Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) pweaver


pweaver
csendes tag

Sziasztok!

Egy jó ideje olvasgattam már a cikket (többször is átrágtam magam + redditen is elmélyültem a témában). Köszönöm Cathfaern, hogy ezt így összeszedted! :R
Jó trigger volt az elmúlt életvitelemből való kizökkentéséhez.
Irodai ülő munka, az elmúlt 8 évben +20 kg ballaszt jelent meg rajtam. 1,5 hónapja kezdtem a ketot (kicsit lustán csináltam időnként). Heti 1-2 edzés van, eddig 106-ról sikerült 99-re lemenni. Mellette IF-et 16:8-ban kezdtem egy kolléga ajánlására. Eléggé édesszájú vagyok, de ezzel az étrenddel nem hiányzik igazán a sok nassolás. :)

(#1402) Dingle


Dingle
tag

Sziasztok!
Valaki tud egy olcsó zsírforrást? Tepertőből már elegem van :D
Illetve nem gond az hogy sok a telített zsír bevitel?

(#1403) pilóta válasza Dingle (#1402) üzenetére


pilóta
nagyúr

Csülökpörkölt, körömpörkölt. Oldalas.

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1404) Woodslave válasza Dingle (#1402) üzenetére


Woodslave
nagyúr

itt nem gond. kardiológián már igen :P (bocs ;] )

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1405) Teasüti válasza Dingle (#1402) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nem gond. A sejtmembrán fele telített zsírsavakból áll, esszenciális tápanyag az is. Az igazi probléma, h az emberek kerülni próbálják.

(#1406) Dingle válasza Teasüti (#1405) üzenetére


Dingle
tag

Szóval akkor nem gond az hogy több mint a fele a bevitt zsírnak telített zsírból áll?
Nem nagyon látok sajna telítetlen zsírokat tartalmazó, olcsó zsírforrást :(

(#1407) Cathfaern válasza Dingle (#1402) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Olcsó? Szallonna és sertés zsír, azoknál olcsóbb nem nagyon van :)
Ha nem direkt zsír lenne a lényeg, akkor meg ahogy írják is a zsíros húsok a legjobb választás. Olcsóbbak is mint a szárazabb húsok. Tulajdonképpen az ideális ketogén étrend zsíros húsok + zöldségek lenne (némi körítéssel mint tojás, sajt, stb... ) :) De ebben én is sáros vagyok, mert szárazabb húsokat jobban szeretem állag miatt, szóval tipikusan én is száraz hús + zsír "magában" kombót szoktam tolni. De ez nem követendő példa :)

És nem, a telített zsíroktól egyáltalán nem kell félni.

[ Szerkesztve ]

(#1408) Arpee78 válasza Cathfaern (#1407) üzenetére


Arpee78
senior tag

"Ha világszerte körbenézünk, az összes zsírbevitelre vonatkozó ajánlások nagyrészt ugyanazt mondják, vagyis a teljes napi energiabevitel minimum 20 maximum 35%-a származzon zsiradékból. A telített zsírok ajánlott fogyasztási maximuma már közel sem ilyen egységes. A német-osztrák-svájci ajánlás a koleszterinszint megelőzése végett 10%-ban maximalizálja a telített zsírok bevitelét. A franciák csupán 8%-ot engedélyeznek, míg a hollandok azt javasolják, hogy tartsuk olyan alacsonyan a bevitelt, amennyire csak lehetséges. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is ezt az utóbbi álláspontot képviseli. A tengerentúlon az Amerikai Szív Szövetség 7%-ot javasol, míg a 2010-es amerikai táplálkozási irányelvek 10%-ot ajánlanak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a telített zsírsav bevitel ne haladja meg a 10%-ot, és még azt is hozzáteszi, hogy ahol lehet, helyettesítsük többszörösen telítetlen zsírsavakkal. A hazai ajánlás is a teljes napi energiabevitel legfeljebb 10%-ában maximalizálja a telített zsírsav bevitelt." Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Világszerte nem olvassák a legújabb kutatásokat vagy mindenhol csak brittudósok ülnek. De lehet a földönkívüli hátterű szénhidrátipar esküdött össze az emberiség elpusztítására.

[ Szerkesztve ]

(#1409) margithid válasza Dingle (#1406) üzenetére


margithid
veterán

Földimogyoró?

(#1410) Woodslave válasza Arpee78 (#1408) üzenetére


Woodslave
nagyúr

nekem is ez az egyetlen bajom ezzel a topiccal és tényleg nem trollkodás, meg ez egy nyilvános fórum ahol bár adott téma van, de nem feltétlenül probléma ha megjelenik egy ellentétes, vagy figyelemfelhívó poszt.

Az egy dolog, hogy egyéni tapasztalat alapján azt írja valaki, hogy qrva jó a keto, mert nem voltam éhes és fogytam x kilót.

Az meg egy másik, hogy mindenféle általános orvosi ajánlással szembe menve mond valaki valamit a saját értelmezése alapján válogatott tudományos kutatások, elméletek, blog posztok alapján (vagy mindegy bármilyen neki megalapozottnak tűnő forrás alapján)

persze nem tudom hogy lehetne ezt jobban csak megjegyeztem, nem keto ellenesen. Mert máshol is leírnám ha lenne hasonló topic ami életben van :D

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1411) Woodslave válasza Arpee78 (#1408) üzenetére


Woodslave
nagyúr

mondjuk egy vega szerint meg a hús és tejipar akarja megölni az embereket..

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1412) Gabás válasza Woodslave (#1411) üzenetére


Gabás
addikt

Ha az embereket nem is, a Földet. Nekem ez a problémám ennek az étrendnek az ajánlásával: az állattartó ipar már így is nagyon környezetszennyező és kegyetlen, ha növeljük a fogyasztásukat, akkor ez még fenntarthatatlanabb lesz. Lehet persze gúnyolni a vegánokat, de érdemes elgondolkodni a különböző étrendek előállításának energiaigényén (víz, terület stb.) is, ha már techfórumban vagyunk.

[ Szerkesztve ]

(#1413) margithid válasza Woodslave (#1411) üzenetére


margithid
veterán

A vegákat nem értem amúgy.
Ha kizárólag növényeket kellene ennünk, akkor miért vannak olyan fogaink amilyenek?

(#1414) Arpee78 válasza Gabás (#1412) üzenetére


Arpee78
senior tag

Pont erről volt egy cikk nemrégiben: A low-carb étrendek nem túl környezetbarátak.

