Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) Teasüti válasza psyche (#1599) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Attól függ mit értesz alatta.
Bacon® alatt én ezt értem:

Füstölt szalonna alatt meg ezt:

(#1602) Hieronymus válasza psyche (#1599) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Hát de az mitől jobb? Nem tök ugyanaz?"

Nagyon nem ugyan az.

Ha megnézed az összes bolti bacon, pácolt és cukrozott, tartósított, .... vacak.
Ha megbízható termelőtől vásárolod, akkor szalonna, só és füst, a tartalma. Bacont ugyan úgy tudsz füstölve vásárolni tőle. Neked kell géppel szeletelni. Ez az ára jobb minőségnek.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1603) Gabás válasza Teasüti (#1600) üzenetére


Gabás
addikt

a legtöbb margarin már nem használt hirdrogénezett növényi olajt, így transzzsírsavat sem tartalmaz (vagy csak keveset)

(#1604) Cathfaern válasza psyche (#1598) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

1. Őszintén? Nem tudom. Amit tudok, hogy egyre több kutatás kihozza, hogy az élelmiszerek feldolgozottsági szintje legalább annyit számít, mint az hogy konkréten mit eszel. De igen, egy nagyon jó kérdés, hogy honnantól és mitől lesz feldolgozott valami. Mert pl. szárított hús egészséges, pedig az is fel lett már dolgozva egy bizonyos szinten. Kolbász annyira nem áll már messze tőle, de lehet pont a füstölés a gond? Vagy ahogy kérdezed is lentebb, ott vannak a "nem túl feldolgozott" termékek, mint pl. a sajt. Vagy mi a helyzet majonézzel? Tojás meg olaj... ha otthon készíted nem hívnám feldolgozott terméknek, vajon bolti annak számít? Kérdés sok, kutatás nagyon kevés :)

2. Vaj szerintem ok. Margarint én személy szerint nem ennék.

3. Sajt egy jó kérdés az első pont fényében :) Azt gondolnám, hogy ami tényleg sajt sajt (tehát nem mindenféle kenhető meg ömlesztett meg stb.) az a feldolgozottsági skála jó oldalán áll. Azért ne sajt legyen az étkezésed nagy része.

Woodslave
Zsír része ugye étrend függő, hogy ok-e vagy sem (nyilván a lentebb ecsetelt <10% zsír verzióba nem fér bele). De általánosságban véve én azt gondolnám nem. Illetve pontosabban ha van valami egészségügyi gondod, azt szerintem nem napi 2 csík bacon fogja okozni. Ettől még lehet egészségesebb lenne elhagyni, de a) nem mindig tud az ember friss alapanyagból megoldani napi 3 (vagy akármennyi) kajálást, b) ilyen alapon akkor már figyeljünk arra is, hogy 1) ne éljünk városban (sem olyan faluban amit fűtési szezonban össze-visszafüstölnek), 2) közelébe se menjünk semmilyen higítónak és festéknek, 3) ne üljünk napi 3 óránál többet, 4) stb, stb... Szóval amit ki akarok hozni belőle, hogy ha teljes egészséget nézünk, akkor az étkezés csak egy kis szelet, aminek nagyon kis szelete a 2 szelet bacon. Nem gondolnám, hogy pont azon fog múlni a dolog.

Teasüti
Normális bacon az előre felszeletelt szalonna :) Meg "rendes" szallonából is lehet kapni olyat ami túl sok mindent látott a disznón kívül.

(#1605) Hieronymus válasza Gabás (#1603) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Há...át.
Az olajat valahogy keményíteni kell, hogy "margarin" formája legyen.
A hidrogénezett növényolajok használata nagyon praktikus volt. Sajnos tömeggyilkosság is egyben.
Ma pálmaolajjal sűrítik a növényolajat.
Ez a pálmaolaj viszont részben hidrogénezett. Nikkel jelenlétében, magas hőmérsékleten hidrogént nyomnak át az olajon. Ez kevésbé káros eljárás. Persze előtte íz és szagtalanítani kell és fehéríteni. Ezt hígítják más olajjal, hogy valami íze is legyen.

A vajat, legegyszerűbben köpüléssel állítják elő a tejből. Ez csak egyszerű mechanikai beavatkozás. Ma már, más feldolgozott tejtermékből is készítenek vajat, mert a visszamaradt tejrész, az író, nehezen értékesíthető termék. Állati takarmányozásban lehet felhasználni, leginkább.

Én maradok vajnál. :K

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1606) paleinho válasza Hieronymus (#1605) üzenetére


paleinho
senior tag

Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt. Azt hiszem száraz elválasztásnak hívják az egyik jelenleg használt eljárást, gyakorlatilag felmelegítik az olajat , vagy olaj keveréket, majd gyorsan visszahűtik, a korábban kristályosodó, megszilárduló részeket elválasztják a még folyékony résztől. Ez tisztán mechanikai eljárás, mint vajnál a köpülés. Hogy melyik gyártó milyen eljárást használ, nem tudom, nyilván, az olcsóbb megoldásokat preferálják.
Ettől függetlenül a margarin egy többszörösen feldolgozott, finomított élelmiszer, hiszen már az alapanyag, növényi olaj is finomított.

(#1607) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Vaj összetevő listája:
pasztőrözött tejszín, víz.

Margarin összetevő listája (Rama-t néztem):
Növényi olajok (pálmaolaj, repceolaj, napraforgóolaj, változó arányban), Víz, Emulgeálószerek (napraforgó lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei), Tejsavópor, Só 0,2%, Étkezési sav (citromsav), Tartósítószer (kálium-szorbát), Aroma, Vitaminok (A, D), Színezék (karotinok)

Én maradok a vajnál :)

(#1608) Arpee78 válasza Hieronymus (#1605) üzenetére


Arpee78
senior tag

Egészségi szempontból mindegyiknek van előnye-hátránya. Hogy számodra melyik jobb, az aktuális egészségi állapotodtól és az egyéb kajáidtól függ.

(#1609) Hieronymus válasza paleinho (#1606) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt."

