Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2651) rasotamas válasza Hieronymus (#2649) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszönöm a választ.

Úgy döntöttem elsőre elég volt a 3 nap, majd pár hét múlva megpróbálom az 5 napot, aztán egyszer talán a 7-et, mert jobb inkább csak fokozatosan.
Tényleg nem éreztem valami jól magam este, lehet nem akkor kellene csinálnom mikor eleve elkaptam valami náthát. Azért próbálok ketózisban maradni.
Kávét csak azért ittam, mivel hosszú évek óta rendszeresen kávézok, hozzá van szokva aszervezetem napi 4-5 kávéhoz, tehát ha ezt hirtelen abbahagynám iszonyatosan fájna a fejem.
Némi gyomorégés szerintem természetes, mikor az ember gyomra ahhoz van szokva, hogy tele van, aztán egyszer csak napokig semmi.
A gond csak az, hogy a böjt hasznos része akkor kezdődik amikor beáll a ketózis, tehát kb 2 nap után.
Nem tudom, van-e valami köztes állapot, a ketózis, a koplalás, low carb, meg az egyéb egészségesnek tartott táplálkozások között.
Mondjuk az ajánlott 100-120g nál valamivel kevesebb, 50-80g fehérje, az ajánlott 30 grammnál több de a 2-3-400 grammot meg sem közelító főként lassú felszívódású CH, meg mondjuk zsírnak egy avokádó.
Azt vettem észre a pikkelysömöröm nem jól tolerálja az állati fehérjéket főleg a zsíros vöröshúsokat, még a csirkemellel meg csirkecombbal elvagyok, tehát ezek a komplex fehérjék és állati zsírok triggerelik a gyulladást a szervezetemben. Ezért nem akarok 100-120 grammot bevinni. Szintén ha magas cukortartalmú dolgot eszek, pl 3-4 gombóc fagyi egyszerre, vagy alkoholt, egyből elkezdek viszketni, tehát valószínűleg rosszul tolerálom a magas GI dolgokat, ha gyorsan megnő a vércukrom, ezért maradnék kis mennyiségben és főleg zöldségi eredetű szénidrátoknál.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#2652) havenday válasza D1Rect (#2650) üzenetére


havenday
tag

két rendes szelet húst.

(#2653) mayday00 válasza havenday (#2652) üzenetére


mayday00
őstag

Mellé kis saláta. Szív saláta nagyon jó. Tudom ajánlani.😋

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."

(#2654) nagysz válasza D1Rect (#2650) üzenetére


nagysz
tag

csülköt :D komolyabban sajtot, vagy mondjuk 1-2 vékony szelet lowcarb kenyeret. de én simán megeszem magában is.

(#2655) psyche


psyche
csendes tag

Szerintetek a hosszú távú ketogén diéta nem okozhat olyan problémát, hogy a sejtek nem lesznek képesek felvenni a szénhidrátot, mivel ketogén étrendhez adaptálódott a szervezet?

Nem alakulhat-e ki inzulin rezisztencia egy 1-2 éves ketogén étrend után?

https://blog.designsforhealth.com/node/835

(#2656) D1Rect válasza psyche (#2655) üzenetére


D1Rect
félisten

Nem, nekem kifejezetten jót tesz az IR-nak. Sokkal jobb pár hónap diéta után.

(#2657) rasotamas


rasotamas
veterán

Mekkora eltérés lehet személyenként a ketózis beálltához szükséges időben? Lehet, hogy valakinek még 2 nap sem elég?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#2658) psyche válasza rasotamas (#2657) üzenetére


psyche
csendes tag

siman lehet. nekem volt hogy harom nap is kellett.

most viszont, 1 ev utan KD utan low carbon sokszor meg mindig ketozisba esek ha egy nap kevesebb mint 100 gr cht viszek be.

tegnap pl 60-70 gram chn voltam egesz nap, estere mar ketozisba estem, sotetlila volt a csik. pedig este sort is ittam.l, de ezt beleszamoltan a 70 grammba. mondjuk ez meglepo szamomra. remelem nem lettem inzulinrzisztens.