(#1413) margithid
Mert nem kizárólag növényt vagy kizárólag húst kellene ennünk, hanem növényt és húst. Jobban mondva állati és növényi eredetűt egyaránt. Úgy tudom ökolábnyom szempontjából nem is a vega, hanem a vegyes(normál) étrend a legjobb, de csak ha mérsékelt az állati eredetű aránya.

[ Szerkesztve ]

(#1415) margithid válasza Gabás (#1412) üzenetére


margithid
veterán

Szerintem ez nem igaz.
Az viszont tény, hogy nagyon sok állatot kegyetlenül tartanak.
De nagyon sok kiaknázatlan terület van még, akár dél amerika akár afrika részein ahol simán meg lehetne oldani a nagybani állattartást. Jó földek vannak (esőerdős vidékek) lenne takarmány bőven az állatoknak.
Csak ugye technológiai lemaradás van elég rendesen.

[ Szerkesztve ]

(#1416) BurgBurg válasza Cathfaern (#1395) üzenetére


BurgBurg
tag

Amikor megvan az adaptáció akkor áll be a teljes ketogenezis folyamata? Olvastam, hogy ilyenkor lehet emelni a ch-t akár 50grammig is? Ezért kérdeztem a tesztcsikot, mert ilyenkor azzal lehetne csekkolni, hogy bennt vagy kinnt vagyok. (Mert akkor emelném 30 vagy 40 grammra. Nekem a 20g az kevés, jobb lenne egy 40g napi szint.) Jol gondolom?

(#1417) Gabás válasza margithid (#1415) üzenetére


Gabás
addikt

Az, hogy az állattartás sokkal energiaigényesebb, tény, bár ezt csökkenti, hogy a zsírban több az energia. Persze, jó lenne a szabad tartás, de arra egyszerűen nincs hely, pl. a mostani amerikai marhafogyasztáshoz a teljes USA-ának legelőnek kellene lennie. Még ha valaki nem is érzékeny a gyári állattartás moralitására, gabonával etetik az állatokat, ami nem túl hatékony energiakonverzió.

[ Szerkesztve ]

(#1418) Cathfaern válasza Arpee78 (#1408) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Továbbra is az a probléma, hogy minden ilyen kutatás a hivatalos ajánlás szerinti szénhidrát bevitelt feltételezi. Tehát kijelenthetjük, hogy ha beviszed azt a mennyiségű szénhidrátot amit ajánlanak*, akkor nem célszerű 10% fölé vinni a telített zsírsavak arányát. Ezzel nem vitatkozok, biztos így van, hisz vannak rá kutatások. De ez az ég világon semmit se mond el arról, hogy egy teljesen más energiaellátási folyamatban (ketózis) milyen hatása van a telített zsírsavaknak.

* Egyébként kiváncsiságból megpróbáltam rákeresni mi a hivatalos nébih ajánlás ilyen téren. Nagyon kedvesen csak belinkelnek egy 92 oldalas ESFA angol nyelvű doksit, amiből én még értek is valamit, átlagember valószínűleg le se tölti. Vagy csak én nem találtam meg a magyar nyelvű ajánlást? Egyébként az ESFA-nál csak annyi szerepel, hogy: "The Panel concludes that saturated fatty acids intake should be as low as is possible within the context of a nutritionally adequate diet"

(#1419) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Gabás
"Ha az embereket nem is, a Földet. Nekem ez a problémám ennek az étrendnek az ajánlásával: az állattartó ipar már így is nagyon környezetszennyező és kegyetlen, ha növeljük a fogyasztásukat, akkor ez még fenntarthatatlanabb lesz. Lehet persze gúnyolni a vegánokat, de érdemes elgondolkodni a különböző étrendek előállításának energiaigényén (víz, terület stb.) is, ha már techfórumban vagyunk."
Először is, vegetáriánus keto működik (vegán is, de szerintem az már a ló másik oldala).

Másrészt a nem bio és gépesített növénytermesztés is elég szépen környezetszennező és természetromboló. Gondolom permetszereket nem kell bemutatnom. Aztán bár háziállatokkal jobban bánik (nem nyúl hozzájuk), ellenben a vadállománnyal kapcsolatban elég kegyetlen: egyszerűen kiírtja a természetes előhelyüket. Nyilván erről nem lehet olyan szép képeket mutogatni, hogy szenved a cuki szarvas gida a növénytermesztés miatt, mert egyszerűen nem találsz szarvas gidát, mert nincs hol élnie :)

Egyébként ökolábnyom szempontjából a nomád állattartás, illetve a halászat / vadászat verhetetlen. Minden máshoz először el kell pusztítanod a természetes élőhelyeket, mert anélkül nem tudod megművelni a földet. Ugye Magyarország erdőfedettsége a 9. században 80-84% volt, jelenleg 20% (és nem, nem a települések lakott területe miatt). Nomád állattartás meghagyja a természetes élőhelyeket, sőt ápolja őket (vándorlás miatt nem legelik tarra a területet, közbeni folyamatos trágyázás pedig táplálja a földet).
Nyilván azon lehet vitatkozni, hogy a jelenlegi népsűrűség és életszínvonal mellett a nomád állattartás mennyire fentartható. De ilyen alapon teljesen szintetikus táplálkozás az ideális, mert az tudná a legnagyobb népsűrűséget fentartani (csak még ki kéne fejleszteni, bár folyamatban). Valószínűleg inkább egyszerűen nem kéne annyi embernek lennie a Földön amennyi van, de nyilván ezzel nem igazán lehet mit kezdeni (anélkül hogy az ember felvetne egy rakat etikai kérdést). De azért messze nem olyan egyértelmű a kérdés, hogy az állattenyésztés rossz a környezetnek, a növénytermesztés meg jó.
Ha nem akarok annyira átesni a ló másik oldalára, akkor azt mondanám, hogy a nomád állattenyésztés + bio és nem gépesített növénytermesztés lenne az ideális, mindez lokálisan kivitelezve (mert ugye lássuk be Peruból ideszállítani a chia magot minden csak nem környezetkímélő). Egyébként a vegánság itt, a lokalitáson bukik el, globalizáció nélkül a világ nagyon kis részén jelent csak fenntartható táplálkozást. De valószínűleg ezzel se lehet annyi embert eltartani, mint az iparosított állettenyésztéssel és növénytermesztéssel, szóval visszaértünk a korábbi pontra.