Korrekt!
A baj az hogy a pálmaolajat keményítik zsírrá, részleges hidrogénezéssel. Ezzel az eljárással nem sok transzzsír kerül a később gyártott margarinba. Új szennyezőelemként viszont a nikkel került a képbe.
A kókuszzsírt keverik olajjal és más összetevőkkel a margarin gyártás során. Hidrogénezésre valóban nincs szükség ebben a fázisban.
Margarinra sincs szükség, szerintem. A vaj helyett használható kókuszolaj. A legjobb minőségnek enyhe kókusz íze van. Pont.

(#1608) Arpee78:
A margarinnak milyen előnyét tudod felsorolni?

[ Szerkesztve ]

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1610) Arpee78 válasza Hieronymus (#1609) üzenetére


Arpee78
senior tag

Kevesebb benn a telített zsír. Tegyük fel neked magas a koleszterined, érelmeszesedésed is van, jórészt állati zsírokat fogyasztasz emberes mennyiségben (sok telített zsír), akkor neked a margarin a jobb választás.

Egyébként ha mégis a vajnál maradsz, akkor a vajas kenyér mellé hamarabb kapsz egy ilyet:

(#1611) Cathfaern válasza Hieronymus (#1609) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Kókuszolaj miben jobb a vajnál? Vagy csak amiatt, hogy növényi eredetű?

(#1612) Hieronymus válasza Arpee78 (#1610) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Tegyük fel hogy az én koleszterin szintem nem magas. A HDL amúgy is duplája az LDL-nek és nem fordítva.
Margarint évek óta nem használunk. Vajat csak főzéshez és sütéshez.
Imádom az olajakat.
A konyhában repce- és olívaolaj fogy a legnagyobb mennyiség. A napraforgóolaj jó, csak mindenütt azt használják. A repce és napraforgó olaja, amúgy is mennyiségi olaj. Nem a minőségről szól a történet. Sütéshez az avokádó olaj lenne az ideális, sajnos minden pozitív tulajdonsága ellenére, az íze nem főnyeremény.
A tökmagolaj férfiaknak hasznos, idősebb korban. Az íze nagyon finom. A saláták és zabpehely reggelik nélkülözhetetlen kelléke.
A lenolaj sem rossz ízű. Sütésre nem jó. Viszont az ómega 3-ban gazdag változata roppant egészséges.
A mákolaj is finom. Ráadásul egészséges is. Akár a hajadra is kenheted.
Most találtam rá a máriatövismag olajra. Jó az íze és májbarát. Ha létezik méregtelenítő anyag, akkor ez az olaj az. Még a gombamérgezés esetében is segít.
Feketekömény olaj. Vannak országok ahol a vaj helyett kenik a kenyérre. Ezzel nagyjából mindent fontosat elmondtam róla. A feketekömény zamatosabb, de az olaj is jó. Buddha egyszer azt mondta, hogy a feketekömény, a halálon kívül, mindenre orvosság.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1613) Hieronymus válasza Cathfaern (#1611) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Kókuszolaj miben jobb a vajnál? Vagy csak amiatt, hogy növényi eredetű?"

Az mindenképpen előnyösebb, hogy koleszterin mentes. A füstölés pontja jóval magasabb a vajénál. Egyszerűbb benne sütni és többször felhasználhat sütésre. A második sütési körben már teljesen íztelen finomított olajnak számít.
A vajjal vigyázni kell. Sokkal alacsonyabb a füstölési pontja.

Mindettől függetlenül vannak ételek, amihez csak a vaj passzol. Ma pisztrángot sütöttem ebédre vajban. A vaj íze optimális a halhoz. Az lényegtelen, hogy kókuszolaj egészségesebb.
A marha steak mehet kókuszolajban. Mire elkészül, nem marad kókusz íze. (Nem szeretem angolosan. Legyen annyira átsütve, hogy vágás közben már ne folyjon vér a közepéből. Azért maradjon egy pici rózsaszín a közepén. :DDD )

.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1614) Arpee78 válasza Hieronymus (#1612) üzenetére


Arpee78
senior tag

A margarin egy (kenhető) növényi olaj. Ma már nem sokkal egészségtelen a folyékony megfelelőinél. Ha te sok növényi olajat használsz, akkor nálad az omega 6 lehet sok. Talán az omega 3-6 arány sem jó. Eszel zsíros húsu halakat?

Ez esetben neked tényleg a vaj a jobb.

(#1615) Teasüti válasza Hieronymus (#1612) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Javíts ki ha tévedek, de az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz.
Vagyis ez egy többszörösen feldolgozott és finomított olaj.
Én emberi fogyasztásra nem találom alkalmasnak.

Avokádó olajjal mi a gond? Szerintem semleges íze van, én használom serpenyőben való sütésre épp úgy, ahogy főzésre. De salátára is. Szerintem jó anyag.

MÁS
Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából.
Szerintem így helyes: az "iparilag feldolgozott" élelmiszerek kerülendők. A házilag és kisüzemileg feldolgozott élelmiszerek volnának ideálisak emberi fogyasztásra. Elvégre egy hagyományos füstölés, tartósítás is feldolgozás. Viszont nekem nem ez jut eszembe mikor szóba kerül ez a fogalom.

[ Szerkesztve ]

(#1616) Hieronymus válasza Teasüti (#1615) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

" az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz."

Ahogyan a német mondja, jein. Igen és nem egyszerre.
A minőségi olajakat hidegen sajtolják. Az étkezési olajokat már bonyolultabb módon.
Ha csak az olívánál maradunk, három változata létezik
A hagyományos módszerekkel sajtolt változat. Opálos, zöldes és üledékes. Ez felel meg a házi elkészítési módszernek. Drága, finom, de gyorsan avasodik.
Hidegen sajtolt olaj. Ez enyhén zöldes, tiszta olaj. Az íze és állaga rendben van.

Finomított olíva olaj, más történet. A minőségi olíva olaj maradéka, az olíva paszta. Ez még finom, csak kevesen vásárolják. Az olaj tartalma még mindig jelentős. Tehát kinyerik belőle, az olajat. Az állaga megfelelő. Az ízéről ne beszéljünk. De legalább nem drága.
Sütéshez jók ezek az olajok, Egyszer használod és kiöntöd, A legértékesebb opálos olajjal nem is lehet sütni. főzéshez és salátákhoz jó.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1617) Hieronymus válasza Teasüti (#1615) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"MÁS
Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából."