[ Szerkesztve ]

(#2659) rasotamas válasza psyche (#2658) üzenetére


rasotamas
veterán

Hogy néz ki ez a low carb nálad? Miben más mint a keto? Nem kellene ezesetben is ketózisban lenned?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#2660) psyche válasza rasotamas (#2659) üzenetére


psyche
csendes tag

75 gram szénhidrát
150-160 gram fehérje
maximum 15-20 gram zsír, lehetőleg telítetlen

Súlyzós edzés mellett.

Abban más mint a ketó, hogy nem zsírt használ a szervezet energiaként, hanem szénhidrátot. Csakhogy mivel alacsony szinten tartod a szénhidrátot, a testnek pedig több energia kell (mert kalóriadeficitben vagy), ezért zsírhoz fog nyúlni. Hozzányúl a zsírraktárokhoz.

Én úgy gondolom, csak azt szabadna low carb diétának nevezni, ahol maximálisan napi 100 gram a napi ch bevitel (70 és 80 között).

Persze egy 110 kilós testépítőnek nagyobb ch bevitelre van szüksége low carb diétánál is, így az ő esetében a kb 120 gram körüli szénhidrátot is lehetne low carbnak nevezni.

KD-ben alapból zsír az elsődleges energiaforrás, nem szénhidrát. Itt csak a fehérjével és a zsírral kell játszani, ha tömeget akarsz növelni, vagy épp fogyni.

Ketózisban kevésbé fogsz izomból fogyni, mert a ketonok megakadályozzák az izmok aminosav bontását (vagy ilyesmi :D), LC-nál elkerülhetetlen a minimális izomvesztés, ezért sok sok fehérjére van szükség, hogy megtartsd az izmot.

De ketogén étrendnél is sok fehérje kell, ha valaki edz, mivel ez építi az izmokat. Én még sohasem estem ki a ketózisból csak mert magas volt a fehérjebevitelem. Nem is okoz kiesést.

[ Szerkesztve ]

(#2661) psyche válasza psyche (#2660) üzenetére


psyche
csendes tag

Ez a 75 amúgy lehet kicsit nagyon lenn van, olyan 90-100 gram lenne az ideális, de nagyon hízékony vagyok, ezért tartom ennyire lenn. (basmati rizsből / zabpehelyből áll egybként a chbevitelem, ezeknek jó alacsony a GI indexe)

Most vagyok 70 kg, kb 66ig le akarok még menni, utána újra megemelem a szénhidrát bevitelt (kb napi 200-250 grammra). A KD-vel meg úgy vagyok, bármikor alkalmazhatom majd az életben ismét, ha gyorsan fogyni akarok.

Ugyanis a ketogén diéta kb olyan szerintem mint egy zsíranyagcsere fokozó szteroid. Igaz, szteroiddal amit elérsz 2 hónap alatt, ketogén diétával fél év alatt. (csak a szteroid tönkreb@ssza a szervezetet + nem is legális :) )

[ Szerkesztve ]

(#2662) rasotamas válasza psyche (#2661) üzenetére


rasotamas
veterán

Tehát ha jól értelmezem ez egy olyan ketogán diéta (te mondtad, hogy ketózisban vagy), ahol a hagyományos ketogén ajánlásokat ugyan meghaladja a CH, de a hétköznapi étrendhez képest még mindig sokkal alacsonyabb, és edzéssel, alacsony GI CH forrásokkal akadályozod meg, hogy ennek ellenére kilépj a ketózisból. Ez így stimmel? Szerintem egyébként a ketózis szempontjából nem az számít igazán, hogy fehérjét vagy CH-t eszel, hanem az, hogy mennyire emelkedik meg a vércukor szinted, vagy tévedek?

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#2663) psyche válasza rasotamas (#2662) üzenetére


psyche
csendes tag

Nekem nem állt szándékomban, hogy ketózisban maradjak. A diéta tipusát akartam megváltoztatni. Az, hogy könynen ketózisba még mos is, meglepetés számomra. Szerintem keto-adaptálttá váltam ilyen hosszú kd után és ezért esek vissza ilyen könnyen a ketózisba.

[ Szerkesztve ]

(#2664) Arpee78


Arpee78
senior tag

Egyre több szakértő javasolja a magasabb szénhidrátbevitelt

(#2665) D1Rect válasza Arpee78 (#2664) üzenetére


D1Rect
félisten

Az én horoszkópom szerint nem kell elhinni minden alja oldalnak a hülyeségeit.

