy egy az egyben lefordítsam, csak azokra próbáltam reflektálni ami többször felmerült már a topicban. Akit érdekel a téma annak nagyon javaslom, hogy olvassa el a cikkeket, ott alaposan el van magyarázva hogy mi miért (miközben én csak a végkövetkeztetéseket írtam le), kutatási hivatkozásokkal együtt (amiknek nagy részét embereken végezték, ráadásul teljesen egészséges embereken is. 1 van benne ami egereken, azt itt nem is emeltem ki).

A rövid összefoglaló rövid összefoglalója: minél kevésbé van a szénhidrátról feldolgozva, annál jobb (főzés is feldolgozásnak számít). Feldolgozott ch kevésbé csökkenti az éhségérzetet, és hamar éhes is lesz utána az ember, függetlenül a kalóriatartalomtól. Plusz ha az ember mindenáron szénhidrátot akar enni, akkor azt ne tegye zsírral együtt.

Aminek nagyon örültem volna egyébként ha foglalkoznak az édesítőkkel is, de sajnos azokról nincs említés a cikkben.

(#1354) Woodslave válasza Cathfaern (#1353) üzenetére


Woodslave
nagyúr

ennek ellenére a legmagasabb "satiety" indexe a főtt burgonyának van. :U Vagy legalábbis egy kisérlet alapján

de azt most nem vágom, hogy a ne egyen ketos kaját aki nem ketozik alatt mit értesz.

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1355) Cathfaern válasza Woodslave (#1354) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Pl. felmerült olyan, hogy valaki ketozni akar, de párja nem. Jó-e az ha a párja ugyanazt eszi mint ő, csak eszik hozzá köretet (risz, krumpli, stb.).

Tudsz adni linket ahhoz a kísérlethez? (vagy a cikkben van és csak vaksi vagyok? :) )

[ Szerkesztve ]

(#1356) Woodslave válasza Cathfaern (#1355) üzenetére


Woodslave
nagyúr

nem ebben valahol láttam. csak random keresés [link] nem igazán jelent semmit csak érdekesség. Gondolom kalória egyezőség esetén

ja már vágom mire gondoltál. Pedig a magyar konyha tényleg ketogén qrva sok chval ;] :D

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1357) Cathfaern válasza Woodslave (#1356) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Hmm érdekes. Én azt gondolnám, hogy az lehet a kulcs, hogy a résztvevők (az oldalon lévő forrás alapján) 240 kalóriányi kaját ettek csak. Ez 60g-nyi ch-t jelent max. (kicsit kevesebb is, mert krumpliban van valamennyi protein is), ami valószínűleg kevés ahhoz, hogy igazán kilengesse a vércukrot. Persze ez még nem magyarázza meg (a korábban linkelt cikk alapján), hogy miért volt laktatóbb, mint a többi étel. Ami még beleszólhat, hogy 2 óra után mérték az éhséget, miközben a vércukor 1,5 óra után a legalacsonyabb a lenti grafikonok alapján, 2 órára elkezd visszaállni. De nem tudom ez mennyire befolyásolhatta az eredményt.

(#1358) Hieronymus válasza Woodslave (#1354) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"ennek ellenére a legmagasabb "satiety" indexe a főtt burgonyának van. :U Vagy legalábbis egy kisérlet alapján"

Vélhetően a jobb jóllakottsági indexe van a krumplipürének. Tejjel és sok vajjal, habosra turmikszolva. A szénhidrát majdnem olyan gyorsan szívódik fel, mint a szőlőcukor.

A Magyarországon élők (nem csak a magyarok) többsége agyonfőzve fogyasztja az ételeket.
Nem régiben ismét szóba került az olasz konyha egészségessége. A csoda nem csak az olívában rejlik. A tészták és zöldségek "al dente - fog kemény" -re vannak készítve. A szénhidrátok felszívódása sokkal lassabb a túlfőzöttekhez képest.

(#1353) Cathfaern:
"Azt is kimutatták, hogy kisebb kalóriás étkezés arányaiban nagyobb inzulinválaszt eredményez (tehát ha 1000 kalóriás étkezés X inzulinválaszt eredményez, akkor 100 kalóriás nem X/10-et, hanem többet). Tehát a sok kicsi étkezés több inzulint jelent napi összesítésben, mint pár nagy étkezés, akkor is ha kalóriatartalomban nincs különbség."