Igazad van.
De pontosabban fogalmazok. Ez ideológia. A filozófia párosul a racionalitással.
Minél feldolgozottabb egy élelmiszer annál egészségtelenebb.
Minél több összetevőből áll egy élelmiszer, annál egészségtelenebb. A fűszereket leszámítva.

Korábban írtam, hogy a csipsz egészségtelen, de mégis van egészségesebb és egészségtelenebb változata. Cathfaern leírta ugyan ezt a vaj és margarin összehasonlításában.
A kóser konyha nem engedi a tejes ételeket a húsosakkal keverni. A halal konyha (arab) is alkalmazza a feldolgozott ételek újra feldolgozásának tilalmát.
A cordon bleu nagyon finom. Ám nyugodtan pályázhat a kerülendő ételek mintapéldányának címére.
A sajt feldolgozott élelmiszer. A sonka szintén feldolgozott élelmiszer. A liszt és zsemlemorzsa kalória bomba. A tojás ezen formája koleszterin bomba. Egyedül a hús van elfogadható állapotban az egészséges étkezés szempontjából nézve.

A nagyszüleink még nem ismerték fel az étkezés és egészség összefüggéseit. A szüleink már felismerték az összefüggéseket. Nekünk már alkalmazni kell a gyakorlatban, hogy kevesebb betegséggel éljünk együtt. Gondolom ez elfogadható cél mindenki számára.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1618) Cathfaern válasza Teasüti (#1615) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Azért csinálok filozófiai kérdést a "feldolgozott élelmiszer" fogalmából, mert nincs tényszerű kutatás arra, hogy mi számít annak. Ugye az egész feldolgozott élelmiszer káros problémakört nem rég óta kezdték csak pedzegetni, előtte ugye sokkal inkább azzal volt elfoglalva mindenki, hogy milyen makro káros vagy nem káros.
Az nyilvánvaló, hogy aminél az összetevők feléről azt se tudja az ember, hogy micsoda (azután se hogy utánanéz, hogy az ilyen e300 = c-vitamin dolgokat kikerüljünk), az feldolgozott élelmiszer lesz. De pl. a füstölés tipikusan olyan házi / hagyományos tartósítás, ami nem biztos hogy egészséges. Pozitív hatásáról legalábbis biztosan nem tudok, márpedig ha lenne, akkor valaki aki érdekelt benne (füstölt élelmiszereket állít elő) már tuti fizetett volna rá egy kutatást :)

És a házi feldolgozás se garancia arra, hogy nem lesz erősen feldolgozott. Lásd pl. tartósítószerek használata mondjuk zöldségek eltevésénél (savanyúságok főleg). Vagy mi a helyzet a sózással tartósítással? Alapvetően nem gondolom azt, hogy a só méreg lenne (ugye vannak ilyen irányzatok is), de erősen vitatható a megfelelő sómennyiség is, innentől kezdve mindenképp figyelembe kell venni a sózással tartósított élelmiszerek fogyasztásánál.

Szóval gyakorlatilag a szárított húst (halat), a zsírjában lesütött és eltett húsokat, illetve értelemszerűen a fagyasztást leszámítva hirtelen nem nagyon jut eszembe olyan házi feldolgozás, aminél teljesen egyértelműen kimondható lenne, hogy semmi olyan nem történik vele ami egészségkárosító lehet. Nem tudom, hogy az-e, mert minimális kutatás van a témában és azok is tipikusan összemosnak dolgokat. De szerintem nem lehet nyugodt szívvel kijelenteni, hogy bármi ami házi, attól rögtön egészséges lesz.

(#1619) Teasüti válasza Cathfaern (#1618) üzenetére


Teasüti
nagyúr

De szerintem nem lehet nyugodt szívvel kijelenteni, hogy bármi ami házi, attól rögtön egészséges lesz.
Nem, valóban. De én itt abból indulok ki, hogy "régen minden jobb volt". És mi volt régen? Ipari feldolgozásra nem volt annyira jellemző az alapanyagok kispórolása/helyettesítése és a kémia masszív alkalmazása.
Az a szintű kémia meg amit házilag hagyományosan alkalmazunk, az meg kiállta az idő próbáját szvsz.
Gasztronómiából és történelemből elég tudatlan vagyok, de talán nem lövök nagyon mellé ha azt gondolom, hogy a történelem során már nagyon régóta alkalmazzuk a házi módszereket. Ellenben azzal a megközelítéssel, amikor a modern technológiával alkotóelemeire bontjuk a biomasszát és molekula szinten állítunk elő "ételt". Nevezhetjük szintetikus kajának is. Amit a kistermelőtől veszek, abban legalább nincs kétségem, hogy miből van. Ahhoz max hozzáadnak, el nem vesznek belőle.

(#1620) consono válasza Teasüti (#1619) üzenetére


consono
nagyúr

Hát, a hozzáadás is egy érdekes kérdés, hogy mit adnak hozzá, de nem erre akartam reflektálni. Azt írod, régebben minden jobb volt, amiben ha csak a környezet szennyezés hatásait nézzük biztosan igazad van. De azt sem szabad elfelejteni, hogy mennyi volt az átlagéletkor "régebben". Meg azt sem, hogy mi egy szerencsés generáció vagyunk, mert lassan egy emberöltő óta nem volt háború nálunk, ami előtte nagyon nem volt jellemző, átlag 30 évente megtizedelődött a lakosság. Nem lehet tudni, hogy milyen betegségek jelentek volna meg tömegesen, ha nincs ez.

"In God we trust. All others must bring data"

(#1621) Cathfaern válasza consono (#1620) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Mint ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenleg "házias"-nak tartott ételek mekkora része nem létezett mondjuk 300 évvel ezelőtt :) Szóval a "kiállta az idő próbáját" erősen nézőpont kérdése. Mondjuk tény, hogy pl. pont a füstölést már ókorban is alkalmazták, ha nem korábban.