(#2666) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"A hús-, gyógyszer- és tejipar nagyon alapos marketinghadjárattal elültette a fejünkben, hogy a szénhidrát rossz,..."

Az író vajon honnan jött?
A szénhidrátot nehéz eltávolítani, a zsírokat könnyű az ételekből.
Aki nem hiszi, próbáljon 0,1% szénhidrát tartalmú kenyeret vásárolni. A 0,1% zsírtartalmú joghurt könnyen előállítható.

"Egy egyszerű matematikai bukkanó is kérdéses ebben az egész koncepcióban: a szénhidrátban és a fehérjében grammonként 4 kalória, a zsírban viszont 9 kalória található. Ez azt jelenti, hogy alaphangon a dupláját eheted meg a szénhidrátból, mint a zsírból, ami nem mellékes tény akkor, ha éhezés nélkül szeretnél fogyni."

Az sem mellékes tény, hogy zsírból képtelenek vagyunk túl enni magunkat. Tessék megpróbálni sertészsírt kanállal enni. De olíva olajból sem lehet sokkal többet enni, bármennyire finom az íze Cukormázas friss süteményből vagy hasonló szénhidrát készítményből, akármennyit lehet enni.
Az olaj túladagolásához is szénhidrátot kell adagolni. Csipszbe csomagolva sokkal már nem gond az olaj.

"Ezek után tény, hogy a magas szénhidrátbevitel károsan hat, hiszen, ha kialakul az inzulinrezisztencia, akkor a vércukorszint hatalmasra ugrik a betegeknél, amint szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak."

Az a baj, hogy már alacsony szénhidrát bevitel mellet is magas lesz a vércukorszint. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy melyik típusú a cukorbetegség. Az egyes típusúnál sok okosság nincs, sokszor veleszületett a betegség.

"A megoldás azonban nem az, hogy eleve kizárjuk a szénhidrátot, hanem az, hogy csökkentjük a zsír-és fehérjebevitelünket még azelőtt, hogy jelentkezne a cukorbetegség."

Vajon értette is azt amit írt?
A cukorbetegségre megoldásnak ajánlja a szénhidrát fogyasztás arányának növelését.
A megtévesztett szakorvosok és gasztroenterológusok tudatlanul a szénhidrát fogyasztást korlátozzák.

Várj, ez nem minden.
"A kevés szénhidrát alacsony vércukorszintet eredményez, ami elvileg jó, de gyakorlatilag a szénhidrátmegvonás állandó stresszben tartja a szervezetet, ugyanis a test számára éhezéssel jár. A legtöbb létfontosságú szervünk, pl. agy, máj, bélrendszer glükózzal működik, azonban ha túl kevés a szervezetünkben a glükóz, akkor a testünk elnyomja a „hanyagolható” sejtek vércukorfelvételét annak érdekében, hogy ezeket a létfontosságú szerveket működtetni tudja.

Erre a célra a kortizol nevű stresszhormont használja, ami többek között gátolja az immunrendszer működését. Ezért is van az, hogy akik ketogén, vagy low carb diétát folytatnak, sokkal többször és könnyebben lesznek betegek.

Hosszútávon ez a folyamat kedvez a különféle krónikus gyulladások megjelenésének, a pajzsmirigyproblémáknak, valamint a rákos megbetegedések és a korábban említett cukorbetegség kialakulásának."

Érted. Ha nem eszel elég szénhidrátot cukorbeteg leszel. Ha a hóember nem napozik eleget, elolvad. :Y

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2667) D1Rect válasza Hieronymus (#2666) üzenetére


D1Rect
félisten

Megtaláltad a cikkben a "több szakértőt"?

(#2668) Arpee78


Arpee78
senior tag

Miért dőlünk be az egészségügyi álhíreknek?

Bárki elhiheti, hogy a Föld lapos

Káros tévhitek a koleszterinről

Unod már, hogy minden fogyókúrás kutatás mást mond?

(#2665) D1Rect
"...nem kell elhinni minden alja oldalnak a hülyeségeit." Ez nagyon igaz.