Az állat hizlalás is erről szól. Naponta legalább háromszor, pontosan ismétlődő időpontokban etetnek. A libatömés, a májért, naponta egyre gyakoribb időpontokban történő tömést jelenetet. A májzsugor utolsó pillanatában dolgozták/zák fel a libákat.

A gyermekétkeztetésben tisztán látszik a régi mondás. A pokolba vezető út, jósszándékkal van kikövezve.
Naponta öt étkezés van/volt tervezve. A nyolcvanas években cserélték le a zsíros leveseket, túlcukrozott ivólevekre. Magyarul, csöbörből, vödörbe.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1359) Arpee78 válasza Hieronymus (#1358) üzenetére


Arpee78
senior tag

Én úgy tudom nincs igazán jelentősége a gyakoriságnak a testsúlyra, kb mindegy. Napi 10x150 kalóriával ugyanott vagyunk mint 1x1500-al.

(#1360) Cathfaern válasza Arpee78 (#1359) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

(#1361) Arpee78 válasza Cathfaern (#1360) üzenetére


Arpee78
senior tag

Oké, itt egy másik. Említenek "jelentős zsír redukciót" ugyan, de voltak ott nem jó dolgok is. A nyereség kicsike, de a veszteség nagyobb.

De itt van mégegy, ebben pl a napi 3-4 jött ki legjobbnak.

Szerintem ha akarnánk a gyakoribb(5-7) étkezés mellett szóló kutatást is találnánk.

(#1362) Cathfaern válasza Arpee78 (#1361) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Az első kutatás a napi egyszeri étkezést hozza, ráadásul erőltetett módon. Azzal én se értek egyet, hasznos az IF, de ha csak ha természetesen jön. Ha az ember állandóan éhes, az nem vezet jó dologra, az éhség a szervezet egy jelzőrendszere, amit nem célszerű figyelmen kívül hagyni. Cikkben is ezért nem szerepel külön az IF, főleg nem a napi egyszeri étkezés. Ha valakinek keto mellett "természetesen" jön (egyszerűen nem éhes többször), akkor hajrá, de erőltetésből nem fog jó dolog születni.

Második meg ugye pont azt írja, hogy:
"However, sensitivity analysis of the data showed that the positive findings were the product of a single study, casting doubt as to whether more frequent meals confer beneficial effects on body composition."
Szóval végülis alátámasztja amit az általam linkelt kutatások is mondanak. A 3-4 teljesen reális lehet, bár én azt gyanítom (személyes sejtés saját és másik tapasztalata alapján, kutatás nélkül), hogy minél magasabb ch-s étrenden van valaki annál inkább a 4 a helyes, és minél alacsonyabb ch-s étrenden van valaki annál inkább a kevesebb, 2, akár 1 (ha nincs éhségérzet) a helyes. De mégegyszer mondom, alapvetően éhségérzetnek kellene ezt vezérelnie.

(#1363) Arpee78


Arpee78
senior tag

Befutott a ketobarát Angela Stanton válasza, egyébként ő magyar, csak már nem annyira érti a magyart. Az alimentós Meleg Sándor egyelőre ennyit válaszolt: Kérek egy kis türelmet, fogok válaszolni mindegyik pontra.

Compared to official recommendations by USDA the ketogenic diet is better because
• More healthier, because the 45-65% CH is too much for human body.
***It is healthier but not just because the CHO about is much lower but also because of the type of CHO is better quality. Meaning 5 carbohydrate gr from a potato is not the same as 5 carbohydrate gr from an avocado. The potato--even in such a small amount--is much more harmful that the same amount of carbs of avocado.

• The chances of diabetes(t2) are lower.
***chances of diabetes in ketogenic diet is zero--assuming sugar substitutes are not consumed

• Improves the condition of diabetics.
***this is yet to be confirmed by more studies--my experience with the people I work with is "yes, it can reverse diabetes (or at least can put it to remission"

• Better brain functions and not just for epileptic patients. People are smarter with ketogenic diet.
***the ketogenic diet is much better for brain function. People are not "smarter" but have better cognitive abilities than if they ate a CHO heavy diet, have better focus, but most importantly, ketones are the preferred fuel by the brain. As a result, it is regenerative. So myelin damage heals (this is the benefit in epileptic seizures) and ketones inhibit GABA, reducing excitability and therefore anxiety.