(#1622) Teasüti válasza Cathfaern (#1621) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Menjünk vissza csak két-három generációt!
Nagyszüleink generációja az, akik simán elélnek/eléltek 80-100 éveket különösebb egészségtudatos életvitel nélkül. És ők nem voltak még kitéve a modern városi életmód mellékhatásainak, se a modern szintetikus kajáknak. Ha csak ezt nézem önmagában, akkor a káros szenvedélyek se járnak életbevágó következményekkel. Megfejelve a városi élettel, a mozgásszegény életmóddal és a szintetikus kajákkal... Sztem ezek egyenként legalább akkora tényezők, mint mondjuk a dohányzás. Én és a korosztályomban lévő férfiak miért kopaszodunk már 30 év alatt is?
Én inkább erre hivatkoznék: az 50-100 évvel ezelőtti tanyavilágra, ahol az embernek voltak állati, földje és megtermelt magának majdnem mindent. Itt még nem volt hűtőszekrény, ellenben volt hagyományos füstölés és kamra. Ismeretlen fogalom volt az "E betű" és ekkor még a gyárak is "igazi" ételt állítottak elő. Az ipari tartósítás elég kezdetleges volt, vagy nem is volt. De 30-40 éve se volt még annyi kémia. A sör 2 hét után tönkrement (én Y generációs vagyok, én erről már lemaradtam), a majonéz sem állt el egy évig, a virsliben még hús volt, ahogy a felvágottakban is (löncshús valaki?), a zsemlében és a kifliben még volt anyag és megkockáztatom, hogy a tartós tej is viszonylag új fogalom. Az a korszak egész élhetőnek tűnik így utólag.

[ Szerkesztve ]

(#1623) Cathfaern válasza Teasüti (#1622) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

:Y Nagyon téves és idealizált elképzelésed van az 50-100 évvel ezelőtti világról...

(#1624) Teasüti válasza Cathfaern (#1623) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Szorítkozzunk kizárólag az ételek minőségére! Szerinted nekem vannak idealizált elképzeléseim, ha azt gondolom, hogy azok az ételek messze-messze felülmúlták tápanyagtartalomban és minőségben a mai ételeket? És a mai alatt az átlag nyugati polgár életmódját értem, nem a termelőkét akik földet művelnek és állataik vannak. Az is max üzleti célból, életvitelszerűen senki nem gazdálkodik már manapság a nyugati világban.

[ Szerkesztve ]

(#1625) Cathfaern válasza Teasüti (#1624) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

50-100 évvel ezelőtt valamelyik világháború után vagyunk (vagy közben). Az ételek minőségére leginkább az jellemző, hogy "mi van", nem azt hogy mi egészséges és mi nem. Pont ezekben a korszakban kezdtek elterjedni a konzervek, a finomított szénhidrát tömeges használata (olcsó és sok benne a kalória, még ha nyilván ezt nem is így fogalmazták meg). Permetszerek tekintetében 1945-től már elérhető volt a DDT. De igazából mindig is használtak permetszereket, csak annyiból rosszabb volt a helyzet, hogy erre semmi szabályozás nem volt, és pl.:
"By the 15th century, toxic chemicals such as arsenic, mercury, and lead were being applied to crops to kill pests. In the 17th century, nicotine sulfate was extracted from tobacco leaves for use as an insecticide. The 19th century saw the introduction of two more natural pesticides, pyrethrum, which is derived from chrysanthemums, and rotenone, which is derived from the roots of tropical vegetables.[13] Until the 1950s, arsenic-based pesticides were dominant." (forrás)

Olyanokról már nem is beszélek, hogy mennyire elterjed volt a dohányzás ebben a korban és igazán fel se merült, hogy káros lenne... (1929-ben jelent meg az első publikáció a dohányzás káros lehetséges káros hatásairól).

Szóval összefoglalva? Nem, akkoriban (sem) ettek az emberek bio és csúcsminőségű élelmiszereket. És nem, nem éltek "simán 80-100" évig.

(#1626) Teasüti válasza Cathfaern (#1625) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Hát nem tudom. Mamám és papám a háború idején voltak kisgyerekek. Nagyvonalakban képben vagyok az életükről. Mamám tanyán nőtt fel, tipikus tanyasi életben ahol volt földed és meg kellett termelned mindent, ha életben akartál maradni. Nem idealizálom ezt az életet, hisz mai értékrenddel nekem közelebb áll a nyomorhoz, mint a jóléthez. Viszont amit ettek, az közel állt a természethez. Amit ma megveszek az áruházban, az meg nem. Pont.
Apám meg 66-os gyerek, ő már a békeidőben nevelkedett amikor már dübörgött a gazdaság és még 20 fillér volt a kenyér. Valahogy ő is egészen más véleménnyel van a maihoz képest az akkori ételek minőségéről, hisz azon nőtt fel. Én már max csak hallgathatom ezeket a beszámolókat, hisz én már a tartósított és hosszú szavidejű ételek korszakában nőttem fel. De még nekem is van egy-két olyan gasztronómiai élményem/emlékem, amit ma már nem, vagy csak nehezen lehet megtalálni. Én nagyon szerettem a felvágottakat gyerekként. Ez nem is volt olyan régen hisz 89-es vagyok. Ma már nem eszem meg a felvágottakat. Nem a keto miatt, már hosszú évek óta nem rajongok értük. Most, hogy elköltöztem MO-ról és hozzájutok több nemzet termékeihez is, azt mondom a lengyeleknek még egész jó minőségű felvágottaik vannak. Amik MO-n kaphatók, azt viszont a kutyámnak nem adnám oda. (Régen az olasz felvágott az egyik legjobb volt, ma már az egyik legszarabb.) És akkor ne beszéljünk arról, hogy "régen minden jobb volt"? (Az ételek minőségét illetően.)