[ Szerkesztve ]

(#2669) pilóta válasza Arpee78 (#2668) üzenetére


pilóta
nagyúr

Ez nagyon igaz.

De akkor miért linkelsz be ide folyton ilyeneket? :F

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2670) Arpee78 válasza pilóta (#2669) üzenetére


Arpee78
senior tag

A topik lényege, hogy tudományos híreket/tanulmányokat/kutatásokat vagy ezek kamu megfelelőit linkeljük és azok emésztése vagy kihányása után jól érezzük magunkat.

(#2671) Hieronymus válasza D1Rect (#2667) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Jelentem megtaláltam!
Az érvelési hibák kézikönyvében. A mások kompetenciájára és tekintélyére való hivatkozás, az állítás alátámasztása érdekében.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2672) Paxker315


Paxker315
addikt

kénytelen leszek követni a topikot& visszaolvasni, mert nekem mostanában morális problémák vannak, hiába tartom a húst-belsőséget-tojást meg a jó zsíros sajtokat a "pillérnek", a környezeti lábnyomom valami bitang óriás ezektől :( Ill. hiába tartom optimálisabbnak a sokzsír-fehérje&szénhidrát nyomokban étkezést, ha többnapos kiruccanásoknál ezt jóval nehezebb logisztikailag megoldani.

Csak ne félnék-rettegnék a szénhidráttól, mint a tűztő' :D

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#2673) consono válasza Paxker315 (#2672) üzenetére


consono
nagyúr

Nem olyan nehéz a logisztika, az őseink is megoldották probléma nélkül :) Szalonna, kolbász, tepertő, paprika :D

"In God we trust. All others must bring data"

(#2674) Gabás válasza Paxker315 (#2672) üzenetére


Gabás
addikt

Aztán miért rettegsz olyan nagyon? Alacsonyabb glikékémiás indexű szénhidrátból nincs hiány, és a túlsúly sem csak ketózisban csökkenthető.

(#2675) havenday válasza Paxker315 (#2672) üzenetére


havenday
tag

egyszer nagyon megült bennem, amit a biosz órán mondott a tanárnő, mi heterotróf élőlények vagyunk, más élőlényekre vagyunk utalva....ez van

(#2677) D1Rect válasza Paxker315 (#2672) üzenetére


D1Rect
félisten

Ez a fene nagy jó dolgunk mellékhatása, hogy az étel lelki világán tudunk aggódni.
Olyan bőséges a világunk és olyan nagy a béke, hogy azon "stresszelünk", hogy mennyi co2 kell a reggeli előállításához.

Nem mondom, hogy ha valaki nagyon ráér ne foglalkozzon ezekkel, de nekem tuti, hogy van ettől jobb dolgom.

(#2678) Paxker315 válasza D1Rect (#2677) üzenetére


Paxker315
addikt

nem volt ilyen problémám. Aztán jött Yuval Noah Harari, és elkezdtem túl szentimentális lenni.... :D Tudom, mainstream, hype-olt fószer ;]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#2679) Cathfaern válasza Paxker315 (#2672) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ha alacsony környezeti lábnyomot akarsz, akkor ne a húst hagyd el, hanem válts át legeltetett állatokra. Sajnos ezek beszerzése Mo-n borzasztóan nehéz és drága, de drasztikusan alacsonyabb az ökológiai lábnyomuk, mint bármi másnak. Igen, tele van a net azzal, hogy a szarvasmarhák mennyire ártanak a környezetnek (alapból bullshit), de ha végiggondolja az ember, hogy mi környezetpusztítást kell csak ahhoz végezni, hogy egy terület megművelhető legyen, és akkor műtrágyázást, vegyszerezést, teljes talaj élővilág évi kétszeri kiírtását még bele se vettem... teljes bullshit, hogy a növénytermesztés és így a növényfogyasztás megkíméli az állatokat és az élővilágot. Ezzel szemben a legeltető állattartás esetén természetes, műveletlen környezetben élnek az állatok, gyakorlatilag természetes élőhelyükön, teljes harmóniában a környezettükkel. Ráadásul ezek tipikusan olyan földeken valósul meg, ahol növénytermesztés nem lehetséges.
És nem, nem kötelező tápot (gabonát) adni nekik, csak nyilván akkor olcsóbb lesz a hús előállítása, ezért teszik.