• Better for high blood pressure.
***on day 3 of a 3-day fast, the blood pressure and heart rate both drop significantly. I don't know anyone with high blood pressure so don;t have direct experience. We must also add that the ketogenic diet comes with an amazing burst of energy so people tens to exercise more, which then lowers blood pressure. Not sure if these are separable without controlled studies. It is also important to note that the heart doesn't use glucose. It's preferred fuel is fat or ketones, so in general the heart will work better in the ketogenic diet.

• Better female fertility.
***yes, this has been shown to be true, because it puts PCOS (polycystic ovarian syndrome) into remission and reduces inflammation, both of which contribute to infertility

• Weight loss is easier for most people.
***this I didn't find to be true for all. For some people the ketogenic diet doesn't provide weight loss--this includes me. I suppose genetic type that matters more. I can see a lot of people losing weight but a subgroup of people, the ones I work with, who are migraine sufferers, for them this doesn't appear to be the case. I must add that most migraineurs are not obese and not even overweight. I can only bring my example: I am below my "genetic weight" so not fat and not even overweight per se, but want to be about 5-10 kg less. I have been on the ketogenic diet for 3 years and the total weight I lost is 4,5 kg. I started very heavy exercises 6 months ago--weight lifting, weight training, resistance training, and kickboxing--and in the past 6 months I lost about 1 kg... so not everyone loses weight on the ketogenic diet. Of course, if one fasts a lot, one will lose weight. However, as a migraine sufferer myself, over 3-day fasting comes with blood pressure and heart rate drop, and that is undesired for me. So there are some people for whom the above statement is not true.

• It's just as easy to follow. Keto diet isn't risky for a layman, and isn't more prone to error.
***this is also not true. I find that many people with whom I work (even those who have no migraines) can get into major trouble with severe reactive hypoglycemia as well as extremely high "runaway" blood ketones. I now require from all my FB group members and all my private clients to monitor (via blood) both blood glucose (bs) AND blood ketones (beta hydroxybutyrate or BPHB) to ensure safety. They need to report any bs and BOHB levels if out of within the range I set as acceptable.

In addition:
• The positive effects of fibers are arguable but have negative effects.
***I think fibers are only necessary in the carbohydrate diet, which consists of a large amount of indigestible materials, such as cellulose, which gut flora can use to generate butyrate and other useful fatty acids for the human body. But in ketosis, where these fatty acids are generated by the human body (butyrate is a ketone precursor), the need for a strong (or any) gut flora is questionable. To my understanding, so far there have been no research studying the effect of a pure ketogenic diet--but pure I mean one that contains no vegetables and no fruits. This is equivalent to the "carnivore" diet of eating just meat, seafood, fat, and dairy, and potentially some minimal nuts and seeds.

• The sodium/ potassium ratio is more important than the absolute salt intake.
***this is what is suggested in much literature. In my experience this is not true. It seems that depending on the person, the diet, and lifestyle, individuals may differ greatly. On the SAD diet, the ratio is more important because the diet is inflammatory, making the arteries and veins inflexible, so an increase in blood volume can cause major trouble. However, in a diet void of inflammatory substances, more sodium is needed to keep the body hydrated--potassium reduces blood volume, and is undesired. For some people, such as migraine sufferers, much more sodium is needed because their brain is much more stimulated.
I have just received my certification for LCHF/keto nutritional training a few weeks ago, where sodium was discussed. On a non-fasting regular day, in the keto diet, 5000 mg sodium is recommended (this is twice the USDA); on a day of fasting, 7000 mg sodium is sugested as the ideal sodium for keto. My personal experience very much supports this as people in my groups and myself measure what we eat and I usually end the day at 5000 mg sodium when not fasting (I always have 16+ hours fasting but I don;t count that fasting).