[ Szerkesztve ]

(#1627) consono válasza Teasüti (#1626) üzenetére


consono
nagyúr

Vicces dolog ez, mert én nálad idősebb vagyok (73-as), falusi gyerek voltam és nem az az élményem, hogy mennyivel jobb lett volna a kaja, főleg nem a felvágottak gyerek koromban. Itt most a 80-as évekről beszélek, a 90-esben a gengszterváltással nagyot változott a világ... Sajnos szelektív az emberek emlékezete, de pl. a feleségem nagymamája nem volt hajlandó barna kenyeret enni, mert hogy annyit evett a háború alatt és nem a bio-t :( Végül is mindegy is ez, mi most élünk, itt kel választanunk (vagy nem), hogy mit eszünk.
A felvágottakról még egy szót, mert ezt már én is észrevettem: igazából a szalámin kívül, amin a fiam él :) minden felvágottat az Aldiban vagy a Lidl-ben vesszük...

"In God we trust. All others must bring data"

(#1628) Teasüti válasza consono (#1627) üzenetére


Teasüti
nagyúr

És mi a véleményed a trapista sajtról? ;)
Szerintem amit most e név alatt forgalmaznak, annak köze nincs a sajthoz. Főleg nem ahhoz, amit mondjuk 20-30 éve forgalmaztak. Se íze, se szaga. Csikorog a fogaim közt, sütéshez teljesen alkalmatlan. Szar az egész ahogy van. És nem lehet ráfogni az árra sem, mert UK-ben a legolcsóbb Tesco-s cheddar is egy teljesen más világot képvisel minőségben. És árban nincs akkora nagy szakadék. Anyum ezen pl teljesen ki van akadva, ő húsnagykerben dolgozott évekig, tisztában van az árakkal és a kínálattal. Esküszik rá, hogy itt a legolcsóbb sajt is mérföldekkel jobb, mint MO-n egységárban ugyanannyiért. Röhögni fogsz, de pl sajtot mindig szoktam küldeni, ha megy haza csomag.

Amúgy le merem fogadni volt disznóvágás nálatok is. Azért tedd a szívedre a kezed, egy saját nevelésű disznóból készült szalonnák, húsok és sonkák nem egy ringben játszanak a bolti termékekkel! :N
Én életem legfinomabb sonkáit kizárólag faluhelyen ettem.

[ Szerkesztve ]

(#1629) consono válasza Teasüti (#1628) üzenetére


consono
nagyúr

A trappistát azt adom, sajnos minimális olyan van, ami fogyasztható :( Pedig szeretem, szeretném. Nem is nagyon veszek már, mert mindnek van valami kő, homok, kavics, mittomén milyen mellékíze. A Pannóniával még elégedett vagyok. Mondjuk az is érdekes, hogy ez mennyire az elmúlt 10-15 évben romlott el, gondolom a tömegtermelés miatt, mert előtte még volt igazi, sárgább, jó ízű trappista.
A sonkákban igazad van, egészen más volt a gyermekkorom sonkája, de lehet, hogy ennek is a nagy része csak nosztalgia :) Jó sós volt, az biztos! Mondjuk nem csoda a sós vizes pácolástól milyen legyen? Apu még 10-15 éve is csinált, pedig disznónk nincs vagy 35-40 éve. Megvette a nyers sonkát, vagy a fél disznót a helyi hentesnél és otthon pácolta, a szomszédban meg füstöltette. Nekem nem is ez hiányzik, mert jó minőségű, "kézműves" (ej, de utálom ezt a szót, túlságosan is el van használva) sonkát azért talál az ember, nekem egy dolog hiányzik: a disznóöléskor csinált friss pecsenye. Mindennél finomabb a frissen leölt állat húsa... Hiába veszek friss húst, az már más.

"In God we trust. All others must bring data"

(#1630) D1Rect válasza consono (#1629) üzenetére


D1Rect
félisten

A lidl féle drágább trappistát kóstoltad?
Igaz olyan árban van, hogy lehet azért lehet sajtot is kapni.

(#1631) Cathfaern válasza Teasüti (#1628) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Magyar sajt téren egyetértek. Amíg nem voltam egy hetet Hollandiában, addig azt gondoltam, hogy van jó sajt Mo-n, azóta rájöttem, hogy nincs :D De ez megint nem az ipari termelés számlájára írható, mert ahogy írod te is, nyugatabbra simán a legolcsó "szupermarketes" sajt is jobb, mint az itteni. Valamiért magyarok ezt igényleg.
Amúgy én tulajdonképpen szeretem a magyar trappistát is (már amelyiket, van amelyik borzalmas), de abban egyetértek, hogy közelebb áll a mozarellához, mint egy rendes kemény sajthoz.

(#1632) psyche


psyche
csendes tag

Na én meg már leálltam a "nagyon feldolgozott" élelmiszerekkel 2 hete, a napi étkezésem bacon-tojás - sajt - olívás szardíniakonzerv - zöldség valamelyik kombinációja.

Viszont a barátnőmmel hamarosan nyaralni megyünk 3 napra és nem örülne, ha ketoételeken élnék 2 napig. Azt mondta, hogy nem járunk sokszor nyaralni, ennyit igazán kibírok :D Valahol igaza van, ja...

Tehát lesz 1-2 nap a következő hétvégén amikor gyros / fagylalt / lángos lesz terítéken... :S

Ezt hogy oldjam meg? Maradjak ketoétrenden ezek mellett is?

Vagy ha éppen nem az utcán eszünk, akkor fogyasszak csak csirkemellsonkát magába? Merthogy biztosan ki fogok esni a ketózisból, így talán nem kellene zsírosat ennem akkor sem amikor épp "tisztán" tudok étkezni.

A csirkemellsonka / csirkemell pedig magában nem árthat mert csak sima fehérje.

Jó az elgondolás? Egyáltalán mennyire töröm meg a keto-adaptációt ha most lesz egy-két hétvége amikor félreeszek? Mekkora kárt okozhatok majd?

[ Szerkesztve ]

(#1633) Cathfaern válasza psyche (#1632) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igazából nyugodtan ehetsz ketot nyaralás közben is. Gyrosnál kérsz gyrostálat hússal és zöldséggel, hamburgeresnél is kérhetsz ilyet (húspogácsa + zöldség dobozban), vagy ha nincs dobozuk, akkor egyszerűen kieszed a zsemléből a "lényeget". Étteremben értelemszerűen megoldható a saláta + hús kombó. Fagylalt nyilván problémásabb, bár egyre több helyen kapni édesítőszeres fagylaltot (sima "nyalós" helyeken is), tehát az se teljesen kizárt (bár nyilván ha mondjuk xilittel csinálják, akkor nem ideális, de ha nem abból viszed be a napi kalóriádat, akkor nyaralás címén szerintem elfogadható kompromisszum az is).