Szóval ha az érdekel, hogy mivel ártasz legkevésbé a természetnek és a természetes élővilágnak, akkor a lokálisan előállított (legeltetett) állatok fogyasztása visz mindent. Nyilván ha már távolabbról szerzed be őket, akkor kevésbé szép a dolog.
Legtöbbet a környezetnek a messziről szállított növények ártanak. Pl. Magyarország esetén mandula (aminek amúgy is érdemes utánaolvasni, elég brutális környezetrombolás és bizonyos értelemben állatkínzás a mandula termesztése) vagy avokádó ilyen.

Egyébként a vegánság itt bukik meg, mint környezettudatos étrend (vegetarianizmus külön sztori). Nincs a Földön olyan ország, ahol minden növényt meg lehetne termelni ami a teljes tápanyagtartalmú vegán étrendhez szükséges lenne. Innentől már importálni fogsz és repülővel meg tankerekkel meg kamionokkal szállíttatni (meg nyilván csomagolni, stb... ). Ami gyakorlatilag garantáltan károsabb, mint bármilyen helyben megtermelt élelmiszer (feltéve, hogy nem plutóniummal írtják a kártevőket).

"Ill. hiába tartom optimálisabbnak a sokzsír-fehérje&szénhidrát nyomokban étkezést, ha többnapos kiruccanásoknál ezt jóval nehezebb logisztikailag megoldani"
Miért? Ha szállodában mész, akkor arra kell figyelni, hogy reggeli és vacsora és svédasztalos legyen és azt eszel amit akarsz. De jobb ha mész valami airbnb vagy hasonló apartmanba és akkor azt főzöl magadnak amit akarsz.
Mondjuk ha valaki tanácsadóként dolgozik és heti 3x más szállodában alszik és meg se válogathatja, hogy hol, akkor tényleg szívás a low carb, azt aláírom. De nyaralást / hétvégi kiruccanást simán lehet úgy szervezni, hogy ez ne legyen probléma.

D1Rect, Hieronymus
Én már leszoktam arról, hogy reagáljak a linkjeire, sőt, hogy egyáltalán elolvassam őket. Láthatóan ő se szokta, csak ha talál valamit ami cím vagy első pár mondat alapján idevágónak tűnik, akkor belinkelni.

[ Szerkesztve ]

(#2680) Hieronymus válasza Cathfaern (#2679) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"...tele van a net azzal, hogy a szarvasmarhák mennyire ártanak a környezetnek (alapból bullshit), de ha végiggondolja az ember, hogy mi környezetpusztítást kell csak ahhoz végezni, hogy egy terület megművelhető legyen..."

A szarvasmarhák emésztés közben metánt termelnek. Ez a gáz erősíti az üvegházhatást. Amúgy sem megoldás a népélelmezésre. Nagy területet igényelnek.

"Szóval ha az érdekel, hogy mivel ártasz legkevésbé a természetnek és a természetes élővilágnak, akkor a lokálisan előállított (legeltetett) állatok fogyasztása visz mindent."

Visz mindent. De marad egy kicsi probléma. Túl sokan élünk ahhoz, hogy ez megoldás lehessen.

"Legtöbbet a környezetnek a messziről szállított növények ártanak. Pl. Magyarország esetén mandula "

Ne csináld már.
A mandulát lehet hajón és vonaton utaztatni. Ausztráliából friss marhahúst, nem lehet hónapokon keresztül szállítani. Ráadásul mandulából keveset fogyasztunk. Nem ez az élelmiszer illetve a szállítsa oka a problémáinknak. Ennél sokkal komplexebb a gondunk.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2681) Arpee78


Arpee78
senior tag

Koplalva fogyni? Ki hallott már ilyet!

(#2682) pilóta válasza Arpee78 (#2681) üzenetére


pilóta
nagyúr

Komolyan, ilyen emberek minek írnak cikkeket? :F
A második mondatával gyakorlatilag bevallja, hogy halvány gőze nincs az egészről...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2683) Hieronymus válasza pilóta (#2682) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Megélhetési újságírás.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2684) D1Rect válasza pilóta (#2682) üzenetére


D1Rect
félisten

Kell a kattintás, gyakorlatilag teljesen elkurvult az "újságírás".
Sajnos a tudományos világ nagyobbik része is...