(#1364) BurgBurg


BurgBurg
tag

Sziasztok!
Elkezdeném a ketot egyrészt kiváncsiságból másrészt a 22% BMI-ről szeretnék lemenni 15% BMI-re.
Ha jól értem, akkor 20g alatt CH és figyelni a fehérje és zsír arányra, plussz az összkalóriára. Jól gondolom?
Üdv.
Burg.

(#1365) Cathfaern válasza BurgBurg (#1364) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Ha jól értem, akkor 20g alatt CH és figyelni a fehérje és zsír arányra, plussz az összkalóriára. Jól gondolom?"
Gyakorlatilag igen, annyit pontosítanék, hogy nem az arány a lényeg, hanem hogy fehérjét vigyél be annyit amennyi a szervezetednek kell (kalkulátorokkal kiszámolható), zsírt meg egyél annyit, hogy ne legyél éhes, de ne is lépd túl a kalóriakeretet.

(#1366) margithid


margithid
veterán

Egyébként a túlzott fehérjebevitelnek van valami káros következménye?
Én a napokban fél kiló túrókat eszem, nem tudom ez mennyire normális:)
Valahol olvastam, hogy a fehérjéből is képes a szervezet szírt raktározni ha nincs ch. Ebben van valami?

(#1367) flash- válasza Cathfaern (#1339) üzenetére


flash-
veterán

köszi

hát még diéta van, nem keto hanem magas fehérje,zsír alacsony ch jellegű..
napi 50g ch, 200g fehérje,90g zsír, mégsem keto diétaXD
bár lehet hogy ilyen étrendnél már ketonok is termelődnek, nemtom...nem ismerem a keto-t,de ketosóknál vannak a legjöbb tippek-ötletek:)

káros fehérje?
itt egy cik egy szakembertől:
[link]

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#1368) Cathfaern válasza margithid (#1366) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Egyébként a túlzott fehérjebevitelnek van valami káros következménye?"
Egészséges (nincs veseprobléma) szervezetben nagyon nehéz annyi fehérjét enni, hogy az problémát okozzon.
Viszont fél kiló túró az 17,5g szénhidrát :)

flash-
Én ezt emelném ki a cikkből: "Az elmondások szerint már 1 hónapja rosszul érezte magát a hölgy.". A szervezet nem hülye, ha valami baja van jelzi. Aki ezt krónikusan figyelmen kívül hagyja... szóval figyeljünk a saját testünkre, és ha valami nagyon nem tetszik neki, akkor módosítsunk.

[ Szerkesztve ]

(#1369) Woodslave válasza flash- (#1367) üzenetére


Woodslave
nagyúr

a nefrológus szerint qrvára egészségtelen a fehérje. Főleg a fehérjepor mondta, de egyébként is az orvosi ajánlás az alacsony fehérje :U (meg zsír, meg ch :D )

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1370) margithid válasza Cathfaern (#1368) üzenetére


margithid
veterán

Én egész egyszerűen nem tudom, hogy lehet 20 gr ch-t bevinni egy nap:)
Főleg úgy, hogy valaki sportol is.

(#1371) Cathfaern válasza Woodslave (#1369) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Fehérjeporral egyetértek, lásd lentebbi cikk :) (ezzel nem azt akarom mondani, hogy senki ne egyen fehérjeport, mert belehal, csak személy szerint nem fogyasztok meg nem is javaslom) Minél feldolgozottabb valami annál jobban kerülni kell... (mondjuk az otthoni sütés / főzést leszámítva, nyers étrendnek nem vagyok híve).
Egyébként látod, a végén még kijön, hogy a fényevés az egyetlen egészséges étrend :D

margithid:
Én így két év után azt tudom nehezen elképzelni hogyan tömnék magamba 50g-nál több ch-t :) Feltéve, hogy nem eszek mondjuk direkt cukros dolgot vagy iható dolgokat (pl. tej vagy üdítők), mert nyilván azzal könnyű megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#1372) margithid válasza Cathfaern (#1371) üzenetére


margithid
veterán

Leírnád egy átlag napod étkezését?

(#1373) Cathfaern válasza margithid (#1372) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

(#1374) margithid válasza Cathfaern (#1373) üzenetére


margithid
veterán

Nekem ez kevés lenne, mondjuk nem írtad mennyi csirkemellet eszel.
Sportolás megy iylen étrend mellett?