Ha szállodában lesztek, akkor reggeli könnyen megoldható keton, rántotta / virsli / kolbász / felvágottak / vaj / zöldségek mindig vannak. Vacsora problémásabb lehet, de ha svédasztalos, akkor megint összeválogathatod magadnak. Ha menüs, az neccesebb, de az se megoldhatatlan, főleg ha szólsz hogy te nem eszel köretet.

Viszont ha ennek ellenére úgy döntesz, hogy nem maradsz keton, akkor igen, ahogy írod, ne egyél ketos dolgokat. Ha magasan az inzulinszinted, és ráeszel zsírt, akkor megy szépen minden lerakatba.

"Egyáltalán mennyire töröm meg a keto-adaptációt ha most lesz egy-két hétvége amikor félreeszek? Mekkora kárt okozhatok majd?"
Ezt senki se fogja tudni neked megmondani, mert kutatás 0 a témakörben, és mivel nehezen mérhető dologról van szó, ezért egyéni tapasztalat se sok. Max "megérzések", de ugye azzal tudjuk mi a probléma.

(#1634) psyche válasza Cathfaern (#1633) üzenetére


psyche
csendes tag

Na és a sztíviás fagylalt?

(#1635) Cathfaern válasza psyche (#1634) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Elvileg nincs vele gond keto szempontjából.

(#1636) Hieronymus válasza Teasüti (#1624) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Kicsit kicsaptátok nálam a biztosítékot.
Reagálok néhány bedobott elképzelésre.

"Szorítkozzunk kizárólag az ételek minőségére! Szerinted nekem vannak idealizált elképzeléseim, ha azt gondolom, hogy azok az ételek messze-messze felülmúlták tápanyagtartalomban és minőségben a mai ételeket?"

A messze felülmúlták bizonyosan nem igaz.

A kenyeret, nagyjából a hatvanas évek végéig hagyományosan gyártották. Addig nyilvánvalóan jobb volt. Nagyszüleim laktak Mezőhegyesen. Cserekenyeret ettek. Vinni kellett a lisztet, a péknek. Valamennyit fizettek is munkáért. Hetente kétszer volt sütés és ehető maradt a kenyér, a maradék napokon. Most tudok hasonló minőséget vásárolni. A szombati kenyér még holnap is ehető lesz. Az íze marad, csak szárazabb egy kicsit.. A hetvenes évek elején jelentősen ugrott az életszínvonal. Nőttek a fizetések. Rengeteg technológiát vásárolhattak. Addig a trappista sajt sárga volt és lyukakkal teli. Először a lyukat lopták ki belőle, később az élénksárga szín is eltűnt. Ahogyan tűntek el az idősebb pékek, hentesek, ... Úgy vetet át, az iparszerű termelés a lakosság ellátásának folyamatát.

De abban az időben fel sem merült, mi az egészséges és mi nem. Magyarországon hiánygazdálkodás volt. Mindenből kevesebbet gyártottak az igénynél. Ez persze nem volt teljesen igaz. Voltak termékek, amiket folyamatosan gyártottak. Raktárra, mert senkinek sem kellett.
Tervgazdaság volt és 5 évre előre terveztek. Öt évre előre meghatározták a gyártható motorkerékpárok számát. A mosó por mennyiségét, ... Meg azokat a termékeket is, amit senki sem vásárolt, csak gyártották.

"Mamám tanyán nőtt fel, tipikus tanyasi életben ahol volt földed és meg kellett termelned mindent, ha életben akartál maradni. Nem idealizálom ezt az életet, hisz mai értékrenddel nekem közelebb áll a nyomorhoz, mint a jóléthez. Viszont amit ettek, az közel állt a természethez."

Attól függ mit tekintesz természetesnek.
A füstölés egészségtelen tartósítási eljárás. Kimutathatóan csökkentek a füstöléssel kapcsolatba hozható daganatos betegségek mennyisége. A zsírba sütött hús tárolása sem volt sokkal jobb megoldás. Ráadásul rettenetes mellékíze volt. Az egészségesebb, levegőn szárítás nem terjedt el Magyarországon. Vélhetően az éghajlat sem ideális hozzá.

"Apám meg 66-os gyerek, ő már a békeidőben nevelkedett amikor már dübörgött a gazdaság és még 20 fillér volt a kenyér."

A Zetor dübörgött nem a gazdaság. Az ötéves terveket tartani kellett. Az árakat nem lehet értelmezni a mai ismeretek alapján. A kenyér, tej és benzin egy áron volt. Csak az hiányzik a képből, hogy a havi fizetésből mennyi kenyeret lehetett venni. Illetve a többi fogyasztási cikkeknek az ára hogyan arányult kenyéréhez.
Kevesek arcán volt nagy vigyor a havi fizetés okán. Mondjuk a felesleggel, nem sok mindent tudtak kezdeni.
A pult alól vásárolt, második Sokol rádió, már nem boldogított. Autóra 10-12 évet kellett várni. A hároméves járművet, akkor lehetett csak eladni. Magasan az aktuális új ár fölött lehetett csak megvásárolni.