Woodslave
Az egész keto és low carb "forradalom" kiindulása az, hogy az érvényben lévő hivatalos ajánlások nem megfelelőek. Innentől kezdve nagyon nehéz összeegyeztetni a kettőt. Ahogy korábban írtam is, kutatás van mindenre és annak ellenkezőjére is. Majd 50 év múlva meglátjuk hol tartanak az ajánlások, és hogy kinek lett igaza.

Arpee78
"Úgy tudom ökolábnyom szempontjából nem is a vega, hanem a vegyes(normál) étrend a legjobb, de csak ha mérsékelt az állati eredetű aránya."
Vega / vegán vonalra mutatok vicceset: When compared to other studies of vegetarian and vegan diets, a selective diet of aquaculture and wild capture fisheries has a lower environmental impact than either of the plant-based diets. :)

Egyébként az általad linkelt cikkből ezzel a résszel nagyon egyetértek:
"Virágzik a low-carb termékek piaca, kapható már szénhidrátcsökkentett kenyér, péksüti, turmix, szinte mindent el lehet adni azzal, hogy kevesebb benne a szénhidrát, mint eredeti megfelelőjében. Az viszont hozzátartozik, hogy a szénhidrátot helyettesíteni kell egyéb anyagokkal, az utánozni kívánt termék állagának, ízének eléréshez további anyagokat kell belepakolni az élelmiszerbe, és akkor még nem beszéltünk a tartósításról, csomagolásról. Minél több összetevőből áll egy termék, annál valószínűbben jelent nagyobb környezeti terhelést az előállítása. Az egyes összetevőket nem biztos, hogy az országból szerzik be, de nem is feltétlen Európából. A környezettudatos táplálkozást nagyban elősegíti, ha feldolgozott termékek helyett inkább alapanyagokat vagy egyszerűbb élelmiszereket vásárolsz."

(#1420) Arpee78 válasza Cathfaern (#1418) üzenetére


Arpee78
senior tag

Nébih ajánlás: ilyen szerintem nincs, az másik intézmény. Inkább MDOSZ lesz az, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Innen másoltam a szöveget. A végén forrásként az MDOSZ van megjelölve, az impresszumban pedig a NÉBIH van.

A világon mindent csak feltételezünk. Te is "lelkes amatőrként" és a sok ezer dietetikus, orvos, biológus, stb akik kidolgozzák azokat az ajánlásokat. Úgy gondolod te - és a többi keto vallású - feltételezése helytálló és az a sok tudós nyomoronc pedig téved, ráadásul mind szinte ugyanúgy, ugyanakkorát. Értem...

Mit feltételezel(bocs, állítasz)? Hogy a telített zsírok mértéktelen bevitele nem jár káros következményekkel, ha nincs mellette szénhidrátbevitel, tehát ketózisban vagy. Tehát azért nem káros, mert hátha nem káros...

Biztos nem jutott eszébe a sok tudós nyomoroncnak, hogy ketózisban átalakul az ember és voilá rögvest a 30% zsír helyett egészséges lesz a 80% is, sőt annak akár az egésze lehet telített zsír. Pedig ha tudnák... az 55% CH helyett ketot ajánlanának, hiszen egészségesebb...

(#1421) Cathfaern válasza Arpee78 (#1420) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Biztos nem jutott eszébe a sok tudós nyomoroncnak, hogy ketózisban átalakul az ember és voilá rögvest a 30% zsír helyett egészséges lesz a 80% is, sőt annak akár az egésze lehet telített zsír."
Ugye elég sok "tudós nyomoronc" (nem én mondtam... ) csinál low carb kutatást, és hozzák ki eredménynek, hogy jé ez működik. Az alapkiindulás továbbra is az, hogy a jelenlegi hivatalos ajánlások olyan kutatásokon alapszanak, amik valamilyen okból tévesek (azon már el lehet vitatkozni, hogy azért mert a módszerek nem voltak megfelelőek, vagy azért mert az egyéni karrier fontosabb volt az igazságnál. Lényegen nem sokat változtat, ellenben jó sokat lehet rajta vitatkozni). Azóta meg egyszerűen ez a status quo. És az, hogy mi a hivatalos ajánlás drasztikusan befolyásolja a kutatásokat, és emiatt nagyban megnehezíti az ellenkező bebizonyítását. Ugye minden kutatás valamilyen hipotézisből indul ki. Pl. a telített zsírsav káros. Vagy hogy a gabona egészséges. Ha erre építed fel a kutatást, akkor leszámítva ha totál kontrollált hosszú távú kutatást végzel (ami lehetetlen gyakorlatilag dietetikában), vagy azt tudod kihozni eredményül hogy igazad van, vagy azt hogy tévedsz, de ez utóbbi értelemszerűen nem bizonyítja az ellenkezőjét. Innentől kezdve 100 kutatásra lesz 1 ami az ellenkező irányba indul el, mert ugye ahogy te is mondod a hivatalos ajánlásnak biztos igaza van, miért kutatnánk az ellenkezőjét. Ha úgyis "tudjuk" hogy a telített zsírsav káros, akkor miért arra csináljunk kutatást, hogy nem káros, csináljunk inkább arra, hogy hogy lehet csökkenteni a telített zsírsav káros kockázatát. Abból sose fog kijönni az, hogy a telített zsírsav nem káros, még akkor se, ha így van.

De nem akarok meggyőzni senkit, nem muszáj ketozni, ez benne van a cikkben is.

(#1422) Cathfaern válasza Arpee78 (#1420) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Linkelt oldalról:

majd:
"Ekképp arra is felhívják a figyelmet, hogy az ómega-6 zsírsavak mennyisége a napi étrendben ne legyen több mint az ómega-3 zsírsavak négyszerese, ugyanis a túl nagy ómega-6 zsírsav bevitel az ómega-3 zsírsavak csökkent bevitelével párosulva növeli a szívbetegségek kockázatát. "
majd:
"A főzéshez használja a növényi olajokat"
És akkor ugorjunk vissza a grafikonhoz, hogy az olívia olajon és a lenmagolajon kívül (utóbbi főzésre nem javasolt) milyen jó a növényi olajok omega 6 / omega 3 aránya.