(#2685) Madwe


Madwe
nagyúr

Na, miért nem lepődök meg h ilyen topik is van, inkább az a furcsa h csak most kerestem rá :)

Nem nagyon olvastam vissza mi szokás itt, de egy kis rövid bemutatkozó (dicsekedni akarok, na :D)

30 éves vagyok, tavaly július óta ketogén étrenden. 135kg voltam amikor elkezdtem, jelenleg 91kg vagyok (mindeközben az okosmérleg szerint még 5kg izmot is sikerült magamra kapni - látványra is aláírom :D)

Rendszeres testmozgás (heti 3x reggel úszom, 2x konditerem)

Omad étkezem, jellemzően este - általában 4 és 6 között valamikor, mikor hogy éhezem meg...
Reggel ketokávé (dupla presszo kevés mct olajjal) az utóbbi pár hónapban.
rengeteg vizet iszom (4-5L is naponta)

Jellemző étkem a lazac, tőkehalmáj, tonhal, tojás, marha esetleg csirke, brokkoli-spenót-spárga-avokádó, kemény sajtok módjával. Pisztácia/mandula/dió veszélyes mert nem bírom abbahagyni uh ritkán veszek mint treatment, illetve epret/áfonyát szoktam még ritkán venni (1-2 hetente 125g áffonya/250g eper)

Vérképen voltam elötte utána, gyakorlatilag egy IR elején álló egészségtelen emberből egy makkegészséges ember lettem!

Ja mindemellett mielött elkezdtem a ketot elkezdtem vapozni 15 év cigizés után s 1 hónapra rá már vapomentes is lettem :D

Még kb 10kg zsírt szeretnék majd leadni és a helyére izmot felszedni, de mostmár elégedett vagyok magammal (+ nem mellesleg kb 20 évet nyertem életem végére, de 10et biztosan súlyos betegésgekről nem is beszélve...)

Nem piromkodom, íme két elötte és két utána kép:




[ Szerkesztve ]

(#2686) pilóta válasza Madwe (#2685) üzenetére


pilóta
nagyúr

Gratulálok, ez nagyon szép eredmény!

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2687) D1Rect válasza Madwe (#2685) üzenetére


D1Rect
félisten

Grat! :R

(#2688) havenday


havenday
tag

nagy nagy gratuláció :K

(#2689) Cathfaern válasza Hieronymus (#2680) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"A szarvasmarhák emésztés közben metánt termelnek. Ez a gáz erősíti az üvegházhatást."
Persze. Csak tudod mit felejtenek ki ezekből a fejtegetésekből? USA-ról tudok csak számokat, de figyelembe véve, hogy a legnagyobb szarvasmarha tenyésztő nemzet, azért reprezentatív. Szóval USA-ban jelenleg kb. 100 millió szarvasmarha él. Mielőtt kiírtották volna bölényeket, a 18. század végén 60 millió élt belőlük csak USA-ban. Szóval ha csak ezen múlna a dolog, már évezredek óta globális felmelegedés lenne. Ugyancsak kimarad, hogy a műtrágyázás is metánkibocsátással jár. Vagy hogy a trágya tárolása miatt (ami a növénytermesztés miatt szükséges) is metán szabadul fel, ami természetes körülmények között nem történne meg.
Továbbá az emberiséghez köthető teljes metán kibocsátásnak összesen 14,5%-át adják haszonállatok. 33%-át az olajipar (igen, még mindig kizárólag metánról beszélünk).
Sok mindent lehetne még sorolni, de a lényeg: nem, nem a tehenektől van/lesz globális felmelegedés, és ha holnaptól eltüntetnéd az összeset, az se befolyásolna sokat érdemben.

"Visz mindent. De marad egy kicsi probléma. Túl sokan élünk ahhoz, hogy ez megoldás lehessen."
Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására.