(#1375) Cathfaern válasza margithid (#1374) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ha több kalória kell, arra a zsír növelése a megoldás, abból 1g 9kcal :) Jelenleg épp nem sportolok, de volt heti 2x kettlebell edzés is, meg mellé napi 12 km munkabajárós (de nem lassú tempós) tekerés, nem volt probléma. Igazából ha sportol az ember, akkor egyszerűen éhesebb lesz :) Innentől választhat hogy eszik többet, vagy gyorsabban fogy... végeredménybe nem sokat befolyásol (testkompozíció persze már más tészta).

(#1376) Arpee78 válasza Cathfaern (#1307) üzenetére


Arpee78
senior tag

Jött még egy. Ő a ketogenterapia.hu dietetikusa.

A ketogén diéta egy extrém magas zsír tartalmú diéta, melyet az Evidence-Based Medicine a terápia rezisztens epilepsziás gyerekénél alkalmaz, ez a diéta nagy mértékben eltér az interneten található, fogyásra, izomnövelésre, gyulladás csökkentésre stb.. szánt ketogén diétától. A terápiaként használatos Ketogén diétánál mindenképpen egy neurológus szükséges aki a diéta bevezetés előtt, a szokásos protokoll vizsgálatokat elvégzi valamint felügyeli és nyomon követi orvosilag a diéta bevezetését és hatásosságát. A neurológus mellet szükség van egy dietetikusra aki pontosan kiszámolja az elvégzett napi terhelések mellet az energia és tápanyagigényét, valamint a vitamin és nyomelem-szükségletét.

Nem pontosan értem, hogy milyen étrendi ajánlásokhoz szeretnék hasonlítani a Ketogén diétát? Az egészséges táplálkozási ajánlásokhoz, vagy valamilyen betegséghez kapcsolódó ajánláshoz?
Fontosnak érzem, hogy kihangsúlyozzam, hogy a Ketogén diétát mint TERÁPIÁT használja az orvostudomány és mint minden terápiát szakember segítségével kell végezni, melynek a nem megfelelő kivitelezés miatt lehetnek mellékhatásai is.

Mindenképpen azt javasolnám, hogy az egészséges táplálkozásnak megfelelő irányelveket kövesse, ne az "alternatív" diétákat. Ha szükséges tudok Önnek javasolni kiváló dietetikus kollégát aki tud segíteni ha szükség van a megfelelő diéta összeállításában.

Üdvözlettel:
Richter Éva

(#1377) flash- válasza Woodslave (#1369) üzenetére


flash-
veterán

,az hogy káros -e? hát a levegő (szmog,stb)is az, és a csapvíz is, aztán ott a palackozott víz a bpa-val,kezdhetjük szerintem innen hogy mi káros mi nem..

én nem láttam olyan kutatást ami szerint káros:
Lehet olvasgatni
[link]

[link]

de nyilván nem abból kel fedezni a napi fehérje szükségleetet(testsúlykilónként 2.-2.2.2grammot ami egyáltalán nem sok !! valaki szénhidrátból eszik ennyit..)
Napi 2-3 szor 20 gramm jól elosztva jól kiegészíti a napi szükségletet..
lehet hogy orvosi aljánlás az alacsony fehérje, így taniították, de azóta eltelt pár évtized, és van egy raklap kutatás az aminosavakkal kapcsolatban, nem szeretnék vitát nyitni mindenki annak hisz akinek szeretne, peace!

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#1378) psyche


psyche
csendes tag

Egy kicsit feszegessük a határokat:

És ha én betartom a napi 20 gramm ch limitet, ez azt is jelentheti, hogy egy nap akár egyszerre elfogyaszthatok 15 gramm dextrózt? (feltéve ha nem fogyasztok semmilyen más szénhidrátot aznap)

Vagy ilyenkor a magas maximális GI index miatt ez a 15 gramm szőlőcukor is már megtöri a ketózist?