(#1423) Arpee78 válasza Cathfaern (#1421) üzenetére


Arpee78
senior tag

Nem mondom, hogy a hivatalos ajánlásoknak biztos igazuk van, csak hogy valószínűleg igazuk van. Milyen, mennyi és főleg mennyire hihető kutatás szól egyik és másik oldal mellett? Továbbá kik, mennyien osztják ezt vagy azt a nézetet?

Nyilván azt mondod a ketot kevesebben pártolják mert még csak kezdődik a "forradalom", a kutatásoknál szintúgy.
Valami elméleted biztos van arra, hogy a forradalmárok is nem elsősorban magas szakirányú végzettségű személyek. Ugye egy dietetikust vagy szakirányút sem tudtál előszedni amikor épp azt kértem, legalábbis aki úgy támogatná a ketot ahogy te szeretnéd.

tudós nyomoronc: Te ekképp tekintesz a hivatalos ajánlásokat elkészítő és azt valló személyekre. Oké, kicsit túlzás, de azt mondod tévednek.

(#1422) Cathfaern
Ebben annak látod bizonyítékát, hogy az MDOSZ téved mert ellentmond önmagának? Szerintem te a mennyiségeken buksz el, ugye azt írja főzéshez használjunk növényi olajat. Szerinted aki pl étolajjal süt-főz, az túl sok omaga-6 zsírsavat fogyaszt?

A vegán ketósok nem tolják túl az omega6-ot? Ja tudom, ketózisban az sem árt.

(#1424) consono válasza Arpee78 (#1420) üzenetére


consono
nagyúr

Jó ezen vitatkozni, de mikor már idehaza is azt mondja a doki, hogy egészségesebb a low-carb, mint a hagyományos táplálkozás, akkor miről beszélünk? Ja, nyilván nem jó orvossal beszéltem :) Az a szép, hogy az üzemorvosunk hozta fel a ketogén diétát, mikor a fogyásomról beszéltünk (én csak annyit vallottam be, hogy lecsökkentettem a szénhidrátot) és hogy mennyire átértékelik tudományos körökben is...

"In God we trust. All others must bring data"

(#1425) pilóta válasza Arpee78 (#1423) üzenetére


pilóta
nagyúr

Nem mondom, hogy a hivatalos ajánlásoknak biztos igazuk van, csak hogy valószínűleg igazuk van.

Azért szétnézve a világban, látva, hogy milyen járványszerű a kóros elhízás és az ehhez kapcsolódó betegségek, eléggé nagyon egyértelműnek tűnik, hogy biztos nincs igazuk...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1426) Arpee78 válasza consono (#1424) üzenetére


Arpee78
senior tag

Az a szép, hogy az üzemorvosunk(nem dietetikus)
hozta fel a ketogén diétát, mikor a fogyásomról(nem csak fogyásra értette rövidtávra?)
beszéltünk (én csak annyit vallottam be, hogy lecsökkentettem a szénhidrátot) és hogy mennyire átértékelik tudományos körökben is... Tényleg?

(#1425) pilóta
A kóros elhízást az ajánlásokat meghaladó kalóriabevitel okozza, nem számít, hogy keto vagy nem keto.

[ Szerkesztve ]

(#1427) Woodslave válasza pilóta (#1425) üzenetére


Woodslave
nagyúr

erről is volt szó, ha ezt mondod azt feltételezed, hogy ezek az emberek a hivatalos ajánlásoknak megfelelően táplálkoznak ami nem is lehetne messzebb az igazságtól

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1428) pilóta válasza Arpee78 (#1426) üzenetére


pilóta
nagyúr

Érdekes, hogy a paleoban például szinte tökmindegy, hogy mennyi kalóriát viszel be, ha az nem szénhidrát. Nem fogsz hízni, ha rengeteg állati eredetű zsírt és fehérjét eszel, de nem eszel szénhidrátot (főleg a gyorsan felszívódót). Akkor ez miért van?

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1429) consono válasza Arpee78 (#1426) üzenetére


consono
nagyúr

Nyilván nem dietetikus, de olvas szakirodalmat és van néhány száz, néhány ezer páciense, ebből adódóan tapasztalat is :) Nem, nem rövid távra értette, pont a fenntarthatóságról beszélgettünk, hogy eleinte mennyire úgy gondolja az ember, hogy nem lehet szénhidrát nélkül élni, most meg már mióta ott van a dobozban félben a 70%-os étcsoki...

"In God we trust. All others must bring data"

(#1430) Woodslave válasza pilóta (#1428) üzenetére


Woodslave
nagyúr

ezt egyetlen komoly ketos vagy paleos se állítja mert nem igaz. A kalória itt is kalória. Aki így eszik az kevesebb kalóriát visz be ennyi. Ha olvasod Teasüti írását akkor igencsak nem erről szól. Mások is 1500-1600 kcalt esznek nem 5000-et

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1431) Woodslave válasza consono (#1429) üzenetére


Woodslave
nagyúr

70%-os étcsoki... Rakjál oda egy oreos milkát ;] :D

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#1432) Arpee78 válasza consono (#1429) üzenetére


Arpee78
senior tag

Cathfaern és Dr Tóth Csaba is olvas szakirodalmat... 1423-ban pont ezt kérdeztem, hogy mennyi (orvos, biológus, táplálkozási szakirányú végzettségű támogatja a ketózást) Érdekes módon szakirányú egy sem...

(#1428) pilóta
Elsőre nem tudtam eldönteni, hogy ironizálsz vagy komolyan gondolod...

[ Szerkesztve ]

(#1433) pilóta válasza Arpee78 (#1432) üzenetére


pilóta
nagyúr

Teljesen komolyan gondoltam, saját tapasztalatom is ezt erősíti meg.

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#1434) Teasüti válasza Arpee78 (#1420) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ácsi, ácsi. Szerinted a ketot kik találták ki? Szerintem nyomoronc tudósok. Vagy úgy gondolod, hogy "lelkes amatőr" Józska bá' egyszer csak beverte a fejét és azon nyomban megszállta az ihlet, hogy ő most nagykanállal fogja enni a zsírt és ez jó lesz? :C
A keto a legkevésbé sem vallási alapokra épül. Itt a topikban sem hiedelmekről vitázunk, nem tudom te hol jártál idáig, de általában mindenki kutatásokkal érvel.