"A mandulát lehet hajón és vonaton utaztatni."
Nem erről beszélek a mandulával kapcsolatban, hanem erről: [link], illetve erről: "To grow one almond requires 1.1 gallons of water, and to grow a pound takes 1,900 gal/ lb" (viszonyításképp: szarvasmarha színhús esetén ez 441 gal / lb). Ezen csak tovább ront, hogy a mandula 80%-át kaliforniában termelik, tehát ahogy írod is, szállítani kell, Mo-ra gyakorlatilag a Föld másik feléről.

(#2690) Hieronymus válasza Cathfaern (#2689) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására."

Még egyszer. Alig vannak már kihasználatlan területek. Egy állat élelmezéséhez viszonylag nagy területet szükséges. Tekintettel arra, hogy télen nem tudnak legelészni a hóban és a fű sem nő, muszáj télre a takarmányt felhalmozni.

Kettő éve egy hetet töltöttem itt.
Nagyjából 900 méterrel a tengerszint felett szarvasmarha tartásából és gyógynövény gyűjtésből élnek a házigazdák. És a falusi turizmus címén kiadott szobákból.
A vezetékes telefon, kábeltévé és DVB-T adás valamint a mobilnet nem volt elérhető a náluk. Rádiót hallgattak időnként. Villany volt és vezetékes víz is. A vezeték úgy 1500 méterről jött, egy természetes forrásból. Állítólag a vízminőséget rendszeresen ellenőriztetik. A gyógyvíz minőségi izének enyhe tehénhúgy szaga volt.
A WC csúszkálós volt. Ha valaki a sárgát akarta kidobni, akkor előre kellett csúszni. Barna ügyileg hátra, mert külön gyűjtötték. A vizelet újra hasznosítását akkor még nem oldották meg. Diszkréten egy másik forrásból származó kút mellé öntötték ki rendszeresen. Az anyag valami természetes vízelvezető rendszerbe távozott. Szóval egy lejjebb lévő tanyán nem tehénhúgy szaga lehet az ivóvíznek.
Viszont kiváló parkolót találtunk, háztól félóra járásra. Út ugyan vezet az házhoz, de egy átlagos városi SUV képtelen felmenni a házig. A Ford Focusal meg sem próbáltam, miután gyalog lejöttem az úton.
A gazdaságnak volt önjáró benzinmotoros fűkaszája. De sok helyre képtelenség eljuttatni a gépet. Ott marad a kasza és a sarló használat.
Az egy hét szép volt, teljes nyugalomban. A házigazdák készítettek naponta háromszor ételt. A reggeli zsemlén kívül minden helyben termet/készült. Mondjuk olyan is volt..

Könnyű kitalálni, hogy termeljünk több marhát, birkát és kecskét magas legelőkön, csak terület és embert is kellene hozzá keresni.

Még valami.
A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben. De ez kevéssé érdekes, hiszen a Föld elég zárt rendszer. Nem tűnik el az a víz amit az élelmiszer termelésre használtak fel. Ott fenti példa. :((

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2691) tlac válasza Madwe (#2685) üzenetére


tlac
nagyúr

korábban mennyi vizet ittál?

(#2692) Cathfaern válasza Hieronymus (#2690) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben."

Az idézetben a 30-40 évvel ezelőtti ipari tartásról van szó, nem a hagyományos tartásról.

(#2693) tzimash


tzimash
őstag

Üdv.
A házi tehénsajt mennyire megengedett? Füstölt, fokhagymás.
Nem én csináltam, úgy vettem, szóval az összetételéről nem igen tudok semmit sem. Nem tudom mi a rosszabb, a bennelévő fokhagyma, vagy maga a tej...
Tartani akarom a napi max 20ch-t. 82g fehérje és 125g zsírbevitel mellett.
A ch-t mindig sikerül 20g alatt tartanom, a fehérjét meg a zsírt +- 10%-kal szoktam "eltalálni". A fogyás a cél.