[ Szerkesztve ]

(#1379) Cathfaern válasza psyche (#1378) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ekkora mennyiségű ch bevitele valószínűleg drasztikusan lecsökkenti a vérben a ketonok számát, akár a minimális szintre (ugye valamennyi keton ch üzemmódban is van a vérben). De ez nyilván elég rövid ideig lesz csak így, utána visszaállsz ketora. Adaptációt viszont lehet lassítja (kár hogy erre nincs kutatás).
Ajánlani nem ajánlanál, de önmagában csak nem tartom valószínűnek, hogy ne működne az étrend. Viszont ennél sokkal értelmesebb módjai is vannak a ch keret elfogyasztásának.
Szóval ha gondolod próbáld ki, figyeld a szerveted reakcióját aztán döntsd el hogy jó-e neked vagy sem.

(#1380) psyche válasza Cathfaern (#1379) üzenetére


psyche
csendes tag

Neeem, ezt csak elméleti alapon kérdeztem :)

1 doboz sörrel mi a helyzet? Átlagosan 2-3 gramm szénhidrát van 1 ml-ben. (Soproniban 1,6g, Borsodi 1,87gr, Carlsberg 1,8gr, Heineken 2,2gr)

Hivatalos vizsgálat:

https://hungalimentaria.hu/Portals/0/doksik/2013eloadasok/0417szerda/Szabo_Sorok%20tapertekenek%20vizsgalata.pdf

Szerinted ez rossz hatással van a ketózisra, ha 1 doboz sörön kívül egyébként nem fogyasztunk több szénhidrátot a nap során?

[ Szerkesztve ]

(#1381) Teasüti válasza psyche (#1380) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Úgy alapból az alkohol nem annyira szupi. Ugye azt fogja bontani először a szervezet.

(#1382) Cathfaern válasza psyche (#1380) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Kb ugyanezt tudom arra is elmondani. Ha csak a keto puszta szabajait nezem, akkor ha belefer a ch limitedbe, akkor ok. Ha azt nezem hogy ehetnel hozza kepest tapanyagdusabb ch-t is, meg hogy minel nagyobb loket ch-t viszel be egybe annal tovabb tart visszaterni ketozisba es ez az elejen bezavarhatja az adaptaciot, akkor en nem javasolnam.

(#1383) BurgBurg válasza Cathfaern (#1365) üzenetére


BurgBurg
tag

Szia!
Köszi a választ, 2 nap után ezt mutatja a tesztcsik. Jo uton járok? Sötétedni fog a tesztcsik? Vagy vmit változtatnom kell? (több zsírt vigyek be? Jol gondolom?)

Szombat: zsír: 67% ch:4% fehérje:29% ( 114g, 17g, 111g)
Vasárnap: zsír: 62% ch:5% fehérje:34% ( 106g, 19g, 130g)

(#1384) Teasüti válasza BurgBurg (#1383) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nem maradsz éhes ilyen kevés kalória után?
Hányszor eszel egy nap?

[ Szerkesztve ]

(#1385) margithid válasza Teasüti (#1384) üzenetére


margithid
veterán

Ezt én sem értem.
Tegnap csak földimogyoróból megettem 20 dekát, már ezzel átléptem a 20 gr ch-t...
A zabról lenmagról tejről nem is beszélve amit reggelire ettem.
Ja és lecsúszott fél kiló túró is...:)
Nagy müvészet ez a keto...
Hozzáteszem azért súlyzóztam is itthon.

(#1386) Cathfaern válasza BurgBurg (#1383) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Tesztcsík csak arra jó, hogy elsőre örüljön az ember, hogy jéé tényleg ketoban van :) Később kár nézegetni, valószínűleg először sötétebb lesz, utána meg elhalványodik, akár olyan szinten is, hogy nem mutat semmit. De ez nem jelenti azt, hogy nem leszel már ketoba, csak a szervezeted elkezdett adaptálódni.

Ránézésre az makrók nagyjábók jók (ugye protein mennyiség testsúly és életkor függő, zsír mennyiség meg a megcélzott kalórialimittől függ szóval ezeket így látatlanban nem tudom megmondani, hogy pontosan jók-e, de ha átlag alkattól nem térsz el nagyon, akkor valószínűleg az :) ). Ha nem vagy éhes, nem kell több zsír.