Mit feltételezel(bocs, állítasz)? Hogy a telített zsírok mértéktelen bevitele nem jár káros következményekkel, ha nincs mellette szénhidrátbevitel, tehát ketózisban vagy. Tehát azért nem káros, mert hátha nem káros...
Fordítsuk meg a kérdést: miért gondolod azt, hogy egyáltalán káros a telített zsírsav? Mert Ancel Keys azt mondta? :)

Ezeket csak úgy itt hagyom kommentár nélkül:
Saturated Fats are Good for You.
The truth about fats: the good, the bad, and the in-between - Harvard Health.
Why Saturated Fat Is Not the Enemy (& Why We Need It).
Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese
How Eating Fat Can Make You Smarter | Greatist.

[ Szerkesztve ]

(#1435) consono válasza Woodslave (#1431) üzenetére


consono
nagyúr

Bocs, 75%-os volt(van), most néztem meg :D Tudom, ebben is "sok" a szénhidrát, de mivel nem eszem meg ezt nem számolom :P
Amúgy a viccet félretéve nem hiányzik már a csoki így egy fél év után. Már "kiváltani" sem akarom, mint az elején az étcsokival. Elmúlt.

"In God we trust. All others must bring data"

(#1436) Cathfaern válasza Arpee78 (#1423) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Ebben annak látod bizonyítékát, hogy az MDOSZ téved mert ellentmond önmagának?"
Ebben azt látom, hogy senki se tévedhetetlen.

"A vegán ketósok nem tolják túl az omega6-ot? Ja tudom, ketózisban az sem árt."
Lentebb írtam, hogy szerintem a vegán keto nem életképes...

"Valami elméleted biztos van arra, hogy a forradalmárok is nem elsősorban magas szakirányú végzettségű személyek. Ugye egy dietetikust vagy szakirányút sem tudtál előszedni amikor épp azt kértem, legalábbis aki úgy támogatná a ketot ahogy te szeretnéd."
Nah tisztázzunk valamit: mit is jelent pontosan a dietetikus. A következő a dietetikusi képzés: [link]. Ápolás és betegellátás szak alapképzés egyik szakiránya, 8 félév a képzés időtartama. Képzés céljából:
"A képzés célja ápoló és betegellátó szakemberek képzése, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni."

Következő fokozat a Táplálkozástudományi mesterképzési szak, még 4 félév: [link]. A mesterképzési szak céljai közül: "A táplálkozástudomány legújabb eredményeit képesek a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni az elvárásoknak megfelelően a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az irányadó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására."

Mit szeretnék kihozni az egészből? Azt, hogy várhatod, hogy dietetikusok által elvégzett ketos kutatást mutasson valaki, de soha nem fogsz ilyet találni. De a hivatalos étrendhez se fogsz ilyet találni. Egyszerűen azért, mert a dietetikusok nem kutatók, az egy külön szak. A dietetikusok alkalmazzák azt, amit a kutatók "kitaláltak". Nyilván ebből az is fog következni, hogy dietetikusok alapvetően azt alkalmazzák amit oktatnak. És jelenleg a low carbot nem oktatják egyetemeken. Igen, erre lehet mondani, hogy biztos van oka. Erre tényleg azt mondom, hogy mert még nem tart ott a low carb. De adok max. 10 évet és lesz kifejezetten low carb dietetikus oktatás.

De googliztam még egy sort, szóval ha szeretnél dietetikusokat akik low carb valamilyen formáját alkalmazzák, itt egy lista: [link]. Nyilván ők csak azok akik híresebbek és "kint vannak az interneten", tehát nem ez az összes mielőtt belekötsz :)

"tudós nyomoronc: Te ekképp tekintesz a hivatalos ajánlásokat elkészítő és azt valló személyekre."
Nem, és nem is mondtam soha ilyet.

Igazából belegondolva, te vagy aki így jellemez kutatókat. Ugye linkeltem kutatások tömkelegét már a topicban, amik valamilyen formában a low carb pozitív oldalát hozzák ki. Te azóta is azt követeled, hogy mutassak már szakembert aki a low carb mellett áll. Tehát ez alapján az összes kutatásban szereplő kutatót le "tudós nyomoronc"-oztad, és nem fogadod el szakembernek :)

#1432
Vártam már mikor jössz ezzel a weboldallal :) Erre utaltam korábban, egyik oldalról sem bizonyíthatóak így interneten keresztül az állítások. Főleg, hogy a vádoló oldalról név sincs mögöttük, de még csak az oldal készítője se vállalja a nevét. Viszont a másik oldalról hivatalos eljárás sose indult Dr. Tóth Csaba ellen.

(#1437) Cathfaern válasza Woodslave (#1430) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nyilván ha valaki megeszik drasztikusan több kalóriát, mint amennyi neki szintentartóra kiszámolható egy napra, az hízni fog. De ezen túl azért nehéz igazán konkrét állításokat megfogalmazni: "In conclusion, it is evident that overfeeding on carbohydrate and/or fat results in body composition alterations that are different than overfeeding on protein. It is commonly believed that 3,500 kcal is equivalent to 0.45 kg (1 pound) of fat and that changing energy balance in accordance with this will produce predictable changes in body weight. However, the overfeeding literature to date does not support this assertion." ((forrás))

Illetve bár nyilván amit pilóta ír nem állja meg a helyét ebben a formában, de ha kicsit fordítok rajta, és azt mondom, hogy "teltségérzetig lehet enni, csak ne egyen ch-t", akkor megint bonyolódik a helyzet. Például itt egy kutatás ami igazolja, hogy a makrók aránya befolyásolja a teltségérzetet, illetve hogy milyen hamar lesz éhes újra az ember: [link]. Ugye innentől kezdve előfordulhat, hogy egy adott étrend esetén valaki "annyit ehet amennyit csak akar" és mégis fogyni fog vagy jobban fog fogyni, vagy kevésbé fog hízni, mint egy másik étrenden.

(#1438) Arpee78 válasza Teasüti (#1434) üzenetére


Arpee78
senior tag

Fordítsuk meg a kérdést: miért gondolod azt, hogy egyáltalán káros a telített zsírsav? Mert Ancel Keys azt mondta? Pontosítsunk, mert ezt gondolom: káros a telített zsírsav túlzott fogyasztása, mert a tudományos világ e szakterületen illetékes többsége azt mondja.

Mercola - Top 10 Worst Anti-Science Web Sites Bronzérmes...

Harvard Health Pont nem üdvözíti a telített zsírokat.

