Tegnap vettem Tesco-ban makrélát
Az 1200g volt 1590 Ft. Mélyfagyasztott, de nincs rajt glazúrjég, tényleg 1200g hal volt a csomagban. Fővesztés és filézés után lett 830g halam. 2,5g/100g omega3
Címke1, címke2
A királymakrélában van higany, a közönséges makrélában nincs annyi. A higanyszennyezés hal méretével is arányos, a kicsi halakban(sprotni, szardínia) rendszerint kevesebb van.
Sparban és azt hiszem a Pennyben is kapni tőkehalmáj konzervet. Saját olajában van, nem repceolajban. Ez nincs az USDA adatbázisban, vagy nem láttam, másik adatbázis szerint sok omega3 van benn, 11,4g/100g. Best buy, ha csak az omega3 és a kevés járulékos macera a lényeg. Mivel belsőség, koleszterin lehet benn.
A Lidl-ben van fagyasztott sprotni. Fillérekért adják, van aki kutyának veszi. Egész hal, fejjel, vádlón néző szemekkel, belekkel. De ehető egybe is - sütés után -, aki úgy nem akarja annak egy kis időt rá kell szánni a filézésre. 1,3 g/100g omega3
Fagyasztott szardíniát egyszer láttam Lidl-ben, egyébként csak konzerv. Tonhal és hering szintén csak konzerv vagy egyéb módon tartósítva. Ezekben 1,5-1,7 g/100g o3 van.
A lazac drága és halfarmon tenyésztik, táppal adnak neki színt, ha vadlazac akkor még drágább. Makrélánál kicsit kevesebb az o3 alfajtól függően.
A következő halakban már kevesebb o3 van:
A Balatonban van nekünk sok busa. Olcsó, de állítólag nem finom, nincs íze, sosem vettem ilyet. A többi magyar nemzetiségű halhoz képest jó o3 tartalom. Ha jól tudom a nagyobb példányok szálkája már inkább csont.
Pisztráng, egyszer vettem ilyet, talán ennek is a fűszer adja az izét, vagy nem tudom lehet nem jól csináltam, elvileg finomnak kellene lennie.
Ponty, szálkás, zsíros, de busánál kevesebb o3
Pangasius vagy cápaharcsa, meleg égtájon termesztik, nem sok o3 lehet benn. A hekk és a tőkehal sem zsíros hal.
Vannak még ilyenek: afrikai harcsa, arany durbincs, tengeri sügér, farkassügér, gránátos hal, tilápia. De ezeket még kevésbé ismerem. Az afrikai harcsát nálunk is termesztik, tud morogni és képes kijönni a vízből, ha nem a hazai, akkor egy rokona.
Utánanéztem:
Arany durbincs 0,9 g/100g o3
Farkassügér 0,7
Gránátos hal 0,5
Afrikai harcsa: 0,3
Atlanti tőkehal 0,2
Többféle omega3 van. EPA, DHA, DPA, ALA. Közülük az EPA és DHA-ról írják, hogy jó. Az ALA-ból az emberi szervezet képes EPA-t és DHA-t gyártani, de rossz hatásfokkal. Nemtől és életkortól függően csak az 5% ALA-ból lesz jobb o3. A növényekben - lenmag - ALA van.
A hideg vizekben élő halaknak magas az o3 tartalma.
Van valahol pontatlanság? Eredetileg csak a Tescos makréláról akartam írni.
[ Szerkesztve ]