(#1387) Cathfaern válasza margithid (#1385) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ugye azért azzal tisztában vagy, hogy te nem ketogén étrenden vagy, legjobb indulattal is csak alacsony ch-s étrenden. Szóval a topic szempontjából nem túl releváns, hogy mit eszel.

+ Teasüti:
Én is 1600 kalórián fogytam ketoval. Totál nem voltam éhes, ez a jó a ketoban :) De ez nyilván csak akkor állja meg a helyét, ha az ember tényleg rendesen ketoban van, szóval 20g netto ch alatt...

[ Szerkesztve ]

(#1388) margithid válasza Cathfaern (#1387) üzenetére


margithid
veterán

Persze, hogy tudom, csak érdeklődöm a keto iránt.
De nekem nagyon nehéz lenne, nagy étkű vagyok és sajnos zöldségekből megennék csak 20 gr-nál többet egy nap.
Alapvetően én nem is fogyni akarok, hanem szálkásodni, ezért sportolok is, de nyilván az étrend fontosabb.

(#1389) BurgBurg válasza Teasüti (#1384) üzenetére


BurgBurg
tag

1000-1200 kcal körül, de éhes vagyok, tervezem emelni

(#1390) BurgBurg válasza Cathfaern (#1386) üzenetére


BurgBurg
tag

ok, köszi, acetonos lehelet sincs nekem

(#1391) margithid válasza BurgBurg (#1389) üzenetére


margithid
veterán

Mit eszel egy nap?
Sportolsz mellette?

(#1392) consono válasza Teasüti (#1384) üzenetére


consono
nagyúr

Én is 1600 kalóriára álltam be, bár az elején volt olyan hét is, hogy csak 1100-1200-as napok voltak. Akkor azért éhes voltam... De 1600 kalória mellett nem vagyok már éhes.

"In God we trust. All others must bring data"

(#1393) Cathfaern válasza BurgBurg (#1390) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nem kell ilyenekkel foglalkozni :) Ha nem eszel többet napi 20g ch-nál, akkor ketoban vagy. Csak abban legyél biztos, hogy mindent pontosan mérsz és számolsz amit megeszel, és az a 20g az tényleg 20g.

(#1394) BurgBurg válasza Cathfaern (#1393) üzenetére


BurgBurg
tag

Mérem mérleggel, ezzel nincs gond, a kaloriabazison vezetem. Ha az egyik nap kiesem a ketóból akkor a következő nap visszatérek? Van vmi adaptációs idő?

(#1395) Cathfaern válasza BurgBurg (#1394) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

24 óra alatt visszatérsz. Annyi, hogy amíg nem adaptálódsz, addig a szervezetnek "fárasztó" a váltogatás, illetve az adaptációt is hátráltatja, szóval azért célszerű eleinte direkt nem kiesni belőle. Kezdeti adaptációs időszak mondjuk 3-4 hét, de egyénfüggő, aztán haladóbb adaptációs időszak 6+ hónap :)

(#1396) BurgBurg válasza Cathfaern (#1395) üzenetére


BurgBurg
tag

köszi az infot, segitseget

(#1397) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Amúgy akik napi 1200-1600 kalórián élnek, tőlük kérdezném, hogy mennyi a súlyfelesleg és mennyire vagytok aktívak? Meglepődnék ha azt írná bárki, hogy heti legalább 4x sportol és nincs rajta felesleg (jó itt nem is 10% alatti testzsírra gondolok elsősorban, hanem átlag egészséges BMI-re).

(#1398) consono válasza Teasüti (#1397) üzenetére


consono
nagyúr

Rajtam még 2-7 kiló között van súlyfelesleg (doktornő tanácsa vs. saját cél), de +20(25)-ról indultam. Sportolni nem sportolok, a melóm sem túl aktív. Ha megvan a mínusz 2kg akkor tervezek nekiállni a c5k programnak (meg utána a c10k-nak).

[ Szerkesztve ]

"In God we trust. All others must bring data"

(#1399) Teasüti válasza consono (#1398) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ebben semmi meglepő nincs. Lássuk a többieket! :)

(#1400) Cathfaern válasza Teasüti (#1397) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igazából 150 centis 50 kilós csajnak az bőven elég lehet heti 4x sportolás mellett is ;]
De igen, ezek nyilván fogyós kalóriamennyiségek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.