Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2123) Teasüti válasza Tom5 (#2122) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A ketogén étrend elsősorban csak a makrók arányáról szól, amennyire én tudom. Nem igazán szempont miből viszed be a tápanyagokat.

Ugyanakkor aki ketózik, az többnyire olyan forrásból szedi az infóit, vagy olyan csatornát követ a Youtube-on, vagy mittomén ki honnan tájékozódik, ahol ennél mélyebben foglalkoznak a témával. Én is olyan helyeken vagyok feliratkova, amik alapvetően ketóval foglalkoznak, de szélesebb körben vizsgálódnak. Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek. Előbb-utóbb szinte mindenki kiműveli magát a mikrotápanyagokról is épp úgy, ahogy a makrókról. Innen meg már nem kell sok, hogy elérkezzünk a hormonokig, a vitaminokig, ásványi anyagokig, a test működéséig, a zsír hatásához a testre, sztereotípiákhoz, azok cáfolataihoz, ellenvéleményekhez, stb. Aztán nagyító alá kerülnek a zsírsavak, a fehérjék; majd vizsgálódunk sejtszinten ok-okozati összefüggések után.

Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be, esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból. Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished). Ami pedig tápon nevelkedett, az alapvetően kerülendő. A feldolgozott élelmiszerek kerülendők. Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott) illetve annak természetes formájában veszünk és magunk készítünk el. Az hogy természetes, azt nagyon könnyen meg lehet állapítani: ránézel és ha nem tudod megmondani miből van, akkor az feldolgozott és nem természetes.

Az vagy amit megeszel, tartja a mondás. Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet? Ezekben jellemzően a zsírsavak aránya is eltolódik egy számunkra kedvezőtlen szintre. Pl az Omega 3 és 6 aránya egymáshoz képest. A fogságban tartott állatoknál ez jellemzően eltolódik az Omega 6 felé, akár többszörösen is (ez probléma, ha kiugróan magas Omega 6-ot fogyasztunk a 3-hoz képest - nagyjából egyenlő arányban kellene bevinnünk, kissé az O3 javára). Tojásnál figyelhető meg látványosan. Míg egy szabadon legeltetett állatnál az Omega 3 lesz több, ami nekünk kívánatos. És akkor csak kétféle zsírsavról esett szó, amikor van vagy legalább 6 típusa a zsírnak.

Egy szó mint száz, a ketógén étrenden túl ha egészségtudatosan akarsz táplálkozni, akkor meg kell válogatni milyen forrásokból viszed be a zsírokat és fehérjéket! Lehet, hogy a tápszeren nevelt, gyógyszerezett állati eredetű, feldolgozott élelmiszerek keto kompatibilisek ha csak a tápanyag tartalmát nézzük a doboz hátoldalán. De ez nem jelenti azt, hogy egészséges és jó hatással van az emberi szervezetre.
Persze az ideális az lenne, ha magunk nevelnénk állatainkat hagyományos tartással. De ennek hiányában a legtöbb amit tehetünk, hogy nem a termékskála aljáról vásárolunk be.

Hogy mi a különbség a minőségi és nem minőségi tápanyagok között? Remélem ez csak költői kérdés volt. :)
Gondolom kevesebb betegség, kisebb megbetegedési hajlam, jobb közérzet, energikusabb és jobb életminőség.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.