Wellnessmama - Megeszitek a szövegét, de miért is, ki ő? I’m not a doctor... – I’m just a mom

Pubmed: "A (magasabb) telített zsír bevitel fordított összefüggésben van a stroke általi mortalitással." Ennyi, ebből nem következik, hogy összességében a 80%-nyi telített zsírral, vagy akár 40%-al kedvezőbben alakulna a mortalitás. Gyaníthatóan romlana más okok által amit a sok telített zsír okoz.

Greatist- Wellnessmama esete

Mindenki kutatásokkal érvel Tehát milyen kutatásokról is van szó? A Mercola és Wellnesmama félékről?

(#1436) Cathfaern
senki se tévedhetetlen. Ezt tény, te ott tévedtél, hogy ellentmondást láttál az MDOSZ javaslatai között, pedig nincs.

A dietetikusok alkalmazzák azt, amit a kutatók "kitaláltak". Nyilván ebből az is fog következni, hogy dietetikusok alapvetően azt alkalmazzák amit oktatnak. És jelenleg a low carbot nem oktatják egyetemeken. Honnan veszed, hogy nem oktatják? Másrészt oktatnak eleget a zsírról és szénhidrátról.

A keto(bocs, low carb) friendly dietetikus listádból megnéztem az elsőt, de nem mondanám ketobarátnak, de kifejezetten CH ellenesnek sem. Low carb lehet, de nem látom hol írna konkrétumokat a makro arányokról. A "standard amerikai diétával" összehasonlítva persze low carb.

Most had ne lapozzam át azt a 11 dietetikust, de örülnék ha ráböknél legalább az egyikre, amelyik kifejezetten ajánlja a ketogén diétát hosszútávra, mindenkinek.

[ Szerkesztve ]

(#1439) Teasüti válasza Arpee78 (#1438) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én meg úgy gondolom olyan káros nem lehet, ha egyszer ebből épül fel a test több főbb alkotóeleme, úgy mint az agy egy jelentősebb tömege, valamint a sejtek membránja is konkrétan telített és telítettlen zsírsavakból áll. A telített zsírsav (is többek közt) elengedhetetlen a test normális működéséhez, új sejtek létrehozásához, stb.
Esszenciális tápanyag.
Az meg, h "túlzott fogyasztás" az igen relatív. A víz is elengedhetetlen az élethez, mégis a túlzott fogyasztása halált okozhat. ;]

Te úgy gondolod, én meg így gondolom. És most akkor mi van? ;)

Hozok még párat, hátha megjön a kedved ellenpéldákat mutatni (mert ez az "úgy gondolom nincs igazad és győzzetek meg" játék kezd kicsit unalmas lenni):
[link]
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#1441) Melorin


Melorin
addikt

Sziasztok!
Szeretnék fogyási célllal valami módszert kipróbálni, így bukkantam erre a topikra.
A témaindító cikket elolvastam, kedvet kaptam tőle :)

Jelenleg egy káposztaleveses diétát csinálok, a második napnál tartok. Még ha hosszútávú hatásra nem is számíthatok, egy jó kis méregtelenítésre jó lesz.

Szerintetek a diéta után egyből elkezdhetem a ketogén étrendet?

Egyébként még elég komplikáltnak tűnik nekem a ketogén étrendet összeállítani, mit tanácsoltok első körben, mire figyeljek oda? Az első hétre kéne valami terv, utána már talán könnyebb lenne fenntartani ezt az újfajta étkezést.

A kenyér biztos hiányozni fog, de nem az íze miatt hanem mert arra lehet kenni dolgokat :)
Például készítettem zsírból és ledarált csirkemájból ilyen kenhető állagú cuccot. Ezt mire tudom rákenni ha nem kanalazni akarom? Egyelőre sajtszeletre gondoltam, lapos, erős, finom :)

(#1442) Teasüti válasza Melorin (#1441) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Mit értesz méregtelenítés alatt pontosan? ;] Tudtommal ilyesmi nem létezik, csak marketing bullshit.
A kúraszerű tápanyagmegvonásokat én meg egyszerűen betíltanám, sőt büntetném aki ezekben érdekelt eladni mindenféle szirszart jó pénzért. Nem tudom milyen diétát csinálsz, de már alapból szarul hangzik, már bocs. :U
Kúraszerűen nem lehet eredményes semmi sem, hisz a kúra eleve arról szól, hogy csak addig csinálod, amíg vmi hatást nem érsz el (egészséges, vagy egészségtelen úton) és utána mi lesz: visszaállsz a megszokott kerékvágásba?
Éppen ezért a fogyókúrák természetellenesek; e helyett el kell dönteni, hogy mit is akar elérni az ember: vagy életmódot változtat és összeállít egy olyan hosszútávon fenntartható (értsd: élvezhető) életstílust, aminek a része az "egészséges étrend", ne adj isten esetleg elkezdi arra használni a testét amire való: mozgás és sport (ha már a vadászatból és a gyűjtögetésből kinőttünk). Viszont ha nincs elhatározás erre és a kúra után a cél, hogy ott folytassa ahol abbahagyta az addigi hízókúráját, akkor kár nekiállni. Eleve évekig tart, mire vki "felépít" egy szép nagy kerek testet. Ennek a folyamatnak a visszafordítása se megy varázsütésre, valószínűleg ez is évekig fog tartani. Éppen ezért eredménytelenek a kúrák, hisz ki az aki képes leadni - hasamra ütök - 50 kilót káposztaleves diétával hosszú-hosszú hónapokon vagy éveken át úgy, hogy közben nem megy tönkre az egészsége? Valószínűleg senki.

Na ennyit erről, bocs a kirohanásért, de ezek a fogyókúrák engem kiakasztanak. :U
Ami a ketót illeti: nyugodtan elkezdheted akár most is, az egysíkú táplálkozás amúgy is csak kimerítené a testedet.
Én eleinte az alapanyagokat válogattam össze, amik egyáltalán beleférnek ebbe az étrendbe. Főzni nem is főztem jó pár hétig, hisz azt nem lehet nyomonkövetni miből mennyit viszel be. Amit én ettem, azok a füstölt hústermékek, lehetőleg házi(as) készítmények. A feldolgozott élelmiszereket alapból kerülni érdemes nem csak ketón, de úgy általában is. Gondolok itt a felvágottakra, májkrémre, vákumcsomagolt dolgokra és majdnem mindenre, aminek az összetevői több dologból állnak, mint ami feltétlenül kéne. Ilyen pl a májkrém és a virsli, nagy zsírtaltalmúak és így elméletileg illenek az étrendbe, de ha azt nézed, hogy miből készülnek... Hát sztem undorító. Tegyél egy szívességet a testednek és csak alapanyagokat vegyél és majd otthon főzzél, amikor csak teheted! :) Honnan tudod mi természetes és mi nem? Egyszerű: ránézel és ha meg tudod mondani miből van, akkor az természetes. Pl ránézek egy kiló nyers csirkemell filére, vagy egy egész csirkére azt tudom, hogy csirkéből van. De megnézek egy egy bolti kolbászt, arról fogalmam sincs, hogy miből van. Ha házi kolbász, akkor igen. De a boltira már nem fogadnék nagy tételben.