Ezt leszámítva minden szép és jó volt. Ja nem.
A tejföl 24 óráig volt fogyasztható. Bár előfordult, hogy már reggel gombás volt a teteje. A sör egynapos és háromnapos lejárattal készült. Az alkeszek vitték az egynaposat. Nem volt gond, ha már változott az íze. Olcsó volt.
A Pikkszalámi árára tisztán emlékszem. 100 forint volt kilója (1966-68 körül. Nem is izgalmas a pontos év, mert sokáig nem volt divat az árváltozás. Éveken át maradt az ár.. Igen drágának számított. Mi csak az exportból kieső készleteket kaptuk. Sokszor nem töltötték elég keményre a belet és a közepén maradt lágy rész, ami idő előtt kezdett romlani.
A szüleim boltosok voltak. Az első boltnak, amire emlékszem, fapadlós volt az eladótere és még nem volt önkiszolgáló. Minden este gázolajos faforgáccsal kellett kezelni a hajópadlót. Gondolhatod milyen bukéja volt annak a kenyérnek ami egy órán keresztül a bolt polcán várakozott. Az állami kiskereskedelmi vállalat boltjai számozottak voltak. A telefonszámot használták a boltok jelölésére. A szüleim boltja volt a huszonnégyes. :D
Magánszemélynek csak akkor jutott telefon, ha fontos beosztású ember volt. Például párttitkár. A beteg csak akkor kaphatott, ha a lépcsőházban másnak nem volt telefonja. Nem pazaroltak vonalat. Ha volt, akkor volt honnan hívni a mentőt.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1637) Teasüti válasza Hieronymus (#1636) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Jó volt olvasni, köszi! :)
Nyilván én a tizedét nem tudom úgy visszaadni annak, amiket csak hallottam. :)

(#1638) Teasüti válasza psyche (#1632) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Amúgy azt azért tartsd észben, hogy ha kijössz a ketózisból, akkor ne vigyél be zsírt a ch-val együtt! Vagy low carb, vagy low fat. Egyszerre ne.
Azért mondom, mert piszok gyorsan hízásnak indulsz, ha a ketós zsírbevitel mellett bűnözöl. :)
Tapasztalat.

[ Szerkesztve ]

(#1639) psyche válasza Teasüti (#1638) üzenetére


psyche
csendes tag

Jaja, ahogy Cathfaerm is irta, tul lehet elni egy ket modsszerrel. :)

Majd eszek gyroshust salataval, etteremben meg hust kerek salataval vagy raolvasztott sajttal.

A hetvegen is csirkemellet ettem kecskesajt korettel :D

(#1640) Teasüti válasza psyche (#1639) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A bnőd a fejedre fogja borítani a salátát. :DDD

(#1641) szuszinho


szuszinho
őstag

Visszaolvastam pár nap termését :)

Vaj téma margójára: egyikőtök sem fogyaszt ghít? Mi már csak ezt esszük. Durván fél óra alatt készítem el, és mindenhez is jó :) Befűszerezve, húsokra is nagyon finom...

Ismét előjött a feldolgozott, tartósított, füstölt, stb. téma. Fermentálás? Én kimondottan imádom a fermentált zöldségeket. Ezt sem eszi senki?

(#1642) Cathfaern válasza szuszinho (#1641) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Már többször ki akartam próbálni a ghit, de bolti verzió horror áron van, a házi megoldásra meg csak nagyon macerásat találtam. Te hogy csinálod?

Fermentált növénynek számít a savanyított káposzta ugye? Az szerepel a cikkben is, rakott / székely káposzta formában :)

(#1643) Teasüti válasza szuszinho (#1641) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Hát az meg micsoda?

Ghee lesz az, nem gitt!!! :))
Ahogy nézem az Omega arányok nem túl biztatóak. Miért volna érdemes ezt enni mondjuk vaj helyett? (Rendes tejből készült vajat értek ez alatt, MO-n teavajként ismeretes.)

[ Szerkesztve ]

(#1644) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Tanulmány két tanulmányról, amelyek egy inuit csoportot vizsgáltak, akik 1955 környékén hagyományos életmódot folytattak (halászat, vadászat), aztán letelepedtek, mert több pénzt hozott a "fehér emberrel" való kereskedés meg szuvenír gyártás: [link]. Kivonatolom, akit érdekel, az eredeti se hosszú, csak 3 oldal.

Letelepedés együtt járt étrend változással is, eredeti étrend:
Fat: 41%
Protein: 33%
Carbohydrate: 26% (<13%*)
*az eredeti tanulmány 26%-ot mért, de ekkor még számoltak az izomban lévő glycogénnel is, amiről viszont azóta kiderült, hogy az állat elpusztulása után nagyon hamar lebomlik, így az emberi szervezetig már nem jut el, szóval a 13% a reális érték.
Nem off, csak hogy elkülönüljön a tanulmánytól: Ehhez személy szerint még annyit fűznék hozzá, hogy igen, ez nem ketogén szint, 2700 kalóriára számolva (ennyit mértek náluk átlagban) 80-90g ch-t jelent. De ne felejtsük el, hogy messze nem ülő életmódot folytató emberekről van szó, illetve ők kiskoruktól ezt ették, tehát nem kialakuló vagy meglévő inzulinrezisztanciát kell visszafordítani. Ugye gyakorlatilag elhízással arányosan nő az inzulinrezisztencia mértéke: [link], tehát aki elhízott annak garantált hogy van valamilyen mértékű inzulinrezisztanciája. Amit sima vérképnél nem mérnek, vércukrot meg kezdetben nem befolyásolja, így rejtett marad amíg nem lesz olyan mértékű, hogy a szervezet nem tudja kompenzálni.

Módosult étrend:
Fat: 40%
Protein: 15%
Carbohydrate: 45%

Fogazat:

Előtte:
few or no dental problems’ in the“‘Eskimos living on their native food
Gondolom sejthető, hogy 1950-es években az inuitoknál nem a napi 3 fogmosás volt az elterjedt mindenféle hiperszuper okos fogkefékkel meg okos fogkrémekkel.

Utána:
The average number of affected teeth for primary teeth showed an ‘Almost 90%
increase’ in the sum of decayed, missing and filled permanent teeth
For those ‘…over 6 years of age exhibited a four-fold increase’.1
‘The most dramatic change was observed in individuals 30 years of age or older. In
this previously caries-free group, all subjects had developed caries in the course
of 8 years’.1

Vérnyomás:

Inuitoknál
"In a series of 117 Eskimo patients, only one (0.85%) of the patients had systolic blood
pressure >145mm Hg"
(I)"In one 60-year-old Eskimo woman with a blood pressure of 200/80 mm Hg, there was slight
enlargement of the left ventricle of the heart’."(/I)
"80% of the recorded systolic blood pressures were below 116mm Hg"

Ugyanebben az időszakban statisztikák USA-ból:
"8.6% prevalence of hypertension in the USA (data from Dahl 1954–1956).
11%–13%prevalence of hypertension in Chicago in 1939, which reached 25% by
1975."

