Mit értesz méregtelenítés alatt pontosan? Tudtommal ilyesmi nem létezik, csak marketing bullshit.
A kúraszerű tápanyagmegvonásokat én meg egyszerűen betíltanám, sőt büntetném aki ezekben érdekelt eladni mindenféle szirszart jó pénzért. Nem tudom milyen diétát csinálsz, de már alapból szarul hangzik, már bocs.
Kúraszerűen nem lehet eredményes semmi sem, hisz a kúra eleve arról szól, hogy csak addig csinálod, amíg vmi hatást nem érsz el (egészséges, vagy egészségtelen úton) és utána mi lesz: visszaállsz a megszokott kerékvágásba?
Éppen ezért a fogyókúrák természetellenesek; e helyett el kell dönteni, hogy mit is akar elérni az ember: vagy életmódot változtat és összeállít egy olyan hosszútávon fenntartható (értsd: élvezhető) életstílust, aminek a része az "egészséges étrend", ne adj isten esetleg elkezdi arra használni a testét amire való: mozgás és sport (ha már a vadászatból és a gyűjtögetésből kinőttünk). Viszont ha nincs elhatározás erre és a kúra után a cél, hogy ott folytassa ahol abbahagyta az addigi hízókúráját, akkor kár nekiállni. Eleve évekig tart, mire vki "felépít" egy szép nagy kerek testet. Ennek a folyamatnak a visszafordítása se megy varázsütésre, valószínűleg ez is évekig fog tartani. Éppen ezért eredménytelenek a kúrák, hisz ki az aki képes leadni - hasamra ütök - 50 kilót káposztaleves diétával hosszú-hosszú hónapokon vagy éveken át úgy, hogy közben nem megy tönkre az egészsége? Valószínűleg senki.
Na ennyit erről, bocs a kirohanásért, de ezek a fogyókúrák engem kiakasztanak.
Ami a ketót illeti: nyugodtan elkezdheted akár most is, az egysíkú táplálkozás amúgy is csak kimerítené a testedet.
Én eleinte az alapanyagokat válogattam össze, amik egyáltalán beleférnek ebbe az étrendbe. Főzni nem is főztem jó pár hétig, hisz azt nem lehet nyomonkövetni miből mennyit viszel be. Amit én ettem, azok a füstölt hústermékek, lehetőleg házi(as) készítmények. A feldolgozott élelmiszereket alapból kerülni érdemes nem csak ketón, de úgy általában is. Gondolok itt a felvágottakra, májkrémre, vákumcsomagolt dolgokra és majdnem mindenre, aminek az összetevői több dologból állnak, mint ami feltétlenül kéne. Ilyen pl a májkrém és a virsli, nagy zsírtaltalmúak és így elméletileg illenek az étrendbe, de ha azt nézed, hogy miből készülnek... Hát sztem undorító. Tegyél egy szívességet a testednek és csak alapanyagokat vegyél és majd otthon főzzél, amikor csak teheted! Honnan tudod mi természetes és mi nem? Egyszerű: ránézel és ha meg tudod mondani miből van, akkor az természetes. Pl ránézek egy kiló nyers csirkemell filére, vagy egy egész csirkére azt tudom, hogy csirkéből van. De megnézek egy egy bolti kolbászt, arról fogalmam sincs, hogy miből van. Ha házi kolbász, akkor igen. De a boltira már nem fogadnék nagy tételben.
Na ha ezt a részét tisztáztuk, akkor azok az alapanyagok amik szóba jöhetnek, azok a következők: tojás, teljes zsírtartalmú tejtermékek (konkrétan a gennyes tej nem, magas benne a cukor, de később mondjuk organikus - értsd: szabadon legeltetett tehén - tejet lehet használni azokhoz a receptekhez amibe tej kell), nyershúsok (alapvetően a zsíros húsok, bár egyes ajánlások szerint a minél szárazabb húsok a jobbak, mert így a zsír- és fehérjebevitelt jobban lehet követni és inkább növényi forrásokból fedezni a zsírt*), házi vagy kistermelői füstölt áru. Növényekből az alacsony szénhidrátúakat lehet fogyasztani nagy mennyiségben (amúgy nekem ez a köret minden kajámhoz kenyér helyett), úgy mint brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, saláta, spenót. Ezek a fő ketós növények, kicsi a szénhidrát, sok a mikrotápanyag bennük. Ezen kívül gyümölcsnek inkább a kicsi cukortartalmú bogyósakat lehet fogyasztani, mint az áfonya, málna, szeder. Meg az avokádó, sok sok avokádót (nagy kálium tartalma van és Omega 3 zsírsavak)!
Jah meg a kókusz és annak a zsírja! Gyümölcsként nem elhanyagolható cukortartalma van, amire fiigyelni kell, de az ebből készült olajat minden mennyiségben lehet és érdemes is használni!
*Főleg, mivel a modern állattartás miatt a húsok minősége csapnivaló. Ha hozzáférhető az organikus szabadtartásúak húsa, akkor azt érdemes előnyben részesíteni, mert az Omega 3 és Omega 6 aránya a 3 javára kedvező. A tápon nevelt állatok húsa meg bazi nagy arányban tolódik el az Omega 6 felé, ami az embernek nem annyira jó (ha mellette a 3 bevitele meg kevés, ennek a kettőnek kb egálban kellene lennie, picit a 3 javára). Ezért is lehet érdemes inkább száraz húsokat enni és növényből bevinni a zsírt.
[ Szerkesztve ]