Na ha ezt a részét tisztáztuk, akkor azok az alapanyagok amik szóba jöhetnek, azok a következők: tojás, teljes zsírtartalmú tejtermékek (konkrétan a gennyes tej nem, magas benne a cukor, de később mondjuk organikus - értsd: szabadon legeltetett tehén - tejet lehet használni azokhoz a receptekhez amibe tej kell), nyershúsok (alapvetően a zsíros húsok, bár egyes ajánlások szerint a minél szárazabb húsok a jobbak, mert így a zsír- és fehérjebevitelt jobban lehet követni és inkább növényi forrásokból fedezni a zsírt*), házi vagy kistermelői füstölt áru. Növényekből az alacsony szénhidrátúakat lehet fogyasztani nagy mennyiségben (amúgy nekem ez a köret minden kajámhoz kenyér helyett), úgy mint brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, saláta, spenót. Ezek a fő ketós növények, kicsi a szénhidrát, sok a mikrotápanyag bennük. Ezen kívül gyümölcsnek inkább a kicsi cukortartalmú bogyósakat lehet fogyasztani, mint az áfonya, málna, szeder. Meg az avokádó, sok sok avokádót (nagy kálium tartalma van és Omega 3 zsírsavak)!
Jah meg a kókusz és annak a zsírja! Gyümölcsként nem elhanyagolható cukortartalma van, amire fiigyelni kell, de az ebből készült olajat minden mennyiségben lehet és érdemes is használni!

*Főleg, mivel a modern állattartás miatt a húsok minősége csapnivaló. Ha hozzáférhető az organikus szabadtartásúak húsa, akkor azt érdemes előnyben részesíteni, mert az Omega 3 és Omega 6 aránya a 3 javára kedvező. A tápon nevelt állatok húsa meg bazi nagy arányban tolódik el az Omega 6 felé, ami az embernek nem annyira jó (ha mellette a 3 bevitele meg kevés, ennek a kettőnek kb egálban kellene lennie, picit a 3 javára). Ezért is lehet érdemes inkább száraz húsokat enni és növényből bevinni a zsírt.

[ Szerkesztve ]

(#1443) Cathfaern válasza Melorin (#1441) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Üdv itt :)
Én a káposztaleves diéta helyett kezdeném, de ahogy gondolod :) De igen, nyugodtan elkezdheted utána.

"Egyébként még elég komplikáltnak tűnik nekem a ketogén étrendet összeállítani, mit tanácsoltok első körben, mire figyeljek oda?"
Én azt javaslom (főleg ha korábban nem számolgattál makrokat és kalóriákat), hogy kezdésnek (akár első 2-3-4 hét) főleg arra koncentrálj, hogy a ch limitet ne lépd túl, a többivel kevésbé foglalkozz (szóval nem baj ha picit több a kalória, vagy kevesebb a protein vagy több a protein, stb... ). Aztán idővel úgyis kialakul, hogy úgy kb. milyen kajákból és alapanyagokból válogatsz, meg mi fér bele egy napi ch keretbe meg mi nem, onnantól könnyebb lesz.
Én nem szeretem az előre összeállított menüket, mert menet közben úgyis meggondolom magam, hogy mit ennék inkább :) De itt van egy heti összeállítás (angolul): [link]

"Például készítettem zsírból és ledarált csirkemájból ilyen kenhető állagú cuccot. Ezt mire tudom rákenni ha nem kanalazni akarom? Egyelőre sajtszeletre gondoltam, lapos, erős, finom :)"
Sajt vagy vékonyra szelt sonka teljesen jó ilyenre, sokan tekercseket csinálnak belőlük. Mondjuk tapasztalat alapján hamar nem lesz gond a kanalazással se :)

(#1444) consono válasza Teasüti (#1442) üzenetére


consono
nagyúr

Ez mind szép, de ezzel sokat nem segítettél, hogy pontosan mit egyen, inkább csak abban, hogy ami ketó friendlynek tűnik, azt se egye :D Ettől függetlenül persze sok az igazság abban, amit írsz. Talán a tojás maradt ki, mint joker.

Szerintem kezdje el itt az olvasgatást:

https://dietingwell.com/ketogenic-diet-meal-plan-menu/

Itt van egy heti étrend is, amivel el lehet indulni. Persze előtte érdemes még egy makró kalkulátort megnézni, hogy mégis miből mennyit egyen, mondjuk ezt, de van ezer másik:

https://www.perfectketo.com/keto-macro-calculator/

Nekem a legtöbb infot a reddites /r/keto adta, azt is érdemes esetleg böngészni, ha másért nem a sikersztorikért :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#1445) Teasüti válasza consono (#1444) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Nem elég pontos? Most kalóriára lebontva nyilván nem fogok írni semmit, de én az első egy-két hétben konkrétan házi szalonnát, kolbászt ettem, töpörtyűt, sok sajtot, tojást, telszínt akár magában kanalazva, avókádót, kókuszt és a ketós növényeket. Aztán később kerestem recepteket, mikor ezeket meguntam illetve sikerült úgy ráérezni a helyes arányokra.
A tojást pótoltam. :R

Amúgy ma megyek vérvételre, szurkoljatok! :D

[ Szerkesztve ]

(#1446) Cathfaern válasza Teasüti (#1442) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Főzni nem is főztem jó pár hétig, hisz azt nem lehet nyomonkövetni miből mennyit viszel be."
Lehet azt, csak le kell mérni mit teszel bele a kajába :) Én alapból is méregetve, nem érzésre főzök, szóval nem volt probléma, de igazából aki érzésre főz az is vissza tudja mérni a dolgokat (nem azt méred le, hogy mennyi fűszerpaprikát tettél bele, hanem leméred főzés előtt a zacskót, meg főzés után, aztán a különbözet ment bele :) ). Plusz ha tényleg alapanyagokból főz az ember és nem próbálja túlbonyolítani, mondjuk sült csirkecomb meg hozzá sült brokkoli, akkor elég egyértelmű, hogy miből mennyit vitt be. Egyébként utóbbit tudom ajánlani annak is aki nem szereti a brokkolit, simán brokkoli letesz tepsibe, tesz rá fűszer só - bors esetleg fokhagyma, picit meglocsolja olajjal (nem kell tocsogni), aztán süti amíg színe nem lesz / meg nem puhul. Köze nincs a vízben szottyosra főzött brokkolihoz, se állagban, se ízben.