Érelmeszesedés:

Inuitoknál
"None of the 16 Eskimos analysed here showed any evidence of arteriosclerosis by clinical or
roentgenological (X-ray) examination"
"…his (Alexander 1949) electrocardiographic and clinical examination of 296 Aleuts, including
23 above the age of 60, revealed almost no cardiovascular disease"

Mindeközben a nyugati világban
"‘Calcium is present in 50% of individuals aged 40 to 49% and 80% of individuals
aged 60 to 69’"

Ami kritikám a tanulmánnyal kapcsolatban, hogy a bevezetőt leszámítva nem foglalkozik az életmódváltással (vadászó életmódból -> széken ülő életmód), bár nyilván ez a fogazatot nem nagyon érintheti, de a többit befolyásolhatja.

[ Szerkesztve ]

(#1645) Teasüti válasza Cathfaern (#1644) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A fogakra vonatkozólag még sehol nem láttam utalást. Nekem viszont már feltűnt, hogy ketón nincs lepedék képződés és a gyulladáscsökkentő hatású kaják és/vagy ch mellőzése miatt a fogaim sem fájnak.
Érdekességképp pedig pont egy-két hete jött ki egy fogfájás, valószínűleg egy apró lyuk miatt. Ha ch-t eszem, akkor elkezd fájni. És ez a fájdalom megszűnik ahogy kiürül a ch a szervezetemből. Van egy bölcsességfogam is, ami vízszintesen van beágyazódva és nyomja az előtte lévőket. Már egy éve kiderült, de lusta vagyok elmenni kivetetni. Ez is sajgott eleinte, de az étrendváltással tünetmentes. Jó, mi?
De nekem a leglátványosabb mégis az, hogy a fogaim tiszták maradnak.
Ha meg nagy mennyiségű finomított ch-t eszem, akkor rögtön lepedék képződik.

[ Szerkesztve ]

(#1646) Woodslave válasza Teasüti (#1645) üzenetére


Woodslave
nagyúr

mint pl. a zsír vagy a feldolgozott húskészítmények?

Ha már egészség vonal akkor ehhez mit szóltok? [link] Leghosszabban egészségben élő kultúrák távolabb se állhatnának a ketótól.

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1647) Teasüti válasza Woodslave (#1646) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Csak a fejezet címeken futottam át, de így ránézésre szimpatikus. Lényegében mellőzi mindazt, amit mi is és bátorít a növényevésre elkerülve mindent, ami a mai világban tele lehet szennyezőanyagokkal: hús, hal, tejtermék. A tojást gondolom a koleszterin miatt.
A tojásba beleolvasva rögtön feltűnik ez:

People in all of the “Blue Zones” eat eggs about two to four times per week. Usually they eat just one as a side dish with a whole-grain or plant-based dish. Nicoyans fry an egg to fold into a corn tortilla with a side of beans. Okinawans boil an egg in their soup. People in the Mediterranean “Blue Zones” fry an egg as a side dish with bread, almonds, and olives for breakfast. “Blue Zones” eggs come from chickens that range freely, eat a wide variety of natural foods, and don’t receive hormones or antibiotics.
Na most ez nekem a "hagyományos egészséges étrend" idáig.

Mellőzi a cukrot, vizet iszik, magvakat rágcsál, növényeket fogyaszt, teljes értékű/kiőrlésű dolgokat eszik. Gondolom a mennyiségek sincsenek eltúlozva ezért egyáltalán nem meglepő, ha jól működik.
Ez majdnem mint egy közönséges vega étrend, nem?

Azt tudjuk, hogy a low carb és a low fat működik, csak a zsír és ch együtt nem. Minden más csupán az étel minőségén múlik.

[ Szerkesztve ]

(#1648) Cathfaern válasza Woodslave (#1646) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Sorry, de én csak azt látom, hogy van egy oldal ami azt állítja magáról, hogy "We distilled more than 150 dietary surveys of the world’s longest-lived people to discover the secrets of a longevity diet.", viszont ezt semmivel se támasztja alá (vagy csak én nem találom?), ellenben el akar adni valamit. Ugyanezért nem vagyok hajlandó igazán foglalkozni a Bulletproof-al se, hiába ketobarát.

Azért ettől függetlenül végigfutottam az oldalt, ami feltűnt, hogy itt is nagyon tiltott mindenféle feldolgozott élelmiszer. Vicces lenne ha a végén kiderülne, hogy mindegy mit eszel, csak ne legyen feldolgozott :) Élelmiszer iparnak ugye igazából mindegy, hogy magas ch vagy magas zsír vagy magas akármi, csak gyárthassák a sok cuccot, azt úgyis megoldják, hogy nekik profit legyen belőle. De ha kiderül, hogy csak az az egészséges amit zöldségesnél vagy hentesnél megkapsz... na az szívás az iparnak.

[ Szerkesztve ]

(#1649) szuszinho válasza Cathfaern (#1642) üzenetére


szuszinho
őstag

Beleteszem egy edénybe a vajat (általában 1kg), és addig főzöm, amíg le nem tisztul szép, aranysárga színűre. Közben nem kevergetem, de a dzsuvás habot leszedem róla. Végén textil szűrőn keresztül öntöm az üvegekbe. Nagyon finom, imádjuk :)

(#1650) Woodslave válasza Cathfaern (#1648) üzenetére


Woodslave
nagyúr

igazából nem is figyeltem mit akarnak eladni. Csak a vita (kötözködés ;] ) miatt hoztam fel, hogy a valamilyen okból tovább élő népcsoportok között nem nagyon domináns a ketogén. Nyilván ezeken a területeken nem csak a kaja a hosszú élet titka. Meg azt se hiszem, hogy halat egy halász közösség ne enne minden nap, de mindegy is.

Abban szinte biztos vagyok, hogy a tengerparton (nem a jeges tenger ha már inuitok) én is tovább élnék :C :D

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.