(#2694) nagysz válasza tzimash (#2693) üzenetére


nagysz
tag

A sajtnak az a titka, hogy csak kiegészítőként egyed. Napi 10-15dkg belefér biztosan..nincs bennük sok ch (0-5gr/100gr). Ha most kezdted a ketót akkor viszont ajánlott nagyon fókuszálni és írni, hogy mit és mennyit vittél be, így ekkor az "ismeretlen" anyag fogyasztása nem ajánlott..Mivel a kcal értéket honnan veszed ? Azt így max csak tippelni tudod, és abban azért már van erősen eltérés különböző sajtoknál (250-500kcal).
A fokhagymával nem nagyon kell benne törődni, mennyi lehet benne, 1 gerezd ? az 1gr szénhidrát.

[ Szerkesztve ]

(#2695) tzimash válasza nagysz (#2694) üzenetére


tzimash
őstag

Köszi, akkor módjával, de eszek belőle. Nagyon max 70-80g-t, azt se minden nap. Mondjuk csak akkor, ha este látom, hogy még bőven belefér.
Ez a második ketós időszakom, 1-én kezdtem. Tavaly már csináltam kb 2 hónapig. Kalóriabázis.hu-n vezetem, hogy mit ettem.

(#2696) Cathfaern válasza tzimash (#2693) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Kemény sajt (mint pl. a trappista), vagy lágy (mint pl. gomolya)? Ha az előbbi, akkor minimális CH lesz benne, ha utóbbi akkor 3-5g / 100g körül. Ha számolsz 5-el, akkor nem lőhetsz alá szerintem.

(#2697) tzimash válasza Cathfaern (#2696) üzenetére


tzimash
őstag

Kemény sajt, olyan trappista szerű.

(#2698) Arpee78


Arpee78
senior tag

A halálozások 20 százaléka a helytelen, szénhidrátot mellőző táplálkozás miatt történik.

...a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző és a transzzsírokban, vörös húsban gazdag táplálkozás miatt hal meg mindenki

(#2699) Madwe válasza Arpee78 (#2698) üzenetére


Madwe
nagyúr

És ezekre nagyon figyelni is kell egy egészséges ketogén diétánál is: hdl/ldl szintje legyen jó (halak, magvak, avokádó stb), sófogyasztás pont h alacsony ketogén étrendben s inkább a 2g-t nehéz elérni mintsem a 6g-ot meghaladni... zöldségek fogyasztása is fontos, zöld, nem földalatti zöldségeké - brokkoli, spenót, saláta stb. Föld alattiakat kell kerülni ami tele van keményítővel - azt h a keményítő egészséges vagy kell meg ne magyarázza senki :D
Valamint a teljes kiörlésű gabonák gondolom azért szerepelnek a fontos összetevők között, mert magas a rosttartalmuk, s rendes egészséges keto étrenden erre is figyelni kell, ha magvakkal, avokádóval nem visz be az ember eleget még mindig ott a jó kis útifű maghéj :)
Gyümölcs már érdekesebb kérdés, de egy kis áfonya/eper/málna néha belefér itt is :)
Ettől függetlenül igen, az ész nélküli "paraszt" keto ami csak kolbászból sajtból és tojásból áll, az egészségtelen, de ha valaki figyel a sok halra, salátára, spenótra, spárgára, magvakra akkor szerintem igenis jót tesz a szívébek, keringésének...
De eléggé sarkalatosan ferdítesz a szövegedben.
Az meg h amiatt hal meg mindenki :D ok...
Szóval:
magas sófogyasztás - keton nem probléma mert kb lehetetlen sokat enni, örülj ha a 2g összejön
transzzsírok - fogyasztásuk nulla
feldolgozott ételek - fogyasztásuk nulla
cukrozott italok - nulla
vörös hús - ezeknek valóban nagyobb tud lenni a fogyasztása egy kiegyensúlyozott diétához képest

[ Szerkesztve ]

(#2700) Hieronymus válasza Arpee78 (#2698) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Azért a cikket nem teljesen korrekt módon adaptáltad.
Az írás a helytelen táplálkozásról, nem a szénhidrát hiányos étkezésről szól.
Ráadásul a cukrokat és a magas cukor/értéktelen szénhidrát tartalmú (többszörösen feldolgozott) ételeket és italokat, felelőssé teszi a halálozásokért.

PS:
A teljes kiőrlésű kenyeret a legtöbb ember csak mértékkel képes fogyasztani. Bélműködési problémát okoz. Talán azok akik nagyon kicsi koruk óta fogyasztják.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.