"Főzni nem is főztem jó pár hétig, hisz azt nem lehet nyomonkövetni miből mennyit viszel be. Amit én ettem, azok a füstölt hústermékek, lehetőleg házi(as) készítmények."
Azért lássuk be, a füstölt / főtt dolgok is feldolgozott élelmiszernek számítanak, főleg ha nem tud házit szerezni az ember, szóval én azért nem élnék azon. De persze, kezdésnek az ember jöjjön bele, 1-2 hétig kb. mindegy mit eszik, csak limitbe férjen bele, később meg lehet finomítani.

"Jah meg a kókusz és annak a zsírja! Gyümölcsként nem elhanyagolható cukortartalma van, amire fiigyelni kell, de az ebből készült olajat minden mennyiségben lehet és érdemes is használni!"
Én nem vagyok akkora rajongója a kókuszzsírnak. Egyrészt nagy mennyiségben és egyénfüggően okozhat gyomor és emésztési problémákat, továbbá nem igazán látom, hogy miben és miért lenne jobb más zsíradékoknál, legyen az akár egy disznózsír, akár egy olíva olaj. Szóval szerintem a kókuszzsír inkább csak egy divat miatt felkapott "superfood", anélkül hogy tényleg érdemi haszna lenne. De meg lehet győzni az ellenkezőjéről :)
MCT olaj megint más, annak a nagyon gyors hasznosíthatósága miatt lehet szerepe pl. sportolásban (de ott se átlagember szinten), de ugye a kókuszolajnak csak a kis része az.

"Főleg, mivel a modern állattartás miatt a húsok minősége csapnivaló."
Ez nem a modern állattartás. Ez a magyar konyhai igényesség teljes hiánya. Menj ki nyugatra, vegyél húst az első szupermarketben, ég és föld a különbség ahhoz képest amit meg kapsz Magyarországon akár boltban, akár hentesnél. Pl. normális minőségű marhahúst alig lehet találni, ha igen, akkor horror áron (persze, mert inkább kiexportálják). Átlag boltban max. "gulyáshúst" kapsz, de leginkább azt se. Hollandiában az első sarki cba/coop méretű boltban csak marhából volt akkora választék, mint nálunk az egész hentespult, és összehasonlíthatatlan volt a magyarral. Árban meg nem volt drasztikus különbség. Izland és csirke vonatkozásban is hasonló tapasztalatom volt (nyilván import csirke, valamelyik nyugat-eu országból, már nem emlékszem pontosan honnan), sót és borsot kapott csak a csirkemell, de íze volt, nem mint ha proteinport rágnék. Mondjuk az horror áron volt, ettük inkább a marhát, az ugyanannyiba került vagy olcsóbb volt :))

(#1447) Teasüti válasza Cathfaern (#1446) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én Angliában élek és nem vagyok meggyőződve róla, hogy itt olyan szupi húsok lennének a szupermarketekben. Eleve visszakövethetetlen az összes, hogy milyen állattartásból származnak. Választék az van, az igaz. De nekem erős a gyanúm, hogy egyik sem "grass-finished", ez a kategória még nyugati viszonylatban is horror áron menne szerintem, hisz nem fenntartható tömegtermelés esetén. Árban meg nincs nagy eltérés, így még csak azzal sem áltathatom magam, hogy a drágább biztos jobb.
A csirkemell meg ugyanolyan szteroidos vacak, mint bárhol máshol a világon. Mondjuk nekem kicsit vicces, hogy olcsóbban veszem a 20%-os zsírtartalmú darált marhahúst, mint a csirkemellett. :)

Főzésnél én nem méregetek. Patika mérleget egy helyen használok, az aminósavak kimérésénél, de amúgy sz@rok rá, hogy most 300 gramm vagy 400 gramm húst sikerült belerakni a serpenyőbe. :DDD
Persze azért nagyvonalakban meg tudom saccolni miből mennyi van benne, mondjuk olyan +-200 kalóriára pontosan. Jah meg hát ugye mekkora adagokat eszek és készítek. Én mindig legalább 2-3 adagokat gyártok, de teljesen random mennyit eszek egyszerre. Azért a tányéromat nem méregetem. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1448) Cathfaern válasza Teasüti (#1447) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

UK passz, USA-ban létező és elterjedt dolog a grass-finished, igaz tényleg drága. Hát szerintem akkor ne gyere ide Mo-ra húst enni, hidd el, még rosszabb lesz :D

(#1449) margithid válasza Cathfaern (#1448) üzenetére


margithid
veterán

Szerintem nem olyan vészes azért.
Normális hentest találsz aki nem szemét húst árul és nem is teljesen elrugaszkodott az ár, főleg pesten.
Én amúgy coopban vásárolok húst főleg, meg lidl spar néha.
Nyilván nem csúcsminőség, de most öszintén, néha szavatosság lejárta előtt megkapok fél kg darálthúst 300 Forintért, ha annak fele viz, akkor se rossz.
Tegnap vettem lidlben ezt a füstli virslit, 350 gr 350 Forint, 3 db grillkolbászt, annak is kb 1000 Forint kilója, teljesen vállalható mindegyik.
Ha megtehetném én is bélszint ennék meg 3000 Forintos csirkemellet , de elég szép kajaszámlám lenne akkor:)

(#1450) Teasüti válasza margithid (#1449) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Ezzel egyet kell értsek. Az árszínvonal miatt olyan a minőség amilyen, nem azért mert nem lenne igénye a magyaroknak jó minőségű húsokra.
Az én kajaszámlámból egy átlag magyar albérletet tart fent rezsivel kb. (Nem pesti albérletet, de mondjuk egy vidéki nagyvárosban.)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.